*

Jarmo Koponen

Kaikki blogit puheenaiheesta Miten käy Venäjän?

Putinin puhe

Vladimir Putinilla oli tänään mahdollisuus esittää tavoitteensa Venäjän kehittämiseksi seuraavan kuusivuotiskauden aikana. Miten hän käytti tilaisuuden hyväkseen?

Ensimmäisen tunnin Putin luki paperista puisevasti komiteamaista tekstiä, jossa käytiin läpi eri yhteiskuntapolitiikan alueita. Tarkoituksena on vähentää köyhyyttä, kehittää työtä, huolehtia perheistä, kehittää yritystoimintaa, parantaa terveydenhuoltoa, tehostaa ympäristön suojelua, huolehtia tieteestä ja niin edelleen. Yleisö yritti parhaansa mukaan pysyä hereillä ja teeskennellä kuuntelevansa tarkkaavaisesti puhujaa.

Putin - taktikko vai strategikko?

Tämä Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia käsittelevä kirjoitus on ollut minulla työn alla todella pitkään. Jo vuodesta 2012 aineiston keräämisen muodossa. Ajankohdasta, jolloin ei vielä tiedetty yhtään mitään Venäjän tekemästä Krimin valtauksesta, Venäjän puuttumisesta Syyrian sotaan eikä myöskään Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Tiedossa vuonna 2012 olivat presidentti Putinin puhe Münchenin turvallisuuskonferenssissa vuonna 2007 (Yle Areena) ja Venäjän käymä sota Georgiassa vuonna 2008.

Ranskan presidentinvaalin merkitys

Emmanuel Macronin selvä voitto vei Marine Le Peniltä ja hänen kannattajiltaan kaikki mahdollisuudet kiistää tuloslaskennan luotettavuus. Kaikista kompasteluista huolimatta vaali kasvoi niin Ranskan, Euroopan kuin koko maailman kannalta hyvin merkittäväksi tapahtumaksi.

Epätavallisen prosessin epätavallinen tulos - toistaiseksi

Koulutus ilman tietoa ei Venäjälläkään takaa kansan sivistystä

Esimerkki: Vaikka Venäjän kansa on koulutettua ja teoriassa jopa hyvinkin sivistynyttä, se on ollut ilmeisesti tiedotuspimennossa ja propagandan vietävissä niin kauan, että erehtyi valitsemaan johtajakseen taas kerran sotahullun, ja lisäksi tiettävästi ainakin suhteellisen luotettavina pidettyjen venäläisten tiedustelulähteiden mukaan (Litvinenko et al.) muinkin tavoin perverssin stalinilaisführerin

Venäjän reservirahaston pohja näkyy jo – varat loppuvat ilman täydennystä

Olen seurannut Venäjän reservi- ja kansallisen hyvinvoinnin rahastojen varojen kehitystä vuoden 2015 syksystä lähtien.

Venäjä tienhaarassa

Venäjän suurvaltapyrkimykset ovat nykyisin suurin vaara maailmanrauhalle. Maa ei kaihda sotilaallisen voiman käyttöä, ja aseellista toimintaa täydentää monimuotoinen ja häikäilemätön hybridivaikuttaminen. Sisäisen repression avulla varmistetaan kotirintaman yhtenäisyys. Mutta strategian jatkuminen entisenkaltaisena ei ole enää itsestään selvää.

Omaksuttu linja ja sen mahdollinen jatko

Kiduttajan lyhyt onni

Venäläiset tiedotusvälineet kertoivat 16. lokakuuta taistelijanimellä ”Motorola” tunnetun separatistipäällikkö Arsen Pavlovin ja hänen henkivartijansa menehtymisestä Itä-Ukrainassa asuintalon hissiin asennetun pommin surmaamina. Pavlov on aiemmin toiminut Tshetsheniassa, ja hän on tullut tunnetuksi erityiden raakana vankien kiduttajana ja tappajana.

Normittomuuden musta aukko

Venäjä on noussut viime vuosina uuden poliittisen kulttuurin edelläkävijäksi. Maassa on luotu populismiin, valehteluun, opposition vainoamiseen ja kansallisen erityisyyden korostukseen perustuva johtajuusinstituutio. Samankaltaista toimintamallia noudattavia johtajia löytyy nykyisin Venezuelasta Filippiineille saakka, ja halukkaita seuraajia löytyy Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trumpia myöten.

Kun millään ei ole mitään väliä

Venäjän öljyrahastoista ei vielä ole varat loppumassa

Kirjoitin tälle sivulle 13.12.2015 blogikirjoituksen otsikolla ”Halpa öljy - onko Venäjälle käymässä kuten Neuvostoliitolle?”, joka löytyy täältä. Käsittelin kirjoituksessa Venäjän talouden tilannetta öljyn hinnan romahtaessa ja myös sitä, kuinka pitkälle lähinnä öljyn ja maakaasun viennin tuotoista kootut rahastot - reservirahasto ja kansallisen hyvinvoinnin rahasto - kestävät.

Miten jaksavat Venäjän kansantalouden varannot?

 

Miten jaksavat Venäjän kansantalouden varannot?

*

Kertaava pikakelaus 2014:

Pohdintaa siitä, minne ”Venäjän raha katoaa”?

Kauppalehti 3.4.2014; http://www.kauppalehti.fi/uutiset/venajan-valuuttapako-voi-paatya-tallelokeroihin/3ntjbuU5

Venäjän "valuuttapako" voi päätyä tallelokeroihin

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä