Sepitys

Venäjän media myllyttää. Se hämmentää ja sepittää. Venäjä väittää, ettei sillä ole mitään tekemistä Salisburyn myrkytysten kanssa.

Myrkkyisku johti yhden ihmisen kuolemaan ja neljä ihmistä joutui rankkoihin sairaalahoitoihin. Myrkytyksissä käytettiin sotilastason Novitšok-hermomyrkkyä.

Näytöksistä viimeisin alkoi toissapäivänä kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käskytti esiin iskusta epäillyt miehet. Kiinan presidentin vieressä talouskokouksessa istunut Putin väitti samalla, että brittipoliisin jäljittämät Venäjän sotilastiedustelun upseereiksi osoitetut miehet ovat siviilejä eikä heidän toimiinsa liity mitään rikollista.

Valehtelu suoraan päin naamaa on koulutettujen vakoilijoiden ammattitaitoa.

Putinin käskystä ei kulunut aikaakaan kun Venäjän tv-propagandakanavan päätoimittaja sai soiton miehiltä, jotka halusivat tulla sepustamaan, millä asioilla he liikkuivat Englannissa.

Ohjelmassa miehistä tulikin uhreja, jotka eivät tiedä enää, miten jatkavat elämäänsä, koska se meni mullin mallin sen jälkeen kun heidän kuvansa oli julkaistu ja miehet yhdistetty murhayrityksen kohteeksi joutuneisiin Skripaleihin. Haastattelua oli leikattu selkeästi viestin vahvistamiseksi.

Entisen venäläisen vakoilijan Sergei Skripalin ja tämän Julia-tyttären murhayritys maaliskuussa on selvitetty tarkasti, mutta  Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapahtuneeseen ja järjestänyt laajan kampanjan hämmentääkseen totuuden julkituloa.

Maan ulkoministeriön tiedottajalta Marija Zaharovalta ja tämän alaisilta on kulunut  paljon aikaa sosiaalisessa mediassa Ison Britannian ilkkumiseen.

Venäjä on karnevalisoinut myrkytysjupakan hämmentääkseen tapahtunutta.

Yksityisestä matkastaan avautuneiden miesten sepitys saattaa upota kotiyleisöön. Vaikka ulkomaille suunnattua ja valehteluun valjastettua RT-kanavaa ei Venäjällä katsota yhtä paljon kuin perinteisempiä tv-kanavia, on Salisburyn nähtävyyksiin kahden päivän aikana tutustuneiden ja toisen matkan jälkeen välittömästi maasta Moskovaan poistuneiden miesten tarinaa selitetty myös muissa lähetyksissä.

Torstai-iltana Venäjän Rossija24-kanava esitti Salisburyn erinomaisena matkustuskohteena, jossa on jo parin vuoden ajan järjestetty myös näyttävä Pride-marssi.

Seksuaalivähemmistöjen nostaminen esiin miesten haastattelua selittävässä uutislähetyksessä on osa sepitystä.

Venäjä on taitava manipuloimaan kansaa.

Israelilainen historioitsija Yuval Noah Harari kirjoittaa tästäkin aiheesta selkeästi kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta. (Bazar)

”Sepitetyt tarinat ovat itse asiassa olennaisesti parempia kuin totuudet, kun on kyse ihmisten yhdistämisestä. Jos haluat mitata ryhmälojaliteettia, sinun kannattaa vaatia ihmisiä uskomaan johonkin absurdiin asiaan, sillä se on paljon parempi mittari kuin että heitä vaadittaisiin uskomaan totuuteen. Jos suuri päällikkö sanoo: ’Aurinko nousee idästä ja laskee länteen’ ei tarvitse tuntea lojaalisuutta päällikköä kohtaan voidakseen osoittaa hänelle suosiota. Mutta jos päällikkö sanoo:  ’Aurinko nousee lännestä ja laskee itään’ vain todelliset lojalistit taputtavat käsiään. Samoin jos kaikki naapurisi uskovat saman epäilyttävän tarinan, voit luottaa siihen, että he vetävät kriisiaikoina yhtä köyttä. Jos he suostuvat uskomaan vain vahvistettuihin tosiasioihin, mitä se muka todistaa?”

Meillä on ihmisinä perusajatuksena päätellä, että kyseessä on aina hyvän ja pahan välinen kamppailu. Tästä lähtökohdasta Venäjä toimii.

Propagandan historiasta (Into) kirjoittaneet Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen muistuttavat, että uuden Venäjän massavaikuttaminen tuo esiin erään nykypropagandalle leimallisen piirteen: mielipidevaikuttaminen on nyt jatkuvaa.

”Se ei kuulu vain sotaan tai erikoistilanteisiin, vaan on käynnissä koko ajan. Tämä ei tietenkään koske ainoastaan Venäjää, vaan näyttää olevan miltei globaali ilmiö. ”

Kuten kirjassa todetaan, propaganda toimii aina kulttuuri- ja tapauskohtaisesti. Eräs syy tähän on se, että propagandan tekijä käyttää tavallisesti hyväkseen tiettynä aikana tietyssä paikassa vallitsevaa tilannetta pyrkiessään vaikuttamaan siellä eläviin ihmisiin.

”Propaganda on olemassa, koska sille on tilausta. Pitää paikkansa, että se itse luo osan tästä tilauksesta, mutta siitä huolimatta propagandan käyttöarvo selittää sen olemassaolon.”

Venäjä pyrkii vaikuttamaan omalla tarinallaan ulkomailla asuviin Venäjää tukeviin ihmisiin. Omiinsa he eivät luota yhtään enempää, mutta epäluuloa ja hämmennystä on Kremlin vallan pönkittämiseksi vietävä siinä missä kaasulle järjestettävä ostajia. Kauppoihin sitoutuneita kyynisiä liikemiehiä ja poliitikkoja eivät valheet hetkauta, mutta monet ihmiset täydentävät koneiden työtä jakamalla eteenpäin Venäjän valheita.

Haastattelu on katsotavissa kokonaan internetissä. Youtubesta löytyy helposti myös lyhyempiä koosteita.

https://

Jos joku vielä kutsuu RT-kanavaa tiedotusvälineeksi mainitsematta, että kyse on propagandasta, on todettava sanojan siirtyneen jo siihen leiriin, jossa sananvapauden ihanteella ei ole merkitystä.

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu