Jarmo Koponen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kestävyys

Hawkingin tärkein opetus

Maailman kenties tunnetuin fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Hän oli vaikeasti vammainen ALS-potilas 21-vuotiaasta kuolemaansa asti eli 76v ikään. Hän eli 55 vuotta pidempään kuin ennustettiin. Hawking on valistanut tavallisia kaduntallaajia merkittävästi maailmankaikkeuden luonteesta. Hän osasi popularisoida vaikeatajuista tiedettä sen lisäksi että itse oli alansa kärkitutkijoita. Hawkingin tärkein opetus on kuitenkin muualla. Hän osoitti, että äärimmäisten vaikeuksien kanssa voi tulla toimeen ja menestyä.

Helsinki nousuun yrittäjyydellä

Taas on pari viikkoa vierähtänyt yritystoiminnan parissa ja suoranainen poliittinen toiminta on ollut hieman taka-alalla. Keskusteluja somessa on toki tullut käytyä päivittäin ja pari kertaa joissain tilaisuuksissa mukana. Kun vaalit lähestyvät, myös puheenvuorot selvästi kovenevat.

Kestävää kehitystä?

Olen pari viikkoa taas lähinnä seurannut keskustelua Helsingin ja koko Suomen kehittämisestä ja kehittämiseen liittyvistä haasteista. European Green Lean Associationin sertifioimana kouluttajana käytän projektihallinnan, Lean Six Sigman ja kestävän kehityksen työkaluja viikoittain. Joten olen jonkinlainen asiantuntija näissä asioissa yli 25 vuoden kokemuksella.

Osta vain kerran - Buy it once

Kun ikää tulee lisää, niin (eräänä hauskana sivutuotteena) lisääntyy myös tieto. Paljon siitä tiedosta on turhaa kamaa, mutta joukossa myös hyödyllistä sellaista. Riittävä valppaus ilman muuta palkitaan eikä koskaan pidä mennä mukaan markkinointiväen vouhotuksiin. Niin lännessä kuin idässä tapahtui sillä tavalla "ylilyöntejä", että tehtiin yksinkertaisesti liian hyvää kamaa. Huonot tuotteet ovat jokaisen tiedossa, mutta lähimenneisyyden loistotuotteet ei ehkä niinkään. Tässä siis erään bloggaajan (täysin mielivaltainen) lista loistovehkeistä.

Lamassa on helpointa ottaa ensi askeleet (vahvan) kestävyyden tiellä

Tieteessä tapahtuu -lehti ei taaskaan petä. Kestävyyden käsiteistöä inventoroivassa artikkelissa päästään samalla myös poliittisten illuusioiden ytimeen: todellista, vahvaa kestävyyttä ei ole ilman kulutuksen vähentämistä. Tai ei ainakaan ilman luonnonvarojen käyttöön liittyvän kulutuksen vähentämistä.

Työtön ei saa auttaa!

Tilanne tietokonemailmassa on mm se, että Windows XP -järjestelmän päivitykset loppuvat. Toisaalta esim Vista kenkkuilee monella. Windows 7 on melko kallis, eikä välttämättä toimi hyvin vanhemmilla laitteilla. Windows-maailmasta ei ole näin kunnolla hyötyä vanhempien koneiden jatkoajan lisäämiseksi, mutta esim Linux on tässä suhteessa vielä täysin kelpo järjestelmä. Linux toimii vähemmillä resursseilla rivakasti, eikä myöskään resursseja kuluttavaa virustorjuntaa tarvita.

Ruokahävikki heikoimpien avuksi tanskalaisittain

Vierailin juuri Kööpenhaminassa käydessäni paikallisessa ruokapankissa. Perinteikkään esitelmöinnin sijaan hyppäsin järjestön pakettiautoon ja vietin työpäivän lastaten ja purkaen ruokaa ja keskustellen avustusruoanjakelusta paikallisten vapaaehtoisten kanssa.

Bioenergian rajat

Mitä on kestävä kehitys? Määritelmiä on paljon. Moni asia saa oikeutuksen, kunhan se toteutetaan kestävällä tavalla. Näin on bioenergiankin osalta. Erityisestä tämä koskee peltobiomassoja ja metsäenergiaa.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä