Jarmo Koponen

Valemedia vihaa ihmistä

 • Toimittajat Ilman Rajoja (RSF) järjestön pääsihteeri Christophe Deloire Helsingissä 6. päivä maaliskuuta 2018.
  Toimittajat Ilman Rajoja (RSF) järjestön pääsihteeri Christophe Deloire Helsingissä 6. päivä maaliskuuta 2018.
 • Venäläinen Dožd-kanava tekee ohjelmaa valemediasta. Huomion kohteena on ennen muuta venäläinen valtion media.
  Venäläinen Dožd-kanava tekee ohjelmaa valemediasta. Huomion kohteena on ennen muuta venäläinen valtion media.
 • Kilven teksti: Rauhaa maailmaan. Perinteinen viholliskuva on helppo nostaa esiin. Kuvakaappaus 24tv.Pro -sivustolta
  Kilven teksti: Rauhaa maailmaan. Perinteinen viholliskuva on helppo nostaa esiin. Kuvakaappaus 24tv.Pro -sivustolta
 • Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee vuosittain maailman maiden sananvapauden tilasta kertovaa indeksiä.
  Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee vuosittain maailman maiden sananvapauden tilasta kertovaa indeksiä.

Christophe Deloire - Toimittajat ilman rajoja järjestön pääsihteeri - esitteli viikko sitten Helsingissä uutta aloitetta, jolla halutaan hillitä valemedian leviämistä. Deloire kertoi kuvaavan esimerkin:  googlatessaan Itä-Ghoutaa hän sai ensimmäiseksi linkin varteenotettavaan ranskalaiseen mediaan ja sen jälkeen useita hakutuloksia, joissa lähde oli – Sputnik, Venäjän valtiollisen propagandan monikanavainen väline.

Kyse on taitavasta hakukoneiden ruokkimisesta.  Tämä on yksi niistä asioista, joiden vuoksi toimittajajärjestö RSF:n (Reporters sans Frontières) johtaja sanoi, että on tärkeää avata toimitustyöhön liittyviä prosesseja eikä vain koettaa korjata itse tuotetta.

Valemedia, ja tulevaisuudessa yhä enemmän keinoälyä käyttävät koneet, muokkaavat ajatteluamme ja tunkeutuvat alitajuntaamme. 

Lukemattomien valemedioiden taktiikka perustuu siihen, että negatiivinen aineisto leviää positiivista nopeammin ja kun aineisto on ladattu internetin verkkoon, lehteen painettu tai televisiossa esitetty, väärää tai valheellista tietoa, syntynyttä vääristymää tai suoranaista valhetta ei enää oikein mitenkään saada oikaistua.

Todellisuus on usein hyvin monimutkainen asia, mutta mustavalkoiset valheet ohittavat vaikeammin ymmärrettävät kokonaisuudet.  Salaliittojen kehittely on oikopolkujen keksimistä heppoisia mutta viihdyttäviä perusteita kokoamalla. Vanha viholliskuva on helppo ottaa käyttöön.

Synkässä arviossaan Venäjästä toimittaja Aleksandr Morozov kirjoittaa, että meillä on edessämme yhteisö, joka hyökkää konfliktiin eikä esitä millään tavoin muotoiltuja päämääriä, jotka olisivat keskusteltavissa.

”Kaikki venäläiset puhujat, hallituksessa, ulkoministeriössä, turvallisuusneuvostossa ja asiantuntijaelimissä keskittyvät konfliktiin länsimaiden kanssa, mutta kukaan ei esitä minkäänlaisia ajatuksia konfliktin ratkaisemiseksi kansainvälisissä suhteissa noudatettavien rationaalisten toimintatapojen mukaisesti.”

Venäjä on edennyt muita pidemmälle valesivustojen hyödyntäjänä oman politiikkansa tukena.

Venäjän valtiollisen median kyynisyys yllättää kerta toisensa jälkeen eivätkä miljoonat seuraajat osaa aina enää edes hämmästyä. Disinformaation paljastamiseksi on tehtävä paljon töitä - pelkkä faktojen tarkastus ei riitä. Se tiedetään EU:ssa.   

Venäjä on kehittänyt työkalujaan vuosia

Asiantuntijan mielestä näyttää siltä, ettei ole olemassa yhtään kolmatta osapuolta, joka voisi alkaa välittäjäksi Venäjän ja muun maailman välisen konfliktin ratkaisemiseksi. Venäjä on valjastanut omaan käyttöönsä yhä enemmän resursseja, joita kuvittelemme itse hallitsevamme.

Yksi Venäjän saama – vahva  – tuen muoto on venäläisten Sputnik ja RT -kanavien aineiston jakaminen ja näihin lähteisiin viittaaminen niin sanotun vaihtoehtoisen tiedon lähteenä. Kyseiset resurssit on kehitetty väärän tiedon levittämistä varten. Näiden resurssien johtajat vetoavat siihen, ettei objektiivista tietoa ole olemassakaan ja saavat monet taputtamaan.

Tämä näkyy Euroopassa epäuskona Venäjän kykyihin tuottaa muuta maailmaa hajottavaa aineistoa. Ihmisten on vaikea uskoa laajamittaiseen valehteluun. Monet olettavat Venäjän vain olevan tarkempi ja vastaavan samalla mitalla muille.

Venäjän omaan käyttöön suunnattu informaatio leviää maailmalla eikä vääristelyjen vastavoimilla ole paljon mahdollisuuksia silloin kun tieten tahtoen rakennettu keinotodellisuus saa vallan ja ihmisten mieliin vaikutetaan tunteita voimakkaasti herättävillä ärsykkeillä.

**

Jokaista mediaa seuraavaa on muistutettava siitä, että mihinkään ei välttämättä voi luottaa. Kansainvälisestä politiikasta kiinnostuneiden on koko ajan vaikeampaa pysyä kärryillä siitä mitä tapahtuu.

Informaatiosodan kehittelijät eivät näy julkisuudessa, vaikka koneisto on jauhanut jo vuosia. Vakuuttelut ja todisteet Venäjän osallisuudesta ovat liukuneet kuin vesi hanhen selästä kun johtavat poliitikot ovat vähätelleet aiheesta puhujia. 

Uusimpia keinoja paljastetaan suurelle yleisölle koko ajan. Tiedemiesten pohdinta koneiden ja keinoälyn mahdollisuuksista on tärkeää. Tiedon kerääminen ja levittäminen on suhteellisen helppoa eikä maailma, jossa koneita ei erota enää ihmisestä, ole välttämättä tieteistarinaa. 

Välineet kehittyvät kaikkialla. Venäjä on nyt tekojensa vuoksi tikun nokassa. 

Psykologian emeritusprofessori Gote Nyman sanoi Facebook-keskustelussa, että Yhdysvalloissa on yliopistopiireissä keskusteltu siitä, että keinoälyn kehittäminen sotatarkoitukseen pitäisi saada kuriin ellei jopa estää niin hyvin kuin mahdollista. ”Lieneekö samaa liikettä Kiinassa tai Venäjällä. Vaikea sanoa vielä, tarvetta olisi joka taholla”, Nyman kommentoi.

Kemialliset aseet puhuttavat, paitsi Syyrian siviiliuhrien vuoksi, niin tietenkin sen takia, että kukaan ei edes kuvittele pystyvänsä varmasti sanomaan, missä aseita käytetään ja kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään.

Kun media elää koko ajan kuin sodassa, jossa totuudella ei ole mitään arvoa, voidaan uskoa, että näemme Syyriastakin vain väärennettyjä filmejä ja lavastettuja valokuvia, kuten venäläiskansanedustaja totesi uutistoimisto Ria Novostille mahdollisista myrkkyiskuista.

Venäläisille kerrotaan, että myrkkyiskut ovat valhetta ja mediassa kansalaisia pelotellaan suursodalla.

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina, että Moskovalla oli kiistämättömiä todisteita lavastuksesta Syyriassa. Lavrovin kommenteista kertoi uutistoimisto AFP.

- Meillä on kiistämättömiä todisteita, että kyseessä oli jälleen lavastettu tapaus ja että nyt russofobisen kampanjan eturintamassa olevan, tietyn valtion salainen palvelu oli mukana tässä lavastetussa tapauksessa, Lavrov sanoi.

**

Oman tarinansa levittäjänä Venäjä on onnistunut toistuvasti useissa eri yhteyksissä. Niin Krimillä kuin Itä-Ukrainassa ja viime viikkoina Britanniassa, jossa käytetyn hermomyrkyn alkuperä on varmistunut Neuvostoliitossa kehitetyksi Novitšokiksi.

Venäjän kehittämä tarina elää omaa elämäänsä, kuten Helsingin Sanomien jutussa valemediasta ja niiden levittäjistä kerrottiin.

 ”Länsimaiden todellisuudessa hermomyrkkyä käytti erittäin todennäköisesti – ja Britannian mukaan varmasti – Venäjä, joka on myrkyn alun perinkin kehittänyt. Venäjän mukaan teon takana taas oli Britannian tiedustelupalvelu, Ukraina tai miltei kuin Grimmin veljesten sadussa: paha anoppi.”

Britanniassa asuva tutkija Vladimir Pastuhov arvioi Respublic-sivustolla, että Venäjä ja Iso-Britannia käyvät monimutkaista operatiivista peliä. Venäjän tavoitteena on muodostaa mahdollisimman paljon totuutta lähellä oleva vaihtoehtoinen versio Salisburyn iskusta, ja Iso-Britannian tavoitteena puolestaan on olla antamatta Venäjälle mahdollisuutta toimia siten.

Venäjä toimii näkyvän internet-aseensa kehittelyssä kohtuullisen pienillä kustannuksilla ja monien länsimaiden kansalaisten tuella. Liioittelematta kyse on kilpavarustelusta internetissä.  Brittien tiedustelujohtajan mukaan Venäjä ei pelaa verkkoympäristössä samoilla säännöillä kuin muut.

”Siellä ollaan hämärtämässä valtion toiminnan ja rikollisuuden välistä rajaa”, sanoo brittien tiedusteluorganisaation johtaja Jeremy Fleming Forbes-lehden mukaan.

Britanniassa kuten monessa muussakin demokraattisesti johdetussa maassa ollaan myös tietoisia siitä, että hallituksilla on hyviä syitä huolehtia itsensä vuoksi myönteisestä julkisuudesta. Propagandaan turvautuminen ja ammattilaisten työllistäminen kuuluu politiikkaan. 

Autoritaarisilla mailla on selkeitä etuja mielten ja mielipiteiden tehokkaina ohjaajina. Merkittävää valtaa käyttävät amerikkalaiset yhtiöt ovat syystä kovan paineen kohteena. Toki Yhdysvaltojen omien turvallisuusintressien vuoksi.

Puhuessaan kongressin kuulemisessa Facebookin pääomistaja Mark Zuckerberg kertoi käynnissä olevasta asevarustelusta, ja todisti hänen yhtiönsä pystyneen sulkemaan satoja feikkitilejä Venäjällä. Vastatessaan kongressille hän puhui moneen otteeseen Venäjää vastaan käytävästä taistelusta - vetosi siis käytännössä amerikkalaisissa samaan mihin Lavrov venäläisille suunnatuissa puheissaan.

Tietoisuus valemedioista, trolleista ja demokratian kohtaamista uhista kuuluu jokaisen yleissivistykseen. Yhdysvalloissa varoituksen ääni kuuluu:

https://m.

Maailma näyttää olevan uudessa kylmässä sodassa, mutta kaikesta huolimatta hyvä uutinen on ilman muuta se, että monet tuntevat vastuunsa. Toimittajat ja kustantajat etsivät erilaisia keinoja vastuulliseen tiedonvälitykseen vähintään yhtä vilkkaasti kuin salaliittoja rakastavat kehittävät valesivustoja.

Valesivustot ovat arkipäivää kaikkialla. Varmistetun tiedon takuita ei enää nykyään voi kukaan antaa välittömästi. Kyse ei ole tarkistamisen puutteesta vaan yksinkertaisesti siitä, että vaikka näemme jonkun kertovan tarinaa, emme voi enää olla varmoja tapahtumasta.

RSF:n Journalism Trust Initiative, JTI, on eräänlainen median itsesäätelyn ja hyvien journalististen tapojen sanansaattaja. Tarkoitus on luoda selkeät käytännöt  journalismin avoimuudelle ja luotettavuudelle.

Hakukoneista on tullut portinvartijoita. Nykyisin tietoa on helppoa ja halpaa levittää ympäri maailmaa kun on varmistanut, että oma sivusto nousee mahdollisimman helposti esille. 

Journalism Trust Initiativen hankesuunnitelmaan voi tutustua standardisointijärjestö CEN:n verkkosivuilla. Hankesuunnitelma on tällä hetkellä kaikkien sitä koskevien ryhmien kommentoitavissa sekä hyväksyttävissä. Hankkeen kehittämisen arvioidaan jatkuvan vähintään vuoden ajan.

Samaan asiaan on herätty muutenkin. Viime kuussa Julkisen sanan neuvosto sai useat tiedotusvälineet liittymään Vastuullisen median kampanjaan.

Kampanjassa korostetaan, että mediat noudattavat Journalistin ohjeita siksi, että ne takaavat yleisön oikeudet. Median lukijoilla, katselijoilla ja kuulijoilla on oikeus muodostaa mielipiteensä luotettavan tiedon pohjalta.

Liennyttäminen ja rauhan ylläpitäminen on osittain onnistunut kansainvälisillä sopimuksilla, vaikka sodat eivät ole maailmasta loppuneet eikä vastakkainasettelun käyttäminen valtapyyteiden edistämiseksi ole laantunut.

Osan tiedotusvälineistä on kyettävä olemaan paljon enemmän kuin vain tarkkailijoita sellaisessa maailmassa, jossa vielä opetellaan käyttämään jatkuvan vuorovaikutuksen moninaisia keinoja. Jokaisen meistä soisi pohtivan useamman kerran sitä, mitä kirjoittaa ja myös sitä millaisia linkkejä jakaa muiden ihmeteltäväksi.

Kirjoittaja on Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston hallituksen jäsen

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Media tunkee valtion sijaan sensuroimaan osoittamalla milloin mitäkin tahoa valemediaksi, länsimaiset valtiot sensurointiin näköjään kykenemättömiä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

En nyt ihan ymmärtänyt, mitä tarkoitat. Minun mielestäni toimittajien ja ylipäätään mediaväen vastuullisuus on tärkeä asia.

Ihmisten halua jakaa toisilleen tarinoita ei ole kukaan estämässä. Autoritaarisissa maissa koetetaan rajoittaa tätä oikeutta.

Venäjä on siitä kummallinen maa, että sen sensuuriviranomainen Roskomandzor määräsi Telegram-viestinpalvelun suljettavaksi Venäjällä.

Kyseessä on yksi ainoista kansainvälistä mainetta saaneista nykyajan kehittelyistä media-alalla.

Yhteys terrorismiin on huono - poliittinen syy sulkupäätökseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielipidevaikuttamista on tehty aina. Valtio on sitten suitsinut tätä tilanteen mukaan. Nyt on suitsijan roolin ottamassa ns. oikea media.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #4

Mitä pahaa on tarkastetussa tiedossa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Mikä ero on tarkastuksen ja sensuurin välillä? Kuka päättää, mikä on totuus? Kekkosen aikaan tämä tiedettiin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #7

Sensuuri on ennakkoon tarkastamista. Ei totuutta määrätä. Ehkä luet blogin ensin. Jatketaan sitten.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

#9. Ongelma ei tosiaan ole pelkästään Venäjän tiedottaminen. Lännen suurvallat manipuloivat kansojaan ja valehtelevat työkseen. Valehtelua on myös uutisten filtterointi. Se että jätetään kertomatta asioita, jotka eivät edistä omaa agendaa.

Hyvä esimerkki kansojen manipuloinnista on tietovuotajien käsittely. On melko härskiä asettaa maanpetturiksi henkilöitä, jotka paljastaneet valtioiden tekemiä rikoksia. Näitä edustaa hyvin Edward Snowden. Hän on tehnyt absoluuttisesti oikean valinnan kertoessaan USAn harjoittaman globaalin kansalaisurkinnan yksityiskohdista.

Uutisten filtterointi ja vääristely on todellakin globaali ongelma. Hallitukset valehtelevat räikeästi kaikkialla eikä kukaan joudu tästä vastuuseen oikeudessa. Sitten näitä puolitotuuksia levitetään uutisissa, joita pidetään luotettavina. En tunne yhtäkään kansainvälistä uutistoimistoa tai mediaa, joka olisi täysin rehellinen, tasapuolinen ja luotettava.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #12

Mitä tarkoitat ettet tunne? Mitkä mahtavat olla kriteerisi silloin kun et tunne rehellisiä tietotoimistoja? Miksi STT, TT, Reuters, Bloomberg, AFP, Argus jne. eivät olisi rehellisiä...

Käyttäjän raitanenh kuva
Hannu Raitanen Vastaus kommenttiin #4

Synkässä arviossaan Yhdysvalloista professori Chomsky kirjoittaa, että meillä on edessämme yhteisö, joka hyökkää konfliktiin eikä esitä millään tavoin muotoiltuja päämääriä, jotka olisivat keskusteltavissa.

”Kaikki amerikkalaiset puhujat, hallituksessa, ulkoministeriössä, turvallisuusneuvostossa ja asiantuntijaelimissä keskittyvät konfliktiin itämaiden kanssa, mutta kukaan ei esitä minkäänlaisia ajatuksia konfliktin ratkaisemiseksi kansainvälisissä suhteissa noudatettavien rationaalisten toimintatapojen mukaisesti.”

USA on edennyt muita pidemmälle valesivustojen hyödyntäjänä oman politiikkansa tukena.

Yhdysvaltojen kaupallisen median kyynisyys yllättää kerta toisensa jälkeen eivätkä miljoonat seuraajat osaa aina enää edes hämmästyä. Disinformaation paljastamiseksi on tehtävä paljon töitä - pelkkä faktojen tarkastus ei riitä. Se tiedetään EU:ssa.

USA on kehittänyt työkalujaan vuosikymmeniä

Asiantuntijan mielestä näyttää siltä, ettei ole olemassa yhtään kolmatta osapuolta, joka voisi alkaa välittäjäksi USAn ja muun maailman välisen konfliktin ratkaisemiseksi. USA on valjastanut omaan käyttöönsä yhä enemmän resursseja, joita kuvittelemme itse hallitsevamme.

Yksi USAn saama – vahva – tuen muoto on yhdysvaltalaisten Breitbart ja FOX-kanavien aineiston jakaminen ja näihin lähteisiin viittaaminen niin sanotun vaihtoehtoisen tiedon lähteenä. Kyseiset resurssit on kehitetty väärän tiedon levittämistä varten. Näiden resurssien johtajat vetoavat siihen, ettei objektiivista tietoa ole olemassakaan ja saavat monet taputtamaan.

Tämä näkyy Euroopassa epäuskona USAn kykyihin tuottaa muuta maailmaa hajottavaa aineistoa. Ihmisten on vaikea uskoa laajamittaiseen valehteluun. Monet olettavat USAn vain olevan tarkempi ja vastaavan samalla mitalla muille.

USAn omaan käyttöön suunnattu informaatio leviää maailmalla eikä vääristelyjen vastavoimilla ole paljon mahdollisuuksia silloin kun tieten tahtoen rakennettu keinotodellisuus saa vallan ja ihmisten mieliin vaikutetaan tunteita voimakkaasti herättävillä ärsykkeillä.

Jokaista mediaa seuraavaa on muistutettava siitä, että mihinkään ei välttämättä voi luottaa. Kansainvälisestä politiikasta kiinnostuneiden on koko ajan vaikeampaa pysyä kärryillä siitä mitä tapahtuu.

Informaatiosodan kehittelijät eivät näy julkisuudessa, vaikka koneisto on jauhanut jo vuosisatoja. Vakuuttelut ja todisteet USAn osallisuudesta ovat liukuneet kuin vesi hanhen selästä kun johtavat poliitikot ovat vähätelleet aiheesta puhujia.

Uusimpia keinoja paljastetaan suurelle yleisölle koko ajan. Tiedemiesten pohdinta koneiden ja keinoälyn mahdollisuuksista on tärkeää. Tiedon kerääminen ja levittäminen on suhteellisen helppoa eikä maailma, jossa koneita ei erota enää ihmisestä, ole välttämättä tieteistarinaa.

Välineet kehittyvät kaikkialla. USA on nyt tekojensa vuoksi tikun nokassa.

Psykologian emeritusprofessori Gote Nyman sanoi Facebook-keskustelussa, että Yhdysvalloissa on yliopistopiireissä keskusteltu siitä, että keinoälyn kehittäminen sotatarkoitukseen pitäisi saada kuriin ellei jopa estää niin hyvin kuin mahdollista. ”Lieneekö samaa liikettä Kiinassa tai Venäjällä. Vaikea sanoa vielä, tarvetta olisi joka taholla”, Nyman kommentoi.

Kemialliset aseet puhuttavat, paitsi Syyrian siviiliuhrien vuoksi, niin tietenkin sen takia, että kukaan ei edes kuvittele pystyvänsä varmasti sanomaan, missä aseita käytetään ja kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään.

Kun media elää koko ajan kuin sodassa, jossa totuudella ei ole mitään arvoa, voidaan uskoa, että näemme Syyriastakin vain väärennettyjä filmejä ja lavastettuja valokuvia, kuten venäläiskansanedustaja totesi uutistoimisto Ria Novostille mahdollisista myrkkyiskuista.

Länsimaisille kerrotaan, että myrkkyiskut ovat totta ja mediassa kansalaisia pelotellaan suursodalla.

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina, että Moskovalla oli kiistämättömiä todisteita lavastuksesta Syyriassa. Lavrovin kommenteista kertoi uutistoimisto AFP.
- Meillä on kiistämättömiä todisteita, että kyseessä oli jälleen lavastettu tapaus ja että nyt russofobisen kampanjan eturintamassa olevan, tietyn valtion salainen palvelu oli mukana tässä lavastetussa tapauksessa, Lavrov sanoi.

Oman tarinansa levittäjänä USA on onnistunut toistuvasti useissa eri yhteyksissä. Niin Krimillä kuin Maidanilla ja viime viikkoina Britanniassa, jossa käytetyn hermomyrkyn alkuperä on varmistamatta.

Britannian kehittämä tarina elää omaa elämäänsä, kuten Helsingin Sanomien jutussa valemediasta ja niiden levittäjistä kerrottiin.

”Länsimaiden mediassa hermomyrkkyä käytti erittäin todennäköisesti – ja Britannian mukaan varmasti – Venäjä, koska Neuvostoliitto on myrkyn alun perinkin kehittänyt. Venäjän mukaan teon takana taas oli Britannian tiedustelupalvelu, Ukraina tai miltei kuin Grimmin veljesten sadussa: paha haltija Mossad.”

Britanniassa asuva tutkija Vladimir Pastuhov arvioi Respublic-sivustolla, että Venäjä ja Iso-Britannia käyvät monimutkaista operatiivista peliä. Iso-Britannian tavoitteena on muodostaa mahdollisimman paljon totuutta lähellä oleva versio Salisburyn iskusta, ja Venäjän tavoitteena puolestaan on olla antamatta Iso-Britannialle mahdollisuutta toimia siten.

USA toimii näkyvän internet-aseensa kehittelyssä kohtuullisen pienillä kustannuksilla ja monien länsimaiden kansalaisten tuella. Liioittelematta kyse on kilpavarustelusta internetissä. Brittien tiedustelujohtajan mukaan USA ei pelaa verkkoympäristössä samoilla säännöillä kuin muut.

”Siellä ollaan hämärtämässä valtion toiminnan ja rikollisuuden välistä rajaa”, sanoo brittien tiedusteluorganisaation johtaja Jeremy Fleming Forbes-lehden mukaan.

Britanniassa kuten monessa muussakin mediakraattisesti johdetussa maassa ollaan myös tietoisia siitä, että hallituksilla on hyviä syitä huolehtia itsensä vuoksi myönteisestä julkisuudesta. Propagandaan turvautuminen ja ammattilaisten työllistäminen kuuluu politiikkaan.

Autoritaarisilla mailla on selkeitä etuja mielten ja mielipiteiden tehokkaina ohjaajina. Merkittävää valtaa käyttävät amerikkalaiset yhtiöt ovat syystä kovan paineen kohteena. Toki Yhdysvaltojen omien turvallisuusintressien vuoksi.

Puhuessaan kongressin kuulemisessa Facebookin pääomistaja Mark Zuckerberg kertoi käynnissä olevasta asevarustelusta, ja todisti hänen yhtiönsä pystyneen sulkemaan satoja feikkitilejä USAssa. Vastatessaan kongressille hän puhui moneen otteeseen Venäjää vastaan käytävästä taistelusta - vetosi siis käytännössä amerikkalaisissa samaan mihin Lavrov venäläisille suunnatuissa puheissaan.

Tietoisuus valemedioista, trolleista ja demokratian kohtaamista uhista kuuluu jokaisen yleissivistykseen. Yhdysvalloissa varoituksen ääni kuuluu Wikileakistä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Yle-media tänään: "Tänään perjantaina Venäjän puolustusministeriön tiedottaja syytti suoraan Britanniaa siitä, että se olisi painostanut avustusjärjestö Valkokypärät lavastamaan iskun.

– Meillä on [...] todisteita Britannian suorasta osallisuudesta provokaation organisoimiseen, tiedottaja sanoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa.
Tiedottajan mukaan Britannia painosti voimakkaasti Valkokypäriä.
"Valeuhreja"

Douman tapahtumasta on julkaistu videokuvaa, jossa lapsia hoidetaan sairaalassa mm. valelemalla heidän päälleen vettä. Tiedottajan mukaan sairaalaan oli rynnännyt joukko ihmisiä videokameran kanssa huutaen, että heidän potilaansa olivat kemiallisen iskun uhreja.

Miehet olivat alkaneet paniikinomaisesti ruiskuttaa vettä lasten päälle.

Douman sairaalan hoitohenkilökunnan mielestä potilailla ei ollut mitään kemiallisen myrkyn oireita, tiedottaja sanoi.

Kansainvälinen tutkijaryhmä alkaa huomenna lauantaina tutkia Douman iskun jälkiä."

Onko tämä valemediaa? Ketä pitäisi pommittaa?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tapahtunutta tutkitaan. Valemediasta ei ole kyse. Näin saman uutisen myös YLEn tv-uutisissa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi sitä enää tutkimaa koska Macronilla on jo todisteet,mutta ei kerro tai näytä vaan pitää luottaa sanaan.

Aivan sama homma Brittien kanssa myrkytyksen kanssa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Erittäin hyvä ja tärkeä kirjoitus Koposelta.

Näyttää siltä, että Lännen on ryhdyttävä sellaisiin epäsymmetrisiin vastatoimiin, jotka eivät suoraan mitenkään liity tiedonvälitykseen vaan jotka iskevät Venäjän heikkouksiin. Siis talouteen ja Kaukasuksen separatismiin. Ainoastaan sellaisilla toimilla saadaan aikaan riittävää kipua ja vahinkoa, minkä johdosta Venäjä joutuisi harkitsemaan tekemisiään.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyvä kirjoitus Koposelta. Näitä Venäjän disinformaatiota ja valeuutisia levittäviä trolleja on viime viikot ollut Puheenvuorokin täynnä Salisburyn myrkkyiskuun liittyen. Osa on varmaankin ns. hyödyllisiä idiootteja jotka eivät edes tajua olevansa näin Venäjän propagandakoneiston palveluksessa. Osa on mukana ihan tietoisesti, he vihaavat länsimaista liberaalia yhteiskuntaa ja haluavat olla Venäjän mukana vahingoittamassa sitä.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Aika tosikkomaiseksi menee keskustelu. Virallisen kertomuksen, jolle ei ole edes esitetty pitäviä faktoja perusteeksi, voi aina kyseenalaistaa niin pitkään kunnes faktat on tuotu uskottavasti ja selkeästi esille. Tämmöistä tapaa on harjoitettu mm. tiedemaailmassa, jossa väitteet pitää todistaa.

Salisburyn tapauksessa jotkut tahot ovat esittäneet aivan asiallisesti, että uskottavin syyllinen myrkytyksille on Venäjän hallinto. Se on ihan hyvä mielipide, etenkin kun varsinaisen evidenssin puuttuminen ilmaistaan sanalla 'uskottavin'. Niin kauan kuin evidenssiä ei ole, niin tuon näkemyksen rinnalle voi esittää vaihtoehtoisen skenaarion tai hypoteesin. Kukaan ei ole väittämässä, että vaihtoehtoinen skenaario pitäisi yhtä tapahtumien kanssa. On tutkijoiden asia saada tapahtumien kulku riittävän luotettavasti selville. Lopputulema voi olla myös, että syyllisyys jää ikuisesti selvittämättä. Tutkijoiden ammattitaidon tai motiivit voi joskus kyseenalaistaa, koska elämme nykyisin vahvasti poliittisesti latautuneessa maailmassa. Joskus tutkijoiden tuottamaa hyvää tietoa ei oteta huomioon tai sitä vääristellään.

Tietenkin on niitä manipuloivia tahoja, jotka esittävät suoralta kädeltä omat vaihtoehtoiset teoriansa totuutena tai sotkevat asiallisen keskustelun jotenkin muuten, esimerkiksi epämiellyttäviä näkemyksiä esittävään henkilöön kohdistettavilla luonnehdinnoilla.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hermomyrkyn käyttö on epätavallista ja niin on aiheesta puhuminenkin. Tapauksen uutisoinnissa oli hyvin nopeasti tunnistettavissa samanlaisia piirteitä kuin malesialaisen lentokoneen MH17 alasampumisessa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tiivistys blogistani: "Yksi Venäjän saama – vahva – tuen muoto on venäläisten Sputnik ja RT -kanavien aineiston jakaminen ja näihin lähteisiin viittaaminen niin sanotun vaihtoehtoisen tiedon lähteenä. Kyseiset resurssit on kehitetty väärän tiedon levittämistä varten. Näiden resurssien johtajat vetoavat siihen, ettei objektiivista tietoa ole olemassakaan ja saavat monet taputtamaan."

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Nähdäkseni RT:n ja Sputnikin toiminnassa mediakentässä ja vaikkapa informaatio-(media-)sodankäynnissä ei ole mitään uutta. Perinteinen media omasi roolin sodissa ja konflikteissa jo ainakin sata vuotta sitten mm Armenian kansanmurhan yhteydessä se vaikutti humanitaariseen apuun USAsta ja myöhempiin oikeudenkäynteihin Turkissa. Kuitenkin vasta noin puoli vuosisataa sitten Vietnam osoitti median tulleen jopa vaikuttavammaksi tekijäksi kuin itse sotatoimet kentällä. Jugoslavian hajoamissodat kohottivat median käytön lopulta ammattimaiselle tasolle kun kroaatit, Bosnian muslimit ja Kosovon albaanit palkkasivat yhdysvaltalaisia PR-toimistoja muokkaamaan maan (USAn) yleistä mielipidettä itselleen suotuisaksi serbejä vastaan sittemmin toteutettujen interventioiden aikaansaamiseksi. Naton risteilyohjuksen iskusta Belgradin televisiostudiota vastaan 21. huhtikuuta 1999 Kosovon sodan aikana Yhdysvaltain puolustusministeriö totesi: ”Serbien TV on yhtä paljon osa Milosevicin murhakoneistoa kuin hänen asevoimansa”.

Kylmässä sodassa radiotoiminta (Radio Free Europe, Voice of America, BBC…) ja niiden vastainen toiminta oli merkittävä osa ideologista kamppailua. Vuonna 1948 alkanut läntisten radioasemien häirintä Neuvostoliitossa oli puolestaan maailman suurimpia häirintäoperaatioita. Joukkotiedotuksen tuhoamiseen on sen tärkeydestä johtuen liitetty myös sen korvaaminen omalla lähetyskalustolla. Yhdysvalloilla on kuusi EC-130E Hercules-kuljetuskonepohjaista lentävää Command Solo radio- ja televisioasemaa tätä tarkoitusta varten. Nämä koneet mahdollistavat tietysti myös harhauttamisen ja disinformaation lähettämisen, samoin toimivien radio- ja televisioasemien häirinnän. Näitä koneita on käytetty Irakissa 2003, Afganistanissa 2001, Kosovossa 1999, Bosniassa, Haitilla, Persianlahdella 1991 ja Panamassa.

Tänä päivänä perinteiseen aseteollisuusklusteriin liittyy kaksi merkittävää uudempaa elementtiä jotka ovat yliopistot ja media. Pelkästään USAssa 350 yliopistoa tuottaa tutkimustietoa Pentagonin laskuun. Medialla puolestaan on viime vuosikymmeninä ollut kasvava rooli sotateollisuuden palveluksessa niin ennen konflikteja niiden oikeuttajana, konfliktien aikaisessa mediasodankäynnissä kuin myös konfliktien jälkeen toteutettujen toimien puolustajana. Siksi nykyään osuvampaa olisikin ehkä puhua sotateollisuuden, tieteen ja median kompleksista. Esimerkiksi Yhdysvallat ei säästele pitääkseen median omalla puolellaan. Joku vuosi sitten pelkästään Pentagon kohdisti liki viisi miljardia dollaria vuodessa näihin vaikutusoperaatioihin ja 27 000 työntekijää omistautui niiden toteuttamiseen. Aivan vastaavasti on Venäjän puolustusministerikin todennut median olevan osa maansa asevoimia. 

Kremliä lähellä olevien Sputnikin ja RT:n tehtävänä on toimia ulkomaille suunnattuna uutisvälittäjänä, sen kohdeyleisönä ovat ihmiset, jotka haluavat verrata useitakin vaihtoehtoisia näkökulmia keskenään. Tässä ei ole mielestäni mitään väärää, se on kyseisen median julkilausuttu agenda. Suomessa esimerkiksi HS on merkittävä uutisvälittäjä mutta muistettakoon silläkin olevan oma agendansa joka on näkynyt mm EU-/euro-kampanjoissa ja viime vuosina vaikkapa Suomen natottamisena. Kaupallisten medioiden motiivit kuvitellun puolueettoman tiedonvälityksen sijaan liittyvät mainosmyyntiin eli voitontavoitteluun ja nämä motiivit määräävät sitä mitä ja miten uutisoidaan vai uutisoidaanko ollenkaan.

Uudesta sosiaalisesta mediasta on tullut tärkeä osa poliittisia ja sotilaallisia konflikteja ja sotia. Esimerkkeinä voisi mainita Moldovan twitter vallankumouksen, arabikadun tapahtumat, Iranin epäonnistuneen vihreän vallankumouksen (mutta menestyksekkään cybersodan) sekä Israelin esimerkkinä ehkä sofistikoidumpana somen käyttäjän sodankäynnin välineenä. Esimerkit siksi että näihin olen eri rooleissa (neutraalina tarkkailijana, kirjoittaen artikkeleita ruohonjuuritasolta, aktiivisena virtuaalisodan osallistujana) jossain määrin osallistunut.

Mielestäni Sputnik ja RT monipuolistavat Suomessakin informaatiotarjontaa tuomalla mukaan yhden ja tällä kertaa jopa julkilausutun näkökulman lisää mediakuluttajan valittavaksi. Ja vaihtoehtoinen näkökulma voi myös innostaa hakemaan lisätietoa valeuutisten takaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #20

Rusilan luetteloon merkittävistä informaatiovaikuttajista voisi lisätä vielä Israelin, joka saa lisäksi apua erilaisilta helluntalaisliikkeiltä propagandassaan. Rusila on itsekin kunnostautunut israelpropagandistina Puheenvuoron Israel-tietoiskuillaan. Nämä tuovat ainakin minulle mieleen Ylen muinaisen Näin naapurissa -ohjelman ja Puheenvuorossa kirjoittelevan Janne Kejon Pohjois-Korean ylistykset, olkoonkin että Rusilan hymistelyt ovat olleet Kejon juttuja asiallisempia.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Verkkouutiset.fi: "Britannian tiedustelun mukaan Venäjä oli testannut ennen Britannian iskua, voisiko hermomyrkkyjä käyttää levittämällä niitä ovenkahvoihin. Venäjän tiedustelu oli myös seurannut Sergei ja Julia Skripalin sähköpostitilejä ainakin vuodesta 2013, Britannian tiedustelu paljasti perjantaina.

Asiat ilmenevät Britannian kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Sir Mark Sedwillin julkistetusta kirjeestä Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille. Kirje löytyy kokonaisuudessaan tästä. https://www.scribd.com/document/376270220/Letter-t...

The Guardianin mukaan on erittäin harvinaista, että Britannia paljastaa tällaisia tiedustelutietoja.

Brittien mukaan vain Venäjällä oli tekniset keinot, operatiivinen kokemus ja motiivi Salisburyn hermomyrkkyiskuun."

https://www.verkkouutiset.fi/venaja-testasi-myrkyn...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sattumaltaan tuli tuollainenkin ilmi..tapahtuman jälkeen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itseäni häiritsee se miten helposti läntinen valtamedia (printti, netti ja tv) menee mukaan vedätyksiin. Mainio esimerkki on 30.3. alkanut Hamasin ns "Suuri Paluumarssi" -kampanja jonka ns. vakavasti otettava media Hesaria myöten osti aivan kuin kampanjan suunnittelijat halusivatkin. Itse kampanjaa oli suunniteltu jo ainakin puoli vuotta, mukana media-ammattilaisia, budjetti 15 miljoonaa taalaa. Ja sitten ensimmäisestä tapahtumapäivästä uutisoidaan sellaisenaan kuinka israelilaiset ampuvat selkään rauhanomaisia kotiinsa haluavia mielenosoittajia. Mikään em lauseen lopusta ei pitäne paikkaansa ja tämä olisi selvinnyt tekemällä taustatyö kunnolla. Itsekin kuvasin tapahtumakulun, halutut vaikutukset ja tavoitteet jo päivää ennen kuin ne tapahtuivat ja "uutisoitiin" maailmalla, koska en ole valtamediaa niin olenko sitten valemedian edustaja sen saavat muut arvioida.

Onko kyse siitä ettei isoissakaan mediataloissa enää ole aikaa tai tekijöitä tutkivaan journalismiin. Pointtini on siinä ettei kaikki läntisen valtamedian ulkopuolella oleva ole valemediaa vaan osa tästä toiminnasta ehkä toteuttaa journalistisia tavoitteita paremmin kuin valtamedia itse.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kyllä tämä täällä Venäjällä tuntuu joskus, että kirjoittajan kuvailemalla tavalla on ihmisiin onnistuneesti vaikutettu. Tosin epäluulolla on myös pitkät perinteet ja yksityisajattelulla täällä.
Ja toisaalta, miksi kaikkien ihmisten pitäisi olla perillä maailmanlaajuisesti kaikista asioista, joiden päätetään olevan merkityksellisiä koko ihmiskunnalle. Sekin on valemedian aivopesun tulosta, että jokainen kokee tarpeelliseksi sekaantua joka ikiseen maailmanlaajuiseen keskustelunaiheeseen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli natottajat ovat valemedian aivopesemiä,ok!

Itse olen pöyhimässä siksi,koska muut vetävät minut mukaan niihin. Milloin keksitään esim. "Suomen pitää olla rintamassa hyvän puolesta pahaa vastaan."

Se tais tulla jo Syyriankin osalta..Se tuli Libyan osalta ja Stubbelo oli heti lähettämässä väkeä.

Jne. ymmärrät varmaan pointin.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Jarmo Koponen kirjoitti Sputnikin ja RT:n resursseista:
”Kyseiset resurssit on kehitetty väärän tiedon levittämistä varten. Näiden resurssien johtajat vetoavat siihen, ettei objektiivista tietoa ole olemassakaan ja saavat monet taputtamaan”.

Juuri näin. Taputtajia riittää. Vilkaistaanpa näytteeksi vaikkapa tämän blogin kommenttia #12:

”...Hallitukset valehtelevat räikeästi kaikkialla eikä kukaan joudu tästä vastuuseen oikeudessa...”, ”...En tunne yhtäkään kansainvälistä uutistoimistoa tai mediaa, joka olisi täysin rehellinen, tasapuolinen ja luotettava...”,”...Ongelma ei ole pelkästään Venäjän tiedottaminen. Lännen suurvallat manipuloivat kansojaan ja valehtelevat työkseen...”

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Erinomainen blogi.

Venäjän propagandakoneiston toiminta on häikäilemätöntä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Eurooppalaisesta näkökulmasta valheellisten uutisten leviämistä ovat tutkineet ajatushautomo Reuters Instituten ja Oxfordin yliopiston tutkijat. Tutkimuksessaan Measuring the reach of ”fake news” and online disinformation in Europe Richard Fletcher, Alessio Cornia, Lucas Graves ja Rasmus Kleis Nielsen paneutuivat Ranskan ja Italian mediaan. Molemmissa maissa disinformaatiota on tutkijoiden mukaan levitetty huolestuttavan paljon.

Heidän otokseensa kuului kolmesataa ranskalaista ja yhtä monta italialaista, puolueettomien faktantarkastajien disinformaation levittäjäksi luokittelemaa nettimediaa. Tutkimuksen fokuksessa olivat niiden kävijämäärät, viipymisajat ja Facebookissa saama huomio, joita verrattiin kummankin maan suosituimpien valtavirtamedioiden vastaaviin.

Tulokset eivät imartele disinformaatiota levittävää mediaa. Ne tavoittivat vain murto-osan suurten tiedotusvälineiden saavuttamasta ranskalaisesta ja italialaisesta nettiyleisöstä.

Vastamedia tavoitti molemmissa maissa keskimäärin 3,5 prosenttia nettivierailijoista, usein ei sitäkään. Le Figaron sivuilla vieraili yli 20 prosenttia ranskalaisista ja La Repubblican sivuilla peräti 50,9 prosenttia italialaisista.

Tutkimuksen kohteena oli myös kaksi venäläistä julkaisua, Russia Today ja Sputnik News. Niiden kävijämäärät jäivät kuitenkin minimaalisiksi jopa kansallisen vastamedian rinnalla." https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3880029-val...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voitko kertoa mitä huolestuttavaa noissa määrissä oli?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Huolestuneita olivat tutkimuksen tekijät. Pitää kysyä heiltä.

Minusta luvun pitäisi olla nolla Sputnikille ja RT:lle. Olen huomannut, että monet todella pitävät kyseisiä venäläisiä lähteitä vaihtoehtoina ja jakavat näitä kilpaa Venäjän ulkoministeriön kanssa.

Kokonaan toinen asia ovat botit ja trollit.

Tämän lisäksi on hyvä erottaa käsitteitä. (Aiheesta on tekeillä akateemisia selvityksiä.)

Valemedia - journalistinen käsite - ei tutkimuksellinen vaan politisoitunut.

Vaihtoehtomedia - pyrkimys ei ole tuottaa vaan kopioidaan ja kommentoidaan.

Vastamedia - haastaa ja kiistää valtamediaa, mutta ei kytkeydy tiettyyn poliittiseen liikkeeseen vaan vastamedian lukijat ovat skeptisiä. Tekstejä voidaan lukea ironisesti tai jopa viihteenä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #30

Venäjä on onnistunut tavoitteessaan. Osa Lännen kansalaisista on siinä uskossa, että selkeää totuutta ei ole. Niinpä he kuvittelevat olevansa nohevia, ja ottavat keskiarvon laatu- ja valemedioiden antamista totuuksista.

Valheiden viehätys on siinä, että jokainen voi niistä poimia sen joka vahvistaa omaa käsitystä ja maailmankuvaa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Muutama hyvä video englanniksi - trolleista ja vaikuttamisesta internetissä!

Kertauksen vuoksi... https://www.youtube.com/watch?v=sZmrIkRDMsU

https://www.youtube.com/watch?v=F08_88JPy2Q

Toimituksen poiminnat