Vaihtoehtouskovaiset trollit

Euroopassa on pakko vastata Venäjän propagandaan. Sosiaalisessa mediassa syntynyt keskustelu tukee vaihtoehtoista maailmankuvaa, jossa Yhdysvaltojen asema kyseenalaistetaan. Venäjälle tämä käy (oikein) mainiosti.

Vielä jokin aika sitten puhe terrorismin vastaisesta sodasta kävi erinomaisesti Venäjälle, mutta nykyisin selitys on liian monimutkainen.  Viestiä on yksinkertaistettu: syy maailman vääryyksiin on Yhdysvalloissa, joka on sama vihollinen kuin Neuvostoliitollakin oli.

Venäjän johto ymmärtää, että se voi vaikuttaa psykologisesti useaan eri ikäpolveen. Vanhemmille riittää kylmän sodan kahleiden kolistelu. Virallisesti ollaan sitä mieltä, ettei vanhaan palata, mutta kaikessa muussa viestinnässä muistutetaan, että Yhdysvaltojen asema ei ole itsestään selvä. Maailmassa on muitakin. Venäjällä on oltu tyytyväisiä erityisesti siitä, että Yhdysvaltojen presidentinvaalien rehellisyyttä on alettu epäillä myös rapakon toisella puolella.

Ilman merkittävää läntisten vaikuttajien tukea ja ymmärrystä Venäjän propagandalta menisi terä. Siksi se pyrkii vaikuttamaan monella tasolla ja kannustaa ihmisiä omien näkemystensä taakse.

Yksi näyttäytymispaikoista ja propagandan selittämiseen sopiva tilaisuus on ollut vuosia tarjolla Venäjän Valdai-klubissa, jonka tapaamisiin mennään ennen muuta kohtaamaan presidentti Vladimir Putin. Tämä on houkutteleva mahdollisuus kenelle tahansa Venäjää seuraavalle. Kutsuvieraita pidetään hyvänä Sotšissa.

Vuodesta 2014 Putin on puhunut Venäjän tuntijoille ja muille vieraille maan ulkopolitiikasta. Krimin miehityksen jälkeinen Venäjä on toinen, ja sen politiikkaan kuuluu entistä selvemmin ulkoisen kuvan vahvistaminen vaihtoehtona Yhdysvalloille.

Venäläisen RT:n eli Venäjän ulkomaille suunnatun tv-propagandan ja Segodnya uutistoimiston johtaja on tyytyväinen. Venäjän maailmankuvaa kotimaassa vahvistavassa tv-ohjelmassa esiintynyt Margarita Simonjan kertoi, että kanava on todistanut tarpeellisuutensa: ihmiset saavat ulkomailla vaihtoehtoista tietoa.

https://

RT-kanavan englanninkieliset lähetykset ovat suosittuja. Törmäsin Simonjanin linjaan junassa, jonka kahvilassa brittijuristi kertoi minulle katsovansa RT:n uutisia, koska niissä kerrotaan asioista näkökulmasta, josta BBC vaikenee. Sanottakoon, että juttuseurani ei ole putinisti tai Venäjän tuntija, vaan sananvapauden ja julkisuuslainsäädännön ammattilainen.

Keskustelumme teki jälleen selväksi sen, että Venäjän nykypolitiikkaa arvioitaessa on oltava hereillä.  Suomessakin on paljon heitä, joiden mielestä maassamme on jo useamman vuoden ollut käynnissä antikommunistisen hysterian kaltainen kampanja väärin ajattelevia, vieraan vallan näkemyksiä tai etuja väitetysti kannattelevia keskustelijoita vastaan.

En ole kampanjaa huomannut, mutta on selvää, että monet saavat tietonsa Venäjällä käytävästä keskustelusta ennakoitavan värittyneen sosiaalisen median keskustelujen kautta.

Käytännössä Euroopassa on varauduttava siihen, ettei Venäjällä valitusta kertomuksesta hevin luovuta. Ilta-Sanomat listasi kymmenen keinoa, jolla Venäjä häiritsee Suomea. 

Propaganda on rajua ja johdonmukaista. Tästä kertovat muun muassa EU:n perustaman viraston viikkokirjeet ja sosiaalisen median sivustot. Suosittelen tutustumaan.

Samaa sarjaa välttämättömiä vastauksia Euroopan yhtenäisyyttä horjuttavaa propagandaa vastaan on Tšekin tasavallan päätös vastata aktiivisesti Venäjän tarinaan. Vuosia muhinut ilmiselvä asia on otettu tosissaan. Helsingin Sanomat muistutti, että Tšekeissä julkaistu European Values tutkimuslaitoksen selvitys osoitti, että Venäjän viestillä on vahva kaiku.

”Kyselyn tšekkiläisvastaajista 38 prosenttia uskoo, että Ukrainan sota on Yhdysvaltain syytä. Puolet ajattelee syyrialaispakolaisten tulevan Eurooppaan Yhdysvaltain toimien vuoksi. Noin kolmannes puolestaan uskoo, että Syyrian Aleppoa pommittava Venäjä auttaa ratkaisemaan Euroopan siirtolaiskriisin.”

Meillä ollaan vielä jäljessä epämääräisten ja tarkoitushakuisten sivustojen tietojen oikaisemisessa tosiasioin, mutta toimijoita on, kuten uusi sivusto Huhumylly.  

Valtiollista toimijaa saanemme odottaa, vaikka Suomessa on huomattu samanlainen ilmiö kuin keskemmällä Euroopassa: maahanmuuton vastustajien piirissä on taipumusta uskoa valtamedian valehtelevan isoissa ja pienissä asioissa.

Valemedian houkuttelevuutta vastaan on vaikea toimia, mutta ylilyönnit ja selvät vääristelyt on oikaistava pikimmiten.

Venäjän suhteen suomalaisten ei ole mitään syytä panikoida vaan tärkeintä on järjestelmällisesti vahvistaa omaa tarinaa. Jokainen tietää, että tunnepohjaiseen keskusteluun ei järkipuhe tehoa.

Kun Venäjällä aletaan puhua Suomesta imperiumiin uudelleen liittyvänä kansakuntana, meidän on tiedettävä, mitä pitää vastata.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa olla aina tarkkana. Löysin oman kommenttini ukrainalaissivulta, joka näyttää keräävän trollaukseen liittyvää aineistoa.

”Infosodasta Suomessa käytyä keskustelua seuranneet ovat voineet havaita, että siinä toistuu kaksi väitettä: trolleja ei ole olemassa eikä informaatiosodasta ainakaan Suomen osalta ole mitään pitäviä todisteita. Väittämien pohja on tämä: Kukaan ei ole voinut todistaa, että sosiaalisessa mediassa mellastavat trollit toimisivat ulkomaisen tai vallanvaihtoon tähtäävän kotimaisen tahon keskitetyssä ohjauksessa; todisteita ei myöskään ole siitä, että Suomeen kohdistuvat informaatio-operaatiot perustuisivat jonkin valtiotoimijan käskyihin tai suunnitelmiin. Koska suomalaisilla viranomaisilla ei ole valtuuksia tutkia näiden väitteiden todenperäisyyttä, näyttöä on mahdoton saada! Jos trolleilla on ohjastajat ja informaatio-operaatioiden taustalla jokin valtio, nykytilanne on niille erittäin edullinen. Siksi Supon toivomat valtuudet eivät heltiä helpolla.”

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu