Jarmo Koponen

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Näin demokratiaa pilkataan

Yhdysvaltojen presidentti, Barack Obama, kiirehti Hosni Mubarakin eron jälkeen lausumaan, että kansa on puhunut – Egypti ei ole enää koskaan samanlainen.  Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ei pitänyt aivan yhtä kiirettä, mutta myös naapurimme päämies totesi, että demokraattinen kehitys Egyptissä on rauhan tae Lähi-idässä.

Tärkeä kysymys Mubarakin lähdön jälkeen on se, millaisilla saappailla demokratia marssii.

Miten muut despootit suhtautuvat tapahtumiin? Toivoisi, etteivät muutokset pysähtyisi Pohjois-Afrikkaan. Lännessä on mietittävä ratkaisuja, jotka koskevat koko arabimaailmaa.

Kovin hyviä uutisia muille diktaattoreille ei voi Brysselistä tai Moskovasta olla kerrottavana. Kovisteltavia riittää Euroopassakin.

Mielenkiintoista on nähdä, kykeneekö Yhdysvallat päättämään, millaista moraalista hyvinvointia se aikoo jatkossa levittää, vai pystyykö se tekemään paljon aikaisemmin huomattavasti vähemmän, kuten republikaani-kongressimies Texasista kollegoitaan patistaa.

Tässä on paikka pysähtyä miettimään mullistusta hieman toisesta kulmasta. Euroopassa demokratisoitumisen aalto on jo lyömässä takaisin.  Liberaalin demokratian ja sosiaalisen markkinatalouden kehitys näyttää pysähtyneen. Kelloa ei tarvitse kääntää takaisin, vaan tavallinen toimittajakin näkee, että muutoksia luvannut 1990-luku on ottanut takapakkia ja menettänyt voimansa vaaleilla valittavaa politiikkaa tekevän Euroopan itärajalla.

Vai mitä ajattelette siitä, että presidentti halveksii kansaa, kuten teki Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka. Tämä pilkkasi maahan lyötyä vastaehdokastaan Vladimir Neklajevia vaalien jälkeen kummastelemalla: ”Millainen presidentti ottaa turpaansa”. Lukašenka on mies, jonka kanssa monet läntiset poliitikot olivat toivoneet pääsevänsä sopimukseen.  Toki Euroopassa yritetään  diplomaattisissa ponnisteluissa vastakin, koska demokratia ei ole mahdollista Valko-Venäjällä ennen kuin siellä saadaan aikaiseksi talousuudistuksia.

Toistaiseksi me vain katsomme, kuinka Valko-Venäjällä nuori, aktiivinen, hyvin koulutettujen ihmisten joukko hupenee ja katoaa KGB:n vankiloihin. Tuntuu mahdottomalta ajatella, että ihmisiä pystytään valvomaan millään internetiin tehtävillä muureilla, mutta vapautta ei ehkä enää edes kaivata.

Unkarin maine on mustelmilla, kuten emeritusprofessori Urpo Kivikari toteaa kolumnissaan - Nuorten liberaalista keskustapuolueesta kansallismieliseksi oikeistoksi muuttunut valtapuolue ajaa itsesensuurin kehittämistä. Nähtäväksi jää, miten ja pitääkö yhteisömediaa ojentaa.

Puolalaisen Stanislaw Jerzy Lecin aforismin tavoin: ”En ole koskaan ymmärtänyt seeproja, jotka menevät vapaaehtoisesti häkkiin, näyttääkseen valkoisilta hevosilta.”

Nyt on hyvä muistaa, että Valko-Venäjä ei ole yksittäistapaus. Neuvostoliiton jälkeen muodostuneissa valtioissa on vallalla korruption ja sorron koneisto. Itsevaltiaita ovat miehet ja suvut kuin Egyptissä, jotka ovat rikastuneet kaappaamalla haltuunsa nykyaikaisen teollisuuden. Heidän apurinsa hallitsevat internetiä ja matkapuhelinmarkkinoita perinteisen raaka-aineomistuksen lisäksi. Monikansalliset yritykset ovat näissä asioissa heidän tukenaan.

Vallankumouksia ja isompia poliittisia mullistuksia seuraa yleensä restauraatio. Ukrainassa vuonna 2004 sadattuhannet mielenosoittajat vaativat oikeudenmukaisuutta vaaleihin ja mielipiteenvapautta. Mutta nyt enemmistö on vaihtanut näkökulmaa: presidentti Janukovitš on vuodessa tehnyt paljon palauttaakseen maan samaan jamaan, johon se jäi Neuvostoliiton jäljiltä.  Opposition poliitikkoja ja opiskelijoita pelotellaan. Historioitsijoita ohjataan pidättäytymään Neuvostoliiton-aikaisten rikosten käsittelystä.

Yhdysvaltojen tukeman Georgian presidentti antoi taloudellista menestystä tavoitellessaan Venäjän vetää maan järjettömään sotaan, ja on joutunut siitä lähtien olemaan ennen muuta huolissaan siitä, että pystyy säilyttämään valtansa. Georgiassa on kuitenkin oppositionsa, jolla on ääntä, kuten Neuvostoliiton perillisistä suurimmalla, Venäjällä. Venäjä on taloudellisen asemansa ja tiedustelupalvelujensa turvin kaikkea muuta kuin ”valtavan alemmuuskompleksin” painama. Se on näyttänyt pyrkivänsä toimimaan uudelleen myös naapurimaissa.

Kahdessa vuosikymmenessä on kehitytty niin hyvässä kuin pahassa. EU:n laajentuminen itään on ollut taloudellisesti ja poliittisesti onnistunutta. Nykyinen hyvinvointi on vaatinut kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja kykyä voittaa vastoinkäymiset, mutta se on myös tarvinnut rakkikoiransa räksyttämässä.

Viimeistään Wikileaks on avannut silmiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jouko Koskinen

"Nykyinen hyvinvointi on vaatinut kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja kykyä voittaa vastoinkäymiset, mutta se on myös tarvinnut rakkikoiransa räksyttämässä. "

Ei siitä ole kauankaan kun jo hapankaalin hajusta sai valtiopetosepäilyn - syytteen ja tuomionkin muistaakseni.

Nyt todelliet isänmaanepäystävät ´tuoksuu luomutuotetulle ranskalaisviinille.

Matias Gerlich

Venäjän demokratia on pelkkä irvikuva siitä mitä demokratialla tarkoitetaan sanan varsinaisessa mielessä. Maassa valtaa pitää KGB-syntyperää oleva klikki, joka on tosiasiallisesti Neuvostoliiton henkinen modernisoitu jatke. Tuon porukan historiankäsitys on pitkälle virtaviivaistettu neuvostoliittolaisen historiantulkinnan kanssa. Niinpä sen maailmankuva on hyvin neuvostoliittolainen. Jokainen joka yrittää edes nostaa esille Neuvostoliiton rikollisen luonteen, sotarikokset sekä historianvääristelyt joutuu välittömästi ankaran henkisen (myös ehkä fyysisenkin?) painostuksen kohteeksi. Historiantutkimus on Putinin valtakaudella kuohittu minkä myös ulkolaiset historioitsijatkin ovat havainneet.

Venäjän eliitti on sitonut itsensä kiinni Stalinin luomiin fantasiohin, vaikka itse stalinismia (kommunismin neuvostoliittolaista variaatiota) ei sinänsä hyväksytä. Se, että Molotov-Ribbentrop-sopimus ja Katyn tunnustetaan ei ole vielä osoitus menneisyydenhallinnasta - se on vain välttämättömyydestä nouseva "hyve". Neuvostoliiton luoteeseen kuului valhe ja rikos. Venäjä ei pääse irti nykyisestäkään traumaattisesta ja väkivaltaisesta luonteestaan, ennen kuin se käy perusteellisen pyykinpesun omasta ja Neuvostoliiton historiasta ilman minkäänlaista kaunistelua ja piiloutumista "Suuren Isänmaallisen Sodan" myytteihin.

Iljettävintä tässä kaikessa on vielä se, että jopa lännen demokratiat käyvät toivottamassa Venäjän eliitille joka kevät "hyvää voitonpäivää". Öljyn ja maakaasun tähden.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

"Nyt on hyvä muistaa, että Valko-Venäjä ei ole yksittäistapaus."

Nyt on hyvä muistaa myös, että suomalainen demokratia on aika hento ja hauras. Sen voi tuhota askel kerrallaan urkintalakeja säätämällä, poliisin valtuuksia lisäämällä, internetin vaarallista sananvapautta rajoittamalla, korruptiolla ja pienpuolueet vaientavalla äänikynnyksellä. Kaikella tälläisella ei olisi vain välitöntä vaikutusta, vaan vaikutus olisi vuosikymmeniä eteenpäin.

Onneksi tästä ei puhtoisessa Suomessa ole pelkoa - eihän?

Tuomas Taivasaho

Suomalainen demokratia on kuin peili jonka läpi voisi nähdä Potemkinin kulissit. Vaalit neljän vuoden välein, mutta siitä huolimatta asiat tapahtuvat yhtä vaihtoehdottomasti kuin juna kulkee raiteilla.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Kansanvalta tulee olemaan tuntematon käsite arabimaissa aina. Samoin Venäjän vaikutuksesta myös Valko-Venäjällä. Missä maissa kansanvalta on tuntematonta, tarvitaan suuria rakenteellisia muutoksia? Muta sitä ne eivät kestä, eivätkä siedä!
Ne ovat kahlittuja sorron yöhön, josta ei päivä kirkastu? USA on yltiödemokraattinen, jossa markkinatalous osittain sotkee kansanvaltaa. Valitettavasti.

Viliho Seppäin

"Itsevaltiaita ovat miehet ja suvut kuin Egyptissä, jotka ovat rikastuneet kaappaamalla haltuunsa nykyaikaisen teollisuuden. Heidän apurinsa hallitsevat internetiä ja matkapuhelinmarkkinoita perinteisen raaka-aineomistuksen lisäksi. Monikansalliset yritykset ovat näissä asioissa heidän tukenaan."

Ooh! Kuinkas se on toisin missään? Satuihin perustavat kruunupäiden piirit pallinsa kultauksen tarpeen(extra fine++). Kaikki valta on niillä joiden immateriaalinen arvo luokitellaan materiaalin määrillä.

Tuomas Taivasahoa kompaten soitan tykönäni rumpusoolon ankean!

1984 on totta.

Happytobe häröpertti.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Itsevaltiaat voivat monin keinoin rajoittaa kansalaisten vapauksia. Venäjälle Turkmenistanista muuttanut mies kertoi Radio Majakissa 3. päivä maaliskuuta, että litra bensiiniä maksaa Turkeministanissa noin 17 senttiä - kahden megan internetyhteys 7000 Yhdysvaltain dollaria, Suomessa muutaman kympin.

Toimituksen poiminnat