Jarmo Koponen

Venäjän tuntemus on viisauden alku

  • Kylmää vai kuumaa (sota) (c) Pilapiirtäjä Sergei Jelkin
    Kylmää vai kuumaa (sota) (c) Pilapiirtäjä Sergei Jelkin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti puheen Suomen Venäjän kanssa kauppaa käyvän väen juhlassa. Puheen Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tilaisuudessa voi jokainen lukea valtioneuvoston kanslian sivuilta.

Minä poimin puheesta pari ajatusta Venäjän seuraamisen tavoista ja merkityksestä.

Sipilä kertoo pitävänsä tärkeänä, että voisimme demystifioida Venäjää – "ettei se olisi aina ja ikuisesti vain asiaan jo vuosikymmeniä vihkiytyneiden, enimmäkseen miespuolisten asiantuntijoiden tutkimusaihe, josta ei voida puhua ilman syvää rintaääntä ja merkitseviä katseita."

Tähän voin suoralta kädeltä sanoa, että sukupuolikysymyksen nosto on tässä yhteydessä karkea töppäys.

Venäjä-tutkijoiden joukossa on useita naisia, jotka ovat osoittaneet monella tavalla pätevyytensä ja julkaisseet kansainvälisestikin laajasti.

Pelkkä UPI:n, Aleksanteri-instituutin ja useimpien yliopistojen julkaisuluetteloihin ja henkilökunnan nimilistoihin vilkaisu olisi auttanut näkemyksen muotoilussa. Puhumattakaan Venäjään erikoistuneista ammattitoimittajista ja sosiaalisessa mediassa käytävästä keskustelusta tai vaikka verkkojulkaisu politiikasta.fi:n artikkeleista

Ehkä Sipilä ajatteli sitä, että ulkopoliittista keskustelua haluaisivat hallita miehet. Siihen heillä ei kuitenkaan ole julkisessa keskustelussa enää mitään yksinoikeutta. #Turpo kuuluu kaikille.

Pääministeri toteaa senkin, ettei tämä demystifiointi ole helppoa, koska Venäjän toiminta on niin kiharaista. 

Venäjän toiminta on viime vuosina ollut vallankumouksellista ja törkeää.

Useat erilliset tapahtumat kuten kaksi sotaa: taistelut Itä-Ukrainassa ja Syyriassa sekä korruptionvastaisen taistelun ulottuminen maan hallitukseen ovat olleet asioita, joita kukaan ei ole pystynyt ennustamaan eikä tällä hetkellä näytä kukaan oikein pystyvän edes ennakoimaan mitään muutakaan siitä, mitä Venäjällä tapahtuu lähitulevaisuudessa.

Mitään syytä sotahysteriaan tai ylettömään rauhattomuuteen ei kuitenkaan ole. Venäjää seuraavat tutkijat pystyvät koko ajan esimerkiksi valaisemaan sitä, millaisista muutoksista Venäjällä keskustellaan.

Yksi keino Venäjän ymmärtämisessä on seurata virallisia puheita ja linjanvetoja, joita Venäjän johto esittelee säännöllisesti virallisilla sivuillaan. (Kielikään ei ole este. Tärkeimmät tekstit julkaistaan useilla kielillä.)

Näitä virallisia asiakirjoja ja haastatteluja ei kuitenkaan tule sekoittaa Venäjän propagandaan mediassa.

Propagandan kanavia on useita, mutta tunnetuimpia lienevät useilla kielillä operoivat Sputnik ja RT uutishubit, jotka muun muassa tweettaavat ja esittelevät ympäri vuorokauden aineistoa, jota Venäjää ymmärtävät ja sen näkemyksiä tukevat haluavat levittää tehokkaasti.  Näistä infokampanjoista puhutaan jo varsin avoimesti. 

Pääministerimme on oikeassa todetessaan, että "jää meidän jokaisen omaksi tehtäväksi yhdistää eri lähteistä tuleva tieto kussakin tilanteessa tarvittaviksi johtopäätöksiksi."

Venäjää seuraavana ihmisenä voin vakuuttaa, että tietoni Venäjästä ovat aina perustuneet useisiin eri lähteisiin.

Sotahysteriaa esiintyy erityisesti Venäjällä. On kunnoitettavaa, ettei sitä uhkakuvaa siirretä suoraan suomalaiseen mediaan, vaan vaikka se kaivaa tietonsa Venäjästä usein Venäjän mediasta, se haastattelee myös omia lähteitään säännöllisesti.

Lisäksi olemme siitä onnellisessa asemassa, että toimittajamme reissaavat Venäjällä säännöllisesti ja tuntevat yleensä kohdemaan jo vuosien ajalta. Toistaiseksi kirjeenvaihtajat raportoivat ja analysoivat tapahtuvaa kaikinpuolin kiihkottomasti.

Näen toisena vaihtoehtona vain propagandan hyväksymisen ja tosiasioiden kieltämisen, josta olen itsekin saanut osani jo seuratessani toimittajana 1980-luvulla Venäjää, tai siihen aikaan Neuvostoliittoa.

Minä kuulun liberaaleihin, jotka ovat aina vähemmistössä. Katselen maailmaa hieman yläviistosta.

Ehkä siksi ymmärrän hyvin keskemmällä Euroopassa vellovaa keskustelua ja pidän unionin hyväksymiä julkilausumia johdonmukaisina vastauksina Venäjän politiikalle.

Parlamentti on muun muassa todennut, "että Krimin liittäminen Venäjään ja Venäjän johtama hybridisota Donetsin altaan alueella ovat kiihdyttäneet Venäjän hallinnon vastakkainasettelua EU:n kanssa; toteaa, että Venäjän hallinto on tehostanut propagandasotaansa, mikä on antanut Venäjälle vahvemman roolin unionin mediaympäristössä, ja että propagandasodalla pyritään synnyttämään unionin julkisessa mielipiteessä poliittista tukea Venäjän toimille ja heikentämään unionin ulkopolitiikan johdonmukaisuutta;"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Jarmo, jos mahdollista niin kirjoittele tänne useammin. Vaikka asunkin Pietarissa, on hienoa lukea muiden mielipiteitä tästä maasta, siis sellaisten jotka tuntee maata.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiitos, Pekka!

Koetan tiivistää tahtia ja tehdä Puheenvuoroon osani silloin kun on asiaa. Kommentointi ja keskustelu on myös enemmän kuin toivottavaa. Jatka sinäkin aina ja jos ja kun siltä tuntuu.

Puhuin juuri ystäväni kanssa, joka oli tulossa Pietariin seminaariin. Hän muistutti minua, että päivittäin kulkee viisi vuoroa.

Toivottavasti ihmisillä riittää asiaa puolin ja toisin.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Heh, jos jossain niin tässä maassa riittää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Keskusteluista voi päätellä että jotka väittävät tuntevansa Venäjän hyvin, ovat Putinin politiikan varauksettomia tukijoita.
Onko näin?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kuinka niin. Siitä käydään aina vääntöä mitä tarkoittaa se, että toiset ymmrätävät Venäjää ja joidenkin mielestä Venäjää ei voi ymmärtää. Minä vedän Venäjän-tuntijoissa rajan siihen, miten nämä suhtautuvat Sputnikin tai RT:n tuotoksiin. Propagandan jakaminen on selvä merkki joko toiveista ja tavoitteista tai typeryydestä hyvin toimivan manipulointiin erikoistuneen organisaation edessä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Useat erilliset tapahtumat kuten kaksi sotaa: taistelut Itä-Ukrainassa ja Syyriassa sekä korruptionvastaisen taistelun ulottuminen maan hallitukseen ovat olleet asioita, joita kukaan ei ole pystynyt ennustamaan..."

Jaha. Siis reaali-/ geopolitiikan yllättävää käännettä, jossa wannabe-suurvalta käyttää asevoimaa omien etujensa ajamiseen, ei kukaan "asiantuntija" pystynyt ennustamaan?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kreml pitää yllä sotahysteriaa, koska se on yksi kivijalka vallassa pysymiseen. Sillä samalla pyritään häivyttämään itse tehtyjä virheitä, joihin kuuluu kansainvälisten lakien ja sopimusten loukkaaminen ja rikkominen. Tavalliselle kansalaiselle annetaan ymmärtää sotahysterian avulla, miten nomenklatuura ”puolustaa” isänmaata. Tämä menee kansaan kuin voi kuumaan puuroon maassa, jossa tiedonvälitys on täysin nomenklatuuran hallussa ja valvonnassa.
Sotahysteria on oiva väline myös armeijalle annettujen määrärahojen kasvattamiseen. Todellisuudessa ei kukaan hyökkää ydinasevalta Venäjää vastaan. Ydinsota ydintalvineen saattaisi olla koko ihmiskunnan loppu.

Venäjän tuntemus on viisauden alku. Siihen pääsee tutustumaan lukemalla venäläistä faktapohjaista kirjallisuutta. Voin suositella mm. Anna Politkovskajan kirjaa ”Venäläinen päiväkirja”. Hän kirjoittaa mm.: ”Tällä hetkellä Venäjällä ei ole demokratiaa, sillä demokratia ilman oppositiota on mahdoton” (s. 23). Kirja julkaistiin suomeksi vuonna 2007 ja sen luettuaan on valitettavasti todettava, että mikään ei ole juuri muuttunut siitä itänaapurissa. Maassa vallitsee Kremlin täysin johtama plutokratia.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Näin se on kuten kirjoitat.
Venäjä puolustautuu kuten se on tehnyt satoja vuosia.
Toisaalta Venäjä pysyy köyhänä sillä kommunismi opetti kansasta kädettömiä.
Länsimainen demokratian levitys ei onnistu edes aseilla, kuten Afganistan, Irak, Libya ja Syyria.
Länsimaat ovat kovakalloisia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vapauduttuaan mongolivallasta, Moskovan ruhtinaat jatkoivat mongolien itsevaltaista hallintoa. Moskova alisti slaavilaiset naapuriheimot ja jatkoi imperialistista valloituspolitiikkaa. Venäläisten veriin on jäänyt siitä asti sotilaalliset voitot ja laajentuminen. He ovat yli-ihmisiä kuten natsit aikoinaan!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #10

Maailmojen valtaaminen kuuluu valkoiseen rotuun johon venäläisetkin kuuluvat.
Kiinalaiset eivät sodi ja siitä on suurena todistuksena kiinan muuri.
Sen vuoksi Trumpin muurilupaukset ovat bluffia

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ansiokas kirjoitus taas kerran.

Mutta, mutta.

Eikö "Pääministerimme on oikeassa todetessaan, että "jää meidän jokaisen omaksi tehtäväksi yhdistää eri lähteistä tuleva tieto kussakin tilanteessa tarvittaviksi johtopäätöksiksi." ole juuri keskeisintä, mihin Venäjä pyrkii? Siis hämärtämään sitä, että totuus on totuutta eikä mikään eri näkökantojen synteesi tai keskiarvo?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos tästä blogista!
Ennen 080808 Erkki Toivanen kirjoitti harvakseltaan, mutta oivaltavasti Venäjän olemuksesta ja aikomuksista. Hän aavisteli jännitettä Medvedev vs. Putin ja ennusti voimakkaita muutoksia Venäjälle edellisen presidenttikauden jälkeen.
Siksi on merkittävää, että meillä on edelleen jatkuva asiantuntija-kirjoittajien pieni, mutta sitkeä joukko, joka ei päästä tätä perinnettä katkeamaan.

Toimituksen poiminnat