Jarmo Koponen

Venäjän uhka

  • Vaino on RIA-Novostin haastatteleman miehen mukaan saanut laajat mittasuhteet.
    Vaino on RIA-Novostin haastatteleman miehen mukaan saanut laajat mittasuhteet.
  • ”Suurin rikokseni on, että kannatan Venäjää, kannatan Venäjän politiikkaa ja Venäjän presidenttiä”, mies toteaa Vzgjad-lehdessä.
    ”Suurin rikokseni on, että kannatan Venäjää, kannatan Venäjän politiikkaa ja Venäjän presidenttiä”, mies toteaa Vzgjad-lehdessä.
  • EU:n sininen pallo kuvaa resursseja verrattuna punaiseen Venäjän resursseihin.
    EU:n sininen pallo kuvaa resursseja verrattuna punaiseen Venäjän resursseihin.

Venäjän valtiollinen media vauhdittaa trolli-keskustelua. Vastaisku oli odotettavissa, ja nyt nähty kirjoitusten sarja Venäjän mediassa on linjassa Kremlin propagandan ja vuosien ajan jatkuneen median ohjauksen kanssa.  

Syy naapurimme valtiollisen median intoutumiseen löytyy oikeudenkäynnistä, jonka ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen. Linkki Uuden Suomen juttuun täältä. (Toisesta linkistä Ilta-Sanomien Arja Paanasen aiheesta kirjoittamiin artikkeleihin.)

Venäjä tekee johdonmukaista ulkopolitiikkaansa ja tukee myös omaa viholliskuvaansa Venäjällä näkyvien ulkomaalaisten avulla. Yksi heistä on ehdollisen tuomion saanut kolmen yliopiston dosentti. Hänen mielestään oikeudenkäynnin aihe oli tekaistu ja poliittinen. Eikä mitään rikoksia ole tapahtunut.

”Suurin rikokseni on, että kannatan Venäjää, kannatan Venäjän politiikkaa ja Venäjän presidenttiä”, mies toteaa Vzgjad-verkkolehdelle.

Tämä on tietysti ihan täyttä huuhaata. Suomessa kyse ei ole sananvapaudesta eikä harmittomasta Venäjän johtajan ihailusta. Venäjän mediassa usein esiintyvä suomalaismies on sitä mieltä, että venäläisten loukkaaminen ei ole Suomessa rikos, sen sijaan Venäjä-myönteisyys on.

Valtiollisen RIA-Novosti uutistoimiston verkkosivujen mukaan asenne on saamassa yhä laajempaa jalansijaa Euroopassa.

Sanomisen painottamiseksi otetaan esimerkki Tanskasta, jossa oikeusministeriön kerrotaan tehneen lakialoitteen, jonka mukaan ne, joiden näkemykset ovat tavalla taikka toisella yhtenevät Kremlin näkemysten kanssa, ja jotka vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen, voisivat saada 12 vuotta vankeutta. Tanskalaislehdessä puhutaan Nato-kritiikistä.

Hyvin harva ajaa Suomeen tai muualle mitään sotasensuuria, mutta kaikkien olisi tunnustettava tosiasiat eikä meidän pitäisi antaa kenenkään hämätä.

Jokainen tanskan kielen taitoinen voi perehtyä tuoreeseen lakialoitteeseen täällä.

Blogisti Jouni Snelman arvioi, että taustalla ovat tietenkin tiedot ja pelot Venäjän viime vuosien vaikutusyrityksistä ja hybridisodasta, vaikka lain mukaan voitaisiin periaatteessa rangaista myös lännen tiedustelupalvelujen tietojen levittämisestä. Esimerkiksi Naton kritisoimisesta voisi siis joutua vuosiksi pahnoille. Vielä muutama vuosi sitten tällaista ehdotusta olisi pidetty demokraattisessa oikeusvaltiossa seinähulluna.

Propagandistit osaavat taidon, jonka mukaisesti esimerkiksi tanskalaisten lakialoitteesta voidaan puhua karkeasti hyvin tietäen, ettei lakialoite välttämättä etene läpihuutojuttuna. Se onkin kohdannut jo arvostelua.

Ehdolliseen vankeuteen tuomitun miehen mukaan Euroopassa on melko paljon Venäjästä myönteisesti ajattelevia ihmisiä, joita vainotaan heidän mielipiteittensä vuoksi.

Haastattelussa väitetään, että pelkästään Suomessa on nostettu satoja rikosjuttuja heitä vastaan.

Tällaiseen ”paskapuheeseen” on mahdotonta puuttua sillä tavalla, että kaikki suomalaiset ja varsinkin poliitikot ymmärtäisivät puheen vakavuuden, mutta tosiasiat on syytä tunnustaa.

Venäjän uutisvirrassa suomalainen tohtori on tuttu näky, ja hänestä tietävät myös maan ulkopolitiikkaa Suomessa paimentavat venäläiset. Tiivis yhteys kiistetään eikä tämän merkitystä tule liioitella, mutta samaan aikaan on muistettava, että näytelmä on jatkunut jo vuosia ja se, että miehellä on näkyviä tehtäviä Krimin ja niin sanottujen kansantasavaltojen markkinoinnissa.

Totuuden jälkeisen ajan keinot on tehtävä näkyvämmäksi. Vasta sen jälkeen on aika miettiä muita toimia. Luultavasti pelkästään oman tarinamme vahvistaminen ei riitä.

Euroopan unionissa on pienehkö toimisto kamppailemassa disinformaatiota vastaan.

Vaikka Venäjän viralliset edustajat naureskelevat väitteille heidän sekaantumisestaan vaaleihin ja pyrkimyksistä hajottaa eurooppalaista yhteisöä, ovat he kiistatta jo syvällä meidän poliittisessa elämässämme.

Meidän jokaisen pitäisi ymmärtää, että Venäjän taistelu informaatiotilasta on jatkuvaa. Verkon digitaalisia kyberhyökkäyksiä täydennetään disinformaatiolla ja psykologisella propagandalla. Venäjän panostus informaatiotilan ottamiseen ulkomailla on merkittävä.

Juuri tähän tehtävään on tarvittu trolleja. Voidaan sanoa ihan suoraan, että monet ihmiset eivät tajua mitä he tekevät Venäjää tukiessaan. 

Aihetta käsitellään paljon kirjassa Totuuden jälkeen (Teos, 2018), jossa muistutetaan, että nyt kiistattomaan trollitehdas-aiheeseen suhtauduttiin aluksi epäilevästi. Tämän epäilyn pohjalta on tehty paljon huonoja ratkaisuja jotka saivat jopa ajojahdin luonteen.

Oikeudenkäynti on osaltaan yksi käännöskohta keskustelulle, joka vauhdittui vuosina 2014-2015.  Tuolloin alkoi kiivas keskustelu siitä, onko Venäjällä ammattimaisia trolleja ja informaatiovaikuttamista verkossa, ja jos on, miten tällaisen sisällön levittämiseen tai myötäilemiseen tulisi suhtautua.

Totuuden jälkeen -kirjassa muistutetaan, että osasyynä vaikeuteen tunnistaa ja tunnustaa Venäjän totuudenjälkeisiä strategioita Ukrainan sodan puhkeamisen aikaan oli vanha sisäpoliittinen jumi: ”jossa osalle keskustelijoista – valtion ylintä johtoa myöten – on hyvin vaikea analysoida kriittisesti Venäjän toimintaa ilman, että samassa yhteydessä kritisoidaan myös Yhdysvaltoja. Vielä muutama vuosi sitten vallitsi myös kulttuuri, jossa poliittinen päättäjä saattoi melko tiukin sanoin viestiä tutkijoille ja journalisteille, miten Venäjästä on ylipäätään soveliasta puhua.

Venäjä taas painaa päälle. Sillä on omien mediasotureiden lisäksi koko joukko ulkomailla toimivia välikäsiä. Nämä käyttävät meidän omia hyveitämme härskisti oman asiansa edistämiseen.

Käsitettä strateginen harhauttaminen on käytetty tutkijoiden piirissä kattokäsitteenä Venäjän propagandalle ja disinformaatiolle. Venäjän omassa informaatioturvallisuuden doktriinissa pyritään ”parantamaan tapoja, joilla tuotetaan strategista ja operationaalista peitettä (maskirovka) tiedustelutoimille ja elektronisille vastatoimille, sekä parantamaan metodeja työkaluja aktiivisiin vastatoimiin propagandan, informaation ja psykologisiin operaatioihin todennäköiseltä viholliselta”.

Propagandaa parannellaan tietokoneilla ja sen tunnistaminen ja ymmärtäminen on tulevaisuudessa paljon nykyistäkin vaikeampaa. Trollien yhdistäminen valtiollisiin toimijoihin vie aikaa. Bottien avulla voidaan luoda keinotekoisesti keskustelu tai ”ilmiö”, josta voidaan tehdä tarkoituksenmukaisia uutisia.  Venäjällä on käytössään valtava koneisto.

Esimerkiksi RT (Russia Today)  –kanavalla on 22 toimistoa ympäri maailmaa ja yli 1000 hengen henkilökunta. Sen budjetti on kymmenkertaistunut vuosien 2005 ja 2017 välillä. Esimerkiksi eurooppalaiset panostukset disinformaation torjuntaan ovat varsin pieniä.

Propagandassa Suomi näytetään maana, joka ymmärtää tiiviin kahdenvälisen suhteen Venäjään olevan sen oman edun mukaista. Useat blogaajat ja tutkijat ovat todistaneet tapaus tapaukselta sitä, kuinka samaan aikaan Venäjän valtiollisessa ohjauksessa toimiva media on moneen otteeseen toteuttanut totuudenjälkeisellä logiikalla toimivia kampanjoita, joissa kiistetään suomalaisen oikeusvaltion toimivuus.

Totuudenjälkeisen strategian analyysissa voidaan vetää myös perusteltuja yhtäläisyyksiä USA:n ja Venäjän välille. Sekä Trumpin twiittailuun että Kremlin propagandaan on mahdollista suhtautua naureskelIen. Niitä voidaan vähätellä sillä perusteella, että ne ovat liian kreisejä, liian naurettavia vakavasti otettavaksi. Aikuiset eivät tuollaiseen usko. Tämä on virhe. Paskapuheen poliittinen voima on tehnyt vähättelystä vanhanaikaista.

Netin keskusteluissa on nähty, että epäily suomalaista oikeuslaitosta ja mm. toimittajia kohtaan tuottaa karmeaa jälkeä. Todennäköisesti nyt edetään samoin kuin niin sanottujen lapsikiistojen aikana. Kyse on Venäjä-vastaisuudesta, russofobiasta, läntisen liberalismin moraalisesta rappiosta.

Propagandisti pystyy kääntämään mustan valkoiseksi saivartelemalla - väitetty Venäjä-vastaisuuden lisääntyminen on mukana kaikissa käsikirjoituksissa.

Nykyaikainen informaatiovaikuttaminen ottaa vauhtia milloin mistäkin. Nyt katsotaan kenen pinna kestää!  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

43Suosittele

43 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (81 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Pelkästään täällä Puheenvuorossa kirjoittelee joko blogisteina tai kommentaattoreina kymmeniä Venäjän agendan ajajia. Valtaosa heistä lienee ns. hyödyllisiä idiootteja, joilla "kansallismielisyyteen" ja EU-vastaisuuteen on sekoittunut Putinin hallinnon ihailua. Mutta joukossa on ilmeisesti myös kirjoittajia, jotka tietävät tarkkaan mistä on kyse, heille blogien tuottaminen ja keskusteluihin osallistuminen on tietoista disinformaation levittämistä ja Venäjän näkemysten esilletuontia.

Matti Simonaho

Toisen Maailmansodan jälkeinen disinformaatio kuten myös sen lähde paljastuu Suomen Kansan Perustuslain ja Pariisin rauhansopimuksen 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, ja 9 artiklan avulla: http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Toisinajattelijan omat verkkosivut ovat aina tärkeitä tekijälleen. Mutta sen verran kuin näitä sivujasi selasin, on sinulla vielä tehtävää viestin hiomisessa. Nykyisellään tulee mieleen, että ne ovat esimerkki ns. tasapuolisuusharhasta - Wikipediassa (myös tasapainoharha tai false balance) on mediaan liittyvä ilmiö, jossa jostain asiasta halutaan kertoa kaksi näkökulmaa, mutta toinen näkökulma ei ole kunnolla perusteltu eikä sille löydy tieteellistä todistusaineistoa. Näkemykset eivät ole yhtä arvokkaita, mutta ne esitetään tasavertaisina.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #10

Suomen Kansan Perustuslaki on Suomen Kansan julkinen, yhteinen mielipide siitä miten olla ja elää Suomessa. "Toisin ajattelija" on Suomen Kansan julkisen mielipiteen mukaan väärässä maassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

Joo, Ylekin sortuu joskus tällaiseen että kutsutaan studioon samaan aikaan keskustelemaan maahanmuuton asiantuntija ja joku harha-aho tai lääkäri ja rokotekriittinen höpsö.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tämä oli tärkeä puheenvuoro.

Hyökkäysten kohteena ei ole pelkästään oikeuslaitoksemme ja vapaa lehdistö, vaan myös perusopetus ja suomalainen koulutus, kuten viime aikoina olemme saaneet nähdä. Kaikki nuo ovat suomalaisuuden peruspilareita.

Matti Simonaho

Lehdistö on ottanut vapauksia jotka ovat ylitse Pariisin Rauhanopimuksen, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, artikla ja Suomen Kansan Perustuslain joka tukee e m sopimusta.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mediakri...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Matti Simonaho, Pariisin rauhansopimus ei enää sanele kuinka Suomessa "ollaan ja eletään".

Rauhansopimukseen oli kirjoitettu näkyville ajatus, että puolustusvoimia koskevat rajoitukset olivat tilapäisiä ja poistettavissa YK:n jäseneksi liittymisen jälkeen turvallisuusneuvoston kanssa tehtävällä sopimuksella. Suomen valtiojohto ei kuitenkaan halunnut ryhtyä aikaa vieviin neuvotteluihin YK:n tai allekirjoittajamaiden kanssa vaan päätti, ilmoitettuaan asiasta Neuvostoliitolle ja Isolle-Britannialle, että sotilasartiklat olivat vanhentuneet. Päätöksen julkistamiseen tuli tilaisuus, kun Saksan yhdistymissopimus allekirjoitettiin syyskuussa 1990.

Hallituksen tiedonannossa 21.9.1990 todettiin:

”Sen jälkeen kun Saksa on yhdistynyt ja sen täysivaltaisuus palautettu, Suomen hallitus katsoo, että Pariisin rauhansopimuksen III osan Saksaa koskevat määräykset ovat menettäneet merkityksensä.
Rauhansopimuksen III osan muut Suomen täysivaltaisuutta rajoittavat määräykset eivät vastaa Suomen asemaa Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä ja osanottajavaltiona Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa. Sen vuoksi hallitus toteaa myös niiden menettäneen merkityksensä.
Poikkeuksen muodostavat atomiaseet, joiden hankkimisen rauhansopimuksen 17. artikla kieltää. Suomi on sitoutunut olemaan hankkimatta ydinaseita myös liittymällä vuonna 1969 ydinsulkusopimukseen.
Rauhansopimuksen III osan määräysten merkityksettömiksi toteaminen ei muuta Suomen harjoittaman turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perusteita.”

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #18

Kirjoitin : "Pariisin Rauhanopimuksen, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, artikla" : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #49

Osa II on menettänyt myöskin merkityksensä sen jälkeen kun Suomesta on tullut YK:n jäsen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #49

Simonaho: "Sota Suomen alueella ei ollut Suomen ja Venäjän välinen sota, vaan sota oli Natsien ja Venäjän välinen sota Suomessa."

Meidän mielipiteemme: Ette näytä tuntevan historiaa. Ensinnäkin Venäjä ei sotinut mitään maata vastaan 2.maailmansodassa vaan sotaa kävi Neuvostoliitto. Toiseksi vuonna 1939 Neuvostoliitto ei sotinut Saksaa vastaan koska olivat liittolaisia. Neuvostoliitto aloitti sodan hyökkäämällä Suomeen 1939 ja välirauhan jälkeen jatkoi sotaa v.1941. Kolmanneksi, kansallissosialistit (natsit) eivät hyökänneet Neuvostoliittoon vaan Saksa vuonna 1941.

Jos aiotte esiintyä vakavasti otettavana kirjoittajana, kannattaa olla tarkka yksityiskohdista.

Nikolai Holopainen

"Venäjän taistelu informaatiotilasta on jatkuvaa"

Putin piti vuosittaisen puheensa Valdailla. Pikaisesti Googlettamalla en löytänyt mainintoja, että suomalinen lehdistö olisi sitä kommentoinut. Miksi puheesta ei raportoitu ja pyydetty asiantuntijoita kommentoimaan sitä? Pitää Putinin puheista tai ei, hän on niin merkittävä vaikuttaja, että puheesta pitäisi joka tapauksessa raportoida. Lehdistö voisi itse ottaa informaatiotilan haltuun ja pienentää trollien elintilaa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Jonkun verran kumminkin. Putinin ilmoitus siitä, että venäläiset pääsevät taivaaseen ja muut kuolevat ydinsodan seurauksena, on kaikkea muuta kuin leikinasia. Sellaiseksikin Venäjän presidentin puheet Valdaissa tulkittiin.

IS:n Arja Paananen keräsi yhteen keskustelua aiheesta.

"Suositun Leningad-yhtyeen laulaja Sergei Shnurov kirjoitti runon, jossa hän arvelee, että Putinin lupaaman paratiisin sijaan venäläiset on jo aikaa sitten ”lähetetty v...uun, ellei sitä joku ole vielä sattunut huomaamaan”. Putin lupasi kansalleen paratiisin ydinsodan jälkeen – Moni venäläinen kauhistui: ”Haluan helvettiin, jos siellä ei ole Putinia”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005873055.html

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Dosentti Bäckmanin olisi syytä olla huolissaan Putinin halventamisesta myös Venäjällä:

”Kun Valdain klubin keskustelutilaisuudessa Vladimir Putin kertoi, että ydinsodan aikana venäläiset pääsevät paratiisiin, yleisö puhkesi nauramaan.

Yleisön nauru tarkoittaa jompaa kumpaa näistä kahdesta vaihtoehdosta: joko he pitävät Putinia klovnina ja nauravat siksi tai sitten yleisö itse on idiootteja. Kumpi vaihtoehto teitä miellyttää enemmän? kyseli esimerkiksi Venäjän entinen varapääministeri Alfred Koh ”
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005873055.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Tuli mieleen kun se entinen neuvostoliittolainen tuli Suomeen ostoksille ja opetteli keskeistä sanastoa eikä sitten kaupassa enää muistanutkaan pitikö ostaa leninkiä vai stalinkia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Venäjän trollitehtaan yksi ikävä yksityiskohta: Reittilennon MH17 pudottamisen jälkeen Ukrainassa tiettyjen ip-osoitteiden ( trollitehtaan ) liikenne Pietarista lisääntyi 60 % liki välittömästi heti turman jälkeen.

Tämä kertoo siitä, että ohjattu valhekoneisto on aina välittömässä valmiudessa toimintaan heti käskyn käydessä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kuulutat tässä Venäjän syylliseksi MH17 lennon pudottajaksi. Missä oikeusistuimessa Venäjä on todettu syylliseksi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Rauno, olet oikeassa, sellaista tuomioistuinta maailmassa ei ole, joka voisi antaa Venäjälle tästä tuomion. Venäjällä ei ole virallisesti tapahtumaan mitään osuutta, sen kai jokainen ymmärtää.

Ainoat todisteet ovat, että ukrainalaiset separatistit ja heidän apunaan olleet venäläiset ampuivat vahingossa MH17 alas Venäjältä tuodulla BUK ohjuksella. Venäläinen Igor Girkin kirjoitti asiasta heti tapahtuman jälkeen Vkontakteen että pudotimme alas ukrainalaisen kuljetuskoneen. Tämä kuljetuskone oli MH17.

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #27

Venäläiset jäljittivät MH-17 alasampuneen ohjuksen historian sarjanumeron perusteella. Se oli toimitettu Ukrainaan. Bellincatin ohjuksen ulkoilutusvideoissa on katoamispisteet missä sattuu. Hyvä että joku tietää alasampujan. Minä en.

http://turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #69

"Hyvä että joku tietää alasampujan". Totta, kumma vain ettei paikalla ollutta silminnäkijä Girkiniä uskota, onhan hän sentään luotettava venäläinen upseeri.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #69

Mistäs Buk-ohjuksesta nyt puhutaan? Eikös tapahtuman todistanut myös muuan haukansilmäinen Tatjana, joka havaitsi oikealla hetkellä oikeasta paikasta taivaankantta tuolloin 11 000 m korkeudessa lentäneen MH-17:n ja sen alas ampuneen ukrainalaishävittäjän, antaen TV:lle silminnäkijälausuntonsa?

Myös Venäjän virallinen kanta (vahvistettuna väärennetyllä satelliittikuvalla) lukuisten suomalaistrollien säestämänä oli se, että rikosvälineenä käytettiin lakikorkeutensa ylittänyttä Ukrainan Suhoi-25 -rynnäkkökonetta, kierosti ja paitsi kansainvälisten lakien, jopa fysiikan lakien vastaisesti.

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #79

Ymmäräsin, että keväällä tutkijaryhmä oli julkaissut MH17 alasampuneen Buk-ohjuksen osia, jossa näkyi sarjanumero ja venäläiset penkoivat vanhoja arkistoja. Niiden mukaan ohjus oli toimitettu Ukrainaan.
Jo vanha Me 109 roikkui lähes kymmenessä kilometrissä, miksi ei nykyaikainen suihkukone? Lensihän siellä MH17 ja sota koneiden suoritusarvot ovat jotain muuta kuin siviilikoneiden tai dokumenttien kertoma. Jos SU-25 osottautuu osalliseksi, niin ainakaan Vladimir Voloshin ei tule todistamaan tapahtumien kulkua.

http://bestwnews.com/world-news/netherlands-austra...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #80

Totta kai tiedossa olevat faktat puhuvat Buk-ohjuksen puolesta, mutta tarina ukrainalaisesta Suhoi 25:sta oli ensimmäinen hätävale Venäjän disinformaatiota vastuun pakoilemiseksi karmeasta vahingosta, joka oli ilmeisen tahaton mutta edesvastuuton ja vaikutuksiltaan syyttömille ulkopuolisille aivan rikollista suuruusluokkaa.

Innokkaat tatjanat ja fanaattisesti inttävät suomalaistrollit tietenkin kuorossa todistivat kaiken, mitä Kremlistä ensi hätään valehdeltiin, ja siksi otin yllä "kieli poskessa" puheeksi tämän heidän kannaltaan säälittävän tapauksen, jossa ei ole totuuden hiventäkään. Su-25 ei tule osoittautumaan osalliseksi MH17:n alasampumiseen 11 000 metristä, koska se olisi yksinkertaisesti fysiikan lakien vastaista.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189410-su-2...

"Jo vanha Me 109 roikkui lähes kymmenessä kilometrissä, miksi ei nykyaikainen suihkukone?"

Se riippuu aivan siitä, mihin tehtävään kone on suunniteltu. Me-109 torjui mm. korkealla lentäneitä liittoutuneiden pommikoneita, kun taas Su-25 on yksinomaan rynnäkkökone, tarkoitettu pelkästään ilmasta maahan -tulenkäyttöön matalalta korkeudelta vastapuolen maavoimien, aseiden ja erilaisten sotilasajoneuvojen tuhoamiseen. Erikoistuminen tähän tehtävään on sanellut kaiken sen suunnittelun, ja lakikorkeus on ollut aivan sivuseikka verrattuna suuren asekuorman käyttöön matalista korkeuksista ja kattavaan lujaan panssarointiin suojaksi ilmatorjunnalta. Matkustajakoneelle taas polttoainetalous edellyttää pitkien lentojen lentämistä pääosin yli 10 km korkeudessa.

Buk-ohjuksen sarjanumeron osalta venäläiset tottakai voivat väittää aivan mitä tahansa ilman, että väite olisi kenenkään muun todennettavissa. Ensin he valehtelivat tarinan Su-25:stä, ja kun se osoitettiin naurettavaksi ja "todisteet" väärennetyiksi, he valehtelivat taas uuden tarinan, tällä kertaa tarinan muka sarjanumeron todistusvoimasta Ukrainaa vastaan. Bellingcat-ryhmän esittämää videomateriaalia, tallentunutta venäläisen ohjusmiehistön viestinvaihtoa ym. he eivät voi sillä kiistää.

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #81

Afganistanin veteraani kertoo lentäneensä SU-25lla 12 000 metrin korkeudella ja kollegan käyneen 14 000 metrissä. Amerikkalainen arvioi absoluuttiseksi lentokorkeudeksi 15 km. Ohjuksen laukaisuetäisyys on 7,5 km, joten koneen ei tarvitse olla lählläkään 11 km korkeutta.
Varmaan nämäkin lausunnot ovat valheellisia. Venäläiset valehtelevat aina.
Se tässä on hölmöä, että ollaan sotatoimialueella ja on aivan varmasti tiedossa, että mitä tapahtui, mutta me täällä joudumme käymään eipäs juupas keskustelua, kun totuus salataan. Sherlock Holmes varmaan kysyisi, että miksi koirat eivät haukkuneet tai haukkuvat väärää puuta?

https://www.rt.com/news/239881-mh17-ukraine-fighte...

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #81

Afganistanin veteraani kertoo lentäneensä SU-25lla 12 000 metrin korkeudella ja kollegan käyneen 14 000 metrissä. Amerikkalainen arvioi absoluuttiseksi lentokorkeudeksi 15 km. Ohjuksen laukaisuetäisyys on 7,5 km, joten koneen ei tarvitse olla lählläkään 11 km korkeutta.
Varmaan nämäkin lausunnot ovat valheellisia. Venäläiset valehtelevat aina.
Se tässä on hölmöä, että ollaan sotatoimialueella ja on aivan varmasti tiedossa, että mitä tapahtui, mutta me täällä joudumme käymään eipäs juupas keskustelua, kun totuus salataan. Sherlock Holmes varmaan kysyisi, että miksi koirat eivät haukkuneet tai haukkuvat väärää puuta?

https://www.rt.com/news/239881-mh17-ukraine-fighte...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Aika ironista, että kun puhutaan Venäjän trolleista, niin tänne ilmaantuu yksi sellainen kylvämään epäsopua. Kenties toveri Lintusen kannattaisi lukea ensiksi tämä BBC:n artikkeli ennen kuin alkaa trollaamaan yhtään:

https://www.bbc.com/news/world-europe-44235402

On aika ihmeellistä, että suomalainen kommunisti puolustavat Putinin hallintoa, joka on sekoitus pluto- ja kleptokratiaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #28

Suomalainen kommunisti on ihailtavan uskollinen. Vaikka itäinen naapurimme on vaihtanut hallintoaan sosialismista äärikapitalismiin, se ei vaikuta suomalaisen kommunistin uskollisuuteen.

Tulee mieleen Jack Lemmonin kuuluisa loppulause Tony Curtisille elokuvassa Piukat Paikat: ”kukaan ei ole täydellinen”.

Selvien faktojen kieltäminen osoittaa, että luja usko saa ihmeitä aikaan ja luultavasti Lintunen itse on aivan vilpitön. "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen" mutta luja usko ei edellytä viisautta.

Venäläisessä kulttuurissa valehtelu on hyve ja sitä meikäläiset hyväuskoiset ja hyödylliset idiootit eivät ymmärrä, koska ovat venäläisten mielestä tšuhnia (ven. чухна).

”Tšuhnalandia” on paras mahdollinen naapuri Venäjälle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Kaikki tietää totuuden MH17-koneen pudottamisesta, Skripalien myrkyttämisestä ja Krimin valtauksesta, paitsi Pyhän Venäjän uudet apostolit. Herra olkoon heidän sieluilleen armollinen.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Trollit ja valeuutisten tehtailijat käyttävät ovelasti hyväksi suomalaisen yhteiskunnan heikkouk­sia. Demokraattisen yhteiskunnan periaatteisiin kuuluu esimerkiksi sananvapaus. Kun väärän tiedon välittämistä yritetään hillitä, alkaa tyypillisesti valitus sananvapauden rajoittamisesta. Trollit siis käyttävät Suomen heille sallimaa sananvapautta väittääkseen, ettei tätä vapautta Suomessa ole."

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Voi olla että joku ottaa taas kipinää ja väittää minun trollaavan (pun intended), mutta pakko silti kommentoida.

Ongelma tässä trolli-keskustelussa on siinä, että Venäjän trolli alkaa vähitellen olla vanhan kunnon neuvostovastaisen tai kommunisti-, natsi- ja rasistikorttien veroinen "tällä voitan kaikki väittelyt" -argumentti.

Tämän blogin ensimmäisessä kommentissa Näränen jo kovasti yrittää kytkeä EU-kritiikkiä ja kansallismielisyyttä mukaan. Samaa leimaa täällä roiskitaan NATO-jäsenyyttä koskevassa keskustelussa aina päätoimittajaa myöten, ja muuten mm. keskusteluissa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Itselleni on täällä roiskittu Putinistileima kannattaessani lisäydinvoiman rakentamista Suomeen.

Siinä on minusta aika surkeat lähtökohdat puhua "väärän tiedon välittämisen hillitsemisestä", kun lähtökohtana tuntuu monella olevan mikä tahansa omasta näkökulmasta väärä mielipide.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Mikä tahansa keskustelu tuntuu turhalta kun lähdetään yhden näkemyksen perään. Tuo neuvostovastaisuus tai stasi tai mikä vaan kortti nostetaan toki esiin, mutta se ei nyt ole tässä blogissa keskeistä, kuten tiedätkin.

En ole samaa mieltä yleisesti kanssasi, koska olen seurannut trolleista käytyä keskustelua tiiviisti jo ennen Krimin miehitystä, mutta luonnollisesti enemmän sen jälkeen.

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24629...

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23600...

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24568...

https://blogit.apu.fi/koponen/kirja-arvio-saara-ja...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #11

Toki tiedän. Kukaan järjissään oleva tuskin lähtee kiistämään informaatiovaikuttamisen tai suoranaisen trollaamisen roolia tänä päivänä. Molemmat sietääkin ottaa vakavasti.

Otin lähinnä kantaa siksi että viittasit sananvapauteen, koska näen juuri noiden leimojen lätkimisessä uhan sananvapaudelle. Mikä on lopputulos, jos taistellaan informaatiovaikuttamista vastaan, ja samanaikaisesti käytetään kovin vapaata ja laajaa tulkintaa siitä, mikä kaikki on sellaista?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #12

Sananvapaudesta puhuttaessa on tietenkin otettava aina huomioon, että se merkitsee eri aikoina eri ihmisille vähän eri asioita eikä ole koskaan mikään tarkasti määritelty oikeus ilman mitään velvollisuuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Olisi aika hirmuista elää sellaisessa valtiossa, jossa vallitsisi täydellinen sananvapaus. Tappouhkauksia voisi antaa sekä kirjallisesti että suullisesti kuka tahansa ja kenelle vain, kaikenlaista solvausta ja perättömyyttä saisi vapaasti levittää kenestä vain j.n.e. Kaikki moinen lankeasi sananvapauden piiriin kuuluviin oikeuksiin, koska "vain teot ovat rangaistavia".

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #15

#15
Vieläkö Suomen laki sallii rikoksen suunnittelun. Se ei ole jokin aika sitten ollut rangastettava.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Tanskassa "vaikuttamislakia" vastaan ovat lähteneet juuri sananvapausjärjestöt, kuten tässä Trykkefrihedsselskabet Jyllands-Postenissa:

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10931576...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #17

Eikä ihme. Sopii moneen tarkoitukseen myös Venäjä-keskusteluun. "Esimerkiksi Tanskan oikeusministeriö on tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan ne, joiden näkemykset ovat tavalla taikka toisella yhtenevät Kremlin näkemysten kanssa ja jotka vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen, saavat 12 vuotta vankeutta. Но, как мы видим, оскорблять русских — это не преступление в Финляндии, преступление — быть "пророссийским". Причем, судя по всему, такой подход становится общим для Европы. Чего стоит только инициатива Министерства юстиции Дании о принятии закона, на основании которого будут сажать на 12 лет людей, влияющих на "общественное мнение, если их взгляды так или иначе совпадают со взглядами Кремля".

РИА Новости https://ria.ru/analytics/20181022/1531139413.html

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #20

Kiitos linkistä, tuo RIA Novostin juttu on mielenkiintoinen. Kirjoittaja Vladimir Kornilovilla on näköjään jotain yhteyksiä Suomeen...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #13

Sananvapautta ja sen rajoja pohdittaessa pitäisi ottaa huomioon se, että sananvapaudella tarkoitetaan ihmisyksilön vapautta ilmaista mielipiteitään ja ajatuksiaan.

Sananvapauden ulkopuolelle taas pitäisi kuulua tietoinen propagandan levittäminen. Tapahtuu levittäminen sitten valtiotaustaisen organisaation tai sellaista sympatiseeraavan ihmisyksilön taholta.

Ongelmaksi nouseekin tällöin se, miten erottaa "tietoinen" propagandan levittäminen ei-tietoisesta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tomi Solakivi, et ole sattunut huomaamaan, että monien kansallismielisenä itseään pitävien blogeissa ja kommenteissa arvioidaan Putinin hallintoa ja sen ulkopolitiikkaa hyväksyvään sävyyn samalla kun esim USA:ta arvostellaan voimakkaasti, lukuunottamatta sen nykyistä presidenttiä. EU on tietysti paha asia joka suhteessa ja uutena ilmiönä on noussut esiin Suomen sananvapauden huono tila, oikeuslaitoksen puolueellisuus ja koululaitoksen politisoituminen. Kolme viimeksimainittua teemaa juontavat juurensa luonnollisesti kahden Venäjän agendaa ajaneiden saamista rikostuomioista ja Laura Huhtasaaren ristiretkestä yhtä koulua ja samalla koko koululaitostamme vastaan.

Venäjän media on luonnollisesti tarttunut kiitollisena näihin täkyihin ja tuonut niitä esiin osoituksena venäläisvastaisuudesta Suomessa. Näin "kansallismieliset" ovat tulleet toimineeksi Venäjän hyödyllisinä idiootteina.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #23

Toki olen huomannut. Pointtini oli kuitenkin siinä, että et yksinkertaisesti voi niiden perusteella tehdä yleistyksiä.

Se, että jotkut kansallismielisiksi identifioituvat arvioivat Putinin politiikkaa hyväksyvään sävyyn, ei tarkoita sitä että kaikki, tai edes enemmistö tekisi niin. Tai että voisit kiskaista hihasta väitteen, jonka mukaan joku niistä mielipiteistä (kansallismielisyys, EU-kritiikki jne. jne.) tarkoittaisi minkäänlaista sympatiaa Putinin hallintoa kohtaan.

Yhtä lailla pidän tuota jälkimmäistä ajatuskulkua samanaikaisesti sekä huvittavana, että pelottavana. Jo vuosia ennen Euroalueen perustamista taloustieteen kirjallisuudessa esitettiin näkemyksiä optimaalisesta valuutta-alueesta ja Euron hyvyydestä tai huonoudesta. Samaa keskustelua käydään edelleen, sillä erotuksella että nykyään Euroa tai euroaluetta kritisoivien näkemysten esittäjiin Näränen roiskii kaikella asiantuntemuksellaan Venäjän hyödyllisen idiootin leimaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #36

En ole väittänyt kaikkien kansallismielinä itseään pitävien sympatiseeraavan Venäjää ja Putinin hallintoa. "Kansallismielisyys" itsessään ei ole venäjämielisyyttä eikä EU-kriittisyyskään sinänsä (vaikka Venäjä pitääkin EU:ta vastustajanaan ja näkisi eurooppalaisten valtioiden asioivan sen kanssa mieluiten erikseen, pienempinä ja epäyhtenäisempinä).

Kuitenkin perussuomalaisiksi itsensä ilmoittavista ja "kansallismielisiä" näkemyksiä Puheenvuorossa esittävistä hyvin suuri osa, väittäisin että ehkä jopa enemmistö, on mielestäni puolustellut Putinin hallintoa, Venäjän ulkopolitiikkaa ja usein myös sen suorittamaa Krimin kaappausta ja sotimista Ukrainassa. Eivät toki kaikki.

On myös huomattava, että monien perussuomalaisiksi ja kansallismielisiksi itsensä ilmoittavien täysin yliampuvat ja suurelta osin perusteettomat ulostulot Suomen huonosta sananvapaudesta, oikeuslaitoksen puolueellisuudesta ja koululaitoksen politisoitumisesta otetaan koppina vastaan Venäjän propagandakoneistossa, joka käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa. Näin jotkut ei-venäjämielisetkin "kansallismieliset" tulevat toimineeksi ns. hyödyllisinä idiootteina hyödyttäen tahoa, jonka politiikkaa eivät tieten tukisikaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #51

Eräs Putinin hallinnon propagandaa suoltava joukko ovat vanhat kommunistit, joille henkiseksi isänmaaksi on jäänyt Venäjä. Heille ei merkitse mitään se, että nykypäivän Venäjä on äärikapitalistinen, suorastaan ryöstökapitalistinen maa. Sensijaan monet nuoremman polven vasemmistolaiset ovat ottaneet etäisyyttä Venäjän nykyhallintoon. Heidän suhtautumistaan siihen tosin leimaa usein naivi hyväuskoisuus. Ilahduttavana poikkeuksena vasemmistoliiton Veli-Pekka Leivo, jonka viiltäviä analyyseja nyky-Venäjästä saa Puheenvuorosta aina silloin tällöin lukea.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ja tuo väite " korteista" on kaikkien korttien äiti!

Tottakai määrätyyjen muiden kantojen esiintyminen aina Venäjä - kritiikin vastustamisen yhteydessä herättää huomiota .
Jos " kansallismielisyys", " perinteinen avioliitto", " homosaation vastustaminen", ilmastonmuutoksen kiistäminen ja autoritaarisuuden ylistäminen esitetään
" sananvapauden puolustamisen" yhteydessä (!) jatkuvastii, ne muodostavat selvästi erottuvan aatepiirin.
Jos Venäjä tässä a i n a ilmenee samassa valossa , se on selvästi yhdistävä tekijä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Euroopan unionissa on pienehkö toimisto kamppailemassa disinformaatiota vastaan."

Niitähän on jo Suomessakin kaksi, eikä mitään pientä. Sitten on vielä Mediapooli ja sen julkaisutoimikunta, jolla on käytännössä näpeissään koko Suomen media.

Sitten on tietenkin Yhdysvaltojen Helsingin suurlähetystö, jonka valtavasta lisärakennuksesta syötetään tietoja porvarimedialle ja Nato-lobbareille. Eikä tuo syöttö ole tietenkään Venäjä-myönteistä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Saisiko näistä konkreettisia todisteita, kun väitteisiisi ei voi luottaa. Jos vilkaisemme Mediapoolin omia sivuja, niin se sanoo seuraavaa:

"Mediapoolin tavoite on turvata median toiminta Suomessa, tuli mitä tuli. Poolin toiminnan ydin on tukea tiedonvälityksen teknistä varautumista kriisitilanteisiin ja varmistaa siten sananvapauden toteutuminen."

Lähde: https://www.medialiitto.fi/medialiitto/mediapooli

"Sitten on tietenkin Yhdysvaltojen Helsingin suurlähetystö, jonka valtavasta lisärakennuksesta syötetään tietoja porvarimedialle ja Nato-lobbareille. Eikä tuo syöttö ole tietenkään Venäjä-myönteistä."

Saisiko myös todisteita siitä, että Yhdysvaltain suurlähetystöstä syötetään tietoja järjestelmällisesti Suomen medialle ja NATO-lobbareille? Kuka tahansa voi heittää ja trollata tällaisillä puolivillaisilla väitteillä, mutta nuo väitteet eivät todista mitään ilman selviä todisteita.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Esimerkiksi RT (Russia Today) –kanavalla on 22 toimistoa ympäri maailmaa ja yli 1000 hengen henkilökunta."

Länsimedialla on RT:tä vastassa satoja uutistoimistoja, mediakanavia ja satojatuhansia toimittajia. Ja sitten pitää vielä rajoittaa ja sensuroida RT:n toimintaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nyt vertaat totuuden viestittäjiä ja valheen viestittäjiä keskenään ollen vaatimassa valheen viestittäjille tasavertaista asemaa. Ei sellaisesta tuskin juuri kukaan ole kanssasi samaa mieltä. Valheen viestittäjäthän tulisi eliminoida kokonaan eikä vain suurimmaksi osaksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä vain. Totuus löytyy Putouksen Pierusta ja valhe Venäjän duuman eläkeikä-äänestyksestä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

RT on samanlainen putouksen pieru kuin MV-sivusto. Haisee propagandalle ja mahorkalle.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"(Toisesta linkistä Ilta-Sanomien Arja Paanasen aiheesta kirjoittamiin artikkeleihin.)"

Erikoistoimittaja Arja Paananen ei ole luotettava eikä uskottava kirjoittaja Venäjästä. Paananen on karkea Venäjän ja venäläisten halventaja. Syyt ovat ilmeisen henkilökohtaisia.

Ilta-Sanomien (Sanoma Media Finland/Erkkojen säätiö ja perilliset) markkinointi ja voittojen teko sopii hyvin Paanasen russofobiaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Sitten kerrot sen linkein, missä kohtaa Paananen on halventanut Venäjää ja missä kohtaa hänen kirjoituksensa eivät pidä paikkaansa?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Lopeta tuo trollaaminen ja iske todisteita pöytään.

On selvää, että sinulla on antipatioita Arja Paanasta kohtaan, mutta et esitä ainuttakaan todistetta hänen epäluotettavuudestaan. Miten hän ei ole luotettava tai uskottava kirjoittaja? Miten hän halveksii Venäjää ja venäläisiä? Miten hän on russofobi? Kaltaisellesi trollille sopii se, että voi vetää väitteitä ilmasta ja olla esittämättä mitään todisteita.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"RT (Russia Today) –kanavalla on 22 toimistoa ympäri maailmaa ja yli 1000 hengen henkilökunta. Sen budjetti on kymmenkertaistunut vuosien 2005 ja 2017 välillä."

- Myös Johan Bäckman kumppaneineen on meille tuttu "kotoperäinen" venäjämieliskanava yli vuosikymmenen ajalta. Kuitenkin vain desanttidosentin itsensä tiedetään toimivan virallisesti ja kaiketi saavan palkkaakin Venäjän valtion palveluksessa: https://www.iltalehti.fi/uutiset/2014012417971245_...

Tutkivan journalismin syynipäivitys voisi kohdistuakin leipätrollien lisäksi myös Suomessa jo yya-aikana toimineiden itänaapurin perinteisten 'vapaaehtoisten' infovaikutuskanavien uudelleenaktivoitumiseen näennäisen uinumiskauden jälkeen. Kuten tiedämme, tämä ilmiö on vahvistettu tiedustelun alalla jo jonkin aikaa sitten, kun Putinin noustua valtaan havaittiin vanhan ajan henkilösuhdevakoilun uustuleminen illegaalimuotoisenakin merkittäväksi tekijäksi postneuvostoliittolaisten elektronisten ja verkkoaktiviteettien rinnalle.

Myös tavallisentuntuisen kansalaistoiminnan saralla infovaikutetaan, myös hakkerilonkeroineen. Jarmo Koponen voinee vahvistaa vaikkapa Suomi-Neuvostoliitto-Seuran aiemman 'epävirallisen' aseman merkittävyyden yhtenä aikansa trendinmuokkausverkostojen mielipidejohtajana ja myös jonkintasoisena portinvartijaseulana vaikkapa SNS:n YLEn työpaikkaosaston kautta. Suomessa toimii muuten edelleenkin ainakin yksi Suomi-Venäjä-seuran työpaikkaosasto.

Keneltäkään ei kai ole jäänyt huomaatatta, että tämä radikaalimpaa RuFi-järjestöä kieltämättä maltillisempi virallinen ystävyysseura ei ole enää vuosiin sekään ollut ihan vaan pelkkä ei-poliittinen kulttuuri- ja matkailukerho. Se on taas selkeästi venäjämielinen lobbyverkosto paljolti entisine aktivisteineenkin ja kontakteineen ja järjestelee mm. 'rauhanpolkupyöräretkiä' Viipurin imperialistisiin voitonpäiväjuhliin. SVS on uudelleenaktivoitunut paikoin myös ns. yleisten syiden mukaisen 'oikeinajattelun' auktorisoituna edustajana. - Tutkivan journalismin syyniin voisivat siis kernaasti päätyä myös mahdollisesti vieraan vallan etujen mukaisiin vaikuttamispyrkimyksiin viittaavat viattomantuntuiset lobbytoimintamuodot, joita on nähty taas huolestuttavan oloisesti jopa eräillä valtionhallinnon tasoilla.

On myös merkkejä siitä, että osa radikaalimmasta paikallisesta ay-järjestötoiminnasta on ikään kuin vanhan lukkarinrakkauden pohjalta merkittävältäkin osin venäjämielisen painostuslobbyn käsissä, joilla näyttäisi olevan kytköksiä myös äskettäin vankeustuomion saaneen dosentti Johan Bäckmanin tukijoukkoihin. Ainakin erääseen suureen valtionvirastoon liittyvässä esimerkkitapauksessa on nähtävissä selviä linkkejä myös vuoden 2009 Sanoma-talon Nashi-mielenosoituksen sekä 'neuvostovastaisen' mielipiteen ilmaisun ja poliittisen irtisanomistapauksen välillä. Erottamisvaateiden perusteluna mainittiin Tallinnan Pronssisoturi-kriisiin 2007 liittyneen Sofi Oksasen 'Kaiken takana oli pelko' -kirjan julkistuksen jälkimainingeissa virkamiehen intranetiin kirjoittama lausuma "Neuvostoliitto aloitti sodan Suomea vastaan ja miehitti Viipurin läänin omalla väellään talvisodan ja jatkosodan jälkeen". Tätä lausumaa väitettiin "rasistiseksi ja venäläisvastaiseksi", ja toiseksi potkukriteeriksi paljastui Johan Bäckmanin 'halventaminen' etuliitteellä 'desanttidosentti'. Tapaus on esitelty tämän Puheenvuoro-blogin case-osassa: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Johan Bäckman on tosiaan tehnyt mahdottomasta mahdollista: hankkinut porttikiellon Uuteen Suomeen kiljumalla jo puheenvuoronsa otsikossa että Sofi Oksanen on natsi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, ja porttikiellon Eestiin hän hankki jo vuonna 2009.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Joo, ymmärrän kyllä että Virossa ei erityisemmin pidetä valheita levittävistä dosenteista. RT ja MV kyllä sellaiset kelpuuttavat.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Arvoisat kommentaattorit. Älkää ihmeessä moittiko Rauno Lintusta niin, että hän sen tähden lopettaisi kirjoittamisen tällä palstalla. Hän on niitä harvoja rehellisiä ihmisiä, jotka vielä tunnustavat olevansa kommunisteja. Se vaatii sellaista uskovaisuutta, jota porvareilta harvemmin löytyy.

Sitä paitsi mielipidepalsta olisi aika tylsä, jos siellä olisi vain samanmielisiä mielipiteitä.

Se, mitä kommunisti Raunossa ihailen on se, että hän hyväksyy ja kunnioittaa maailman kapitalistisimman valtion toimia. Se vaatii todella laaja-alaista maailmankatsomusta.

PS:

Hyvin ajankohtainen kysymys: Kuka tietää koska Venäjällä oli viimeksi ammattiliittojen poliittinen lakko hallituksen lakiesitystä vastaan, tai edes mikä tahansa lakko?

Jaa, mutta ehkä tuota eläkeikärajaa hieman muutettiin mielenosoitusten johdosta mutta se johtui varmaan Putinin kannatusluvuista?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Oikeistolainen on taipuvainen eristäytymiseen ja tosiasioiden kieltämiseen, vasemmistolainen masennukseen ja toisten syyttämiseen - täällä monipuoluemaassa, Adoro, voit vaalijulisteiden valokuvista havaita, kuinka pätevästi naamataulut näyttävät vahvistavan tutkimuksen - aivan kuten Tansanian ja Malawin presidenttien, ja sitä mukaa lehtien vertailu."

(Pulkkinen: Romaanihenkilön kuolema, 1985)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaatisi se jotain muutakin, Aarne Saariseen verrattuna nykyiset kommunistit vaikuttavat taivaanrannan tapiseeraajilta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jokaisen suomalaisen kannattaa lukea tämä; jos ei muuten niin puheena olevan blogikirjoituksen ymmärtämiseksi:

Ryssävihan kulta-aika

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Taas kerran täyttä roskaa putinisti ja Pohjois-Korean propagandisti Kejolta. Te ette tajua, että itsenäisyyden alun ryssäviha ja nykyinen hyvin skeptinen suhtautuminen Putinin hallintoon tulevat eri lähteistä.

Karemaan väitöskirjaa voidaan soveltaa vain noin sadan vuoden takaisin tapahtumiin. Kannattaa myös huomata se, että kyseinen väitöskirja tehtiin vuoden 1998 paikkeilla.

Putinin hallinto on vastuussa niin itäisen Ukrainan konfliktin lietsomisesta, Syyrian siviiliväestön häikäilemättömästä pommittamisesta ja Ukrainalle kuuluneiden alueiden riistämisestä vastoin Venäjän allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia. Suosittelisin, että useampi ihminen lukisi professori Alexander J. Motylin, joka on erikoistunut Ukrainaan, Venäjään ja Neuvostoliittoon, kirjoituksen Putinista, sillä siinä tämä asia on kiteytetty hyvin:

https://www.politico.eu/article/vladimir-putin-war...

Se, että Putinin Venäjään suhtaudutaan hyvin skeptisesti, se ei ole ryssävihaa, vaikka Kejo ja muut kyyniset valehtelijat muuta väittävät, vaan se on luonnollinen seuraus Putinin hallinnon piittaamattomille toimille. Häikäilemättömästi valehtelemalla Kejolla ja muilla putinisteilla on Putinin hallinnon uhrien verta käsissään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voi Petri Luosto parka... Toivottavasti saat edes siedettävän maksun tuollaisen soopan suoltamisesta. Vapaa-ajallaan tuskin kukaan viitsisi moiseen alentua.

Pystyykö USA myymään sodan Suomen ja Venäjän välille?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #64

Tuo väitteesi on jostain, minne ei aurinko paista. Paljastan valheitasi ja trollaamistasi vaikka ilmaiseksi, kun alat levittämään niitä.

Tuo linkki kirjoitukseesi ei todista mitään. Se vain trollaamistasi, jossa väität omien mielipiteidesi olevan faktoja. Sinunlaistesi riidankylväjien tehtävänä on saada aikaan epäsopua ja luoda epäluottamusta maamme ulkopolitiikkaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #65

Kiitos kommentistasi, Petri. Se antoi minulle ihan välittömän naurunpurskahduksen ja sen jälkeen aloin pikkuhiljaa miettimään, että mahdatko olla tosissasi. Mutta ei... en jaksa niin epätodennäköiseen vaihtoehtoon uskoa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #70

Sinulla ei ole mitään syytä nauraa toisille. Se vain osoittaa pinnallinen ja ylimielinen ihminen olet. Tahdottomasti syljet ulos ulkomaiden, kuten Pohjois-Korean ja Venäjän propagandaa, ja kun sinua arvostellaan, niin peilaat oman toimintasi muihin ihmisiin. Ainoa asia, jota sinun pitäisi miettiä, on se, että onko toimintasi sen arvoista. Kyllä, olin tosissani, vaikka se vaihtoehto ei mahdukaan pieniin aivoihisi.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Venäjä-kauhussa meinaa helposti unohtua mittasuhteet. Venäjän talous on vain kolme kertaa Ruotsin talouden kokoinen. Venäjän talous on vähän suurempi kuin Espanjan talous ja merkittävästi pienempi kuin Ranskan tai Saksan taloudet yksinään.

Venäjällä ei ole mitään realistisia edellytyksiä olla oman propagandansa mukainen tasavertainen peluri USA:n ja Kiinan kanssa. Venäläisiä on aivan liian vähän ja Venäjän talous on aivan liian pieni. Samasta syytä Venäjän luoma uhka esimerkiksi Länsi-Euroopalle ei millään laskentakaavalla voi olla sitä luokkaa kuin monet sen esittävät.

Itse asiassa on Venäjän propagandistien edun mukaista jos länsimaiset toimijat esittävät Venäjän vahvana ja taitavana. Moinen sataa Venäjän valtaa pitävien laariin sisäpolitiikassa. Tämä samalla kun Venäjän talous on aika vaatimaton, demografia epäedullista ja infrastruktuuri heikoissa kantimissa.

Venäjän talouden koko ei mahdollista sille sitä roolia, jonka Venäjä itse haluaisi. Samalla se kuitenkin estää Venäjää olemasta sellainen kaikkivoipa ja onnistuva uhka, jollaisena sen jotkut esittävät. Venäjällä ei yksinkertaisesti riitä resurssit.

Huolimatta siitä, että Venäjä on aika heikko toimija, niin Suomen olisi kannattanut miettiä sitä NATO-jäsenyyttä joskus 1990-luvulla kun Neuvostoliitto oli hajonnut. Tilanne nyt on hankalampi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Venäjän talous on vain kolme kertaa Ruotsin talouden kokoinen"

Joo taikka pienempi kuin Hollannin talous, jos entistä ulkoministeriämme herra Stubidoa on uskominen. Näitä urbaanilegendojahan riittää...

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Jaa, kerrohan mitä urbaanilegendaa on verrata talouksien kokoa virallisten tilastojen avulla? Vai väitätkö, että Venäjä valehtelee taloutensa pienemmiksi kuin mitä se oikeasti on? Moinen olisi varmaankin ensimmäisiä kertoja historiassa.

Tällä hetkellä Venäjän talous on Venäjän oman tilaston mukaan yllättävän pieni. Nimellisarvoltaan.

Ostovoiman kannalta tilanne on Venäjän ja venäläisten kannalta edullisempi, mutta joka tapauksessa Venäjä on paljon pienempi talous kuin Saksa tai Ranska. Myös ostovoimalla mitattuna.

Venäjän taloudellinen kapasiteetti nyt vain on paljon pienempi kuin putinistit toivoisivat tai Venäjän uhalla mesovat antavat ymmärtää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #57

Toisaalta, jos kaikki liikenevä taloudellinen kapasiteetti valjastetaan ensisijaisesti aseistautumiseen, uhkaa voitaneen tällä valinnalla kasvattaa suhteessa niihin, jotka investoivat resurssejaan muidenkin päämäärien tavoittelemiseen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #57

Venäjän kiusallinen todellisuus on se, etteivät osaa tehdä juurikaan mitään muuta, kun aseita. Tällaisella valtiolla ei ole asiaa maailman markkinoille, muutoin kun raaka-aineen toimittajana.

Lada tehdasikin tuottaa valtavalla työvoimalla sekunda-autoja, jotka eivät kelpaa kenellekkään edes liki ilmaiseksi Venäjän ulkopuolella.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #59

"Lada tehdasikin tuottaa valtavalla työvoimalla sekunda-autoja, jotka eivät kelpaa kenellekkään edes liki ilmaiseksi Venäjän ulkopuolella."

Minulle kelpaisi. Kerro, mistä voin mennä noutamaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #60

Olisiko vaihtoautoja, ei taideta myydä Suomessa.

Ei ole ainakaan hinnoista kiinni: Ladan myynti tyssäsi jo alkuunsa

Vuoden aikana kilpiin meni vain kolme Ladaa.

https://www.iltalehti.fi/autot/201702082200067192_...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #60

Seija Nylundin linkkaamasta artikkelista koordinaatteja Kejolle, ja ei kun autokaupoille!
"Tamperelainen Lada-Auto alkoi tuoda venäläistä Ladaa viime vuonna, mutta ensimmäisen vuoden myynti jäi ohueksi."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #63
Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #66

Ei nykyinen kapitalistinen Venäjä pääse lähellekään sitä menestystä ja tuotantoa, mikä tapahtui sosialistisen Neuvostoliiton aikana.

Suomen Pankki/Bofit ja Rusgate: "Energiaministeriön tietojen mukaan Venäjän raakaöljyn tuotanto nousi syyskuussa täpärästi Neuvostoliiton jälkeisen ajan huippuunsa. Keskimääräinen päivätuotanto nousi elokuusta 1,3 % ja oli 11,4 milj. tynnyriä."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #67

"Ei nykyinen kapitalistinen Venäjä pääse lähellekään sitä menestystä ja tuotantoa, mikä tapahtui sosialistisen Neuvostoliiton aikana."

Mitähän nyt tarkoitat, Neuvostoliittohan romahti siihenkin että öljyn tuotanto alkoi laskea vuodesta 1988 vuoteen 1991 ja sen jälkeenkin.

Oil Prices and the Fall of the Soviet Union

https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Oil-Prices-...

Mitä viime kuukauteen tulee niin Moskovan mukaan ei siitä nousekaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #68

Похоже, что Россия и Китай Xi Ping делают отличный Дом власти и идут на агаист США.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Привет, я хочу, чтобы было ясно, что Владимир Путин - просто отличный лидер, как в США. Президент США Дональд ТРУМП!

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

So Keep on Sucking The Rich People !!!!!!!!!!!!!

Toimituksen poiminnat