Jarmo Koponen

Russofobia - Venäjän valtionuskonto

 • (Kuva @Jekaterina Gagarin)
  (Kuva @Jekaterina Gagarin)
 • Ramzan Kadyrov (Kuva @LifeShot Telegram)
  Ramzan Kadyrov (Kuva @LifeShot Telegram)
 • Puhe sodasta söi rauhan asiaa. (Kuvan grafiikka Meduza-uutistoimiston)
  Puhe sodasta söi rauhan asiaa. (Kuvan grafiikka Meduza-uutistoimiston)
 • "Tuohan on minun teemani." @SergeiJolkin
  "Tuohan on minun teemani." @SergeiJolkin

Venäjän presidentin, Vladimir Putinin torstainen puhe Moskovassa oli vastaus monia askarruttaneeseen kysymykseen Venäjän kehityksestä.

Lyhyesti sanottuna - ei mitään hyvää, kirjoittaa Meduza-uutistoimisto asiantuntijoiden haastatteluihin perustuen.

Venäjällä ei ole nykyisellään tulevaisuutta eikä maan johdolla mitään ohjelmaa kansalaisten elinolojen parantamiseksi.

Kyse on jakomielisyydestä, jota ei voi tajuta, jos ei käsitä syvemmin vallan oikeutuksen varmistelua Venäjällä.

Parlamentille lakisääteisesti vuosittain pidettävää puhetta valmistellaan monella taholla, ja se on siksi rakenteeltaan tilkkutäkki.

Mutta yksinkertaistaen voi sanoa, että vaalivuonna Putinin puhe koostui kahdesta osasta.

Näistä ensimmäistä ei kukaan muista, ja vähänkään ymmärtävät naureskelevat puheen toiselle osalle, jonka aikana Putinin taakse heijastettiin animaatioita uusista superaseista: yliäänellä lentävistä ohjuksista ja ilman miehistöä liikkuvista supersukellusveneistä.

Politiikan tutkija Gleb Pavlovskin mielestä aseet eivät pelota yhtään vihollista, mutta nostavat Venäjä-keskusteluun lisää russofobiaa.

**

Ensimmäisessä osassa luvattiin kaikkea hyvää Venäjällä asuville: muun muassa valtavaa teknistä edistystä - lohkoketjujen käyttöönottoa, tekoälysovelluksia ja uusia mahdollisuuksia koulutuksen sekä tutkimuksen alueella.

Puheen toisessa osassa Putin uhosi maan olevan valmis tuhoamaan missä vaan kenet tahansa.

Monet kommentoijat pitävät selviönä, että ensimmäisen osan lupaukset eivät ole mahdollisia, jos kaikki paukut pannaan asevoimiin ja ydinaseiden kehittämiseen.

Mutta vain harva ehtii edes ajatella käytännön asioita, koska Putin pelotteli kunnolla, ja esitteli videoita, joissa näkyi aseiden mahti.

Naton laajenemista Venäjä ei hyväksy enää yhtään. Maan nöyryytys on lopetettu, eikä Venäjän maailmanlaajuista kykyä iskeä tarvitse epäillä.

Putinin mukaan Venäjä ei ole tehnyt asekehittelyään salassa, mutta ei silti ole saanut muita kuuntelemaan.

-Kuunnelkaa nyt, Putin uhosi. Yleisöltä sanat saivat raikuvat aplodit.

Kuuntelijoita Putinin ase-esittely puhutteli.

Neuvostoaikojen tyylin kuultiin valtaisia suosionosoituksia myös muissa kohdin ja  aika lailla menneen maailman näkemykseltä kuulosti sotilaallisen uhon seassa ollut vakuuttelu aseista maailmanrauhan säilyttämisen vuoksi ja voimien tasapainoa varten.

-Emme bluffaa, Putin muistutti. Mihin tahansa ydinaseella Venäjää vastaan tehtyyn iskuun vastataan välittömästi.

Venäjä sanoo puolustavansa oikeuksiaan, ja siksi patrioottisuus ja Venäjän voiman osoitus puri omiin.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov oli Putinin puheen jälkeen vaikuttunut ja täpinöissään. "Olen edelleen šokissa", Kadyrov sanoi häntä haastatelleille.

**

Omiaan murhanneen Kadyrovin innostuksen voi ymmärtää, mutta onnistuuko Putin vakuuttamaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin siitä, että Venäjän vastaiset pakotteet on syytä lopettaa ja ottaa Venäjä vakavissaan.

Pelästyvätkö Naton kannattajat Suomessa?

(Muuten, Dožd-kanavalla haastateltu politiikan tutkija Jekaterina Schulman huomasi puheen keskellä myös suomalaisen osuuden: siinä puhuttiin terveydenhuollosta ja ihmisten huomiomisesta jne.

"Потом была часть такая, прямо-таки финская, про внимание к человеку, про здравоохранение, про то, что давайте мы все будем жить дольше, про рак, кстати." )

Jos tänään jotain selvisi niin se, millaiseen Venäjään Putin uskoo. Hän avautui omilleen.

Puheet aseista, joita ei ole edes olemassa veivät ajatukset pois siitä, ettei sairaaloiden rahoitusta saada parannettua tai syntyvyyttä lisättyä puhumattakaan parannuksista muihin kansalaisten perusturvaan liittyvissä asioissa kuten oikeuslaitoksen toiminnassa.

Voihan Venäjä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jarmo, näitkö jo tämän? Павел Грудинин: "Чтобы не было гражданской войны Путин должен уйти" ("Jottei sisällisotaa tulisi, Putinin täytyy lähteä").

Aika kovaa puhetta siis siltäkin suunnalta (eikä siinä missään tapauksessa ole kyse russofobiasta vaan russofiilisyydestä):

https://zen.yandex.ru/media/divaniyanalitik/pavel-...

Harmittavaa miten kalliiksi Venäjän kansallisylpeys ja imperiumin unelma tulee maan tavallisille kansalaisille...toisaalta myös tuo toinen "suurvalta" on täynnä köyhiä. Jospa niin maailman miliisi kuin poliisi ryhtyisivät viimeinkin hoitamaan omat sisäiset asiansa kuntoon. Onko liikaa pyydetty? Kiina on pysynyt sentään tyylikkäästi rauhallisena, ulospäin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

En huomannut. Kiitos, Ilmari!

Grudinin toimii kuin Putin. Reagoi häikäilemättömästi, ja käyttää kovaa kieltä.

Venäjän johtajan esiintymisten tai kansallisten näkemysten ymmärtäminen on yhä vaikeampaa.

Ne, jotka haluavat leimata kaiken Venäjällä putinistiseksi, saavat lisää mahdollisuuksia.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Vaikka en venäjää ymmärräkään, kuvakin kertoo paljon.

Ilmeistä päätellen näytti siltä, että aivan kaikki Duuman edustajat eivät olleet vilpittömän innostuneita Putinin uhopuheista. Puolustusministeri Shoigun ilme oli kuin kivipatsaan ilme. Ehkä Shoigu tietää paljonko noilla animaatiokuvilla on todellisuusperää.

Monella muullakin edustajalla ilmeet pysyivät perusasetuksella. Ehkäpä monet ihmettelivät mielessään, mistä Putin repii ne rahat uusien ydinasejärjestelmien kehittelyyn. Kyllä Venäjällä koulutetut ihmiset osaavat laskea mitä mikäkin maksaa ja tietävät mikä valtakunnan taloudellinen tilanne on.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Huomasitko tämän? Vzgljad kirjoittaa "russofobiasta" Suomessa.

https://vz.ru/society/2018/3/1/910250.html

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #14

En huomannut. Kiitos, Jouni! Suomalaiset ovat varautuneita ulkomaalaisia kohtaan. Venäläisilla on erityinen asema. Voi olla, että koulutetummat ovat suvaitsevampia. Näinhän ystäväni Konstantin pistelee ihan osuvasti: Helsinki tuntuu olevan henkisesti lähempänä Lontoota kuin Riika. Mikä minä olenkaan arvioimaan latvialaista näkemystä. Sinänsä Culturan teettämää selvitystä venäjänkielisten järjestöjen kokemasta asemasta Suomessa voi ja pitääkin avata monelta kantilta.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Putin osaa vain sotia. Politiikan tutkija Stanislav Belkovski muistuttaa, että sota on Putinin ainut keino oikeuttaa vallassa pysymisensä: hän pelastaa Venäjän ja suojaa sitä ulkoisilta vihollisilta. Belkovski työskentelee paraikaa presidenttiehdokas Ksenja Sobtšakin esikunnassa.

Но Путин окончательно решил, что единственной формой легитимации его бесконечного пребывания у власти является война: он «спасает Россию от внешней агрессии», и кроме него спасти Россию от внешней агрессии некому.

https://mbk.sobchakprotivvseh.ru/sences/stanislav-...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Näin just. Vanhan Venäjän ikuinen tarina. Puolustautuu russofobeja vastaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kuten niin usein. Kauhistus peittyy nauruun.

Putinin linjapuhe aiheutti jo meemi-myrskyn. #Putin @yleuutiset #turpo #Venäjä @MarjoNakki

https://themoscowtimes.com/news/putins-nuclear-com...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

USA:n ja NATOn asevarustelu ja tunkeutuminen Venäjän rajoille sai nyt vastauksen, kirvelevän vastauksen. Isä-Putin antoi vitsaa Nato-kiimaisille.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Puheet aseista, joita ei ole edes olemassa veivät ajatukset pois siitä, ettei sairaaloiden rahoitusta saada parannettua tai syntyvyyttä lisättyä puhumattakaan parannuksista muihin kansalaisten perusturvaan liittyvissä asioissa kuten oikeuslaitoksen toiminnassa."

#7 Lintunen. Puhuisit sinäkin jostakin olennaisesta joskus, etkä levittäisi täällä Suomen internetissä jatkuvaa Putin-kiimaasi! Monet nuoret vasemmistoliittolaisetkin häpeävät kirjoituksiasi! Heitäkään Putin ei enää kiinnosta eikä innosta pätkääkän! Sinulla olisi paljon oppimista heiltä!

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Pelästyvätkö Naton kannattajat Suomessa?"

Kun peilaa Duuman edustajien lähes hurmosmaisia reaktioita osittain animaatioihin perustuviin kuvauksiin Venäjän asevoimien uusista aseista, tulee mieleen, että ehkäpä olisi Suomessa viisasta jo kääntyä konkreettisesti Naton puoleen.

Putin ja Venäjän Duuma ovat näyttäneet millä linjalla he ovat. Näin ollen Suomessakin on syytä nyt tehdä konkreettiset johtopäätökset ja toimia.

Ei Suomessa pelätä eikä pelästytä. Täällä ollaan realisteja ja toimitaan sen mukaisesti. Tosin valitettavasti liian usein meillä jäädään jahkailemaan, ennen kuin saadaan päätöksiä tehtyä ja toimeenpantua niitä.

Surullista, että itänaapurissa on lähdetty tuolle linjalle, mutta itsepähän omista asioistaan ja linjauksistaan päättävät. Miten siihen muut reagoivat on sitten muiden asia.

Mikähän lienee USA:n hallinnon reaktiot Putinin uhoon uusien ydinaseiden kehittelystä ja niiden käytön kynnyksen laskemisesta ? Eiköhän siellä rapakon takanakin riitä teknologiaa ja raharesursseja kehitellä uusia hyökkäysaseita sen sijaan että kehiteltäisiin vain puolustuksellisia asejärjestelmiä kuten mannerten välisten ballististen ydinohjusten torjuntajärjestelmiä. Tuskin siellä jenkkilässä jäädään näissä asioissa peukaloita pyörittämään.

Ja näin saadaan taas varustelukierre kiihtymään. Mitähän siitä jää Putinin hallinnolle ja Venäjän kansalle viivan alle ? Kansallista suurvaltauhoa ja itsetuntoako ?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Naton kannattajia puhe pikemminkin nauratti. Pieni pyöreäpäinen poika esitteli videoita jotka koostuivat huonolaatuisista animaatioista. Herää epäilys että animaatiot on pöllitty 80-luvun videopeleistä. Kreml on saanut äskettäin naurunremakoita aikaan lähinnä sillä että he käyttävät uusia länsimaisia videopelejä todistellessaan omaa mahtavuuttaan tai muiden surkeutta.

Putlerin oli vähän pakkokin uhota kun viime aikoina on tullut turpaan länneltä. Ensin jenkit iskivät al Shayratissa venäläisten hallitsemalle lentokentälle risteilyhohjuksin ja nyt tappoivat satoja Putlerin erikoiskaartin jäseniä Syyriassa.

Olisi toivottavaa että jenkit vastaisivat varustelukierteeseen kunnon satsauksella niin Venäjältä loppuisivat rahat alta aikayksikön. Nythän ne loppuvat muutenkin parissa vuodessa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Naton laajenemista Venäjä ei hyväksy enää yhtään. Maan nöyryytys on lopetettu, eikä Venäjän maailmanlaajuista kykyä iskeä tarvitse epäillä."

Niin, Venäjällä koetaan nöyryytykseksi se, että sillä ei ole enää mahdollisuutta sekaantua pienten naapurimaittensa asioihin, kuten sillä oli vielä toisen maailmansodan aikana sekä kylmän sodan aikana.

Venäjällä näyttää olevan täysin mahdotonta lähteä kehittämään omaa valtavaa maataan sisäisesti. Tuossa kehittämisessä länsi olisi voinut tukea Venäjää win-win periaatteella.

Ei, Venäjällä näyttää olevan pakkomielle laajentaa omaa reviiriänsä niin Euroopan suuntaan kuin Lähi-Idän suuntaan. Lähi-Idän suunnassahan Venäjällä taitaa edelleenkin siintää sen vuosisatainen tavoite, Intian valtameren rannikko. Euroopan suunnalla tavoitteena lienee edelleenkin Atlantin rannikko.

Suurin epävarmuus Venäjälle on Kiina. Siitähän on indikaationa pakonomainen tarve hintaan mihin hyvänsä säilyttää hyvät suhteet taloudellisesti vahvaan ja väestöltään yli kymmenkertaiseen Kiinaan. Siperia on käytännössä tyhjä ja Kiinalla on suuria paineita saada käyttöönsä luonnonvaroja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Venäjä on kehittämässä uutta mannertenvälistä ydinohjustyyppiä, joka kykenee lentämään lähes mihin tahansa maapallolla ja tunkeutumaan ohjuspuolustuksen läpi, Putin kertoi. Hän esitteli puheensa aikana ballistisen Sarmat-ohjusjärjestelmän, jolla hän sanoi olevan hyvä läpäisykyky puolustusjärjestelmiin. Kehitystyötä tehdään monien muidenkin ydinasetyyppien kanssa.

Putinin mukaan Venäjän asevoimat testasi viime vuoden lopulla ydinmottorilla toimivaa risteilyohjusta, joka kykenee kuljettamaan mukanaan ydinaseen. Ohjus voi tunkeutua minkä tahansa puolustusjärjestelmän läpi, Putin kehui. Putin kertoi Venäjän kehittävän myös vedenalaisia, lennokkien tapaan liikkuvia aseita, jotka voivat kuljettaa ydinaseen kohteeseensa. Venäjä omistaa Putinin mukaan myös hypersonisia aseita, eli ne voivat lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella.

– No jopa on kumma, ellei köyhyyttä, sosiaalisia ongelmia, HIV-epidemiaa ja alentuvaa eliniän odotetta Venäjällä saada kuriin ainakin näillä konsteilla!

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tulee mieleen, että onko Putin ottanut mallia uhoilussaan Ronald Reaganista tämän ollessa USA:n presidentti.

Reaganhan hehkutti silloin kovasti silloin USA:n mahdollista Tähtien Sota konseptia, jossa sodan käynti ( ohjusten torjunta mm. ) ulotettaisiin avaruuteen. Tällä USA pyrki pakottamaan Neuvostoliiton sille taloudellisesti mahdottomaan kilpavarusteluun.

Mitä minä olen joiltakin asiantuntijoilta kuullut, jo silloin yleisesti asiantuntijapiireissä oli tiedossa, että Tähtien Sota oli teknisesti täysi "bluffi".

Nytkö Putin yrittää bluffata maailmaa puhumalla ihmeaseistaan ?

Mikä on kuitenkin varmaa, on se, että Venäjän ylin sotilaallinen johto tietää tasan varmasti mikä on totuus sotilaallisissa punnuksissa USA:n ja Venäjän välillä. Siksi ehkä puolustusministeri Sergei Shoigun ja Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikön armeijakenraali Valery Gerasimovin ilmeet eivät värähtäneet pätkääkään missään Putinin puheen vaiheissa eikä myöskään uusien asejärjestelmiä esittävien fiktiivisten animaatioesitysten aikana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä Reagan tiesi, mitä teki ja käytti Star Wars-konseptia päästäkseen tavoitteeseen: "Tear down that wall!" Reaganin ei tarvinnut repiä blue tai white collar -porukan viimeisestä selkänahasta projektinsa aineksia.

Ero on nyt siinä että kaikki tietävät Putinin pääosin bluffaavan, eikä Venäjällä loppujen lopuksi ole enää eväitä heittää tuollaista määrää resursseja presidenttinsä sotilasprojekteihin samalla, kun maa säröilee sisältä käsin talous- ja sosiaalisiin ristiriitoihin.

Pokerikasvojen takana Putin saattaa jopa pelätä kautensa lähenevän loppuaan...?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Putin yrittää vahvistaa neuvotteluasemaansa mielikuvituksellisissa rauhanneuvotteluissa joita ei ole. Mutta noin et voi pyytää vuoropuhelua, koska vuoropuhelua ei ole. On vain järjetön ydin-nyrkki ja vanhuksia päättämässä, jostakin. Mikä epäluulon ja pelon määrä venäjällä onkaan kun maa ei voi avautua, vaan sulkeutuu enemmän ja enemmän? Tulee mieleen pohjoiskorean propaganda aseilla uhitteluineen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Näin ulkopuolisena näyttää kyllä siltä, että Venäjä ei ole sulkeutunut, se on suljettu talous- ja koulutuspakotteilla, olympiapakotteilla ja lukemattomalla joukolla kiusantekoa. Ja pieni Suomi sinnittelee mukana Venäjä-vastaisessa liittoumassa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Putinin puhe sai sen huomion maailmalla minkä ansaitsikin. Nykyään kuunnellaan niitä, joilla on rahaa enemmän kuin niitä, joilla on aseita joilla todellisuudessa on vain poliittista käyttöä. Pelon tasapaino ei ole muuttunut miksikään.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmo Koponen kirjoittaa: "Venäjällä ei ole nykyisellään tulevaisuutta eikä maan johdolla mitään ohjelmaa kansalaisten elinolojen parantamiseksi."

Voiko mennä pahemmin pieleen. Jos sanoo olevansa Venäjä-asiantuntija, pitäisi pysytellä edes vähän totuudessa.

Venäjän talous on reippaassa kasvussa, rahastot ovat plussalla, asemenot pienenevät ja kahden viikon päässä ovat kaksivaiheiset presidentinvaalit.

Tässä presidentti Putinin puhe englanniksi tulkattuna https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.y...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Venäjän talous on reippaassa kasvussa, rahastot ovat plussalla, asemenot pienenevät ja kahden viikon päässä ovat kaksivaiheiset presidentinvaalit.

Eli eläköön kapitalistisen venäjän talous,,asemenot ei kyllä pienene ja vaalitkin
on pelkkä kulissi,uskottavat ehdokkaat kun on tapettu kremlin edessä tai todettu ettei ehdokas vaalikelpoinen,,,!

Todellinen valtiomies ei tarvitse uhoamista aseilla,paraateilla,suurilla eleillä tai uhkauksilla,,putin asetttuu/alentuu mussolinin,berlusconin ja arabidiktaattorien laulukuoroon siinä suhteessa,eli militarismin ja sotapolitiikan puolestapuhuja !

Toimituksen poiminnat