Jarmo Koponen

Nälkäpeli

  • Ohjaaja Oleg Sentsov on ollut nälkälakossa 14.5. alkaen. Häntä tukevat mm. kirjailija Stephen King ja ohjaaja Aki Kaurismäki.
    Ohjaaja Oleg Sentsov on ollut nälkälakossa 14.5. alkaen. Häntä tukevat mm. kirjailija Stephen King ja ohjaaja Aki Kaurismäki.
  • Toimittajat ovat kansainvälisesti tunnistettava ja vaikutusvaltainen joukko ammattilaisia, jotka voivat tukea toisiaan.
    Toimittajat ovat kansainvälisesti tunnistettava ja vaikutusvaltainen joukko ammattilaisia, jotka voivat tukea toisiaan.
  • Glasnost-säätiön puheenjohtaja Sergei Grigorjantsin (vas.) mielestä sananvapauden puolustajatkaan eivät ymmärrä todellista uhkaa
    Glasnost-säätiön puheenjohtaja Sergei Grigorjantsin (vas.) mielestä sananvapauden puolustajatkaan eivät ymmärrä todellista uhkaa

Ihmisoikeudet ovat toiselta vuosituhannelta. Näin voisi ajatella kun seuraa viime päivien uutisia. Pohjois-Korean diktaattori ei edes yllättäisi,  jos maan rannoille ilmestyisi rantahotelleja. Mahdollisella rakennuttajalla on kokemusta Floridasta, eikä häntä näytä hävettävän mikään.

Miljoonia maksavat jalkapallon MM18-kisat saavat monet innostumaan. Toiset näkevät oivan tilaisuuden muistuttaa epäkohdista.

Kansainvälinen järjestö Toimittajat ilman rajoja RSF kampanjoi Venäjän sananvapauden puolesta. Se käynnisti kampanjan, jolla halutaan kiinnittää huomiota muun muassa Kremlin tiukentuneisiin otteisiin Venäjän medioissa.

Näkyvyyttä saavat helposti myös elokuva-alan ihmiset ja taiteilijat, mutta yhteisen tavoitteen allekirjoittaminen ei ole helppoa. Ei ainakaan kun kyseessä on terrorismirikoksesta tuomitun puolustaminen. Venäjän kaltaisissa autoritaarisissa maissa voidaan terrorismista tuomita melkein kuka tahansa.

Jalkapallohuumaan ajoittuu myös paljon kurjempi asia

Ohjaaja Oleg Sentsovin nälkälakko on kestänyt jo yli 30 vuorokautta.

Eri puolilla maailmaa on seurattu, kuinka venäläisessä vankilassa viruu mies, jonka nälkälakkoa maan kulttuuriministeri pitää tragediana, mutta kukaan ei näytä kykenevän mihinkään käytännön toimeen.

Euroopan unioni on tuominnut Sentsovin oikeudenkäynnin kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Amnesty International on nimennyt hänet mielipidevangiksi, Memorial-järjestö pitää häntä poliittisena vankina ja esimerkiksi ohjaaja Aki Kaurismäki on vedonnut hänen puolestaan.

Keskiviikkona Sentsovin tueksi järjestettiin Helsingissä elokuvanäytös.

Venäläisellä elokuvafestivaalilla osoitettiin yksityisesti tukea vaikeaan tilanteeseen joutuneille, mutta tietty varovaisuus leimaa yleistä ilmapiiriä.

Julkisuudessa on puhuttu, että ukrainalaiset ja venäläiset voisivat vaihtaa tunnettuja vankeja: Ukrainassa pidätettiin toukokuussa toimittaja Kirill Vyšinskov. Moskovassa Ukrainan valtion uutistoimisto Ukrinformin Pariisin-kirjeenvaihtaja Roman Suštšenko tuomittiin Venäjällä vastikään 12 vuodeksi tiukan kurin vankilaan.

Vangitsemiset ja oikeudenkäynnit on helppoa nähdä uhkailuna. Kun televisioyhtiö Doždin toimittajat pyysivät venäläisiä kulttuurialan ihmisiä kommentoimaan vangitun ukrainalaisohjaajan tilannetta, näyttelijä Jevgeni Mironov antoi vastauksessaan ymmärtää, että koska kyseessä on tuomio terrorismista, on päätös joka tapauksessa presidentin käsissä. 

Venäjä tekee hidasta itsemurhaa

Kolkko näkemys on jo vuosien takaa, mutta äskettäin sen nosti esiin Glasnost-säätiön puheenjohtaja Sergei Grigorjants Radio Eho Moskvyn haastattelussa. Kyse ei ole yksittäisestä nälkälakosta, vaan siitä, että vaikka Neuvostoliiton haamu KGB on muuttanut jo vuosia sitten nimensä, toimivat FSB:n, Venäjän sisäisen turvallisuuspalvelun ihmiset työssään kuten ennenkin.  Menneisyyskin jo velvoittaa.

Grigorjants kertoi neuvostoaikojen kokemuksen opettaneen, että kuukauden nälkälakosta johtuvia vakavia muutoksia on jo tapahtunut. Elimistö mukautuu, mutta ei rajattomasti. Silti syömälakot ovat vankien ainoa tapa kyetä vahvistamaan vaatimuksiaan ja saada joku vankilan ulkopuolella kiinnostumaan. Neuvostoaikoina koetettiin vaikuttaa paikallisia korkeampiin puoluejohtajiin ja tuomioistuimiin. 

Toisinajattelun veteraani muistuttaa, että nykyajan yksittäiset sankarit eivät tiedä, ketä vastaan he ovat nousseet. Ei toki kovin montaa sellaista ole, joka tunnettaisiin edes Venäjällä. Yksi heistä on tietenkin poliitikko Aleksei Navalnyi, joka vapautui juuri 30 päivän tuomiostaan.

Sentsov on luku sinänsä. Ukrainalainen kahden lapsen isä Oleg Sentsov (s.1976) tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan suunnittelemistaan terroristisista toimista kotikaupungissaan Simferopolissa ja muualla Krimillä. FSB on asiasta varma, Sentsov kiistää. Nälkälakollaan Sentsov haluaa edistää kaikkien poliittisten vankien vapauttamista Venäjän vankiloista.

https://

Kaupankäyntiä ihmishengillä

Keskustelua vankien vaihdosta on pitänyt julkisuudessa myös se, että presidentti Vladimir Putin on suhtautunut hyvin jyrkästi Sentsoviin. Virallisen venäläisnäkemyksen mukaan Venäjällä ei tietenkään ole poliittisia vankeja.

Sentsov pidätettiin terrorismista ja pommi-iskun valmistelusta eikä journalistisesta työstä. Pommi-iskussa olisi voinut loukkaantua ihmisiä. Sentsovia koskeviin kysymyksiin Putin on vastannut vuodesta toiseen melkein sanasta sanaan samalla ilmaisulla. (Tämän voi helposti kuka vaan tarkistaa youtubesta.)

Edistysaskeleena on ehditty jo pitää sitä, että Venäjän ja Ukrainan presidentit keskustelivat ilmeisesti myös vankien vaihdosta viime viikonvaihteessa. Ukrainan ensisijainen tavoite on vapauttaa Sentsov. Venäjä on myös vaatinut venäläisten journalistien vapauttamista Ukrainassa. Tietotoimistolähteiden mukaan maat sopivat viranomaiskäynneistä vangittujen luokse kummassakin maassa.

Perjantaina selvisi, että Venäjä ei päästänyt vielä Ukrainan ihmisoikeushenkilö Ljudmila Denisovaa Sentsovin luokse vaikka tämä lensi pohjoiseen Jamalille tapaamaan nälkälakkolaista. Rangaistusleirin johtaja kielsi tapaamisen ukrainalaisilta, sillä Venäjän näkemyksen mukaan Sentsov on Venäjän kansalainen. Venäjän ihmisoikeushenkilön mukaan vankien vaihdossa olisi kyse ennen muuta heistä, joilla on sekä Ukrainan että Venäjän kansalaisuus. Tatjana Moskalkovan ja Denisovan on määrä tavata maanantaina 18. päivä kesäkuuta Moskovassa.

Kyynisten on helppoa ymmärtää kiire. Jopa Moskovassa ajatellaan jo, että ”kaupankäynti” koskenee lähinnä Sentsovia eikä ketään muuta, koska on jo ilmiselvä vaara, että hän ei selviä MM-kisojen loppuun asti hengissä.

Eho Moskvyssa käydyssä taustoittavassa keskustelussa toimittaja Tatjana Felgenhauer kysyi politiikan tutkija Gleb Pavlovskilta sitä, miksi Vladimir Putin reagoi joka kerta niin jyrkästi Oleg Sentsovia koskeviin kysymyksiin ja johdattaa vastatessaan asian journalisteihin Kiovassa. Vaikka nämähän eivät ole lainkaan verrannollisia kysymyksiä.

Joku on asettanut jutut vähän väärin hänen kansioonsa. Miksi hän toistaa tätä joka kerralla?

Pavlovskin mukaan nämä ihmiset toimivat oman propagandansa keskellä. On mieletöntä yrittää tulkita heitä järkevästi.

Toisaalta kyse on ääneen lausutusta mahdollisuudesta vaihtoon. Tietenkään tässä ei ole mitään samanarvoisuutta, mutta Kiovan valtaapitävät ovat luoneet sen keinotekoisesti. Ehkä juuri Sentsovia ajatellen tai sitten ei. Kyllähän jutun saumat irvistelevät sielläkin eikä henkilö ole sellaisen uhan alaisena.

Jalkapallon varjossa

Venäjän suuremmat kysymykset koskevat (jalkapallotermein) sitä, miten Venäjän kanssa pelataan. Tätä mieltä on ukrainalaissivuston julkaisemassa kolumnissaan politiikan tutkija Lilia Ševtsova. Tutkija arvioi, että kohta nähdään, pelaavatko länsimaat Kremlin kanssa kunnolla vai ahdistavatko sen nurkkaan. Vastaus saadaan, kun selviää, miten ratkeaa (tai ei ratkea) Venäjän syyttäminen vastuulliseksi malesialaislentokoneen alasampumisesta.

Sitten vielä: miten Kreml pystyy peittämään syrjähyppynsä ja väistämään syytökset kansallismielisten petoksesta?  Propagandakoneiston täytyy kyetä hoitamaan asia niin, että se tukee maan sisäistä sotilaallispatrioottista hysteriaa. Kansa alkaa tosin ennemmin tai myöhemmin kysellä, miksi meidän täytyy taistella vihollista vastaan, jos me teemme sen kanssa yhteistyötä ja hallitseva eliitti nauttii kaikesta ihanasta vihollisleirissä?

Kyseessä voi aivan hyvin olla šakki, matti tai patti. Viimeksi mainittu jopa tavoite. Ševtsova muistuttaa lukijaansa venäläisestä tammipelistä, jota pelasivat Tšitšikov ja Nozdrev Gogolin Kuolleissa Sieluissa. Siinä  voittaa se, jolla ei ole enää mahdollisuutta siirtää. Juuri sitä peliä Kreml pelaa. Muu maailma pelaa aivan toisenlaista tammipeliä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hieno analyysi metaforilla kyllästettynä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Meidän on oltava todella huolissamme Venäjän ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Moskalkova ja Denisova tapasivat sovitusti. Tarkoituksena on edelleen järjestää tapaamiset Sentsovin ja Vyšinskovin kanssa. Ajankohdat jäivät maanantaisen neuvottelun jälkeen edelleen auki.

https://echo.msk.ru/news/2224262-echo.html

Toimituksen poiminnat