Dollarille ehdonalainen

Maailma on paljon monimuotoisempi ja vaikeammin hallittavissa kuin presidentti Ronald Reaganin aikana.

Davosin talousfoorumissa Kiinan ja Venäjän pääministereillä oli selkeä viesti Yhdysvalloille – älkää hämmentäkö joka paikassa.

Vastaavasti kotikamarallamme, suomalaisessa talousseminaarissa, entinen puhemies Paavo Lipponen muistutti, että Yhdysvallat on edelleen ratkaisevassa asemassa talouskriisin ratkaisussa, vaikka sen luultiin jo olevan katoamassa yksinapaisen maailman johtajan paikalta.

Niin valtiojohtaja kuin Yhdysvallat onkin, varsinkin suomalaisessa mediassa, Venäjällä ja Kiinalla on sanansa sanottavana maailman talouspolitiikassa.

Venäjän ja Kiinan asenne on selkeästi se, että dollari saa säilyttää asemansa maailman johtavana reservivaluuttana yhdellä ehdolla: ne maat, jotka sijoittavat dollareissa noteerattavaan omaisuuteen, haluavat valvoa, ettei USA:n hallitus lisää rahan määrää liikenteessä holtittomasti.

Tämähän johtaa inflaatioon, dollarin arvon heikkenemiseen ja sen myötä muun maailman (erityisesti Kiinan, Venäjän ja Japanin) varallisuuden laskuun.

Talouskriisistä selviämiseksi tarvitaan yhteistyötä. Yhtälö on vaikea, ei mahdoton. Kiinalaiset ja venäläiset eivät aio keikuttaa venettä.

Talouskriisi näyttää kuitenkin antavan maille edun Yhdysvaltoihin nähden.

Rahamaailman liikkeitä Moskovassa seuraava asiantuntija sanoo, että Venäjältä katsoen Yhdysvaltojen mahti on kutistunut samanlaiseksi kuin se oli viimeksi Jimmy Carterin presidenttikaudella 1970-luvun lopussa.

Totta on, että myös sekä Kiina että Venäjä painiskelevat kasvavan työttömyyden kanssa. Mutta juuri siksi niillä on hyvä syy ylläpitää talouskasvuaan.

Uutissähkeissä Davosista korostui, että pääministeri Wen Jiabao puhui ponnisteluista yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi. Venäjän pääministeri Vladimir Putin korosti, että valtioiden on vältettävä luisumista eristäytymispolitiikkaan.

Presidentti Barack Obama on jo tunnustanut virheeksi viestin, jonka mukaan Yhdysvallat huolehtii vain itsestään eikä ole kiinnostunut maailmankaupasta. Ja niin kummalliselta kuin se tuntuukin, virastaan eroamaan joutuneen presidentti Richard Nixonin saavutuksia – Kiinan ja Venäjän suhteiden liennyttämistä – on alettu arvostaa uudelleen.

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu