Vaaliagitaatiota Venäjällä – nukkuvia pelotellaan homoilla

Venäjää valmistellaan äänestämään. Agitaatiovideolla pelotellaan nukkumaan jääviä miehiä armeijan pakko-otoilla ja homojen vaikutusvallan kasvamisella. 

Istuvan presidentin Vladimir Putinin jatkoa ei epäile kukaan, mutta äänestysvilkkauden pelätään jäävän alhaiseksi.

Monet tarkkailijat pitävät vaaaleja suuren luokan huijauksena. Niin sanotuissa vaaleissa on kuitenkin kyse presidentin arvovallasta, ja jossain määrin myös maan liberaalien voimien tulevaisuuden toimintaedellytyksistä.

Agitaatiovideolla pariskunta on panemassa maate 17. päivä maaliskuuta vaalipäivän aattona. Vaimon mielestä seuraava päivä on tärkeä, mutta mies vähättelee äänestämistä.

Perjantaina internettiin ladattua ”hupailua” on jaettu jo miljoonia kertoja.

Herätessään mies huomaa, että häntä 52-vuotiasta nostomiestä ollaan pakko-ottamassa armeijaan. Ulko-ovella seisova kutsuntaupseeri sanoo palvelusikärajan nousseen 60 vuoteen. Pojalle pitäisi antaa miljoonia koulun valvojille vietäväksi. Perheen keittiössä mies tapaa vaimonsa ja pöydän ääressä jo istuvan kiintiöhomon — pahimmillaan uuden puolisonsa. Vessassa hän saa kuulla sitäkin tarkkailtavan.

Tämä on tietysti unta ja estettävissä äänestämällä.

Verkkolehti Snob kirjoittaa, että video on tehty ammattimaisesti. Kukaan ei kuitenkaan ole ilmoittautunut työn tekijäksi. Pääosaa esittää tunnettu näyttelijä Sergei Burunov.

Vaalivideon voi nähdä useista linkeistä. Snobin mukaan yksi videon ensimmäisistä lataajista oli Donetskin kvasitasavallan päämiehen neuvonantaja Aleksandr Kazakov.

Videon (venäjäksi) voi katsoa avoimesta Facebook-linkistä.

https://www.facebook.com/ale.kazakov/posts/1668446923193593

Maalisvaaleissa venäläiset voivat antaa äänensä kahdeksalle ehdokkaalle. Ainoastaan kommunistien ehdokkaan odotetaan pystyvän saamaan merkittävän määrän äänistä. 

Esimerkiksi vaaleihin osallistuvan televisiosta tutun Ksenja Sobtšakin on arvioitu olevan mukana vaaleissa vain luodakseen jonkinlaista pohjaa liberaaleille voimille seuraavia vaaleja ajatellen tai ainakin tasoittavan tietä jonkun kompromissiehdokkaan löytämiseksi.

Venäjän duuman ulkopuolisen ja käytännössä koko poliittisen elämän ainoa merkittävä Putinin vastaehdokas olisi Aleksei Navalnyi, joka ei voi vaaleihin osallistua saatuaan poliittisen tuomion rahaepäselvyyksistä.

Korkealla äänestysprosentilla Kremlin tarkoituksena on kyetä osoittamaan Putinin nauttivan riittävän suurta kansansuosiota, jotta hän voisi tulla valituksi myös oikeissa vaaleissa eikä vain tälläisissä näytöksissä.

Putin on hallinnut käytännössä Venäjää vuodesta 2000 asti ja on nyt aloittamassa toista kuusivuotiskauttaan presidenttinä.

Huoli nukkuvista äänestäjistä on todellinen.

Putinille halutaan antaa 70 prosentin kannatus jä äänestäjien määräksi koetetaan nostaa yli 70 prosenttia äänioikeutetuista.

Paljon tehdään. Vaalipäivä on sama kuin Krimin miehityksen vuosipäivä. Putinin odotetaan äänestävän miehitetyllä Krimillä.

Venäjällä on paljon tahoja, jotka tukevat valtion virallisia linjauksia. Tällainen video on yksi esimerkki.

Toinen ajankohtainen asia on 13 venäläisen yksityishenkilön ja kolmen yhteisön syyttäminen Yhdysvaltojen  vaalien härinnästä vuonna 2016.

Tällaisten toimien yhteys valtion korkeimpaan johtoon voidaan hyvin hämätä. Hakkereiden osalta näin on tehty vuosia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov voi kiistää kaiken, kuten hän teki lauantaina Münchenissä, koska mitä tahansa potaskaa voidaan Lavrovin mielestä puhua niin kauan kun ei ole esittää kunnon todisteita Venäjän sotkeutumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin vuonna 2016.

 

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu