Jarmo Koponen

Nashit paljastettiin sosiaalisessa mediassa

Venäjällä kytee. Presidentinvaaleihin on aikaa pari viikkoa, ennakkoäänestys on alkanut ja internetissä tehdään päivittäin paljastuksia, jotka osoittavat nuorisojärjestön koulineen kyberarmeijan tukemaan pääministerin vaalivoittoa.

Samaan aikaan useat politiikan tutkijat, kuten Stanislav Belkovski facebookin päivityksessään, uskovat Putinin todennäköisesti yltävän presidentiksi, mutta valtavan maan johtajaksi hän ei enää ole sovelias.

Päätöksen tekevät tietenkin venäläiset 4. päivä maaliskuuta. Heidän sankareikseen nousevat jo nyt vaalivilppien paljastajat ja vapaaehtoiset vaalitarkkailijat.  Yksi heistä kertoo, miten Samarassa oli määrä hoitaa äänestys.

Rehellisten vaalien  aikaansaamiseksi on julkaistu kirja vilpeistä edellisissä vaaleissa. Videollaan koko joukko televisiosta tuttuja kehottaa ottamaan osaa yhteen elämänsä mielenkiintoisimmista päivistä.

Youtubessa löytyy myös paljon videoita,  joissa tuetaan Putinia. Hänen taakseen ovat ryhmittyneet monet urheilijat ja tunnetut elokuvaohjaajat, kuten Fedor Bondartshuk, Nikita Mihalkov ja Stanislav Govoruhin, joka johtaa Putinia tukevaa kansalaisliikettä. Govoruhin käyttää jo Leninin sanoja: "Intelligentsia ei ole venäjän ruumiin aivot. Se on sen paska." (Lenin kirjoitti Maxim Gorkille vuonna 1919.)

Venäläisten näkyvä tyytymättömyys ei ole pelkästään vaaleihin liittyvää informaatiosotaa. Epäkohdat ja valtiojohdon ylimielisyys puhuttaa nyt kun siitä on tullut valtavirran ilmiö.

Kuten kollegani Susanna Niinivaara oikein muistutti, erimielisiä on ollut jo vuosia. He näkyivät marsseillaan.  Samasta perinnöstä. 31. päivän liikkeestä ja ympäristötietoisuuden heräämisestä puhuttiin myös torstaina Helsingissä, jossa Ulkopoliittisen instituutin sali tuli heittämällä täyteen, kun keskustelimme sosiaalisesta mediasta.

Niin kuin Hesarin pääkirjoituksessa lauantaina todetaan, somen vuoksi myös vallan monopoli on alkanut näyttää uhatulta. Kaikkialla. Lamaantuneeseen ilmapiiriin on tullut muutamassa vuodessa eloa. Eritoten Venäjällä, mutta toki myös Suomessa, jossa uudistuminen alkaa näkyä mediassa.

Arvioimme seminaarissa, että Venäjän valtio tuskin ryhtyy internetin tiukkaan valvontaan.

Tilaisuuden pohjapaperin voi lukea UPI:n sivuilta. Siinä dosentti Markku Lonkila johdattelee lukijan siihen miten venäläinen keskiluokka on tottunut käyttämään verkkoa tiedonhakuun ja itseilmaisuun. Toistaiseksi näyttää siltä, että internetiä ei rajoiteta. ”Tämän vapauden rajoittaminen vahvistaisi hallituksenvastaista mielialaa ja johtaisi entistäkin voimakkaampiin protesteihin.”

Mutta lukemattomat asiat saattavat vielä muuttaa Venäjän johdon käsityksiä. Minulle tulee aina mieleen, kuinka vielä 2007 vakuutettiin Nokian johdon tekevän päätöksiä sellaisen tiedon varassa, joka selviää muille vasta paljon myöhemmin.

Venäjällä on huomattu, että monet asiat ovat aivan toisin kuin miltä on näyttänyt. Mielenosoittajien värvääminen saattaa puolin ja toisin osoittautua myös kohtalokkaaksi.

Presidentinvaalien uusi kasvo miljardööri Mihail Prohorov on näkyvä netissä. Jonkinlainen särö hänenkin kilpeensä on kuitenkin tullut Nashien vuoksi

Nuorisojärjestö on ajautunut pahaan kriisiin s-posteista alkaneiden paljastusten vuoksi. Osassa paljastuksista osoitetaan tukirahoja ja verkkoaktiivisuutta Prohorovin taakse. Tällainen on huono viesti, koska alunperinkin koko liberaalien äänten kalastelua on pidetty Kremlin sivuprojektina.

Anonymus-video selvittää perin pohjin millaisia huijauksia Nashi-järjestö on tehnyt. Järjestöä vuosia luotsannut, valtion nuorisoviraston johtaja Vasili Jakemenko esitellään tuhlailevana veijarina.  

Verkossa on selitetty mm. kuinka Nashit ovat olleet järjestämässä ryhmiä, joiden tehtävänä on selittää vaaleja. Mashina-hankkeen  tarkoituksena on ollut panna vaaleihin noin 10 000 omaa vaalitarkkailija, jotka vaalien jälkeen voisivat kertoa, että kaikki järjestettiin rehellisesti.

Tällaisia selityksiä on kuultu myös Suomessa, jossa mm. duuman vaalien tarkkailijana ollut Johan Bäckman kertoi kuinka olemme kuunnelleet vain ulkomailta rahoitettuja järjestöjä.

Järjestön oli määrä ilmitulleiden tietojen mukaan tukea massiivisesti Prohorovia netissä, jossa pääehdokas Vladimir Putin on kärsinyt arvovaltatappioita. Pietarissa lauantaina kuvatusta videosta käy ilmi, etteivät ihmiset tiedä edes mitä heidän Putinia kannattavissa banderolleissa lukee.

Loan heitto on taidokasta kuten videossa, jossa Putinin näköinen näyttelijä on istutettu hyvin aidon näköiseen ympäristöön häkkiin kuuntelemaan syytöstä pääministeriaikoina tekemistään rikoksista.

Tämän linkin takana on videossa englanninkieliset tekstit. Videota selostetaan kuin television ykköskanavan uutisia yleensäkin ja oikeutta istuu sama tuomari, joka määräsi ex-miljardööri Mihail Hodorkovskille viimeksi lisää vankeutta.

Nashi-postin paljastumista pidetään pahimpana poliittisena skandaalina 12 vuoteen.  Verkossa nyt julkaistut suunnitelmat kertovat määrätietoisesta osallistumisesta ja sosiaalisen median käyttökelpoisuudesta vaaleissa.

Meillä Suomessakin käydään keskustelua, mutta ei tunnuta ymmärtävän, että paitsi vaaleja varten myös päivän politiikan avauksiin tarvitaan osallistumista vanhan median ulkopuolella. Verkkopuolue saattaa olla muutakin kuin piraatteja.  Pian myös meillä. Nashi-liikkeen tie puolueeksi on kivinen jos ei mahdoton. 

Ihan niin kuin s-postiskandaalissa ei olisi tarpeeksi. Kommersant-lehti haastoi liikkeen oikeuteen syyttäen Nasheja DDOS hyökkäyksistä lehden verkkosivustoihin.

Aiheesta muualla Uudessa Suomessa

Puheenvuorossa

Heikki K. Auvinen Venäjän sosiaalisesta mediasta

Vapaavuorossa

Kirsti Ekonen: Realismista, nykytaiteesta ja Putinista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Nashista oltiin kovaa vauhtia tekemässä puolue, suunnitelman mukaan. Kovasti rauhallisia ovat olleet miekkareissa. Oliko Surkovin siirto Skolkovoon lopullinen isku vai paljastukset? Mene ja tiedä jäämme katsomaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kommentti facebookin puolelta. Ehkä huomasittekin, että innostavassa videopätkässä vaalitarkkailun tärkeydestä esiintyy 2 tuttua dissidenttidesanttia:

http://www.youtube.com/watch?v=xGj3fOZJ618

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jarmo, kiinnostava ja hyvä artikkeli - taas. Vain yhtä sanaa en allekirjoita: "Päätöksen tekevät tietenkin venäläiset 4. päivä maaliskuuta".

Se sana on "tietenkin". Vaikka kuinka tuodaan esille keinoja tehdä vaalivilppiä ja periaatteessa sitä yritetään estää, en usko sen täysin onnistuvan. Jos kisa menee tiukaksi, Putinin regimee pitää lukuisilla keinoillaan huolta siitä, että Putinin pää nousee juuri pinnalle. Ei koira karvoistaan mihinkään pääse.

Vuonna 2008 kirjoitin kirjan Venäjä kriisissä. Käsittelin siinä "hauskoja" vaalivilppimuotoja, joista en nyt ole kuullut puhuttavan eli: Kremlin musta vaalikassa, II kierroksen kustannusten jako keskusvaalilautakunnan ihmisten kesken, ellei II kierrosta tarvita.

Lisäksi olivat normaalijakaumasta täydellisesti poikkeavat x.0 ja x.5 päättyvät vaalitulokset eri alueilla, näistä on puhuttu.

Jo tähän mennessä on tullut aivan posketon määrä erilaisia tapoja tehdä vaalivilppiä, eikä varmastikaan kaikkia ole vielä tuotu esille. Jonkun "Riidankylväjän" vakuuttelut vilpittömyydestä vain vahvistavat tätä.

Tapio Vehmaskoski

"....Meillä Suomessakin käydään keskustelua, mutta ei tunnuta ymmärtävän, että paitsi vaaleja varten myös päivän politiikan avauksiin tarvitaan osallistumista myös vanhan median ulkopuolella. Verkkopuolue saattaa olla muutakin kuin piraatteja. Pian myös meillä...."
**********

Hyvää kommentointia. Vallantäyteys Suomessa on unohtanut riippuvuutensa kansalaistunnoista. Tämä koskee Suomessa sekä hallitusta että paikkansa jättävää presidenttiä.

Halosen tanssahtelu ennen TV-uutisointia, jossa hän kertoi taustavaikuttaneensa Suomen puolustusvoimien ja erityisesti Kontiolahden varuskunnan alasajoa, kertoo henkilön viime hetken kansalaisnäkökohtien aliarvioinnista ja ehkä myös luovuttajan asenteesta. Mitä sillä on väliä, minähän ne kenraalit nimitin...."kannattaako sitä palkkaa maksaa niille, jos eivät osaa tehdä niin kuin käsketään"...vaiko?

Alkaa useampi suomalainen olla myös Kontiolahtelainen: "Karjalasta kajahtaa".

Kannattaisi hallituksenkin huomioida, vaikka omat "Nash:insa onkin liikkeellä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Vuosi sitten keskustelin tutkija Jussi Lassilan kanssa s-postissa hänen väitöksestään. Nuorisoliikkeitä Venäjällä tuntevan Lassilan mukaan järjestöjen julkisuuskuvan valossa niiden toiminta tuntuu olevan lähinnä skandaalia skandaalin perään.

Sama on jatkunut. Skandaalit syntyvät sen tasapainon murtumisesta, jota järjestöt ovat pakotettuja noudattamaan virallisen politiikan ja nuorison poliittisesti korrektin stimuloinnin välillä. Kärjistäen, silloin tällöin "mopo alkaa keulia" eli lipsutaan epäkorrektille puolelle ja jonkun sortin skandaali on valmis: Nyt s-posteista johtuen nasheja vastaan. (Nashin edeltäjän Idushchie Vmesten kirjakampanja vuonna 2002, Nashi pronssisoturi-protestointi 2008 tai viime kesän Nashin alaosaston Stalin kansan viholliset-installaatio. Kaikki johtivat järjestöjen kannalta epäedullisiin lopputuloksiin.)

Järjestöjen tempausten ei-tarkoitettujen tulosten valossa (ts. negatiivinen imago) vaikuttaa siltä, että samalla aaltopituudella ne eivät ole suhteessaan siihen, mitä on hyvä, virallinen patriotismi tai viralliset, oikeat venäläiset arvot.

Lassilan arvion mukaan nuorien politiikkakäsityksessä näkyy kansallisen identiteetin etsintä niin virallisena politiikkaohjelmana kuin myös kansan ja nuorison keskuudessa resonoivana kansallismielisyytenä.

"Mielestäni tämän identiteetti-prosessoinnin onnistunut kanavointi pleikkari-sukupolvea edustavalle nuorisolle onkin se iso kompastuskivi järjestöjen toiminnassa. Puuttuu yhteinen kieli, vaikka samalla on tietoisuus siitä, että nuorisoon ei pure se jargon millä aikuisten politiikka pyörii. Sitten kun mennään liiaksi oletettuun nuorisomaisuuteen, joku poliittista valtaa omaava puhaltaa pilliin ja perustetaan uusi projekti, joka johtaa ennemmin tai myöhemmin samanlaiseen tilanteeseen."

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tutkija: Putin-nuorten ja perussuomalaisten arvoissa yhtäläisyyksiä

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011032413429754_...

FM Jussi Lassilan venäjän kielen ja kulttuurin väitöskirjan “Anticipating Ideal Youth in Putin’s Russia: The Web-Texts, Communicative Demands, and Symbolic Capital of the Youth Movements “Nashi” and “Idushchie Vmeste” (Ihannenuorisoa ennakoimassa Putinin Venäjällä: Naši ja Iduštšie Vmeste -nuorisojärjestöjen Internet-tekstit, viestinnälliset vaatimukset ja symbolinen pääoma) tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä Dr. Lara Ryazanova-Clarke (Edinburghin yliopisto), kustoksena professori Marjatta Vanhala-Aniszewski.

https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2011/03/t...

Olavi Lehto

Suomen tunnetuin Nashi ;) väistyy ja tilalle Niinistö joka toivottavasti hoitaa kotikentän ulkosuhteissakin kuntoon

Kansakunnallinen terminaattori Lehto Tampere

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Keiden aloitteesta ja mihin yleisempään linjaan liittyi taannoinen Nashi-nuorten toimeenpanema Viron Moskovan suurlähetystön "eristäminen"? Oliko se ylhäältä johdettu, vai pelkästään yksi noista ns. ylilyönneistä tai huonosti harkituista skandaaleista?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Siteeraan Jussia: "Historiatulkinnoilla, johon Pronssisoturi nivoutui, on ollut Viron ja Venäjän välillä on pitkä, tietyllä tapaa myös koko neuvostoajan käsittävä kiistelyn historia."

Tapaukseen liittyvä nettihyökkäily kävi koulutuksesta. Ehkä Viron Moskovan suurlähetystön "valtaus" oli edellä mäinitun tapainen ylilyönti. Tuolloiset Nashien johtajat ovat löytäneet hyvät työpaikat ja asemat Venäjällä.

Nashi on profiloitunut kasvattajana ei tosin niin näkyvästi kuin Yhtenäisen Venäjän nuoriso-osasto Nuori Kaarti: idushie Vmesten ja Nashi perustaja Vasili Jakemenko siirtyi Nashin uudelleenorganisoinnin (aluetoimipisteiden alasajon) yhteydessä tammmikuussa 2008 vastaperustetun Venäjän nuorisokomitean Rosmolodjozhin johtajaksi, Nashin ensimmäinen lehdistösihteeri ja Nasha armia-propagandavideon arkkitehti Robert Schlegel valittiin duumaan jo edellisissä vaaleissa.

Schlegel on perustellut Putin uudelleen valintaa mm. sillä, että suuri osa venäläisistä olisi valmis valitsemaan Stalinin maan johtoon jos tämä olisi ehdolla.

Menestyneiden Nashien-listaan voisi liittää järjestön perustajajäsenistä Sergei Belokonevin, joka toimi edellisen duuman nuorisoasian valtuutettuna ja Pavel Tarakanovin, josta tuli Idushie Vmesten johtaja Nashin perustamisen jälkeen. Myös hän on ollut kansanedustaja Yhtenäisen Venäjän listoilta.

Nasheilla on merkitystä autoritaarisen hallinnon kulissina. Yksi selitys kaikelle on se, että Putin on alunperin kahden demokraatin kanssa työskennellyt ja asemansa hankkinut. Pietarissa hän oli kaupunginjohtaja Anatoli Sobtshakin alainen, ja muistaa varmasti millaisen kohtalon tämä koki osallistuessaan vaaleihin, joita käytiin "rehellisesti". Sobtshak hävisi vaalit apulaiskaupunginjohtajalle Valdimir Jakovleville 1,2 prosentin marginaalilla.

Toinen kirrros voi olla äärimmäisen tukala.

Jeltsinin uudelleenvalinta oli vuonna 1996 hyvin lähellä epäonnistua, ja lopulta hinta joka maksettiin oligarkeille, oli suuri. Näiden epäkohtien, omaisuuden jaon uudelleen järjestelyistä Putin puhuu edelleen osana vaalityötä.

Joitakin Nashin jäseniä on ollut Putinin luomassa duuman kansalaiskamarissa, jonkun sortin virallisen politiikan mukainen kansalaisyhteikunta-elin. Elimen toimintaa on tosin verottanut joidenkin journalistijäsenten eroaminen.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Pari vuotta sitten puuhasteltiin Nasheja radikaalimpaa järjestöä eli Stal-nuorisoa. Hiivahtiko tuo hanke alkuunsa vai mitähän heille tapahtui, en ole kuullut heistä muuta kuin pari ylistävää lausuntoa Bäckmanin ja Molarin kirjoituksissa?

Toimituksen poiminnat