Jarmo Koponen

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Rock-presidentti Venäjälle?

Lounasseurassa puhuttiin presidentinvaaleista, kun satuin niistä kysymään. Odotin vastausta Tšeljabinski Rabotši -lehden ja Udmurtskaja Pravdan päätoimittajalta. Udmurtia on tuttu aseistaan, Kalašnikoveista; Fortum on sijoittanut miljoonia Tšeljabinskiin.

 

Vastaus ei yllättänyt – vuonna 2012 Venäjällä jatkaa presidenttinä Vladimir Putin, nykyinen pääministeri. Mies, joka on osoittanut olevansa elämänsä vedossa jääkarhujen kanssa ja formulan ratissa. Putin rokkaa, tavallaan.

 


 

Vaaleja enemmän venäläisiä vieraita kiinnosti mediakasvatus. Suomalainen järjestelmä on tehnyt vaikutuksen. Valitettavasti minusta oli vähän apua, vaikka olenkin samaa mieltä siitä, että medialukutaitoa on kehitettävä jatkuvasti. 

Yleiseen keskusteluun kahvipöytiin nousevat aiheet käsitellään iltapäivälehdissä. Usein aiheet ovat olleet puheena jo sähköisissä välineissä tai internetissä.

Mitä kehittyneempi tiedotus, sitä nopeampi on uutisaiheiden kierto. Venäjällä vahvin väline on televisio. Ei siis ihme, että se on valtion erityisessä suojeluksessa. Ei niinkään kansanedustajien tai johtavien poliitikkojen kuin Kremlin, siis valtion johdon ja alueilla paikallisen johdon.

Viime kuukausina valtakunnallinen televisio on nostanut näkyvästi esiin ei-toivottaviksi julistettuja henkilöitä. Muun muassa Moskovan kaupunginjohtajaa painostettiin eroamaan television avulla.

 

Nyky-Venäjällä nauretaan julkaisuissa vain valituille. Pietarissa ei tehdä pilkkaa kaupunginjohtaja Valentina Matvienkosta. 

Moskovski Komsomolets -lehteen vuosikymmeniä piirtänyt Aleksei Merinov muistuttaa, että tsaari on kaukana – kuvernööri lähellä. Merinov sanoo, että hänen piirroksiaan on julkaistu viimeisen puolen vuoden aikana valikoidummin. Satiirikolle on annettu suoraan ohjeita – piirrä kipeistäkin aiheista, mutta älä anna asioille kasvoja. Ole samaan aikaan hassutteleva ja surullinen.  Pilapiirtäjä voi nostaa vakavia asioita keskusteluun ja parhaimmillaan ravistella kaikkia. Päätäntävalta on kaukana kansasta, joka ei oikeastaan halua valtaa ottaakaan.

Poliittisessa populismissa on, Osmo Soininvaaraa mukaillen, raivostuttavinta petos. Ihmisten oikeutettu katkeruus käännetään omaksi hyödyksi vaivautumatta kertomaan, etteivät poliitikotkaan tiedä, mitä tehdä.

 Joidenkin mielestä samasta ilmiöstä on kyse venäläisen rokkariäijän, DDT:n johtajan Juri Ševtšukin ajamisessa presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleissa. Facebookissa on miehen nimeä kantava sivusto. 

 

Tyhmyyttä sanovat toiset ja muistuttavat, että vihollisista vaarallisin on kuuliainen hölmö. Ehkä vaihtoehtoja etsivien silmissä Ševtšukin nostamisessa ehdokkaaksi on kyse muustakin. Uralin tuntumasta kotoisin oleva Ševtšuk on jo kansallinen ikoni. Hänen laulunsa ovat puhuttelevia, väkivaltaa vastustavia.

 

Venäjää tunteva muusikko on tinkimätön patriootti, jonka musiikki tuntuu herättävän aina uuden sukupolven.

 

Ševtšuk pani kesällä hanttiin Putinille. Nyt YouTubessa leviää monta versiota keskustelusta, jossa Putin joutui puolustautumaan, kun muusikko tivasi vastauksia opposition oikeuksista. Ševtšuk osoitti, ettei pääministerin edessä tarvitse nostaa käpäliä pystyyn, vaan hänen kanssaan voi yrittää puhua kuin vertaiselleen ja ikätoverille ainakin. Venäjän rock-maailmakaan ei ole yksimielinen.

 

Led Zeppelin-faniksi tunnustautunut Medvedev tapasi syksyllä Andrei Makarevitšin (Venäjän Mikko Alatalon, Mashina vremeni -yhtyeen johtajan.) Televisioidun tapaamisen jälkeen Makarievitš kertoi, ettei usko vastarintaan eikä kumouksiin.

 

Makarevitšin mukaan Venäjällä on paha tapa kaataa ongelmat tsaarin niskaan, kun todellinen ongelma on kansa. Se pitäisi vaihtaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Vee (nimimerkki)

"Putin joutui puolustautumaan, kun muusikko tivasi vastauksia opposition oikeuksista."

Tuopa olisi mukava nähdä tekstitettynä, jos ei ruotsiksi niin englanniksi edes. Tietääkö kukaan?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Keskustelu löytyy varmaan myös tekstitettynä. Tässä ensi hätään englanniksi pari linkkiä ja hakusanavinkkiä.

http://rt.com/politics/russian/putin-shevchuk-char...

http://www.rferl.org/content/What_Would_You_Ask_Pu...

Vee (nimimerkki)
Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)
Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Sellanen Viktor Tsoyn ja Putinin yhteishauta vois olla kova sana. Tulevaisuuden teinit vois käydä tirauttamassa tuplakyyneleet sen haudan äärellä.

Apua mitä kuvia linkissä!:) Henkilökohtainen suosikkini on sellainen missä Putin perhokalastaa paidattomana jossain Kamchatkan näköisessä paikassa.

Vieras (nimimerkki)

Pelaamassa rulettia ja kävelyllä Gatshinan puistossa:

http://www.youtube.com/watch?v=_O0m4PdQz8M&feature...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hyvä biisi. Yksi suosikeistani. YouTuben voimaa. Tätä sanomaa on helppo levittää.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Karvanopat heiluu Lada Nivan kattopeilissä. Vanha kunnon Stolitshnaya kierii takapenkillä kuoppaisen tien tahdissa. Baabushkan säilömä suolakurkkupurkki on jo avattu pientä maistiaista varten. Ehkä Stolikin.

Kotikoska kuuntelee samaan aikaan radiota. Ilmoille kiirii Takogo kak Putin. Olgan mietteet karkailevat lihaksikkaiden käsivarsien suojelukseen. Päiväunessa karhut noukkivat lohia joesta aivan vieressä. Hätää ei kuitenkaan luonnollisesti ole perhokalastavan sankarin rinnalla.

Sitten tulee armoton herätys arkipäivään. Nivasta on vissiin taas mennyt pakoputki ja sieltä ei suinkaan astu ulos Vladimir, vaan kyllä se on sama vanha Ivan.

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV Web (nimimerkki)

Venäjä-rockissa on turhan tuttu poljento. Venäjä haluaa taas jakaa Euroopan sotilaallisesti
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/11/lehtitiedot...

Tulikivenkatku ----

Imperialistinen roistovaltio ei tavoistaan pääse.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjä on suomalaisille uhka, mysteeri, haaste ja mahdollisuus. Monet meistä haluavat unohtaa koko Venäjän olemassaolon. Paasikivi katsoi tarpeelliseksi muistuttaa aika ajoin, että maantieteelle emme voi mitään.

Tämä viisaus ja paljon muuta Venäjästä: http://blogs.helsinki.fi/venajaavoiymmartaa/

Vieras (nimimerkki)

Olipahan vaan ärsyttävää tekstiä. Kolumnisti saisi opetella kirjoittamaan fiksusti.

Sisällössä ei mitään vikaa, mutta tuo kirjoitustyyli. Hyi.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjää taitavien kannattaa katsoa - puheessa on esillä samoja teemoja kuin Puheenvuorossani - toisin ja tunteella paketoituna.

http://www.youtube.com/watch?v=QK1UiNRgbos

"Toimittajia ei hakata ja tapeta sen takia, mitä he kirjoittavat tai kertovat, vaan koska heitä luetaan ja kuunnellaan." Parfjonovin vaikuttava puhe palkintotilaisuudessa Moskovassa - televisio kertoo toisesta todellisuudesta kuin talouteen painottuneet lehdet. Televisio muistuttaa Neuvostoliiton ajasta - ja on kaiken karvaisten shown esittäjänä menettänyt yhteiskunnallisen merkityksensä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiitos kannustuksesta. Ajattelin jatkaa näitäkin kirjallisia töitä.

Vieras (nimimerkki)

Venäjä ja venäläiset ei välitä mitä joku heille 100%tuntematon kirjotta ..tuskin moni venäläinen edes tiedä mitä tai missä Suomi on.Venäjä on suurvalta ..maailman nr. 1 öljytuottaja..miks he pitäis välitä mitä joku suomalainen kirjotta?
En tunne että Venäjä on minulle uhka..ei minulla ole Venäjä traumoja..ei ollut minun isällä vaikka oli rintamaalla 4 vuotta..näköjän muilla on , vaikka ei edes ole ollut sodassa heidän vastaan!
Jos halua tietoja mitä Venäjällä tapahtu täyty katso ulkomaalaisia media...ei Suomi media raportoi tärkeitä uutisia..es. Kiina ja Venäjä allekirjotti 20v. öljysopimus, Kiina osta 2ydinreaktoreita Venäjältä , USA, Japani allekirjoti öljysopimuksia Venäjän kanssaa ,...USA ja Venäjän ilmavoimat yhteysharjottelu, Venäjä on öljytuottaja maa nr.1, ohitti Saudi Arabia..Venäjä ja USA hyökkäsi Afganistanissa heroinituottanon vastaan jne. Mut jos 10 kpl. venäläisiä journalistia on kaduilla, se on iso uutinen: "venäjän kanssa vaati..jne." Siis Suomi media on ohjattu myös..: "ei mitään hyviää uutisia Venäjältä"

Tavalliselle venäläisille ihan samantekevä mitä 10 journalistia halua...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Harva suomalainen journalisti halua vaikuttaa rajojen yli puolueisiin, poliitikkoihin tai kansalaisliikkeisiin. Ulkoministeriö hoitaa apuorganisaatioidensa kanssa ulkomaankauppaa ja välittää tietoa lainsäädännön esteistä.

Journalistien tehtäväksi on langennut erilaisten tapahtumien uutisointi, viralliset tönötykset, joita muun muassa yritystoiminnan edistäminen tarvitsee. Yhä useammin kiinnostavinta on, se millaiset tiedotusvälineet tietoa jakavat. Venäjän medialla on oma sisäinen agenda, jota voi olla esimerkiksi vain kerran elämässään Leningradissa matkailleelle vaikea ymmärtää.

Teollisuuden kannalta vapaakaupalla on suuri merkitys, kuten Venäjän WTO-jäsenyydellä ja viisumivapaudella.

Ruohonjuuritasolla pyritään loiventamaan elintasoeroja, järjestämään pienimuotoista kulttuurivaihtoa ja illanviettoja talkootyönä. Moni ymmärtävä sekä pohdiskeleva juttu syntyy näistä tilaisuuksista luontevammin kuin pakollisista kansainvälisistä sopimuksista.

Turistien viisumien helpotukset koskettavat meitä kaikkia. Emmekä pane pahaksi, että myös yritysmaailma saa haluamansa asiantuntijat työhön kivuttomasti.

Jotkut aiheet pysyvät. Olen tehnyt yli kahdenkymmenen vuoden ajan juttuja Pietarin vedenpuhdistamoista, investointien ongelmista ja kaupan rajoituksista.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ševtšukilla on ajatusta, sanomaa ja uskallusta.
"Kun öljy loppuu" on mainio.
Venäjällä on aina ollut poliittinen ja kulttuurioppositio, jolla ei ole pääsyä valtamediaan, ja sen kohtaa myös Ševtšuk, jonka suosio kuitenkin leviää valtavirroista huolimatta kuin Vladimir Vysotskilla.
Ševtšuk sentään saa poliittiset ajatuksensa avoimesti julki internetissä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Internetissä kasvaa kansankunnan omatunto. Ševtšuk ei ole itse vielä heittäytynyt kannustajiensa kelkkaan täysillä mukaan. Siksi keskustelua käydään ylipäätään opposition mahdollisuuksista löytää yhteinen tunnettu ehdokas. Selvää on, että musiikkimaailma kuten muutkin taiteilijat harkitsevat tarkoin kenen kelkkaan lähtevät, jos lähtevät. Television lisäksi verkko tarjoaa mahdollisuuden sanoman levittämiseen. Esimerkiksi Moskovassa pahoinpidelty Oleg Kashin sai liikkeelle huomattavasti suuremmat joukot ihmisiä kuin Anna Politkovskajan murha. Huomattavaa on, että Kashinille oikeutta penäävät hekin,jotka ovat tämän kirjoituksia ja blogeja muuten arvostelleet.

Forbes-lehti julkaisi Venäjän kahdeksan seuratuinta Twitteriä - joukkoon mahtuu niin Medvedevin oma lähetys kuin persidentti parodia kermlin.ru

http://www.forbes.ru/ekonomika-slideshow/lyudi/600...

Toistaiseksi esimerkiksi FB jatkanut laajenemistaan. Tänään uutiset kertovat, että vangitun ex-miljonääri Hodorkovskin nimissä pidetty sivu olisi suljettu. Syy vaikuttaa olevan FB:n säännöissä ja rajoituksissa. Ei venäläisissä ylläpitäjissä.

http://en.rian.ru/russia/20101122/161449490.html

Vieras (nimimerkki)

"Olen tehnyt yli kahdenkymmenen vuoden ajan juttuja Pietarin vedenpuhdistamoista, investointien ongelmista ja kaupan rajoituksista."

Kunpa lopultakin löytyisi suomalainen kirjoittaja joka osaisi venäjää, (en tarkoita Paula Lehtomäen lukiovenäjää), nythän näyttää siltä, että ainoat tiedonlähteet ovat englanninkieliset linkit. Mikä on tämä mystillinen FB?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

On totta, että linkeistä ei näe löytyykö niiden takaa kyriliikkaa. Avaamalla olisi selvinnyt se, että valtosa vie venäjänkielisille sivustoille. Osa lukijoista on siuvaantunut niihinkin.

Tämänkin jutun palaute osoittaa, että enää ei olla entisessä, jolloin viestintä oli pääosin yhdensuuntaista: toimitukselta lukijoille.

Kielitaitoa on toki monenlaista, mikä ei tietenkään ole yllättävää. Venäjän asemasta huolestunut kirjailija Esa Seppänen kertoi pari vuotta sitten Uudessa Suomessa Kekkosen venäjän taidoista.

http://www.youtube.com/watch?v=-axiDuSDb_Q

Mystinen FB on Facebook, johon kannattaa perehtyä, vaikka sitä ei alkaisi ensi työkseen käyttämään.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjänkielisten blogien ja sosiaalisen median verkostoista saa hyvin kuvan Andrei Loshakin kirjoittamasta artikkelista. Linkki englanninkieliseen tekstiin.

http://www.feedblitz.com/f/?FBLike=http://www.open...

Vieras (nimimerkki)

"Kielitaitoa on toki monenlaista, mikä ei tietenkään ole yllättävää. Venäjän asemasta huolestunut kirjailija Esa Seppänen kertoi pari vuotta sitten Uudessa Suomessa Kekkosen venäjän taidoista."

"Venäjän asemasta huolestunut"

Tarkoititko Venäjän maantieteellistä asemaa vai venäjän kieltä?
Jos vielä palataan Suomen johtajien kielitaitoon((minä tarkoitin kyllä toimittajien kielitaitoa), Mannerheim oli täysin venäjäntaitoinen(tsaarin upseerina ei Pietarissa tullut toimeen suomella eikä ruotsilla, tärkein kieli oli ranska), Paasikivi osasi venäjää auttavasti, pystyi neuvottelemaan tulkkien avulla, Urho Kekkonen ei koskaan virallisesti ilmoittanut osaavansa venäjää(savolainen kun oli),Mauno Koivisto oli kiinnostunut venäjästä, kirjoitti jopa kirjankin(säälittävää luettavaa virheiden takia) Tarja Halonen osaa smalltalkin(Privet Volodja, kak dela?)
P.S Olen opettanut venäjää yli 30 vuotta ja muutenkin Venäjä ei ole ihan vieras maa. P.SS. FB on minulle asia jota inhoan, toki tiedän mistä on kysymys, mutta varmaan itsekin tiedät, mitä assosiaatiota halusit herättää lukijoiden mielissä.
Jos on aikaa , niin käy lukemassa KavkazCenterin venäjänkielisiä sivuja. Siellähän asiat sanotaan suoraaan, ilman mitään kursailuja, mm. Suomi on mukana länsimaisessa demokratialiikkeessä(?), joka taistelee jumalan sotureita(Mudzhahediin) vastaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Et voisi olla oikeammassa - kielitaito on paljon enemmän kuin puhe- tai kirjoitustaito. Menestystä opettajan työhön ja halua opiskella lisää. Mikään ei synny itsestään. Rajalla on kulttuurinsa, josta Huttusen Tomi on kirjoittanut ja puhunut mainiosti. KC:n sivuilla on sellaista sekameteliä, että kieltämättä, jos aikaa olisi rajattomasti, pitäisi osallistua keskusteluun, jossa ruoditaan marginaali-ilmiöitä Suomessa. Viimeksi näkemäni kirjoitukset olivat sellaisia irvikuvia tiedonvälityksestä, etten parhaalla tahdolla pystyisi sellaiseen. Kyseiset kirjoitukset eivät kuitenkaan ole koko kuva sivuista, joihin kielitaitoisten kannattaa minunkin mielestä käydä tutustumassa.

Toimituksen poiminnat