Jarmo Koponen

Kaasuputki

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) esitti kuluneella viikolla, että EU jäi sivuun saksalaisten ja venäläisten sovittua kaasuputkesta.

Ylen Jarkko Juseliuksen  haastattelema Stubb puhui EU:n uuden energiapolitiikan tarpeesta ja esitti samalla kritiikkiä kaasuputkihankkeesta.

-Tämän tyyppisten hankkeiden lanseeraaminen toisella tavalla olisi ulkopoliittisesti tärkeää, koska tämä voi olla loppujen lopuksi hyvä hanke. Se on lähtenyt väärässä kulmassa, Stubb linjasi.

Miten lausunto pitää ymmärtää? Kaasuputkeen liittyviä taustoja toimittajille kertonut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) vastasi kysyttäessä, että Stubbin otsikoihin päässeen vastauksen tavoitteena oli vain saada sympatiaa.

Siperia opettaa. Pitkän linjan Venäjä-tuntijan Heikki Talvitien näkemys geopolitiikasta on diplomaattinen. Eihän Venäjä voi mitään maantieteelleen. Talvitien mielestä sotaharjoitukset Suomen ja Baltian raja-alueella ovat lännelle signaali siitä, että Venäjän turvallisuusintressit ovat haavoittuvia. Harjoituksia ei kuitenkaan järjestetä Nord Streamin vuoksi.

-Kaasuputki on Venäjän ja Saksan taloudellinen projekti. Jos kriisi syttyy, ei silloin putkessa virtaa kaasukaan. Ei sitä sen takia tarvitse turvata, Talvitie huomauttaa Keskisuomalaisen haastattelussa.

Putinin vuosia sitten esittämä näkemys kertoo hyvin sen, kuinka poliittinen putkihanke on: "Venäjän laivasto on Itämeren kaasuputken ekologisen turvallisuuden tae.".

Suomi ei ole liittänyt kaasuputken rakentamista mihinkään muihin kysymyksiin, ei edes puutulleihin. Pekkarisen mukaan sellainen olisi moraalitonta. Näin kuulimme perjantaina työ- ja elinkeinoministeriössä.

Tohtori Jukka Tarkka kirjoitti Satakunnan Kansassa, että Nord Stream on pikemminkin Itämeren vakauden tae kuin veneen keikuttaja.

-Suomi voisi lyödä meripuolustuksensa yksiin Venäjän kanssa. Siihen rooliin joutumista vastustettiin kylmän sodan aikana kynsin hampain melkein puoli vuosisataa, Tarkka pohtii kirjoituksessaan.

Tarkan mielestä luontevinta olisi Suomen liittyminen Natoon. Silloin Suomi toimisi lähivesillään monikansallisessa verkossa, jonka intressit Venäjän kanssa ovat yhteiset.

Talvitien mukaan Suomen eliitti on nyt paljon vartijana. Eliitti vain on kovin nuorta. 90 vuotta itsenäisyyttä ei ole ehtinyt paljon opettaa.

-Tämä koskee niin ulkopoliittista kuin puolustuspoliittista ja mediankin eliittiä, Nato-optiota varauksin auki pitävä Talvitie kuittaa, ja muistuttaa, että yhdeksän päätoimittajaa kymmenestä taitaa jo kannattaa Nato-jäsenyyttä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

joukoakoskinen (nimimerkki)
Joka selkeyttää tilanteen Venäjänkin näkökulmasta. Hakemus sisään heti. Sitä suorastaan odotellaan joka taholla. Jaakko Laakson ja pikkupaavon pitää saada muutama irtopiste vastustamisesta. Ne ehtii sopivasti nollautua ennen vaaleja. Vastustaminen lisää jännitystä alueella - niin NATO- kuin putkifobiakin. Nesteytettynä pintakuljetusko sitten olisi turvallisempaa. Alkaa epäilyttämään vastustajien motiivit.
Jusu (nimimerkki)
"Suomi voisi lyödä meripuolustuksensa yksiin Venäjän kanssa." Niin, ja kanat voisivat lyödä kanalanpuolustuksena yksiin ketun kanssa.
jarmokoponen (nimimerkki)
Talvitien sanoin: "Vaikka Viipurin menetystä ei voisi hyväksyä, sitä voi kuitenkin oppia ymmärtämään."
joukoakoskinen (nimimerkki)
"Vaikka Viipurin menetystä ei voisi hyväksyä, sitä voi kuitenkin oppia ymmärtämään." Olisihan suurta kaukoviisautta olla aina voittajan puolella. Ehkä pitäisi ymmärtää voidella tuuliviirin saranat ajoissa.
Vieras (nimimerkki)
Kyllähän Venäjä on dostojevskilainen naapuri. Tänään on ylin ystäväsi, huomenna murhaa sinut ja ylihuomenna itkee haudallasi.... Sitä minä olen aina miettinyt, pitäisikö mummoilla olla kananajokortti? Mummothan ajavat kanasensa niitylle nykyisin aivan ilman ajokorttia!
Vie rahat (nimimerkki)
on pahasti asenteellisuutensa vanki. Hienoa Koposelta,että "itsenäisyytensä voi menettää yhtä helposti länteen kuin itäänkin". Mielestäni itsenäisyyttä ei voi rakentaa vain jonkin sotilasliiton jäsenyyden varaan. Niinhän Natohörhöt kaikessa yksituumaisessa vöyhkäämisessään juuri tekevät,eivätkä erota edes sotaa rähinästä. Minusta kaasuputkihanke olisi ihan suotavaa,kunhan sen tulosta Suomen läheisyyteen osattaisiin hyötyä jotenkin positiivisesti suhteessa Venäjään. Rajoillamme ei kahinoida, ainakaan vielä, ja senkin rauhaa rakentavan tilanteen soisi jatkuvan ilman mitään ennalta asetettuja "piruja". Jokainen hetki rauhallisessa rinnakkainelossa on arvokkaampaa kuin jatkuva kyräily. Käykää ihmiset Venäjällä ja luokaa suhteita tavallisiin ihmisiin. Yhtä lyhyt elinkaari heilläkin on kuin meillä.
jussi vaarala (nimimerkki)
hehe - lauma on kuin laumaa kuljetetaan minä en ainakaan pidä yhtäkään suomen lehtien päätoimittajista fiksuina - en ole mitään sellaista ainakaan nähnyt että voisi pitää
jussi vaarala (nimimerkki)
yrittää käydä kauppaa muiden ohella että kaasuputki natosta eikäö siinä ole mitään eroa kuvitteelliseen kaivoshankkeeseen jolla aiemmin yritettiin on alkeellista touhua ja sikamaisen ryhdittömän opportunistista jossa kaiken yllä lemuaa muiden arvostelukyvyn ja vastustajien halveksimisen löyhkä no - jos paskasta nousee niin onhan sitä nyt vaatteissa ja iholla paskaa - sehän on selvä - ja siinähän tämä maa rypee valtaeliittinsä puolesta muutamaa hyvin harvaa poikkeusta lukuunottamatta
Tuomas Hako (nimimerkki)
Puutullitko ovat moraalisia? Moraalitonta on pikemminkin alistua kaikkiin rosvouksiin ja vaatimuksiin vastaan panematta ja selittää kaikki kansalle noin typerillä kuittauskilla. Pahaksi on päässyt. Suomi on kuin edelleen Kekkosen taskussa. Kansa alistuu moisten poliitikkojen moraalittomaan vieraan maan etujen ajamiseen omien kustannuksella ja sietämään Suomea Venäjän apuvaltiona. Vaikka ei ole pakko enää.

Toimituksen poiminnat