Jarmo Koponen

Pietarin johtoon KGB-mies (Viipurista)

Pietarin kaupunginjohtaja Valentina Matvienko valittiin sunnuntain paikallisvaaleissa kaupunkinsa edustajistoon äänivyöryllä. Matvienko oli varmuuden vuoksi ehdolla kahdessa vaalipiirissä. Ääniä hänelle pätkähti molemmilta äänestysalueilta yli 90 prosenttia. Vastaavia tuloksia on nähty viime vuosina Kaukaasiassa, joissa äänestäjät käyvät kannattamassa vaalihuoneissa johdon valitsemaa "ehdokasta".

Kuten Jabloko-puolueen aktiivi Boris Vishnevski sanoo, kyseessä eivät Pietarissakaan olleet vaalit. Venäjällä äänestetään pitkillä listoilla, jolloin vaaleissa menee läpi ensimmäisenä oleva ehdokas. Äänestyspaikalle vaivautuneille oli sunnuntaina tarjolla esimerkiksi lääkärin palveluita ja lahjaksi mm. lippuja Valko-Venäjän tunnetuimpiin kuuluvan laulu- ja soitinyhtye Pesnjarin konserttiin.

Siksi näissäkin "vaaleissa"  kyse on aivan muusta kuin äänestämisestä jonkun vaalilupauksen vuoksi tai yhteisten asioiden hoitamisen edistämisestä. Lupausten ja julkisuudessa käydyn keskustelun pohjalta ei vaalien tulosta kannata ennakoida.

Pietarin paikallisvaalien tuloksen selvittyä presidenti Dmitri Medvedev myönsi Matvienkolle eron kaupungin johdosta ja nimitti virkaa tekeväksi Pietarin kaupunginjohtajaksi "kenraalikuvernöörinsä", KGB:n palveluksessaan kouliman Georgi Poltavtshenkon (s.1953, Bakussa). Hän on Suomen tuntija. Entinen veropoliisin kenraaliluutnantti Poltavshenko työskenteli vuodet 1979-1992 Viipurissa.

Vuodesta 2000 Poltavshenko on ollut presidenttien luottomies ja johtanut Venäjän keskistä hallintoaluetta. Venäjä on jaettu seitsemään federaatiopiiriin.

Poltavshenkon odotetaan saavan myöhemmin nimityksen Pietarin johtoon, vaikka Venäjän mediassa on veikattu, että kaupungin johtoon nostetteisiin Moskovan sisäpiiristä varapääministeri Dmitri Kozak.

Pietarin vaalit olivat koetin myös opposition kehotukselle äänestää kaikkia vastaan.

Uutissivusto Lenta.ru:n mukaan äänestämässä mukaan äänestämässä kävivät ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajansa siirtymistä Moskovaan, muita Matvienkoa vastaan äänestäminen ei kiinnostanut. Tämä selviää äänestyspaikojen ulkopuolella tehdyistä haastatteluista.

Vaalitarkkailijoiden mielestä äänestys sujui sääntöjen mukaan. Ainoat ongelmat aiheutuivat toimittajien kanssa, joita vaalivirkailijat eivät varmuuden vuoksi päästäneet äänestämään omilla äänestysalueillaan. Osa toimittajista tiedettiin opposition kannattajiksi.

Äänestyvilkkaus oli parinkymmenen prosentin luokkaa, joten aivan Etelä-Venäjän luvuissa ei kokonaisuudessa liikuttu. Vaalien näennnäisyys on joka tapauksessa kaikuja Neuvostoliitosta, jonka hajoamista on muistettu Venäjällä poliittisten tarkkailijoden mielestä vähän. Venäjän toimiva johto ei ole noteerannut vuosipäivää, eikä yleisötilaisuuksiin tullut muutamia satoja ihmisiä enempää. Skandaalien ja korruption ryvettämää politiikkaa kohtaan tunnetaan vain vähän luonnnollista kiinnostusta.

Pietarissa kokoontuneiden Jabloko-puolueen aktivistien mielestä päähuomio on joulukuisissa duuman vaaleissa, joissa ihmisten halutaan äänestävän Matvienkon edustamaa puoluetta Yhtenäistä Venäjää vastaan. Näissä vaaliessa oli pääasia se, että Matvienko lähtee Moskovaan.

-Matvienkon kanssa Pietarissa ei ollut elämää, tänään on oikeastaan juhlapäivä, Pietarin Jablokon johtaja Maxim Reznik totesi Lenta.ru:n haastattelussa.

Matvienkon valinta oli mutkikas prosessi, koska Medvedev haluaa Matvienkon maan parlamentin ylähuoneen puhemieheksi. Senaattorin pitää kuitenkin olla äänestetty aluehallintoon. Siksi Pietarissa järjestettiin paikallisvaalit, joissa Matvienko oli varmuuden vuoksi ehdolla kahdessa piirissä.

Petrovskissa Matvienko sai 94,5 prosenttia annetuista äänistä ja Krasnenkaja Retshkassa hänen saliinsa oli 93,7 prosenttia.

Matvienkolle senaatissa tilaa tehneen poliitikon Sergei Mironovin mielestä Pietarin aluevaalit olivat paitsi farssi myös häpeäksi Venäjälle.

Vaaleja edeltäneissä haastatteluissa Matvienko kumosi huhut, joiden mukaan hän tavoittelisi Venäjän presidentin virkaa. Venäjälle valitaan presidentti ensi vuoden maaliskuussa.

Samanmielisyyttään vakuuttaneet Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin eivät ole kumpikaan ilmoittaneet asettumisestaan ehdokkaaksi.

Venäjällä järjestetään vielä joulukuussa duuman vaalit, joissa Matvienkonkin edustamalle valtapuolueelle Venäjän valinnalle povataan kehnoa menestystä. Venäjän politiikan tuntija mielestä Kremlin johtajat ovat epävarmoja tulevaisuudestaan. Vastavoimien kannattajat yrittävät innostaa kansalaisia äänestämään kaikkia Venäjän johdon tukemia puolueita vastaan, koska maan oikeusministeriö ei ole antanut muille kuin Kremlin tukemille puolueilla oikeutta asettaa ehdokkaita.

Kun Venäjällä järjestettiin ensimmäiset uuden tyyppiset vaalit vuonna 1993, duuman parlamentin alahuoneen vaaleja  varten perustettiin 24 puoluetta. Näistä suuri osa ei tosin osallistunut vaaleihin, koska ne eivät saaneet tarpeeksi kannattajia rekisteröityäkseen.

Puolueiden tarkoituksena oli kerätä äänet kommunisteilta ja luovuttaa vaalivoittonsa myöhemmin presidetti Boris Jeltsinin tukijoille.

Nyt Venäjän johdon hermostuminen näkyy nyt siinä, että vallanpitäjät ovat perustaneet Putinin johdolla Kansanrintaman ja siunanneet upporikkaan Mihail Prohorovin oikeistopuolueen Oikean asian. Viimeisin vahvistus on Venäjän nykyisen Nato-lähettilään Dmitri Rogozinin puolueen Rodinan hyväksyminen vaalikelpoiseksi.  Vaalikelpoisiksi ei ole hyväksytty yhtään Venäjän johtoa vastustavaa opposition liittoumaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

J. Gagarin

Ei tarvitse mennä taaksepäin Neuvostoliiton aikaan, kun vaaleissa on tullut hämmästyttäviä tuloksia. Esimerkiksi Tshetsheniassa muutamia vuosia sitten sai Yhtenäinen Venäjä 99,3% kaikista äänistä. Niin ne tshetsheenit venäläisiä rakastavat!

Ari Nurminen

Näköjän sinä rakastat muslimeja(ainakin jos he eivät asu Suomessa, ja jos he ovat Venäjä vastaan, niin kuin nämä tse tseni terroristit)

J. Gagarin

En koskaan pidä itsenäisyystaistelijoita terroristeina. Muutoin minulla ei ole paljon huomauttamista kommenttiasi kohtaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Näissä vaaliessa odotettiin 10-15 prosenttin äänestysintoa; uurnille saapuneiden määrä oli kuitenkin korkeampi. Tarjoilut olivat kohtalaisia. Epäsuositullakin kaupunginjohtajalla on kannattajansa, jotka näkevät mielellääm Valentina Matvienkon paistattelemessa Putinin ja Medvedevin rinnalla Moskovassa.

Pertti Ikonen

Tuskinpa koskaan missään maassa on pyritty vääristelemään äänestäjien osuutta siten, että ilmoitettaisiin äänestäjien osuus suoraan äänestyskelpoisten määrästä.

Ja Neuvostoliitossakin kansalaiset ovat osanneet laskea iät ja ajat varsin hyvin.

Täytyisi vaan tuntea paikalliset äänestystilastoinin menetelmät, niin saatettaisiinkin päätyä siihen, että 10% äänestäneistä edustikin 40% äänestyskelpoisista alkuperäisestä 90% äänestyskelpoisten määrästä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Venäjällä, ainakin nuorisolla, oli hyvä draivi päällä joskus 1995-97 kun siellä paikallisten kanssa hengailin, miliisitkin oli ihan ok kun niiden kanssa osasi olla, siis lahjoa sopivasti, liikemiehet taistelivat markkinaosuuksista käsiasein ja pressa pysy jurrissa, kuten suuri osa kansaakin. Alexander Lebedin olisi hyvinkin voinut olla seuraava pressa, mutta jokin meni pieleen. Maan olisi pitänyt antaa hajota, karjalan tasavalta olisi nyt EU:n ja Naton jäsen, käytännössä osa Suomea. No, ei onnistunut, tuli KGB-johtoinen epävaltio, tuskin kestää läjässä kovin pitkään, tai toisaalta kyllä toivon että kestää.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pessimistisimmissä arvioissa epäillään, että kaupunginjohtajan asettamisessa paikallishallintoon saattaa olla kysymys myös kokeesta, jolla valmistaudutaan duuman vaaleihin. Seuraavassa vaiheessa koko Pietarin alueella vain laajennetaan mittakaavaa, toteavat tutkijat Svobodanews.ru-nettisivulla. (Radio Free Europe asemaa rahoittaa Yhdysvaltojen kongressi.)

– Я думаю, что та технология, которая была отработана в ходе этого голосования, скорее всего, будет использоваться и в ходе голосования на думских выборах.

http://www.svobodanews.ru/content/article/24304621...

Matti Palviainen

Bush vanhempi oli koko CIA:n johtajana ennen presidentiksi asettumista.

KGB:n jäsenistön koulutustaso ja osaamistaso oli omaa luokkaansa Neuvostoliitossa. Heille myös järjestettin mahdollisuus saada objektiivista tietoa esim. muusta maailmasta. Ja toisaalta heiltä edellytettiin muun maailman todellista ymmärtämistä.

Neuvostoliitossakin oli huippuoppilaitoksensa kuten Leningradin yliopiston lakitieteellinen tiedekunta. Jatkokoulutus ja kokemus hankittiin usein KGB:ssä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Just, CIA ei ole mafia, KGB on. Venäjällä voimakkaimmat mafia organisaatiot ovat ent KGB, sisäministeriön OMON(ainakin oli), miliisi ja armeija. Lisäksi tulli ja rajavartiolaitos. Vähemmän vaarallisia ja vaikutusvaltaisia mafiaorganisaatioita on sitten yksityispuolella, mutta ei lähellekään niin rikkaita. Miten luulet noissa organisaatioissa työskentelevien, alimman tason virkailijoidenkin, maksavan superkalliiden länsiautojensa osamaksut? Siis jos kuvittelet heidän osamaksua tarvitsevan. Minkälaisen toimintakulttuurin vaatii että 500e/kk ansatseva virkamies voi ajaa vaikkapa tullin pihalle 150 000e maksavan mersunsa, samanlaisten viereen, kenenkään ihmettelemättä mitään.

Muutenkin vertaus Bushiin oli typerä, yhdysvalloissa presidentti nimittää CIA:n johtajan, ja Bush sr oli puolueensa "sisäpiiriä" jo Nixonin ajoilta, joten hän oli luonnollinen valinta CIA:n johtoon.

Jussi Nättinen

Nimenomaan CIA on brutaali murha-mafia. KGB ei ole.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Et taida olla käynyt Venäjällä? Vai saako Nättinen palkkaa kommenteistaan, vai oletko muuten vain aivopessyt itsesi? Vanhoilla kommunisteilla on muuten kanssa käsittämätön tarve puolustella Venäjän nykymenoa, ultrakapitalistista rosvoustaloutta, sitähän se kommunismikin tietysti käytännössä oli, mutta kuitenkin, kumma juttu.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Poltavtshenko on poliitikkona putinilaisten luomus. Tutkija Stanislav Belkovski arvioi, että Kreml haluaa osoittaa aikovansa vastakin johtaa Pietaria miten haluaa. Vastaava näytös tehtiin jo Moskovassa, kun kaupungin johtoon nimitettiin vuosi sitten Sergei Sobjanin.

Kommersantin nimittömänä pysyttelevän lähteen mukaan Pietarin uusi johtaja on Kremlin vahvan miehen varapääministeri Igor Setshinin valinta merkittävälle paikalle.

KGB-miehen valinta Pietarin johtoon on lehden mielestä yhtä yllättävää kuin Mihail Fradkovin nimittäminen Venäjän pääministeriksi vuonna 2004 (-2007) ja Viktor Zubkovin valinta pääministeriksi vajaan vuoden ajaksi Putinin hajoitettua yllättäen Fradkovin hallituksen vuoden 2007 syyskuussa (-elokuu 2008).

http://www.kommersant.ru/doc/1756515

Jussi Nättinen

Pulkki, en puolustele mitään tai ketään. Sanon vain totuuden. USA:aan verrattuna Venäjä on partiopoika.

Vai onko sinulta jäänyt huomaamatta Irakin kansanmurha, Guantanamo, Abu Ghraib, Afganistanin kansanmurha, Itä-Euroopan CIA-kidutusleirit, poliitikkojen salamurhat, Libyan pommitukset, terrorismin tukeminen, diktaattoreiden aseistaminen, taloudellinen parasiittina oleminen (velaksi eläminen muun maailman kustannuksella) jne.

USA on todella suurisaatana. Venäjä sentään tulee toimeen omillaan eikä sodi ympäri maailmaa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Ei ole jäänyt huomaamatta. Ensinnäkin Irakissa ei ole käynnissä kansanmurhaa, vain perusteiltaan onneton, siis turha sotilasoperaatio, tällä hetkellä läsnäolo on kansansuojelemista, ei murhaamista. Onko sinulta jäänyt huomaamatta kuinka irakilaiset sunnit ja shiiat tappoivat toisiaan valtavasti enemmän Iranin vastaisessa sodassa ja jopa aivan omissa sisäisissä selkauksissaan. Meksikon huumesota on kymmenen kertaa tuhoisampaa kuin Irakin "sota" on ollut pahimmillaankaan.

Guantamo on todennäköisesti parempi paikka kuin venäläinen alokaskoulutus, ainakin jos minun pitäisi valita kumpaan lähden ennemmim vuodeksi. Guantamo ongelmaa ei Venäjälle synny, koska siellä voidaan laittaa syyttä vankilaan juuri niin pitkäksi aikaan kuin tarpeellista, guantamohan on kuubassa ja sotilastokukohdassa juuri siksi että siellä voidaan soveltaa eri pykäliä kuin maissa. Tavallaan todistaa nimenomaan oikeusvaltion olemassa olosta, luuletko että NKVD/KGB/FSB antaisi mokomien pykälien pilkkujen häiritä?

Afganistan on oikea teko, ja pohjimmiltaan venäjän syytä, tosin CIA oli luomassa talebaneja venäläisiä vastaan, kansanmurhaan siellä taaskin syyllistyvät vain ja ainostaan omat, ei suomalaiset rauhanturvaajat. Libyan pommitukset? Mitäs pahaa niissä on? Vai tarkoitatko 1986 pommituksia? Paremmalla osumistarkkuudella olisi paljon ruumita säästetty, sitäkin hullua koiraa pitää näköjään puolustella, kun nimitti kumouksensa vasemmistolaiseksi, minä kun olen tottunut ajettelemaan näitä perhepiiri hallitsijoita jotka nimittävät itseään "kuninkaiden kuninkaiksi" kohtuullisen oikeistolaisina, mutta kaikkea oppii. Siitähän nämä tuomiojien leveät hymyt Gaddafin seurassa kertoivat, olivat onnellisia kun oli vahva vasemmistolainen johtaja, voi että, että voi olla tyhmiä ihmisiä.

Miten voi elää velaksi muiden kustannuksella, ilman että nämä lainaavat? Ei kait kenenkään ole pakko vaihtaa kultaansa, öljyänsä mitä hyvänsänhä dollareihin jos ei taho? Venäjäkin hinnoittelee öljynsä, maakaasunsa ja jopa autonsa(siis ilmoituksissa) dollareissa, Putinkin puhuu jatkuvasti paljonko mikäkin maksaa dollareissa, olisi nyt vaihtanut edes euroon, jos ei kerran ruplaan luota.

Suuri saatana on housuissasi, yhdysvaltalaiset ovat ihmisiä ja valitsevat demokraattisesti johtajansa, jopa poliisipäällikkönsä, toisin kuin yksikään näistä sinun luettelemistasi paikoista. Tuomitsemalla USA:n kategorisesti, tuomitsen myös sen kansan. Tuosta pitäisi nostaa syyte. Venäjän ja Kiinan suhteen tätä ongelmaa ei ole. Venäjällä ei vain ole paukkuja sotia, muuten sotisi.

Kerro nyt vielä että Kuuba on hyvä paikka, tai kiellä edes.

Jussi Nättinen

Höpöhöpö. Sillä aikaa kun kirjoitit tuon pitkän vuodatuksesi USA murhasi ja raiskasi tuhansia ihmisiä yksin Irakissa. USA on murhannut Irakin sodassa yli 2 miljoonaa ihmistä ja sen tekoja voidaan verrata natsien tekoihin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Päivitin feisbuukkia toteamalla, että meidän suomalaisten on hyvä tietää millaisissa käsissä naapurimme ja varsinkin suurkaupungit elävät.

Jo pelkästään Fortumin Venäjälle tekemät sijoitukset velvoittavat vaatimaan, että tiedämme jotain siitä, minkä valtiovetoisten yritysten johto tietää.

Ne joiden tarvitsee tietää tietävät, miten kauppaa käydään, toivottavasti. Toivottavasti he eivät tee sitä vaan omaksi edukseen.

Venäjän vaaleja voi arvioida sen perusteella, että usein taustalla on oman,sukulaisten ja erilaisten klikkien edun tavoittelua.

Se minua kiusaa, että joudutaan puhumaan vaaleista. Usein kyse on nimityksistä. KGB-taustaisilla on vaikutusvaltaa sisäpiirissä, mutta Kremlissä on muitakin klikkejä. Tsaari taas on monesta pisteestä katsoen kaukana, kaukana.

katri kulmala

Missä kohtaa tätä artikkelia http://jourdom.ru/news/7932#.TlETwlT601o.facebook sanotaan, ettei toimittajia päästetty äännestämään? Siinä lukee vaan, ettei heitä päästetty rakennukseen, äännestämisestä ei puhuttu sanaakaa.

Ärsyttää tapasi kirjoittaa asioista kuin olisit itse ollut paikalla ja tiedät 100% varmuudella mitä on tapahtunut ja mitä ihmiset ajattelevat, vaikka et näytä tajuavan Venäläisten mentaliteettia ollenkaan. Oletko asunut Venäjällä ja keskustellut venäläisten kanssa politiikasta? Suurin osa heistä on turhautunut politiikkaan, korruption ja uudistusten hitauden takia mutta monet myös kannattavt nykyistä haööitusta.

Venäjä on iso maa ja vaikka duumaan saataisiin rehellisiä ihmisiä, miten he muka voisivat heti poistaa korruption koko maasta yhdellä käden heliatuksella? Se on pitkä ja kivulias prosessi. Kaiken lisäksi, Venäjä niin isona maana tarvitsee vahvan johdon.

Putin, Medvedjev ja Matvienko ovat saaneet aikaan Venäjällä paljon uudistuksia ja parannuksia. Palkat ovat nousseet ja tavallisten ihmisten elämänlaatu parantunut, olen saanut nähdä sen omin silmin. Kesän metsäpaloissa tuhoutui paljon asuintaloja mutta ihmisille rakennettiin ilmaiseksi uusia taloja, tämä yksinään on kehitystä, vaikka osa siitä onkin propagandaa.

Suomalaisten on vaikea ymmärtää maailman menoa kun omassa maassa on suht hyvät oltavat ja korruptio on alhainen. Kannattais herätä, kaikki maailmassa on ostettavissa, jopa Suomessa esim. rakennusalalla korruptio rehottaa. Asiat eivät ole niin yksipiippuisia kuin luulet.

Luet vain opposition kirjoituksia, joihin uskot sokeasti. Et lue uutisia monista lähteistä ja vertaile niitä keskenään etkä pureudu asioihin monelta taholta. Onko tämä muka tutkimusta? Turhia salaliittoteorioita ja agitaatiota vaan.

Ja anteeksi vaan mutta mitä vitun väliä jos jotain kgb:n miehiä on valittu johtoon? Jos Putinia ja muita kumppaneita ei Venäjän hyvinvointi kiinnostaisi niin tuskin siellä olisi tapahtunut mitään uudistuksia, palkankorotuksia, korruption alenemista yms. Toki on paljon asioita joiden kuuluisi olla paremmin mutta kaikkea ei voi muuttaa hetkessä. Mitä oikein Venäjältä vaaditte?

Puhdasta demokratiaa ei olekaan koko maailmassa, uskokaa tai älää on Suomenkin hallitus läpimätä, se nähtiin keskustan vaalirahakohussa.

Jussi Nättinen

Tulkitset Jarmoa väärin.

Jarmo ei kannata Venäjän "liberaalia" oppositiota siksi että toivoo Venäjälle hyvää vaan siksi, että toivoo Venäjälle pahaa. Jarmo viisaana miehenä ymmärtää, että jos Kasparov, Nemtsov ja kumppanit saavat Venäjällä vallan tarkoittaa se vähintään samanlaista romahdusta mikä tapahtui 1991 ja valtion pirstaloitumista entisestään. Siksi Jarmo kannattaa heitä.

Putinissa Jarmoa ja hänen hengenheimolaisiaan riepoo se, että Putinin aikana Venäjän heikentyminen kääntyi vahvistumiseksi ja kasvuksi. Näin ei olisi saanut päästää käymään. Ei Venäjän 2000-luvun taiteessa tapahtunut suunnanmuutos vain Putinin ansiota ollut, mutta häneen se kuitenkin henkilöityy.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Saatiinpas keskustelua. Ja tuore näkökulma. Tähän sopii vastata kun juuri tänään elvistelin suurlähettiläspaivillä, kuinka hyvin tunnen Venäjää sosiaalisen median välityksellä.

En väitä missään, että juuri kyseisessä linkissä puhuttaisiin muusta kuin siitä, että toimittajien ei annettu tehdä työtään ja esimerkiksi kuvata äänestyspaikkaa. Kuten itse oletkin lukenut. Zhurdomin aiempi linkki löytyy http://jourdom.ru/news/7928#.TlDAG1kzkYg.facebook mutta ei sielläkään puhuta siitä, että jonkun äänestämään halunneen toimittajan oikeus olisi evätty.

Kyllä. Olen asunut Venäjällä ja käynyt äänestypaikoilla, kun Neuvostoliitossa järjestettin ensimmäiset vapaat vaalit vuonna 1989. Kansanedustajien kongressissa luotiin pohjaa sille, että voitiin toteuttaa läpinäkyvyyttä, glasnostia. Meillä toimittajilla oli tuolloin mahdollisuus tavata paljon yksinkertaisemmin ihmisiä kuin vuonna 1985, jolloin olin akreditoituna seuraamassa NKP:n 28. puoluekokousta.

Puolueisiin ja vaaleihin ei ole suhtauduttu aina yhtä skeptisesti.Vuoden 1993 jälkeen vaaleissa on ollut enemmän tai vähemmän epäselvyyksiä. Kuten ystäväni Artjom Troistki on sanonut, olisi toivottavaa, että Venäjällä voisi kasvattaa lapsensa ilman pelkoa. Demokratiasta Venäjällä käytetään sen soveltuvat osat. Joka tapauksessa kyse on vain epätäydellisten ihmisten epätäydellisistä sopimuksista ja tavoista, joilla valtaa jaetaan.

Vuonna 1991 monet kokivat Venäjän parlamenttirakennuksella euforiaa demokratian puolustamisesta. Tunnelma oli tarttuvaa (Olen kokenut vastaavia tunnekuohuja joukkotilaisuuksissa eri puolilla Baltiaa keväällä 1991, Montenegrossa 1999 ja Georgiassa 2008) kaikkiin liittyi pelko ja konfliktien kärjistymisestä ja kansallisesta uhosta, jota ulkomainen toimittaja ei voi tajuta kuin ulkopuolisena, ja siksi hän tyytyy raportoimaan mitä näkee) Minun ikkuna nykyisin Venäjällä tapahtuneeseen ovat kirjoitukset, mielipiteet ja haastattelut sekä kommentit. Toki tapaan eri ikäisi ihmisiä eri aloilta.

Minä seuraan nyt somea ja uutistoimistoja. Ulkomaantoimittajana luin ennen vanhaan vain printtejä ja tein laskuvarjojournalismia. Pelmahtamalla kriisipaikoille.

Esimerkiksi yksi blogisti kirjoittaa, että muutaman ehdokkaan kesken järjestetyissä vaaliessa valittiin Matvienko suoraan Venäjän federaationeuvoston uudeksi puheenjohtajaksi. Siksi äänestäjiin liittyi erityistä mielenkiintoa.

Näissä besTTodayn blogeissa, joita seitsemän hengen poimitus hakee käsin valtaisasta virrasta, on paljon asiaa. Ihmisillä on kova tarve kirjoittaa ja puhua. http://www.besttoday.ru/subjects/711.html

Venäläiseen mentalitteettiin kuuluu meikäläisiä varmemmin demagogian taitoa. Suomessa uutta poliittista kulttuuria tehdään jo saivartelulla ja asioiden kärjistämisellä. Keskusteluja tyrehdytetään äänekkäillä hyökkäyksillä. Minusta huutoon ei kannata vastata. Pietarin oppositio sanoin eilen, ettei heidän tarvitse arvioida ex-kaupunginjohtajaa, koska hän on paljastunut kaikissa haastatteluissa.

Nikkilän Reijon dokumentissa Elokuun vallankumous on kuvaavia haastatteluja. Yhdessä nainen jankkaa Reijolle, ettei tämä voi ymmärtää Valkoisen talon puolustamista. "Te ulkomaalaiset, te ette voi ymmärtää tapahtumia. Vain venäläiset voivat ymmärtää. Te ette tajua. Ette tajua, koska isoisä oli 25 vuotta leireillä, mutta ei koskaan sanonut pahaa sanaa Stalinista."

En edes yritä ymmärtää. Osallistuin tuolloin kuolleiden hautajaisiin Moskovassa. Venäjällä asuin melkein koko 1990-luvun, mutta en edelleenkään ymmärrä. En minä yritä ymmärtää norjalaista freejazziakaan. Venäläisten kohtaamimen on aina erilainen kokemus. Nyt se on helpompaa myöntää kuin 30-vuotiaana.

TERVETULOA JOUKKOON. Venäjää seuraavat ansaitsevat parempia ja tasapuolisempia kirjoituksia Venäjästä.

Tässä vielä linkki vaalijuttuun vuodelta 2007 http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41922...

Jouko Helenius

Kiitos hyvästä artikkelista. Yhä vähemmäksi käy ne, joita kiinnostaa Venäjän asiat. Todellisuudessa kuitenkin muutos on valtava sekä poliittisesti että valtion rakenteessa.
Minusta voisi ottaa muutamia esimerkkejä. Äskettäin oli Moskovassa suuri lentotapahtuma, MAKC 2011. Tilaisuudessa esiteltiin ensimmäinen siviilimatkustakone, SSJ 100, sitten NL:n hajoamisen. Kertomatta jäi, että kone perustuu 2/3 tuontiosiin. Tämä siksi, että muuten sitä ei pystyttäisiin sertifioimaan kansainvälisesti. Rahaa on vaikka muille jakaa, mutta useita vuosikertoja osaajia puuttuu.

Venäjän siviililentoliikenne on erittäin tärkeä maan suuruuden takia. Omia koneita ei enää ole ja eräs arvostettu lentokonesuunnitteliaja esitti surunvalittelun jo tapahtuneiden ja tulevien lentouhrien omaisille, sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ajaa vanhat neuvostokoneet loppuun.
Miksi ei osteta koneita lännestä? Putinin tuontitullien ja verojen takia ne maksavat ainakin 40 % enemmän kuin mahdollinen kotimainen. Mutta pahinta on se, että useimmat Venäjän lentokentistä ei pysty vastaanottamaan länsimaisia koneita teknisistä syistä. Kaikki pitäisi rakentaa uudestaan.
Viimeisen väestölaskennan mukaan väestömäärä, jolla ei ole ympärivuotisia yhteyksiä ulkomaailmaan on ainakin 12 milj.

Medvedev on ilmoittanut, että aikavyökkeet supistetaan 9:n. Joku siis joutuu lähtemään aikaisin aamulla töihin! Talviaikaan ei palata (meitä ei muut määräile). Ero talvella Moskovan ja Euroopan välillä 3 tuntia. Kenen etu?
Presidentin mukaan uudessa Venäjässä ei 20 vuoden kuluttua ole ns. venäläistä kylää mummoineen, koska rahaa ei heru turhaan. Moskova sen sijaan kasvaa 2,5 kertaiseksi ja virkamiehet siirretään uudelle alueelle.
Mutta koko virityksen pitäminen koossa onkin jo toinen juttu. Onpa menty jo semantiikan puolelle. Puuhataan lakia, jonka mukaa sanaa nationaliteettiä saa käyttää vain puhuttaessa Venäjästä kokonaisena valtiona. Toinen sallittu sana muista on etnisyys. Myös uusia yhtenäisyyttä korostavia juhlapäiviä suunnitellaan.
Listaa vois jatkaa, mutta kysymys: Mikä on Putinin kansanrintaman idea. Ei kai hän vai ole kopioinut meikäläisten SKDL:n ideaa. Sodan jälkeen jopa Kokoomus pohti liittymistä ko organisaatioon. Onko se tähdätty muita puolueita vastaan? Jos et ole meikäläisiä olet meitä vastaa?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Osuvia huomiota, Jouko. Poltavshenkon nimitys osoittaa myös sen, että vuoteen 2012 liittyvät suuunnitelmat antavat odottaa julkituloaan.

http://slon.ru/articles/651698/

Slon.ru -verkkolehdessä todetaan, että vt. kaupunginjohtajat ovat lähes aina jatkaneet tehtävässä. Vain kahdessa forece major -tapauksessa on järjestetty nimitys toisin.

Pietarin ja Moskovan kaupunginjohtajien vaihtaminen on valtava ruljanssi, koska niin monet intressiryhmät ovat rakentaneet toimivan ekosysteemin jota ei kovin montaa kertaa vuosikymmenessä uusita.

Medvedev on saanut kaksi hänelle epämieluisaa ihmistä viralta, mutta onko tässä kaikki? Aika näyttää.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Jarmo hyvä!
Muuten allekirjoitan kaiken mitä jutussasi mainitset, mutta mainintaa seitsemästä federaatiopiiristä en. Viime vuonnahan perustettiin Pohjois-Kaukasian fsb-piiri. Anteeksi, federaatiopiiri. СКФО. Niiden lukumäärä siis nousi kahdeksaan. Presidentin täysivaltaisena edustajana toimii Aleksandr Hloponin, liikemies Norsilskista ja Krasnojarskin aluepiirin entinen kuvernööri.

Vaalien merkitys Venäjällä ei tosiaan ole millään tasolla häävi. Ne koetaan ikään kuin pakollisena, vähän kiusallisena juttuna, joka pitää tehdä, jotta esim. ulkomailla ei mollattaisi Venäjää ja jotta Euroopan Neuvoston jäsenyys säilyisi. No, säilyyhän se Valko-Venäjälläkin näköjään.

Poliitikoille vaalit ovat ensisijaisesti kanava paitsi vallan myös rikkauden ääreen. Tavalliset ihmiset viis välittävät niistä, tai vielä vähemmän. (Miksi muuten välitetään viis; voiko "neljä välittää" jostakin? Se olisi oikeammin sanottu.)

Viranomaisten reaktio on sitten tulosten vääristely, tai siis tekaistut tulokset. Niistähän Venäjää on moitittu 1990-luvun vaaleista lähtien, ainakin vuoden 1996 pressanvaaleista, jossa jo vainajaksi luultu Jeltsin päätettiin herättää henkiin ja tehdä hänestä presidentti.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Näin, Tapsa. Kiitos täsmennyksestä. Venäjän perustuslain pykäliä ja federaatiosta täältä: http://www.constitution.ru/10003000/10003000-5.htm

Toimituksen poiminnat