Jarmo Koponen

Venäjän presidentinvaalit 2024

  • Venäjän presidentinhallinnon uusi päällikkö Anton Vaino on hoitanut protokollaa ja tuntee isännän. (Kuva: Dožd-tv ja Kommersant)
    Venäjän presidentinhallinnon uusi päällikkö Anton Vaino on hoitanut protokollaa ja tuntee isännän. (Kuva: Dožd-tv ja Kommersant)

Venäjän johtaja odottaa soittoa Yhdysvalloista. Mitä muutakaan hän voisi tällaisessa jännittyneessä tilanteessa tehdä. Turkin johtajan kanssa käytyjen neuvottelujen on täytynyt olla kovaa vääntöä. Kamalaa politiikkaa. Vastenmielistä touhua.

**

Kuluva kesä on jälleen osoittanut, että Venäjällä nopeat muutokset ovat mahdollisia. Henkilövaihdoksista saadaan konkreettista puhuttavaa, vaikka Kremlin voimasuhteista on olemassa vain valistuneita arvioita. Ulkopolitiikkaa väitetään ongelmallisen sisäpolitiikan jatkeeksi. Tilanne Ukrainan vastaisella rajalla on jännittynyt ja Venäjällä eri voimaministeriöiden tyyppien on erilaisten vajeiden takia pakko taistella keskenään.

Venäläisanalyysin mukaan siinä parodioidaan demokraattisissa järjestelmissä toimivia rajoitteita ja yhteiskunnallista kontrollia. Silti senkin sanotaan olevan kuitenkin parempi kuin mitään kaihtamattomien voimankäyttäjien pakkovalta. Totalitarismi on vielä kaukana, vaikka sellaiseksikin Venäjää on jo leimattu.

"Vaikka venäläistä järjestelmää vertaisi mafiaan, on se kuitenkin rakennettu eri tavalla eikä koostu kuolemaan asti isännälle uskollisista joukoista, vaan opportunisteista, joiden ruokahalu kasvaa jatkuvasti, kirjoittaa Venäjän sisäpolitiikan tuntija, politiikan tutkija Jekaterina Shulman.

**

Venäjällä valtionhallinto, isot puolueet ja oikeuslaitos ovat Kremlin kontrollissa. Ne ovat tiettyyn rajaan asti lojaaleja nykyjärjestelmälle. Mutta Kremlillä tai sen johtajalla ei ole erityistä ideologiaa takanaan, vaikka sellaiseksi on kaupiteltu yleistä isänmaallisuutta, historiallista velvollisuutta ajaa Venäjän ja lähinaapureissakin asuvien venäjäläisten asiaa. Ulkopuolisen tarkkailijan pitää koettaa päätellä ristiriitaisista viesteistä se, mihin maa on menossa.

Samaan aikaan kun tilanne Ukrainan vastaisella rajalla on jännittyneempi kuin aikoihin, Venäjän politbyroo taitaa olla menossa uusiksi. Siitä kertoo, että pitkään johtopaikalla pysynyt Sergei Ivanov ( 63 v.) sai potkut. KGB:n residenttinä Suomessa olleen Ivanovin, maan presidentin hallinnon päällikön korvaa Suomen asiatkin varmasti tunteva Vaino. Neuvosto-Viron johtajana 1978-88 toimineen Karl Vainon pojanpoika Anton. (Tähän tietysti voi sanoa, ettei sukulaisuus mitään silloin merkkaa, kun haetaan sopivaa ja pätevää. Ehkä ei - paitsi historiallisen Neuvostoliitto-jatkumon kannalta. Sillä vaikka 44-vuotias Vaino on jo nuorempaa sukupolvea, on hän juuriltaan  Neuvostoliiton ja Venäjän eliitin korkeakoulun MGIMO:n kasvatti, diplomaatti, joka tuntee protokollan työskenneltyään Ivanovin alaisena vuodesta 2012.)

Vainon nimitys on yksi palanen niissä muutoksissa, joita Venäjällä on tehty pitkin kesää. Mahorkka-sivustolla kerrataan se, keitä ovat Vainon ohella Putinin nostamat maan nuoret teknokraatit: Venäjän kauppa- ja teollisuusministeri Denis Manturov, energiaministeri Aleksandr Novak sekä Venäjän rautateiden uusi johtaja Oleg Belozerov, joka, hieman samankaltaisen dramatiikan saattelemana kuin Vaino, syrjäytti tasan vuosi sitten viraltaan Putinin ”vanhaan” lähipiiriin kuuluneen Vladimir Jakuninin, Ozero-osuuskunnan jäsenen.

Kuten Jakuninin myös tämän ikätoveri Ivanovin nimi on ollut esillä monissa yhteyksissä vähemmän imartelevalla tavalla. Sisäpiirin kiehuntaan on kuulunut se, että presidentin hallinnon päällikön nimi on otettu esiin mahdollisena pääministeri Dmitri Medvedevin korvaajana. Ivanovia on pidetty julkisuudessa yhtenä vaihtoehtoisen talouspolitiikan ajajana, kun samaan aikaan Medvedev on saanut tylyillä toteamuksillaan (Rahat ovat loppu! Pärjäilkäähän!) ihmiset hermostumaan.

Ennen Kremlin hallintopäällikön virkaa Ivanov toimi Venäjän puolustusministerinä (2001-2007) ja varapääministerinä (2007-2011). Ivanovin kerrotaan olevan myös Putinin henkilökohtainen ystävä. Ivanov on sotilasarvoltaan kenraalieversti, ja hän on palvellut Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:ssä sekä sen seuraajassa FSB:ssä Neuvostoliiton hajottua.

Verkkolehti Znak:n toimittaja muistuttaa, että viimeinen niitti saattoi olla Ivanovin osallistuminen marsalkka Mannerheimin muistolaatan paljastamiseen Pietarissa. (Mannerheim-aiheesta myös YLE:n ja  HS:n sivuilla )

Tietenkin kysyä sopii, onko julkisuudella tässä asiassa jotain merkitystä, vai pikemminkin vain niin, että kuumemittarin lukemat tulevat silloin tällöin näkyviin.

Se on kuitenkin varmistunut tänä kesänä, että me saamme seurata kehitystä, jossa Putin ei ole selvästikään valmis kiristämään oloja sellaisiksi kuin ne olivat Stalinin aikana. Media on edelleen kaikesta varoittelusta huolimatta suhteellisen vapaa.

Politiikkaa analysoiva Tatjana Stanovaja kirjoitti mahdollisesta sudenkuopasta. Maalleen hyvää tarkoittavat ihmiset vuotavat tietoja tiedotusvälineille. Lisäksi tutkiva journalismikin kukoistaa – kiitos blogistien ja muutamien rohkeiden journalistien.

Venäjän johdon vihollinen on sen oma byrokratia ja eliitin sisällä kasvava tyytymättömyys. Jäykkyydestään huolimatta Putinin hallinto on kuin siivilä, joka käyttää hyväkseen vuotoja ja jossa klaanit nakertavat toisiaan. Kremlissä tiedetään varmasti myös se, että jos suita ei panna suikemmalle, toimivat tiedotusvälineet poliittisen vaikuttamisen välineinä vastaisuudessakin säätipä syksyllä ”uudistuva” duuma minkä tahansa lain.

”Hallinto, joka haluaa kontrollia, muttei sortoa, joutuu helposti pelkäämään sitä, että sitä pidetään vanhana idioottina, jota suurvaltojen johtajat eivät kättele ja jolle edistyksellinen ihmiskunta nauraa.”

Nykyistä tilannetta Stanovaja pitää Slon.ru –verkkolehden artikkelissaan psykologisena häiriönä ja vallan skitsofreniana. Kesän aikana yleisen mielenkiinnon kohteena ovat olleet Venäjän varapääministeri Igor Shuvalovin vaimon koirien koiranäyttelyjen kiertämiseen käyttämä yksityislentokone ja valtiollisen Rosneft öljy-yhtiön johtajan vaimon säännölliset risteilyt yhdellä maailman suurimmista yksityisistä huvijahdeista.

”Tämä luovutettu linnoitus johtaa huvipursiin, huoneistoihin ja vaimojen valokuviin Instagramissa.”

**

Vaalien merkitystä ei pidä vähätellä, mutta koska Venäjä on autoritaarinen maa, on luontevaa osoittaa kaikissa merkittävissä operaatioissa maan presidenttiä Vladimir Putinia, niin todellisuutta yksinkertaistavaa kuin ajatus onkin. Silti monia muutoksia on tarkkailtava myös suhteessa vaaleihin. Putinin arvellaan tähtäävän jo vuoteen 2024 vaikka välissä on selvitettävänä myös vuoden 2018 presidentinvaalit.

Syksyllä maahan valitaan uusi ja ilmeisesti presidentille entistäkin uskollisempi parlamentin alahuone, duuma. Vaaleissa valitaan lähes nimitysperiaatteella muutaman kauniin naisen lisäksi tehokkaita ihmisiä hoitamaan Kremlin ja maan taloudellisen eliitin sekä turvallisuuspalvelujen etujen mukaista lainsäädäntöä.

Politiikan tutkija  Shulman muistutti artikkelissaan, että kesällä käynnistyneet voimaministeriöiden organisaatiomuutokset (mm. tullin johdon vaihtaminen) ovat paitsi parodiaa myös jonkinlaisia mittareita Venäjän johtoportaan näkyvistä muutoksista.

Eliittiä ei Venäjällä yhdistä ideologia eivätkä Venäjän uudistamissuunnitelmat, vaan toivo siitä, että oma osuus kasvaa aina vaan. ”Putinin vanhojen ystävien” tai ”DDR:ssä palvelleiden” puolueen jäsenet muuttuvat toisiksi, ja osuuskunta ”Ozeron” tilalle tulee ”Jashtsherovon” kylä.

Shulman arvioi, että kaikissa ns. voimavirastoissa sisäisen turvallisuuden yksikköä on vahvistettu vielä FSB:n väellä, ja FSB:n sisälläkin vastaava yksikkö on jatkuvasti napit vastakkain muiden osastojen kanssa.

Näin on syntynyt tilanne, jossa virastojen apulaisjohtajat edustavat erilaisia ryhmiä eivätkä täten olekaan itse johtajan suojatteja. Tilannetta monimutkaistaa sekin, että ryhmien rajat ja koostumus vaihtelevat.

**

Krim on osa Ukrainaa. Sitä tosiasiaa ei muuta mikään muu kuin kansanäänestys, jonka jo tekivätkin venäläiset Krimillä. Ukraina ja muu maailma ei syystä tätä näkemystä hyväksy, vaikka on alkanut taipua myöntyväisemmäksi, jos Ukrainan ja Venäjän välillä vallitseva sota saadaan loppumaan. Minskin papereilla ei taida enää olla merkitystä.

Propagandasotaa käydään puolin ja toisin. Krimillä kiinniotetun ukrainalaisen haastattelu leviää Youtubessa jo suomeksikin käännettynä.

https://

Venäjän tarina on se, että Ukraina sai Neuvostoliitolta lahjaksi alueen, joka ei sille ole koskaan kuulunut. Tämä tuntuu kelpaavan monelle suomalaiselle ja varsinkin niille, joiden mielestä geopolitiikka on jotain, jonka ymmärtäminen vaatii historian tajua: mikäpä maa-alue olisi kiistattomasti jonkun toisen. Paitsi ehkä Karjalan kannas, jonka suomalaiset ovat sodissa menettäneet, ja jonka kuuluminen naapurimaahamme on monilla sopimuksilla vahvistettu. Toki niin on vahvistettu myös Ukrainan alue.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

UPI:n Arkadi Moshes arvioi YLE:lle.

"Esimerkiksi pari viikkoa sitten Venäjän tullin johtaja Andrei Beljaninov erotettiin tehtävästään useiden muiden virkamiesten kanssa. Beljaninov on Putinin vanha KGB-toveri Itä-Saksan ajoilta.

Moshes sanoo, että viime aikojen erotusaallosta voi vetää rinnastuksia Venäjän historiaan.

– Johtaja alkaa tietyssä vaiheessa uraansa hankkiutua eroon vanhasta kaartista ja ihmisistä, jotka ovat hänen henkilökohtaisia ystäviään, Moshes sanoo.

– Nämä ihmiset muodostuvat rasitteeksi, koska he kuvittelevat ehkä voivansa tehdä liikaa asioita. He luulevat olevansa koskemattomia."

http://yle.fi/uutiset/upin_ohjelmajohtaja_putin_vo...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Johtaja alkaa tietyssä vaiheessa uraansa hankkiutua eroon vanhasta kaartista ja ihmisistä, jotka ovat hänen henkilökohtaisia ystäviään, Moshes sanoo."

Tuo on mielenkiintoinen lainalaisuus niin politiikassa kuin korporatiivisessa maailmassakin. Ja juuri siksi psykopaatit usein pääsevät huipulle ja pystyvät siellä pysymään, kunnes tuhoavat itse itsensä tai uransa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Erdogan ja Putin, kaverukset.
Pieni erimielisyys siitä sopiiko tulittaa lentokone alas.
Kättä päälle, ei se mitään.

Ihmishenki ei merkitse mitään kummassakaan maassa.
Venäjällä on ydinase ja muut vain pelkäävät.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Erdogan ja Putin, kaverukset.
Pieni erimielisyys siitä sopiiko tulittaa lentokone alas.
Kättä päälle, ei se mitään.

Ihmishenki ei merkitse mitään kummassakaan maassa.
Venäjällä on ydinase ja muut vain pelkäävät.

Naiset, lapset ja lapsenlapset pitää tuhota. Etteivät lisäänny.

Jukka Laine

Obama tapatti Gaddafin ja toi rauhan lähi-itään. Nobelisti on saanut siis ansiosta rauhanpalkinnon. Vaan miksi hän on Amerikan epäsuositumpia presidenttejä. Onhan aseyhtiön kurssi sentään viisinkertaistunut viidessä vuodessa.

Merkel toi demokratian Ukrainaan, lopetti pakolaiskriisin, rauhoitti Syyrian ja maallisti Turkin. Miksi rauhanliike EU:ssa vihaiset nuoret miehet tekevät omia vastaan iskuja. Tai britit halusivat jättää koko porukan.

Venäläiset ampuivat alas lennon MH-17 täynnä hollantilaisia matkustajia luotettavien länsitahojen mukaan ja hollantilaiset äänestivät vastaan Ukrainan ja EU:n assosiaatiosopimusta.

Mitä en ymmärrä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Et ymmärrä sitä, että todellisuutta ei ole suunnitellut insinööri, logiikan professori tai kukaan muukaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"Venäjän presidentinvaalit 2024"

Oliskohan siinä kohtaa kun Putin valitaan taas uudestaan?
Tää Ukraina/Krim asia mulle hieman vieras, mutta mielellään ottaisin Venäjältä takaisin Pitkäpaaden, kuten myös Karjalan Margariinitehtaan. Viime mainittu lienee mahdotonta, koska kortteli Papulassa taidettu jo tuhota.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Venäjän strategiakirjat kertovat : ”Vahvuudeltaan maksimaalinen on monarkia. Sen tärkein etu on sen vallan laillisuudessa… Monarkki edustaa maksimaalisesti riippumatonta valtaa… Sellainen jättiläisvaltio kuten Venäjä ei tarvitse tilapäistä johtajaa, vaan isäntää, ei diktaattoria, vaan isää.” ”Monarkki on kapteeni, joka seuraa ja kontrolloi valtiolaivan kurssia. Tsaari johtaa valtiolaivaa ohjaten valtiolliseen hyötyyn, ei henkilökohtaiseen hyötyyn…”

Taitaa Putin olla eräänlainen tsarismin ihailija ja kannattaja.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

"Paitsi ehkä Karjalan kannas, jonka suomalaiset ovat sodissa menettäneet, ja jonka kuuluminen naapurimaahamme on monilla sopimuksilla vahvistettu. Toki niin on vahvistettu myös Ukrainan alue."

Kyllä se oli selvä ryöstö ja etninen puhdistus. 400 000 suomalaista ajettiin kotisuduiltaan ja asutettiin muuta väkeä tilalle. Ei suurvallan aloittama sota ole mikään rehellinen kilpailu, jossa joku voittaa ja pulinat pois.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos hyvästä analyysista!

Arvaukseni on että Kreml lisää painetta Krimillä painostaakseen lännen kulissien takana uusiin myönnytyksiin. Vaihtoehtona on uusien käytännön realiteettien luominen sotilaallista voimaa käyttäen. Sen jälkeen neuvotellaan sovinto ja hankitaan tavoitellut myönnytykset tätä kautta.

Vaikka Ivanov haukkana tunnetaankin, hän on voinut pitää suunnitelmaa hieman liian riskialttiina ja on siksi nyt menettänyt paikkansa.

Viron neuvostoaikaisen ykkösvenäläistäjän valintaa uudeksi presidentinhallinnon pomoksi voidaan toki pitää signaalina Kremlin imperiaalisesta suhtautumisesta tuohon - New Gingrichin mukaan - "Pietarin läntiseen esikaupunkiin".

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

@STRATMIL Suurlähettiläs Himanen: "Venäjän tulevaisuutta ei ratkaista vaaleilla" | yle.fi yle.fi/uutiset/9075064 #turpo #venäjä

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Kangaspuro huomauttaa, että vanhaa kaartia, esimerkiksi kuvernöörejä, on vaihdettu Venäjällä hiljattain.
Vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että kiinnostavampaa kuin Ivanovin paikan perijä on se, että Putin vaihtaa lähipiiriään nuoremmaksi."

http://www.sss.fi/2016/08/tutkimusjohtaja-venajan-...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjän presidentinhallinto (politbyrooksikin sanottu) on perustuslain ulkopuolella toimiva elin. Halliinon johtajaa on pidetty harmaana kardinaalina, joka hoitaa maan kakkosmiehen presidentin hänelle antamaa "virkaa". Mielenkiintoista on se, että näitä tunnettuja Putinin vanhoja ystäviä hänen lähettyvillään entistä vähemmän. Valtion kannalta tilanne vaikuttaa huonolta, jopa paniikilta. Toisaalta Putin näyttää toimivan sen informaation varassa jonka hän saa. Me emme siitä tiedä mitään. Todennäköistä on, että henkilömuutoksia tulee enemmänkin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ehkäpä Putin pelkää vanhoja ystäviään? He ovat vuosien saatossa saaneet liikaa valtaa ja toimivat ehkä liian oma-aloitteisesti? Rohkenevat myös arvostella Putinia?

Autoritaarisissa valtioissa hallitsija pelkää usein henkensä puolesta ja näkee vihollisia joka puolella. Jossain mielessä aiheellisestikin, koska autoritaarisen valtion toiminta on hyvin epäoikeudenmukainen ja sen kansalaisia kohdellaan usein mielivaltaisesti. Vihamiehiä siis riittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten toisessa yhteydessä viittasin korporaatiomaailmaan, niin on todellakin hyvin yleistä, että johtajaksi valittu jossain vaiheessa haluaa tuhota entiset kolleegansa, jotka ovat olleet ehkä jossain määrin kilvoittelemassa samasta postista. Kun heidät korvataan nuoremmilla ja jo alun alkaen lojaaleiksi mielletyillä henkilöillä, valta-asema on kyseenalaistamaton. Saman polven kolleegat eivät miellä pomoaan itseoikeutetuksi autoritääriksi, vaan entiseksi kaveriksi, joka nyt sattumalta on istutettu tiettyyn postiin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Financial Times on julkaissut tänään kiinnostavan pohdinnan viimeaikaisten henkilövaihdosten taustoista ja presidentin politiikan painopisteiden muutoksista. Ks. https://www.ft.com/content/e9c3b756-60d8-11e6-b38c...

Jukka Laine

Yksi sana kuvaa parhaiten Putinin hallintoa ja asemaa. Lojaalisuus. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta ydinporukassa. Se on tuntematon käsite länsimaissa, joissa vastustajaa revitään kurkusta. Tämä harmittaa länsimaista mediaa ja politiikoja yli kaiken.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joudut kyllä tuossakin käsityksessäsi katkerasti pettymään, ehkä nopeastikin.

Toimituksen poiminnat