Jarmo Koponen

Liikkumavara virkapuvussa

  • Ylikersantti Juho Pylvänäinen kohautti. Verkkokeskustelussa häntä on kiitetty ja haukuttu. Jonkun on oltava ensimmäinen.
    Ylikersantti Juho Pylvänäinen kohautti. Verkkokeskustelussa häntä on kiitetty ja haukuttu. Jonkun on oltava ensimmäinen.

Sotilas, poliisi, pappi ja palomies. Ammattikuvat pysyvät ulkoisesti samanlaisina, vaikka tehtävät muuttuvat. Näissä ammateissa oleviin voimme luottaa. He ovat turvamme. Heihin voimme tukeutua, kun ajat ovat vaikeat tai akuutti hätä on suuri. Silmämme ovat jo tottuneet näkemään nämä, kuten monet muutkin ammattiroolit sukupuolettomina. Ihan yhtä hyvin miesten kuin naisten töinä.

**

Kesähelteellä saadaan kärpäsistä leivottua härkäsiä. Pride-kulkue on yhteinen asia. Luulisi meidän kaikkien jo tottuneen siihen, että kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma kerää yhteen muutaman kymmenentuhatta ihmistä. Sateenkaaren värit symboloivat erilaisuuden hyväksyntää. Silti joku saattaa pistää silmään.

Päämäärä ja olosuhteet luovat tilanteen, jossa meidän on otettava kiinni ajastamme. Lännessä, jonne mekin mieluusti kuulumme, korostuvat hyvinvoinnin ja tasa-arvoisuuden periaatteet.

Yksittäinen tapaus – ylikersantti Juho Pylvänäinen murtautui kaavasta, eikä se käynyt ihan helposti – yhdellä käden heilautuksella. Lopputuloksena kuitenkin on, että virkapuvussa saa osallistua Pride-tapahtumaan. Kahden päivän ja useamman selventävän neuvonpidon jälkeen kerrottiin, että oikeaan suuntaan mennään. Järkevät ihmiset kantavat pukuaan vastuullisesti. Ei tästä tarvitse kansanäänestystä järjestää.

**

Heinäkuun uutisköyhän viikon paisuttelulta tuntuisi myös presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailun analysointi, jos kyse ei olisi meille erittäin tärkeästä asiasta. Me olemme luonteva osa Euraasian unionia, kun karttaa katsoo Moskovasta. Silti Pohjoismaana olemme erityisasemassa emmekä edes yksin, vaan osa palapeliä, jossa sovitellaan yhteen uudenlaista järjestystä. Lisäksi olemme EU:n jäsen. Sen ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Tai sanotaan niin, että oman asemamme suhteessa Venäjään pitäisi olla kaikille vähintään yhtä selvää kuin meille kaikille on tuttua puhua itsenäisestä omasta puolustuksesta ja yhteistyöstä Naton kanssa. Oiva muistutus on, ettei "tavoitteenamme ole liittyä Natoon, tavoitteenamme on lisätä Suomen turvallisuutta".

Muutamien edellisten viikkojen aikana on käynyt selväksi myös se, että liikkumavaramme Naton suhteen on määritelty. Turvallisuutemme vuoksi kannat on lyöty lukkoon. Euroopassa on etupiiriraja, jonka Venäjä on määritellyt. Venäjä katsoo, että voimme tehdä yhteistyötä Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton kanssa, mutta jäsenyyttä naapurimme ei salli meidän edes hakevan. Tätä kantaa on kirkastettu mieliimme. Tästäkään asiasta ei kannata järjestää kansanäänestystä.

Neuvoa-antavat on jo otettu Venäjän johdon kanssa.

Vastaisuuden varalle laadituissa ohjelmapapereissa on otettu niitä lukevien mielestä voimakkaasti kantaa, kun on lueteltu sellaisia tosiasioita, jotka me jo tiedämme naapuristamme. Venäjää johdetaan pelolla ja valheilla. Maan autoritaarinen johto istuu vallassa entistä tiukemmin, eikä minkäänlaista hiipivää demokratiaa ole odotettavissa. Tuskin ainakaan nykyisen johtajiston kanssa.

Isossa maassa käydään kuitenkin myös jatkuvaa valtakamppailua. Tuskin kukaan vakavasti otettava ihminen haluaa edes koettaa ennustaa Venäjän kehitystä. Esimerkiksi viimeaikaiset kuvernöörien pidätykset vaikuttavat vallan keskittämiseltä ja valmistautumiselta syksyn vaaleihin. Voi tietysti olla yksinkertaisesti niinkin, ettei valtavan maan alueilla ole riittävästi varoja turvallisuuselinten palkkojen maksuun. Sen enempää talouden tuntijoilla kuin yhteiskuntatieteilijöillä ei ole mitään varmaa tietoa. Ennustajaksi kelpaa meistä kuka vaan, vaikka toisten valistuneet mielipiteet kuulostavat toisten näkemyksiä selkeämmiltä. Erityisesti tämä arvaamattomuus koskee ulkopolitiikan liikkumavaran muutoksia.

**

Ulkopolitiikka pyritään tekemään niin hyvin kuin mahdollista hitain liikkein - yllättymättä ja sopien. Paitsi sodassa, jolloin toimitaan tilanteen mukaan. Rauhan oloissa alansa ammattilaiset varmistavat sen, että kansalaisilla on mahdollisuus tuntea olonsa turvalliseksi. Pienten maiden turvallisuustilannetta parantavat selkeät sopimukset; isot maat ovat perinteisesti noudattaneet sopimuksia niin kauan kuin se on niille tärkeätä.

Ulkopolitiikkaan vaikuttavat monet asiat, joihin kenelläkään yksittäisellä ihmisellä ei ole mitään vaikutusta. Julminkin diktatuuri on kehittynyt vuosikymmenten kypsyttelyn tuloksena ja lakastunut yhtäkkiä. Tai siltä asiat ovat näyttäneet aikalaisista, koska muutokset ovat niin suuria ja jyrkkiä.

**

Mutta samalla tavalla kuin me hyväksymme tänään virkapuvun Pride-kulkueessa kehityksen yhtenä merkittävänä käänteenä, on meidän ymmärrettävä, että emme voi vaikuttaa sijaintiimme Pohjois-Euroopassa.

Siihen voimme kuitenkin vaikuttaa, miten ymmärrämme vääjäämättömän kehityksen maanosassamme. Meidän on tunnustettava tosiasiat ja ymmärrettävä, ettei muutos tapahdu yhdessä yössä tai tietämättämme.

Maailman sivu on luomalla luotu uhkakuvia ja selitetty asioita vääjäämättömästi edenneiksi jopa vuosisatoja myöhemmin. Aikalaisten on elettävä tässä ja nyt.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Pridessä nähtiin niin monenlaisia ihmisiä lauantaina, että en ymmärrä, miten tästä saatiin edes kohu aikaan. Outoa oli vain se, että Puolustusvoimissa ensin paheksuttiin asiaa.

Ja myöhemmin Puolustusvoimien viestintäjohtaja Jan Engström oikoi aiempaa Puolustusvoimien lausuntoa:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/198417-puolustusvo...

Sen kyllä Pride osoitti, ja kuvistakin voi jo nähdä, että mistään pienestä "punavihreän kuplan" vähemmistöstä ei ole kyse, koska osallistujia oli todella paljon ja ympäri Suomea.

Nato-keskusteluun mielenkiintoisen vivahteen tuo Brexit-uutinen. Miten Jarmo arvioit, että Brexit vaikuttaa Suomen turvallisuusympäristöön ja ulkopolitiikkaan?

Professori Raimo Kantola arvioi HS:ssä tänään, että Brexitin jälkeen EU:n lauseke avusta on vain paperia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Meille intissä opetettiin että Puolustusvoimat on ehdottoman neutraali: se ei edusta, tue tai mainosta yhtään ketään paitsi itseään. Edes kauppakasseja ei saa kantaa, koska niissä näkyy kaupan nimi.
Uskon että tämän takia PV aluksi paheksui ylikersantin mielenosoituksessa olemista. Jos hän pitää PVn uniformua päällään, hän edustaa sitä ja silloin sitoutuu sen sääntöihin kuten neutraaliuuteen.

Onko tämä käytäntö vanhanaikaista? Siitä voi olla montaa mieltä. Itseäni häiristi ylikersantin osallistuminen lähinnä periaatetasolla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos PV ei tue länsimaisia ihmisoikeusperiaatteita, niin sittenhän se on suomalaisten vihollinen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #12

Aika mustavalkoinen maailma jos voi olla ainoastaan puolesta tai vastaan. Olet varmaan syyttämässä muutamaa miljoonaa suomalaista petturuudesta kun eivät tulleet marssimaan?

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Hyvä Aleksi,

Pv:n johto totesi jo vuosi sitten että sotilaspuvussa yksittäisenä sotilaana osallistuminen on ok. Näiltä osin olet siis väärässä. Mielipidettäsi ja oikeuttasi siihen kunnioitan ja puolustan henkeen ja vereen. Kirjaimellisesti.
//James

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Niinpä, Linda. Mitä juuri kirjoitinkaan. Venäjä on selkeästi ilmaissut, että heikko EU on itsestäänselvyys. Tärkeintä ei olekkaan äkkirysäys vaan pitkä linja. UKIP:n Nigel Farage on ollut Venäjän propagandan RT-televisiokanava vakiovieras.

Ennustaminen on haastavaa, mutta kun tiedetään jonkin tahon intressit, resurssit, riskit ja muutama muu asia voidaan ennustaa, kuinka Venäjä tietyssä tilanteessa todennäköisesti tulee toimimaan.

Jos ennustaminen ei olisi lainkaan mahdollista, mikään yhteiskuntasuunnittelu ei olisi mahdollista. Se että ennustaminen on aina epävarmaa, ei tarkoita, ettei se olisi lainkaan mahdollista.

Toimittaja Mihail Zygarin haastattelema oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoi, että jo vuoden 2012 aikana selvisi, että Putinista on tulossa oman valtansa uhri.

Navalnyi sanoo kaikkien arvelleen vuoteen 2012, että joku historiallinen missio on hänelle tärkein. ”Kukaan ei uskonut, että hän lähtee konfliktiin yhteiskunnan edistyneen osan kanssa, vetoaa fundamentalismiin - vain varmistaakseen oman valtansa.”

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Pidän neutraalina tätä tapausta mutta minusta poliisi/palomies/poliisin/armeijan työntekijän ei tarvitsisi ottaa tälläisiin asoihin kantaa virallisissa vaatteissa...

Tuokin mies olisi voinut mennä siviilipukeissa tuonne.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessakin näköjään valtiota hajottavat ilmiöt saavat rehottaa vapaasti, mutta eihän tämä ollut se ensimmäinen kerta...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taitaa vaan Väänäsen harhainen ja vanhentunut maailmankuva hajota nykyajan maailmassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Veikkaisin, ettei Pride-kulkueen marssi Venäjälle ja Moskovaan onnistuisi edes armeijamme suojeluksessa ja vaikka presidentti Tarja Halonen vetäisi porukkaa.

Jossakin se raja aina kulkee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ylikersantti oli pukeutunut Puolustusvoimien juhlapukuun mielenosoitukseksi luokitellussa tilaisuudessa, joka tapahtui ennen klo 18.

Puolustusvoimien juhlapuvun käytöstä säädetään:

"5. Juhlapukua käytetään klo 18.00 tai sen jälkeen alkavissa itsenäisyyspäivän, puolustusvoimain lippujuhlan päivän ja joukko-osaston vuosipäivän juhlissa, tasavallan presidentin kutsuilla, ellei tällöin ole määrätty käytettäväksi muuta pukua ja tilaisuuksissa, joissa siviilihenkilöt käyttävät frakkia sekä erikseen käskettäessä. Sotilashäissä, jos sulhanen ja/tai bestman ovat kantahenkilökuntaa, he käyttävät juhlapukua. Vastaavasti, jos morsian ja/tai kaaso ovat kantahenkilökuntaa, heillä on oikeus käyttää juhlapukua. Kutsuvieraina olevat ammattisotilaat käyttävät pientä juhlapukua."

Erikseen on kielletty:

"Sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen, merkin ja tunnuksen käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa sekä vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa.
Sotilaspukua voidaan käyttää poliittisessa tilaisuudessa esiinnyttäessä
puolustusvoimien edustajana."

http://www.panssariprikaati.fi/wcm/Erikoissivustot...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juhlakulkue länsimaisten arvojen kunniaksi ei ole mielenosoitus. Joas PV ei seiso niiden takana, niin se on syytä lakkauttaa.

Reijo Jokela

Olisiko yleisötilaisuuus laittoman maahantunkeutumisen lopettamiseksi tilaisuus, johon puolustusvoimat voisi osallistua?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Puolustusvoimat/ viestintäjohtaja eivät tunne omia ohjesääntöjään.

Jatkossa tuohon ohjesääntöön on syytä lisätä erillismaininnalla Pride-tapahtuma ja siihen liittyvät poikkeavat kellonajat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ohjesääntöä juhlapuvun käytöstä tulisi ehdottomasti täydentää.

Muutenhan joku kapiainen eksyy kohta vaikkapa Vappukulkueeseen uniformussaan, ja tämä Koponen saa uutta jutun juurta tänne Puheenvuoroon.

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Hyvä Harri,

Tilaisuus ei ollut mielenosoitus, tästä jo Helsingin poliisi antoi virallisen ilmoituksensa.

Ylikersantti Pylvänäinen olo pukeutunut palveluspukuun,eikä juhlapukuun.

Olet väärässä kummassakin asiassa. Tarkastathan jatkossa tietosi perusteellisesti, ennen kun julkaiset.

Rivien välistä luettua mielipidettäsi kunnioitan ja puolustan henkeen ja vereen. Kirjaimellisesti.

//James

Esa Virta

^James Mashiri kirjoitti; Ylikersantti Pylvänäinen olo pukeutunut palveluspukuun,eikä juhlapukuun.

Väärin meni, kyseessä oli paraatipuku.

Merivoimien sotilaspuvut:

Kevyt palveluspuku
Palveluspuku
Hellepuku
Pieni juhlapuku
Juhlapuku
Paraatipuku

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tällaisessa tapahtumassa, julkisessa keskustelussa ja mielipiteidenvaihdossa korostuvat erot. Osa ihmisistä on aina sitä mieltä, että ennen oli paremmin. Muutokset omalla reviirillä ovat vaikeita.

Suomella on olemassa erityisasema, jos se sen haluaa säilyttää. Mutta maailma muuttuu vääjäämättä. Demokratian ansiosta muutosvauhti on sen verran hidas, että kaikki ehtivät mukaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Joskus kehitys ja edistys vaatii sääntöjen noudattamatta jättämistä. Puolustusvoimien henkilökunnan kohdalla tämä kuitenkin saattaa johtaa ennalta-arvaamattomiin lopputuloksiin

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saako näitä ammattisotilaita edes rangaista putkalla näin nykyaikaan?

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri Vastaus kommenttiin #17

Hyvä Pertti!

Ei saa. Arestirangaistus on poistettu, koska lainsäätäjä on pitänyt sitä tarpeettomana ja ongelmallisena. Lisäksi sen poistaminen on vapauttanut henkilöstöämme operatiivisiin "koviin" tehtäviin ja niiden harjoitteluun.

"Putka" tarkoittaisi siis joko sotilasoikeudenkäynnin kautta määrättävä vankeusrangaistusta tai viranomaisyhteistyötä, eli poliisin säilöön viemistä. Tämä toimii hyvin ja poliisi hoitaa nämä tapaukset paremmin ja ammattitaitoisemmin kuin me. Meillä rangaistus oli niin harvinainen, että sen täytäntöönpano muuttui vaikeaksitja raskaaksi sekä herätti myös ongelmia, koska meiltä puuttui siihen rutiini.

Kiitos, Suomen poliisi ja eduskunta!

//James

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lakia Puolustusvoimista on syytä ajantasaistaa omaksutun käytännön mukaiseksi.

Lakiin on saatava määrittely, että Puolustusvoimien julkisuuskuvaan merkittävästi vaikuttavat ratkaisut tehdään ylikersanttivetoisesti näiden kulloistenkin päähänpistojen mukaan.

Käyttäjän RistoSinkko kuva
Risto Sinkko

Sotilaalla on sotilaspuku, muulla virkamiehellä virkapuku, vai?

Esa Virta

Ei kannattaisi kirjoittaa asioista mistä ei mitään tiedä.
Jopa majurin arvomerkkejä kantava some-upseeri James Mashiri sekoittaa tässä threadissä ylikersantin käyttämän asun, palvelus- ja juhla-asun, vaikka se ei ollut kumpikaan jälkimmäisistä.
Ylikersantti Juho Pylvänäinen edusti Puolustusvoimia Pride-paraatissa, pukeutuneena Merivoimien PARAATIPUKUun.
Asu oli kellonaikaan nähden aivan oikea, mutta tilaisuus täysin sopimaton, koska jokainen sotilas, poliisi ja palomies edustaa työnantajaansa, aselajiaan ja yksikköään aina, mutta erityisesti liikkuessaan virka- tai asepuvussaan.
Parhaiten Merivoimien paraatipuvun erottaa palveluspuvusta kunniamerkeistä. Palveluspuvussa on vain kunniamerkkinauha, ei siis paraatipuvun kiliseviä mitaleja.
Merivoimien juhla-asussa ja PIENESSÄ juhla-asussa on molemmissa vain vyötärölle ulottuvat takit ja keltaiset reväärit housujen ulkosaumoissa ja nekin on helpointa erottaa pienistä kunniamerkeistä ja isoista kunniamerkeistä.
Mitä ne nykyään opettaa majureille niissä sotakouluissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kiitos, Esa.
upseeri James Mashiri toimii kiitettävän aktiivisesti somessa, mutta nyt tarvittaisiin PV:n virallinen kanta tähän hämmennystä aiheuttavaan asiaan. Jollei muuta kuulu, niin katson, että kanta-aliupseeri on ylittänyt sopivaisuuden rajat, ellei jopa rikkonut sääntöjä.

Toimituksen poiminnat