Jarmo Koponen

Imatran trolli

  • Venäläisillä uutisisivustoilla Imatran ampumista seurattiin uutismaisesti. Kaupunki tunnetaan lähinnä matkakohteena.
    Venäläisillä uutisisivustoilla Imatran ampumista seurattiin uutismaisesti. Kaupunki tunnetaan lähinnä matkakohteena.

Suomessa on heitäkin, joiden mielestä trollaaminen on ylikeskusteltu asia. Ei uskoisi, että selvää ilmiötä pitää vatvoa. Etsiä nimiä, osoittaa henkilöt. Tärkeämpääkin asiaa olisi kuin seurata häiriintyneitä tai toisten kiusaajia.

Vähän vaikea kaikkien on tietysti ymmärtää sitä, kuka hyötyy suoraan silloin kun väitetään suomalaisen sotilaan ampuneen venäläisiä naisia Imatralla.

Tavallisen perheen pojan tarttuminen aseeseen ja hänen tekemänsä murhat ovat rankkaa pohdittavaa. Murhia tutkineen asiantuntijan mukaan yllättävän harvoin surmien taustalla on varsinaista mielisairautta.

Mutta ovatko toisten tragedialla herkuttelijat sairaita? Minusta ovat. Jotain näillä ihmisillä on niksahtanut – pahasti.

**

Yle tavoitti yhden valetilin käyttäjän maanantaina Twitterissä. "Hän ei suostunut kertomaan henkilöllisyyttään, eikä sitä ole voitu jäljittää. Hän poisti valetilin heti sen jälkeen, kun oli kertonut Ylelle ajatuksiaan.

Tavoitettu ihminen väittää olevansa yli 30-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva yksinäinen ja syrjäytynyt mies. Motiivikseen hän kertoo sen, että hän nauttii huijaamisesta ja pitää sitä helppona."

**

"Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikköpäällikkö Vesa Häkkinen kertoo Ilta-Sanomissa, että disinformaatio on ehtinyt levitä sosiaaliseen mediaan myös venäjän kielellä. Ilmiö on tullut tutuksi muissakin yhteyksissä: viime päivinä venäjänkielisessä sosiaalisessa mediassa on levitetty väärää tietoa, että Suomi olisi irrottautumassa EU:n Venäjä-pakotteista.

– Imatran tapahtumien jälkeen väärää tietoa on levitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Valheellisissa viesteissä on kerrottu erilaisista Venäjä-yhteyksistä. Viestit eivät ole täysipäisiä, Häkkinen toteaa."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kenenkäs trolli sitten on Koponen?

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

No jopa sattuikin ja heti kun NATOn kybersotaharjoitus päätyi, niin ilmestyy "tuntematon suomalainen" levittelemään täyttä huuhaata Twitteriin.

Twitterissä on miljoonia tilejä. Tälle oli ehtinyt tulla jopa kaksi seuraajaa, mutta siitä huolimatta tunneissa kaikki trollauksen kuka-kukin-on listan Jantunen, Halminen, Riiheläinen, ovat kaikki tätä levittämässä.

Vaikka valtioneuvostoa myöden tätä nostettin esiin, niin tekijä häipyy.

Emme tiedä kuka tämän feikki oli. Yhtä hyvin se saattoi olla Mantila kuin kuka hyvänsä, koska emme tiedä henkilöllisyyttä.

Joka tapauksessa on käsittämätön yhteensattuma miten tunneissa koko valtakunta humppaa täysin tyhjästä tullutta seuraajatonta twiittaajaa.

Tämän oleminen sattuma on niin epätodennäköistä, että tulee muistaa että käänteisesti tämä tarkoittaa että kyseessä ei todennäköisesti ollut sattuma.

Se, oliko tämä jokin yritys epätoivoisesti nostaa täysin uskottavuutensa menettänyt trollijahti keskusteluun, sen jälkeen kun sen kuolema oli todettu kyberharjoituksessa vai mikä, tuskin selvinnee.

Se mikä tässä onnettomassa räpellyksessä oli edes pyrkimys jäi epäselväksi.

Jos oli tarkoitus osoittaa venäjän masinoinaa trollausta, niin se ei toiminut koska suomalainen.

Jos taas tämä oli hunajapurkki että syötetään tätä kautta valheita Twitteriin, jotta yksikin Venäjän media siihen tarttuisi ja Mantila pääsisi taas tekemään otsikoita miten Venäjän media levittää disinfoa ja Venäjä uhkaa hyökätä suojelemaan venäläisiä, niin pieleen meni.

Tähän viittaa se että Venäjän somea yritettiin vaikka väkisin tähän liittää.

Lisäksi toki tämän päivän YLEn uutinen siitä missä nyt uhkaksi nähtiinkin se että tämä vaarantaisi Suomen suhteita Venäjän kanssa on naurettava.

Koska maamme luotettava valtamedia on kaksi vuotta syyttänyt ja solvannut naapurimaatamme niin että presidenttikin on jo kehottanut rauhoittumaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Sinä Pertti lienet parhaita sanomaan, koska olet yksi uskollisimmista tekstieni kommentoijista. Onko ymmärrettävä niin että sinusta trollaus on ihan "normaalia? Koponen kirjoittaa tietysti, mitä kirjoittaa, omaan piikkiinsä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Trollaamista ja muuta mielipiteiden muokkaamista lienee kovin vaikea erottaa käytännössä toisistaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se on totta että raja ei ole selkeä. Siksi on tärkeä analysoida keitä mikäkin nettikäytös palvelee.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Pertti Väänänen, eikö sinulla ole mielipidettä itse asiaan? Joku 30 vuotias suomalainen, joka itsekin tunnustaa huijanneensa, kirjoittelee täytä potaskaa.

Putinin uutisvälineet tarttuvat valheeseen hanakasti, ne koska niillä ei ole tarvetta varmistaa asiaa, jos se palvelee hiukankin kremlin agendaa. Eikö niin, Väänänen? Tästähän oli kyse eikä Koposen trolliudesta. Sinun kommenttisi meni metrikaupalla ohi, vai oliko se vitsi?

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

No pistähän linkkejä niihin Venäjän medioihin jotka tämän feikkitwittauksen sinun mukaasi ovat uutisoineet?

Katson RTn ja Sputnikin uutiset Imatran tapahtumista ja kumpikin uutisoi täysin samoin kuin Suomen media. Ovatpa jopa maininneet suomalaiset lehdet joita käytetty lähteinä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei minulla mitään linkkejä ole. Olen erehtynyt. Putinin hallitsema media ei levitä valheita ja ne voivat kirjoittaa aiheista, jotka eivät ole kremlin agendan mukaisia. Anteeksi väärä käsitykseni.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #32

Voivat ne levittää, mutta jos näkemys on että ne hanakasti tällaiseen tarttuvat, niin kysyin että onko tästä esimerkkejä.

Ja kyllä niitä medioita Venäjällä on jotka kirjoittavat eroavia mielipiteitä, koska niitähän Suomen media on viime aikoina hanakasti lainannut.

Mikä on toki erikoista, koska samaan aikaan väitetään ettei niitä olisi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse saattoi olla vain tavallisesta sairaalloisesta valehtelusta, joka oli tehty aivan omasta aloitteesta ilman mitään kytköksiä Venäjään?

Koposen esittämä tulkinta vaikutti ja vaikuttaa edelleenkin kovin liioitellulta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toisaalta kun kolmen yhteiskunnallisesti akviivisen naisen tapot ovat herättäneet ihan organisoiduissa ryhmissä ilonpurkauksia on kuitenkin kysymys tietoisesti levitetystä alakulttuurista jossa ei edes ihmishenkiä kunnioiteta. Pidetään luonnollisena että murhat inspiroivat jäynään. MV-skenessä kilvoitellaan härskiydellä ja petturuudella.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #21

Olisiko linkkiä tai muuta lähdettä laittaa näihin ryhmiin laittaa?

Saisimme jotain konkretiaa tähän proosaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Voisitko Sini tarkemmin kertoa missä ryhmissä olet ilonpurkauksia havainnut ?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

JK kysyi ovatko tragedialla herkuttelijat sairaita. Nähdäkseni voivat olla mutta mitä pitäisi ajatella vaikkapa iltapäivälehtien uutisoinnista jonka arkipäivää on tragedioilla herkuttelu. Jo pitkään lienee ollut fakta että onnettomuudet, henkirikokset, katastrofit ym myyvät paremmin kuin "hyvät" uutiset; itse asiassa väittäisin tragedioilla herkuttelun olevan lööppijulkisuuteen pohjaavan median elinehto ja normaalitila. Ainoa ero sairaaseen twiittaajaan saattaa olla suurempi tietojen paikkansapitävyys.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ari Rusila. No se ainoa ero on aika suuri ero. Kiinnostus tragedioita kohtaan on luonollinen. Miten sinun ja Väänäsen kommenteista tulee tunne että venäjän piikiin tavalla tai toisella disinformaation levittäminen ja luominen on puheenaihe jota pitää hieman käydä kampeamassa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Osaltani olettaisin että tätäkin puheenaihetta on sallittu kommentoida.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Mitä pitäisi ajatella vaikkapa iltapäivälehtien uutisoinnista jonka arkipäivää on tragedioilla herkuttelu".

Tämä on hyvä kysymys. Varsinkin, kun monissa tapauksissa, ei välttämättä juuri tässä, yhtenä teon motiivina on ollut huomiohakuisuus. On tietysti selvää, että tapahtuman salaaminen ei olisi oikein, mutta sen levitteleminen useille sivuille ei myöskään tunnu vastuulliselta, varsinkin kun noilla sivuilla oleva varsinainen informaatio mahtuisi suunnilleen puoleen lehden pääkirjoitukseen käytetystä tilasta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Koko internetin tulon ja olemassaolon ajan netissä pyörineenä välillä hämmästyttää tämä vähän kokeneempien niin varma ote siitä mikä on mitäkin. Yleensä se on täysin yliampuvaa... kuten tässäkin.

_Yksi_ jamppa on saatu Ylen haaviin ja jo siitä voitaisiin kirjoittaa suurena ilmiönä. Yle voisi selvittää montako punikeista höpöttävää trollaajaa on hoitamassa asiaa ja ilakoi murhalla? No ymmärrän..se on tietty vähemmän arvokasta selvittämistä,koska Venäjä,Venäjä ja Venäjä.

Tässä en muuten ottanu kantaa Venäjän median hölmöilyyn keksiä kaikkea propagandaa Imatran tapahtumista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun puhutaan kansan jakautumisesta niin aina, no lähes aina, nämä aivan törkeät rimanalitukset ja suorastaan väkivallan ihannoiminen ja diktatuurien ihannoiminen esim Putinin valtakoneistoon hurmaantuminen tulee siltä yhdeltä puolelta.
Samalla somalit sitä ja somalit tätä suputtavien ymmärtämättömien mummeleiden ja papparaisten joukko väkisinkin joutuu samaan leiriin kuin tämä huvikseen disinformaatiota levittävä trolli tai Jesse Torniainen. Arkipahuuden valjastaminen autoritäärien vallankumoukseen on nettiajan ilmiö.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Liian yksinkertainen logiikka menossa..kanssa kyllä on jakautumassa/jakautuu,mutta ei kovin yksinkertaisin rajanvedoin. Vahvan johtajan kaipuu ilman demokratiaa on yksi suuntaus missä ei voi yksilönvapaudet tapahtua,mikä on se toinen suuntaus ja siellä sitten taas myöskin demokratia nähdään rasitteena. Sitten on olemassa vielä demokratian puolustajat ja itsenäisyyden kannattajat.. tässäkin on jo kolme suuntausta ja niitä on vielä enemmänkin.

Arkipahuuden,mikä se sitten onkin,valjastaminen johonkin on propagandan tarkoitus. Mielestäni juuri se tie on pikatie totalitarismiin missä pelon kautta vaikutetaan koko yhteiskuntajärjestykseen. Moni näkee tämänkin erillailla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Tuli mieleen tänään kun luin hesarin juttua maanalaisesta äärioikeistolaisesta musiikkiverkostosta että uusliberalistien maailmankuva ja asenne usein lähestyy satanistinatsien asenteita.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

No, laita linkkejä Venäjän mediaan jossa ilakoidaan Imatran tapahtumalle?

Niitä pitää nyt löytyä, tai muuten kuulut samaan luokkaan disinformaation levittäjiä, kun tämä twiittaaja josta koko tämä juttu alkoi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Laitapa sinä siellä trolli missä mainitaan "Janne Pohjala" ihan oikea profiili tänne jo vihdoin.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #13

Löydät varmaan ihan sieltä tiedot mistä viimeksikin. US tukee kolmea kirjaustapaa. Jos sinulle käy niistä vain vain yksi, niin se ei ole minun ongelmani

Jos raas palataan asiaan, niin sinulla ei siis ole laittaa kysyttyä esimerkkiä?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #13

Sini, ei tänne kukaan halua tuota Janne Pohjalaa takaisin jankkaamaan putinin ja Donetskin puolesta.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #27

Ja Martti edustaa sujuvasti "kaikkia"?

Asiallisen keskustelun perusta on se että Martti, jos olet eri mieltä, niin olet vapaa opponoimaan ja perustelemaan kantasi. Mieluusti lähteillä.

Vastaavasti itse pyrin näin tekemään ja lähteet esittämään jo siinä vaiheessa osallistun keskusteluun.

Se että joku uskaltautuu käsittelemään asioita eri osapuolien näkökannalta, ei tarkoita sitä että se olisi keskustelulle huono asia.

Kunhan pitää huolta siitä että näkemykset ja lähteet kestävät tarkastelun.

Toki voit olla sitä mieltä että mielipidettäsi ei saa sekoittaa tosiasioilla, mutta se on enemmän sinun ongelmasi.

Jos uskot että minkään asian objektiivinen tarkastelu onnistuu vain yhden asiaan osallisen osallistujan näkökumia toistelemalla ja muiden ohittamalla, niin minusta lähestymistapa on perin erikoinen.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #29

Ja tosiaan kommentoin aiemmin Ukrainan kysymyksestä.

Mites nyt, kun viime viikolla USA:n presidentiksi valittu Trump, puheessaan myönsi että USA on tehnyt vallanvaihtoja, mutta hän aikoo lopettaa tällaisen toiminnan.

Trump puheessaan Cincinnatissa: "We will stop looking to topple regimes and overthrow governments,"

"Our goal is stability, not chaos because we wanna rebuild our country."

Eli Trump aikoo lopettaa USA:n aiemman toiminnan, jossa on tehtailtu vallanvaihtoja ja hallintojen kaatamisia, kuten Ukrainassa ja lukemattomissa muissa maissa 20 vuoden aikana ja aiemmin. Kiitos että Trump tämän myönsi.

Valtansa menettäneet uuskonservatiivit ja tätä kaaosta ajaneet globalistit kuten Hillarya tukenut Soros ovat nyt kauhuissaan, ei vain siitä että tämä on kerrottu ääneen.

Lähde: CBS News, koko puheen tallenne, kohta 42:10
(linkki suoraan oikeaan kohtaan)

https://youtu.be/JPMgPlj3G08?t=42m11s

43:00 "suhteissamme maailman muihin maihin alamme etsiä yhteistä hyvää aina kuin mahdollista ja aloittaa uuden rauhan ajan"

Eli vieläkö olette eri mieltä siitä, mitä sanoin kuka rakensi vallanvaihdon Ukrainaan ja siitä seuranneen kriisin?

Toinen asia on että eikö teistä ole erikoista, että näin isoa muutosta USA:n ulkopolitiikkaan osoittava puhe USA:n valitulta presidentiltä ja tätä kohtaa siitä ei ole YKSIKÄÄN maamme valtamedia uutisoinut?

Täällä pitäisi olla kykyä vastata siihen miksi ei?

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #30

Herätys!

Viikko mennyt ja ei selitystä tai uutista tästä, että Trump sanoo lopettavansa USAn tehtailemat vallanvaihdot.

Koko "Venäjän trollikampanja" oli osa USAn tehtailemaa vallanvaihtoa Ukrainassa, siihen liittyvänä infosotana Venäjää vastaan.

Tämän infosodan laati Joel Harding, joka taas oli Aron menttori, joka taasen valtiollista mediaa käyttäen kävi tätä infosotaa muiden "Torstin enkeleiden" kanssa. Eli Jantunen, Halminen, Aro.

Riiheläinen on myöhempi lisäys ja muutama muu.

Kun nyt tämän blogin aihe oli trollit, niin uskooko joku että nämä mitä kerroin tulevat pysymään salassa? Samalla tämä osoittaa mikä ja mistä tämä trolli-ilmiö tuli. Se oli osa lännen Ukrainaan liittyvää infosotaa.

Ai niin, päivän uutiset kertovat että tarvitaan uutta YLEn ajankohtaispropagandan toimituksen päällikköä.

Onko paineita talossa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei minulla linkkejä sinne ole,oletin Koposen kirjoittavan totta ja kirjoitin etten ota kantaa Venäjään kommentissani.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #14

Enpä minäkään ole niitä nähnyt, siksi kysyin missä niitä mahtaisi olla, kun toisessakin kommentissa sanottiin että Venäjän media hanakasti tarttuisi tällaiseen.

Siksi olisi hyvä jos asiasta olisi näyttöä, koska muutoin tällainen väite on samaa tasoa tämän alkuperäisen twiittäisen kanssa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Valheellisen tiedon levittämisestä tulee tietääkseni poliisiasia ihan ilmoitus tekemällä.

Ylen oma tanssi haudoilla on toisentyylistä, eli kaikki resurssit keskitetään jopa ylimääräisiin uutislähetyksiin mässäilemään draamalla, sinänsä tietenkin hyvin surullisesta tapahtumasta. Annettaisiin vain poliisille tutkintarauha siihen saakka, että on jotain todellista uutta tiedotettavaa.

Tällaistakin kansainvälistä "uutisointia" on liikkeellä, missä riittänee perattavaa niin poliisille kuin tutkiville journalisteille. Väitteet ovat todella rajuja ja jos ne ovat tekaistuja, niin syytteet lienevät paikallaan. Jos taas totta, niin syytteitä pitäisi ropista toiseen suuntaan.

https://theinternationalreporter.org/2016/12/06/as...

Onko tämä nyt sitä kuuluisaa trollaamista, mikä pitäisi tavatessa tunnistaa? Kuka tutkii ja hankkii todisteet ketäkin vastaan? Epäilen, että jäämme ilman lopullisia vastauksia mihinkään suuntaan.

Petri Hämäläinen

Katsooko Sini Lappalainen vielä Linnan juhlia vai onko iltapuuro jo tulella? Missä linkit Venäjän mediaan? Paljonko täällä saa valehdella?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nehän on Timosen blogissa jota kaikki lukee. Uuninpankkopojan toiseksi viimeinen blogi. http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siis noitako kommenttejako tarkoitetaan trollaamisella?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Jäitä hattuu. Jos julkaistaan suomeksi, englanniksi ja venäjäksi, ei kielestä voi päätellä missä pikaviesti on julkaistu.

Venäjän mediassa uutisen käsittely on ollut asiallista. Kiinnostus on luontevaa tapauksen poikkeuksellisuuden vuoksi ja koska Imatra sijaitsee Svetogorskin vieressä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minähän en Venäjän mediasta kirjoittanutkaan vaan suomalaisesta kommentoinnista. Tosiaankin Petri Hämäläiselle jäitä hattuun.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Niinpä. En tarkoittanutkaan Sini sinun kommentointiasi. Anteeksi jos ilmaisin epäselvästi. Keskustelu osoittaa sen, että mennään tunne edellä tai tietoisesti harhaan johtaen.

Suosittelen ystäväni Jorma Mellerin kirja-arviota toisen ystäväni kirjasta.

"Lehtonen toteaa monta kertaa, että hän epäonnistui propagandistina, onneksi. Hän vertaa Tallinnan radion propagandalähetyksiä nykypäivän nettitrollaamiseen.

"Eikö tosiasia ole se, että 2010-luvulla valtiot pyrkivät vaikuttamaan muihin valtioihin ja niiden kansalaisiin monin verroin härskimmällä ja valheellisemmalla tavalla kuin yksikään propagandaradio puoli vuosisataa sitten?"

Lehtosen kuvaamana entisajan propagandanteko kuulostaa säyseältä, kun sitä vertaa nykyiseen härskiin menoon. Aika taitaa kullata Lehtosenkin muistot. Räikeitä osattiin olla ennenkin."

http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu...

Käyttäjän TimoLaine1 kuva
Timo Laine

Aika rohkeasti kävelette jäällä näillä keleillä. Oli normaali perhe ja normaali poika, jos tunsit..Muuten olet yhtä heikoilla kun kaikki muutkin arvoimaan perheen normaliutta tai pojan.

Jeesustelu vuonna 2016 vuoden 1970 virheistä on turhaakin turhampaa trollaamista. Tietysti jokaineen saa ajtella mitä haluaa kun uskoo kompetenssinsa riittävän, mutta ei siinä eriarvoistuminen vielä oikene kirjoittelulla vaan kunhan menee kuilu leveämmäksi.

Jättäisin kaiken tuomitsemisen muille ja eläisin omaa elämääni,jos haluaa asiasta kirjoittaa ilman asiantuntijuutta niin siitä vaan, mutta hassulta siinä näyttää aikuineenkin ihminen.

Toimituksen poiminnat