Jarmo Koponen

Koneisto toimi, pormestari erosi

Moskovan pormestarin erottaminen oli näytös koneiston toimimisesta. Presidentti Dmitri Medvedev tuskin edes itse näki koko ilmoitusta, joka pätkähti Juri Luzhkovin pöydälle tiistaiaamuna.

Julkisella keskustelulla on hieman toinen tahti meillä ja naapurissa. Jo pari viikkoa on ollut vain yksi vaihtoehto: jos sosiaalisesta mediasta innostunut Medvedev ei nyt anna kenkää Luzhkoville, hän on bloggaaja, eikä presidentti. Venäjän johto mietti loppuun asti, miten eron saa näyttämään vapaaehtoiselta.

Kun Luzhkovia vastaan alettiin rummuttaa paljastuksia - televisio toteutti sovittua kaavaa.
Suurimpien tv-kanavien johto kokoontuu Kremliin joka viikko. Heille kerrotaan mitä voi ja mitä pitää tehdä. Asiat järjestyvät epämuodollisten keskustelujen pohjalle.

Alun perin Luzhkov yritti jatkaa samaa kuin hänen edeltäjänsä, Moskovan johdossa ollut Gavril Popov. Luzhkovkin esiintyi televisiossa näkyvästi, mutta aika ajoi hänen ohitseen. 

Luzhkov oli kaupunginjohtajana yhtä kauan kuin Leonid Brezhnev johti Neuvostoliittoa. Brezhenevin Neuvostoliittoa kutsuttiin pysähtyneeksi, Luzhkovin Moskovaa dynaamiseksi. Brezhnevin kausi loppui yllättäen, vaikka kaikki olivat varmoja lopun koittaneen moneen kertaan. Niin kuin meillä loppui Kekkosen aika.

Aamun radio-ohjelmassa Majak-kanavalla naureskeltiin Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatshovin arvioille Luzhkovin kaudesta: kaupunginjohtaja kasvatti rinnallaan myös miljardöörin. Siis vaimonsa, Venäjän rikkaimman naisen, projektihallinnolla rikastuneen, Jelena Baturinan.

Baturina on ilmeisesti edelleen Itävallassa, jossa perheen hallussa olevalla yhtiöllä on tiettävästi mittava kiinteistöomaisuus ja muita säätiöityjä varoja. Omaisuuksia haalinut Moskovan kaupunginjohtaja on varmistanut selustansa niin, ettei Kreml lähde penäämään oikeutta ulkomailla.

Radio-ohjelmassa juteltiin siitä, että Luzhkovin lähtöä on pelätty, koska kaupunginhallinnon rinnalla on järjestelmä, jossa jokaisen projektin aloittaminen on vaatinut ensin kymmenykset Baturinan Inteko-yritykselle.

Luzhkovin ja hänen vaimonsa arvostelijoista näkyvimpiä on ollut entinen varapääministeri Boris Nemtsov.

Nemtsovin ja hänen työryhmänsä arviot ovat tylyjä: viime vuonna julkaistussa Yhteenveto-kirjasessa on julkisista lähteistä kerättyjä lukuja, joiden yhdistelystä syntyy selkeä kuva paisumistaan jatkavasta bisnesimperiumista. Itsekin kuvernöörin virkaa 1991–1997 Nizhni Novgorodissa hoitanutta Nemtsovia kuunnellaan, mutta televisioon, joka on valtioeliitin hallussa, hänellä ei ole mitään asiaa.

Silti Luzhkovin parjausohjelmat aloittanut dokumentti NTV-kanavalla oli kuin suoraan Nemtsovin kirjasesta.

Nyt kunniaa Luzhkovin erottamista penää moni. Oikea asia –oppositiopuolueen edustaja Leonid Gozman totesi, että oppositio toimitti jo vuosi sitten presidentti Medvedeville myös tuhansien henkilöiden allekirjoittaman, Luzhkovin eroa vaatineen adressin.


Moskovan homojen mielestä kaupunginjohtajan erottaminen on osittain myös Moskovan seksuaalivähemmistöjen toiminnan ansiota. Eikä heidänkään perustelunsa ole aiheeton. He ovat jo viiden vuoden ajan yrittäneet järjestää kulkueita ja taistelleet ihmisoikeusrikkomuksia vastaan kokoontumisvapauksia tiukasti rajoittavassa Moskovassa.

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä pahoittelee, että eräs sen perustajajäsenistä, Juri Luzhkov, on omien virheidensä johdosta menettänyt luottamuksensa maan presidentin silmissä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Venäjällä kaikki tökkäävät poliittista raatoa pitkällä tikulla saadakseen selvää onko se varmasti kuollut. Minkä jälkeen alkaa poliittisen vainajan suuriääninen ja sensuroimaton arvostelu.

Kommunistisessa kokoomuspuolueessa on sama käytäntö, mutta tikun sijasta asia hoidetaan sivistyneemmin kännyköillä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Minkä jälkeen alkaa poliittisen vainajan suuriääninen ja sensuroimaton arvostelu."

Venäjällä ei yleensä eikä Suomessakaan yhden totuuden maana, kannata käyttää sananvapautta kuin liian myöhään.

Vie rahat (nimimerkki)

Nyt täytyy sanoa,että en välittänyt lukea koko juttua, mutta valtava ilo nähdä Koposta - ihan itteään vaan pitkästä aikaa. Hyrr,rryr, ryr!!

Kirpeita pakkasaamuja! Jaksapa taas taapertaa ja jokellellaan vaan. Juttusi luen ehkä myöhemmin, ehkä en. Yhtään Venäjää väheksymättä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

On mukava, että Koponen on vielä olemassa, vaikka Uudessa Suomessa on tehty uudelleen järjestelyjä. Toinen tarkkakirjoittaja, komentaja Puistola, lienee vielä "siellä jossain".

OP (nimimerkki)

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Mukava lukea pintaa syvempää analyysiä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Sanooko Jarmo Koposelle mitään Lužkov ja Slavjanski Radisson? 1990-luvulla tältä yhdysvaltalaisten tukikohtana pitämältään hotellilta kuoli republikaaninen johtaja hämäriksi pidetyissä oloissa.

Jotenkkin tuntuu, että kun Nemtsov on painanut peukalonsa alas niin Medvedevillä on lännessäkin legalisoitu oikeus toimia lain mukaan ja vaihtaa kuvernöörin arvoinen Moskovan pormestari.

Entä jos Nemtsov olisi kannattanut Lužkovia? Olisiko silloin ollut kyse vain Medvedevin putinilaisesta orjailusta?

Mikä on Johan Bäckmanin ja Juha Molarin kanta asiaan? Entä Pro Karelian?

Vieras (nimimerkki)

Hyvin muistan Molarin kirjoittaneen miltei vetistelevän ylistyssaarnan Moskovan pormestarista. Uskoisin Bäckmanin olevan samaa mieltä. Nyt on vain pidettävä kieli keskellä suuta, jos vaikka Putin olisikin menettänyt uskonsa Moskovan ykkösvarkaaseen (kuten venäläiset Luzhkovia kutsuvat). Ei sitä tiedä minkä niminen on uusi profeetta. Joten täytyy valmistautua rauhassa nimen opettelemiseen.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Tässä kohtaa Bäckmanille ja Molarille tulee ongelma. Ovatko he Lužkovin puolella Putinia vastaan vai kääntävätkö takkinsa? En kuitenkaan usko, että Bäckman ja Molari ovat kääntämättä takkiaan, vaan hämmästellevät fariselaisesti, että "he eivät tienneet, millainen ihminen Lužkov oli".

"Tietämättömyys on voimaa!"

- 1984 -

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Molari puuhaa emiirikuntaa. Melko mielenkiintoista kristityksi oletetulle papille.
http://antifasistit.blogspot.com/2010/09/syntyyko-...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kohu oli aikanaan kova, eikä kokonaiskuva Paul Tatumin murhasta metroasemalla selvinnyt minulle tuolloin. Vuonna 1996 oli kulunut vain kaksi vuotta siitä, kun samoilla kulmilla (kehäkadulla) räjäytettiin oligarkiksi nimetyn Boris Berezovskin panssaroitu mersu. Ulkoministeriön rakennuksen lähiseudut kuuluivat aikoinaan tshetshenialaisten mafialle. Heihin törmäsi mm. molemmissa Belgradeissa, sittemmin uudistetuissa hotelleissa.

http://www.compromat.ru/page_9953.htm

Luzhkovin kanssa loppuu yksi aikakausi on paljon sanottu, mutta kyllähän näkemyksessä on perää. http://www.gazeta.ru/comments/2010/09/29_a_3424323... Вместе с Лужковым окончательно завершилась Россия девяностых годов.

Julkaisen tämän kokeeksi myös FB-päivityksenä.

kaija kuopila

Suomessa koneisto ei toimi Koponen ei eroa !

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Suomessa Suomen Keskusta on Jablokon veljespuolue. SUomessa Ilta-Sanomien ja Iltalehden aaltomyötäisessä kaikki Medvedevin toimet ovat kyseenalaisia ja Putinin paheksuttavia.

Jos tältä turvalliselta perustasolta ponnistetaan lähemmäs Pulitzer-tasoa, kasvaisivat artikkelin toimittamisen kustannukset viisinkertaisiksi tai kymmenkertaisiksi, koska pitäisi kaivaa Moskovan pormestarin koko historia julkistetuista venäläisistä kulkupuheista sekä sirotella hieman omiakin epäilyksiä joukkoon.

Minusta Lužkovia ei kannata sääliä erityisesti. Itse asiassa ihmettelen, miten Nemtsov ei käyttänyt tätä tilaisuutta hyväksi krokotiilinkyynelehtimiseen, koska tavallaan Oikeistovoimien liiton ja Jablokon valmis kritiikki käy melko suoraan uutisaineistona englantilaisiin ja joihinkin yhdysvaltalaisiin lehtiin.

Englanti on hapan TNK-BP:n ja British Councilin vuoksi. Tämä näkyy joskus myös BBC:ssä.

Kannatan tässä kysymyksessä Nemtsovia ja Medvedeviä sekä Putinia. Mietin kuitenkin, että minkä kokoinen persoonallisuus mahtavan Lužkovin tilalle saadaan.

kaija kuopila

Tapio O. Neva paljasti venäläiseen politikkaansa perehtyneisyyden. Minä perehdyn mieluummin suomalaisten asioihin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Mikä on kantasi jätevesiasetukseen?

Vieras (nimimerkki)

Oligarkki Luzkov joutikin erottaa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Uskallatko olla Putinin kanssa samaa mieltä leimautumatta Suomessa yhteiskuntakelvottomaksi?

kaija kuopila

Tapio O.Neva

Miksi olet hylännyt suomalaisuuden ?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Puolustan suomalaisuutta internationalistisia suvaitsevaistoja vastaan. Suomen velvollisuus on Venäjän lyömiseksi rikastua Venäjän kaupalla, kieltäytyä NATO:sta ja Yhdysvaltain köyhdyttämvistä siirtomaasodista, jotka mädättävät sotataidon pelkäksi santarmitoiminnaksi ja kriisinhallinnaksi.

Vie rahat (nimimerkki)

Luin jutun nyt,OK? No, se toi mieleen kauan sitten lukemani romaanin yksityiskohdan. Teos oli (kai) J.M. Cotzeen kunnian osoitus Dostojevskille. "Pietarin mestari" -kohan sen nimi oli?

Romaanissa oli parasta, että se saavutti jutussasi kuvaaman tunnelman, jossa kukaan ei tiedä jahtaajaansa, mutta tasan tarkkaan tietää olevansa vaklailun kohde. Se on jännä tunne,jonka kuvaukseen yltävät vain mestarit, mutta miljoonat kokevat sen nahoissaan joko luulotautisina tai ihan oikeesti.

Romaanissa oli kaksi mestarikirjailijan kannoillakin haamuilevaa tahoa: idealistiset vallankumousintoilijat ja virallisen tahon puhdistajat. Mestari eleli elämäänsä kuin heitä ei olisikaan, mutta oli siinä samalla se kolmas tarkkailijataho.
Hän sai kiiveta salaperäiseen puolueagitaattorien torniinkin, ihan huipulle saakka, tietoisena siitä, että sieltä tiputeltiin ihmisiä alas.

Mestarin kohdalla torniin kiipeäminen on siis yksi romaanin kohokohdista, koska tapahtuma lässähtää tyhjyyteen.Mestari palaa tornista muina miehinä ja kaikki, mitä siellä tapahtui on jotenkin tyhjänpäiväistä voukaamista vaan. Venäläistä elämää.

Sellainen tornista tiputus tuntuu olevan myös pormestarin ero. Jatketaan jokellusta: "käy rinnallain Tapsukainen, ja vaskikellot soi".

Mitähän sinä Kuopilakin oikein horiset?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kuopilan viitekehys on kapea. Jos kommentoi Venäjän politiikkaan liittyviä tyypillisimpiä vedätyksiä, on ikään kuin "hylännyt Suomen".

1930-luvulla oltiin Suomessa vahingoniloisia kun neuvostoliittolaiset kommunistit murhailivat toisiaan Neuvostoliitossa. Nykyään kun yksi oligarkki lyö toisen šakkilaudalta, pitäisi siitä järjestää joku muistotilaisuus Suomessa ja itkeä aivan aidosti.

Lužkoville voi käydä yhtä hyvin kuin Hodorkovskille esimerkiksi valuuttaoperaatioiden vuoksi, joita on jokaisella keskisuurella ja suurella venäläisellä (virkamies)liikemiehellä.

Lužkoville ei kuitenkaan ole yhtä söpö kuin Hodorkovski, joten ääni englantilaisessa ja yhdysvaltalaisessa mediassa on vaimeampi. Vaimonsa rahoilla Lužkov elää pulskasti, kunhan ei ryhdy liian hankalaksi, jolloin häntä voi kohdata vaikka liukastuminen tai auto-onnettomuus.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

"Lužkoville voi käydä yhtä hyvin kuin Hodorkovskille esimerkiksi valuuttaoperaatioiden vuoksi, joita on jokaisella keskisuurella ja suurella venäläisellä (virkamies)liikemiehellä."

Kun miehelle / pariskunnalle annettiin viikko aikaa - kiitos pääministeri Putinin - järjestellä Itävallassa omaisuusasiat parhaalla mahdollisella tavalla ja nyt kun Lužkov ei riitauttanut erottamistaan, niin on perusteltuja syitä olettaa hänen tyytyvän miljardöörieläkeläisen rooliin.

Toki tutkinta (lue: jahti) hänen korruptioepäilyistä on käynnistetty ja sen eteneminen riippuu tietysti poliittisesta tilanteesta ja -tarpeesta.

Periaatteessa tämä tapahtumaketju, joka toki on vielä kesken, osoittaa, että valtatandem toimii.

Vie rahat (nimimerkki)

Mestareista vielä, että surullista mielestäni on nobelkirjailija Coetzeen kohdallakin ollut, kuinka koko kirjoittaminen on eltaantunut "maastapaon " jälkeen. Ilmeisesti kaikki sanottava, mitä oli, liittyi Etelä-Afrikkaan, kasvumaailmaan ja niihin barbaareihin siellä.

Samoja torneja kaikkialla, mutta vie aikansa ja kestää ehkä liian kauan löytää torneja vanhana ja Austraaliasta asti.

Lukisit Kuopila vaikkapa "Michael K:n elämä" -romaanin. Edes sen prologin, joka on Herakleitokselta:

"Sota on kaiken isä ja kuningas.
Toiset se osoittaa jumaliksi, toiset ihmisiksi.
Toiset se tekee orjiksi,toiset vapaiksi."

raiwo (nimimerkki)

ei Luzhkov osannut pelata peliä oikein, nyt sai potkut & seuraavaksi hänen ja vaimon tekemisiä aletaan tutkia, löytyy korruptiota (jota ei aiemmin vaivauduttu tutkimaan koska kaveri tiesi paikkansa) ja mennään samalla kaavalla kuin Mikhail Khodorkovskyn & Yukosin tapauksessa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Juri Lužkov, Paavo Lipponen ja Matti Vanhanen ovat esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat alkaneet uskoa itsestään paljon hyvin kehittyneen itsetuntonsa vuoksi. Lužkovin kannattaisi siirtyä Kalle Isokallioksi tai Aarno Laitiseksi jonnekin lämpimään ja elää vaimo-kullan rahoilla.

Luulen, että sadolla miljoonilla tai miljardilla viettää mukavasti eläkettä. Suomessakin olisi varaa pienjätepuhdistaoon.

Jussi Pajusen voisi vaihtaa Juri Lužkoviin ja Mari Kiviniemen Silvio Berlucsoniin. Tarja Halosen voisi vaihtaa Hugo Chavziin.

luuserius (nimimerkki)

Kommentaattori ja kommentoijat ovat ilmeisen hämmentyneitä. Mistä on kysymys ?

Olisiko kyse valtavista summista. Homoilla ja oppositiolla ei painoarvoa Venäjällä ole. Pormestari antoi korruptiolle kasvot. Tapahtuiko ''vanhaset''.

Seuraava pormestari lienee enemmän ''edustuksellinen'' ja Moskova ''demokratisoituu''. Korruptio häviää kasvojen myötä.

Se on varma että homojen kukkoilu tukahtuu jatkossakin miliisipoliisin toimesta kuten oppositionkin pyristely. Se ei kadunmiestä kiinnosta Venäjällä.

Vieras (nimimerkki)

Rohkea johtopäätös, "seuraava pormestari lienee enemmän edustuksellinen ja Moskova demokratisoituu".
Kuvernöörit,joiden asemaan kuuluvat Moskovan, Pietarin pormestarit, nimittää presidentti.
Tuskin korruptiosta halutaan suurten kirjainten puhetta, aihe voi paisua liian suureksi, hallitsemattomaksi. Stabiliteetti on pop.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Moskovan homoilla menee hyvin (?):

"Kerta se on ensimmäinenkin: Poliisi suojeli homoja Moskovassa"

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_c...

Toimituksen poiminnat