Jarmo Koponen

Ilmastonmuutos

Uskoko luonnonlakien korvaajana?

Poliitikkojen usko ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotusta, uhkaavana pidetystä ilmaston lämpenemisestä on seuraus luonnonlakien puutteellisesta ymmärtämisestä. Tämä usko näkyy mediassa omienkin poliitikkojemme sokeana uskona hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC viimeisimmän raportin mukaisiin päästöleikkauksiin mukautumisena, vaikka niille todellisuudesta ei näyttöä ole todettavissakaan. Tämän olen useampaan kertaan jo puhenvuorosivuillani http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ todennut.

Ilmastolakkolaiset tarvitsevat tukemme

Olen viime päivinä pohtinut paljon nuoria ilmastolakkolaisia Suomessa ja maailmalla. Ruotsalaisen Greta Thunbergin aloittama liike on luomassa kokonaisen sukupolven yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen varhain heränneitä kansalaisia – tämä tekee minut suunnattoman iloiseksi ja toiveikkaaksi.

 

Vapaa kansalainen on autonsa ansainnut

Viime aikoina on käyty yhteiskunnallista keskustelua yksityisautoiluista. Autoilijat on otettu silmätikuiksi ilmastonmuutoksesta ja yksityisautoilua halutaan rajoittaa tulevaisuudessa tai ainakin vähentää rajusti. Tähän on käytetty perusteena ilmastonmuutosta, joka tuo mukanaan heinäsirkkaparvet ja muut Raamatusta tutut vitsaukset.

Ilmastonmuutos kunnioitetun emeritus-professorin mukaan

Tässä parinkymmenen minuutin video Freeman Dysonin haastattelusta 2015 aiheena ilmastonmuutos, kielenä englanti. Äänitys on huono mutta siitä saa kyllä selvän.

 

 

Antaa ajattelemisen aihetta etenkin kaikille aiheesta pöyristyneille.

Polttomoottorit toimivat vielä pitkään

Norja aikoo kieltää bensa-autot vuoteen 2025 mennessä, Ruotsi ja Tanska 2030. Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä, mutta mm. Vihreät on esittänyt, että vuonna 2030 myytäisiin vain nollapäästöisiä autoja. Tässä on kyse tietenkin auton käytöstä aiheutuvista (muokkaus: ilmastonmuutokseen vaikuttavista) päästöistä, ei valmistuksen aikana tulevista päästöistä.

Novaja Zemljalla julistettu hätätila: vasta alkua


Jääkarhut ovat lähteneet liikkeelle perinteisiltä asuinsijoiltaan ja tulleet ihmisten luo asumaan. Niitä ei voi ampua, koska ne ovat suojeltuja. Ainoa keino on ilotulitteet tai koirat, mutta ne ovat tehottomia. 


Ihmisen idioottimaisuuden syytä tämä tietysti on kahdellakin tavalla: 1. ilmastonmuutoksen takia ovat siirtyneet, 2. ihmiset jättävät avoimille kaatopaikoille ruokaa karhuille. Vaikka joku ei uskoisi ihmisen vaikuttavan ilmastonmuutokseen, toista syytä ei ole kieltäminen.


Sitä kylvää, mitä niittää...

Metsien monikäyttöä kestävästi edistettävä

 

Metsä on suomalaiselle monimerkityksellinen. Metsää omistetaan, siellä virkistäydytään, marjastetaan tai metsästetään. Metsillemme asetetaan yhä enemmän erilaisia käyttötarkoituksia. Vähäisin ei ole vaatimus metsistä hiilen sitojana ja hiilivarastona.

 

Suomalaisia metsiä on hoidettu hyvin. Uudistamisvelvoite on ollut tärkein tae sille, että olemme voineet rakentaa Suomen hyvinvointia puujalan varaan. Juuri metsän uudistaminen ja taimikoiden hoito on olennaista metsävarojen riittävyyden näkökulmasta.

 

Tekeekö ilmastopolitiikka kaikesta kallista?

Ilmastopolitiikan sosiaalisista vaikutuksista on alettu viime aikoina puhua paljon. Yksi on huolissaan siitä, onko vanhan Escortin omistajalla varaa vaihtaa ajokkiaan vähäpäästöiseen sähköautoon. Toista mietityttää, onko öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön mitenkään järkevä investointi syrjäseudulla asuvalle omakotitalon omistajalle. Kolmas kyselee, onko köyhillä jatkossa enää ollenkaan varaa syödä lihaa tai käydä lomamatkoilla.

Kunnianhimo oikealle tasolle

Jos vesilasi on täynnä, mutta jatkamme veden kaatamista, vesi valuu reunojen yli. Ongelma ei ratkea sillä, että päätämme ryhtyä kaatamaan vettä hitaammin, sillä vettä valuu yhä reunojen yli. Jos veden kaatamista ei voi pysäyttää, vettä on otettava lasista pois.

Haittaverot eivät ole Suomelle eduksi

Me olemme tehneet paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja yksin emme palloa pelasta.

 

Haittaveroista kärsivät vähätuloisimmat. Tämä on unohtunut, kun muut puolueet on haihatelleet ja luvanneet tiukempia päästövähennyksiä.

 

Muistetaan Suomen CO2 päästöt on alle 2 promillea ja Suomi on harvoja maita, jotka vähentäneet päästöjään.

 

Perussuomalaiset ovat aito vaihtoehto ilmastopolitiikassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä