Jarmo Koponen

Venäjä – nuoriso osoittaa suunnan

  • Mielenosoitukset Venäjällä -”kävely lenkkareiden kanssa” oli osoitus siitä, miten viranomaisohjeistus voi toimia itseään vastaan
    Mielenosoitukset Venäjällä -”kävely lenkkareiden kanssa” oli osoitus siitä, miten viranomaisohjeistus voi toimia itseään vastaan
  • Mellakkapoliisit pidättivät eri puolilla Venäjää toista tuhatta ihmistä.
    Mellakkapoliisit pidättivät eri puolilla Venäjää toista tuhatta ihmistä.

Kremlillä on ”myytävänään” vahva brändi – Putin. Mutta kuinka hyvin ilman paitaa ratsastava riippulentäjä jaksaa innostaa nuorempia äänestäjiä? Jos jotain voi päätellä sunnuntaina 26. päivä maaliskuuta Venäjällä pidetyistä mielenosoituksista niin sen, että paljon on tehtävä, jotta odotukset säilyvät. Nuoriso ei tyydy nykyiseen. Vaikka presidentti Vladimir Putin todennäköisesti jatkaa vuoteen 2024, kysytään oikeutetusti – entä sitten?

Presidentti on vanha eivätkä hänen lakeijansa tiedä, miten nuoriso tavoitetaan. Keinot loppuvat yksinkertaisesti kesken, jos pitäydytään vanhoissa tavoissa. Televisio on tehokas ase, mutta Venäjällä on kasvanut kokonainen sukupolvi ihmisiä, joihin televisio ei vaikuta millään lailla. Heiltä puuttuu neuvostogeeni eikä 1990-luvun vuosista muistuttamisestakaan ole apua vastapropagandassa.

Mediaa analysoiva, toimittaja Aleksei Kovaljov muistutti Facebook-päivityksessään, että kouluissa tehtävä aivopesu vaikuttaa juuri päinvastoin kuin on tarkoitettu. Rajuilla ja johtajatta edenneillä mielenosoituksilla vuonna 2012 yllätetty valtiovalta on jälleen valintojen edessä.

”Näyttää siltä, että mitkään pelottelutoimet tai lait, jotka on säädetty vuoden 2012 jälkeen, eivät tehoa. Miliisi huutaa megafoniin: arvoisat kansalaiset, pyydämme teitä hajaantumaan, tapahtumaa ei ole ennalta sovittu. Ja kaikki nauravat miliisille. Hyde park -tyyppisten PR-tilaisuuksien päälle tehdään tarpeet, samoin tilaisuuksien hyväksymiselle. Haluavat tehdä niin ja menevät minne tahtovat.”

Toimittaja Maksim Trudoljubov kysyy Vedomostin kolumnissaan, kuinka vaaralliseksi tilanne voikaan mennä, kun ainoa vastavoima Kremlille on Venäjän kaduilla.  Nuorison ääntä ei pidä vähätellä varsinkaan silloin kun koko autoritaarinen järjestelmä nojaa presidentin vahvaan kannatukseen, joka on pitkälti sen television ansiota, jonka nuoriso on hylännyt. Venäjän omintakeinen vaalijärjestelmä on kuitenkin monimutkainen peli eikä nuorisoakaan ollut kaduilla niin paljon, että heitä ei voitaisi käyttää myös istuvan presidentin hyväksi.

Tällä kertaa mielenosoituksia järjestettiin ympäri maata Vladivostokista Petroskoihin. Monilla paikkakunnilla mielenosoituksille oli saatu lupa ja vaatimukset olivat paikallisia, vaikka kimmoke tulikin Moskovasta, jossa korruptionvastaiseen mielenosoitukseen ei saatu lupaa. Monilla paikkakunnilla ihmiset kokoontuivat ennalta sovituissa paikoissa. Tätä ei edes Kreml kiistä, vaan presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi toimittajille maanantaina Kremlin tukevan kansalaisten oikeuksia kokoontua, ja esittää vaatimuksia johtajilleen silloin kun mielenosoituksille on sovittu paikka ja aika. Tiedottajan mukaan alueilla esitettyihin vaatimuksiinkin varmaan vastataan, mutta se ei Peskovin mukaan ole Kremlin asia. Eikä Kreml myöskään vastaa eri mediayritysten uutisvalinnoista.

Tiedotusvälineitä valvovan Roskomnadzorin lehdistösihteeri Vadim Ampelonski tarkensi, että ei-hyväksytyn kokoontumisen järjestäminen ”on lainrikkomus ja muodostaa uhan yleiselle turvallisuudelle. Tämän takia käännyimme eilen monen tiedotusvälineen puoleen, jotka tukivat viestinnällisesti ei-hyväksytyn massatilaisuuden järjestäjiä. Pyysimme pidättäytymään objektiivisuuden periaatteesta julkaisuissa ja tiedottamaan yleisöä siitä virallisesta kannasta, että kyseinen massatilaisuus on lainvastainen.” Hän korosti vielä, että ”kysymys ei missään nimessä ollut siitä, että olisi puututtu tiedotusvälineiden toimitukselliseen politiikkaan”.

Mielenosoituksista voi lukea venäjäksi muun muassa BesTToday -sivuston linkeistä ja katsoa videoita Youtubesta.

”Mielenosoittajat saapuivat metroilla, valtiovallan suojelijat busseilla.”

Näitä videoita ja muutamien netissä toimivien toimitusten lähetyksiä pystyi seuraamaan koko päivän. Siihen nähden on outoa, että edelleen päätettiin elää niin kuin uutisia seurattaisiin vain valtion hyväksymiltä sivustoilta. Jopa uutistoimistot vaikenivat ja televisio oli mykkä tapahtumille. Tämä on silmiinpistävää, koska vuosina 2011-12 sellaista ei ollut.

Kovaljov ennustikin jo sunnuntaina että: ”Huomenna kuitenkin kaikki kansainväliset sanomalehdet ilmestyvät kuvineen ihmisiä mustaanmaijaan raahaavista ´kosmonauteista´”.

Mellakkapoliisit pidättivät satoja ihmisiä. Näyttävin ja kansainvälisesti kiinnostavin talteenotto oli tietenkin korruptionvastaisen liikkeen johtajaksi kohonnut Aleksei Navalnyi.

On luontevaa, että ensimmäisissä uutisissa keskitytään tiukasti tapahtuneeseen ja koetetaan arvioida tapahtunutta käytettävissä olevin keinoin. YLE uutisoi jo sunnuntaina, että: ”Kreml on säikähtänyt mielenosoituksia”.

Tapahtuneen paneminen oikeisiin mittasuhteisiin ei ole helppoa. Vähättelyyn ei kuitenkaan ole mitään syytä, vaikka ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on eittämättä oikeassa muistuttaessaan, että mielenosoitukset eivät tarkoita, että enemmistö venäläisistä olisi niihin osallisena. Tällaisen viestin virallinen Venäjäkin haluaa antaa.

Siitä ei kuitenkaan päästä yli eikä ympäri, että Navalnyin kampanjointi on tehokasta. Pääministeri Dmitri Medvedevin jättiomaisuuksista kertova selvitys on saanut Youtubessa jo liki 14 miljoonaa katsojaa. (Katsottavissa Youtubessa tekstitettynä englanniksi.) Kreml ei tee mitään puolustaakseen pääministeriä, jota syytetään korruptiosta ja valtavasta omiaisuuden keräämisestä muka hyväntekeväisyyteen perustettujen organisaatioiden avulla.

https://

Sunnuntainen mielenosoitusten ketju tai ”kävely lenkkareiden kanssa” oli erinomainen osoitus siitä, miten viranomaisohjeistus voi toimia itseään vastaan. Tästäkin syystä on Kovaljovin sanoin kiinnostavaa nähdä, millaisia silmuja vielä puhkeaakaan oksiin ennen Venäjän presidentin vaaleja vuonna 2018.

Venäläinen nuoriso ei ole vedätettävissä, kuten osoittaa yksi viime viikolla internettiin levitykseen  pantu video nuorten keskustelusta opettajiensa kanssa. (Teksti englanniksi, video venäjäksi)

https://globalvoices.org/2017/03/21/this-is-how-a-russian-school-princip...

**

What the Russian Protests Mean for Putin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

On selvää, että presidentti Putin tulee hallitsemaan entistä diktatorisemmin menetelmin, sillä hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa - ellei maan valtaeliitti sitten jossakin vaiheessa tarjoa hänelle omaisuuksineen turvattua poistumistietä.

Medvedevin kahmimia rikkauksia käsittelevä dokumentti kannattaa todella katsoa, osoite on https://www.youtube.com/watch?v=qrwlk7_GF9g&t=6s ja mukana on siis myös englanninkielinen tekstitys.

Dokumentti motivoi ilmeisesti monia nuoria osallistumaan mielenosoituksiin - ja kertoo miksi juuri lenkkitossut nousivat mielenosoitusten keskeiseksi tunnukseksi.

Voi vain kuvitella, millainen vaikutus olisi jos presidentin rikkauksista päästäisiin vielä ennen vaaleja tekemään vastaavanlainen ohjelma. Pelkään kyllä pahoin ettei päästetä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Putin saatetaan uhrata jotta annettaisiin kuva vähemmän korruptoituneesta systeemistä ja saadaan taas ihmiset vähäksi sijaan luottavaisiksi ja harvainvallan piilotetuksi. Ei kannata henkilöidä valtaeliittiä liikaa Putiniin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tämäkin ajatus on käynyt väistämättä mielessä, mutta vasta-argumenttina: Putin on erottanut lähipiiristään säännöllisesti tärkeitä henkilöitä ja henkilökohtaisen turvakaartin perustaminen... sotavoimiakin on puhdistettu rankalla kädellä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Sovellus julkaisi kommenttini jostakin syystä kahtena kappaleena tarjoamatta mahdollisuutta ylimääräisen poistamiseen. Pahoittelen ja olen kiitollinen jos blogin pitäjällä on mahdollisuus korjata ongelma poistamalla tämän kommenttien joukosta.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Yksi esimerkki siitä kuinka vaikeaa on kenenkään​ ymmärtää, miten netti ja some muuttavat maailmaa. Nuoret jannut käytännössä elävät virtuaalisesti. TV on vanha pieru ;)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ulkoministeri Soinin lausunto aiheesta on kansallinen häpeä. "Laittomia" mielenosoituksia ei ole olemassakaan, ei Suomessa eikä Venäjällä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170327220009217...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomen valtiopäivien avajaiset ja juhlakonsertti Helsingissä Finlandiatalo 2.2.2017. Joukko kansalaisia osoitti mieltään Sipilän hallitusta vastaan.

Poliisi kielsi mielenosoittajia kokoontumasta Filandiatalon edustalla. Mielenosoittajat työnnettiin syrjään viereiseen puistoon.

Rohkeimmat yrittivät kokoontua Kiasman edessä. Poliisi uhkasi pidätyksellä ja sakoilla.

Ps. Voisimme joskus kokeilla "laittomuuden" rajoja spontaanilla mielenosoituksella presidentin Linnan portilla. Kokoontumis- ja mielenosoitusvapauden "puolustajat" voisivat tulla mukaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Me vanhat muistamme vielä Smash Asemin. Suomalainen järjestysvalta on tsaarin ohranan perillinen, kuten Soininkin lausunto meille kertoo.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/helsingin...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Nuoriso on yleensä muita edellä myös siksi että nuorilta löytyy kanttia, kielitaitoa ja osaamista. Venäjän valtamedia on vaiennut mielenosoituksista mutta se ei estä nuoria hankkimasta tietoa muualta. Varttuneempi väki voi vielä kuvitella että maassa on rauha kun Putlerin tv-kanavat eivät näytä mitään mielenosoituksista.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Niinhän sitä meilläkin luullaan, että maassa on rauha, kun valtamedia vaikenee mielenosoituksista.

Viime syksyn Joukkovoiman mielenosoitukseen Helsingissä osallistui 10 000 kansalaista, enimmäkseen nuoria.

Olin itse puhumassa Rautatientorilla. Ei näkynyt tv-kameroita, ei radioon haastattelijoita, eikä lännen satasia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Katsohan Rauno Lintunen Antti Kasvion vinkkaaman linkin takaa (1.) miten herrat kahmivat omaisuuksia "suvereenissa demokratiassa". Mitähän tuumivat Venäjän köyhät? Eivät mitään, koska ovat täysin pimennossa näistä kähmintä-asioista. Kaipaavat vaan 65 prosenttisesti Neuvostoliiton aikaa.

Kannattaa lukea myös Steven Lee Myersin teos "Uusi tsaari". Siinä on paljon asiaa tuosta Venäjän johtoherrojen kähminnästä.

Tottahan omatkin herramme osaavat pitää huolen rahapussinsa lihottamisesta, mutta itänaapurissa toiminta on todella härskiä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Toimitus näyttää olevan hereillä. Heti kun yksi Venäjä-vastainen vuodatus poistui, kaksi tuli tilalle.

Olen kirjoittamassa historiasarjaa Suomen työväenvallankumouksesta ja luokkasodasta. Molemmistahan tulee kuluneeksi ensi vuonna 100 vuotta.

Nuoret olivat eturintamassa silloinkin. Nuorin valkoisten teloittama poika oli 9-vuotias.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Kurkkasin BBC:n pääuutisia ja ei ollut sanaakaan Venäjän mielenosoituksista. No Euroopan puolella oli pikku-uutisissa eiliseltä päivältä linkki. Olen tottunut muuta mediaa enemmän luottamaan BBC:n linjaan.

Venäjällä tarvitaan Jeltsinin tasoinen näkyvä ja tunnettu johtaja ennen vallanvaihtoa. Kuka se voisi olla, en keksi ketään. Toisaalta suuressa maassa täytyy tavalla tai toisella olla joko Moskovassa kymmeniä tuhansia mielenosoittajia tai Pietarissa satoja tuhansia viikkojen ajan jotta niillä alkaa olla vaikutusta. Vallanvaihto 1991 lähti liikkeelle kun humalassa toimiva juntta kaappasi vallan muutamaksi päiväksi.

Mitä voi tapahtua jos Moskovassa olisi esim. yli 30 000 ihmisen mielenosoituksia vaikkapa pari viikkoa. Alkaisiko armeija liikahdella. Oli mielenkiintoisa yhteensattuma kun tulin su 26.3.17 Pietarin itäpuolelta ja pääsin Viipurin tielle n. 30 km Pietarista luoteeseen. Ensimmäistä kertaa vajaan 100 Venäjän käynnin aikana näin kolme neliakselista ohjusten kuljetusajoneuvoa liikkeellä joskin ilman ohjuksia. Olivat matkalla Viipurin suuntaan ja ohitin ne.

Jos mielenososoitukset jatkuisivat muutaman viikon ja niihin osallistuisi Moskovassa kymmeniä tuhansia ihmisiä, niin en ihmettelisi vaikka esim. Ukrainassa, Baltian maissa tai Pohjois-Suomessa tulisi näkymään venäläisiä joukkoja. Mielenosoitukset Moskovassa loppuisivat saman tien.

Venäjällä on nyt Stalinin jälkeen ensimmäistä kertaa johto joka on kykenevä päättämään tarvittaessa hyvin kovista toimista. Toisaalta en usko, että mielenosoitukset jatkuvat kovin kummoisina. Niin paitsi, että Kreml näkee ne kannaltaan hyödyllisiksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pitäisikö meilläkin vaihtaa valta mielenosoitusten voimalla? Jos pitäisi, kannatan!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Meillä ainakin suuri osa vallasta vaihtuu vaaleissa. Meillä on sananvapaus ja mielenosoitusvapaus ja pahoinpitely avioliitossa kriminalisoitu.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #16

Venäjällä on periaatteessa samanlaiset vaalilait kuin Suomessakin. Tosin poikkeuksia on demokraattisempaan suuntaan.

Venäjällä pormestarit ja aluehallinnon johtajat valitaan suoralla kansanvaalilla.

Toinen poikkeus on opposition mahdollisuus esittää vaihtoehtoaan mediassa. Venäjällä kommunistit ovat säännöllisesti mediassa ja haastateltavana. Kokonaan toisin on meillä Suomessa.

Kommunistinen Työväenpuolue pääsee esim. Ylellä esille vain neljän vuoden välein? Silloinkin muutamaksi minuutiksi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #18

Älä hyvä mies valehtele aivan silmittömästi!

Venäjällä voi olla minkälaisia ("periaatteessa samanlaisia") vaalilakeja ja menettelytapoja tahansa, mutta demokratiasta älä puhu tässä yhteydessä mitään. Vaaleissa Venäjällä ei ole kuin rippeitä länsimaisesta demokratiasta. Ei ainakaan käytännössä... Että vielä "demokraattisemmat"!??

Esimerkiksi Stalinin perustuslaki vuodelta 1936 oli lähes raamatullinen, mutta siitä ei toteutettu pykälääkään.

Venäjän kommunistit duumassa ovat vain jonkinlainen demokratiaan viittaava hämäävä kulissipuolue. Samoin Zirinovskin puolue. Todellista oppositiota Suomen tapaan ei ole, eikä sallita.

Missä näkyvämmässä mediassa saavat todelliset oppositiovoimat esittää vaihtoehtojaan, kun vapaata mediaa ei Venäjällä juurikaan ole?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #22

Venäjällä esim. presidentti valitaan suoralla kaksivaiheisella vaalilla Suomen tapaan.

Ei se ole istuvan presidentin vika, jos kansalaiset haluavat tehdä uudelleen valinnan jo ensimmäisellä kierroksella. Näin tapahtuu Putinin ja Niinistön kohdalla, jos asettuvat ehdokkaiksi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #23

Niin valitaan, mutta pääseekö oppositon ehdokas/ehdokkaat asiallisesti mukaan vaalitaisteluun? Etteivät pääsisi, niin keksitään vaikka joku syytös ja pistetään ehdokas linnaan ja evätään näin ehdokkuus.

Viime presidentivaalitkin olivat kaukana demokratiasta. Presidentin ja pääministerin paikat jaettiin veljellisesti. Kuten edelliselläkin kerralla. Näennäisesti "vapailla" vaaleilla. Mutta sitä ei usko kuin oma kansa, ja sekin kun ei muuta tiedä. Olisi hyvä elää taas Neuvostoliitossa. Siellä vasta olivatkin irvikuvavaalit, jos edes mitään vaaleja järjestettiinkään.

Putin varmasti valitaan, mutta miksi vaalit eivät voi olla silloin täysin vapaat? Miksi oppositio vaiennetaan vaikka millaisin konstein? Etteivät epäkohdat maassa tulisi vaan kokonaisuudessaan kansan tietoon? Siksi kai?

Eli, suorilla kansanvaaleilla voidaan toki valita virkoihin Venäjällä, MUTTA, onko ehdokasasettelu vapaa? Onko äänestäjien valittavissa vain johdolle lojaaleja "omia" ehdokkaita? Siitähän kenkä puristaa, että muita ei ole!

Kirjassa "Uusi tsaari" todetaan, että "ei ole yhteiskunnan asia (Venäjällä) valita johtajiaan minkään vaalikampanjan tapaisen jälkeen, vaan hyväksyä ennalta valitut henkilöt". Niinpä!

Pitäköön itänaapuri vaalinsa ja vaalitapansa, mutta niiden demokraattisuutta on turha kenenkään suomalaisille markkinoida Rauno Lintunen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko Navalny "nuori ja selvä Jeltsin" vai "huomisen Putin?" Entinen CIA:n mies Paul Goble kirjoittaa usein teräviä analyysejä.

http://windowoneurasia2.blogspot.fi/2017/03/is-nav...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei mahda mitään, katsoessani Utube-pätkää mielikuva ; Dead man talking...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Propagandaa. Samaa sarjaa I-S:n tekeleiden kanssa. Lehtihän väitti, että presidentti Putin omistaa kiinteistön Ahvenanmaalla. Samalla perusteella presidentti Niinistö omistaa linnan Naantalissa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Nuoriso osoittaa suunnan Suomessakin.

HS kertoo nyt illalla, että Helsingin Narinkkatorilla "joukko mielenosoittajia tuli paikalle haukkumaan Sipilää ja vaatimaan tämän eroa. Poliisi siirsi mielenosoittajat kauemmas."

Helsingin mielenosoittajilla ei ollut kuin naamiot, Moskovassa Medvedeviä haukkuneilla oli naamioiden lisäksi vielä kypärät.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Venäjän laajat mielenosoitukset tulivat Kremlille ilmeisenä yllätyksenä. Reaktio oli sen mukainen. Tällainen nuorisoliikehdintä on vallan kammareissa istuville selvästi hankala ja jopa uhkaava tilanne.

On erikoista, että mielenosoittajat ottivat Venäjän oligarkkijohtajista tikun nokkaan nimenomaan Medvedevin. Kyllä Kremlin ykkösmiehessä olisi varmaan ollut vähintään yhtä paljon arvosteltavaa. Kenties taktisena syynä oli se, että "kiltin" kakkosmiehen arvostelu on vähemmän riskialtista. Parhaassa tapauksessa se saattaisi johtaa siihen, että Putin "uhraisi" Medvedevin pelastaakseen oman maineensa ja nahkansa.

On luojan lykky, että meillä Ylessä on venäjänkielinen palvelu, jota olin tuottajana panemassa alulle Reino Paasilinnan toimeksiannosta v. 1990. Nykyään meillä on venäjäksi laadukkaat radio ja tv-uutiset ja ennen kaikkea nettisivut, joilta kuka tahansa venäjänkielinen Venäjällä tai Suomessa voi kuunnella, katsella ja lukea suomalaista näkökulmaa venäjäksi. Tässä on esimerkiksi ministeri Kai Mykkäsen (Kok.) kannanotto Venäjän mielenosoituksiin:
http://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/ministr_myukk...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmo Koponen kirjoittaa: "Kremlillä on ”myytävänään” vahva brändi – Putin."

Tuskinpa brändiä tarvitsee enää markkinoida.

Venäjän kansantalous on kasvanut Putinin kaudella 1999-2016 lähes 240%, ilman massiivista velkaantumista. Venäjän velka suhteessa maan ostovoimakorjattuun kansantuloon on 4% ja velkaa vain 12,2%/bkt.

Esimerkiksi Suomen talouskasvu on täysin velalla rahoitettua ja talous olisi supistunut jo 8 vuotta ellei velkaa olisi otettu joka vuosi lisää.

Suomen tälle vuodelle ennakoitu bkt:n pieni kasvu on sekin uutta velkaa.

Olemattoman kasvun brändääminen ja positiivisuuden sanoma maksaa tänä vuonna veronmaksajille noin 50 miljoonaa euroa. Sen eduskuntapuolueet antavat puoluetukena itselleen, mainontaan ja makkaroihin.

Veli-Pekka Tihlman

Olipa se harmi, ettei nämä nykypäivän petturilintuset olleet edes 9-vuotiaita vuonna 1918!

Toimituksen poiminnat