*

Jarmo Koponen

Kaikki blogit puheenaiheesta Norja

Norja: Huumepolitiikka ja laki

Norja on päättänyt tehdä huumausainepolitiikkaansa suuren muutoksen, varsinkin jos vertaa muihin pohjoismaihin. Erityisesti Suomeen ja Ruotsiin.

Siellä on tehty päätös dekriminalisoida huumeiden käyttö. He siis ovat huomanneet, että rankaiseminen ei tuota kuin lisähaittoja ihmisille. Rankkujen sijaan he ryhtyvät panostamaan hoitoon ja ilmeisesti myös realistiseen valistukseen.

Hyvä ja järkevä suunnanmuutos, joka olisi Suomessakin syytä tehdä. 

Norjan ja Venäjan yhdistävä E 105 -tie vihittiin eilen

​Pitkään hankkeilla ollut Norjan ja Venäjän yhdistävä E105 -tie on valmistunut ja vihittiin näkyvästi käyttöön eilen perjantaina 29.9.2017 Etelä-Varangissa rajasillalla.

Paikalla oli Venäjän liikenneministeri Maksim Sokolov ja isäntänä Norjalainen kollega Ketil Solvik-Olsen.

Venäjä on iso maa ja rajat pitkät, niinpä liikenneministerin läsnäolo etelä-Varangissa osoittaa, että Moskova panee painoa tälle avaukselle, viisumivapaudelle ja yleensä luoteisen alueen hankkeille.

Joka miehellä ei ole oikeutta pumpata öljyä

Norjan öljyrahaston arvon uutisoitiin eilen ylittäneen ensimmäisen kerran biljoonan eli tuhannen miljardin Yhdysvaltain dollarin rajapyykin. Euroissa rahaston arvo on noin 833 miljardia, mikä tarkoittaa, että öljyrahastossa on 159 000 euroa jokaista norjalaista kohden. Pelkästään vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rahasto teki lähes 33 miljardia euroa voittoa osakemarkkinoilla. 

Norja, NATO ja Venäjä – Pohjoisen sotilaalliset lähiaikojen asetelmat

Norja, NATO ja Venäjä – Pohjoisen sotilaalliset lähiaikojen asetelmat

*

Norja panostaa 18 miljardia euroa lisää puolustukseensa

Urd-myrsky

Eilen riehui Urd-niminen myrsky Norjan, Ruotsin ja Tanskan edustalla. Etsiskelin juutuubesta siihen liittyviä videoita, mutta niiden perusteella myrsky oli rannikolla sittenkin kohtuullisen "kesy". Sen sijaan keskellä Pohjanmerta meno oli kerrassaan hurjaa, kuten näkyy Statoilin Gina Krog-porauslautalla.

Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan

Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan.

Näin kertoo brittiläinen laatulehti The Guardian artikkelissaan viime perjantaina (16.9.2016); https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/16/norway-wolf-cull-government-wwf-friends-earth-environment-protest

*

68:stä sudesta ”poistetaan” 47 yksilöä

Itärajan kautta tunkeutuneet eivät olleet Venäjän juoni?

"Tuoreen norjalaisen tutkijaraportin mukaan vuosi sitten alkanut pakolaisten joukkotulo itärajalta Norjaan ja Suomeen ei ollut Venäjän hybridisotaa. Fridtjof Nansenin instituutin tutkijoiden mukaan turvapaikanhakijoita houkutti Norjaan ja Suomeen halpa matka ja turvallinen reitti."

Brexit, Britanian pääsy sisämarkkinoille?

Süddeutsche Zeitung pohtii tänään Britanian mahdollisuuksia järjestää pääsynsä Euroopan sisämarkkinoille esimerkiksi Efta-jäsenyyden kautta Brexitin jälkeen.

Norjan pääministeri Erna Solberg ei heti ensimmäisenä ole toivottamassa Britaniaa takaisin Eftaan. Norja on järjestänyt oman pääsynsä Euroopan sisämarkkinoille  Eftan ja Euroopan talousalueen kautta. Muut Efta-jäsenet ovat Lictenstein, Islanti ja Sveitsi. Sveitsi ei kuitenkaan kuulu Euroopan talousalueeseen, vaan on järjestänyt pääsynsä sisämarkkinoille kahdenvälisillä sopimuksilla eri EU-maiden kanssa.

Norjan ja EU:n sopimus

Tiesitkö tämän Norjan ja Euroopan Unionin (EU) välisestä sopimuksesta? Nimittäin Norja maksaa runsaskätisesti siitä, että se pääsee EU-sisämarkkinoille.

Kilpailun avaaminen tuplasi apteekkien määrän Norjassa

Suomessa apteekkijärjestelmä pysyy edelleen suljettuna, kun Norjassa kilpailun vapauttaminen paransi saatavuutta. Apteekkariliiton yksi perustelu nykyiselle suljetulle apteekkijärjestelmälle on saatavuuden turvaaminen syrjäseuduille. Norja vapautti apteekkilupien määrän vuonna 2001, ja kilpailu tuplasi apteekkien määrän.

Vapaa kilpailu ja enimmäishinta

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä