Pääministerin himoitut tekstarit

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) menestyi yksityisyytensä suojelussa. Kostoretki syyttäjän huomassa toi Vanhasen ex-morsiamelle ja tämän kustantajalle sakkotuomion.

Hovioikeus on nyt todennut Vanhasen yksityisyyden tärkeämmäksi kuin Susan Ruususen ja Kari Ojalan oikeuden julkaista pääministerin entisen morsiamen muistelmat tekstiviestein ryyditettyinä.

Vanhanen on herkkähipiäinen niin kuin kuka vaan eronnut ihminen exästään. Perustelut yksityisyydestä kelpasivat oikeudelle. Kirjan tekijät jäivät alakynteen näkemyksellään, jonka mukaan pääministeri on itsekin tuonut julkisuuteen perhe-elämään, vapaa-aikaan ja kotielämään liittyviä asioita.

Vuosi sitten ajateltiin, että Vanhanen olisi saattanut voittaa oikeudessa, ja saada lautamiehet puolelleen yksityisyytensä suojaamisesta, jos hän olisi sulkenut yksityiselämänsä julkisuudelta kokonaan. Moni ehätti kysymään yrittääkö Vanhanen ohjailla oikeutta, kun syyttäjä valitti aiemmasta tuomiosta?

Kuvaavaa koko prosessille on, että maan hallituksen johtaja penää oikeutta kärsimykseensä. Kirjan tulojen palautus ja 300 euron sakot vievät entisen morsiamen vararikkoon, kertoi Ruusunen Seiskalle tuoreeltaan.

Pulinat pääministerin kärsimyksen määrästä jatkuvat. Nykyistä naisystävää on jo esitelty kuningashuoneissa ja naisystävän mielipidettäkin on kysytty milloin missäkin säässä ja hänen asuvalintojaan mietitty siellä ja täällä. Näin tehdään julkikuvapolitiikkaa.

Tutkijat ovat pilkanneet toimittajia siitä, että mediailmiön synty, median kaupallistuminen ja viihteellistyminen alkavat herkästi vaikuttaa vääjäämättömiltä, itseohjautuvilta prosesseilta, joissa tiedotusvälineillä tai toimittajilla ei ole aktiivista roolia.

Huomio on oikea.

Oikeudenpäätökseen kehitys ”samaan aikaan toisaalla” ei vaikuta, mutta meitä kansalaisia kiinnostaa, mitkä ovat hovioikeuden päätöksen seuraukset julkiseen keskusteluun. Olisiko ilman tätä oikeudenkäyntiä koko kirja unohdettu? Sananvapauden mittariksi tuomiosta ei edelleenkään ole.

Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja kansalaisia. Siksi on oletettavaa, että ministerit toimivat yksityiselämässään arvonsa mukaisesti.

Harkintakyky ei saa pettää. Sen sai todeta entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.), joka joutui eroamaan tekstarikohun vuoksi. Mainettaan poliitikkona Kanerva ei näytä menettäneen.

Vanhanen kertoi Susan Ruususen kanssa seurustelun aloittamisesta totuudenvastaisesti. Tämä on tosiasia, joka kävi jo käräjäoikeudessa selväksi.

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu