Imatran trolli

Suomessa on heitäkin, joiden mielestä trollaaminen on ylikeskusteltu asia. Ei uskoisi, että selvää ilmiötä pitää vatvoa. Etsiä nimiä, osoittaa henkilöt. Tärkeämpääkin asiaa olisi kuin seurata häiriintyneitä tai toisten kiusaajia.

Vähän vaikea kaikkien on tietysti ymmärtää sitä, kuka hyötyy suoraan silloin kun väitetään suomalaisen sotilaan ampuneen venäläisiä naisia Imatralla.

Tavallisen perheen pojan tarttuminen aseeseen ja hänen tekemänsä murhat ovat rankkaa pohdittavaa. Murhia tutkineen asiantuntijan mukaan yllättävän harvoin surmien taustalla on varsinaista mielisairautta.

Mutta ovatko toisten tragedialla herkuttelijat sairaita? Minusta ovat. Jotain näillä ihmisillä on niksahtanut – pahasti.

**

Yle tavoitti yhden valetilin käyttäjän maanantaina Twitterissä. "Hän ei suostunut kertomaan henkilöllisyyttään, eikä sitä ole voitu jäljittää. Hän poisti valetilin heti sen jälkeen, kun oli kertonut Ylelle ajatuksiaan.

Tavoitettu ihminen väittää olevansa yli 30-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva yksinäinen ja syrjäytynyt mies. Motiivikseen hän kertoo sen, että hän nauttii huijaamisesta ja pitää sitä helppona."

**

"Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikköpäällikkö Vesa Häkkinen kertoo Ilta-Sanomissa, että disinformaatio on ehtinyt levitä sosiaaliseen mediaan myös venäjän kielellä. Ilmiö on tullut tutuksi muissakin yhteyksissä: viime päivinä venäjänkielisessä sosiaalisessa mediassa on levitetty väärää tietoa, että Suomi olisi irrottautumassa EU:n Venäjä-pakotteista.

– Imatran tapahtumien jälkeen väärää tietoa on levitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Valheellisissa viesteissä on kerrottu erilaisista Venäjä-yhteyksistä. Viestit eivät ole täysipäisiä, Häkkinen toteaa."

 

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu