Jarmo Koponen

Venäjää positiivisesti - Virossa

 • Moderaattori Sergei Merlev (vas) Anton Aleksejev, ERR Moskova ja Julia Rodina, Delfi.RUS (@youth.media.world facebook)
  Moderaattori Sergei Merlev (vas) Anton Aleksejev, ERR Moskova ja Julia Rodina, Delfi.RUS (@youth.media.world facebook)
 • Kaksipäiväiseen tapaamiseen osallistui satoja nuoria. Ensimmäisenä päivänä yleisöluentoja, toisena käytännön työpajoja. @ks.ed
  Kaksipäiväiseen tapaamiseen osallistui satoja nuoria. Ensimmäisenä päivänä yleisöluentoja, toisena käytännön työpajoja. @ks.ed
 • Pietarilaisnuoret hakevat tiedon somesta: Vkontakte, Facebook, Youtube, Instagram, Telegram. Vain muutamien lähde uutistoimisto.
  Pietarilaisnuoret hakevat tiedon somesta: Vkontakte, Facebook, Youtube, Instagram, Telegram. Vain muutamien lähde uutistoimisto.
 • Venäjänkielisen ETV+ kanavan päätoimittaja Darja Saar selvitti vaaliohjelmien vastaanottoa ja kanavan työskentelyä.
  Venäjänkielisen ETV+ kanavan päätoimittaja Darja Saar selvitti vaaliohjelmien vastaanottoa ja kanavan työskentelyä.
 • Yleisökysymyksissä toimittajilta tivattiin mm. miten he valitsevat aiheita, ja annetaanko Tallinnasta ohjeita Moskovaan.
  Yleisökysymyksissä toimittajilta tivattiin mm. miten he valitsevat aiheita, ja annetaanko Tallinnasta ohjeita Moskovaan.
 • Toimittaja Polina Kopyleva selvitti, kuinka tunteisiin vedotaan ja mieliin vaikutetaan. Karkea esimerkki: äitien järkyttäminen.
  Toimittaja Polina Kopyleva selvitti, kuinka tunteisiin vedotaan ja mieliin vaikutetaan. Karkea esimerkki: äitien järkyttäminen.
 • ETV+ vaalijuttujen sarjassa ehdokkaat tekivät töitä: koulun ruokalassa ja vaikkapa kaupan kassalla.
  ETV+ vaalijuttujen sarjassa ehdokkaat tekivät töitä: koulun ruokalassa ja vaikkapa kaupan kassalla.

Kun sosiaalinen media on sakeana keskustelua trolleista ja informaatiovaikuttamisesta, ovat ihmiset syystä hämmentyneitä. Moni pitää keskustelua liioiteltuna. Ylimitoituksen perään on tärkeää kysellä, mutta samaan aikaan on hyvä muistaa, että emme Suomessa tiedä kuin murto-osan siitä, mihin Venäjä on kykenevä.

Toistaiseksi kielitaito estää suurinta osaa suomalaisista ymmärtämästä naapuriamme Venäjää. Samaan aikaan internet tarjoaa käsittämättömän määrän aineistoa, joka hieman viitsimällä antaa maailmasta hyvin ymmärrettävän kuvan. Mahdollisuudet kasvavat vuosi vuodelta.

Mitkään rajat eivät pidättele musiikkia, elokuvia tai tekstiä, mutta joudumme silti miettimään sitä, osaammeko käyttää internetiä itse vai tarvitsemmeko "käyttöohjeita", koska meihin koetetaan vaikuttaa valheilla. Miksi jaamme valheita, vaikka voisimme jokainen pysäyttää informaatiovyöryn?

**

Virossa venäjän taito ehti rapistua muutamassa vuodessa uudelleen itsenäistymisen jälkeen, mutta ei aikaakaan kun ihmiset tajusivat, että venäjää tarvitaan. Nyt virolaiset opiskelevat kieltä ahkerammin, ja venäjää äidinkielenään puhuvat haluavat käydä koulunsa molempia kieliä käyttäen. Ainakin valtaosa haluaa.

Itse asiassa 47 prosenttia haastatelluista 500:sta venäjänkielisten koulujen oppilaasta. Tämä selvisi Narvassa, jossa järjestettiin  #youth.media.world –tapahtuma. Tilaisuutta Tarton yliopiston Narva Collegessa tuki Pohjoismaiden neuvoston Viron toimisto.

**

Suomessa ja Virossa ei ole turhaa herätty opastamaan nuorten ja vähän vanhempienkin informaatioähkyä ja medialukutaitoa. Tiedon määrä on vain yksi tekijä. Keskeistä on ymmärtää se, millaisia kanavia tiedon hankintaan kaytetään ja mitä tiedon tarkistamiseksi tarvitaan.

Narvan seminaarissa venäläisten opiskelijoiden sosiaalisen median käyttöä selvittänyt pietarilainen opettaja Natasha Aniskevitš sanoi, että nuoret ymmärtävät periaatteessa sosiaalisen median monipuolisuuden, mutta he pitäytyvät yleensä vain valitsemissaan läheisiltä tuntuvissa välineissä eivätkä he kykene analysoimaan saamaansa informaatiota.

Koulutuksella voitaisiin parantaa nuorten mahdollisuuksia ja kykyjä tarkistetun tiedon hankkimisessa, mutta Venäjän koulutusjärjestelmä ei tue tällaista kehitystä.

**

Virossa venäjänkielisellä televisiolla on merkitystä, vaikka yhä harvemmat ihmiset seuraavat  jotain tiettyjä ohjelmia. Suoratoistopalvelut ja vaikkapa Youtube vievät suuren osan ruutuajasta.

Luentosaliin Narvassa istutetut toimittajat kuulivat yleisöstä terävän puheenvuoron, kun Olgaksi esittäytynyt nuori kyseli venäläisestä mediasta ja television tulevaisuudesta.

Venäjällä suosituimpien ohjelmien joukkoon ovat kiilanneet erilaiset puheohjelmat, joissa keskustellaan niin ulkopolitiikasta kuin sisäpolitiikasta. Studioon kutsutaan asiantuntijoita eri aloilta.

Nämä ns. asiantuntijat kiertävät ohjelmasta toiseen ja amerikkalaista näyttelevä ”asiantuntija” ansaitsee mediatietojen mukaan sievoisesti esiintymisistään. Mistään oikeasta vastakkaisesta tai rehellisestä esiintymisestä näissä usein huutamalla käydyissä nykyajan sirkushuveissa ei ole kyse.

**

Monet ovat kyllästyneitä televisioon ja varsinkin nuoremmat ovat löytäneet muut kanavat. Internetissä suureen suosioon on päässyt Virossakin venäläinen toimittaja Juri Dud, joka kysyy aina haastateltavaltaan lopuksi sitä, mitä nämä sanoisivat Putinille, jos tämän tapaisivat. Tällaista ei vapaasti lähetettävillä kanavilla sallittaisi. 

Dudin suosituinta videota on ladattu miljoonia kertoja. [Dud haastattelee presidenttiehdokkaaksi Venäjällä ilmoittautunutta Ksenja Sobtšakia:]

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=wpfpey_0G5A

Viron venäläisiä palvelee tietenkin myös oma kanava ETV+. Kanavan katsojaluvut ovat alhaisia, mutta esimerkiksi paikallisvaalien alla huomattiin, että monet juttuaiheet kiinnostivat yleisöä. Toki ennen muuta sellaiset, joissa oli mukana tunnetta. Virossa on luonnollisesti puhuttanut paljon se, että vaaleissa saivat äänestää jo 16-vuotiaat.

Venäjänkielisen kanavan päätoimittaja Darja Saar kertoi nuorille, että passin värillä ei ole väliä, mutta mitään ei pidä ottaa annettuna. Vaalit ovat yhteiskunnallinen velvollisuus ja näyttää sitä paitsi siltä, että nuoret ovat yhteiskunnallisesti paljon vastuuntuntoisempia kuin vanhemmat.

[Aktualnaja kamera – kohdasta 18:13 https://etvpluss.err.ee/v/5d79f355-7b2e-4bce-9329-707cf3bd0949 ]

Omasta työstään nuorille kertoneet toimittajat muistuttivat, että Virossa venäjäksi kirjoittavilla toimittajilla ei ole odotettavissa kovin ruusuista tulevaisuutta. Tiedotusvälineitä on lakkautettu eikä edes Venäjällä ole sellaista tiedostusvälineiden monimuotoisuutta kuin oli 1990-luvulla. Työnantajia on entistä vähemmän.

Käytäväkeskusteluissa nousi esiin se, että Venäjän pehmeää vaikuttamista ei huomata ilman, että sen eri muodot tuodaan esiin eikä huoleen ole aihetta, jos poliitikot tietävät, mistä on kyse. Mielipidevaikuttaminen ei yksin riitä painostukseen. Virossakin kaksikielisyys on voimavara ja sitoutuminen Pohjoismaihin on luonteva jatko maan valitsemalla politiikalle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Polinan #tägipilvessä on sanoja: Trollit, Fake news, Trollitehdas, Väärennetty tili, Vaihtoehtoiset uutiset, Kyberhyökkäys, Fact Checking, Disinfomaatio, Hakkerointi, Rotaatio

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Toistaiseksi kielitaito estää suurinta osaa suomalaisista ymmärtämästä naapuriamme Venäjää".

Tämä onkin suurin ongelma (itärajan molempiin suuntiin). Tällä puolella ainoastaan 2,5-3 % puhuu ja ymmärtää venäjää. Kielimuurin kautta on syntynyt monenlaisia lisämuureja.

Onneksi Ville Haapasalo on tehnyt paljon hyvää, tässäkin suhteessa. Hän onkin hyvä ja tarpeellinen vastapaino eräälle dosentille...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Se on selvä että Venäjästä ja muistakin on hyvä saada totuudenmukaista tietoa.
Minulla on käsitys että venäläiset pelkäävät EU:ta enemmän kuin Natoa. He tietävät että Nato ei hyökkää. Mutta EU:n esimerkki heidän mielestä lietsoo oranssillankumousta. Sitä varten Putinilla on 400.000 sotilaan henkivartiokaarti.

Luulen että tässä on riittävästi syytä venäläisten lietsoa eripuraa meilläkin suhteessa Euroopan Unioniin? Eli Putinin trollit käyvät informaatiosotaa hyökkäämällä meitä vastaan.

Jos nämä ennakkoluuloni ovat vääriä, mistä ja miten saan oikeaa tietoa?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla on hyvä kooste NL:n/Venäjän käyttämistä vaikuttamiskeinoista - jutun otsikko ei kuvaa tekstin sisältöä kovinkaan hyvin:

https://www.politico.com/magazine/story/2017/11/15...

Käyttäjän JormaHuttunen kuva
Jorma Huttunen

Kielitaito onkin olennainen kysymys. Trollitehtaista puhutaan paljon, mutta itse en ole törmännyt sellaiseen koskaan. Johtuuko tämä siitä, etten osaa venäjää? Toimiiko ne englanniksi tai peräti suomeksi? Näitä osaan sen verran, etten ole havainnut missään venäläisten suomenkielistä trollausta, vai pnko nämä lapsenhuoltajuusjutut myös niitä? Voisiko joku ystävällisesti lähettää minulle linkin mahdollisesti jopa trollitehtaaseen tai sellaiselle sivulle, josta voidaan todeta että siinä nyt on selkeästi venäläisten trollitehtaiden tuotoksia. Mutu-pohjaiset ja muut mielipidepohjaiset jutut eivät tule kysymykseen. Niitä on jo muutenkin enemmän kuin tarpeeksi.

Toimituksen poiminnat