Russofobia – Venäjän valtionuskonto

Venäjän presidentin, Vladimir Putinin torstainen puhe Moskovassa oli vastaus monia askarruttaneeseen kysymykseen Venäjän kehityksestä.

Lyhyesti sanottuna – ei mitään hyvää, kirjoittaa Meduza-uutistoimisto asiantuntijoiden haastatteluihin perustuen.

Venäjällä ei ole nykyisellään tulevaisuutta eikä maan johdolla mitään ohjelmaa kansalaisten elinolojen parantamiseksi.

Kyse on jakomielisyydestä, jota ei voi tajuta, jos ei käsitä syvemmin vallan oikeutuksen varmistelua Venäjällä.

Parlamentille lakisääteisesti vuosittain pidettävää puhetta valmistellaan monella taholla, ja se on siksi rakenteeltaan tilkkutäkki.

Mutta yksinkertaistaen voi sanoa, että vaalivuonna Putinin puhe koostui kahdesta osasta.

Näistä ensimmäistä ei kukaan muista, ja vähänkään ymmärtävät naureskelevat puheen toiselle osalle, jonka aikana Putinin taakse heijastettiin animaatioita uusista superaseista: yliäänellä lentävistä ohjuksista ja ilman miehistöä liikkuvista supersukellusveneistä.

Politiikan tutkija Gleb Pavlovskin mielestä aseet eivät pelota yhtään vihollista, mutta nostavat Venäjä-keskusteluun lisää russofobiaa.

**

Ensimmäisessä osassa luvattiin kaikkea hyvää Venäjällä asuville: muun muassa valtavaa teknistä edistystä – lohkoketjujen käyttöönottoa, tekoälysovelluksia ja uusia mahdollisuuksia koulutuksen sekä tutkimuksen alueella.

Puheen toisessa osassa Putin uhosi maan olevan valmis tuhoamaan missä vaan kenet tahansa.

Monet kommentoijat pitävät selviönä, että ensimmäisen osan lupaukset eivät ole mahdollisia, jos kaikki paukut pannaan asevoimiin ja ydinaseiden kehittämiseen.

Mutta vain harva ehtii edes ajatella käytännön asioita, koska Putin pelotteli kunnolla, ja esitteli videoita, joissa näkyi aseiden mahti.

Naton laajenemista Venäjä ei hyväksy enää yhtään. Maan nöyryytys on lopetettu, eikä Venäjän maailmanlaajuista kykyä iskeä tarvitse epäillä.

Putinin mukaan Venäjä ei ole tehnyt asekehittelyään salassa, mutta ei silti ole saanut muita kuuntelemaan.

-Kuunnelkaa nyt, Putin uhosi. Yleisöltä sanat saivat raikuvat aplodit.

Kuuntelijoita Putinin ase-esittely puhutteli.

Neuvostoaikojen tyylin kuultiin valtaisia suosionosoituksia myös muissa kohdin ja  aika lailla menneen maailman näkemykseltä kuulosti sotilaallisen uhon seassa ollut vakuuttelu aseista maailmanrauhan säilyttämisen vuoksi ja voimien tasapainoa varten.

-Emme bluffaa, Putin muistutti. Mihin tahansa ydinaseella Venäjää vastaan tehtyyn iskuun vastataan välittömästi.

Venäjä sanoo puolustavansa oikeuksiaan, ja siksi patrioottisuus ja Venäjän voiman osoitus puri omiin.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov oli Putinin puheen jälkeen vaikuttunut ja täpinöissään. "Olen edelleen šokissa", Kadyrov sanoi häntä haastatelleille.

**

Omiaan murhanneen Kadyrovin innostuksen voi ymmärtää, mutta onnistuuko Putin vakuuttamaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin siitä, että Venäjän vastaiset pakotteet on syytä lopettaa ja ottaa Venäjä vakavissaan.

Pelästyvätkö Naton kannattajat Suomessa?

(Muuten, Dožd-kanavalla haastateltu politiikan tutkija Jekaterina Schulman huomasi puheen keskellä myös suomalaisen osuuden: siinä puhuttiin terveydenhuollosta ja ihmisten huomiomisesta jne.

"Потом была часть такая, прямо-таки финская, про внимание к человеку, про здравоохранение, про то, что давайте мы все будем жить дольше, про рак, кстати." )

Jos tänään jotain selvisi niin se, millaiseen Venäjään Putin uskoo. Hän avautui omilleen.

Puheet aseista, joita ei ole edes olemassa veivät ajatukset pois siitä, ettei sairaaloiden rahoitusta saada parannettua tai syntyvyyttä lisättyä puhumattakaan parannuksista muihin kansalaisten perusturvaan liittyvissä asioissa kuten oikeuslaitoksen toiminnassa.

Voihan Venäjä!

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu