Jarmo Koponen

Aasiuutisia

Muutama viikko sitten kansainvälisiin uutistoimistoihin levisi erikoinen uutinen Azerbaidžanista.

Azerbaidžanilainen euroviisufani koki epämiellyttävän yllätyksen, kun maan turvallisuusviranomaiset alkoivat penätä syitä hänen viisuvalintaansa. Azerimies oli äänestänyt Armenian edustajan, Inga ja Anus -duon "Jan-Jan" -laulua.

"Tänään äänestät väärin euroviisuissa, huomenna asennat pommin metroon" -mentaliteetti yllätti jopa paljon nähneen toimittajan.

Helsingissä kuluneella viikolla vieraillut Azerbaidžanin Radio Libertyn toimittaja Khadija Ismailova tuntee uutisen taustan, koska juttu sai alkunsa hänen vetämässään keskusteluohjelmassa.

Ensimmäinen vinkki turvallisuuspalvelun oudosta kiinnostuksesta tuli kommenttina ohjelman aikana sähköpostiin. Kun viestin lähettäjää jäljitettiin, selvisi, että maan poliisi olisi kovistellut useampia ihmisiä.

Kohu asian ympärillä ei ota laantuakseen. Azerbaidžanin televisio on joutunut selittämään äänestäjien kurmoottamista EBU:lle, Euroopan yleisradioyhtiölle.

-Valtio kiinnostui myös minun mielipiteistäni, Ismailova kertoi. Hän sanoi pystyneensä lopulta vakuuttamaan, ettei osallistu ylipäätään mihinkään yleisöäänestyksiin.

Euroviisujen herättämää keskustelua voi tietysti tarkastella myös sitä taustaa vasten että Georgian Put-in kappale herätti melkoisen messun viime keväänä.

Melko turhaa on yrittää selittää, että emme pyrkineet mihinkään poliittiseen kannanottoon, kun viesti on lähtenyt rullaamaan.

Ismailova ja hänen kollegansa osoittivat seminaarissa Helsingin Aleksanteri-instituutissa, että valtioiden mediahallinta on haasteellista.

Virkamiehet yrittävät edelleen hallita monimutkaista palapeliä vaillinaisin keinoin.

Valtiojohtoiset sekasotkut, itseään ruokkivat kansainväliset sensaatiot, ovat netissä helppo aihe pilkalle.

Toistaiseksi internet sekoittaa pakkaa. Syntipukkien etsimisessä on Azerbaidžanissa jo ensimmäiset askeleet otettu. Adnan Hajizadea ja Emin Milia odottaa tuomio valtionjohdon halveksunnasta.

Youtube-palveluun ladatuista videoista eniten huomiota on saanut aasihahmo, joka pitää lehdistötilaisuutta ja kehuu Azerbaidžanin hallituksen myönteistä asennetta aaseja kohtaan.

Näennäisesti yksityiset televisioyhtiöt tarjoavat viihdettä ja vaihtoehtoja.

Omistussuhteet ovat tietenkin tarkkaan varjeltuja salaisuuksia. Käytännössä todellisuus paljastuu vaalien jälkeen kun tarkkaillaan, mitä missäkin välineessä on kerrottu.

Esimerkiksi Azerbaidžanissa televisio on täysin valtion hallinnassa. Muodollisesti maassa toimii seitsemän yksityistä televisio-yhtiötä, mutta näiden omistajat ovat sukua hallitsevalle perheelle.

Mediatutkimuksia Azerbaidžanissa, Armeniassa ja Georgiassa tehnyt tutkija Hans Gutbrod Caucasus Research Resource Center -tutkimuskeskuksesta muistuttaa, että ihmisiä, jotka jättävät joskus hankkimatta leivän ostaakseen lehden, on hyvin vähän.

Kansalaiset saavat tietonsa televisiosta ja sukulaisilta. Lehtiä lukee muutama prosentti ihmisistä, ja nettiä käyttää vain vajaa prosentti kansalaisista. Huomattava osa ei tiedä, mikä internet on.

Sanavapauden toteuttamisen este on se, ettei haastatelluista 60-70 prosentilla ole varaa leipään ja vaatteisiin. He eivät myöskään osaa vaatia sananvapautta.

-Televisiossa näkyy jos hallitus reagoi. Jos mikään ei ole herättänyt kiinnostusta, ei televisiossakaan näy mitään, Ismailova kiteyttää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

camera obscura (nimimerkki)
Kuvitelkaapa jos nyt Suomessa samanlaista valtaa pitäisi vaikkapa Vanhasen perhe. Kaikki korruptiota harrastavat liikemiehet olisivat vuorineuvoksia ja kunniakansalaisia. Kukaan ei missään sanoisi poikkipuolista sanaa hallituksen typeryyksistä ja kahmimisista. Valtioneuvoston jäsenet olisivat onnensa kukkuloilla. Ja kaikilla niillä olisi kunniamerkkejä itsenäisyyspäivän juhlissa niin että olisi vaikea pystyssä pysyä. Ah sitä onnea!
tapio_o_neva (nimimerkki)
Azerbaidžanilaisen ministerin poika kertoi 1989, että kun hänellä oli uusi Lada ja kun hän kerran oli Azerbaidžanin sosialistisen neuvostotasavallan ministerin poika niin hän keräsi itselleen naisia Bakun kadulta huoneistoissaan käytettäviksi. Käytön jälkeen hän vaihtoi seuraavaan kadulla kävelleeseen. Näin hän oli kerännyt vajaat 50 naista itselleen kertakäyttöön. Tuohon aikaan, 1989, Azerbaidžanin lehdistö, televisio ja radio kuului vastuullisen sananvapauden piiriin eikä ollut roskalehdistöä, jossa kaikenlaiset Kuroset ja Tukiaiset tai Miettiset olisivat voineet esittää kansalaisnäkemyksiään, joten juhlat jatkuivat. Azerbaidžan ei ole NATO:n rauhankumppanimaa, mutta siellä pitävät valtaa Suomea läntisemmät ja sivistyneemmät voimat. Azerbaidžan on länsimaistumiskehityksessä Suomen edellä Viron tapaan. Siellä nimittäin valtaa ei pidä Fortum, Nesteoil ja PVO, vaan British Petroleum ja Exxon Mobil, kaikki luotettuja asioiden rasvaajia byrokratioiden kankeissa rattaissa. Uskon, että Vanhasten perheelle azerbaidžanilainen malli olisi hyvä: Kuronen ei olisi kirjailija eikä Tervokaan, vaan sananvapautta käytettäisiin oikein hyvinvoinnin ja vapauden turvaamiseksi.
pekkapoeka (nimimerkki)
Leipä pitäisi myydä tai jakaa kansalaisille sanomalehteen käärittynä. Meillä on kyllä vähän aasimaista meininkiä, koska hallitsevaan eliittiin kuuluva viestintämonopoli Yle uhkaa syödä sanomalehdet leivän ympäriltä. Telkkariin leipää on hankala kääriä, mutta ehkä leipää voisi järsiä torilla ja katsella samalla televiisiolähetyksiä isolta kuvaruudulta valtion virastoissa noudatettavana työaikana? Jos meinaan ei ole varaa mediamaksuun. Entä jos leipää ja uusia vaatteita ei saa? Nitsevoo, seurakunnat jakavat leipää ja vaatteita ainakin ensiksi ehtiville. Absurdistan on täällä tänään!
tapio_o_neva (nimimerkki)
tiedotusalan ammattilaisdten koulutustulva. Älyttömän mediailmapiirin tyhjästä voivat kehittää vain mielipiteen muokkaamisen ammattilaiset, kuten: - Eero Heinäluoma & Eero Lehti & Taloustutkimus - Rita Tainio, jolle älyttömät naispoliitikot avautuvat - Aarno Laitisen jäljellä olevat ryyppykaveri - Bob Helsinki ja Kokoomus
tapio_o_neva (nimimerkki)
Valtiollisten poliisien ja sisäasiainministereiden vähimmäisvaatimuksiksi pitäisi asettaa toimittajan kokemus ja yleisen valtio-opin tutkinto. Tulisi otettua vähemmän julkisuusriskiä totalitarismilla.
jaakkookojo (nimimerkki)
On väitetty kirkasotsaisesti, että Suomi on Pohjoismainen demokratia ja vapaa maa. Mitä vielä. Poliitikot kähmivät kaiken itselleen, minkä voivat ja tuotantoelämä ja liikkeenjohto yrittävät lahjoa poliitikkoja mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. Puolueet toimivat omaan pussiin röyhkeästi ja öykkärimäisesti. Ydinvoimaloita pitää purkaa tai rakentaa kolme lisää, riippuu keneltä kysyy. Eläkeläisiltä ja vanhuksilta viedään leipä tekareiden välistä, heidät huumataan lääkkeillä ja sidotaan sänkyyn ja pannaan lukkojen taakse. Kaikki ihan laillisesti, ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Aikanaan Onnelastakaan ei tullut onnelaa. Ihminen on raadollinen eläin.

Toimituksen poiminnat