Jarmo Koponen

Kiinan nousu, Venäjän alho

Maailman talousfoorumin Davosin kokous on hyvä poliittisten suuntausten barometri, arvioi kriittinen venäläinen tutkija Lilia Shevtsova kirjoituksessaan nykymaailman realiteeteista.

Shevtsovan mielestä venäläistä ylpeyttä ja koppavuutta halveksutaan ja lyödään armotta.

”Näemme vielä, kuinka Kiina mainostaa meille johtajuuttaan.”

Maailmassa tanssitaan tangoa, jossa ei ole sijaa Venäjälle. Kiina ja Yhdysvallat muokkaavat maailman uutta arkkitehtuuria. Venäläiset oligarkit eivät ole pitkään aikaan merkinneet Davosissa yhtään mitään ja samoin läntiset johtajat ovat merkityksettömiä.

-Davosissa odotetaan aina, mitä kiinalaiset sanovat, Shevtsova arvioi.

**

Voidaan tietysti sanoa, että luvut puhuvat puolestaan. Näitä marssittaa Shevtsovakin lukijoilleen. Arvio siitä, että Kiina ”valloittaa ” maailman reilussa kymmenessä vuodessa, tuntuu aivan realistiselta.

Vuoteen 2025 mennessä Kiina tuottaa 70 prosenttia maailman mikrosiruista. Kiina panostaa tieteen ja teknologian kehittämiseen 223 miljardia dollaria eli 20 prosenttia koko maailman tieteeseen ja tutkimukseen suuntaamista varoista.

Venäjä suuntaa tutkijan mukaan 1,14 prosenttia budjetistaan innovatiiviseen kehitystyöhön. Uuden teknologian käyttöönotossa maailmanlaajuisesti Venäjä on sijalla 124 ja yritystasolla vastaavan tilaston sijalla 126.

Kyse Kiinan kasvavasta mahdista ei luonnollisesti koske vain taloutta, vaan talouden heikompikin kasvu antaa valtavan otteen myös sotilasteknologian kehittämiseen. Kiina häärii laitteineen  kuussa ja merelläkin maan alukset ovat seilanneet kauaksi Aasiasta – hakeneet vauhtia Intiasta ja vahvistaneet jalansijaansa Afrikassa. Kuin huomaamatta Kiina on luonut infrastruktuurin joka yhdistää Aasian, Euroopan ja Afrikan etujensa turvaajiksi.

Lainaamalla valtioille valtavia summia Kiina on päässyt asemaan, joka on vain haave entiselle suurvallalle.

Kiina ei arkaile sotilaallisen voiman näytössäkään, vaan se varustautuu vahvasti.

Shevtsova on kaivanut esiin luvut, joiden mukaan Kiinan sotilaallinen budjetti vuonna 2023 on yli 300 miljardia dollaria. Tällä hetkellä se on 152 miljardia dollaria ja Venäjän vastaava luku on 46 miljardia dollaria.

Kiinalaisten asevoimat ovat osoittaneet pystyvänsä moneen. Tästä kertoo se, että ikäänkuin varoituksena aikeistaan Kiina kokeili äskettäin erittäin voimakasta tavanomaista pommia, ei siis ydinpommia.

Toki Venäjäkin edelleen lainaa ja sijoittaa ulkomaille, mutta ilman taitavaa diplomatiaa ja liittolaisia on vaarana se, että maa sortuu lyhytnäköiseen näpertelyyn.

Kiina viettelee maailmaa aivan eri mallilla kuin mitä Venäjä nyt ja sen edeltäjä Neuvostoliitto ovat tarjonneet. Venäjä on koettanut vaikuttaa vallanpitäjiin ja pitänyt pelkoa yhtenä aseenaan.

Taloudellisesti ja poliittisesti Venäjän olisi Shevtsovan mukaan tunnustettava, että Ukrainan pako Eurooppaan oli isku Venäjän aloitteesta kaavaillulle haaveelle Euraasiasta.

Eikä Venäjä saa muutenkaan tavoittelemaansa helposti:  Valko-Venäjää jo vuodesta 1994 johtanut Aleksandr Lukashenka tuntuu onnistuvan tasapainoilemaan Venäjän ja muun Euroopan välimaastossa.

Joulukuussa seurattiin monessa paikassa Lukashenkan Venäjän johtajan Vladimir Putinin kanssa käymiä neuvotteluja. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Lukashenka antoi vielä uuden iskun vasten kasvoja kieltäytyessään maksamasta Venäjän budjettiin hintaa Valko-Venäjän suvereniteetista.

Vuosien ajan on arvuuteltu sitä, että jonain päivänä Venäjä sulauttaa Valko-Venäjän yhteyteensä. Tämä antaisi Putinille mahdollisuuden jatkaa presidenttinä tai uuden valtioliiton johtajana –”laillisesti”, vuonna 2024 päättyvän nykyisen presidenttikautensa jälkeenkin.

Venäjän keinot alkavat olla vähissä. Shevtsova on aiemminkin esittänyt, että kyse on bluffaamisesta. Kiina koettaa saada suuren osa maailmasta hyväksymään vapaaehtoisesti heidän pelinsä säännöt. Kiinalla on lisäksi erikoisjoukot teknologiseen taisteluun: Baidu, Tencent, Alibaba ja iFLYTEK.

**

Tietenkin Venäjä voi kiristää muuta maailmaa ”venäläisen ruletin” uhalla, mutta mitäpä se muuttaa, jos Venäjälle ei enää löydy paikkaa maailmanlaajuisen kehityksen junassa.

Tutkijan mielestä voi vain arvailla, miten Venäjä elelee suurvalta-asemansa selkärangan murruttua ja milloin se löytää uuden tuen asemoimaan Venäjän.

”Olemme astumassa uudenlaiseen maailmaan. Olemme jättämässä maailman, jota hallitsi Amerikka ja voivottelemme sen nöyryyttävää epäoikeudenmukaisuutta.”

Amerikka on lakannut pitämästä Venäjää maailman suurvaltana, johon täytyy uhrata aikaa.

-Sehän se vasta häpeällistä onkin! Supervalta-asemaamme on hautaamassa juuri se USA:n presidentti, joka on Kreml-myönteinen, Shevtsova kirjoittaa.

USA ei halua jatkaa bipolaaria asetelmaa Venäjän kanssa maailman turvallisuuskysymyksessä.

Venäjä omat keskitien kulkijat ovat neuvoneet maataan ottamaan ”etäisen” asenteen länsimaihin ja tietenkin erityisesti Amerikkaan.

-Mutta miten se mahtaa tapahtua, jos Amerikka on jo alkanut pitää meitä merkityksettömänä? Shevtsova kysyy ja ihmettelee sitä,  voiko suurvaltana esiintyvä valtio ottaa ”etäisen” asenteen.

Venäläiset muistelevat Shevtsovan mielestä vielä nostalgisesti sitä, kuinka maailmaa hallittiin valkoisin hansikkain. Uudessa maailmassa ei ole enää anglosaksistista kohteliaisuutta ja myötämielisyyttä.

”Koittaa julmuus, jota emme ole vielä kokeneet.”

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Viimeinen lause perustuu tietysti Lilian omaan pelkoon. Tähän asti Kiina on ollut huomattavan rauhallinen verrattuna USA:han tai Venäjään. Selvä on kuitenkin, että jo nyt Kiina on maailman pomo.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Aivan, Ilmari! Lilia on hyvin kyyninen. Ollut jo pitkään.

Kun katsoi venäläisten uutiskanavien hehkutusta Venäjän delegaation osallistumisesta Davosiin, tuli sellainen olo, että pakotteista luopumisen eteen on tehtävä kahta kauheammin töitä. Liikemiehet tietävät mikä on heidän globaaleille yrityksilleen "hyväksi", mutta entäpä vaikka pienten maiden kuten Suomen ulkoministeri? Missä seurassa hänen kannattaa näyttäytyä?

Taas on kehuttava YLEn tarjontaa. Erinomainen ostos tämä Kiinan johtajasta kertova dokumentti. Jo ajatus kommunistisen maailmankuvan pysyvyydestä kylmää. Kiina on Kiina, mutta haluatteko kuten Venezuelassa, kysytään varmasti monessa paikassa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/01/13/ulkolinja...

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tässä vallan ja voiman ihannoinnissa on jotain syvästi infantiilia.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiina vaikuttaa tekevän omaa politiikkaansa ja etenevän nopeasti. Samaan aikaan kun esimerkiksi minä olen seurannut enemmän sitä, mitä Venäjä tekee entisen Neuvostoliiton alueella, Kiinaa seuraavat ovat voineet nähdä jo aivan toisen maailman.

Toki esimerkiksi Keski-Aasiassa matkustaessa huomaa, että Kiina on monella tavalla iso - jopa pelottava, kun se ei tyydy omaan maailmansa, vaikka se ei muuta tekisi kuin rakentaa teitä. Mutta kun Kiina ostaa yritykset ja tehtaat vaikkapa Kirgisiassa, se toteuttaa omaa kasvun strategiaansa.

Olisiko Kiinan vaikutusvallan lisääntyminen otettava haasteena? Ainakaan käsiä ei kannata nostaa pystyyn.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jarmo kirjoitti: "Samaan aikaan kun esimerkiksi minä olen seurannut enemmän sitä, mitä Venäjä tekee entisen Neuvostoliiton alueella, Kiinaa seuraavat ovat voineet nähdä jo aivan toisen maailman".

Ajattele, Jarmo, mitä on tapahtunut jo pelkästään minun lyhyen elämäni aikana?...kävin Kiinassa vuonna 1976. Tässä tosikertomus:

Meitä, kyseisestä piilomaasta kiinnostuneita suomalaisia, oli noin parikymmentä ja kiinalaistaktiikan mukaisesti jokaisesta ammattikunnasta oli yksi edustaja. Itse edustin maa- ja metsätaloutta. Omalta kohdaltani pääkimmoke oli kylläkin tuo transsiperian halkireissu ja sen matkan yhteydessä pääsinkin Baikal-uimareiden kerhoon sekä loppuikääni Siperian makuun.

Eräs ryhmämme jäsen oli opettaja ja hän oli pyytänyt päästä seuraamaan jonkun koulun oppituntia. Sehän järjestyikin: yhtäkkiä huomasin seisovani jonkun kiinalaiskoululuokan takaseinällä ja Li-opas (Kulosaaren suurlähetystöstä) käänsi yhteiskuntaoppitunnin kulkua niin hyvin kuin pystyi:

Opettaja (ilmiselvästi hermostunut ulkomaan vieraista): "Lapset, kuka teistä voisi kertoa minkälainen mies on Deng Xiaoping?"

Poika-oppilas (noin 10-12 vuotias) hyppäsi pystyyn ja posautti, suu vaahdossa ja pää punaisena: "Deng on isänmaan petturi; kapitalismin kätyri, alhainen luonne ja kaiken puolin uskomaton luopio!"

Niin opettaja kuin Li olivat selvästi tyytyväisiä vastaukseen.

Tuosta hetkestä ei mennyt kuin pari vuotta ennenkuin Deng otti ohjakset haltuunsa. Mitä sen jälkeen tapahtui alkaa jo olla ihmiskunnan uutta historiaa. Tuon tilaisuuden jälkeen olen aina ihmettelyt miten nuo kiinalaiskoululaiset ovat voineet sulatella näitä äkkikäännöksiä....

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222618-kiin...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Eikä pidä unohtaa Kiinan uutta silkkitie hanketta ja aika vähälle huomiolle on jäänyt lähi-idän maiden katseet Kiinaan. Moni niistä jo pyllistää EU:lle, jopa Israel ja aina sitä miettii, mitä jos lähi-idän öljy- ja kaasuputket käännetääkin Kiinaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Oivaltava analyysi, jossa ei täysin huomioida Venäjän saumoja kovissa pelitilanteissa. Putinin Venäjän strategia perustuu sekoita-siedätä -malliin, jossa se käyttää empimättä vastahyökkäyksen ja yllätyksen keinoja.
Nythän Putinin ahkera Euraasia - diplomatia, jota Suomessa seurataan aivanliian vähän ja oivaltamatta sen tavoitteenasettelua.
Lyhyesti sanoen Putin pyrkii pelintekijäksi ja hyötymään monista bi- ja multilateraalisista systeemeistä, joita hän värkkäilee. Ydintavoite on pysyä maailmanvalta Kiinan kumppanina ja voittajan puolella: siinä yhtyvät nyky-venäjän globaalin mahdin palauttamiseen sekä taloudellis-valtiollisiin tavoitteisiin tähtäävät pyrkkmykset.

Kuin historian ironiaa, että Syyrian interventioiden eräänlaisena toistumana Venäjä juuri nyt vahvistaa asemiaan Etelä-Amerikassa.
Sielläkin Putin tukee laillisen presidentin vallassa pysymistä, läntisten status quota horjuttavien ja valtion päämiehen vaihtamiseen tähtäöviä toimia vastaa.
Tästä Venäjän valtapolitiikan perustavasta doktriinista käsin tarkasteltuna Venäjä on valmis taistelemaan Maduron asenien puolesta Venezuelassa. Haastava haaste. Mutta Putin on tosissaan.

Juuri tämä on sitä, mitä Putin pelkää ja vihaa: faktisen valtionjohtajan kaatamista ja länsituetun uuden länsiorientoituneen regiimin saatraminen valtaan.

Siinä kiteytyy keskeisenä Putinin opin perusta. Hän selvästi potee värivallankumous- ja arabikevät-traumaa. Suoranaista verespintaista fobiaa. Näidenprosessien torjumiseksi mitkään keinot eivät Ole liian vaikeita tai kalliita. Länsivaikuteisten kumousten torjunnasta on tullut hönelle suoranainen pakkomielle. Eilisten tietojen mukaan (odotetysti) Venezuelassa on jo Wagner Gruppa - joukkoja ja yksiköitä, valmiina turvaamaan ja taistelemaan.

Tältä osin ja näillä perusteilla Venäjä ei Ole vetäytymässä ja käpertymässä omiin astelmiinsa.

Venezuelassa on öljy, mutta siellä toteutuu jälkeen hegemonian etenemisen patoaminen - nyt vain näin päin.

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Kyse on ilmeisesti myös Putinin persoonasta. Hän ei ole koskaan antanut anteeksi Neuvostoliiton hajoamista. Obama on kertonut, miten heidän ensimmäisessä tapaamisessaan Putin käytti aikaa järjettömään Lännen haukkumiseen. Eikö nyt Venäjä, Eurooppa ja USA tarvitsisi toisiaan Kiinan uhkaa vastaan?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Käsillä on uudenlaisen kylmän sodan alku, jossa vastapooleina ovat demokraattiset yhteiskunnat ja autokratiat.

Siksi Venäjä ei ole Euroopaan tai USA:n mahdollinen liittolainen - se on vastustajamme.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäläiset eivät edes itse usko omaan maahansa.
Suomen Pankin mukaan investoinnit Venäjällä loppuivat 2013 ja 1,5% kasvu on alle kehitysmaiden.
Viroon presidentti sanoi että Venäjä jää jälkeen muusta maailmasta jokainen vuosi.
Suomen Pankin mukaan myös Putinin läheisten rikkaiden perheet asuvat europassa!
Siinä vastustajamme näiden lähteiden mukaan.
Onko Putinilla taloudellista valtaa vai vain oikeus harrastaa rikkaille vaarattomasti Ukrainassa?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #15

"Suomen Pankin mukaan investoinnit Venäjällä loppuivat 2013 ja 1,5% kasvu on alle kehitysmaiden."

Ulkomaisten investointien määrä on pienentynyt, mutta ei loppunut. Katso tilastot 2016-18. (Bofit)

Onko Suomi kehitysmaa, kun meillä talous kasvaa ensi vuonna vain 1 prosenttia?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Onnittelut Kiinan kommunistiselle puolueelle, joka on pystynyt nostamaan maan Britannian, Japanin ja lännen imperialismin kuristavasta vankilasta maailman johtavaksi voimaksi. Tästä yhtenä osoituksena puolue on tuominnut voimakkaasti Yhdysvaltojen ja lännen tuen Venezuelan vallankaappaushankkeelle ja puuttumisen maan sisäisiin asioihin.

Mutta Venäjä. Voi tuota romahtavaa naapuriamme. Talous on kuralla ja asevoimat ruosteessa.

SUOMEN PANKKI, BOFIT VIIKKOKATSAUS / BOFIT WEEKLY 2019/04

"Venäjän tulot tavaroiden ja palvelujen viennistä olivat alustavien maksutasetietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes 20 % suuremmat kuin vuotta aiemmin, vaikka kasvu ei ollut enää yhtä nopeaa kuin edellisellä neljänneksellä. Koko vuonna vientitulot lisääntyivät yli 20 %, sillä tulot energian viennistä kohosivat vientihintojen nousun vuoksi yli 30 %."

"Vientitulojen ja tuontimenojen suureksi nousseen eron vuoksi vaihtotaseen ylijäämä oli vuonna 2018 peräti noin 7 % BKT:stä eli suurempi kuin kertaakaan vuoden 2006 jälkeen."

"Valtion osuus ulkomaisesta velasta (RL/450 miljardia dollaria) oli 10 %, liikepankkien 19 % ja yritysten vajaat 70 %. Velkojen vastapainona erityisesti pankeilla on varoja ja saatavia ulkomailla.

Ulkomaisen velan ohella ulkomailta tulleita suoria sijoituksia venäläisissä yhtiöissä (ml. pankit) oli lokakuun alussa noin 520 miljardia dollaria."

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Monella taholla Venäjän potentiaali, mukautumiskykyä ja voimaa löhtökohtaisesti ja ohjelmallisesti aliarvioidaan.

Venäjä ei pyri eikä siitä ole Lännen liittolaiseksi, mutta tämä ei merkitse, että Lännen kannattaisi ihan näin innokkaasti sysiä Venäjää Kiina-hegemonistisen koaliition syövereihin. Kaikkine erityispiisteineen ja karvoineen nahkoineen Venäjä on yläruumiiltaan Eurooppaa ja se kuuluu kelttuuriperimältään kristilliseen maailmaan.

Globaalissa kuvassa Venäjä on "meikäläisiä".

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Huuskalle,
Jeps, Venäjä ei ole yhtä vaarallinen, ei-demokraattinen valtio kuin Kiina. Ja tosiaan kulttuurisesti olemme melko lähellä toisiamme. Mutta miksi Venäjä ei tajua tätä, vaan uppiniskaisesti haluaa nähdä lännen vihollisenaan vaikka se ei sitä ole.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #16

Katso karttaa. USA ja Nato on piirittänyt Venäjän kymmenillä suurilla sotilastukikohdilla. Vain arktinen alue on vielä vapaa lännen puristukselta. Kuka o vihollinen ja kenelle?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #19

Periaatteessa Nato ei ole Venäjän vihollinen. Nato ja länsimaat voisivat hyvin olla Venäjän kumppaneita, miksi ei jopa liittyä länteen. Näen että pitkällä aikavälillä Kiinan kasvava mahti on Venäjälle huomattavasti vaarallisempaa kuin mikään länsi. Länsimaat ovat käytöstavoiltaan pehmeitä verrattuna piinkovaan Kiinaan. Kunnioitan todella Kiinaa, joka osaa toimia hitaasti harkiten ja nähdä kauas. Mutta samalla myös pelkään koska Kiinan tapaisen yhteiskunnan en soisi levittäytyvän liikaa. Olisi pelottavaa olla Kiinan kansalainen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Henkilökohtaisesti en ole huolissani Kiinan vaikutusvallan kasvamisesta. Totta kait heillä on omat intressinsä, mutta voimapolitiikaan he eivät ole sortuneet.

Venäjän uho perustuu siihen, että varastetaan toisten valtioiden maita (Japani, Suomi, Saksa, Ukraina, Puola, Viro, Georgia jne). Kiina esim. Maon aikana valloitti palan Intiaa, mutta veti joukkonsa saman tien pois.

Venäjä on omilla toimillaan aiheuttanut harmia muille kansoille ja on naivia kuvitella, että naapurikansat unohtaisivat maidensa varastamisen.

Missä se kiinan "vaarallisuus" sitten piilee. Maa on saanut paljon enemmän kehitystä aikaan kuin naivi ja typerä passiivisen rahan lapioiminen afrikan diktaattoreille.

Millä rintamalla Kiina sotii tällä hetkellä? Syyriassa, Afganistanissa, Irakissa?

Ovatko he lähettäneet taistelukoneita diktaattoreiden tueksi kuten venäjä lähetti venezuelaan roistohallinnon tueksi?

Missä vaiheessa kiinalaiset ovat lähettäneet sota-aluksia puuttuakseen toisten maiden asioihin? Missä ovat ne kovat puheet, että täältä pesee ja linkoaa tarvittaessa? Heillä on iso ja iskuvoimainen armeija, joten yksikään valtio maailmassa ei halua heidän kanssa konfliktia.

Kiinan asenne on ihailtava. Maa on valtava taloudellinen mahti, yli miljardi asukasta ja pienen 5 miljoonan asukaan presidenttiä kohdeltiin tasaveroisena kumppanina vierailulla.

Trumpin asettamat kauppapakotteet ovat pitkällä juoksulla vain pieni häiriö kiinalaisten pitkän aikavälin tavoitteissa. Totuus on se, että USA:lle alkaa pikkuhiljaa valjeta se, että maailman sotilaspoliisina oleminen ei ole tuonut heille sitä painoarvoa minkä he halusivat.

Kiina on ollut hämmästyttävän tyyni kun USA on provosoinut lähialueella (etelä-korea, Japani ja Taiwan). Olisi äärettömän pelottavaa, jos he tekisivät lyhyen aikavälin politiikkaa ja ärhentelisivät USA:lle.

Kiinan politiikka ja toisten maiden kohtelu + sitominen taloudellisesti itseensä tulee olemaan paljon tehokkaampi tapa valloittaa markkinoita. USA on ottamassa tästä mallia ja ei ole sattumaa, että Trump on korostanut kahden maan välisiä kauppasopimuksia ja joukkojen vetämistä maailmalta. Sotilaspoliisin asemalla ei ole saavutettu muuta kuin vihollisia.

Venäjän voimapolitiikka on lapsellista Kiinalaisten toimenpiteisiin verrattuna. Venäjä hankkii itselleen koko ajan lisää vihollisia kun Kiina hankkii itselleen kumppaneita.

Jossain vaiheessa kiinalaiset ostavat sitten konkurssipesän nimeltä venäjä itselleen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Jossain vaiheessa kiinalaiset ostavat sitten konkurssipesän nimeltä venäjä itselleen."

Näyttäisi pikemminkin siltä, että kiinalaiset ostavat Suomen, konkurssin jälkeen tai muuten vain.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Marko Lilja,
Totta, Kiina on toiminut viisaasti ja harkiten, miettien joka siirtoaan, mutta se ei tarkoita että tarkoitusperät pelkästään hyvät. Jossain vaiheessa Kiina tarvitsee lisää pinta-alaa suurelle kansalleen ja silloin Venäjän melko tyhjät alueet otetaan haltuun. Ehkäpä ostamalla ne pois? En tiedä? Kun omistaa paljon, muita yhteiskuntia voi kiristää. En myöskään halua että Kiinassa oleva ideologia (kommunismi) leviää. Demokratia on yksilöiden kannalta maukavampi hallintomuoto.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kylläpä porvarimedia on onnistunut hyvin manipuloimaan kommentoijien mielipiteitä.

Mikään politiikan ja talouden tosiasia ja tilasto ei näytä vaikuttavan mutu-mielipiteisiin. Hämmästyttävää!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tiedän lähes varmasti, että myös Rauno oli vielä vuonna 1976 samaa mieltä kuin sen ajan kiinalaiskommunistit: Deng Xiaoping on "kapitalistien kätyri"..

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En osallistunut 1970-luvun puolivälin Kiina-keskusteluun. Olin tuolloin kahden suuren työtaistelun (Nesteen Porvoon öljynjalostamo 1973 ja Nesteen kemianteollisuus/eteenilaitos 1975) lakkotoimikuntien puheenjohtaja.

Öljynjalostamon lakossa oli lähes 1000 ja kemianteollisuuden 300 työntekijää. Näin kiirettä oli omienkin asioiden hoitamisessa.

1970-luvulla oli työmiehillä ja -naisilla vielä voimaa ja valtaa. Voittoja tuli ja vaatimukset menivät läpi, joukkovoimalla.

Ps. Nyt kun noista ajoista on jo kulunut riittävästi aikaan, voin kertoa silloin 25-vuotiaan nuoren kahdesta kokemuksesta: jouduin valtakunnansovittelija Keijo Liinamaan ja presidentti Urho Kekkosen puhutteluun.

Puntti ei tutissut silloin, eikä muuten nykyäänkään.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Terveisiä Shanghaista.

Mielenkiintoinen kirjoitus. Täällä Kiinassa 30 vuotta (tänä vuonna, 1989-) in-out asuneena ja työskentelleenä, voisin mielelläni tarjota lounaan kirjoittajalle seuraavan kerran kun olen Suomessa. Olettaen J. Koponen on myös siellä ja olisi siihen myötämielinen.

Harvoin, jos koskaan, luen mitään omaperäistä ja uutta sieltä suunnalta. Tämä oli poikkeuksellinen lähestymistapa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Jos jotakuta kiinnostaa lukea Shevtsovan kirjoituksia, niin tuolta löytyy:

https://www.the-american-interest.com/?s=shevtsova

Asko-Ilimari Mylläri

Oppia ikä kaikki ! Kiitos kaikille kommenteista ja opettavaisista mielipiteistä.

Itselle muuta maailmaa työn ja hyvin myötä kiertäneelle Kiina oli musta aukko.
Käsitys Kiinasta oli lähinnä vain YLE1 mieltä manipuloineista uutisista.
Harmaa likainen typerysten täyttämä harmaa maa, jossa ei osata oikein muuta rihkaman valmistus ja kopioinnin taito.

Harmaat savusumun kuvat Pekingistä ja tilannekuvia köyhistä kulmista.

Mallia se joka on rikas omaa takissa nappeja köyhien kulkiessa vaatteet narulla vyötettynä.

Kun 2013 kiinnostuin lukemaan Kiinan historiaa alkoi kaikki se koukuttaa oppimaan lisää.

Lopulta päätin lähteä paikanpäälle katsomaan onko se kaikki YLEn kertoma kurjuus totta. Olihan se. Chongqingin lentokentältä keskustaan sai monta mietettä aikaan. Ei vähiten valtavien kerrostalokompleksien pyykkinäyttelyt.
Asetuin Green Forest Hosteliin. Olihan se kaikki ympärillä kovin uutta ja taatusti erilaista. Olin kokenut jo NL aikaisen kylien ja kaupunkien harmaan arjen. Miamin loiston ja paljon muuta. Huomasin äärettömän köyhyyden ja kurjuuden lyövän toisen ääripään kanssa kättä.

Kävellessäni Vapauden monumentille ihmettelin kaikkia Vuittoneita ja muita maailmanmerkkejä. Mosaiikkisia keskustan katuja.

Ihmisten ystävällisyys teki minuun vaikutuksen.

Menin alle vuoden uudestaan Kiinaan ja kuljin ilman päämäärää suurta maata ritiin rastiin. Shenzhen oli asemapaikka uteliaalle turistille pitkän aikaa. Hong Kong viehätti lännen tavoilla ja siisteydellä.

Monen vuoden jälkeen nyt koti myös Kiinassa. Muutama sata metriä 30 miljoonaisen kaupungin ytimestä eli liki Liberation monumentia.

En ole muuttunut kiinalaiseksi, mutta saatuani sosiaalisen verkon ja kiinalaisen vaimonkin olen viihtynyt.

Suomella olisi loputtomat viennin markkinat moneen. Puitteet olisi hyvät. Maailman voimallisin maa otti Suomen presidentin vastaan elein, kuin vertaisensa otetaan. Toivottavasti Suomi ei lähde juoksupojaksi niille, joilla ei enää puhevaltaa sinnepäin ole. Pyyntöjä siihen sataa.

Kiinan valtio rakentaa talviurheilun suorituspaikkoja. Tuhansia jäähalleja ja paljon muuta. Juuri nyt on Ruotsi pois tarjoajien kärkikastista. Kanadakin tehnyt sille seuraa. Amerikka jos jatkaa tyylillään, on meillä Suomesta paljon mahdollisuuksia olla avainasemassa kun osaajia tarvitaan. Myös valmennus ja sellainen kysyy väkeä.

Ainoan ohjeen ensikertaa Kiinaan matkaavalle annan. Jätä hermot narikkaan. Katso ja kuuntele. Kunnioita maata ja sen tapoja. Näe paljon opit paljon.

Itse vasta vuosien kuluttua olen ihan vähän alkanut ymmärtää, kuinka valtava ja hieno maa Kiina on.

Ja kun on oma itsensä missa tahansa saa sen arvostuksen minkä toivoi saavansa. Kun hain pidempään oleskeluun lupaa sanoi paperitöitä viimeistelevä nainen, että hän ilolla antaa ok paperit Sinulle.

Maassa siis maan tavalla. Tai maasta pois. Hyvä ohje myös niille, jotka moittii Suomea maahan tullessaan ja vaatii Trumpin sanoin paskamaiden tapoja Suomessa noudatettaviksi. Enhän minäkään vaadi Kiinalaisia syömään mämmiä enkä saunomaan joka lauantai. Oma arvostus lähtee muiden kunnioittamisesta. Venäjällä ja venäläisillä olisi siinä vielä vähän entraamisen varaa. Italian kokoisine talouksineen. Vertailun vuoksi kotikaupunki Chongqing kepittää bruttokansantuotteessa koko Thaimaan valtion. Kuten useat Kiinan kaupungit noukkii yksin monet Euroopan tunnetut hyvinvoivat maat. Siksi rakkikoirana räksytys on syytä jättää väliin. Joskus nauratti, kun IMF pomorouva kävi Kiinassa ensin kertomassa, kunka taloutta tulisi hoitaa ja perään mankui rahaa lainaksi.

Kiinassa arvelivat La Garden tarvitsevan enemmän geriatrian erikoislääkärin , kuin Kiinan kekuspankin palveluja. Oikein innolla odotan, koska "iskiasvaivainen" Juncker poikkee lukemassa XI;lle madon luvut ja juomansa ja tapansa orjana pörhöttää kännissä presidentin vaimon hiuksia ennenkuin sammuu pöydän alle neuvoineen.

Btw. Kiinassa on 50 miljoonaa alle 5 dollaria päivässä ansaitsevaa.
Siitä Kempeleelle Sipilän kämpälle ja loppuu työvoimapula.
Raiskaajiakaan Kiinasta ei näy Oulun eikä koko Suomen rikostilastoissa. Värillä on siis väliä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiina näyttäisi olevan jollakin tapaa Mussolinin Italian kultivoitunut versio.
Venäjälle on tarjolla Kiinan vasallin rooli.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näin minäkin ajattelen, ts. valistunutta fascismia.Mussoliniahan arvostettiin, kunnes alkoi lietsoa sotia.

Asko-Ilimari Mylläri

Kelkkamäelle ei näy loppua. Kaikki alla ohi topicista ja ylikin.

https://www.xe.com/currencycharts/?from=RUB&to=EUR...

Putinin vallan aikana ja sen seurauksena on maan talous ajautunut alaspäin ja öljyn hinta kurkuttaa Venäjän taloutta kovaa parasta aikaa. Kirsikkana viimeaikojen kakun päälle aseviennille epäkiitollinen mainos oli Israelin tuhoama ilmatorjunnan ihmeyksikkö. Sitä ihmettelee jo venäläisetkin asiantuntijat. Mutta olihan myös Titanic uppoamaton.
Suomen onni on pakosta hankitut uudet viennin kohdemaat Venäjän vientiä korvaamaan. Kiinalaiset turistit onneksemme avittaa korvaamaan ruplan jyrkän arvonmenetyksen seurauksena pois jäävät venäläisturistit. Uusia viisumeita kiinalaisille kirjoitetaan ennätyksiä rikkoen. Kiitos Pariisi. Kiitos koko Saksa ja Lontookin.
Kiinan Renminbi vakaa ja jopa vahvistumisen merkkejä euroon tietää lisää turisteja paksuine lompakoineen.
Voi, kun meidän märkä unemme toteutuisi ja jo hetken luultu ja samantien loppunut demokratia uudestaan saisi jalansijaa Venäjällä. Ei taida toteutua niin kauan, kuin myrkkyä ja jakamisen taidon osaavia agentteja löytyy.

Jos muutoksen ihme tapahtuisi olisi taloutemme rattaat sellaisessa, kunnossa, että ensikertaa oikeasti tekeviä käsiä aasiasta pitäisi värvätä se Kataisen 2008 haaveilema yli miljoonan määrä.
Miksi tekijöitä aasiasta? Josko olisimme jotakin jo 1990 alkaen oppineet.
Jos huoltosuhdetta tarkoituksella väärillä valinnoilla heikennetään vastaa se ampumista omaan jalkaan. Ei määrä vaan laatu. Venäjältä työvoiman tuonti omaa turvallisuusriskin. Putinilla on valta ja halu Krimin tapaan järjestää äänestyksiä asevoimien valvonnassa siellä missä kaksi tai enemmän kokoontuu hänen nimessään, kuten iso kirja sanoo.

Al Goren mukaan napajään pitäisi olla kadonnut. Se ei ole kadonnut vaan näköjään muuttanut Seinäjoelle, missä juuri nyt itsekin satun olemaan.
Jääkarhuja maapallolla oli 1950 noin 5000 kappaletta. Nyt yli 20.000 ja populaatio lisääntyy ja voi hyvin päinvastaisista uutisista poiketen. Hylkeitä eli ruokaakin riittää.
Mitenkähän paljon nuo tuulimyllyt tuottaa sähköä tällaisella pakkasella.
Tuossa, kun Saksasta Suomeen ajelin näin pysäytettyjä tuulimyllyjä ja helikopterista ruiskutettiin lapoihin jotakin. Olisiko glykoolia. Sitä halvempaa sinistä.

Matti Simonaho

Tunnetusti mitä kauemmas yritys tai maa hakeutuu kotimaastaan "vaikuttaen Euroopassa" tai "vaikuttaen Maailmanlaajuisesti", sitä heikommaksi se ajan myötä tulee, koska vaikutus yritykseen tai maahan, on Eurooppalainen tai Maailmanlaajuinen. Koskaan ei pitäisi "vaikuttamisinnossa" unohtaa sen suojelemista mikä loppujen lopuksi on kaikista tärkein: Kotimaa ja Kansa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Venäjän ikivanha tsaristinen järjestelmä ei mahdollista uudistumista ja täten Venäjä on jälleen ajamassa itsensä umpikujaan.

Uudistuminen tietäisi "tervemenoa" nykyiselle eliitille, joten sille tielle ei olla vapaaehtoisesti lähdössä.

--

Parasta lääkettä jokapuolella nousevaa autoritarismia vastaan olisi se, että länsimaat lopettaisivat sekoomuksensa ja vihdoinkin ryhdistätyisivät.

Todennäköisesti se tapahtuu kuitenkin vasta kriisiytymisen kautta, sillä poliittinen tie muutoksiin on tällähetkellä umpikujassa molemmilla puolilla atlanttia.

Toimituksen poiminnat