Jarmo Koponen

Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskunnan työjärjestys

Näkökulma: Kun kansanvallasta tuli poliittinen uhka

Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa vuonna 2014, että kansan vastustus on melko huono peruste torjua poliittinen päätös.

Hänen mukaan suurissa kysymyksissä ei voida olettaa, että kansa kykenisi oikeisiin johtopäätöksiin. Sama demokratiaa halveksuva linja on säilynyt suomalaisessa politiikassa aina näihin päiviin asti ja lisääntynyt entisestään kuluvan hallituskauden aikana.

SDP:n alatyylinen politiikanteko ylsi jo puhemiesneuvoston toimintaan

Perustuslain 35 §:n mukaan eduskunta asettaa vaalikaudekseen suuren valiokunnan sekä perustuslakivaliokunnan, ulkoasiainvaliokunnan, valtiovarainvaliokunnan, tarkastusvaliokunnan ja eduskunnan työjärjestyksessä säädetyt muut pysyvät valiokunnat.

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli  torstaina  eduskunnan työjärjestyksen muuttamista uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisen johdosta.

Näkökulma: Eduskunnan työjärjestys ja salaisuuksien valiokunnat

Eduskunnan täysistunnossa aloitettiin eilen pitkään pöydällä levänneiden tiedustelulakien käsittely lähetekeskustelulla. Hallituksen edustajat korostivat puheissaan Suomen ja maailman muuttunutta turvallisuusympäristöä, jonka seurauksena myös Suomeen tarvitaan nopeasti uusi tiedustelulainsäädäntö.

Laajemmilla tiedusteluvaltuuksilla on estetty useita terrori-iskuja esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa, jonka vuoksi lain uudistamista voidaan pitää enemmän kuin perusteltuna. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä