Jarmo Koponen

Ryssänä Suomessa

Mikä on meidän roolimme Venäjän tuntijoina Euroopassa, kun emme pysty kotouttamaan venäläisiä? Suomalaiset istuivat presidenttiä myöten maanantaina kultaisessa salissa Pietarissa. Naapureilla on paljon yhteistä tekemistä, ydinvoimaloistakin puhuttiin. Saman pöydän ääressä olivat Putinin kanssa Halonen, Shellin ja Nokian Jorma Ollila ja Fortumin Tapio Kuula.

Mutta tähän seesteiseen tilaan pääsemiseksi Venäjän presidentin piti varmistaa etukäteen soittamalla, ettei turkulaisen lapsen huostaanoton aiheuttama kiista nouse keskusteluihin enää silloin, kun Suomen talouselämän ykkösnyrkki neuvottelee Venäjän pääministerin kanssa. Tai pitää tiedotustilaisuuden.

Tuskin ihan näin kävi, mutta siltä asia saatiin vaikuttamaan. Asiat ovat usein miltä ne näyttävät.

Kuten kulttuurintutkija Tomi Huttunen sanoo, venäläisiä kiinnostaa, mitä he ajattelevat itsestään - eivät he ajattele, mitä muut heistä tuumaavat.

Viime viikon huostaanottotapaus Turussa ja venäläisen ratsuväen saapuminen Suomeen on eräänlainen vedenjakaja. Suomessa asuvat Venäjän mediaa seuraavat saivat täyslaidallisen.

Maahanmuuttajien elämästä saa kalpean aavistuksen netissä käytävästä keskustelusta. Keskeistä on, että uutiset kuullaan ennen muuta venäläisiltä kanavilta. Samaan tapaanhan omaa kulttuuripiiriään lähempänä elävät monet muutkin maahanmuuttajat.

Huostaanottotapaus hämmensi jopa suomea täydellisesti osaavia perheitä, kuten Finlandia-infon päätoimittaja Hanni Hyvärinen kertoi venäjänkielisessä blogissaan. Perheissä pelästyttiin lastensuojelua.

Presidentti Medvedevin yhteydenotto on ymmärrettävä myös sitä taustaa vasten, että hän sai luottomieheltään, lapsiasiamies Pavel Astahovilta selvityksen paitsi Suomen lastensuojelun tasosta myös perhelainsäädännöstä. Astahov esitteli Venäjällä Turun sosiaaliviranomaisten ja perheen kanssa tehtyä ”onnellisuussopimusta”.  Moskovasta huomautettiin, että sosiaalivirastossa olisi syytä olla ainakin yksi venäjäntaitoinen.

Myös suomalaisten vuoksi, sillä kuten News ru. -sivusto muistuttaa, perheen puolesta kampanjoivat ryssävihaa torjuvat ns. antifasistit. Toki sekin on jo huomattu, että Venäjällä Turun huostaanottotapaus on saanut asiallisemman suunnan. Kommersant Vlast -lehdessä kerrotaan, että tapauksen taustalla ovat perheen ongelmat: alkoholi ja äkkipikaisuus. 

Turun huostaanottotapaus ja Venäjän reaktio tulivat esiin tavalla, jota on vaikea Suomessa ymmärtää. Siitä olemme lähtemättömissä, että venäläinen perhekäsitys on toisenlainen.

Tuore Ryssänä Suomessa -teos pureutuu venäläisen ulkopuoliseen elämään Suomessa. Jos olisin tutustunut Inna Latiševan kirjaan jonain toisena viikkona, olisin pitänyt sitä paljon enemmän toisesta maailmasta repäistynä, ehkä ärsyttävänä.

Kirjassa kateelliset ja ilkeät suomalaiset panettelevat, käyttävät hyväkseen ja nakertavat maahanmuuttajan itsekunnioituksen.

Ylitse muun painottuu suomalaisen ja venäläisen perhemallin ristiriita. Eleettömät ja tunteettomat tuppisuusuomalaiset ovat lähes käsittämättömiä - puhumattomuudessaan ylimielisiä ja itsekeskeisiä. Tunteiden piilottelu on maahanmuuttajalle tuskaa.

Suomeen kolmekymppisenä muuttanut Latiševa joutui luopumaan onnellisuudestaan tultuaan maahamme, eikä saanut sitä takaisin. Bakussa syntynyt, mutta Leningradissa kasvanut nainen muutti 1990-luvulla valheesta toiseen. Intouristin eli Neuvostoliiton ajan valtiollisen, toisin sanoen ainoan matkatoimiston opas, aloitti elämänsä kuulopuheissa ihanassa lännessä. Miehen valinta osoittautui virheeksi.

Vaikka teos on rehellinen tilitys perheestä, omasta alkoholismista ja masennuksesta, voi kirjan lukea myös yhteiskuntakritiikkinä.

Kaksinaamaisuus kuuluu myös suomalaiseen liike-elämään. Naisen eteneminen suomalaisessa liikemaailmassa on takkuista. Näennäisesti ollaan tasa-arvoisia. Eikä miehilläkään ole helppoa: kättäpäälle-sopimus pitää niin kauan kuin se on omistajalle edullista. Autoetu ja timanttikoristeinen lahja-Rolex eivät paljon lämmitä, kun saa potkut.

Eivätkä kaikki Suomessa asuvat venäläiset ole hyviä ihmisiä. Suomessa 20 vuotta asunut ökyrikas Aleksei retostelee KGB-yhteyksillään, mutta ei vaivaudu opettelemaan suomea. Miksi pitäisikään, kun liiketoimien tuomat ansiot kulutetaan Rivieralla suomalaisten kumppanien kanssa.

Kirja on siis myös läpileikkaus ahneuden vuosista.

Ja on kirjailijalla Suomessa yksi miellyttäväkin tuttavuus. Hän on Innan Suomeen tuoneen miehen ystävä politiikasta: Ben Zyskowicz.

Inna Latiševa: Ryssänä Suomessa – vieras väärästä maasta. Maahanmuuttajan kokemuksia. Otava 238 s.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

tapio_o_neva (nimimerkki)
niklasherlin (nimimerkki)
Inna Latiševan kirjassa oudosta rotu-, kansallisuus- tai uskonvihasta syytetään myös venäläisiä. Kun kirjailija oli nuori venäläinen, hän oppi että juutalaiset ovat huonoja ja vaarallisia ihmisiä. Kirjan mukaan tätä ei edes kyseenalaistettu. Muutettuaan Suomeen Inna L. tosiaan löysi yhden suomalaisen, joka kohteli häntä ystävällisesti - Ben Zyskowiczin. Ben Z:n juutalaisuudesta ei ole epäilystä. Tulkintani mukaan Inna L. siis tunnustaa typerät ennakkoasenteensa ja on niistä parantunut. Ja tämän tulkinnan pitäisi johtaa siihen, että sekä venäläisille että suomalaisille syötetään juutalais- tai ryssävihaa pienestä pitäen. Ja aivan turhaan. Niko H.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Nyt tullaan sitten seuraavaan kysymykseen:"Miten Venäjän keisarikunnan olisi käynyt teollistuessaan ja pankkivaltaistuessaan, ellei siellä olisi sosiaaliseksi koheesioksi vierastettu saksalaisia ja erityisesti vihattu juutalaisia?" Jos Venäjän federaatio olisi luonteeltaan vähemmän antisemitistinen kuin Venäjän keisarikunta tai Neuvostoliitto niin olisivatko Venäjän luonnonvarat jo nyt Exxon Mobililla, Chevron Texacolla, Shellillä ja British Petroleumilla ilman kansallista kontrollia? Pitäisikö Roman Abramovitš Bezevovskista tai sympaattisemmasta Mihail Borisovitš Hodorkovskista tehdä humpuukihumanistisin mediakeinoin ikuinen Axel Freudenthal? Toinen kysymys on se, että mikä olisi Uusi Suomi siinä tapauksessa, ettei fennomaaneja olisi ollut, ellei olisi muodostunut Kansallis-Osake-Pankkia, Pohjolaa, Suomi-Salamaa jne.? Minusta vihapolitiikan kieltäminen Euroopan unionin poliittisen korrektiuden vuoksi on arvokas asia, joka takaa meille ja muille syrjäseuduille tuhoisan länsi-integraation syventämisen. Olen vuosien aikana monta kertaa joutunut selittämään suomalaisen nationalismin venäläisille ja käymään sen eroja verrattuna islamilaiseen "rasismiin" ja saksalaiseen kansallissosialismiin sekä yleensä germaaniseen politiikkaan nähden. Käsitykseni mukaan ylenkatsova vihapolitiikka on täysin hyväksyttyä, kun se on germaanista suhteessa slaaveihin ja ugreihin tai siionistista suhteessa kristittyihin. Mielenkiintoisinta on kuitenkin keskituloisten sosialidemokraattien, jopa veroista pummien tapaan elävien valtion ja kuntien virkamiesten ja työsopimussuhteisten viha köyhiä vastaan, vaikka itse asiassa keskituloiset eivät vie maailmaa eteenpäin niin kuin köyhät ja rikkaat, vaikka kuitenkin ylläpitävät sen keskinkertaisuudellaan.
tha (nimimerkki)
"olisivatko Venäjän luonnonvarat jo nyt Exxon Mobililla, Chevron Texacolla, Shellillä ja British Petroleumilla ilman kansallista kontrollia?" Riippuu varmaankin hinnasta, kuten epäilemättä nytkin. Jos joku lyö pöytään tarpeeksi yli Vladimirin NPV -laskelman, niin eihän sitä tiedä... Eikä se nyt yleensä mikään ongelma ole ollut ottaa ensin fyrkat himaan myymällä ja sitten tarvittaessa taas omaisuus haltuun esim kansallisen kontrollin tarpeeseen perustuen, jos ei meno miellytä tai muuten vaan huvittaa tehdä niin. Öljy ja kaasu ovat kuitenkin siellä riippumatta siitä kuka sen "omistaa", ja niin kauan käsittääkseni Venäjä voi tehdä asian tiimoilta haluamaansa politiikkaa. Omistamisesta nyt puheen ollen, venäläiset pitäisi ehdottomasti päästää suomalaisten metsäyhtiöiden omistajiksi. Jos nyt siis haluavat, mutta luulisi että haluavat. "joka takaa meille ja muille syrjäseuduille tuhoisan länsi-integraation syventämisen." Monen mielestä tuo on integraatio aivan normaalitila, eikä suinkaan tuhoisaa. Paitsi ehkä tietysti tuolle nationalismille.
Johan Bäckman (nimimerkki)
Koposelta jäi huomiotta tapauksen rasistiset motiivit ja virkavirheet. Kriittisempi analyysi on osoitteessa kohudosentti.blogspot.com
Arto_Luukkainen (nimimerkki)
> Kriittisempi analyysi on osoitteessa > kohudosentti.blogspot.com Vai Johan Bäckmanko pystyisi tuottamaan jotain "kriittistä". Heheh
tapio_o_neva (nimimerkki)
No ainakin Bäckmanin ansioksi tiedotuspäällikkönä on sanottava, että Turun sosiaalitoimi "teki väyryset" eli nukkui yön yli ja harkitsi asiaa uudelleen. Samoin myös STM:n kansliapäällikkö jäi kiinni Suomen erinomaisten - maailman parhaiden - lastensuojelukäytäntöjen jankkaamisesta. Tuli mieleen suomalainen rehellisyys ja design. Ennen kuin suomalainen lastenhuolto tehdään Nokian arvoiseksi menestysteoriaksi julkisuudessa, kannattaisi ehkä tehdä vertailevaa tutkimusta. Puuttuisikohan Yhdysvallat ensi kuussa johonkin? Vaikkapa varusmiesten ihmisoikeuksiin? Suomi rajattomassa maailmassa joutuu hyväntahtoisten suurvaltojen opastamaksi yhdessä jos toisessa asiassa, mitä ei tiedetty itsenäisyyden 1917-1994 aikana olevankaan.
Hotcat (nimimerkki)
Johan Bäckman jokeltelee blogissaan tyypilliseen tapaansa ja taivastelee suomalaisen median vaisuutta ko. tapauksen suhteen. Bäckman ei näytä ymmärtävän sitten millään, että virkamiehiä sitoo vaitiolovelvollisuus, jonka tarkoitus on suojella perhettä ikävältä julkisuudelta. Bäckmanhan voi korjata asian tuomalla ko. vanhempien luvalla kaikki asiaan liittyvät paperit blogiinsa näkyville, päätellään sitten asioiden tola koko kansan kesken ja hutkitaan yhdessä virkamiehiä, jos vääryyttä on tapahtunut ja vanhemmat eivät ole kohdelleet lastaan huonosti. Lehtitietojen mukaan huostaanotto oli jo kolmas ko. tapauksessa. Ei liene savua ilman tulta. Huostaanottoja tapahtuu Suomessa jatkuvasti ja kaikissa kansallisuuksissa on huonoja vanhempia. Mitäs JB tuumaa Vammalan "serafiinan" osuuden paljastumisesta Salos-jupakassa. Taitaa Moskovan Aleksein morsianta odottaa raastupa?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Näissä kaikissa huostaanottotapauksissa ihmettelen, miksi lapsi ei saa puhua venäläisen äitinsä kanssa äidinkieltä, venäjää. Onko ruotsinkielisissä kunnissa lapsen pakko puhua äitinsä kanssa ruotsia?
semi (nimimerkki)
Yhdysvaltain suurlähetystö reagoisi Amerikkalaisen lapsen huostaanottoon, puhuttaisiinko heidän kieltä vai ei.?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Yhdysvallat ei sallisi Suomen Washington DC:n suurlähetystön osallistumista lapsikaappaukseen, vaan tulisi hakemaan lapsen takaisin Campoyn tyyliin. Suomessa mikään sosiaalitoimi ei uskaltaisia uhmata Yhdysvaltoja, koska Suomen ilmavoimat jäisivät ilman US Navyn lentotukialushävittäjän aseita ja maa jäisi suojatta Venäjään nähden. Suomen rähmällään olo on niin moninaista, ettei kaikkia rähmällään olemisen muotoja viitsi edes Helsingin Sanomat tai Suomen Kuvalehti kirjata. Uskon myös, ettei Israelkaan hyväksyisi Suomen Tel-Avivin suurlähetystön tekemää lapsikaappausta, mikäli jutulla retosteltaisiin aikakauslehdistössä.
Mikael Schier (nimimerkki)
Tämän kummallisen lapsikaappausta muistuttavan tapauksen ymmärtämiseksi on välttämätöntä että po sosiaaliviranomaiset julkaisevat kaiken hallussaan olevan tiedon. Piiloutuminen "vaitiolovelvollisuuden" taakse muistuttaa neuvostoliittolaista tiedotuskulttuuria sen lisäksi että se mahdollistaa viranomaismielivallan, jota herra paratkoon en tahdo uskoa todeksi niin ruotsittunut kuin Suomi onkin. Rivien välistä ja toimittajatuttavuuksieni kautta saamani tieto on että kyseisen pojan äiti oli läpsäissyt mahdottomaksi käynyttä lastaan siten kuin aina ennenkin on Suomessa ollut tapana tehdä. Samojen lähteiden mukaan joku oli teon nähnyt ja kielinyt asiasta joko poliisille tai suoraan Turun sosiaalivirkailijoille (kielimisreitti vaihtelee lähteestä riippuen). Yllä olevaan viitaten on po viranomaisten syytä julkistaa kaikki asiaan relevantisti liittyvät seikat paitsi Suomen muille viranomaisille myös ns suurelle yleisölle. Muuten emme pääse eroon edes siitä, että kaikenkarvaiset dosentit ja muut kajahtaneet "antifasistit" levittelevät omia todentamattomia mutta värikkäitä versioitaan tapahtuneesta.
Kippari (nimimerkki)
Tuolla lapsen huostaanotto hässäkällä tehtiin politiikkaa Venäjän sisäpoliittisiin tarpeisiin. Nämä ns. antifasistit eivät aja perheen parasta, vaan jotain aivan muuta. Inna Latisevan kirja ei ennakkoluuloja vähennä. Paremminkin lisää niitä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jotenkin tuntuu, että STM:n kansliapäällikköä ja Turun sosiaalitointa on epäiltävä desanttien ja diversanttien naisittamaksi / miehittämäksi? Jo on aikoihin eletty, kun Medvedevin pitää soittaa Haloselle, että pankaa asiat järjestykseen, Putinilla ei ole Pietarissa aikaa muuhun kuin busineksen puhumiseen. Ehdotan, että Venäjän federaatiolle helppoja mediavoittoja tarjoavat sosiaalivirkamiehet pannaan suojelupoliisin tutkintan: miten on mahdollista, että kukaan oikea virkamies tuottaisi Venäjälle noin helppoja voittoja informaatiosodankäynnissä kuin Turun sosiaalitoimi tai STM:n kansliapäällikkö? Minusta vastavakoilupomon voisi jo ryhtyä tutkimaan taustoja...
K-Veikko (nimimerkki)
Jälleen suomalaisilta menossa ohi suun globaalin tason bisnesidea. Median maailmanlaajuinen viihdeteollisuus tarvitsee Bäckmanin ja kumppaneiden kaltaisia agentteja eri aihealueille. Heidän, olemattomilla resursseilla, tuottama huomio on kullanarvoinen bisnes sille, joka sen oivaltaa. Toimijoilla ei ole paljon aikaa ennen kuin tuo liikeidea keksitään Amerikassa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Niin oli kyllä George Pailekin Zhirinovskin edustajana Suomessa ja kautta kaikkien Pohjoismaiden.
Vieras (nimimerkki)
"Näissä kaikissa huostaanottotapauksissa ihmettelen, miksi lapsi ei saa puhua venäläisen äitinsä kanssa äidinkieltä, venäjää" Nähtävästi samasta syystä kuin suomalaista äitiä kertomansa mukaan kiellettiin Venäjällä puhumasta suomalaisen lapsensa kanssa suomea koulun tai tarhan tiloissa. Opettajat, valvojat haluavat tietää mitä puhutaan, ettei vain puhuttaisi pahaa. Tai suunniteltaisi karkumatkaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Onneksi meillä on pakkosuomi. Olisi todella järkyttävää, jos huostaanotettu lapsi joutuisi puhumaan pakkoruotsia jossain Närpeksessä siksi, ettei muka ymmärretä.
manuel noriega (nimimerkki)
Jarmo, Käsittääkseni Halonen soitti naapuriin, eikä toisin päin. Korjaa ihmeessä jos olen väärässä, mutta laita samalla jokin lähdeviite.
jarmokoponen (nimimerkki)
Kiitos tarkkuudesta. Todellakin tästä on nyt kaksi versiota: Ylen tv-uutisissa 22.3. klo. 20:30 http://areena.yle.fi/video/845020 kirjeenvaihtaja Liisa Lehmus sanoo, että vierailun edeltä raivattiin pois Suomen ja Venäjän välien kiperin kysymys - Medvedev soitti lauantaina Haloselle. -No sen takia, että hän tiesi, että minulla oli myöskin kiinnostusta puhua hänen kanssaan. Mä nyt satun olemaan presidentti niin kuin hänkin, Halonen sanoi. Alunperin puhelu tuli julki koska Arja Paananen luki tarkasti Medvedevin sivuja. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2051540 Suomessa Tasavallan presidentin sivuilla kerrottiin puhelinkeskustelusta myöhemmin. http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?contentid=188405&culture=fi-FI Mutta toisaalta venäläisessä RBK-toimiston uutisessa sanotaan selkeästi, että keskustelu käytiin suomalaisten aloitteesta. http://www.rbc.ru/rbcfreenews/20100320215900.shtml Näkökulmassani olen kirjoittanut päinvastoin, siis tv-uutisten ja Halosen mukaan.
Vie rahat (nimimerkki)
jokseenkin väärin venäläisiltäkin kuvitella, että Suomi ja suomalaiset olisivat se "ihana länsi". Naiivia. Kai me nyt itsekin voimme käsittämättömän kummallisen ryssävihailmiömme myöntää. Vielä pari vuotta sitten eräs eläköityvä koulunrehtori oli sitä mieltä, että ei haittaa vaikka yhdeksäsluokkalaiset ovat vähän "töykeitä" ikäisiään tyttöjä kohtaan, koska "sitten, kun käsky käy, he ovat valmiita raivaamaan tiensä täältä Uralille." Joillakin vain on jäänyt sotalevy päälle. Lapsi puhuu äitisä kanssa äidin kieltä ja Suomen lastensuojelu on saanut outojakin piirteitä viime vuosina, joten medianäkyvyys vääritekojen osalta on ihan oikein. Suurempi ongelma kuin tämä lapsiasia on kuitenkin se, mitä varten paikalla oli yhtä aikaa Suomen presidentti, Kuula ja Ollila. Mitä siellä todella värkättiin lapsikohun takana? Saattoihan "hanki" ja "puhelu" olla hämäystä?
jaliraita (nimimerkki)
Tapasin keskiviikkona 17.3.2010 presidentti Medvedevin nimittämän Venäjän lasten oikeuksien asiamiehen Pavel Astahovin kolmen Suomessa huostaan otetun venäläisen lapsen asiassa. Kaksi lasta on Jyväskylän sosiaaliviranomaisten toimin hävitetty täysin suomalaiselta isältä Kauko Oraselta tietymättömiin, joka ei ole vanhempaa lasta tavannut kuin muutaman kerran tämän syntymän jälkeen. Lapsi otettiin huostaan venäläiseltä äidltään melko pian synnytyksen jälkeen. Lapsi oli tuolloin riidattomasti vain Venäjän kansalainen, koska isä ei ollut vielä tunnustanut lasta omakseen. Kolmannessa tapauksessa noin 16 vuotta sitten Sysmän sosiaaliviranomaiset päättivät järjestää pakolla adoption vielä syntymättömälle lapselle. Venäläinen äiti Ludmila Krasovskaja kieltäytyi mutta sen sijaan ottivat lapsen pakolla huostaan melko pian synnytyksen jälkeen. Lahdessa asuva venäläinen äiti Ludmila Krasovskaja, jolla nyt on myös Suomen kansalaisuus, saa tavata Kuusamossa asuvaa olevaa poikaansa vain noin kolme-neljä kertaa vuodessa ja kolme-neljä tuntia kerrallaan ja vain vartijan läsnä ollessa. Poika on eristetty täysin ympäristöstään. Hänelle ei ole luotu venäläistä identiteettiä. Kaikissa kolmessa tapauksessa on kyse julmasta lapsen ryöstöstä vanhemmiltaan. Ulkomaalaisten lasten huostaan otoissa on törkeä virhe, kun asioita ei käsitellä ulkomaalaislain mukaan, joka sallisi vain ulkomaalaisen säilöön oton ja poliisin toimesta, ja joka kolmantena päivänä tulisi viedä käräjäoikeuden päätettäväksi. Sen sijaan asia käsitelllään hallinto-oikeudessa, joka on väärin. Lasten huostaan otoista on tullut Suomessa liiketoimi. Vuonna 2001, jolloin selvittelin asiaa, niin mm Lausteen perhekuntoutuskeskus Turussa veloitti 2000mk per lapsi per vrk eli noin 350€ per vrk. Lausteella on noin 100 paikkaa ja on siis melkoinen liiketoimi. Korruptiosta todistaa se, että laitoksen johtajattarena on valtiotieteen maisteri Anneli Alho, joka on samaan aikaan Turun hallinto-oikeuden asiantuntijajäsen eli tuomari päättämässä huostaan otoista eli järjestää uutta tavaraa laitoksiin. Pavel Astahov piti runsaan puolen tunnin tiedotustilaisuuden ja kertoi Turun tapauksen yksityiskohdista. Paikalla ei ollut enää kuin Venäjän TV:n edustajat ja yksi toimittaja ja valokuvaaja Turun Sanomista. YLE:N TV ryhmä oli poistunut paikalta kyllästyttyään odotukseen. Astahov antoi hyvän oppitunnin lasten asioissa. Turun sosiaaliviranomaiset eivät olleet tavanneet lasta ja perhettä eivätkä käyynet kotona ennen huostaan ottoa kuin vasta Astahovin kanssa. Huostaan otto oli tehty papereiden perusteella. Astahov toivoi, että tapauksesta tulisi ennakkotapaus kuinka asioita tulisi hoitaa, ja jotta niitä ei tarvitsisi enää viedä korkeimmalle poliittiselle tasolle Suomen ja Venäjän välillä. Pojan passi oli vanhentumassa ja Astahov lupasi uuden, joka tulisi antaa hänelle juhlallisessa tilaisuudessa, ja jotta hänelle jäisi kokemus siitä, että Venäjä seisoo hänen tukenaan ja turvanaan. Uutisissa on nyt kerrottu, että asia tulisi esille Halosen ja Putinin tapaamisessa Pietarissa maanantaina 22.32010. Jali Raita, diplomi-insinööri Somerolla 21.3.2010
Brandheim (nimimerkki)
Inna ei tehnyt kysymystä miksi häntä ryssiteltiin ja halveksittiin.Vastaus on, sen aikainen neuvostoliitto salasi kaiken mitä se teki rajanaapureilleen ja koska Inna oli opas hänet oli kasvatettu muiden maiden turistien pettämiseen sekä halveksimiseen. Toisin sanoen valehtelemaan oman maan kaupallisista ja poliittisista oloista. Varmasti hän ei ollut tietoinen ulkomaan oloista kuin osin.Mutta neuvostoliiton sotahistoriasta ja leirityksistä hän ei tiennyt. Järkytys on suuri, kun osat vaihtuvat siten, että enää ei olekkaan suuren ja mahtavan maan edustaja ja jonossa ensimmäinen.Ymmärrän hänen katkeruutensa mutta ymmärtääkö hän Suomalaisten ja muiden maiden katkeruutta ?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Järkytys on suuri, kun osat vaihtuvat siten, että enää ei olekkaan suuren ja mahtavan maan edustaja ja jonossa ensimmäinen.Ymmärrän hänen katkeruutensa mutta ymmärtääkö hän Suomalaisten ja muiden maiden katkeruutta ? => Neuvostoliittolaisen elämä oli uuvuttavaa jonottamista. Ei tavallinen neukku halunnut kuin tavaransa ja kotiin: eroon suuresta ja mahtavasta yhteiskunnasta. Suomessa näitä yhteiskunnallisuudella lesoilijoita ovat demarivirkaimehet ja kokoomuspoliitikoiksi nousseet kahvilanpitäjät. => Tuo "katkeruus" on liioiteltua kaikkien suomalaisten osalta; pääasiassa vain ilmaiseksi maata haluavat karjalaiset ovat virkojensa puolesta katkeria ja tarjoavat sappea ehtoollisviiniksi suomalaisillekin. Eteläsavolaiset myyvät tontteja venäläisille, mutta vain joka toinen eteläkarjalainen. Tässä on se, ero. Savoa ei menetetty niin kuin Karjalaa ja siksi vihaaminen on savolaisten kannalta irrationaalista, koska se ei johta sadan hehtaarin saamiseen ilmaiseksi.
jaliraita (nimimerkki)
Virallinen lähihistoriamme on vääristelty ja edelleen vääristellään. Kannattaa lukea Erkki Hautamäen kirja: "Suomi myrskyn silmässä" ja alkaa tehdä kysymyksiä Jali Raita, diplomi-insinööri Somero
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tuon Hautamäen kirjan voisi referoida tänne, jotta se ei jäisi pelkäksi arvoitukseksi.
Arto-Niinisto (nimimerkki)
Hämmästyttävää ja vastenmielistä kuinka käytetään yhden perheen huostaanottotapausta poliittiseen ja mediapeliin. Siinä unohtuvat sodassa kuolleet ja haavoittuneet tsetsenilapset, katulapset jne. Venäläistietojen mukaan noin 126 000 venäläistä lasta pahoinpidellään ja 12500 lasta katoaa vuosittain. Suomessa epäillään 200 000 lapsen joutuvan väkivallan uhriksi ja yli 10 000 lasta huostaanotetaan vuosittain. Maastamme löytyy käsittämättömiä huostaanottotapauksia esim. saatetaan ottaa säästösyistä pahoinpidelty lapsi huostaan ja perheen muut lapset jättää väkivaltaisten vanhempien haltuun. Venäjällä ja Suomessa voidaan pahoin, laman vielä lisätessä ahdinkoa. Kokonaisuus hukkuu yksittäistapausten taakse. Toivoisin oikeusasiamiehen ja kunnallisten lapsiasiamiesten ottavan kantaa lapsien pahoinvointiin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Hämmästyttävää ja vastenmielistä kuinka käytetään yhden perheen huostaanottotapausta poliittiseen ja mediapeliin." Tämä typeryys on kotoisin Virosta. The Soviet Storysta sekä Imbi Pajun ja Sofi Oksasen kirjasta tämä alkoi. Viron kokoomuslaiset ministerit, jotka Neuvostoliiton kommunistisen puolueen nuorisojärjestö kasvatti poliitikoiksi, päättelivät, että on hyvä ajatus nöyryyttää Waffen-SS:n avulla vironvenäläiset neuvostosotaveteraanit. Kun sitten tämä (anti)neuvostoliittolainen typeryys tuotiin Suomeen, saatiin tulokseksi antifasistinen liike, joka panee heterovoimallaan sosialidemokraattiset sosiaalitantat kuriin KGB:n menetelmin, mihin nämä eivät ole feministisessä ylemmyydessään tottuneet. Kohta jokaisen kunnon miehen kannattaa hakea Venäjän federaation kaksoiskansalaisuus ja pyytää Medvedev avuksi. Suomeen on alkanut tihkua Virosta neuvostoliittolaista typeryyttä. Se on Suomen natottumsien hinta. Toinen asia on sitten tämä Paavo Salosen tapaus. Olisi pitänyt kertoa, ettei kannata mennä kehumaan Seitsemän päivää-lehdelle voitosta Venäjän karhusta, koska se voitto on tilapäinen. Loppujen lopuksi tästä Pro Karelain vehkeilystä ei ole mitään muuta seurausta kuin se, että Putin alkaa ohjata 432 suomalaisen kunnan sosiaalitanttoja tavalla, jota ei opetettu Tampereen punaisessa yliopistollaa sosionomin linjalle, ei demareille eikä taistolaisille. Kohta suomalaiset kykenevät enää keskusteluun vain kynnysmattona, kun Venäjä alkaa amerikkalaisin menetelmin opettaa suomalaisille virkamiehille ihmisoikeuksia.
Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)
The Soviet Story on 2008 valmistunut latvialainen dokumenttielokuva, jonka aiheena on neuvostoterrori, erityisesti Stalinin Neuvostoliiton ja natsi-Saksan osin salatut suhteet vuoteen 1941 asti. Sen on kirjoittanut ja ohjannut Edvīns Šnore, ja taloudellista tukea työ on saanut Euroopan parlamentin UEN-ryhmältä.(Wikipedia). Eli filmi ei ole virolainen.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Silti tämä kampanjointi Suomeen liittyen on kotoisin Virosta. Vaikka kyseessä oli balttien yhteinen kulttuurihanke niin silti Latvian ja erityisesti Liettuan profiili asiassa on Suomessa erittäin matala. Jos olisi oltu taitavia, olisi korostettu NKVD:n ja Gestapon varhaista yhteistyötä eikä keskitytty vankileirikohtausten liittämiseen asiayhteytensä ulkopuolelle. Käsittääkseni jotkut kuvat on liitetty toiseen asiayhteyteen. The Soviet Story olisi edellyttänyt suomalaisen kommentaarin, jossa elokuvan puutteet ja vedätykset olisi eksplisiittisesti kerrottu. Nythän kyseessä on pelkka kansanryhmää vastaan hyökkäävä rikos, jolla Bäckman on 60 esitutkintapyynnöllä saanut Pro Karelian ahtaalle ja samalla onnistunut levittämään asian Espoon hiippakunnan tuomikapituliinkn. Pro Karelia -porukka ei vielä ymmärrä, että olemme Euroopan unionissa, Euroopan neuvostossa ja että Yhdysvallat päinvastoin kuin edesmennyt Neuvostoliitto, edelleen miehittää Eurooppaa asettaen reunaehtoja edelleen myös Saksan politiikalle.
ymmärrys hoi (nimimerkki)
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/pikkulapsi-kuolee-pahoinpitelyyn-joka... Maarit Lantto-Tolvanen 17.3.2010 Suomessa kuolee vuosittain keskimäärin 12 taaperoikäistä omien vanhempien väkivaltaisen kohtelun seurauksena. Vuosittain jopa 200 000 lasta joutuu väkivallan uhriksi. Heistä 300 vammautuu pysyvästi. ... Tätä taustaa vasten, eikö vikaan mennyt ylisuojeleminen ole pienempi haitta ja korjattavissa, kun noin moni lapsi ei suojelua saa.
Brandheim (nimimerkki)
Täytynee muistuttaa että karjalaisia oli satojatuhansia vailla kotia.Veikko Vennamo pelasti Suomen kommunismilta ja mahdolliselta venäläistämiselta antaen karjalaisille uuden eläman mahdollisuuden, kun jakoi hallanpieksämiä tontteja, joihin sitten talkoo voimilla ja yksin perheidensä kanssa rakentaen nousi pientiloja, jotka olivat sodan jälkeen arvokkaita ruuan ja metsätyövoiman tuottajia. kekkosen aikana nämä pientilalliset muuttivat kaupunkeihin tehdastyöläisiksi ja osan lapsista lopuksi Ruotsiin Volvolle ja Saabille töihin. Karjalaiset ovat rehellistä kuten muutkin suomensukuiset kansat.Kunnia heille menetetyistä omaisista ja taisteluissa Suomen vapautta puolustaneista, kuten Rokan Antti joka antoi suden kanssa esimerkillisen tavan taistella ylivoimaista vihollista vastaan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Täytynee muistuttaa että karjalaisia oli satojatuhansia vailla kotia.Veikko Vennamo pelasti Suomen kommunismilta ja mahdolliselta venäläistämiselta antaen karjalaisille uuden eläman mahdollisuuden, kun jakoi hallanpieksämiä tontteja, joihin sitten talkoo voimilla ja yksin perheidensä kanssa rakentaen nousi pientiloja, jotka olivat sodan jälkeen arvokkaita ruuan ja metsätyövoiman tuottajia." Juuri tämä oli väärää politiikkaa monen kokoomuslaisen ja sosialidemokraatin mielestä. Tanner ja Ryti laskivat karjalaisten tulevan suomalaisille aivan liian kalliiksi. Siirtoväen tulotaso oli 11% korkeampi kuin suomalaisten sodan jälkeen.
Brandheim (nimimerkki)
Tämä oli ainoa oikea poliittinen toimi koska: Jos karjalaiset olisi jätetty tai jääneet välirauhan aikana Neuvostoliiton puolelle, olisi veli venäläinen pakottanut koko 400 000 karjalaista omiin huoltojoukkoihinsa ja osan vienyt työleireille.Siinä olisi ollut Suomi ihmeissään. Ruotsin kuningas siirsi aikoinaan kylä kaupalla karjalaisia Ruotsista taistelemaan venäläisiä vastaan. Nämä Karjalaiset soturit oli ratkaiseva tekijä Suomen itsenäisyydelle. Rauhan jälkeen ei teollisuudessa ollut työntekijöitä vaan siellä oli pula.Suurimmaksi osaksi siirtolaiset olivat eteläsuomeen sijoitettu ja näin ollen valmiina teollisuuden käyttöön.Karjalaiset olivat ahkeria ja oli pakko koska olivat velkaisia ,he eivät saaneet kuin maata ja talot piti rakentaa itse.Minun tätini keräsi metsästä sieniä ja marjoja ja osti rahoillaan kesämökin.Harva viitsii. Tuossa luvin yhtä tutkielmaa jossa todettiin karjalaisten tukeneen maakunnissa alueiden toimintaa vilkastuttamalla tuotantoa ja kauppaa. Tuo sinun 11 % tuntuu hieman yliampuvalta löytäisitkö josta ko. viitteen siitä.? Minusta olisi hyvä tuttustua Jyväskylän yliopiston Tiina Hytösen Pro-Graduun karjalaisen väestön vaikutuksesta suomen väestökehitykseen
Tarkasti totta (nimimerkki)
"venäläisiä kiinnostaa, mitä he ajattelevat itsestään" Putin ei ole yksikään kansa. Täysikasvuinen ei Putinista. "Medvedevin lapsiasiavaltuutettu" (FSB:n palkkaama täti). Venäjällä sairastaa 5 miljoonaa lasta hylättynä kadulle. Venäläiset ovat muuttaneet länteen; "siellä vaiennettu". Harhaa luulla, että NL muuttaisi vain nimensä Venäjäksi. Ei NL ole enää olemassa, kuin bittiavaruudessa. Kaikki oli veteen piirretty viiva. Paperitiikeri on netissämme. Seuraamme mielenkiintoista tilanteen kehittymistä vain saajina. Tarvitaan hoitajia aina vapautuville alueille.
pennie (nimimerkki)
Kyse ei ole "suomalaisen ja venäläisen perhemallin eroista" vaan eri maiden tavasta hoitaa lastensuojelunsa lakiensa mukaan . Minusta on outoa että suomen presidentti ensinnäkin puuttuu riippumattoman oikeusistuimen ratkaisuun, tämä ei tee hyvää uussuomettumisen käsitteen esiinnousemiselle. Edelleen on outoa että vieraan valtion edustaja menee toiseen valtioon KUTSUMATTA neuvomaan paikan päällä kuinka suvereenin valtion tulisi hoitaa lastensuojelunsa! Kun lisäksi otetaan huomioon ettei Venäjä kuitenkaan halua edes liittyä Haagin lapsia koskeviin sopimuksiin onkin kuva täydellinen. "Me teemme kuten haluamme ja käskytämme muita kuten haluamme, elleivät muuten usko käännämme kaasuhanan pienemmälle ja kysymme uudelleen". Jos tämä on korrekti tapa hoitaa "suhteita naapureihin" niin aika outoa. Minusta me olemme taas suomettumassa ja unelmoimme mm. "lisääntyvästä taloudellisesta yhteistyöstä" vaikka sisimmässämme tiedämme ettei veli venäläinen meitä edes aio elättää. Eikös tuostakin kaupasta ole aika noloja kokemuksia tyyliin "vaihdamme huippujäänsärkijöitä Ladoihin ja sinkkiämpäreihin?" Mikä ihmeen kaipuu meillä on vieraan vallan suoranaiseen mielistelyyn ja kerjäläismentaliteettiin?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Riippumaton tuomioistuin Suomessa on suomalainen ja siis ryssäkaunainen tuomioistuin, jossa AKS-läiseen chauvinismiin yhdistyy 2000-luvun feminismi. Jos Venäjä olisi oikeusvaltio, se jatkaisi toista maailmansotaa siksi, ettei Pariisin rauhansopimusta ole noudatettu.
jarmokoponen (nimimerkki)
Suomessa on hyväksytty lastensuojelun periaatteeksi, ettei ruumiillista rangaistusta saa käyttää missään määrin. Ja hyvä niin. Lainsäädännöllä on mahdollista edistää perheiden hyvinvointia. Kun kansanväliseksi lapsidraamaksikin kutsuttua huostaanottokiistaa pysähdyttiin miettimään, Venäjällä huomattiin, että sitä on yhä vaikeampi integroida muuhun maailmaan. Novaja Politika -sivuston jutussa todetaan muun muassa, että Venäjällä monet uskovat, että lastensuojelun uudistukset ja nuorisotuomioistuimien käyttöönotto nopeuttaisivat perinteisen perhemallin murtumista. http://www.novopol.ru/text82600.html
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Ajankohtainen Kakkonen esitti ti 23.3.10 Suomen lastensuojeluviranomaisten "kaappaamasta venäläispojjasta" jutun "Näin äiti-Venäjä pelasti Pikku-Robertin" http://areena.yle.fi/video/848083 Tuon tallenteen alusta laskettuna kohdassa 4 min 8 sek Robert Rantalan isä ohjasi poikaansa tv-kuvauksessa sanoen lähietäisyydeltä mutta selväsanaisesti käskien: "Itke... itke!" (Ei näkynyt, tukistiko käsi niskavilloja...) Tämä teko ja vanhempien omat krokotiilin tai aidot kyynelet sen lisäksi, että Venäjän lapsiasiamies Astahov on (toimittajan mukaan) KGB-taustainen Kremlin mies (kuten Iso Pee eli Putin) panee ajattelemaan, mitä peliä KGB/FSB taas pelaa pienen naapurimaansa kanssa. Toivoa sopii, että Robertilla olisi todellakin hyvään vanhemmuuteen ja lapsen parhaaseen pyrkivät huoltajat eikä niinkään Suomessa rikollisen tiedustelupalvelun tarkoitusperiä ehkä maallisen mammonan voimastakin ajavat laskelmoivat mediapelurit. Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
tapio_o_neva (nimimerkki)
Parempaa kuin kotikatu. Itkihän isä itsekin. Rantaloiden perheessä on tapana, että miehet itkevät.
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Ja samassa lähetyksessä Robertin äiti uhkaili jo maailmansodallakin... Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
Puhtain asein (nimimerkki)
"Venäjän johto ilmoitti pari vuotta sitten, että se huolehtii ulkomailla asuvien venäläisten turvallisuudesta, vaikka asein." Presidentti ei saa leikkiä KGB:n edustajien kanssa. On hirveän tärkeää, että kuulumme puhtaana länteen. Tekaistu "lapsidraama". KGB:n rikollisten ainoana tarkoituksena on eristää sivuraiteelle sivistysvaltioista. Pyöreän pöydän keskusteluissa osallistui myös Shellin ja Nokian hallituksen puheenjohtajana Jorma Ollila. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Lääkärit ovat aina velvollisia tekemään lasten pahoinpitelystä lastensuojeluilmoituksen ja on pakko toimia yhdessä lastensuojeluviranomaisten kanssa salassapitosäännösten estämättä. Vääryydessä vastapuolella kaikki lapsetkin luokitellaan vangeiksi, meidän mittapuumme mukaan. Erilainen "kulttuuri".
KK (nimimerkki)
Suomen lastensuojkeluviranomaiset ovat menneet liian pitkälle. Lapsia huostaanotetaan perheiden vastustuksesta huolimatta, koska se on hyvä bisznes. Jos vaikka murto-osa niistä rahoista joita oskeyhtiötetyt perhekodit kahmii, jaettaisi lapsiperheille heidän ollessaan vaikeuksissa, he voisivat hyvin. Nyt lapset ryöstetäán rahan vuoksi, vanhemmat murtuu suruun, perheet hajoaa. Kun katsoo näitä kadonneita lapsia, ovat usein juuri perhekodeista karanneita, lapset voivat niissä pahoin. Selviääköhän yksikään lapsi henkisesti terveenä noista laitoksista. Joku taho voisi vihdoin alkaa tuotakin salattua myyttiä purkamaan.
Leena Nylander (nimimerkki)
Paljon on omin käsin turvaan haettavia - järjestötkö vain auttavat? http://www.mp-net.org/index2.html
Haarajoki (nimimerkki)
Voi aikoja voi tapoja pahan aatteen pauloissa Suomen tasavallan presidentti. Täytyy nopeasti ryhdistäytyä. Olemme täällä oikeusvaltiona puolustamassa länsimaana parlamentarismia ja ihmisoikeuksia. Se on määrätietoista kehitystyötä kaikkea pahaa vastaan. http://www.lapsivangit.fi/lapset.html
makemäki (nimimerkki)
Tämä nykyinen mediavetoinen yhteiskunta on jollakin tapaa henkisesti sairas, kun yhden perheen lapseen liittyvistä ongelmista tehdään elämää suurempi kysymys. Tiedoitusvälineillä ei tässä asiassa pitäisi olla mitään roolia. Halosen olisi pitänyt sanoa Medvedeville, ettei meillä presidentti hoida tämmöisiä asioita. Ja Medvedevin lapsiasiamiehelle, eikä kenellekään muulle sivulliselle, ei olisi pitänyt antaa mitään tietoja kyseisen perheen asioista, koska se on lain vastaista.Suomessa noudatetaan Suomen lakia. Venäjän media tehköön mitä lystää, mitäpä se meille kuuluu. Ja jos jonkun venäläisen tai suomalaisen on täällä paha olla, niin saa täältä poiskin lähteä.
jaliraita (nimimerkki)
Suomessa on lakiin perustuva oikeus ja velvollisuus valtion/UM:n auttaa ulkomailla olevia kansalaisiaan. Viite mm Thaimaan Tsunami onnettomuus, Filippiinien panttivangit jne. Sama oikeus ja velvollisuus on nyt Venäjän lakien, kansainvälisten sekä bilateraalisten sopimusten mukaan Venäjän Federaatiolla. Suomen valtio voi esimerkiksi antaa diplomaattista suojelua kansalaiselleen. Sama oikeus on Venäjän Federaatiolla ja kaikilla valtioilla kansainvälisten sopimusten mukaan. Jali Raita, diplomi-insinööri Somero
Mies Shanghaista (nimimerkki)
Suomi ei tarvitse Venäjää, venäläisiä eikä venäläisyyttä. Yhdenkään venäläisen ei tarvitse olla Suomessa. Me suomalaiset olemme tuppisuita ja siihen on venäläisen sopeuduttava, jos aikoo olla Suomessa.

Toimituksen poiminnat