Jarmo Koponen

Sepitys

 • RT:n Margareta Simonjanin tekemä rentoa keskustelua jäljittelevä muka-haastattelu sai katsojan tuntemaan myötähäpeää.
  RT:n Margareta Simonjanin tekemä rentoa keskustelua jäljittelevä muka-haastattelu sai katsojan tuntemaan myötähäpeää.
 • Kremlin perustama media toimii Venäjällä osana maan turvallisuuspalvelua.
  Kremlin perustama media toimii Venäjällä osana maan turvallisuuspalvelua.
 • Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väittää kuvien osoittavan, että brittipoliisi valehtelee. Molemmissa sama aika.
  Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väittää kuvien osoittavan, että brittipoliisi valehtelee. Molemmissa sama aika.
 • Rossija24 todistelee venäläisten fitnes-konsulttien matkanneen Salisburyyn nähtävyyksien vuoksi. Kaksi kertaa.
  Rossija24 todistelee venäläisten fitnes-konsulttien matkanneen Salisburyyn nähtävyyksien vuoksi. Kaksi kertaa.
 • Meemit ovat rajuja: "Lähdetään Salisburyyn - näytä sinulle tornin"
  Meemit ovat rajuja: "Lähdetään Salisburyyn - näytä sinulle tornin"

Venäjän media myllyttää. Se hämmentää ja sepittää. Venäjä väittää, ettei sillä ole mitään tekemistä Salisburyn myrkytysten kanssa.

Myrkkyisku johti yhden ihmisen kuolemaan ja neljä ihmistä joutui rankkoihin sairaalahoitoihin. Myrkytyksissä käytettiin sotilastason Novitšok-hermomyrkkyä.

Näytöksistä viimeisin alkoi toissapäivänä kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käskytti esiin iskusta epäillyt miehet. Kiinan presidentin vieressä talouskokouksessa istunut Putin väitti samalla, että brittipoliisin jäljittämät Venäjän sotilastiedustelun upseereiksi osoitetut miehet ovat siviilejä eikä heidän toimiinsa liity mitään rikollista.

Valehtelu suoraan päin naamaa on koulutettujen vakoilijoiden ammattitaitoa.

Putinin käskystä ei kulunut aikaakaan kun Venäjän tv-propagandakanavan päätoimittaja sai soiton miehiltä, jotka halusivat tulla sepustamaan, millä asioilla he liikkuivat Englannissa.

Ohjelmassa miehistä tulikin uhreja, jotka eivät tiedä enää, miten jatkavat elämäänsä, koska se meni mullin mallin sen jälkeen kun heidän kuvansa oli julkaistu ja miehet yhdistetty murhayrityksen kohteeksi joutuneisiin Skripaleihin. Haastattelua oli leikattu selkeästi viestin vahvistamiseksi.

Entisen venäläisen vakoilijan Sergei Skripalin ja tämän Julia-tyttären murhayritys maaliskuussa on selvitetty tarkasti, mutta  Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapahtuneeseen ja järjestänyt laajan kampanjan hämmentääkseen totuuden julkituloa.

Maan ulkoministeriön tiedottajalta Marija Zaharovalta ja tämän alaisilta on kulunut  paljon aikaa sosiaalisessa mediassa Ison Britannian ilkkumiseen.

Venäjä on karnevalisoinut myrkytysjupakan hämmentääkseen tapahtunutta.

Yksityisestä matkastaan avautuneiden miesten sepitys saattaa upota kotiyleisöön. Vaikka ulkomaille suunnattua ja valehteluun valjastettua RT-kanavaa ei Venäjällä katsota yhtä paljon kuin perinteisempiä tv-kanavia, on Salisburyn nähtävyyksiin kahden päivän aikana tutustuneiden ja toisen matkan jälkeen välittömästi maasta Moskovaan poistuneiden miesten tarinaa selitetty myös muissa lähetyksissä.

Torstai-iltana Venäjän Rossija24-kanava esitti Salisburyn erinomaisena matkustuskohteena, jossa on jo parin vuoden ajan järjestetty myös näyttävä Pride-marssi.

Seksuaalivähemmistöjen nostaminen esiin miesten haastattelua selittävässä uutislähetyksessä on osa sepitystä.

Venäjä on taitava manipuloimaan kansaa.

Israelilainen historioitsija Yuval Noah Harari kirjoittaa tästäkin aiheesta selkeästi kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta. (Bazar)

”Sepitetyt tarinat ovat itse asiassa olennaisesti parempia kuin totuudet, kun on kyse ihmisten yhdistämisestä. Jos haluat mitata ryhmälojaliteettia, sinun kannattaa vaatia ihmisiä uskomaan johonkin absurdiin asiaan, sillä se on paljon parempi mittari kuin että heitä vaadittaisiin uskomaan totuuteen. Jos suuri päällikkö sanoo: ’Aurinko nousee idästä ja laskee länteen’ ei tarvitse tuntea lojaalisuutta päällikköä kohtaan voidakseen osoittaa hänelle suosiota. Mutta jos päällikkö sanoo:  ’Aurinko nousee lännestä ja laskee itään’ vain todelliset lojalistit taputtavat käsiään. Samoin jos kaikki naapurisi uskovat saman epäilyttävän tarinan, voit luottaa siihen, että he vetävät kriisiaikoina yhtä köyttä. Jos he suostuvat uskomaan vain vahvistettuihin tosiasioihin, mitä se muka todistaa?”

Meillä on ihmisinä perusajatuksena päätellä, että kyseessä on aina hyvän ja pahan välinen kamppailu. Tästä lähtökohdasta Venäjä toimii.

Propagandan historiasta (Into) kirjoittaneet Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen muistuttavat, että uuden Venäjän massavaikuttaminen tuo esiin erään nykypropagandalle leimallisen piirteen: mielipidevaikuttaminen on nyt jatkuvaa.

”Se ei kuulu vain sotaan tai erikoistilanteisiin, vaan on käynnissä koko ajan. Tämä ei tietenkään koske ainoastaan Venäjää, vaan näyttää olevan miltei globaali ilmiö. ”

Kuten kirjassa todetaan, propaganda toimii aina kulttuuri- ja tapauskohtaisesti. Eräs syy tähän on se, että propagandan tekijä käyttää tavallisesti hyväkseen tiettynä aikana tietyssä paikassa vallitsevaa tilannetta pyrkiessään vaikuttamaan siellä eläviin ihmisiin.

”Propaganda on olemassa, koska sille on tilausta. Pitää paikkansa, että se itse luo osan tästä tilauksesta, mutta siitä huolimatta propagandan käyttöarvo selittää sen olemassaolon.”

Venäjä pyrkii vaikuttamaan omalla tarinallaan ulkomailla asuviin Venäjää tukeviin ihmisiin. Omiinsa he eivät luota yhtään enempää, mutta epäluuloa ja hämmennystä on Kremlin vallan pönkittämiseksi vietävä siinä missä kaasulle järjestettävä ostajia. Kauppoihin sitoutuneita kyynisiä liikemiehiä ja poliitikkoja eivät valheet hetkauta, mutta monet ihmiset täydentävät koneiden työtä jakamalla eteenpäin Venäjän valheita.

Haastattelu on katsotavissa kokonaan internetissä. Youtubesta löytyy helposti myös lyhyempiä koosteita.

https://

Jos joku vielä kutsuu RT-kanavaa tiedotusvälineeksi mainitsematta, että kyse on propagandasta, on todettava sanojan siirtyneen jo siihen leiriin, jossa sananvapauden ihanteella ei ole merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Solzhenitsynin Vankileirien Saaristossa kerrotaan eräästä tapauksesta, jossa Britannia oli luovuttanut sodan jälkeen kaksi neuvostoliittolaista miestä Neuvostoliittoon takaisin. En muista mitenkään enää mistä siinä oli ollut kysymys, ilmeisesti ei kuitenkaan mistään rikoksesta tai edes loikkauksesta (ehkä olivat jääneet sodassa länsiliittoutuman alueelle syystä tai toisesta), mutta joka tapauksessa heidät oli Neuvostoliitossa laitettu ankaraan vankilaan kärsimään pitkiä tuomioita.

Heidän kohtalonsa oli tihkunut länsilehdistölle ja asiasta kauhisteltiin englantilaisissa sanomalehdissä. Noin kuukausi sen jälkeen Neuvostoliitossa julkistettiin Moskovassa filmihaastattelu, jossa nuo kaksi hyvinvoivan näköistä miestä kertoivat olleensa äimistyneitä siitä mitä he olivat "lukeneet" länsimaisista lehdistä ja vakuuttivat elävänsä hyvää ja normaalia elämää.

Englantilainen media oli pahoitellut asiaa ja pyytänyt jopa anteeksi Neuvostoliitolta. Solzhenitsyn kirjoitti kuitenkin, että välittömästi ensimmäisten länteen levinneiden uutisten jälkeen miehet oli poistettu vankilasta, heidän tukkansa oli annettu kasvaa ja heidät oli ruokittu joka päivä kuukauden aikana. Sitten heidät oli puettu hyviin vaatteisiin ja kerrottu mitä filmissä pitää kertoa. Tiedä sitten kuinka monta otosta siitä oli tehtykään ...

Kuviot ovat hyvin samanlaisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kaverukset esiintyivät eilen myös Venäjän TV1:n pääuutisissa. Jo kehon kielestä näki, ettei ihan koko totuus tullut ulos.

www.1tv.ru

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Näin just. Pääjuttu oli RT:n, joka on turvallisuupalvelujen (so. myös Kremlin) projekti. Tarkoitus olikin, että uutista lainataan muissa välineissä.

Kiitettävästi näin on tehty. Jopa naureskellaan. Näin saadaan hämmennettyä lisää. Homopropagandaa ihmettelen, vaikka ymmärrän syyn.

Mitä sinä arvelet, Jouni?

Jostain syystä miesten esitystä ei oltu harjoiteltu niin, että he itse uskoisivat tarinaansa. Ehkä se ei ole tarkoitus.

Ylipäätään arvioinnissa on mentävä syvemmälle. Itse koetan vain ymmärtää pintaa, jonka media ja propagandistit luovat tiedotusvälineissä. Tässä ja nyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No vaikeahan sitä on mitään tietää näin faktojen jälkeisenä aikana. Mutta kavereiden tarina tunnin turistireissusta Salisburyyn ei kyllä kuulosta uskottavalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #4

RT:n toimittaja ei kysynyt, miten on mahdollista, että kaverusten hotellihuoneesta löytyi jäämiä Novitshok-myrkystä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #20

RT:n toimittaja ei kysynyt, mutta minä kysyn Snellmanilta.

Miten monta sataa ihmistä yöpyi hotellissa kahden venäläisen turistin jälkeen ennen kuin näytteet otettiin? Miten moni sairastui ja kuoli maailman tappavimman myrkyn jälkeen?

Se taho joka valehtelee ja sepittää juttuja löytyy Britanniasta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Sepitys" ts. valehtelu. Vanha suomalainen on sananparsi pätee vieläkin,
"ryssä on ryssä ......"

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kehon kielen mukaanko tuomiot nykyisin jaetaan lännen oikeuskäytännössä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nythän Venäjä myrkyttää omia kansalaisiaan jo rajojensa sisäpuolellakin (Pussy Riot).

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Eilisen Rossija24-uutisten pääjuttu klo.22. lähetyksessä. Tapahtunut vieritetään myrkytetyn omaksi töppöilyksi lääkkeiden kanssa ja leimataan vain julkisuustempuksi, koska MM2018 saatu noste on hiipumassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8

Venäläinen aktivisti ja Pussy Riot -ryhmään kuuluva Pjotr Vasilov on sairaalahoidossa Moskovassa. Omaiset uskovat, että hänet on saatettu myrkyttää. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC, Meduza-sivusto ja uutistoimisto Reuter. Verzilov sairastui tiistaina kun hän oli osallistunut toisen Pussy Riot-aktivistin ja nykyisen kumppaninsa Veronika Nikulshinan oikeuskäsittelyyn Moskovassa. Hän oli yksi neljästä Pussy Riot -ryhmäläisestä, jotka tunkeutuivat polisiiasuissa kentälle kesken jalkapallon MM-finaalin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjän vastainen propaganda saa jo koomisia piirteitä.

Tohtori, historioitsija Juhani Suomen mukaan Venäjä-vihan lietsonta ja presidentti Putinin saatanallistaminen on joukkoitsemurhan valmistelua.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Rauno, tarkoittaako tämä sitä, että sinun asenteesi takana on pelko?

Parempi nuolla sitä yhtä ruumiinosaa kuin sanoa totuus, sillä muuten se paha itäinen karhu lyö käpälällään...

PS. Sinun määritelmäsi "Venäjä-vihasta" taitaa sitä paitsi olla hieman liioiteltu - ei Venäjän kritisoiminen ole vihaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #83

Kaiken takana oli pelko. Sofi Oksanen ja Imbi Paju julkaisivat aikanaan tuon nimisen kirjan. Johan Bäckman toi sen Putin-jugendin vai mitä lie natsinuoria elämöimään julkaisutilaisuuteen. Pyöri siellä Halla-ahokin mutta kukaan ei oikein tiennyt kenen joukoissa se seisoi. Mutta eihän ilmaista mainostilaa lehdissä voinut olla käyttämättä. Entinen kielitieteilijä, nykyinen nettikirjoittelija ei silloin vielä olltu aivan niin mediasekskäs kuin nykyään.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #89

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/04/pajun-...

" lauantai, 4. huhtikuu 2015

Pajun ja Oksasen "valheen pitkät jäljet"...

Imbi Paju “Valheella on pitkät jäljet” pidempi versio kokoelmasta Kaiken takana oli pelko (Oksanen /Paju 2009)

Imbi Paju

Valheella on pitkät jäljet

”Puoluetyö on elämänkutsumus ja enemmänkin – se on ylevää taidetta” (Rahva Hääl 20.4.1966)

... "

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #102

Hämeen hammas ei pure Sofi Oksaseen. Ei siihen pure oikein mikään, on se niin suuri kirjailija.

Tässä vähän faktaa sepitysten sijaan: Salisburyn hermomyrkkyiskusta epäillyt venäläismiehet Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov näyttävät ilmestyneen Venäjän väestörekisteriin vasta vuonna 2009. Heiltä ei löydy tätä vanhempia henkilötodistuksia tai merkintöjä asuinpaikasta.

Asiasta kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat ja tutkivan journalismin sivusto The Insider Russia, jotka sanovat päässeensä tutustumaan miesten asiakirjoihin Venäjän väestörekisterissä.

Sen sijaan toisen miehen rekisteriasiakirjoissa on huippusalaiseen luokitukseen viittaava merkintä sekä puhelinnumero, joka kuuluu ilmeisesti Venäjän puolustusministeriölle.

Julkaisujen mukaan tiedot viittaavat siihen, että Petrov ja Boširov ovat Venäjän tiedustelupalvelujen työntekijöiden käyttämiä peitehenkilöllisyyksiä.

Samaa sanoo Britannian hallitus, joka syyttää nimiä käyttäneitä miehiä Venäjän entisen vakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkyttämisestä. Miehistä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Bellingcatin ja The Insiderin mukaan miesten nimissä esiintyneille henkilöille myönnettiin Venäjän sisäiset passit vuonna 2009. Heistä ei kuitenkaan löydy väestörekisteristä tätä vanhempia tietoja tai aiempia henkilötodistuksia.

Yleensä henkilön väestörekisteriasiakirjassa on nykyisten passien lisäksi merkintöjä edellisistä henkilötodistuksista, ulkomaanpasseista sekä edellisistä osoitteista.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #106

Myrkytysuhrien sukulaislikka Viktorija Skripal tuntee myös Ruslan Boshirovin ja Aleksandr Petrovin, ja sanoo, että homma on bluffia...

https://news.mail.ru/incident/34716799/

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #110

Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov ovat tosiaan ilman muuta bluffia, eivät agentit ja palkkamurhaajat omalla nimellään esiinny.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#79
Venäjän vastainen propaganda saa jo koomisia piirteitä.
..................

Totuuden selvittäminen ei ole Venäjän vastaista propagandaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ehkä juuri se huolettomuus, jolla Kreml näyttää laittaneen murhamiehensä matkalle ja jälkikäteen karnevalisoi tapahtumat, on kaikkein huolestuttavinta. Kansainvälinen yhteisö on opettanut maan hallitsevan mafian olettamaan, ettei se joudu vastaamaan mistään, oli kyse sitten matkustajakoneiden pudottamisista, valtion organisoimista salamurhista tai siviilien teurastamisesta Idlibissä.

Jos tämä on tilanne, miksi arkailla esimerkiksi taktisten ydinaseiden käyttämisessä pelotuksena kaikille niille maille, jotka harkitsevat asettumista poikkiteloin Venäjän laajentumispyrkimyksissä? Tai olla kehittämästä mitä hyvänsä kemiallisia, biologisia tai digitaalisia aseita, joilla voidaan aikaansaada mittaamattoman suuria vahinkoja potentiaalisten vastustajien keskuudessa?

Punainen viiva olisi pitänyt vetää jo kauan sitten. Mitä pidempään sen vetämisessä aikaillaan, sen pahemmaksi tilanne muodostuu.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Valitettavasti olemme jo ohittaneet kriittisen pisteen. Paluuta ei ole eikä kannata taakse katsoa. Tämä on ollut selvä jo pitkään.

Pitää tietysti muistaa, että neuvostoaika oli pitkälle valhetta.

Toisaalta kuten olemme huomanneet myös erilaisten rinnakkaiskäsitteiden maailma syö ihmisten kykyä uskoa ja ymmärtää "totuutta" objektiivisuudesta nyt puhumattakaan.

Venäjä on kehittynyt taloudellisesti suuntaan, jossa Putinin 1990-luvun alun opit tuottavat tulosta. Valta keskittyy suurille korporaatioille, joita ohjaavat Kremlin sisäpiirin tavoitteet. Kansalla on jo sivustaseuraajan rooli.

Olkoonkin, että maa ei ole vielä ja tuskin muuttuukaan ihan heti diktauuriksi. Autoritaarinen vallankeskittäminen ja mahdollisuus ansaita pitää monet tyytyväisinä. Apajilla on myös paljon suomalaisia.

Risto Koivula

On tehty liikaa false flaggeja:

https://www.youtube.com/watch?v=o5RWC9joWKk

UN's Carla Del Ponte: 2013 chemical attack was done by Syrian rebels, not Assad

Risto Koivula

Venäjä ei ole pudotellut matkustajakoneita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Neuvostoliitto lasketaan mukaan, niin on jopa tunnustettu.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjän kehitystä tuskin selitetään talousteorioilla, mutta kun on lukenut viime päivinä muisteluita 10 vuoden takaisesta alamäestä Yhdysvalloissa, on voinut todeta toiminnan rikolliseksi. Ahneus on hyvästä, vai miten se Gekko sanoikaan.

Boris Grozovsky and Max Trudolubov

http://www.kennan-russiafile.org/2018/09/13/capita... --- Capitalism the Kremlin Way

In his two decades in power, President Vladimir Putin has prevented Russia’s economy from going under and kept most of the ruling elite in place. The secret behind Putin’s remarkable course of stability is a public-private partnership of sorts, a business arrangement, in which the public side is represented by Putin and the private side by his friends and other individuals who were able to make special deals within his system.

Contrary to almost all expectations, Putin’s signature combination of crony capitalism and sound macroeconomic policies has so far stood the test of external sanctions and internal unrest. If Putin’s economic system is to face any serious threats, they will come from the system itself. Based upon the way it works now, it can only get more concentrated and less equal.
>>>>>>>
The main idea Putin seems to have taken from his time in St. Petersburg was that of the public-private partnership, but one constructed along Russian lines. >>>>>> He learned that your business will do well if you are protected by the siloviki, so a public-private partnership is the best way to do business. When Putin became president of Russia, he step-by-step built the crony capitalism system, through which his good friends have gained control of large chunks of the Russian economy.
>>>>>>
The irony of the moment is that the sanctions regime is forcing Putin to entrench his crony system even further. The state coffers and state-owned banks remain the only sources of investment. Under these circumstances the large state-run corporations can only get bigger, and thus a larger share of the Russian economic pie gets transferred to entities owned or run by businessmen close to Putin

Mario Basic

Miten nyt tätä talousmallia sanotaankaan, kunhan on suhteellisesti stabiili ja näin ollen myös kansalle hyvä. Jeltsinin hallintatapaa on voitu viedä Venäjän sekasortoon. Siirtymäkausi sosialismista täysdemokratiaan ei ole vielä päättynyt entisissä sosialistisissa maissa, se tapahtuu vasta, kun ent. kommunistipuolue jää pieneksi vähemmistöksi ja "nostalgiset tunteet" edellistä järjestelmää kohtaan katoavat. Venäjän tilastot kriisistä ja seurauksista korreloivat hyvin keskenään (esim. työttömyysaste vs. miesten kuoliniän keskiarvot).

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Antti Kasvio ei tyydy enää vain lokasangon kaatamiseen Venäjän niskaan, käytössä on jo jätetynnyri.

Ulkoasiaineuvos, historiantutkija Juhani Suomen haastattelu Kulttuurivihkot/Facebook https://www.youtube.com/watch?v=P-XXAwj75Bo

Risto Koivula

Kirjoittaja väittää, että FSB:llä ei olsi Lontoossa valmiina henkilöitä, jotka voisivat todellisen myrkytysoperaation toteuttaa, vaan pitäisi tällainen äärimmäisen "riskaabeli" marssi (sellaisessa tapauksessa) suorittaa valvontakameroiden luvatussa maassa.

Myrkky ei ollut Novichokia, sanoo mm. USA:n Ilmavoimien entinen päälääkäri ja muutaman kerran presidentiksikin pyrkinyt Ron Paul, joka oli mukana hommassa kun Uzbekistanissa ne Novichok-hommat lakkautettiin ja kemiallisten aseiden riisuntaa valvottiin.

Putinista yritetään tehdä hölmö.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kuka väittää että Lontoossa olisi valmiina? En tiedä yrittääkö kukaan tehdä kenestäkään hölmöä. Toistaiseksi ei siltä näytä.

Hölmöä ei varmaan ole edes väittää tai olettaa, että Ron Paul tietäisi jotain enemmän kuin mitä tiedusteluorganisaatiot eivät jo tietäisi, mutta vertaisin tietoa joihinkin akateemisempiin selvityksiin.

Erilaisia artikkeleita ja tv-ohjelmiakin on sen sijaan esitetty entisen Neuvostoliiton alueen laboratorioista.

Venäjä pyrkii kaikella tavalla osoittamaan muut yhtä epäiltäviksi kuin se itse on osoittanut olevansa.

Venäjä käy sotaa. Olet ryhtynyt Venäjän apulaiseksi. Omalla nimelläsi ja kasvoillasi.

Risto Koivula

Mulla ei ole mitään kiinnitystä Venäjään. "Novichok", joka ei ole mikään kemiallisen aineen nimi, vaan sitä on käytetty eri ainaista, ei ole mikään salaisuus eikä vain Venäjälle mahdollinen tuotos. Sen alkuperäiset keksijät ovat nykyään USA:ssa. Siirtyivät kai sieltä Uzbekistanista, missä sitä neuvosto-Novichokia tehtiin joskun 30 vuotta sitten.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #13

No joo. Olet varmasti oikeassa siinä, että julkisuudessa voidaan yksinkertaistaa myös myrkkyjen nimiä.

En minäkään ole kaikkien alojen asiantuntija, mutta koetan aina hieman googlailla, kun siihen on mahdollisuus.

http://science.sciencemag.org/content/359/6382/1314

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #13

Sen sijaan olen kyllä esiintynyt mm. NATO:n AEROSPACE-tutkimuksen Euroopan (silloisessa) pääpaikassa Englannin Loughborough´ssa ja yhtä "eurotieteen"-vastaisesti kuin täälläkin:

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2596...

" Riccardo Morandi ei ollut ainoa "eurotieteellinen" siltaguru...
19.8.2018 06:23 Risto Koivula

https://www.tiede.fi/comment/2527340#comment-2527340

" A thin-walled rigid-in-plane rectangular box beam under torsion according to the theory of guided beams. A revision of the Kollbrunner-Hajdin solution of the problem.

4nd ICTWS Conference, Loughborough, United Kingdom 2004 (Ohutseineämäisten rakenteiden 4. maailmankonferenssi) ...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jos totuuden puolustaminen propagandaa vastaan leimataan Venäjän avuksi, olkoon sitten niin.

Jarmo Koponen saattaisi vielä pelastautua katsomalla tämän Juhani Suomen haastattelun https://www.youtube.com/watch?v=P-XXAwj75Bo

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Risto Koivula

Ron Paul on yksi venäläisen median suoituimmista kommentaattoreista ! Venäjän uskotaan rahoittaneen hänen presidenttikampanjaansa vuonna 2008.

POLITICS
Ron Paul Is Putin's New Best Friend
The former congressman from Texas is making a better argument for shielding the Russian president from blame than Kremlin TV.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä näytelmä, jota Venäjällä nyt Putinin ja epäiltyjen ollessa näyttömällä, näytellään, ei mitenkään lisää Kremlin uskottavuutta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jo Lenin totesi aikoinaan, että totuuden puhuminen on porvarillista hapatusta. Päämäärä pyhittää lööperin puhumisen. Ja sitä on Venäjällä riittänyt näihin päiviin asti. Eikä varmasti ihan heti lopukaan!

Risto Koivula

Linkki tähän "Lenin sanomaan"?

Kaikki hänen julkaisunsa ja julkaistut puheensa ovat netissä:

https://www.marxists.org/archive/lenin/works/index...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Missä yhteydessä Lenin on sanonut kertomallasi tavalla? Taitaa olla samaa väärentämistä kuin puhe "hyväuskoisista hölmöistä"?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olen valokopioinut talteen Leninin lausuman jostain Venäjää koskevasta teoksesta. Kirjan nimeä en ole valitettavasti pistänyt ylös.
Kirjassa on kappale: Jo Lenin oli kirjoittanut vuonna 1920 ulkoasiainkansankomissaari Tshitsherinille: "Totuuden puhuminen on porvarillista ennakkoluuloisuutta. Tavoiteltavana oleva päämäärä tekee valheen oikeutetuksi."

Luehan "hyväuskoinen hölmö" muitakin kuin punakantisia teoksia!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko jo jossakin tehty selvitys siitä pitääkö miesten väitteet paikkaansa..sillähän tästä pääsee ja voidaan todeta valheet valheiksi eikä heitellä fiilispohjalta väitteitä.

Jos ei ole selvitystä tehty,niin kai se olisi suotavaa?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Missä selvitys pitäisi sinusta tehdä? Britit ovat omansa tehneet.

Putinin lehdistösihteerin mielestä on järjetöntä syyttää Venäjää valheista sen jälkeen kun tavallisia kansalaisia haastateltiin Salisburyyn matkustamisesta.

Venäjä on kääntänyt ja vääntänyt Skripalien murhayrityksen nauruksi.

Meemit ovat toinen toistaan rajumpia. Muuta Kreml ei aio meille antaa. Varoitus pettureille jäi ilmaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Etkö näe tarpeelliseksi selvittää pitääkö miesten sepitys paikkaansa? Minusta Britanian kuuluu selvitys tehdä,koska ovat myös syyttäjinä. Eihän syyttömän tarvitse todistaa syyttömyttään.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #22

En ymmärrä sinua. Mitä britit voisivat vielä tehdä? Pidätysmääräys on annettu.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #23

Venäjän perustuslaki kieltää luovuttamasta kansalaisia edes oikeuteen muuhun maahan pelkästään muun maan tutkimusten perusteella, joihin Venäjän viranomaisilla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua.

Venäjällä tutkijat päättävät syyllisyydestä eikä tuomari tai valamiehistö. Tuomioistuin määrää tuomion, voi joskus vapauttaakin siitä.

Kaikki YK:n hyväksymat kansalliset oikeussysteemit ovat kansainvälisen oikeuden edessä tasavertaisia, kuten YK:n lakien mukaiset kansalliset laitkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

Aivan..ymmärrän ettet ymmärrä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #29

Avaatko vähän. Mitä ymmärrät?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #31

Minusta Brittien olisi kovin oleellista tarkistaa ketä oikeastaan ovat pidättämässä.

Jos näiden miesten tarina pitääkin paikkansa,niin eikö se silloin tarkoita,että he eivät ole välttämättä niitä joiksi Britit heitä epäilevät?

Tätä kohtaa et ymmärrä ja minä sitten taas ymmärrän sen ettet sitä halua edes ymmärtää,koska syyllinen on jo selvillä Britanian mukaan ja piste.

Tämä voi olla tosiaan tilanne,sitä kun en tiedä täällä Suomessa sohvalla istuessa. Näin ulkopuolisena vain ihmetyttää tämä varmuus syyllisyydestä julkisuudessa esitettyjen näyttöjen perusteella. Se tosin jää pimentoon mitä näyttöjä on julkisuudesta jätetty pois ja niitä toki voi olla paljonkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #32

Britit ovat antaneet pidätysmääräyksen siksi, että nämä syyllisiksi epäillyt kaverit saataisiin oikeuteen kertomaan, että ovat syyttömiä. Jos totuus on niin kuin he kertovat, kannattaisi mennä, muuten jää epäilys, ettei heidän kertomuksensa pidäkään paikkaansa.

Vellu Heino: "syyllinen on jo selvillä Britannian mukaan",

Kysymys on syyllisiksi epäillyistä, syylliset selviävät vasta oikeudenkäynnissä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

Ja miten se syyttömyys pitäisi todistaa?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #37

Vellu Heino

/Yleisen oikeuskäytännön perusteella syyttömyys todetaan oikeudessa.

Täällä on monella erityinen käsitys siitä, että syyttömyys voidaan todistaa josskin tv haastattelussa Venäjällä. Syyttömyyden takuumiehenä on itse presidentti Putin joka sanoo, että miehet ovat syyttömiä turisteja !

Tästähän saadaan hieno oikeuskäytäntö. Mahdollisen murhan tekijä matkustaa "turvalliseen" maahan ja ilmoittaa olevansa syytön !

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #42

Oikeudessa todetaan yleensä syyllisyys, tai sitten ei todeta, kun todisteet eivät riitä.

Erityinen syyttömyyden toteaminen on tutkijoiden asia. Meikäläisessä järjestelmässä merkkaa vain syyllisyyden toteaminen. Syyttömyyttä ei erikseen tarvitse todistaa, mutta se usein ilmenee jonkun epäillyn kohdalla. Esimerkiksi kun tämä onkin istunut linnassa jo väitetyllä tekohetkellä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #42

Mutta kerrotko miten se syyttömyys voidaan todistaa?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #57
Risto Koivula Vastaus kommenttiin #34

Britannia on ruuvannut tämän juuri siten, että se tietää, että Venäjä ei tule luovuttamaan ketään esimerkiksi oikeuteen Britanniaan. Britannia voi ilmoittaa aivan mitä hyvänsä "löytyneen hotellihuoneesta". Jos nämä olisivat valskaavien hermomyrkkypullojen kanssa matkustelleet, niitä päästöjä olisi vaikka missä. Jos he olisivat sellaisten kanssa kärynneet lentokoneessa, heitä olisi syytetty konekaapuksesta, ja Venäjää tietysti myös! Ei helvetti!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #43

Risto Koivula

Eihän sitä myrkkypulloa näiden turistien mukana maahan tuotu. Älä ole lapsellinen !

Venäläiset diplomaatit ovat maailmankuuluja salakuljettajia, tupakka, viina huumeet, raha. Kokonaisia kontteja venäläisten diplomaattien salakuljetusoperaattioissa liikkuu maailmalla. Yksi myrkkypullo kulkee diplomaattipostin mukana.

Uskomaton tarina: kaksi tavallista jäppistä tulee parin päivän reissulle tutustumaan Salisburyn katedraaliin. Mutta perkele kun satoi räntää piti lähteä välillä pois ja palata sitten paikalle puuhastelemaan jotain epämääräistä. Silloin ei olleet jumalalliset asia enää ajatuksissa.

Ovatko nämä kaverit jotain historijoitsioita vai katedraalien tutkijoita vai ihan vaan uskovaisia. Kai niitä kirkkoja on Englannissa muuallakin kun jossain hikisessä kylässä.

Taisivat tietää, että sillä asuu ainakin yksi venäläinen. Ehkä kävivät kyselemässä miten se "äiti Venäjän" poika Britanniassa viihtyy !!!!!

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #45

Tässä on just kysymys, että jos heitä ei tarvittu tuomaan myrkkyä - niin mihin heitä olisi tarvittu? Suuntamaan epäilykset venäläisiin - mihin riitti kyllä uhrien kansalaisuuskin ja tausta...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #45

"Eihän sitä myrkkypulloa näiden turistien mukana maahan tuotu."

Minkä näytön perusteella tällainen on selvinnyt?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #29

Kuin Don Quijote ja Sancho Panza jatkavat Risto Koivula ja Vellu Heino taistoaan tuulimyllyjä vastaan. Toinen on pyhittäytynyt Kremlin agendan ajamiseen ja toista kuvaa parhaiten luonnehdinta hyödyllinen idiootti. Mitkään todisteet eivät vakuuta heitä Venäjän syyllisyydestä ja Venäjän hullunkurisimmatkin väitteet menevät puolestaan heihin kuin väärä raha. Vain Pekka Siikala puuttuu tällä kertaa joukosta. Kohta hänkin varmaan ilmaantuu tänne vaatimaan todisteita :D

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #33

Seuraava trolli valheellisine väittämineen.

Kenen puolesta olette keksimässä valheita täällä?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #23

Mikä "aamen" pidätysmääräys muka on. Voihan sen antaa kenestä tahansa.

Yhdysvalloissa globalistit valmistelevat presidentti Trumpin pidätysmääräystä ilman todisteita rikoksesta.

Jarmo Koposella erikoinen käsitys totuudesta ja oikeudesta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #84

Miesten ulkomaanpassien tiedoista on löytynyt jo aiemmin erikoisia piirteitä. Pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoo, että passien sarjanumerot ovat identtisiä lukuun ottamatta viimeistä numeroa.

Britannian mukaan miehet ovat todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja, jotka myrkyttivät Skripalit novitšok-hermomyrkyllä maaliskuussa.

Skripalit selvisivät myrkytyksestä hengissä, mutta tapauksesta seurasi diplomaattinen kriisi Britannian ja Venäjän välille. Kaksi sivullista brittiä altistui ilmeisesti myrkylle myöhemmin, ja toinen heistä kuoli.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt Britannian syytökset ja sanonut, että miehet ovat "tietenkin siviilejä".

Miesten nimillä esiintyneet henkilöt sanoivat perjantaina Venäjän valtion RT-kanavan haastattelussa käyneensä katsomassa Salisburyn katedraalia lomamatkallaan. Miehet kertoivat suunnitelleensa matkaa pitkään.

Bellincatin ja The Insiderin tietojen mukaan he olivat kuitenkin varanneet matkansa vasta lentoa edeltävänä yönä.

Petri Hämäläinen

”Entisen venäläisen vakoilijan Sergei Skripalin ja tämän Julia-tyttären murhayritys maaliskuussa on selvitetty tarkasti.”

Niin joo, länsimaisessa oikeusjärjestelmässä on myös sellainen käsite kuin todiste. Ajatus on se, että on joku tietty todiste jota osoittaa tietyn tapahtuman toteutuneen tai väitteen todenperäisyyden.

Sitten toinen jännä juttu on oikeudenkäynti. Siinä esitettyjen syytteiden tueksi tuodaan kyseiset todisteet ja arvioidaan teon rikollisesta luonnetta ja tekijän syyllisyyttä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Selvitetty ei tarkoita että toteennäytetty. Näyttökysymys koostuu todistelun kohteena olevista tosiseikoista, joita yritetään tutkia.

Näkemykseni on mielipide. Minä tulkitsen Venäjän päättäneen että se on kertonut nyt kaiken.

Kreml perusti vuonna 2005 propagandaansa varten tv-kanavan, jota se käyttää nyt tehokkaasti saadakseen tukea myös oman maansa ulkopuolelta.

Oikeudenkäynti ei ole mikään jännä juttu kun kysymys on joukkotuhoaseen käyttämisestä murhaamisessa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen
Petri Hämäläinen

Sovitaanko että epäilty mahdollinen tapahtumien kulku on nyt selvitetty ja kyse on väitteestä joukkotuhoaseen käyttämisestä epäonnistuneessa murhan yrityksessä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Niin yksi ihminen on kuollut ja muiden myrkytyksen kohteeksi joutuneiden elämä oli veitsenterällä.

Terrori-iskusta puhutaan.

Risto Koivula

Ei todellakaan ole selvitetty syyllisistä puhumattakaan.

FSB on toteuttanut vaativia operaatioita kuten ISISin, erityisesti Al-Nusran (jota Englanti aseisti vielä silloin) soluttaminen, jota johti Ramzan Kadyrov (ja ehkä pisti siinä vähän Al-Haidia ja Storsjö-odjuretiakin hommiin...) Al-Nusra on justiin se, joka käytti niitä Saddamin vanhoja hermokaasujakin provokaatiomielessä. Nusran tarkoitus oli käyttää myös YK:ta.

Nyt kun Irakin kurdit ampuivat alas kaksi Englannin aselähetystä Al-Nusralle, lienee erittäin, että kurdit olivat saaneet juuri venäläisiltä nuo tarpeelliset tiedot.

https://beforeitsnews.com/v3/terrorism/2015/245271...

" CAUGHT RED-HANDED : Two British Planes Shot Down in Iraq Carrying Weapons For ISIS Terrorists

Tuesday, February 24, 2015 12:11

By Fars News Agency

Global Research, February 24, 2015

FARS News

Iraq’s army has shot down two British planes as they were carrying weapons for the ISIL terrorists in Al-Anbar province, a senior lawmaker disclosed on Monday.

“The Iraqi Parliament’s National Security and Defense Committee has access to the photos of both planes that are British and have crashed while they were carrying weapons for the ISIL,” Head of the committee Hakem al-Zameli said, according to a Monday report of the Arabic-language information center of the Islamic Supreme Council of Iraq.

He said the Iraqi parliament has asked London for explanations in this regard.

The senior Iraqi legislator further unveiled that the government in Baghdad is receiving daily reports from people and security forces in al-Anbar province on numerous flights by the US-led coalition planes that airdrop weapons and supplies for ISIL in terrorist-held areas.

The Iraqi lawmaker further noted the cause of such western aids to the terrorist group, and explained that the US prefers a chaotic situation in Anbar Province which is near the cities of Karbala and Baghdad as it does not want the ISIL crisis to come to an end.

Earlier today, a senior Iraqi provincial official lashed out at the western countries and their regional allies for supporting Takfiri terrorists in Iraq, revealing that US and Israeli-made weapons have been discovered from the areas purged of ISIL terrorists.

“We have discovered weapons made in the US, European countries and Israel from the areas liberated from ISIL’s control in Al-Baqdadi region,” the Al-Ahad news website quoted Head of Al-Anbar Provincial Council Khalaf Tarmouz as saying.

He noted that the weapons made by the European countries and Israel were discovered from the terrorists in the Eastern parts of the city of Ramadi.

Al-Zameli had also disclosed in January that the anti-ISIL coalition’s planes have dropped weapons and foodstuff for the ISIL in Salahuddin, Al-Anbar and Diyala provinces.

Al-Zameli underlined that  the coalition is the main cause of ISIL’s survival in Iraq.
“There are proofs and evidence for the US-led coalition’s military aid to ISIL terrorists through air(dropped cargoes),” he told FNA in January.

He noted that the members of his committee have already proved that the US planes have dropped advanced weaponry, including anti-aircraft weapons, for the ISIL, and that it has set up an investigation committee to probe into the matter.

“The US drops weapons for the ISIL on the excuse of not knowing about the whereabouts of the ISIL positions and it is trying to distort the reality with its allegations.
He noted that the committee had collected the data and the evidence provided by eyewitnesses, including Iraqi army officers and the popular forces, and said, “These documents are given to the investigation committee … and the necessary measures will be taken to protect the Iraqi airspace.”

Also in January, another senior Iraqi legislator reiterated that the US-led coalition is the main cause of ISIL’s survival in Iraq.

“The international coalition is only an excuse for protecting the ISIL and helping the terrorist group with equipment and weapons,” Jome Divan, who is member of the al-Sadr bloc in the Iraqi parliament, said.

He said the coalition’s support for the ISIL is now evident to everyone, and continued, “The coalition has not targeted ISIL’s main positions in Iraq.”

In late December, Iraqi Parliamentary Security and Defense Commission MP disclosed that a US plane supplied the ISIL terrorist organization with arms and ammunition in Salahuddin province.

MP Majid al-Gharawi stated that the available information pointed out that US planes are supplying ISIL organization, not only in Salahuddin province, but also other provinces, Iraq TradeLink reported.

He added that the US and the international coalition are “not serious in fighting against the ISIL organization, because they have the technological power to determine the presence of ISIL gunmen and destroy them in one month”.'

Gharawi added that “the US is trying to expand the time of the war against the ISIL to get guarantees from the Iraqi government to have its bases in Mosul and Anbar provinces.”

Salahuddin security commission also disclosed that “unknown planes threw arms and ammunition to the ISIL gunmen Southeast of Tikrit city”.

Also in Late December, a senior Iraqi lawmaker raised doubts about the seriousness of the anti-ISIL coalition led by the US, and said that the terrorist group still received aids dropped by unidentified aircraft.

“The international coalition is not serious about air strikes on ISIL terrorists and is even seeking to take out the popular (voluntary) forces from the battlefield against the Takfiris so that the problem with ISIL remains unsolved in the near future,” Nahlah al-Hababi told FNA.

“The ISIL terrorists are still receiving aids from unidentified fighter jets in Iraq and Syria,” she added.

Hababi said that the coalition’s precise airstrikes are launched only in those areas where the Kurdish Pishmarga forces are present, while military strikes in other regions are not so much precise.

In late December, the US-led coalition dropped aids to the Takfiri militants in an area North of Baghdad.

Field sources in Iraq told al-Manar that the international coalition airplanes dropped aids to the terrorist militants in Balad, an area which lies in Salahuddin province North of Baghdad.

In October, a high-ranking Iranian commander also slammed the US for providing aid supplies to ISIL, adding that the US claims that the weapons were mistakenly airdropped to ISIL were untrue.

“The US and the so-called anti-ISIL coalition claim that they have launched a campaign against this terrorist and criminal group – while supplying them with weapons, food and medicine in Jalawla region (a town in Diyala Governorate, Iraq). This explicitly displays the falsity of the coalition’s and the US’ claims,” Deputy Chief of Staff of the Iranian Armed Forces Brigadier General Massoud Jazayeri said.

The US claimed that it had airdropped weapons and medical aid to Kurdish fighters confronting the ISIL in Kobani, near the Turkish border in Northern Syria.
The US Defense Department said that it had airdropped 28 bundles of weapons and supplies, but one of them did not make it into the hands of the Kurdish fighters.
Video footage later showed that some of the weapons that the US airdropped were taken by ISIL militants.

The Iranian commander insisted that the US had the necessary intelligence about ISIL’s deployment in the region and that their claims to have mistakenly airdropped weapons to them are as unlikely as they are untrue.

Sitten kohta Venäjä pommitti myös Al-Nusran johdon paratiisiin...

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015030619309951...

Al-Nusran rintaman sotilasjohtaja surmattu Syyriassa – ”Valtava isku”

06.03.2015 klo 18:42

Syyrian kapinallisiin kuuluva jihadistijärjestö on kärsinyt kovan tappion.

Neljä al-Nusran rintaman (Jabhat al-Nusra) johtohenkilöä on saanut surmansa pommituksessa Syyriassa torstaina. Heidän joukossaan oli järjestön sotilasjohtaja Abu Hammam al-Shami.

– Islamilainen maailma vuotaa verta marttyyri Abu Hammamin takia, al-Nusra tviittasi.

Al-Shami oli pitkän linjan taistelija. Noin vuosi sitten julkaistun videon mukaan hän sai koulutusta Afganistanissa 90-luvun lopulla. Hän osallistui myös al-Qaidan koulutusleirille ja vannoi henkilökohtaisesti uskollisuutta Osama bin Ladenille. Afganistanista al-Shami pakeni Talebanien kaaduttua Egyptiin ja liittyi Irakissa paikallisen al-Qaidan perustajan Abu Musab al-Zarqawin joukkoihin. Irakissa hän toimi kouluttajana Al-Zarqawin alaisuudessa, videolla väitetään.

Vuonna 2006 kuollutta Al-Zarqawia seurasi al-Qaidan johdossa Abu Omar al-Baghdadi ja tämän kuoltua tilalle nousi nykyinen Isis-johtaja ja kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Baghdadi. Tämän myrskyisän viisivuotiskauden al-Shami kuitenkin vietti vankilassa Libanonissa, jonka jälkeen hän matkusti Syyriaan ja liittyi al-Nusraan.

Al-Nusran rintama onkin ollut osa al-Qaidan terroristiverkostoa. Ääri-islamistinen jihadistijärjestö on yksi Syyrian kapinallisryhmistä. Sen ideologia eroaa kuitenkin Isisistä, joka on järjestön vihollinen siinä missä Syyrian hallintokin.

Nikolai Holopainen

Skripalmania
Sepitys tosiaan. Metropolitanin poliisi sepittää sepityksien päälle. Toisaalta "kunigattarien" laatuaikareissutarina saattaa osoittautua paikkansapitäväksi. Esim Stonehengen tie saattoi tosiaan olla lumipyryn vuoksi suljettu. Aikaikkuna, jolloin he olisivat ehtineet sutia Novichokia ovenkahvaan on osoittautumassa aika kapeaksi ja kävivätkö Skripalit kotona koskettamassa kahvaa ennen simahtamista?! Lisäksi he ja uhrit jäivät henkiin. Sohvasalapoliisina odotan lisätodisteita.

https://patrickarmstrong.ca/2018/09/13/russian-fed...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mistäpä tuon tietää, vaikka täällä näytään tiedettävän varmasti ihan peräti fiilispohjalta.

Miksi uskoisimme Britannian MI6:ta enemmän kuin Venäjän GRU:ta? James Bond-leffojen menestyksen vuoksiko?

Mikään tässä(kään) keississä ei ole selvää – paitsi monien ihmisten vakaa usko, puolin ja toisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Miksi uskoisimme Britannian MI6:ta enemmän kuin Venäjän GRU:ta?"

Mietipä sitä! ;)

Risto Koivula

Tästä ei pidä elämöidä kolmansissa maissa, koska esimerkiksi vai britit tietävät, mitä vanha Skripal on tehnyt ja missä ollut mukana, ja vain venäläiset tietävät, missä likka.

Joku kolmas taho, oikea murhaaja, on voinut palkata vaikka nämä tyypit matkustelemaan - ja näin johtamaan tietämättään tutkimuksia harhaan.

Risto Koivula

Joidenkin tietojen mukaan Venäjä sallisi englantilaisten kuulustelevan heitä Moskovassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Helsinki voisi olla hyvä vaihtoehto kun olemme sillä tunnetulla idän ja lännen välisellä vedenjakajalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Niinistön narsistikokouksen suurin anti oli se, ettei Suomi ikinä pääse Naton jäseneksi. Että kiitä Niinistöä, kun parinkymmenen vuoden päästä vetelet kaalisoppaa Johan Bäckmanin johtamassa kolhoosissa.

Olemme opportunistien kansakunta. Esimerkiksi Ilta-Sanomien Timo Haapala rakastaa valtaa. Hän kirjoittaa saulipositiivisia takamuksennuolentajuttuja omanikäisistään vanhoista miehistä, joilla on valtaa. Ja haukkuu kaikkea, mikä tätä maskuliinisuutta uhkaa, eli yleensä nuoria vasemmistopoliitikkoja. Haapalan Twitter-suhde keskustan Seppo Kääriäiseen on henkistä perseelleläpsimistä. Ja lähenee seksipositiivisen Toimi Kankaanniemen omakustannerunoja."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180914220119952...

Risto Koivula

Guardian etsii heikkoja kohtia:

https://www.theguardian.com/uk-news/2018/sep/13/sk...

Skripal suspects' account of Salisbury trip does not add up

Ruslan Boshirov and Alexander Petrov’s tale of their attempt to visit the cathedral and Old Sarum prompts many questions

Men claiming to be Salisbury novichok attack suspects speak to Russian state TV – video

The explanation offered by the men known as Ruslan Boshirov and Alexander Petrov for their trip to London and Salisbury throws up as many questions as it answers.

They say they were so keen to visit Salisbury cathedral that they travelled to the city on two consecutive days.

On Saturday 3 March – which the British authorities claim was the date of a reconnaissance mission – they got to Salisbury train station but say they were driven back by snow, even though local newspaper pictures show people going about their business with little difficulty. They were less than a mile from the cathedral – perhaps a 12-minute walk – but say they could not get there that day.

The next day they accept they may have been close to the house of Sergei Skripal, the former Russian spy, at the time his home was sabotaged with nerve agent, although his address is almost two miles from the cathedral – their supposed destination in Salisbury and nowhere near other attractions they say they were interested in, including Old Sarum and Stonehenge.

What reason do Boshirov and Petrov give for being in the UK?

They claim they were in the UK for pleasure rather than business. They arrived on Friday 2 March and say the UK was gripped by transport chaos. That is true – Storm Emma had met the so-called Beast from the East, causing a blast of heavy snow. More than 1,900 flights to or from British and Irish airports were cancelled. In Wiltshire, a major incident was declared.

Why do they say they decided to visit Salisbury?

Petrov said their friends had been suggesting for a while that they visit the “wonderful” city of Salisbury. The pair said the initial plan had been to make a day trip. “One day in Salisbury is enough. There’s not much you can do there,” said Petrov. “It’s a regular city. A regular tourist city,” said Boshirov.

What do we know of their movements on Saturday 3 March?

The British authorities have said the pair left their hotel in east London and arrived at Waterloo station in the capital at 11.45am, where they caught a train to Salisbury and arrived at around 2.25pm. They were in Salisbury for just under two hours, leaving at about 4.10pm. Why such a short stay?

Petrov said the pair had planned to visit not only the cathedral but Stonehenge and the ancient settlement of Old Sarum, which is north of the city centre.

The Russians were so keen to visit Salisbury Cathedral that they travelled to the city twice. Photograph: Toby Melville/Reuters

“We wanted to walk around the city but since the whole city was covered with snow, we spent only 30 minutes there,” said Petrov. “We were all wet.” He added: “It didn’t work out because of the slush. The whole city was covered with slush.” Petrov said they returned to the station and spent around 40 minutes there drinking coffee in the station cafe. “We were drenched up to our knees,” added Boshirov.

The account makes little sense. The cathedral is only 0.8 miles from the train station – a walk of around 15 minutes. They could easily have strolled there in the half hour they said they spent there. There was snow on the ground but people were going about their business. The Salisbury Journal’s live blog showed that by the time the pair were there the snow on city centre pavements was sparse.

So where were they if they couldn’t make it to the cathedral?

British counter-terrorism police have said they believe the 3 March visit was a reconnaissance mission.But the police have only released one image from Salisbury on the Saturday - the men at 4.11pm at the railway station, about to return to London. No images or timeline have been issued of the men’s movements around Salisbury that day. The British police have not said if they were seen near the Skripal house.

They seem well informed about the cathedral?

Petrov takes the lead on his description of the cathedral: “It’s famous throughout Europe and, in fact, throughout the world, I think. It’s famous for its 123m spire. It’s famous for its clock. It’s the oldest working clock in the world.” He later refers to it as the “cathedral of the blessed Virgin Mary”. The phrase is a little clunky and is not commonly used in modern-day Salisbury. But Wikipedia does use the phrase and gives details about the spire and clock.

Why do Boshirov and Petrov say they returned on Sunday 4 March?

They say the snow had melted in London and it was warmer. “We really wanted to see Old Sarum and the cathedral,” said Petrov. They imply that this time they did reach the cathedral and possibly Old Sarum. “The cathedral is very beautiful,” said Boshirov. The pair said they took pictures at the cathedral – and would have been spotted by CCTV cameras there. No images have been released by the counter-terrorism police of them at or near the cathedral. Sources at the cathedral said they have no knowledge of them visiting. They could not have visited Old Sarum – it was closed.

Where else do they say they went?

They say they visited a park and coffee shop. Security officials – and Salisbury citizens – will prick up their ears at the mention of a park. Queen Elizabeth Gardens was cordoned off and searched after Charlie Rowley and Dawn Sturgess were poisoned with novichok. The pair had been in the park the day before they fell ill. Police have said they do not know where the suspects dumped the novichok used in the attack on Sergei Skripal’s home.

Does the Russians’ account tally with what British police have said?

According to the UK authorities,after arriving in Salisbury at 11.48am on 4 March, the men did not go straight to the city centre or the cathedral. They should have turned right into the city if they were on the tourist trail. Instead they turned left and walked directly to the residential area north-west of the city where Skripal lived. They were caught at 11.58am by a CCTV camera at a Shell petrol station on Wilton Road. On the opposite side of the road is a tree-lined path that leads up to the Skripal house on Christie Miller Road. If they went straight to the house and carried out the attack, they would have been at the Skripal front door shortly after noon.

The men don’t know if they went near the Skripal home, which was cordened off after the attack. Photograph: Hannah Mckay/Reuters

What did they they say about the Skripal home? Did they go close to it?

“Maybe. We don’t know,” said Petrov. “Maybe we passed it, or maybe we didn’t,” said his colleague. There is no reason for them to be anywhere near it – it is two miles north-west of the cathedral.

What did the pair do next?

About an hour after the attack, at 1.05pm, they were in the city centre on Fisherton Street, according to the British authorities. The police have not given details of how they got there. At this point they were within a few minutes’ walk of the cathedral. There is a gap of about 40 minutes in the timeline the police have provided between when the pair were seen in Fisherton Street and when CCTV footage picked them up at the station at 1.50pm on their way back to London. Why spend so little time in Salisbury? Again they say they were put off by the snow. “There was heavy rain with snow … so we left early,” said Petrov. If they were so keen to get to Stonehenge, they could have made it. At 9.39am English Heritage was tweeting: “We’re looking forward to giving all our visitors a warm welcome to Stonehenge today. We’re open until 5pm with last tickets at 3pm.”

Risto Koivula

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/sep...

The Skripals were victims of Russia – but not necessarily of Putin

Alexey Kovalev

The Salisbury poisoning suspects’ interview may look funny. But it points to frightening inter-agency power struggles

Ruslan Boshirov and Alexander Petrov at Salisbury train station: they said they wanted to see the city’s ‘famous 123-metre spire’. Photograph: Metropolitan Police/PA

The Salisbury poisoning case gets stranger by the minute. The two men whom the Crown Pro- secution Service fingered as prime suspects in the attempted assassination of Sergey Skripal and his daughter Yulia in March this year have finally gone public. Or have they?

One of them, Alexander Petrov,in a comment to Russian national television, promised to do an interview some time next week,as if he had more pressing matters to deal with than an interna- tional arrest warrant with his name on it and a global media storm. In any case, the two of them have a lot of explaining to do. Like, how do they happen to have passport numbers that differ by one single digit, as Russian reporters have discovered?

Salisbury novichok suspects say they were only visiting cathedral

Vladimir Putin shrugged off the question in the most nonchalant way at the Eastern Economic Forum in Vladivostok: sure, we know who these guys are, he said, and it’s no big deal, really. Let’s just wait until they finally decide to come forward and tell their side of the story. Which some members of the opposition found unconvincing: if you’re a political activist in Russia distributing leaflets at rallies, you can expect a pre-dawn visit from riot police breaking down your door. But if you’re accused by a foreign country of attempting to carry out a brutal assassination on their soil, you get a polite invitation from the president to speak to the press.

And now they have. In an interview with state-funded TV station RT so full of glaring inconsis- tencies and so hilariously badly staged that even their interlocutor, Margarita Simonyan, can barely contain chuckles, the two suspects claimed that they popped over to Salisbury to visit the “famous 123-metre spire” of its cathedral - twice.Muttering and mispronouncing local names, the duo insisted that the whole situation was just one big misunderstanding, and they were just two honest mid-level businessmen on a leisure trip. They seem to have failed to convince even the staunchest of Putin’s loyalists.

What the rest of the world sees as a “Russian campaign of disinformation” - and invests consi- derable resources into countering - from inside Russia looks like desperate bluster in a lose-lose situation. The combative statements at press briefings, the goofy memes and the general social media silliness coming out of the Russian foreign ministry all betray a deep insecurity.

The diplomats plainly don’t know how to respond to the allegations:they wouldn’t know anything about it in the first place.The “neighbours”,as Russian diplomats call,without much affection, the spies posted in their embassies, never keep them in the loop about any operations they’re running. The Skripal operation wouldn’t be any different. Also, Russian diplomats, as well as any other public officials, are very bad at crisis PR. So bluster - which even many loyalists find garish and unhelpful - is all the Russian foreign ministry can offer, because admitting anything publicly is not an option. And trolls will troll, and Russian state media will lie and deny, because it’s just what they do.

Now, there are two plausible explanations for how the poisoning story went down, and neither paints a particularly optimistic picture.If it’s indeed Vladimir Putin’s deep hatred of turncoats that prompted him to authorise the Skripal hit, as the New York Times alleges, then he critically lacks any strategic foresight and has let personal animus take precedence over Russia’s immediate and long-term interests. If he truly didn’t anticipate all the sanctions, diplomatic expulsions and a newly galvanised global opposition to Russia — or he just didn’t care — then engaging with him in any sensible way might be simply impossible. We already know that the man gets high on his own fake news supply and is an ardent believer in some pretty kooky conspiracy theories.

If Putin didn’t authorise the operation, this makes the matters even worse, both for Russia and for the world. Because that would mean that Putin doesn’t control his own security apparatus, whose members go rogue on ever more reckless vengeance missions at home and abroad. "

RJK: Missään ei ole näytetty, että nuo tyypit olisivat GRU:n tai muun turvallisuuselimen väkeä. He väittävät olevansa liikemiehiä, samoin sanoo Putin. Vaikka olsivatkin, Venäjän on monipuo- luevaltio, jossa on valtiokoneistossakin myös Putinin vastustajia, esimerkiksi kommunisteja ja "liberaalidemokraatteja" (zhinovskilaisia), ainakin jälkimmäisillä on ollut valtakin esimerkiksi Mari Elin valtiossa ja kommunisteillakin joissakin kaupungeissa kuten Irkutskissa. Nämä tunnetusti sekä tekvät valtion hommia että vetävät puoleensa pussiin.

Venäjällä on suuria yksityisiä firmoja, myös turvallisuusalalla, ja osa niistä on johdon vastustajien käsissä ja harmaan talouden piirissä.

Jos noilla tyypeillä on ollut jokin rooli, se on ollut johtaa tutkimuksia harhaan - ja se ei kerro myrkyttäjästä yhtään mitään. Se saattaa olla tasan yhtähyvin englantilainen kuin venäläinenkin, tai vaikka USAlainen tai arabialainen jne. taho...

" One indication that this could be the case is the profoundly bizarre rant posted on the official YouTube channel of Russia’s National Guard. In the video, its leader, Viktor Zolotov, a dead-eyed man dressed in almost comically bling South American military junta garb, threatened an opposition activist with physical violence.

As the Republic, an independent online magazine, succinctly put it in their editorial, our country is ruled by monstrous people.And all of them - directors of military and security forces locked in perpetual inter-agency struggles, powerful state monopoly magnates, high-level officials all vying for ever more money, power and influence — will do anything to secure their position and undermine their rivals because in their dog-eat-dog world they can’t afford to back down even an inch.

It’s tempting to see Putin as an all-knowing, omnipotent demigod dictator who knows every breath his every underling takes, but the reality is much more mundane – and terrifying.

• Alexey Kovalev is a Russian journalist

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mielenkiintoista nähdä miten näille kahdelle "kulttuurimatkailusta" kiinnostuneelle nuorellemiehelle aikanaan käy. Kuolevatko perusterveinä nuorina miehinä äkillisesti sydänkohtaukseen vai saavatko kunniamerkit ja valitaan duumaan edustajiksi? Aika näyttää ...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Niinpä. Miehet tuskin ovat heitä, keitä heidän väitetään olevan eikä sillä tunnu olevan mitään merkitystä, keitä he ovat, koska passien mukaan miehiä ei voi tunnistaa.

Tällaista rikollisuutta, tässä tapauksessa terrorismina pidettävää valtion toisessa maassa tekemää murhaa, voidaan pitää vain yhtenä osana koko ajan käynnissä olevaa mittelyä vaikutusvallasta.

Historiantutkimus selittää vuosien kuluttua jotain tapahtuneesta, ja kertoo samalla myös 2010-luvulla yleistyneestä tavasta hankkia tietoa internetissä.

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Todellinen henkilöllisyys on miehillä varmaankin toinen kuin passiin merkitty. Jos ovat Venäjän tiedustelupalvelujen uskollista sisäpiiriä, kyseiset miehet, jollain henkilöllisyydellä, saavat aikanaan Putinin hallinnolta palkkionsa Lugovoin tapaan. Jos eivät ole ja on pelko, että lavertelevat, niin tulevat katoamaan tavalla tai toisella.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #67
Risto Koivula

He ovat luultavimmin paluumuuttajia muista entisistä neuvostotasavalloista.

Sekin vielä selviää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nämä kaksi herraa jakavat mielipiteet Vzgljad-lehden tavallisesti isänmaallisella kommenttipalstalla. Peräti 37.0% kyselyyn vastanneista "ei usko" kaverusten tarinaan. Heihin uskoo täysin 28,1% vastanneista ja 34,9% enemmänkin uskoo, vaikka heillä on tiettyjä epäilyjä.

https://vz.ru/vote/result/1548/

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Varmaan on syytä ainakin kommentissa todeta, että saman hotellihuoneen jakaminen kuulostaa ihan normaalilta käytökseltä silloin kun pitää valovoa, ettei toinen jänistä, ja mitä kaikkia muita syitä niitä voikaan salamurhaajilla olla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jospa se huoneen jakaminen liittyy siihen pridekulkueeseen, jota tarjottiin osaselitykseksi miesten kiinnostuksesta matkakohteeseen.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Minusta vaikuttaa siltä, ettei Venäjä yritäkään uskotella miesten olevan syyttömiä. Naurettava tarina turisteista palvelee yhtäläisesti sisä- ja ulkopoliittisia tavoitteita. Sisäpoliittisesti se on voimannäyte ja uhkaus: näin me toimimme, jos joku venäläinen uskaltaa uhmata meitä. Ulkopoliittisesti taas: Mehän teemme mitä haluamme, eikä teidän esittämillänne todisteilla ole mitään merkitystä. Kansainväliseen lakiin vetoamme vain, jos siitä on meille etua. - Tämä on Putinin kierteistä vilpittömyyttä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pitääkö vielä paikkansa, että James Bond elää. Jos pitää, Bond kyllä tappaisi yhdellä kertaa kaikki GRU:ssa ja Kremlissä.

Anterokin voisi vielä pelastua Bondin rinnalla katsomalla https://www.youtube.com/watch?v=P-XXAwj75Bo

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jotenkin leimaa-antavaa näille Venäjän sepityksille erilaisissa asioissa on se vapautuneisuus ja stressittömyys kuinka ne toteutetaan. Ikään kuin huiskaistaisiin vain märkä rätti maailman silmille ja naurettaisiin partaansa. Ei oikeastaan edes yritetä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Esitys kehonkielineen ei ollut uskottava, mutta Koponenhan toi esille asiaan liittyen mielenkiintoisen näkökulman: Venäjän näkökulmasta niiden lojaaliutta on syytä epäillä keille tälläiset puolivillaiset heitot eivät mene läpi. Psyyke selittää asiat toisin, jos henkilö on lojaali jollekin. Tämä näkyy hyvin puolueuskollisten käyttäytymisessä.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Näin kyllä on. Jos se katsoo voivansa toimia näin näkymättömän härskisti euroopplalaista suurvaltaa vasten, niin miten sitten pienten reunavaltoiden kuten Suomen ollessa kohteena. Aikanaan Neuvostoliittokin osoitti edes jonkunlaista kunnioitusta kansainvälisiä pelisääntöjä kohtaan. Sen kyllä ymmärtää, että Venäjällä iso osa ihmisistä nielee Kremlin valheet, koska informaatio saadaan pääosin valtion kontrolloiman median kautta. Toinen syy on se, ettei se monille venäläisille mikään uutinen ole, että hallitseva luokka koostuu roistoista, jotka valehtelevat ja täyttävät taskunsa. Sille vain kohautetaan olkapäitä ja jatketaan arkista kamppailua.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jakkokin voisi vielä pelastautua Jarmon, Anteron ja monen muun joukkoon katsomalla ulkoasiainneuvos, historiantutkija Juhani Suomen haastattelun https://www.youtube.com/watch?v=P-XXAwj75Bo

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Juha Kuikka. Ei niiden tarvitse yrittää. Niillä on 1000-vuotinen diplomatia selkänojanaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla on Venäjältä tappouhkauksien vuoksi paenneen journalistin analyysiä tästä teatterista:

https://www.the-american-interest.com/2018/09/14/t...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minkähänlainen henkivartija on Karina Orlovalla?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä vankkaa asiatietoa myös Mikalle. Ulkoasiainneuvos, historiantutkija Juhani Suomen haastattelu https://www.youtube.com/watch?v=P-XXAwj75Bo

Risto Koivula

Sittenkin tavallisia turisteja...?

https://www.verkkouutiset.fi/venajan-agentit-juhli...

Venäjän agentit juhlivat ja riehuivat hotellissa ennen myrkkyiskua

Kasperi Summanen | 16.09.2018 | 14:26- päivitetty 16.09.2018 | 14:28

Salisburyn iskusta epäiltyjen venäläismiesten kerrotaan herättäneen huomiota hotellissa.

Epäillyt Venäjän sotilastiedustelu GRU:n agentit Aleksader Petrov ja Ruslan Boshirov viettivät rankan illan ennen Salisburyn hermomyrkkyiskua.

Daily Mailin lähteiden mukaan parivaljakko juhli yöllä kovaa ja metelöi huoneessaan Lontoon kahden tähden City Star -hotellissa. Raivoissaan olleiden hotellivieraiden sanotaan valittaneen miehistä henkilökunnalle.

Eräs vieras kertoo Petrovin ja Boshirovin polttaneen kannabista niin, että sen haju levisi hotellin käytävään. Todistajien mukaan miehet myös salakuljettivat prostituoidun huoneeseensa.

Brittilehti The Sunin sunnuntaipainoksen mukaan epäillyt agentit myös riitelivät hotellin henkilökunnan kanssa iskuaamuna ennen lähtöään Salisburyyn.

Tiedustelulähteiden mukaan Britannian Scotland Yardilla ja tiedustelupalvelu MI6:lla on hallussaan ”valtavat määrät” venäläisten syyllisyydestä osoittavaa todistusaineistoa, jota ei ole vielä tuotu julkisuuteen.

Britannian viranomaiset uskovat Petrovin ja Boshirovin yrittäneen surmata entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen Julia-tyttärensä maaliskuussa venäläisvalmisteisella Novitshok-hermomyrkyllä. Venäläismiesten uskotaan matkustaneen peitehenkilöllisyyksillä, mutta aidoilla passeilla. Heidän hotellihuoneestaan löytyi jäämiä Novitshokista. Venäjän mukaan Petrov ja Boshirov ovat viattomia turisteja.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Valehtelu suoraan päin naamaa on koulutettujen vakoilijoiden ammattitaitoa."

Kuulostaa ihan suomalaiselta poliitikolta,tekevät samaa.

Toimituksen poiminnat