*

Jarmo Koponen

Kaikki blogit puheenaiheesta Presidentinvaalit

Sosialidemokraattien esivaali presidenttiehdokkaasta

Eilen käynnistynyt jäsenäänestys SDP:n presidenttiehdokkaasta on osoitus pyrkimyksestä vahvistaa jäsendemokratiaa ja antaa jäsenille mahdollisuuden, jota millään muulla puolueella ei ole tarjota. Yksikään toinen puolue ei ole tarjonnut jäsenistönsä arvioitavaksi muuta kuin yhden ehdokkaan, mutta SDP:llä puolestaan on asettaa esivaaliin peräti kolme ansioitunutta poliitikkoa.

Robert Muellerin tutkinta kiristää köyttä presidentin ympärillä

Kuluneiden kuukausien aikana Washingtonissa ei ole voinut välttyä yhdeltä sanalta: Venäjä. Venäjä on hallinnut Donald Trumpin presidenttiyttä virkakauden alusta lähtien useiden paljastuksien myötä. Kuukausien ajan Yhdysvalloissa on käyty keskustelua poliitikkojen, tutkijoiden ja median toimesta siitä kuka on tiennyt mitä ja milloin. Keskustelu Venäjä-kytkösten ympärillä ja niiden tutkinta aiheuttaa suuria ongelmia Trumpin jo muutenkin vaikeuksissa olevalle hallinnolle.

Paavo Väyrynen koettelee poliitikkoja ja uutisankkureita

# Radio- ja televisiouutisten juontajien naurujänteitä koeteltiin, kun lauantaina 15.7. luettavaksi tuli uutinen siitä, että Paavo Väyrynen asettuu sittenkin presidenttiehdokkaaksi. Hän ei voi edustaa Keskustaa, jonka meppinä hän on europarlamentissa. Keskusta asetti nimittäin jo ajat sitten ”varmuuden vuoksi” ehdokkaakseen Matti Vanhasen.

Paavo odotetusti mukaan presidenttikisaan

Paavo Väyrynen on ilmoittanut lähtevänsä seuraaviin vaaleihin kilpailemaan Tasavallan presidentin paikasta. Miten niin odotetusti? Siksi, että hän jo joku aika sitten veti tukensa Sauli Niinistöltä.

Väyrysen kannattajat alkavat kerätä kannattajakortteja valitsijayhdistystä varten heti. Valitsijayhdistys tarvitsee 20000 allekirjoitettua kannattajakorttia. Valitsijayhdistus muodostetaan itsenäisyyspäivänä, jos yhdistys saa riittävästi kannattajakortteja.

Sauli Niinistö ansaitsee vahvan demarinaisen haastajakseen!

Sauli Niinistö on hoitanut loppukautta kohti hyvin tasavallan presidentin tehtävää ja siksi minun oli vaikea aiemmin kuvitella hänelle varteenotettavia haastajia. Vahvaa naisehdokasta olen toivonut Niinistön haastajaksi ja toivottavasti demareilta tällainen ehdokas tosiaan tulee kuten nyt siltä näyttää.

Soini jatkaa ministerinä

Tänään hallitus pohtii hallitusyhteistyön jatkamista perussuomalaisten kanssa. Perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin ennen nykyistä puheenjohtajistoa - vai onko sittenkään? Ehkä uuden puheenjohtajiston painotukset ovat hivenen erilaisia kuin mitä ne ovat olleet tähän saakka mutta tuskin tässä nyt heti mitään jyrkkää muutosta on tulossa. Hallitusohjelma on ja pysyy, ainakin toistaiseksi.

Presidenttiehdokas Länsi-Uudeltamaalta!

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 9.6.2017

Presidenttiehdokas Länsi-Uudeltamaalta!

SDP oli presidenttipuolue vuodesta 1982 vuoteen 2012, 30 vuotta. Ehdokkaat olivat jo ehdolle tullessaan valtiomiestasoa: Koivisto, Ahtisaari ja Halonen. Tullessaan ehdolle Koivistolle ja Ahtisaarelle oli valtiomiestason vaihtoehto, Kalevi Sorsa.

Nyt näyttää siltä, että presidenttiehdokkaaksi ei löydy oikein ketään. Mistä on kysymys?

Lippos-déjà-vu pelkoko sosiaalidemokraateilla?

En ymmärrä ollenkaan, että poliitikot kieltäytyvät niin näkyvästä ehdokkuudesta kuin presidentinvaalit ovat. Koska kaikki tietävät, että Sauli Niinistö tulee valituksi, niin mukaanhan kannattaa lähteä nostamaan tietoisuuteen oma osaamistaan. Varmasti jää mieleen.

Nainen joka ei ole vielä sanonut ei

Tämäkin päivä piti nähdä, kun vasemmistodemari Erkki Tuomioja kannattaa porvarillista Sauli Niinistöä. Ja oikeistodemari Liisa Jaakonsaari vihreiden Pekka Haavistoa, jos omaa presidenttiehdokasta ei löydy.

Näin pohti minulle yksi demari eduskunnan käytävillä tällä viikolla.

Kenestä SDP:n presidenttiehdokas?

Pitkän pohdinnan jälkeen Eero Heinäluoma liittyi eilen niiden sosialidemokraattien joukkoon, jotka ovat kieltäytyneet SDP:n presidenttiehdokkuudesta. Ristinkantajaa Golgatalle ei ole löytynyt mutta väkijuokko ympärillä on sitäkin äänekkäämmin huutamassa oman ehdokkaan perään. Kukaan vaan ei vielä tiedä kuka tuo ristinkantaja olisi. Viimeisimpänä SDP:n ulkopolitiikan Grand Old Man Erkki Tuomioja teki rationaalisen tilanneanalyysin ja kehoitti puoluetta vakavasti harkitsemaan Sauli Niinistön tukemista presidentiksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä