Jarmo Koponen

Kaasuprinsessa vs. byrokraatti

Komsomolskaja Pravda selvitti lauantaina, että Ukrainan presidentinvaaleissa ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut nykyinen oppositiojohtaja Viktor Janukovitsh (s. 1950) johtaa noin 10 prosentilla pääministeri Julia Timoshenkoa (s. 1960). Ukrainalaiset äänestävät sunnuntaina.

KP:n haastattelema asiantuntija toki toteaa, että toisin kuin Venäjällä sosiolologien tutkimusta ei ole voitu Ukrainassa julkistaa, koska mielipidetiedustelujen julkaiseminen on vaalikierrosten välillä kielletty.  Voisi sanoa, että vanhat tavat eivät oikein katoa. Yksi asia vaikuttaa selvältä – kumpi tahansa ehdokkaista tuleekin valituksi, ukrainalaisten kansallissankarikseen nostamien banderalaisten palkitseminen Ukrainassa loppuu.

Presidenttikandidaatit tuntevat historian ja tunnistavat taloudelliset realiteetit. Venäjän kanssa Ukraina on pitämättömissä, vaikka se voi määritellä asemansa paremmin kuin parikymmentä vuotta sitten. Väistyvän presidentti Viktor Jushtshenkon jättämää demokratiaa ei saisi tölviä Euroopan unionissa. Maan kolme suurta ajankohtaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ovat olleet itsenäisyys vuonna 1991, presidentti Leonid Kutshman yritys vahvistaa autoritaarista järjestelmää 1990-luvun lopussa, ja entisen Neuvostoliiton alueen värivallankumouksista oranssiksi kutsutun toteuttaminen vuonna 2004.

Mediasta saaduista tiedoista voi päätellä, että Janukovitshin talouspolitiikka tukee maan itäosien teollisuuden säilyttämistä, Timoshenkon ei.  Janukovitsh on kiinnostuneempi tulliliitosta Venäjän kanssa ja yhteisestä kauppapolitiikasta, Timoshenko sopisi kalliimmasta kaasusta. Timoshenko on tukenut Ukrainan Nato-hakemusta, Janukovitsh on luvannut järjestää kansanäänestyksen. Molemmat ehdokkaat haluavat saada Venäjältä jotain täydentävää vuokraksi Krimin laivastotukikohdasta.

Jännite on Ukrainassa kova, vaikka on sanottu, että sitten vuoden 2004 vaalien Ukraina ei ole mennyt mihinkään suuntaan. Eliitit ovat sopineet keskenään yhtä ja toista, ja Ukraina on kiertänyt täyden ympyrän kaoottisesta pluralismista yritykseen pystyttää kiistämätön toimeenpanovallan mahti, ja siitä taas takaisin kaaokseen. Autoritarismi on vähentynyt, mutta sisäisen kuohunnan vaara on kasvanut.

Vaaleja sävyttävät jo etukäteen syytökset ja epäilyt vilpistä. Kysymys voi olla karkeistakin ja suomalaisittain korneista ylilyönneistä. Timoshenkon leirissä on muistutettu, että jos äänestysvilkkaus itäisessä Ukrainassa Donbassin hiili- ja teollisuusalueella kohoaa 98–99 prosenttiin, voidaan tulosta pitää väärennettynä. 

Ukrainan kaoottinen pluralismi on heijastusta erikoislaatuisesta poliittisesta järjestelmästä, jota voisi luonnehtia klaanien tasapainoksi. Todennäköistä on, että presidentinvaalit, kuten mitkä tahansa muutkin vaalit, voivat vain korkeintaan vaihtaa yhden oligarkkisen eliitin toiseen. Puolueiksi sanotut järjestöt eivät ole meikäläisittäin puolueita. Sen paremmin Janukovitshilla kuin Timoshenkollakaan ei ole mitään maanlaajuista puoluekoneistoa takanaan.

Joidenkin analyytikkojen mukaan vuoden 2004 oranssi kuohunta oli vain eliittien yhteentörmäys. Entisen presidentin autoritarismia ei haluttu, ja mikä tahansa kelpasi. Presidentiksi noussutta Jushtshenkoa, on arvosteltu harvinaisen näköalattomaksi ja heikoksi johtajaksi.  Timoshenko on ottanut julkisuudesta kaiken irti omaan tyyliinsä.

Vuonna 2005 Timoshenko oli Forbes-lehden listalla maailman kolmanneksi vaikutusvaltaisin nainen.  Yhdysvaltalaisen lehden valintaan vaikutti eittämättä Timoshenkon rooli liike-elämässä ja oranssissa kumouksessa. Venäjää äidinkielenään puhuvan tahtonaisen voima on ennen muuta raha ja kyky käyttää valtaansa. Häntä ei ole suotta tituleerattu ”kaasuprinesessaksi”.

Edellisten vaalien aikaan Janukovitsh sai selkeän tuen Venäjältä, mutta panostus jäi tuloksettomaksi. Yritystä tukee edelleen se, että Ukrainan 46 miljoonainen väki on jakaantunut itään ja länteen. Grafiikka kertoo äänestystilanteen presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Venäjä-korttia ei nosteta turhaan. Kuten sanottua, ehdokkaat ovat kumpikin pragmaatikkoja, jotka ajavat mieluummin Ukrainan kuin Venäjän intressejä.Tutkija Igor Torbakov toivoikin Helsingissä Ukrainan vaaleja pohtiessaan, että Venäjä ei pilaisi mainettaan tölväisemällä karkeasti väärää ehdokasta. Kremlin asenne onkin ollut pidättyväinen. Torbakovin mukaan Ukrainan päättäjien on tehtävä jonkinlainen sopimus Venäjän kanssa, mitä pikemmin, sen parempi.

Talouskriisi on iskenyt Ukrainaan ankarammin kuin useimpiin muihin maihin. Suojamekanismeja ja puskureita ei ollut. Tilanne on normalisoitava paitsi poliittisesti myös taloudellisesti, riippumatta siitä, kuka voittaa vaalit.

Mitä Eurooppa (EU tai yksittäiset valtiot) voisi tehdä Ukrainan suhteen? Brysselissä on vallalla turhautuminen: Normaaleja suhteita Ukrainan kanssa ei ole kenelläkään. Itä-Euroopan tuntijan mukaan sovittelemista riittää. Itäisen Keski-Euroopan maat vetävät linjaa, jonka mukaan EU on lukuisine normeineen tärkeämpi kuin kansallinen päätöksenteko. Tämä selittyy niiden kylmän sodan aikaisella historialla, jolloin niillä ei ollut täyttä suvereniteettia, ja ukaasit saatiin ylhäältäpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)
jatkoa seurannee.
Vieras (nimimerkki)
- eun tulevaisuuteen? - itä-länsi -suhteisiin yleensä? - maailmanpolitiikkaan? ts mikä on niiden rooli eun tulevassa kehityksessä? tuleeko ukrainastakin joskus eun jäsen? koivisto sanoi 2002-2003 eun laajentumisesta kysyttäessä: johonkin se raja on vedettävä ja ennen kiinaa!!!
tapio_o_neva (nimimerkki)
Euroopan unioni tarvitsee liudennusvyöhykkeitä.
luuserius (nimimerkki)
Janukovitsh voitti viime vaalitkin. Joten historia voi toistaa itsensä. Saa nähdä pystyykö kaasuprinsessa luomaan uuden vallankumouksen. Kahtiajakautuneella Ukrainalla ei hirveästi realismissa vaihtoehtoja ole. On vahvaa näyttöä ettei länsintegroituminen eli EU/Nato jäsenyys ole mikään kehityksen tae. Käytännössä Ukraina voisi jakaantua kahteen osaan myös hallinnollisesti, kuten se on jo taloudellishenkisesti jakaantunut. Toinen tie voisi olla liberaali avautuminen ja rajojen kaatuminen niin Venäjälle kuin Eurooppaan. Mikään ei ole niin tehokasta kuin taloudellinen vapaus, jossa lähialuepoliittiset intohimot muuttuvat pienten piirien harrastukseksi.
semi (nimimerkki)
saamme joka tapauksessa nähdä riitaisan ja syyttelyjen värittämän lopun joka ei lopu ihan heti. lainkaan en yllättyisi jos koko vaalitulosta ei saataisi aikaiseksi tai ainakaan sellaista jonka kaikki hyväksyisivät sellaisenaan tai edes jotenkuten joka olisi jo saavutus.
tapio_o_neva (nimimerkki)
On erittäin hyvä, ettei Ukrainan vaalituloksen yhteydessä enää ministerit tee itsemurhia eikä ketään juuri enää ammuta. Vaalitaistelussa ääntenlaskennan kohdalla ei tule enää kuolonuhreja.
semi (nimimerkki)
Tosiaan että vaalit menevät kuitenkin rauhallisesti ja ikkunoista ei toistaiseksi ole hypännyt ministereitä, Ukrainan medialla on paljon mukavaa kirjoiteltavaa kun päästään oikeussaliin tilanteessa kaikki vastaan kaikki. Tapansa mukaan Putkinen syyttää Venäjää :) mikä todistanee että Ahvenanmaa tekee viisaasti kun estää Suomalaisten maahanmuuton Ahvenanmaalle.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Minusta amerikkalaiset saisivat tehdä jonkin La Law-sarjan Ukrainan vaalituloksen setvimisestä oikeudessa. Minusta se olisi havainto-opetusta hallinto-oikeuteen kaikille, jossa olisi aina silloin tällöin mausteeksi rikoseläilyjä. Ukrainan vaalit ovat kansanvaltainen tapahtuma ja tuo pakollinen oikeusvaltioon kuuluva juridiikkaosuus on kuin hyvän pihvin jälkeen jäätelö, sikari, Cognac ja kahvi.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Venäjä ja venäläiset ovat Ukrainallekin hyvin suuri ongelma.
Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)
"Venäjää äidinkielenään puhuvan tahtonaisen voima on..." Jäi sitten mainitsematta, että Janukovitsh ei edes osaa ukrainaa. Myöskään EU ei ole ottanut kantaa Ukrainan tilanteeseen. Palkkioksi se saa ehkä vierelleen toisen "valko-venäjän".
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kaikki ukrainalaiset lukuunottamatta joitain länsiukrainalaisia maalaisia puhuvat tai ymmärtävät venäjää. Kiovassakin on puhuttu 150 vuotta venäjää ja kevyesti. Janu puolestaan ei osaa kovin hyvin ukrainaa.
Vieras (nimimerkki)
Lännessä Unkarin ja Slovakian kulmalla. Zakarpattyan alueella Julian kannatus ollut aina heikkoa. Oisko Jarmo sulla jotain selitystä sille? Nyt eka kiekalla Julialla vain 26.23% Victor 29.65% Muut kanditaatit 44.12%?
jarmokoponen (nimimerkki)
En tiedä. Kommentointia voisi löytyä Unkarin ja Slovakian lehdistä. Vaalien tulokset täsmentyvät. Toistaiseksi olen seurannut mitä esimerkiksi korrespondent.net kertoo presidentin valinnasta. Aika täpärälla - Janukovitsh 48,49 - Timoshenko - 45,86 - vastaan molempia 4,45 Tulos elää vielä. http://korrespondent.net/ukraine/special/40
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kannattaa muistaa, että Länsi-Ukrainassa, Ukrainen viidessä läntisimmässä oblastissa on koko maan ukrainalaisin identiteetti. He ovat kirkossa käyvää ja jumalaa pelkääväistä väkeä ja heidän ukrainalaisuuteensa liittyy venäläisyyden ja kommunismin vastusamisen lisäksi myös sota puolalaisia ja romanialaisia vastaan. Länsiukrainalainen identiteetti on aitoukrainalainen identeetti, eräänlainen eteläpohjalaisuus. Länsiukrainalaiselle Julija Tymoshenko on itäukrainalainen antikommunisti ja liberaali, mutta ei myönteisellä tavalla täysin ukrainalainen. Kannattaa katsoa, että vaikka Lvovin ja Ivanko-Frankivskin alueen kannatusprosentteja ensimmäisellä kierroksella istuvalle presidentille, Ne ovat viisin- tai kuusinkertaiset yleiseen nähden. Suomesta käsin olemme uutispimennossa, koska ensimmälään kaikki Venäjän tuntijat eivät ole koskaan oikein syvällisesti opetelleet Ukrainaa maana suomalaisille vähämerkityksimpänä ja toisekseen ne, jotka edes hieman ovat hajulla Ukrainasta, ovat Kiovassa eivätkä ole tutustuneet Ivanko-Frankivskiin tai Puolan Viipuriin. Lviviin. Länsi-Ukraina, joka on kuulunut osittain puolalaisten hallitsemaan Itävalta-Unkariin on erilliskysymyksensä. Suomessa joku Neuvostoliitto-instituutin tai UPI:n nuori nainen voisi perehtyä tähänkin niin saataisiin laatua Yleisradion toimittajien paahtamiseen. STT suoltaa pelkkää Reuteursia venäläismielisesti Janusta. Ei mitään nyanssia eikä mitään tajua niin kuin ei ennenkään.
jarmokoponen (nimimerkki)
Eipä meillä ole oikein yhteistä linjaa nimien translitteroinnissakaan: Julija - Julia, Tymoshenko - Timoshenko. Ukrainan tuntemusta on jonkun verran Aleksanteri-instituutissa ja lisää tuntijoita koulutetaan. Eikä syyttä. EU:n on pystyttävä muotoilemaan asenteensa niin Ukrainaa kuin Turkkia kohtaan. Turkkia vaaditaan unionin jäseneksi ehkä innokkaammin kuin Ukrainaa, miksi? Historiasta löytyy perusteluja jäsenyydelle, ehkä sitä vastaankin, mutta rajat ovat joka tapauksessa keinotekoisia ja kansallisesti kiistanalaisia.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Onneksi Suomessa alkaa olla pluralismia jo nimien translitteroinnista alkaen. Yksi tapa translitteroida, on olettaa, ettei Ukrainassa käytettäisi taajaan "i":ä, kuin "y":ä. Jos Suomessa olisi yhtenäinen linja, olisi se venäläisen translitteroinnin vaihtaminen amerikanenglantilaiseen sanomalehtitranslitterointiin. Näin sivistyspyrkimykset vaihtuisivat hesari- ja iltasanomatyyliin. Jos meillä olisi yhteinen translitterointi, se olisi nyanssiton ja väärä kaupallisista paineista siksi, ettei hatullisia kirjaimia kirjoitettaisi siksi, että se olisi toimituksissa "vaikeaa, hankalaa, kallista". Maan on roudassa ja kärsä kipeä. Ukrainan tuntemus kannattanee aloittaa viidellä eurolla Neuvostoliitto-instituutista. http://www.rusin.fi/praktika/old/historia_ja_yhteiskunta.htm Pilipenko, Viktor; Kasjanov, Georgi: Ukrainan historia. Helsinki, 1997. ISBN 951-707-080-2, 193 s., hinta 5 € + toimituskulut Kuvaus » Jos jotain maa kiinnostaa niin vain Kiovan yliopistoon opiskelemaan. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiovan_kansallinen_yliopisto
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Kannattaa muistaa, että Länsi-Ukrainassa, Ukrainen viidessä läntisimmässä oblastissa on koko maan ukrainalaisin identiteetti. He ovat kirkossa käyvää ja jumalaa pelkääväistä väkeä" Kun koulutin ukrainalaisille sissisotataitoja, niin ruokailujen yhteydessä pitivät omassa piirissään ennen syöntiä hartaushetken. Kun oli Ukrainan lipun nostoaika, niin pyysin heitä laulamaan Ukrainan kansallislaulun. Se sujui ihan hyvin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
http://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C5%A1e_ne_vmerla_Ukrajiny Ukrainan kansallislaulu kuulostaa virreltä. Se on nöyrä eikä se ole yhtä korskea kuin muiden maiden laulut. Se on länsiukrainalaisen papin Myhailo Verbytskyi vuonna 1863 säveltämä Pavlo Tšubynskyin runoon. Sanoja muutettiin 2003 Ще не вмерла України і слава, і воля, => Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля,
Vieras (nimimerkki)
tapio_o_neva (nimimerkki)
http://www.nationalanthems.info/ua.htm Aikaisemmat sanat olivat lohduttomammat ja viittasivat maan (valtion) kuolemisen uhkaan venäläistymispaineissa. Uudet sanat 2003 kuvastavat itsetuntoa, jossa valtiota pidetään itsestään selvempänä ja puhutaan vain kansallisesta kunniasta ja vapaudesta, joka voi tunnetussa ja tunnustetussa valtiossakin olla ajoittain alamaissa. Osaisiko Jarmo Koponen selittää sanojen "volja" ja "svoboda" välisen eron? Keskustelin tästä yhden itäukrainalaisen ja länsiukrainalaisen kanssa. Toisen mielestä volja on jonkinlaista autonomista tahtoa kuvastavaa vapautta, kun taas svoboda voi olla absoluuttista alistumatonta vapautta. Ukrainan kansallislaulu on kaunis ja jonkinlainen juuri ennen surmaniskua laulettava virsi. Ilmeisesti nuo ensimmäiset sanat kuulostivat liian lohduttomilta, koska alun lohdutonta muotoa muokattiin lievemmäksi. Tämän paremmin en osaa asiaa arvella. Pitäisi olla kielitieteilijä ja ymmärtää kielen syvärakenteita ja kulttuuria vielä syvemmältä. http://en.wikipedia.org/wiki/Shche_ne_vmerla_Ukraina
jarmokoponen (nimimerkki)
Tällaisesta hienosäädöstä ei tule edes pikkunäppärää vitsiä mieleen. Sanakirja- viittaukset ovat kuvaavia. Niitä on paljon. http://slovari.yandex.ru/search.xml?text=%22%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%22+... Joku päämäärä on omassa tahdossa - volja ja toinen seurausta vapaaehtoisesta valinnasta - svoboda.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Matkustin kerran samassa junanvaunussa kiovalaisen Juštšenkon kannattajan ja itäukrainalaisen Janukovytšin kannattajan kanssa. Edellinen käsitti sanan volja hieman niin kuin minäkin, kun taas jälkimmäiselle ero ei ollut suuri. Yleensä vieraasta kielestä on vaikea sanoa filosofisella tasolla mitään. On vain sellainen tunne, että sävy on erilainen kuin tavallisesti, mutta ei osaa sanoa kokemuksen perusteella, mikä.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Venäjä on miehittänyt Ukrainaa niin pitkään, että ukrainalaiset ovat oppineet pahoille tavoille.
Sokarates (nimimerkki)
Jokainen palsta tarvitsee pellensä, J Putkinen on sellainen US:ssa. Sitten asiaan, Ukraina tekee viisaasti jos pysyy erossa Natosta ja EU:sta, molemmat ovat kohta hitaassa saattohoidossa, Naton sotahulluus ei sovi Unkrainalaisille joilla on muistissa Natien hirmuteot. He eivät tarvitse uutta hulluutta.
luuserius (nimimerkki)
Mielenkiintoista on nyt seurata oikeusprosessia vaalien tiimoilta, sekä tietysti vaalit hävinneen Timoshenkon toimintaa. Oranssi vallankumous sakkasi pahasti ja suli taloudellisen ja sosiaalisen katastrofin myötä maata hallinneen rosvolauman täydennettyä vain omaa pankkitiliään. Nyt kansan kutsuminen kadulle voisi johtaa koko yhteiskunnan ja Ukrainan valtion hajoamiseen, hallitsemattomaan kehitykseen. Siksi on erityisellä mielenkiinnolla seurattava kehitystä. Ilmeisesti länsimaat eivät nyt halua puuttua vaalitulokseen tämän takia. Timoshenko pelaa nyt riskialtista peliä. Monet ovat tuoneet Timoshenkon esiin Venäjälle mieluisana ehdokkaana. Saapa nähdä onko Venäjän intresseissä lietsoa Ukrainan hajoamista. Kannatusta ainakin maan Itä-osissa on runsaasti tälläiselle kehitykselle.
Vieras (nimimerkki)
Yulia Tymoshenko Ukrainalaisittain luulisin. Zahony. Rajanylityspaikka Unkariin. Siellä ollessa kuultuna ja nähtynä. Unkarilaiset paljon ostavat ja rakentavat taloja (datsoja). Ukrainan puolelta läheltä rajaa. Ja Karpaatit myös lähellä. Rajanylityspaikka suhteellisen vilkas. Vanhat suvut asuvat rajan molemmin puolin ja nähtävästi tietoa sitten kulkee puolin ja toisin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Юлія Володимирівна Тимошенко Miten tuonkin nyt translitteroisi? Юлія = Julija Володимирівна = Volodymyrivna vai Volodimirivna? Тимошенко = Tymošenko No ainakin siitä voitaneen olla yhtä mieltä, että kyse on Julijasta eikä Juliasta.
jarmokoponen (nimimerkki)
Korrespondent.net julkaisee sivuillaan kartan, jota selvemmin voi tuskin kuvata äänten jakautumista. Hailakka punainen on Timoshenkon ja vaaleahko sininen Janukovitshin aluetta. http://korrespondent.net/ukraine/special/40/cik2tur
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tuo Ukrainan kysymys on noin 500 vuotta vanha. Ei mitään uutta.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Itäisestäkin Ukrainasta voisi joskus tulla jotakin positiivista, kun venäläiset lähtisivät sieltä Venäjälle.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Siksi Itä-Ukrainalla pitää olla sananvaltaa energianhintaan ja noudatettavaan politiikkaan. Jos länsilinja saisi EU:n investoimaan Ukrainaan massiivisesti, olisi puhejärjestys toinen. Tämä ei ole toteutunut.
Hyeena (nimimerkki)
Eilen lentäessäni Moldovasta Riikaan huomasin syrjäsilmäyksellä kanssamatkustajan sanomalehden otsikosta Timofuckingctshenkon hävinneen miljoonia paikallista "valuuttaa". Vetäkää siitä huumoria.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset