Jarmo Koponen

Luottamuksen horjuttaminen

  • Elokuva Boris Nemtsovista veti katsomon täyteen Nižni Novgorodissa. https://www.youtube.com/watch?v=WepAxRwkBUc
    Elokuva Boris Nemtsovista veti katsomon täyteen Nižni Novgorodissa. https://www.youtube.com/watch?v=WepAxRwkBUc

Maailma on vuonna 2017 havahtunut instituutioiden horjuttamiseen. Valeuutisista puhuminen vie harhaan ja antaa arvoa näkemyksille, jotka ovat ihmisten huijaamista ja asioiden yksinkertaistamista – populismia.

Tarkoituksellisesti vääristellyt viestit ovat arkipäivää, vaikka kovin monet ihmiset eivät erota oikeita lukuja vääristä tavallisessa arjessaan, vaan uskovat mitä kummallisimpia väitteitä vastoin parempaa tietoa. Totuuden jälkeisestä ajasta puhuminen tuntuu turhalta. Valehtelua on ollut aina. Oman asian puolesta on oltu valmiita kuolemaan ja uhraamaan kaikki. Myös totuus.

Venäjällä odotetaan jo jännityksellä vaalien jälkeistä aikaa vuonna 2018. Näyttää selvältä, että ihmiset kunnioittavat vanhenevaa presidenttiään, mutta nykyisen presidentin väistymisen jälkeen väistämättä alkava kehitys arveluttaa: hämmennyksen, ehkäpä jopa sekasorron, aika pelottaa. Kansa luottaa rehellisyyteensä uskovaan johtajaan eikä kaipaa sotaa tai jyrkkiä muutoksia.

Yksinkertaistukset tekevät aina hallaa todellisuudelle, mutta moni on sitä mieltä, että nykyistä Venäjää on mahdotonta ymmärtää, jos ei ole altistunut propagandalle Venäjän televisiossa. Koko nykyinen idea Venäjästä on rakennettu televisiossa. Mielikuvissa, joita keinotodellisuus on loihtinut ihmisille.

Internetin mahdollisuudet ovat vasta valkenemassa. Mahdollisuudet vaikuttaa kasvavat, kun mukaan on otettu automatisoitu tiedon käsittely. Venäjällä on riittänyt myös ihmisiä – trollaajia, joiden olemassaolon alkavat jo tunnustaa pahimmatkin epäilijät. Venäjälläkin on toki myös riippumatonta lehdistöä, mutta se ei kykene taistelemaan mielipiteiden keinotekoista maailmaa vastaan. (Muutamat erimieliset saavat toki esiintyä myös televisiossa vahvistamassa pääviestiä.)

Trolleja ei pidä sekoittaa ihmisiin, jotka vilpittömästi tukevat olemassaolevaa, toistaiseksi tiettävästi vahvimmin asemansa sinetöinyttä valtajärjestelmää ja sen keulakuvia.

Hyvä muistutus moniarvoisuuden tarpeesta ja politiikan teon vaikeudesta monimuotoisessa maailmassa saatiin taas viikonvaihteessa, kun Venäjällä muisteltiin sitä, kuinka presidentti Vladimir Putinin vastaisen opposition yksi näkyvimmistä henkilöistä, entinen varapääministeri Boris Nemtsov murhattiin Kremlin kupeeseen vuonna 2015.

https://

Nemtsovin kuoltua maailmalla tunnetuimpia Putinin vastaisen liikkeen hahmoja on eittämättä Mihail Hodorkovski. Hänen mielestään Putin on vähemmistön presidentti, jota enemmistön on toteltava:

”En tiedä, ymmärtääkö Donald Trump näin. Minulle esimerkiksi demokratia on kuitenkin väline sellaisten vähemmistöjen rinnakkaiseloon, joista muodostuu nykyaikainen yhteiskunta. Itseäni kiinnostaa myös, mikä näistä näkökulmista muodostuu yleisesti hyväksytyksi sen jälkeen, kun kaikki peräkkäiset eurooppalaiset vaalit on käyty.”

**

Vuonna 2011 nähtiin, kuinka hallitsemattomasti ihmiset lähtevät kadulle ja järjestäytyvät. Liikehdintä vaalihuijauksia vastaan yllätti kaikki. Niin opposition kuin Kremlin. Tuolloin Kremlissä herättiin kontrollin kehittämiseen. Aluksi tietoa oli vaikea saada ja toimittiin samoin keinoin kuin oppositio.

Työvoimana käytettiin aktivisteja eri puolilta maata Kaliningradista Vladivostokiin. Sosiaalisen median kommentteja, twiittejä ynnä muuta tekivät todelliset ihmiset. Tämän vuoksi palvelujen tarjoajat eivät voineet sulkea metelöintiä. Työn tekivät aluksi maan johdon tueksi perustettujen nuorisojärjestöjen aktivistit, mutta myös ammattimaisempaa toimintaa ilmestyi markkinoille.

Venäläiset some-asiantuntijat ovat nimenneet muutamia viestintätoimistoja, jotka pyörittivät vuorokauden ympäri Putinin hallintoa tukevaa kommentointia ja ylläpitivät ”valeprofiileja”.

Samana vuonna kun Venäjä miehitti Krimin, alettiin internetiin muodostaa eräänlaista ”äänimattoa”, joka syntyi, kun verkkoon puskettiin niin paljon mielipiteitä, ettei kukaan tavallinen netin käyttäjä halunnut välttämättä olla tekemisissä koko informaatiotulvan kanssa.

Työtä tekevät olivat puolestaan omassa kuplassaan eivätkä ymmärtäneet, kun heitä arvosteltiin mielipidevaikuttamiseen osallistumisesta. He tekivät vain työtään. Menivät tehtaaseen, jossa heidän tehtävänään oli kirjoittaa. Trollaajat painoivat monessa vuorossa, kuten selvitykset trollitehtaista osoittivat.

Varsinaisen kruunun toiminnalle on muodostanut RT-kanava. Tämä entinen pehmeän diplomatian Russia Today -tiedotuskanava kontrolloi ja näyttää viesteille suunnan. (Yhtiön nimi lyhennettiin ilmeisesti siksi, että Venäjän pudottaminen pois etäännytti tiedotusvälinettä Kremlistä.)

Kun käsky trollaamiseen annetaan viestintätoimistoille kautta maan, voidaan jo imitoida yleistä mielipidettä. Kamppailu trolleja vastaan oli ja on vaikeaa.

**

Vaikka Putinin siirtyminen syrjään tuntuu kaukaiselta asialta, on siitäkin jo puhetta Venäjällä. Nykyisellään voidaan vain arvuutella Venäjän suuntaa.

Jos Putin ei olisi ehdokkaana, se olisi yllätys. Mutta myös Putinin asettuminen ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa herättää kysymään – entä sitten? Jatketaanko siten, että kuuden vuoden jälkeen Putin jää perustuslain mukaisesti taas sivuun yhdeksi kaudeksi?

Kun vuonna 2008 Putin jätti paikkansa presidenttinä, tiedettiin se, että seuraajan piti olla sellainen, joka ei kaappaa valtaa. Se oli yksi valinta. Tänään tarvitaan toisenlainen.

Heikko presidentti antaisi mahdollisuuden mielenosoituksille, joita nähtiin muutama vuosi sitten. Presidentti Dmitri Medvedevin aikana myös hallinto heikkeni. Voiko Putin sellaisen henkilön valita seuraajakseen?

Vallankumoukset ovat reagointia järjestelmän heikkouksiin. Tuntuu oudolta, jos Venäjällä menetellään tyhmästi, kuten autoritaarisissa järjestelmissä yleensä tehdään vanhojen johtajien kanssa – johtaja vain heikkenee ja vallasta aletaan kamppailla.

Tällainen kehitys on nähtävissä Keski-Aasiassa, jossa johtajat ovat vaihtuneet, mutta ihmiset elävät kuten ennenkin. Venäjä on kuitenkin toista maata. Siellä on enemmän korkeasti koulutettuja ja kumma kyllä myös demokraattisia perinteitä. Venäjä ei ole itäinen despootin hallitsema maa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eikä sanaakaan siitä, mitkä ovat Putinin tai hänen vastustajiensa poliittiset ja yhteiskunnalliset ajatukset?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Varsinaisen kruunun toiminnalle on muodostanut RT-kanava.

http://harrirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Siunattu RT-kanava! Suomen media ei esim. raportoi Pariisissa jo kolme viikkoa jatkuneista muslimien organisoimista katukapinoista.

Tietenkin RT-kanavan tehtävänä on lyödä kiilaa Euroopan yhtenäisyyteen. Se ymmärretään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä Jarmolle kiinnostava kannanotto (Прощай, великая Россия), vuodelta 2009 mutta entistä ajankohtaisempi:

https://www.gazeta.ru/column/oss/2937043.shtml

Toimituksen poiminnat