Jarmo Koponen

Ohjattu demokratia – Venäjä äänestää

  • Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kysyy tweetissään osuvasti: onko tärkeintä se, ketä Putin äänestää?
    Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kysyy tweetissään osuvasti: onko tärkeintä se, ketä Putin äänestää?

Venäjän duuman vaalien alusviikolla tunnettu ”Suomen-syöjä” Vladimir Žirinovski otti radioasema Eho Moskvyn haastattelussa esiin sen, että presidentit ja ylipäätään ylimmät päättäjät, valtion johtajista saunojen pomoihin, pitäisi valita vain määräajaksi ja korkeintaan viideksi vuodeksi kerrallaan.

Jos muutoksia ei saa aikaiseksi yhdellä viisivuotiskaudella, ei niitä saa aikaan toisellakaan, Žirinovski järkeili keskusteluohjelmassa, jossa puhuttiin Venäjän parlamentin alahuoneen duuman vaaleista, mutta aloitettiin puhumalla Turkmenistanin päätöksestä poistaa perustuslaista presidentin virkakausien rajoitukset.

Omaa puoluettaan liberaalidemokraatteja, jossa ei ole mitään demokraattista eikä liberaalia, yli 30 vuotta johtanut puoluejohtaja puhuu monen johtajan puolesta. Muutokset tarkoittavat usein vakauden horjuttamista. Keski-Aasiassa lähes kaikki johtajat istuvat elämänsä loppuun diktaattoreina, vaikka puhuvatkin demokratiasta.

Venäjän tämänkertaiset vaalit ovat kiinnostava ponnistus, mutta monella tavalla kyse on myös parin vuoden päästä odottavista presidentinvaaleista.

Vaikka Venäjän nykyiselle johtajalle ei ole haastajaa, on näissäkin vaaleissa oppositiota edustavan Jabloko-puolueen vahvan miehen Grigori Javlinskin esiintyminen ja hänen taiten tehdyt mainoksensa valmistautumista presidentinvaaliin ja pyrkimystä siihen, että keskustelua vaihtoehdoista voidaan pitää yllä. Muuten Venäjä on valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johdolla toimiva presidenttivetoinen autoritaarinen valtio, jossa on kuten Keski-Aasiassa yhä enemmän piirteitä ikiaikaisesta feodaalivaltiosta, jossa tiettyjä oikeuksia saa maan johtoa palvelemalla. Johtaja puolestaan jakaa alamaisista uskollisimmille alueita hallittavaksi. Poliittis-taloudelliset kiistat ovat ennen muuta voimakkaimpien klaanien, Venäjällä turvallisuuspalveluiden, sisäisiä kiistelyjä.

Lauantain piti olla päivä ilman agitaatiota, mutta tämä säädös ei estänyt valtiollista uutistoimistoa RIA-Novostia tekemästä uutista, jossa presidentti Vladimir Putin sai kertoa sen, ettei hän sano ketä aikoo äänestää. Tästä ei liene epäselvyyttä. Jutun yhteyteen liitetty grafiikka osoitti selvästi sen, millaisessa asemassa maan pääministerin Dmitri Medvedevin johtaman valtapuolueen ennakoidaan menestyvän. Politiikkaa ohjailevat asiantuntijat tietävät sen, miten helposti äänestäjä lähtee vielä viime hetkellä voittajalta vaikuttavan joukon taakse.

Venäjän vaalit ovat iso koetus

Vallalla on hetken optimismin henki, josta kannattaa ottaa kaikki irti. Yhden edustajan vaalipiireistä ovat ennenkin saaneet läpi edustajiaan myös äänikynnyksen alapuolelle jääneet puolueet omilla vahvoilla alueillaan, esimerkiksi Jabloko Pietarista ja Moskovasta.

Vuonna 2011 duuman vaalien tulosten manipulointi hermostutti äänestäjiä suurkaupungeissa. Kaduilla uskottiin, että poliittiseen tilanteeseen voidaan yrittää vaikuttaa painostamalla ja samalla tavalla kuin vaihtoehtoinen politiikka sai vaalien alla tuulta alleen toivottiin, että myös mielenosoituksiin järjestäytyneitä kuunneltaisiin. Venäjällä valtiovalta veti johtopäätöksensä: maassa säädettiin vakauden nimissä useita ihmisten oikeuksia rajoittavia lakeja.  Tällä kertaa vaalien huijaukset on tehty jo ennen vaaleja varmistelemalla, että saadaan oikea tulos ja valittua entistäkin myötämielisempi duuma.

Edellisten vaalien jälkeen tehdyt korjaukset voi nähdä Venäjän poliittisen järjestelmän valmiutena reagoida muuttuviin tilanteisiin tavoilla, jotka eivät olisi avoimemmassa demokratiassa yhtä helppo viedä läpi.

Vuoden 2016 vaaleissa koetetaan pitää iso osa ihmisistä poissa uurnilta. Vaaleja aikaistettiin joulukuusta syyskuuhun - sadonkorjuun aikaan; äänikynnystä on madallettu ja äänten hajontaa on koetettu lisätä. Ehdokkaita on asettanut 14 puoluetta. Televisioiduissa väittelyissä on käynyt selväksi, että osa studioajasta on käytetty yleiseen älämölöön, ja estämään järkevän keskustelun syntyminen ehdokkaiden välille. Kansanedustajan paikkoja on jaossa 450, joista puolet valitaan puolueiden listoilta ja puolet yhden edustajan vaalipiireistä. Käytännössä vaaleissa odotetaan menestyvän neljä nykyhallintoa tukevaa puoluetta.

https://.be

Joissakin Venäjän tasavalloissa vaalien tuloksista päättävät alueiden johtajat. Eräillä Etelä-Venäjän johtajilla on valtaa johtaa äänestysprosentti Neuvostoliiton aikaisiin lukuihin ja saada valituksi juuri oikeat henkilöt.

Vaaleja arvioinut tutkija Jekaterina Shulman toivoo monen muun ajattelevan ihmisen tavoin, että ihmiset äänestäisivät vilkkaasti.

”Minua huolestuttaa vähemmän tuon tai tämän puolueen mahdollisuudet. Mutta jos duumaan pääsee läpi yhden edustajan vaalipiireistä oikeistoliberaaleja, on kehitys hyvä, koska nämä edustajat ovat se elementti, joka voi tuulettaa järjestelmää. Duumassa saa julkisuutta ja kansanedustaja voi esittää kysymyksiä.”

Vaalien lopullisia tuloksia saamme odottaa vielä jonkun päivän. Se on varmaa, että duumassa on vastaisuudessa useita kauniita naisia, ja heitä jotka osaavat laatia lakeja, jotka pitävät kansalaiset tarvittaessa varuillaan. Täytyy muistaa, että mitä enemmän ja kovaäänisemmin ajetaan monen venäjäläisenkin mielestä idioottimaisia lakialoitteita, sitä vähemmän on todellisia toimia. Valvojan periaatteena on  se, että ”haukkuva koira ei pure.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän VeepeeTihlman kuva
Veli-Pekka Tihlman

Mainio puheenvuoro Jarmo Koposelta. Tilannetta sen syvällisemmin seuraamattakin ei voi välttyä paljoakaan muilta tulkinnoilta. Jotenkin säälittävää sen sijaan on lukea näillä palstoilla ns. mielipidekirjoituksia, joissa sisisilmäisesti tuetaan Venäjän nykyhallinnon oikeutta tuhota se vähäinen demokratia, joka oli mahdolllista syntyä Neuvostoliiton väistämättömän hajoamisen seurauksena. Näitä "viideskolonnalaisia" riittää niin suomalaisista MV-median Janitskin-uusnatseista tuomiojamaisiin Venäjän ikiystäviin, joille Venäjän nykyhallinnon kansalta varastamisen ideologia on aivan samantekevää, kunhan vain voidaan vastustaa läntisen liittoutuman valtaa ja mahdollisuutta puuttua räikeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin missä vain. Venäjän vaalit on siis valitettavasti jo käyty ja lännen, oman yhteiskuntansa syöjat, kuten brittien uusi UKIP-pj, Ranskan uusnatsirouva LePen, ja ihmiskunnan pahin painajainen, Trump ja Saksan AfD:n putinistit ovat jo valmiiksi hyväksyneet vaalituloksen. Ainoa toiveeni on, että Venäjän vastaiset pakoittet pysyvät ja tuhoavat Venäjän talouden selkärangan ja pakottavat Putinin länttä vastaan johonkin vielä radikaalimpiin tekemisiin, jolloin lännessäkin vihdoin nähtäisiin totuus. Totaalinen sota Ukrainassa voisi sittenkin olla yksi mahdollisuus avata läntisten sokeiden putinuskoisten silmät. Ja lopullisen tavoitteen pitää olla selkeä: Tarvitaan Venäjän sisäinen sateenkaarivallankumous navalnyjen, javlinskien ja hodorkovskilaisten valtaansaattamiseksi!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

UKIPin uusi pj Diane James sanoo, että Putin on hänen "poliittinen sankarinsa."

http://www.standard.co.uk/news/politics/ukips-new-...

Jukka Laine

Herra Tihlman, jos Adolf Hitler eläisi, hän saattaisi syyttää Sinua puheidensa kopioimisesta. Suomalaisten pikkuegoistien suurin fantasia on ollut parin sadan vuoden aikana Venäjän hajoittaminen pikkuvaltakuntiin ja luonnonvarojen vieminen heiltä.

Eräs venäläinen ystävä kysyi minulta 90-luvun alussa pitäisikö suomalaisten saada omistaa maata Karjalasta. Hän hämmästyi kun vastasin ei. Perusteluni sanottua hän ymmärsi. Suomalaisille ei riitä maan omistus vaan pitäisi alkaa tuomaan myös suomalaisia malleja hallintoon ja kuinka eletään ja lopulta syntyisi iso riita ja sotku. Parempi kun suomalaiset käyvät vain kylässä naapurissa ja hallitus vuorollaan peruvat toistensa tekemisiä.

Käyttäjän VeepeeTihlman kuva
Veli-Pekka Tihlman

Kiitos kommentista. Tosin tämä on eka kerta, kun joku vertaa sanojani kehenkään totalitaristiin, saati sitten Aatuun. Ei minua häiritse Neuvostoliiton Suomelta v.1944 ryöstämän maan omistus tai Venäjän nykyvallanpitäjien saastuttama hallinnointi jossain takakarjalassa, mutta myös putinistien Saimaa-omistukset tulee sitten kieltää vastavuoroisesti.

Niin makaa kuin petaa, sanotaan, ja hyvä niin. Onkin vain ajan kysymys, kun Putinin ja oligarkkimafian liitto saavuttaa saturaatiopisteensä ja kun öljynkin hinta edelleen laskee, niin niin...kyllä tästä vielä hyvä tulee.

Kylässäkäynti Pietarissakin tuntuu aina paljon mukavammalta silloin, kun Venäjän valtakoneisto edes teeskentelee toimivansa kansanvaltaisesti.

"Pikkuegoistina" tosiaan toivon maksimaalista kaaosta Venäjän hallinolle, koska nykymenossa on niin helppo aistia neukkunazien ja orbantrump-fasistien uusi salaliitto Molotov-Ribbentrop- henkeen. Oli muuten helpot vaalit Venäjällä, kun tulos tiedettiin jo ennen vaaleja ja tarpeettomia ovensuukyselyjä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Demokraattia kannatetaan jos oikeat puolueet voittavat vaalit, Ranskan Holande on erotamassa unionista jos väärä puolue päässä demokraattisesti valtaan jäsenvaltiossa ja tämä Luxemburgin ulkoministeri on sitä mieltä että Unkari täyttyy erottaa EU:sta.

Mietin sijoitettaanko EU joukkojen päämaja Berliiniin siellä on kokemuksia valtakunnan bunkkereista.

Niiden joukkojen avulla voidaan palautta EU maita kuriin, Unkarilla on kokemuksia tästäkin.

Jukka Laine

Yhdysvalloissa istuva presidentti ja eliitti lobbaavat isolla rahalla presidenttiä ja vastustajaa nimitellään kyvyttömäksi ja epävakaaksi. Demokratia toimii.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Katsotaan nyt kuinka Venäjän demokratia toimii, Kanervalta pitäisi tulla huomenna Etyjin vaalitarkkailijoiden selonteko.

Venäjällä on tehty satoja ilmoituksia vaalirikkomuksista. Vaaleja tarkkaileva itsenäinen Golos-järjestö kertoi saaneensa iltapäivällä jo yli 1 300 ilmoitusta.

http://yle.fi/uutiset/venajalla_ilmoitettu_satoja_...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tämä "riippumaton" Golos joutui ulkomaisten agenttien listalle läntisen rahoituksen takia. Ei siis suostunut paljastamaan rahoittajien nimiä. Golos on propagandatehdas.

Jukka Laine

Raha ja valta kulkevat kaikkialla käsi kädessä. Jos ei ole poliittisesti korrekti, niin SDP ja kokoomus eivät ota listoilleen.

ETYJ:n näkökulmasta Venäjällä rike on jos äänestää Putinia. Britit tekivät rikkeen eli brexitin. Ukrainassa tehtiin rike mutta EU, CIA ja Maidan palauttivat vallan Kiovaan lailliselle taholle. Hollantilaiset tekivät rikkeen ja äänestivät EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimusta vastaan. Unkari on tehnyt rikkeen. Ja amerikkalaiset uhkaavat tehdä rikkeen demokratiaa vastaan.

En usko että venäläiset edes haluavat miellyttää ETYJ:ä ja kansainvälistä oikeutta. Kaiken takana ei ole nainen vaan taloudellisen vallan muutos maailmassa. Rikkaus ei ole enää amerikkalaisten yksinoikeus. Taloudellisen kasvun eväät ovat kadonneet länsimaissa ja nyt on tarve määritellä säännöt. Turkki hyppii nenille ja pakotteet eivät toimi globaalissa maailmassa. Talous jumittaa ja lisäksi työn kuva muuttuu digitalisaation ja teknologian kehityksen myötä. Venäjän ''uhka'' ei kauan enää EU:ta pidä kasassa. Vaikka olisi kuinka iso armeija tahansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Heikoilta näyttävät Venäjänkin eväät:

Venäjän rahastot ehtymässä – "Ennen pitkäähän ne loppuvat"

http://yle.fi/uutiset/venajan_rahastot_ehtymassa__...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pitkäksi menee "ehtymisen" odottelu. On "ehtynyt" jo vuosikausia. Ei näytä "ehtyvän" sitten millään!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Ei se näillä näkymin kovin pitkäksi mene, viimeisimpien uutisten mukaan Siluanov oli oikeassa:

Russian Finance Minister Anton Siluanov says the country's Reserve Fund could be exhausted by the end of 2016 if world energy prices remain at current levels.

http://www.rferl.org/content/russia-reserve-fund-r...

Jukka Laine

''Seija'' odottaa Venäjän heikentymistä ja hajoamista, jolloin Viron kyberkeskuksen unelma toteutuu. Ongelmia on nyt koko maailmantaloudessa. Talousepidemia vaivaa siellä täällä.

EU natisee liitoksissaan, mutta Yhdysvalloissa muhii todellinen rotuvihan ja talouskriisin pommi. Rahat ovat loppuneet aikaa sitten, öljyn vesisärötyksellä ostetaan aikaa, mutta vaikka USA on nyt maailman suurin öljyntuottaja, niin se lykkää vain väistämätöntä. Talousmaailma moninapaistuu ja dollarin asema maailmanvaluuttana heikkenee.

Vaikea ennustaa ketkä talouden murroksessa ovat voittajia. Kankea Eurooppa ja vanhaan sotilasmahtiin turvautuva Yhdysvallat eivät ole vahvoja ennakkosuosikkeja. Molemmat presidenttiehdokkaat Yhdysvalloissa puhuvat vanhojen työpaikkojen palauttamisesta. Mahtaako etnisesti hajanainen Yhdysvallat löytää samaa kansallista yhteishenkeä kuin Venäjä. Taloudellinen valta siirtynee Aasiaan yhä enemmän. EU on sinne ajanut myös Venäjän jostain mystisestä syystä eristämällä itsensä Venäjästä Yhdysvaltojen tarpeen mukaan. USA tarvitsee BRICS maita vastaan Eurooppaa. Suomalaisetkin politiikot lobbaavat TTIP-sopimista, jotta kaupan säännöt voitaisiin määrittää länsimaiden ehdoilla. Tämä lisää uuden kylmän sodan kaltaista tilannetta.

Eurooppa harjoittaa Saksan johdolla laajemista. Uusia kehitysmaita otetaan unioniin työvoimareserveiksi ja Saksan teollisuuden markkina-alueiksi. Negatiiviset puolet näkyvät nyt myös Saksassa maahanmuuttovastaisuuden kasvuna ja ääriliikkeiden nousuna. Eurooppa on tuuliajolla. Uusi yhteinen suunta puuttuu. Varmasti Venäjän tilanne on Viron kyberkeskuksen mielestä huonompi, mutta nyt tarvittaisiin vahvaa johtajuutta maailmassa ettei tilanne ajaudu suurvaltojen konflikteihin tai sisäisiin levottomuuksiin ja jopa maiden hajoamiseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

"Jukka" sekoittaa uutisten seuraamiseen omiin kuvitelmiinsa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #13

Jaa, kummaltakohan mahtavat taloudelliset voimavarat ensin ehtyä, USA:lta vai Venäjältä. Veikkaan Venäjää, vaikka Trump, jos hänet presidentiksi valitaan, aiheuttaa USA:n taloudelle miljardien menetykset.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #17

Toivotaan ettei kummankaan talous ehdy. Britannian brexitin piti aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman ja brittien talouden tuhon. Trumpin valinnan seurauksia emme tiedä. Tiedämme vain millä pelotellaan.

USA:n talous romahti 2008 vuonna finanssikriisissä. Köyhät köyhtyivät ja rikkaat rikastuivat. He (rikkaat) olivat osanneet myydä ongelmaluottonsa ympäri maailmaa ja kaikki maksoivat kriisistä elintasossaan, myös Suomessa. Siitä lähti myös BRICS maiden vastatoimet liikkeelle ja tavoite moninapaisemmasta maailmantaloudesta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #13

Jukka Laine

Pitäisikö sinun hiukan päivittää BRICS maiden demokratian ja talouden tilannetta ?

Tämän päivän uutinen Kiinasta:

Kiinalaisyrityksillä oli tammi-maaliskuussa velkaa 31 prosenttia yli maan bruttokansantuotteen.

Pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna ylitys oli suurin sitten vuoden 1995, kun tilastointi alkoi.

Joidenkin analyytikoiden mielestä Kiinan täytyy lähivuosina pääomittaa maan pankkeja, koska niillä on hoitamattomia luottoja virallisia lukuja enemmän.

BIS:n mukaan velka-bkt -suhde ylittää usein 10 prosenttia kolmena talouskriisiä edeltävänä vuotena. Kiinassa suhde on ylittynyt lilki yhtämittaisesti vuoden 2009 puolivälin jälkeen.

Tammi-maaliskuussa Kiinan velka-bkt -suhde oli korkeampi kuin 41 muun maan ja euroalueen.

https://www.weforum.org/agenda/2016/04/what-is-the...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onko Venäjän heikot eväät Suomen kannalta hyvä vai huono asia?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Onhan se viennissäkin näkynyt että ei, eikä se koske ainoastaan pakotteita koska Venäjän tuonti Kiinastakin on romahtanut.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Keskiverto Venäläinen ei valita eikä välittä, Putinin aikana asiat ovat parempi kuin Jeltsin aikana, toki Jeltsin aikana oli demokraattisempi, mutta kun demokratia ei voi syödä tai säilyttää.

Ei Putinin aikana ruplan arvo tippunut 85 % kuten 1998 elokuussa Jeltsin kauden loppuvaiheessa.

Joten miksi keskivertovenäläiset kaipaisivat demokratia, heillä on sitä vain pahoja muistoja.

Keskivertovenäläiset eivät kaipaa komentotaloutta he ovat tyytyväisiä nykyiseen markkinatalouteen.

Demokratia on heidän mielestä poliitikkojen höpinä.
Mitä se venäjän valtion demokratia edes meille kuuluu?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minusta kaikki vertailut siitä, miten demokratia Venäjällä toimii, ovat tyhjiä spekulointiarvioita. Venäjällä on oma erityislaatuinen hallintonsa ja sellaisena sitä pitää mihinkään vertaamatta arvioida. On ihan oma virtensä, miten Venäjä voi siirtyä demokratiaan. Mahdollisuudet ovat vähäiset.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjän demokratia on pieni ongelma venäläisille mutta maan korruptio on suuri ongelma venäläisille.
Se on voittamaton ongelma myös Putinille.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Suomalaisyleisö janoaa näkemyksiä ja tietoa Venäjän kehityksestä nykyisessä levottomassa maailmantilanteessa. Varmat ennustukset menevät kuitenkin todennäköisimmin pieleen. Sellaisia ei tarvita vaan juuri tällaisia tarkkoihin havaintoihin perustuvia tilannekatsauksia. Kiitos.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yhtenäisellä Venäjällä on nyt 343 paikkaa duuman 450:stä, twiittaa Anna-Lena Lauren. Uusi ennätys. Vladimir Putin vieraili eilen illalla Yhtenäisen Venäjän päämajassa ja kiitti venäläisiä poliittisesta "kypsyydestä." Putinin mukaan ihmiset haluavat "poliittista vakautta."

https://rg.ru/2016/09/19/vladimir-putin-liudi-hoti...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kerstin Kronvall twiittaa puolestaan, että Yhtenäisellä Venäjällä olisi uudessa duumassa 325 paikkaa. Luvuissa on näköjään hieman klappia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Voi Yhtenäisen Venäjän lisääntynyt kannatus Putinia rauhoittaa. Samalla se merkitsee poliittisesti vakaampaa kautta. Demokratian toteutuminen on jo aivan eri asia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Viljo Heinonen

Paha kirjoitusvirhe. "Samalla se merkitsee poliittisesti vakaampaa kautta."

Viljo Heinonen kyllä se tulee merkitsemään poliittisesti vakavampaa kautta. Nyt menee duumassa kaikki diktatuurin keinovalikoimat läpi.

Minua ei huolestuta Putinin temmellyskenttä, jos se olisi 5 000 km päässä, mutta se on naapurimassa. Esimerkiksi Pohjois Korea tilanne on minulle merkityksetön, mutta Venäjän demokratian surkea tilanne on vakava uhka.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On maita, joissa pidetään vaaleja. Ja on maita, joissa pidetään "vaaleja". On koomista, että vaaliuurnat ovat läpinäkyviä maissa, joissa pidetään "vaaleja".

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Milloin Suomessa demokratia etenee niin pitkälle, että äänestyspaikoille saadaan läpinäkyvä uurna ja videovalvonta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Milloin Venäjälle saadaan Suomen vaalilautakuntien kaltainen eri puolueiden edustajista koostuva kokoonpano, jotta vaalilautakuntien jäsenet eivät tunkisi äänestyslipukenippuja uurniin?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Onnittelut Venäjän kommunisteille: duuman toiseksi suurin puolue ja Venäjän todellinen oppositio. Kansa on puhunut. Äänestysprosentti oli lähes 10 prosenttia suurempi kuin EU:n parlamentin vaalissa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ruotsissa poltettiin taas autoja Malmössa ja Uppsalassa.
Olen huolissani tästä EU-demokratiasta.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Luin yhdysvaltalaisen Moskovan suurlähettiläs George Kennanin pitkän sähkeen netistä eilen. Se on kirjoitettu kylmän sodan alussa Moskovasta v 1946. Kun hieman ottaa etäisyyttä tuohon aikaan ja nykyisyyteen niin venäläisten touhussa ei ole muuttunut yhtään mikään. Eikä muutu.
Suuret maat ovat liian suuria. Venäjä lisäksi ei maantieteelleen mitään voi. Sen pinta-alahan on suurempi kuin 4. seuraavan yhteensä. Jossain vaiheessa nuo jättäläismaat hajoavat ja mitä sitten tapahtuu jää nähtäväksi.

Toimituksen poiminnat