Jarmo Koponen

Ahtisaari ja Karjala

Nobel-puheessaan Oslossa presidentti Martti Ahtisaari muistutti koko maailmaa karjalaisesta taustastaan:

-Satojen tuhansien evakoiden kanssa, meistä tuli pakolaisia omassa maassamme suurvaltojen politiikan siirrettyä Suomen rajoja, ja kotikaupunkini jäi osaksi Neuvostoliittoa.

Ahtisaari on epäilemättä suomalaisten mielessä ehta neuvottelija. Ahtisaari piti yllä avointa Karjala-keskustelua.

Vuonna 1999 hän muistutti Vaasassa karjalaisten juhlilla, että itsenäinen Suomi ja demokraattinen Venäjä kohtaavat yhdentyvässä Euroopassa uudelta pohjalta.

Nobel-puheessaan Oslossa presidentti Martti Ahtisaari muistutti koko maailmaa karjalaisesta taustastaan:

-Satojen tuhansien evakoiden kanssa, meistä tuli pakolaisia omassa maassamme suurvaltojen politiikan siirrettyä Suomen rajoja, ja kotikaupunkini jäi osaksi Neuvostoliittoa.

Ahtisaari on epäilemättä suomalaisten mielessä ehta neuvottelija. Ahtisaari piti yllä avointa Karjala-keskustelua.

Vuonna 1999 hän muistutti Vaasassa karjalaisten juhlilla, että itsenäinen Suomi ja demokraattinen Venäjä kohtaavat yhdentyvässä Euroopassa uudelta pohjalta.

Tuolloin Karjalan tulevaisuudesta keskustelu oli aivan toisella tasolla kuin nyt 10 vuotta myöhemmin. Sittemmin Venäjän ja Suomen taloudelliset realiteetit ovat muuttuneet.

Maanantaina julkaistussa kirjassa tohtori Ilmari Susiluoto kirjoittaa, että Ahtisaari pyrki neuvottelemaan Venäjän pääministerin kanssa öljynkuljetuksista Suomen kautta.

Venäjällä valtaa pitävät energiayhtiöt Transneft ja Gazprom päättivät kuitenkin toisin. Ne hamusivat itselleen rauhaisan paikan Viipurin naapurista. Koivistosta viedään öljyä. Kaasuputkea rakennetaan niin kuin sen saaminen mereen olisi itsestään selvyys.

Suomessa läpeensä poliittisen hankkeen epäilijöitä on katsottu kieroon ja heidän näkemyksiään ja perusteluja vähätelty. Jotain kuitenkin saksalais-hollantilais-venäläisen firman huolista kertoo, että hankkeen lobbariksi nimitettiin entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Ahtisaari penäsi vuonna 1999 avointa kansalaiskeskustelua Karjalasta. Hän piti tätä oikeutena ja velvollisuutena. Venäjällä johtoon noussut Vladimir Putin aloitti sodan Tshetsheniassa ja liittyi terrorisminvastaiseen taisteluun.

Onko Ahtisaarella edelleen halua avoimen keskustelun henkiseksi johtajaksi?

Presidentti Tarja Haloselle evakko merkitsee jotain muuta kuin kodin ja kotiseudun menettämiseen osallistuneelle Ahtisaarelle, joka voi sanoa Nobel-juhlaa myöten, että karjalaisten traumaattinen kokemus yhdistää heimoa sukupolvesta toiseen.

- Tietoisuus historiallisesta vääryydestä ei katoa itsestään, vaan elää tavalla tai toisella riippumatta siitä puhutaanko siitä vai ei, Ahtisaari totesi kymmenen vuotta sitten.

Venäjällä historiasta on alettu puhua tavalla, joka hermostuttaa niin tutkijoita kuin alan harrastajia.

Öljyputki on sen kokoluokan asia, että tiistaina Helsingin Sanomien kolumnisti Olli Kivinen kirjoitti, kuinka öljyputkesta on tehty pelkkä ympäristökysymys - kansalaisia harhautetaan maamme turvallisuuden kannalta tärkeässä asiassa.

Tätä taustaa vasten Ahtisaaren kutsuminen neuvotteluihin ei ole aivan tuulesta temmattu pyyntö.

Ulkopolitiikkamme nojaa joka tapauksessa siihen, että Karjala on rauhallista Venäjän luoteista talousaluetta, Suomen ja Venäjän välistä raja-aluetta sekä Barentsin ja Itämeren väliin sijoittuvaa Euroopan pohjoista ulottuvuutta.

Karjala-kysymyksen ratkaisu on ollut Suomen kannalta pulma vain osassa kansaa.

Euroopan ja Venäjän pitkään jatkunut suopeakaan kehitys ei edistänyt keskustelua Karjalan palauttamisesta, eikä tilanteeseen oikein voi odottaa muutosta nyt, kun Venäjä on osoittanut Euroopan unionille, kuinka perustavia geopoliittiset tosiasiat ovat Venäjällä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Juhani Putkinen (nimimerkki)
Venäjä on tehnyt aseellisen ryöstön - ryöstänyt Suomelta Suomen ikiaikaisia laillisia alueita. Venäjän on palautettava ryöstösaalis Suomelle tyhjänä ja maksettava Suomella aiheettomasti maksattamansa sotakorvaukset korkoineen takaisin. Jos halutaan oikeudenmukaisuuden toteutuvan viimeisen päälle, niin hyökkääjän imperialistisen Venäjän olisi maksettava Suomelle sotakorvaukset niin Talvisodasta kuin myös Jatkosodasta.
totuuden torvi (nimimerkki)
sotasyyllisyys-oikeudenkäynnin mitätöimistä ja tuomitujen kunnianpalautusta välittömästi. Ahtisaari on Niinistön ohessa ainut politikko, jolle neuvotteluprokura olisi mielestäni tässä nimenomaisessa asiassa annettava. Mielenkiintoinen keskustelu tulossa.
Vieraskarjalainen (nimimerkki)
Karjala-keskustelu mittaa joka kerran noustessaan mediaan suomettuneisuuden tasoa. Taso muuttuu koko ajan. Sitä muuttaa sitkeä työ, jonka kärjessä ovat tunnetut tahot maassamme. Sen sijaan suurimmat otsikot aiheutuvat jonkunlaista sensaatiota ja yllätystä sisältävistä tapahtumista aiheessa, kuten kytkös kaivosvaltaukseen ja Ahtisaareen neuvottelijana. Koponen aliarvioi suomalaisten kannatusta aluepalautukselle. Hetkessä Iltalehden gallup-kysymys lähentelee jo 50 prosenttia. Kysymys kuuluu: Kun puolet suomalaisista haluaa, että Karjalan palautusneuvottelut aloitetaan, vaikka Suomen poliittinen eliitti ei edes uskalla keskustella asiasta, MILLÄ TASOLLA SUOMETTUNEISUUDEN TILA ON VERRATTUNA KANSAAN?
kaartilainen (nimimerkki)
Juuri sinunlaisia miehiä Stalin olisi halunnut Suomen rauhan neuvottelijoiksi, olisi saanut teko syyn lähettää koko kansan siperiaan.
Hellevi (nimimerkki)
Meille -45 syntyneille esim. kerrottiin koulussa ,miten Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon ja aloitti talvisodan. Veteraanit olivat pitkään halveksittuja "miksi menitte tapattamaan itseänne. Totuus on kuitenkin toinen.Naapuri oli se joka hyökkäsi ,saaliinaan Karjala ja Petsamo. Sotakorvaukset olivat kovat ja ne maksettiin. Suomi on hoitanut hommansa .Tänäpäivänä kerätään Venäjän avuttomille esim. lapsikasseja syntyville lapsille ja avustusta Karjalan köyhille , miksi ?Venäjä on mielestäni varakas valtio ottaen huomioon avaruusohjelmat ja sotatoimet . Tarvitseeko meidän vielä avustaa heitä tällä inhimillisellä tasolla Jos ei ole rahaa ruokaan , ei elämään eikö se ole venäjänvaltion asia ?. Me maksoimme kovat sotakorvaukset aikoinaan ja vain siitä syystä että suostuimme raskaaseen rauhaan. Jos Venäjä nyt haluaa jotain putkea meidän vesialueittemme läpi on syytä ottaa huomioon , että siitä pitää maksaa !!!!!!Se on mielestäni Karjala takaisin , koska Venäjä on sen meille velkaa . Se on meiltä varastettu , se on meiltä ryövätty .Nykyinen Karjala on täysin rappiolla. Se nousee uuteen loistoonsa vain Suomalaisten työllä . Liikemiehet jo odottavat Karjalan rakentamisesta ja se varmasti onnituu.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Me maksoimme kovat sotakorvaukset aikoinaan ja vain siitä syystä että suostuimme raskaaseen rauhaan." Suomen Venäjälle maksamat sotakorvaukset olivat aseellinen ryöstö Suomelta, kuten pakkoluovutetut alueetkin. Nimenomaan Venäjä oli hyökkääjä, joten oikeudenmukaista olisi, että Venäjä maksaisi ne sotakorvaukset korkoineen takaisin Suomelle ja Suomi saisi korvauksen Venäjän aiheuttamista vahingoista.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Nykyinen Karjala on täysin rappiolla. Se nousee uuteen loistoonsa vain Suomalaisten työllä" Näin asia on. Kun Venäjä palauttaa Karjalan (sisältää myös Petsamon, Sallan, Suursaaren, jne,) tyhjänä, niin Suomi alkaa vähitellen rakentamaan ne parhaillaan Venäjän miehittämänä olevat alueensa uuteen loistoon.
Timo Anttila (nimimerkki)
J. Piho (nimimerkki)
Koko Suomi olisi saatava takaisin kokonaiseksi. Kun Karjalan palauttajat puhuvat Karjalan palautuksesta, niin silloin ei tarkoiteta vain Karjalan Kannasta ja Laatokan Karjalaa, vaan kaikkia menetettyjä alueita, Petsamoa, Salla-Kuusamoa ja Suomenlahden saaria. Karjalan palautuksesta puhutaan vain sen lyhyyden vuoksi, mutta samalla tarkoitetaan koko 12 prosentin pakkoluovutetun alueen takaisinsaamista oikealle omistajalle eli Suomelle. Jouko Piho
tapio_o_neva (nimimerkki)
Suomen eheys eli saattaminen kokonaiseksi edellyttäisi Karjalasta luopumista. Pohjois-Karjala, Itä-Savo, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso voisivat julistautua itsenäiseksi Karjalan tasavallaksi ja aloittee neuvottelut sen ensimmäisen Karjalan tasavallan kanssa. Suomi loppuu historiallisesti Kymijokeen: siitä alkaa Karjala, jossa Kotkaa myöden on toki sudeettisavolaisia.
Laatokka (nimimerkki)
Olet töysin pihalla ja ulkona kuin vain joku voi olla.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Eheä Suomi pitää puhdistaa karjalaisesta, savolaisesta ja ruotsalaisesta vaikutuksesta. Parhaiten tämä toteutuu tarjoamalla Karjalalle mahdollisuus itsenäiseen kehitykseen, jossa Suomi ja viipurilainen Martti Ahtisaari voivat tehdä aloitteen. Ensiksi Suomen on luovuttava hallussa pitämästä Karjalan alueita. Aikojen alussa Ruotsin kuningaskunnan miehittämän Varsinais-Suomen, varsinaisen Suomen, ja Hämeen sekä Karjalan ja Novgorodinmaan raja kulki Kymijoella, joka on länsimaisen Suomen luonnollinen raja. Karjalalle Venäjän ja Ruotsin kuningaskunnan (Suomen tasavallan) vaikutus ei ole koskaan ollut karjalaisille eikä karjalaisuudelle hyväksi, koska se on haitannut ortodoksista kanssakäymistä venäläisten ja karjalaisen kesken ja tehnyt Karjalasta kahtia jaetun periferian, kaksoisperiferian.
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Koiviston aikana presidenttinä olisi pitänyt olla Ahtisaari. Koivisto otti aloitteita ja teki suuria kv. päätöksiä kuulematta Silvennoisen liikemiesryhmän kaltaisia tahoja. Mutta kuullen salaista tahoa, jonka antoi päättää inkeriläisten ja "inkeriläisten" maahanmuuttoasiassa - ilman että olisi vaatinut vastapainoksi aluepalautusta: ""Rentolan tutkimuksen tulokset antavat lisäselitystä monille takavuosien tapahtumille. Yksi näistä on inkeriläisten maahanmuutto. Tutkimuksesta ilmenee, että asian otti esille alkujaan KGB:n Felix Karasev keskustelussa Tiitisen kanssa. Tiitinen kysyi asiasta presidentti Mauno Koivistolta, joka vastasi, että "jos ovat valmiita antamaan muuttoluvan, annetaan tulla". Koivisto piti heitä suomalaisina, vaikka mukaan sattuisikin "mittatappioita". Inkeriläisten muutto alkoi siis virallisen Neuvostoliiton aloitteesta. Aloitteen motiiveista Suomen johto ei saanut lopullista varmuutta."" http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009082710146806_uu.shtml Asia on korjattavissa, näin: http://rescordis.net/Ahtisaari.html Henkilökuva pinssirintaisesta Viipurin pakolaisesta, Martti Ahtisaaresta Ja näin: http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#yhteistyoehdotus2007 Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
OnSlow (nimimerkki)
Olen sitä mieltä, että Ahtisaari kuuluu presidenttiemme TOP-3:een. Tehtävä, jota hänelle nyt joku on ajatellut tarjota, on kuitenkin niin vaikea ja monisyinen, että en usko hänen siihen enää ryhtyvän.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Siinä kolme kärkipresidenttiä!
OnSlow (nimimerkki)
PAASIKIVI RYTI AHTISAARI Presidenttiemme parhaimmisto!
Vieras5 (nimimerkki)
No jopas on touhua? Joku liikemiesryhmäkö voi alkaa neuvottelemaan suomen rajoista? Tämähän valtiovallalle kuuluva asia.
tapio_o_neva (nimimerkki)
eivät Suomen rajoja.
Vieras44 (nimimerkki)
Eikö ketään häiritse se että tuntematon liikemies ryhmä alkaa vaatia suomen rajojen muuttamista?
-rh (nimimerkki)
mutta muut tällaisia tyhjätaskujen provokaatioita oikeina uutisinaan julkistelevat mediat ovat arveluttavalla tiellä.
kaartilainen (nimimerkki)
Vasta sitten kun Abramovits haluaa siirtää rajaa sen verran ettei tarvitse viisumia matkallaan mökilleen turkuun.
-rh (nimimerkki)
Älkää toki pidättäkö hengitystänne.
helanes (nimimerkki)
Mutta haluammeko me todella toisen suuren vähemmistön? Viron luulisi olevan kyllin varoittava esimerkki. Ja valtaus on valtaus. Mutta kiusantekona edesvastuuton. Jos asia etenee valtakuntien tasolle, taivas meitä armahtakoon. Pelkkä talousboikotti olisi katastrofi. Ahtisaari on nobelisti mutta tuskin sentään jumala.
Liike (nimimerkki)
Venäjä ei lopeta kaupankäyntiä Suomen kanssa, ellei maiden välille syty sota. Ehkei silloinkaan kokonaan. Syy on yksinkertainen: Suomi ostaa Venäjältä merkittävän määrän öljyä ja maakaasua, mutta ei vie Venäjälle juuri mitään muuta kuin pienen määrän elintarvikkeita. Viime vuonna Venäjä näytti tullitilastoissa suurelta vientimaalta meille, mutta suurin osa luvuista oli tilastoharhaa. Harha johtuu siitä, että esimerkiksi Saksasta Venäjälle viedyistä autoista lähes kaikki kirjataan Tullissa Suomen vienniksi Venäjälle, vaikka ne vain kuljetetaan Kotkan satamasta rajalle, eikä niistä hyödy kukaan muu suomalainen kuin kotkalaiset kaupungin omistaman sataman tienaamien kauttakulun maksujen verran.
helanes (nimimerkki)
Sen verran realisti sentään.
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Ahtisaari kieltää olevansa liikemiesten hankkeessa mukana. Kekkonenkin salasi neuvotelleensa Viipurin palauttamisesta… Mutta kun venäjän aloite tulee, niin: http://rescordis.net/Ahtisaari.html Ja näin: http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#yhteistyoehdotus2007 Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
OnSlow (nimimerkki)
Presidenttiehdokas 1968 Veikko Vennamokin on sanonut, että Suomen kansa olisi onnellisempi jos sen rajat olisivat kauempana. Hän lupasi myös tultuaan presidentiksi valituksi ottaa asian esille. http://www.yle.fi/player/player.jsp?name=El%E4v%E4+arkisto%2F01129_1 Kannattaa myös kuunnella Vennamon kanta presidentin valtaan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Uskoisin, että 1968 asiaa voitaisiin jatkaa 2012. Neuvottelujen tulos voisi kuitenkin olla:"Njet, nekogda!"
OnSlow (nimimerkki)
Olisi kyllä mukavampi olo jos edes YRITETTÄISIIN neuvotella. Neuvottelutilanteessa, jossa ei ole enää menetettävää, ainoastaan menetettyä voi saada takaisin, saattaa yllättäen käydä kuin pokeripelissä: voi tulla valttikortti tai voittoputki. Ehdotuksesi itsenäisestä Karjalan tasavallasta on vinkeä. Saattaisin olla valmis muuttamaan sinne, vaikka ministeriksi tai jotain. Mikähän olisi pääkaupunki?
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Eivät halua keskustelua Karjalasta. Heidän unelmansa kaatuivat, kun kaiken voittava mallimaa sortui! Sietäisi käydä pakkoluovutetuilla alueillamme. Siellä kärsii pakko-asutetut venäläiset. Heidät olisi siirrettävä takaisin omille kotitanhuvilleen. Mutta kaikki pitää tietysti tapahtua, neuvottelujen tuloksena Venäjän ja Suomen välillä!
-rh (nimimerkki)
Ai, että muka "Siellä kärsii pakko-asutetut venäläiset" ..kas kummaa kun en ole tavannut: ihan tavallisia venäläisiä, jo kolmannen polven asujia, joiden kotiseutu ja isänmaa Karjala on. Ei heillä siellä ole minkäänlaist pakkoa persiissään. Stalin, jonka aikaa tuo sitaatti lähinnä henkii, kuoli jo.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Kuljet sitten silmät ja korvat ummessa? Etkä tunne edes nykyisten asukkaiden historiaa. Todennäköisemmin et ole Siellä käynytkään.
kaartilainen (nimimerkki)
Pakko asutetut Venäläiset taitavat suurimmaksi osaksi omistaa Ukrainalaiset tai Valko-venäläiset sukujuuret. Montako kertaa olet käynyt näillä "alueillamme"? Ja missä kaikissa paikoissa olet Käynyt?
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Oli osoitettu -rh:lle, joten avaa sanaisen arkkusi!
V.Harinen (nimimerkki)
"Antti Laineen historiantutkimukseen kuuluva artikkeli käsittelee luovutetun Karjalan käyttöön ottoa asiakirjojen valossa, ja Marina Hakkaraisen, Jekaterina Melnikovan, Oksana Filitševan ja Pekka Hakamiehen artikkeleissa on aineistona muistitieto, suullinen historia ja henkilökohtainen kerronta. Haastatteluaineisto on kerätty vuosina 2001-2003 Melnikovossa (ent. Räisälä) Kannaksella ja Lahdenpohjan-Kurkijoen seudulla Laatokan Karjalassa. Tulokset kumoavat sen Suomessa pitkään eläneen käsityksen, että neuvostoasukkaat olisi pakolla tuotu asuttamaan uutta aluetta. Muutto oli yleensä vapaaehtoista, ja sekä vuonna 1940 että 1945 Neuvostoliitossa toimi erityinen valtion värväysorganisaatio. Varsinkin talvisodan jälkeen maalaisväestöä pyrittiin muuttamaan kokonaisina kolhooseina. Niinpä Karjalassa oli alkuun monia alueellisia ja jopa kansallisia kolhooseja. Kokonaisuutena luovutettu Karjala muodostui kulttuurien sulatusuuniksi, jossa eri puolilta laajaa Neuvostoliittoa tulleet muuttajat saivat sopeutua toisiinsa. " Moving in the USSR - Western anomalies and Northern Wilderness, Toimittanut Pekka Hakamies, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2005. Helsinki. 161 s http://www.joensuu.fi/ktl/hakamies_moving.html
warjaksi (nimimerkki)
Pitäköön Karjalansa! Ei kannata hommata itselleen kiviriippaa.
Htalk (nimimerkki)
Karjalan ja Petsamon palauttamisesta sen verran... kyllä meidän pitää pystyä asista keskustelemaan, ja tarvittaessa neuvottelemaan. On muistettava että neuvotteluissa ei kuitenkaan edetä senttiäkään ellei molemmat osapuolet koe tulevansa ymmärretyiksi. Putkesta... Reaalipolitiikka on reaalipolitikkaa. Putken taloudellinen järkevyys ei ole suomalaisten huoli. Ympäristövaikutusten selvittäminen ja arvioiminen taas on suomalaisten huoli. Venäjän puolustuspolitiikkaan Suomi ei voi vaikuttaa, ellei julista... Putken ympäristövaikutukset Suomelle ovat selvityksen alla, ja hyvä niin. Putken turvallisuus poliittiset vaikutukset mm. Venäjän läsnäolon lisääntyminen suomenlahdella, on selkeästi ennakoitavissa oleva kehitys. (Varmaa on että Arctic Sea- episodi ei tee tätä epätodennäköisemmäksi) Toisaalta putki myös yhdistää Venäjän ja EU:n tai ainakin Venäjän ja Saksan välistä vuorovaikutusta sekä keskinäistä tarvetta ymmrtää toinen toisiaan. Yhteinen vahva taloudelinen intressi on paras tapa lujittaa valtioiden välisiä suhteita. Ymmärryksen (lue: yhteisten intressien) lisääntyminen ei ole tästä näkökannasta katsoaen siis huono asia Venäjän ja EU:n välillä. Kysymys kuuluu... integroituuko Suomi tähän hankkeeseen reaalipoliittisista syistä siten että meillä olisi motiivi aidosti selvittää ja keskustella putken vaikutuksista Suomelle vai olemmeko katsojia rannalla, ja keskustelemme asiasta ainoastaan netissä ja nettien keskustelupalstoilla? Ensimmäinen putkihanketta koskeva taloudellisten mahdollisuuksien juna meni jo ohitsemme osittain... seuraavaa mahdollisuutta odotellessa/karkuun juostessa... Uskomus siitä että että Suomi argumentoinnillaan pysäyttää Nordstream- hankkeen on toiveajattelua, ellei Suomi pysty tarjoamaan parempaa vaihtoehtoa Venäjälle, siis Venäjän näkökulmasta. Ps. Uskon että Ahtisaari on enemmän realisti kuin idealisti. Perustelut: Ahtisaari on ilmoittanut rauhannevottelutarjouksiin liittyen aiemmin että mikäli hän lähtee sovittelemaan asioita, niin sopimusosapuolten täytyy olla aidosti valmiita sopimaan asoista. Sen onko Karajalakysymyksen osalta näin, epäilen asiaa...
Leikkaa talteen (nimimerkki)
Pienenä huomiona voitaisiin todeta että aina kuin NL/Venäjä ja Saksa ovat löytäneet yhteisen akselin on se tapahtunut pienten reunavaltioiden, kuten Suomen, kustannuksella. Näin ollen en pitäisi kaasuputkea ilman perinpohjaista ja tunteista vapaata analyysiä pelkästään positiivisena ja turvallisuutta lisäävänä asiana.
Htalk (nimimerkki)
Mikä sinusta on putkessa suurin uhka Suomelle?
tapio_o_neva (nimimerkki)
NATO:ssa on uhkana Venäjän ja Yhdysvaltain täydellinen yhteisymmärrys Suomen kohtalosta Neuvostoliiton ja Saksan valtakunnan tapaan ja Nord Streamissa on uhkana Saksan ja Venäjän täydellinen yhteisymmärrys Suomen, Latvian ja Viron merkityksettömyydestä nykyaikaisessa maailmantaloudessa. En usko, että Berliinissä pidetään ollenkaan siitä, että Yhdysvaltain laivasto vehkeilee Ruotsin, Viron ja Suomen ulkopolitiikalla. On kuitenkin niin, että Saksa on edelleen henkisesti miehitetty maa eikä Angela Merkelillä ole samaa sananvapautta kuin Vladimir Putinilla edes oman maansa asioita koskien.
Vieras (nimimerkki)
Nyt eläkkeellä oleva kenraali Häggblom sanoi ollessaan vielä puolustusvoimien komentaja: "Vaikka Karjalaa tarjottaisiin kultalautasella, sitä ei pidä ottaa". Harvinaisen viisaasti sanottu.
erkkikalevilaakso (nimimerkki)
Mikäli Suomen ja Venäjän välit joskus tulevaisuudessa kiristyisivä niihin mittoihin, että Venäjä *liikehtii* sekä itämerellä, että rajantuntumassa, niin sitten pannahan nämä "Karjalan palauttajat" - etulijaa tekemään sitä *palautustyötään*, josta he ovat unelmoineet ja untakin nähneet! Pro Karelia johtoineen etunenään!! Varma on se, että "NATO" tai EU ei kerkiä siinä tilanteessa apuihin. Sellaisessa turvahöteikössä/unelmissa on turha elää.. Pres Martti Ahtisaari oli eilen UM juhlatilaisuudessa TV1:n uutisille antamassaan lausunnossa *kaukaa viisas*. Hänen mielipiteitään arvostetaan ja häntä myös kuunnellaan! EKL Alavus http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/
Leikkaa talteen (nimimerkki)
karjalan takaisin saaminen ilman väestöä on epärealistinen ajatus. Kyseessä on kuitenkin Venäjä joka ei koskaan luovu rannikkoalueistaan, olivat ne sitten omia tai anastettuja. Toisaalta pakkoluovuttamalla Karjalan Suomi jo ennalta "maksoi" oikeutensa liittyä NATO tai mihin tahansa sen turvallisuutta lisäävään organisaation. Oikeus seuraa aina velvollisuutta ja tämän velvollisuuden Suomi täytti -44.
Htalk (nimimerkki)
Linkissä hyvä kartta siitä miten Suomen rajat ovat historiallisesti muuttuneet... En kaipaisi enää ainakaan Pähkinäsaaren rauhan rajoja... On huomattava että, Suomen omin toimin noita rajoja ei ole kuitenkaan montaa kertaa saatu laajenemaan, ilman Suomen ulkopuolisten valtioiden ymmärrystä asialle... Rajat lyhyesti: Vuonna 1323 solmittiin Pähkinäsaaren rauha. Vuonna 1595 solmittiin Täyssinän rauha. Vuonna 1617 Stolbovan rauhan jälkeen rajat. Vuosina 1721 ja 1743 solmittiin Uudenkaupungin ja Turun rauhat. Vuonna 1809 Vanha Suomi liitettiin suuriruhtinaskuntaan. Vuosina 1940 ja 1947 rajat talvi- ja jatkosodan jälkeen. http://www.geocities.com/suomenhistoria/historia/karttoja/rajat.htm
tapio_o_neva (nimimerkki)
Se auttaisi pääkaupunkiseudun korkeasti koulutettua virkamiestä pääsemään eroon keskustalaisista - lopullisesti - valtakunnanpolitiikassa. Se lopettaisi huomattavan osan maataloustukea ja aluepolitiikkaa. Suomella on liikaa peltoja, liikaa metsiä, liikaa maanviljelijöitä, liikaa keskustalaisia, liikaa paperitehtaita, liikaa hiilidioksidia ja liikaa väärässä paikassa, harvaan ja pimeässä asuvia ihmisiä. Pähkinäsaaren rauhan raja ratkaisisi monta suomalaista itseaiheutettua ongelmaa. Ehdotan, että Tarto rauha ry:n rinnalle perustetaan Pähkinäsaaren rauha ry. Nämä kaksi näkemystä kilpailkoot vapaasti poliittisilla uskomusmarkkinoilla!
Laatokka (nimimerkki)
Hourulallaa taas Nevalta. Suomea ei tuolloin valtiona ollut olemassa. Kun haluat tämä rajan voimaan, kiistät samalla Suomen valtion olemassaolon. Yksi, mikä Suomssa on ainakain liikaa, on tapio_o_neva.
Armain Inkeri (nimimerkki)
Kyllä Nato ehtii varmasti apuun. Tiedustelulla saamme koko ajan tarkkaa tietoa vihollisen liikkeistä. Balttia vahvistuu täyttä häkää kuten Natoon integroitu Suomikin yhdessä vapaan maailman kanssa. Kaikki erilaiset tilanteet sovitaan tarkasti etukäteen. Nato laajenee ja sen pitää laajeta. Oikeusvaltiot valmistavat päivittäin koko ajan pöydissä ja yhteisissä Naton verkoissa kaikki etukäteen. Harjoituksia lisätään koko ajan. Vihollinen "vainolainen" ei pääse sotilasverkkoihin. Tulee sopia joka päivä tulevan avun olevan äärimmäisen nopea! Vainolainen ei kykene vastaamaan uusiin tekniikoihin. Voimme olla ylpeitä täällä lännessä, kun yhdessä pystymme hävittämään ilmestyskirjan pedon. Miekka ei suinkaan ole tupessa. Stalinin mukaan riittää kun valehtelee. Ydinaseet ovat kadonneet. Vihollinen on itseasiassa kääpiö, joka hajoaa Naton eteen. (NL hävisi)
Anssi Rapo (nimimerkki)
he jotka ovat kokeneet sukupolvien aikana henkisen ja fyysisen kodin elämän menetyksen ymmärtävät että jos rahalla asian voi korvata se on hieno asia, ensin ihminen sitten raha, ihminen pyörittää rahaa , ei raha ihmistä, osa ihmisistä ei tunnu ymmärtävän asiasta juuri mitään, asia on sama kaikkialla missä ihmisoikeuksia on riistetty, aitoa,kokonaista elämisen oikeutta ja vapautta, ne ovat siihen asti kunnes asia korjataan inhimilliseen tasoon, ei ole muuuta kuin yksi elämä ja jälkeläisiä, kokonaisen kulttuurin ja ihmisenää olemisen lopettaminen omassa synnyinmaassaan ei ole asia jonka voi unohtaa muutamilla "ei se kannata" sanoilla, asia on hyvin syvä ja tulee olemaan, toiset ovat ymmärtämättömiä, toiset luovuttajia, jotkut välinpitämättömiä,myös propagandan uhreja, me Karjalaiet pidämme ja rakastamme kulttuuriamme ja maatamme ikuiset ajat, niin yksinkertaisen kaunista se on, vallat vaihtuvat, me elämme valveutuneina ja valmiina neuvotteluihin aina
Partiohavyton (nimimerkki)
Kyllä Nato ehtii apuun, kun olemme itse Nato. Kyllä meidän kelpaa olla suuri ja mahtava. Nato on täysin ylivoimainen osaaja. Nato laajenee ja sen pitää laajeta. Juna kulkee vahvistuen kiskoilla eteenpäin ...
tapio_o_neva (nimimerkki)
Älykkyysosamäärämme nousisi noin 20.
putkiaivo (nimimerkki)
Koska Suomi on Ruotsilta epäoikeudenmukaisesti ryöstetty!
Veikko Saksi (nimimerkki)
Jarmo Koposelle: Esittämäsi kysymys pitäisi varmastikin tehdä presidentti Ahtisaarelle itselleen. Et tekstissäsi suoraan sano, mutta viittaat ilmeisesti merivaltauksen kautta syntyneeseen heittoon Ahtisaaresta Karjalan palautuksen neuvottelijana. Ahtisaari on arvostettu ja kokenut neuvottelija, jota venäläiset eivät tosin taida rakastaa. Se tapa, millä tämä neuvottelijakysymys tuli esille oli sellainen, että hänen tasoisellaan ihmisellä oli yksi ainoa mahdollisuus vastata: en tunne asiaa, en halua olla sen kanssa tekemisissä. Presidentti Ahtisaari otti Karjalan kysymyksen esille Vaasan kesäpäivillä. Se oli mielestäni hieno aloitus. Karjalainen kansa itse mokasi sen asian pettyneellä huokauksella, että siinäkö kaikki? Karjalaiset eivät tajunneet, ettei presidentti Koiviston tiukan kieltämisen ja koko asian dementoimisen jälkeen Karjala-keskustelua voida aloittaa rumpuja lyöden ja neuvotteluja vaatien. Luulen, että se kummallinen reaktio laimensi aika lailla intoa ryhtyä voimakkaasti viemään asiaa eteenpäin. Oletko huomannut, että Karjalan palautuskysymys on määrätietoisesti edennyt? Vuonna 2000 palautusta kannatti 10 - 20 % kansalaisista ja vastusti 80 %. Vuonna 2007 kannattajia oli 38 % ja vastustajia enää 43 %. Iltalehden kysely ei ollut oikea gallup, mutta se antoi kuvaa lehden lukijakunnasta. Yli 11 700 ihmistä vastasi siihen ja viimeisin katsomani kannatus oli 55 % JAA-ääniä. Gallupin tuloksina päästäisiin ehkä 45 % tasolle. Karjalan palautus on asia, joka tulee etenemään. Mutta nyt ei ole mikään aika tehdä Venäjälle minkäänlaisia ehdotuksia. Meillä on siihen aivan väärä presidentti ja pääministeri. Odotetaan ensin vaihtoa. Toinen asia on se, että ensin jokaisen ministeriön pitää selvittää ja valmistella asia, koska nyt palautuksen kaikista vaikutuksista ei ole riittävästi tietoa. Meitä tukee näissä pyrkimyksissä ihmisoikeuskehitys Euroopassa ja koko maailmassa. Ainakin toistakymmentä maata on alkanut korjata vanhoja aggressioita. Venäjä ei sitä ole tehnyt. Kuitenkin EN, EU ja ETYJ ovat vuorollaan tuominneet NL:n teot. Tämä suunta tulee jatkumaan vääjäämättä. Vaikka Venäjä väärentää historiaansa, ei se tule auttamaan. "Antifasistikomissio" tai uusi "antifasistinen" laki eivät kykene rakentamaan aukotonta historianväärennöstä. Arvioin, että Venäjällä nyt vallitseva vakava johtamisen kriisi vie maan sangen turbulenttisiin aikoihin. Parin vuoden sisällä on mahdollista, että maa romahtaa. Aika näyttää, korjaustoimenpiteitä ei ole tehty. Se merkitsee aikaa, jolloin Venäjä tarvitsee todellisia ystäviä. Apua pitää antaa, mutta ei einää nai`ivin sinisilmäisesti, vaan myös omista legaaleista oikeuksista kiinni pitäen. Vielä ei ole myöhäistä rakentaa aitoa luottamusta totuuden pohjalle.
kunikos (nimimerkki)
Maisteri Saksi on tapansa mukaan väärässä: presidentti Ahtisaari ei sanonut, ettei hän tunne asiaa eikä sen takia halua olla tekemisissä sen kanssa. Ahtisaari sanoi, ettei hän halua olla missään tekemisissä tällaisen hankkeen kanssa ja lisäsi olevan vaikea kuvitella, että "liikemiesten" osoittama aloitteellisuus edesauttaisi sitä, mitä nämä ihmiset näyttävät haluavan. Toisin kuin maisteri väittää, Ahtisaari ei kohteliaasti vetäytynyt asiasta. Jokainen suomea vähänkään ymmärtävä kuulee Ahtisaaren lausunnosta vaivoin peitellyn kiusaantuneisuuden ja jopa suuttumuksen siitä, että hänen nimeään on käytetty hyväksi ja hänet on vedetty mukaan marginaaliryhmien sekoiluihin.
V.Harinen (nimimerkki)
"Oletko huomannut, että Karjalan palautuskysymys on määrätietoisesti edennyt?" No enpä ole, eikä muuten ole moni muukaan. Mitenkäs se on edennyt? Gallupeissa voi vaikka 100% suomalaisista kannattaa palautusta, mutta homma etenee aidosti vasta kun asialle tehdäänkin jotain. Mitä sille on tehty viimeisen 65 vuoden aikana. Tilanne on käytännössä ihan sama kuin mitä se oli silloin kun alue menetettiin. Etenemistä tässä voi nähdä vain fanaatikot jotka asialle elävät, tavalline pulliainen ei kyllä eroa huomaa. Mitä näitä Veikko Saksin ja palauttelijakollegojen touhuja on tullut seurattua niin lähinnä takapakkiahan se on ollut koko ajan teillekin. Ei homma "etene" näillä nimettömien liikemiesten älyttömillä kiristystempauksilla ja järjettömillä kaivosvaltauksilla. Nämä tekee touhusta pelkkää pelleilyä. Karjalan palautus on kuin se kiikkustuoli, liikuttaa kovasti, muttei etene mihinkään.
erkkikalevilaakso (nimimerkki)
Veikko Saksi on älykäs ja tietopuolinen mies, siitä ei käy kiistäminen. Mutta, olisiko aika ottaa "aikalisä" ja pysähtyä perusteellisesti miettimään mahdollisen "palautuksen" vaikutuksia Suomen kansantaloudelle, Karjalaiselle väestölle (Venäjänkieliset), kaikkinensa! Onko edes tehty laskelmia siitä, mitä se tulisi maksamaa tulevina (palautuksen jälkeen) 15-20 vuotena suomelle? Kirjoituksesi antoi ymmärtää, että edelleen elättelet jonkinlaisia "toiveita", että Martti Ahtisaaria myöhemmin ryhtyisi neuvottelijaksi Karjalakysymykseen. Kysyn, että onko Ahtisaari ennen pyörtänyt lausuntojaan ja päätöksiään, jotka on julkituonut? EKL Alavus http;//erkkikalevilaakso.blogspot.com/
Laatokka (nimimerkki)
Nimenomaan, onko sitä edes laskettu?
Liike (nimimerkki)
Valtio saisi puhtaana rahana tuottoa luovutuskorvausten palautuksista. Evakoillehan maksettiin Karjalaan jääneestä omaisuudesta korvaus, joka ei tosin kattanut koko menetystä. Siksi valtiolla on peruste saada evakoilta tai heidän perillisiltään maksettu korvaus takaisin rahanarvon kehityksellä korjattuna, mikäli nämä haluavat saada omistamansa kiinteistön hallintaansa. Toinen riihikuivan rahan lähde valtiolle olisi niiden kiinteistöjen myyminen, joita sotaa edeltäneet omistajat perillisineen eivät vaatisi itselleen määräajassa. Miehitetyn Karjalan, Sallan ja Petsamon jälleenrakennukselle ei ole olemassa tarkaa aikataulua, joten sen tiestön ja muiden perusrakenteiden kunnostukseen voidaan käyttää julkisia varoja sitä tahtia kuin talous sallii. Ensisijaisesti kiinteistöjen omistajat kustantavat tietenkin niiden korjauksen. Kansantaloudellisesti suurimmat hyödyt saadaan metsien hyödyntämisestä ja työllisyyden paranemisesta. Raivausliikkeet olisivat täystyöllistettyjä vuosien ajan, samoin kuin niiden perässä seuraavat rakennusalan yritykset. Uusien asukkaiden myötä tulisi kysyntää kaikille normaaleille palveluille.
kunikos (nimimerkki)
Nimimerkki Liike on oikeassa -- jos otamme lähtökohdaksemme Karjalan palauttajien ikioman taloustieteen. Sen mukaanhan Karjalan liittämisestä Suomeen ei ole mitään kuluja, koska työnytekijät eivät maksa veroja, ja työnantajat tekevät pelkkää voittoa, sillä menoja heillä on vain kuukausittain, mutta tuloja joka kuukausi.
St"alin (nimimerkki)
Palautetaan mihin. Rajan siirtämisestä puhuttaessa käsitellään vastuuta kokonaisuudessa.On osattava vastata kysymyksiin 700.000 Venäläisen ihmisen sijoittamisesta yhteiskuntaan,kolmannen virallisen kielen ottamisesta käyttöön,loputtoman kaivon täyttämistä rahalla.Vastineeksi saisimme todella kauniin Laatokan rannikon,uutta metsää Suomen paperiteollisuudelle,Pietarin (50 km ja 5000.000 asukasta)puollustusjoukot aidan taakse ja paljon sympatiaa muualta maailmalta.Mitä liikkuu kaivosvaltaajien mielessä.
Liike (nimimerkki)
Esimerkiksi miehitetyillä alueilla asuvien venäläisten sijoittaminen yhteiskuntaan on Venäjän valtion päänsärky. Ei koske Suomea.
General_Lee (nimimerkki)
On hyvinkin tunnettu asia se, etta venalaisen madian ja Venajan valtiojohdon (Putin, Mendejejev, ...) mielesta mahtisaari on vain "saalittava NATOn satkynukke". Ja nainhan asia faktisesti on. Eli jos haluatte Karjalanne takaisin, niin pitakaa mahtisaari poissa kuvioista. Kirottu olkoot mahtisaari. Viela tulee aika, jolloin mahtisaaren nimen mainitseminen on rikos.
Fasse (nimimerkki)
ite oot saalittava

Toimituksen poiminnat