Jarmo Koponen

Toinen Venäjä

  • Hyviä kysymyksiä. Olisiko Ukrainan kaltainen kriisi mahdollinen Virossa, jossa on valtava venäläisväestö?
    Hyviä kysymyksiä. Olisiko Ukrainan kaltainen kriisi mahdollinen Virossa, jossa on valtava venäläisväestö?

Kuinka pitkälle Venäjä menee ”omiensa” suojelussa? Kysymys maanmiehistä nousee esiin monessa maassa. Pöhinä sosiaalisessa mediassa on ymmärrettävää, mutta varsinaisen huolen Venäjän toimet aiheuttavat entisen Neuvostoliiton maissa.

Viime päivinä Venäjää on pohdittu urakalla Suomessa, koska Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Moskovassa vierailleen ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei Venäjä hyökkää Natoon kuuluvaan maahan. Moni on jäi ihmettelemään. Viesti olisi kaivannut täsmennystä, mutta sitä ei tivannut sen enempää Soini kuin paikalla olleet suomalaiset toimittajatkaan. Ehkä jälkimmäisten oikeutta kysymyksiin oli rajoitettu.

Lavrovin näkemys on päällisin puolin sama, joka on kuultu virolaisilta poliitikoilta suomalaisia useammin. "Venäjä ei ole koskaan hyökännyt Nato-valtiota vastaan." Tuoreessa Suomenlahden suhdekirjassa todetaan toki lisäksi, että poliitikot muistuttavat myös siitä, että Nato on maailman vahvin puolustusliitto. "Jos se ei puolustaisi liittolaistaan, se menettäisi uskottavuuttaan."

Veljeskansojen turvallisuustilanne vaatii ihan oman keskustelunsa, koska Baltian maissa pelon kanssa eletään joka päivä. Osaltaan uhkaa lieventää yhteistyö sellaisten maiden kanssa, jotka jakavat virolaisten kanssa samat arvot. Venäjän puhunnassa korostuu sen pyrkimys osoittaa omaa rauhantahtoisuutta ja muiden sotaisuutta. Tätä tarinaa tukevat myös median näkemykset.

Ylen kirjeenvaihtajan Baltia-kommentteja vääristellään venäläislehdessä – "Venäjä haluaa esittää Baltian maat vihamielisinä"

Suomalaisten katseet ovat olleet jo jonkin aikaa puolustusyhteistyön tiivistämisessä Ruotsin kanssa, mutta tämäkään yhteistyö ei suju Viroa tai muita Baltian maita väheksymällä.

Venäjällä on puolestaan jo pitkälle menevää sotilasyhteistyötä Euraasiaksi kutsumansa alueen maiden kanssa. Samaan aikaan kun venäjänkielinen väestö eri puolilla maailmaa vahvistaa omaa identiteettiään jonkun pienemmän maan kansalaisina, virallinen Venäjä varautuu hyötymään muualla asuvista maanmiehistään.

Kyse on paitsi taloudesta myös puolustuspolitiikasta. Eikä kysymys ole vain voimasta, väkivallasta. Kun iso naapuri päättää jotain, pakottamisen muodot ovat pitkään hillittyjä mutta painostavia. Tällaista tilannetta kutsutaan muodin mukaisesti hybridisodaksikin.

Sodassa, olipa kyse aseellisesta konfliktista tai kaupan vaikeuttamisesta, on aina kyse myös sivullisista, tavallisista ihmisistä, jotka koettavat elää normaalia elämäänsä.

Suuria geopoliittisia kysymyksiä miettiville teoreetikoille tai omiin sisäisiin valtakuvioihinsa sotkeutuneille nämä ihmisten tavalliset elämät ovat mitättömiä historian suuremmassa kuvassa. Venäjällä on menossa imperialistisen politiikan uudelleen tarkastelu: tästä on Venäjän mediassa esimerkkejä, kuten erikoinen näytelmä yhden pietarilaisen sillan nimeämiseksi Tšetšenian edesmenneen johtajan Kadyrovin mukaan.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov on muistuttanut, että kun valtiolla ei ole omaa ideaansa, tyhjiön täyttävät radikaalit. Lausuma on usein toistettu myös Venäjän tuntijoiden piirissä, kun selitetään putinismin nousua. Venäjällä ei ole varaa vallankumouksiin, joita se ei hallitusti itse edesauta.

Putinismin ideana voidaan jo nykyisen tiedon valossa pitää vaikutusvallan laajentumista entisen Neuvostoliiton alueelle ja epävarmuuden kylvämistä naapurimaihin. Venäjä toteuttaa toisen Venäjän ideaansa ja pyrkii vaikuttamaan omalla läsnäolollaan muiden maiden päätöksiin.

Emme toistaiseksi tiedä, millaisia tarkkoja suunnitelmia Venäjällä on, mutta ennen muuta kyse on vaikutusvallan lisäämisestä autoritaarisesti johdetuissa maissa. Venäjän on helpompi toimia populistien hallitsemassa Euroopassa ja diktatuurien kaltaisissa maissa. Keski-Aasian maista suurimmassa, Kazakstanissa, asuu noin neljä miljoonaa etnistä venäläistä.

Pohjois-Kazakstanin venäjänkieliset kaupungit ovat 25 vuoden jälkeenkin potentiaalisesti osa Venäjää ihan niin kuin Itä-Ukrainan lumetasavallat. Näitä ajatuksia heräsi lisää sen jälkeen, kun uutisiin nousivat tapahtumat Aktoben kaupungissa. Kazakstanin presidentti julisti torstaiksi 9. kesäkuuta maahan surupäivän.

Uskonnolliseksi ääriryhmäksi määritellyt pyssymiehet ryöstivät 5. kesäkuuta kaksi aseliikettä. Tulitaisteluissa kuoli ainakin seitsemän ihmistä. Tapahtumien kulusta liikkui monia versioita.

Presidentti Nursultan Nazarbajevin mukaan terroristit käyttivät uskontoa tekosyynä iskuunsa. Ryhmää rahoitettiin ulkomailta. Tarkemmin ketään ei syyllistetä.

Kirjailija Oleg Kashin muistuttaa, että Venäjän näkemykset ovat tässäkin tapauksessa merkittäviä. Jokaisen entisen Neuvostoliiton alueen johtajan on huomioitava alueellisen suurvallan merkitys. Venäjä on osoittanut, ettei se ole toimettomana katsellut, mitä entisen imperiumin alueella tapahtuu.

Sitä ennen käydään kuitenkin keskustelua siitä, millaisen tekijän Kazakstanin turvallisuudelle aiheuttaa eteläisen Siperian läheisyys. Kansalaisille antamassaan ilmoituksessa Kazakstanin johtaja varoitti myös niin sanotusta värivallankumouksesta, jollaisia ovat olleet 2000-luvulla vallanvaihdot Georgiassa, Ukrainassa ja Kirgisiassa.

Venäjä on suhtautunut näihin varauksella ja koettanut huolehtia siitä, että valtarakenteita horjuttavat ajatukset eivät leviäisi maahan.

Venäjän vaatimukset ”omien” maanmiestensä turvallisuuden takaamiseksi ovat enemmän kuin keskustelua. Kyse ei ole venäjänkielisten kerhohuoneiden tarpeesta. Uhkailu vaikuttaa selkeältä.

Venäjän temput lähiulkomaissa, kuten se entisen Neuvostoliiton alueen itsenäisiä valtioita nimittää, ovat viime aikoina olleet avointa ja tehokasta. Vastikään Venäjän ykkösnainen Valentina Matvijenko muistutti, ettei venäjä seuraa sivusta venäjänkielisten aseman huonontumista. Venäjä väittää huolestuneensa hyväksymiensä arvojen rappiosta.

Monessa maassa, myös Suomessa, Venäjän virallista linjaa tukeviin peitejärjestöihin kuuluu ihmisiä, jotka eivät pidä mitenkään kummallisena sitä, että heidän julkaisujaan ja muutakin toimintaansa rahoitetaan Venäjältä myös peitellysti, kuten esimerkiksi vieläkin YLE:n Areenasta löytyvässä dokumentissa selvitetään.

Nimilistoja ei tarvita, eikä niitä saa lain mukaan kerätäkään, mutta siitä olisi päästävä, ettei propagandan välittämisestä voida puhua oikeilla nimillä.  Nykyisessä tilanteessa väistämättömiin oikeustoimiin ei syyttä suotta halua kukaan antautua. Tämän propagandistit tietävät hyvin.

Suomessa muistetaan niin sanotut yleiset syyt, mutta silti olisi syytä myös tiedostaa, että medialukutaito on osa maanpuolustustyötä. Maanpuolustus ei ole pois mistään rauhanhankkeesta tai pyrkimyksistä tehdä kaikin tavoin vakauttavaa politikkaa Itämeren ympäristössä ja laajemmankin alueen puolesta.

Rauhantahtoisuus ja sodan lietsominen heittävät jälleen kerran iloisesti häränpyllyä riippuen siitä kenen joukoista, harjoituksista, velvotteista ja tarpeista milloinkin puhutaan. Valtapyyteet muokkaavat yleistä keskustelua, mutta autoritaarisssa maissa se rajataan minimiin. Meidän on itsenäisessä Suomessa paitsi puhuttava myös kasvatettava toinen toisiamme.

Lukusuosituksia:

Suomenlahden suhdekirja

Viron politiikassa on alkanut uusi pelon aikakausi, ja sillä on vaikutuksensa myös Suomeen

Kirjapaljastus: Tarja Halosen ja Viron presidentti Ilveksen ystävyys vaihtui piikittelyyn – syynä Venäjä

Ulkopolitiikka Pelon politiikka -numero

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kun Baikonurin avaruuskeskus on Kazakstanissa ja Antonovin tehtaat Ukrainassa, moni moskovalainen on ajatellut, että näiden maiden itsenäisyys on jonkinlainen väärinkäsitys.

Jouko Helenius

Mitäs Kadyrovin sillasta, mutta kun jo ennen Voitonpäivää eräässä marhsrutkassa komeili Mannerheimin kuva ja nyt kiistellään , mihin Mannerheimin muistolaatta naulataan?

Jouko Helenius

Mitäs Kadyrovin sillasta, mutta kun jo ennen Voitonpäivää eräässä marhsrutkassa komeili Mannerheimin kuva ja nyt kiistellään , mihin Mannerheimin muistolaatta naulataan?

Ilkka Luoma

Ydinasesuurvallat suojelevat omiaan - rajojensa sisällä ja ulkona!

(Ukrainan kriisi jää jalkoihin, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama julistaa omaa ”pyhää sotaansa” ISIS-järjestöä *] kohtaan – samalla tuosta uhosta muodostuu todellinen uhka maailman rauhalle tai oikeastaan levenevä tie maailmanlaajuiselle terroriväkivallalle)

Voisimme tarkastella kahden ydinasesuurvallan johtajien julistusta omien kansalaisten suojelemisesta, tai samaan etniseen ryhmään kuuluvien turvaamisesta. USA julisti maailmanlaajuisen sodan (” … ei ole turvasatamaa missään maapallolla – me ulotamme tuhoamisemme mihin tahansa … ”, julisti Obama).

”Tulemme suojelemaan kaikki venäläisiä ja etnisesti venäläisiä, olivatpa he rajojemme sisällä tai ulkona” – näin sanaili Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kansalaissuojelija Putin osoittaa tätä doktriiniaan juuri nyt Itä-Ukrainassa ja vähän aiemmin Krimillä. Herääkin kysymys millaisia oikeuksia strategiset ydinaseet tuovat niiden hallitsijoille?

Obama katsoi oikeudekseen ulottaa lennokki- ja USAF ilmavoimasotansa tyypillisesti omien rajojensa ulkopuolelle – Yhdysvallathan on käynyt kaikki viimeiset sodat valtionsa rajojen ulkopuolella, tappaen enemmän vieraiden valtioiden siviilejä kuin mikään muu valtio viimeisten 70 vuoden aikana. Nyt odotamme ensimmäistä ISIS -iskua Syyrian puolelle 1] ja kysymyksellä kenen tai minkä hyväksynnällä?

Putin on vähintäänkin epäsuorasti tukenut slaaviveljiensä sisällissotaa Ukrainassa,

jossa konfliktin käynnistyminen Kiovan Maidan -aukiolta 2] on yhä täysin tutkimatta, samoin kuin Odessa murhapoltto ja MH17 malesialaiskoneen alas ampuminen 3]. Ei ole täyttä näyttöä venäläisten suorasta osallistumisesta Itä-Ukrainan sisällissotaan. Avustusrekkojenkin todellinen tarkoitus on joltain osalta meille lännenmiehille tuntematon.

Obama on kansalliskiihkoisessa puheessaan vakuuttanut,

että amerikkalaiset kostavat kaksi teloitusta, jotka kohdistuivat Yhdysvaltojen kansalaisiin. Tuo ISIS -likvidointi antoi USA:n kongressinkin mukaan Obamalle oikeuden pommittaa Irakia ja Syyriaa 4] – Irakissa toki pyydettynä, mutta entä Syyria, jos Syyrian laillinen presidentti, isänsä nimittämä poika al- Assad ei anna lupaa jenkkipommituksiin

Seuraukset Syyrian jenkkipommituksista!

Tarkoittaako jenkkipommitusten aloitus Syyrian alueelle, sitä, että se antaa vastaavasti Putinille oikeuden aloittaa virallisesti Venäjän ilmavoimien myötä Ukrainassa olevien ulkomaalaisten kiovalaisosapuolen vapaaehtoistaistelijoiden tuhoamisen. On kiistatta näytetty toteen, että kiovalaisten johtamat äärinationalistit ovat tappaneet Itä-Ukrainassa etnisvenäläisiä suurvähemmistöjä, josta on muodostunut nyt kierre, jossa siviilien henki on halpa-arvoista riistaa [LINK].


USA:n presidentit Bush Sr. ja Bush Jr. saivat molemmat sotansa – Irakista

Onko nyt rauhannobelisti Obaman vuoro julistaa isänmaallista sanomaa tunnetuskaisille ’hollywood-filosofisille’ amerikkalaisille – samoin kuin Putin herättelee isovenäläistä mantraa omiensa keskuudessa 5]. Näinkö ajetaan kaksi ydinasesuurvaltaa vastatusten, kuten tapahtui Kuubassa 1960 –luvun alkupuolella. Onko Viron pyytämä nato- ja jenkkituki suorina asetoimituksina ja hyökkäysjoukkokeskityksinä ”kuuban toisinto”? 6]

...jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinasesuurv... - alta.

.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Minusta on periaatetasolla huvittavaa, kun 145-miljoonaisen Venäjän kansan johtajat, joilla on käytössään noin 17 miljoonaa neliökilometriä maata ja luonnonrikkauksia, puhuvat siitä, että Baltian maat (pinta-ala yhteensä n. 175.000 km2) eli 1,3 miljoonan asukkaan Viro, 2 miljoonan asukkaan Latvia ja 3 miljoonan asukkaan Liettua ovat jonkinlainen uhka Venäjälle.

Valtiollisella vainoharhaisuudella on todellakin erikoiset oireet. Ketjussa mainituista Suomen politiikoista moni on joko ajalta "yleiset syyt" tai "ideologinen kaveruus". Kyllä suomalaistenkin osuudesta propagandakoneistoa pitäisi voida puhua oikeilla nimillä.

Käyttäjän IlkkaKorkalainen1 kuva
Ilkka Korkalainen

Venäjällä toistuu aina yhä uudelleen sama vainoharhaisuus jota kaikki Venäjän ja entisen neukkulan johtajat ovat esittäneet.

Ilkka Luoma

Venäjäkin – ”pahan valtakunta” on liian suuri – lännen mielestä!

...
Venäjä on liian suuri väestöönsä nähden

USA on maailman suurin raaka-aineiden ja energian kuluttaja – viimeisen 150 vuoden aikana *. Yhdysvallat loi vaurautensa ja sotilaallisen voimansa juuri massiivisella maapallovarantojen hyödyntämisen ansiosta, tuoden materiaaleja ja halpaa energiaa kaikkialta maailmasta, mutta kenen, minkä ja keiden kustannuksella?

· Maapallollisten raaka-aineiden käyttö ~ http://www.maailmanmuutos.fi/smm/5/5_5T.htm -

Neuvostoliitto oli vielä massiivisempi maapallovarantojen omistaja ja haltija

Monissa elintärkeissä raaka-aineissa Neuvostoliitto oli liian voimakas ja määräävä – näin länsi ja USA ajatteli. Siispä Neuvostoliitto nimettiin jo lännelle vastenmielisen järjestelmän vuoksi ”Pahan Valtakunnaksi” |4 (USA’ n 40. presidentti Ronald Reagan |5).

|4 Eduskuntamme tulevaisuusvaliokunta raportoi ”Pahan Valtakunnasta” ~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014112618867201_u... -
|5 Ronald Reagan ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan -

Syntyi Tähtien Sota ideologia
[Tähtien sota ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Defense_In... SDI - ]

Reagan näyttelijänä ymmärsi hollywoodmaisen perustavoitteen – hyvä voittaa aina pahan. Tähtien sota suunnitelma oli siksi massiivinen, että sen rahoitukseen vastaamiseen laskettiin Neuvostoliiton romahtavan, kuten kävikin. Syynä luhistamiseen oli tietysti jokin aivan muu kuin lietsonta suursotaan – tähtitieteellisten aseiden avulla. Neuvostoliitto piti saada hajotettua. Siinä onnistuttiin.

Länsi ja USA tarvitsi ja tarvitsee valtavasti materiaaleja,

… mineraaleja, raaka-aineita ja energiaa |6. Nämä hyödykkeet tulee saada häiriöttä markkinatalouden ehdoin, ja siinähän markkinavoima edesauttaa oivasti |7. Onhan USA maailman suurin talous, tosin tänään se on joidenkin mukaan jo Kiina |8.

Neuvostoliiton hajottua – käsittelyyn on otettu nyt edelleen liian suuri Venäjä
[ … miksi länsi yrittää luhistaa Venäjän? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/lannenmies-k... - ]

Nato, joka on lännen käsikassara edetessä uusille raaka-ainelähteille ja markkina-alueille, on erinomainen apuväline houkutella turvattomia/ turvattomaksi lietsottuja valtioita sen sateenvarjon suojaan – Natohan ei ole sotinut, tosin se on hyökännyt harjoituksen vuoksi eräisiin liki vastustuskyvyttömiin kohteisiin – elävän lihan periaatteella – puolustaessaan hyvää ja vapaata maailmaa.

Nyt tulee saada Venäjän maapallovarannot hyvän ja vapaan käyttöön –

...jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venajakin-pa... - alta.

.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuvitelma, että jokin voisi olla jotakin "lännen mielestä", tuo mieleen vanhan visakysymyksen: Kuinka monta soittajaa on oksidentissa?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hyvä kirjoitus luonnonvaroista.
Kommunismin tehottomuus säästi hirmuisesti Venäjän luonnonvaroja tuleville sukupolville.
Tehottomuudella on edelleen pitkät jäljet ja olisi oikein että köyhästi eläneiden venäläisten lapset edes saisivat jotain periä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjästä, koska pelkää Ukrainan hyökkäystä – Krimille ja Donbassiinko, Valko-Venäjän kautta :)

http://uaposition.com/latest-news/new-russian-mili...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tälläkin suunnalla Venäjä perustelee voimien keskittämistä rajoilleen Venäjään kohdistuvalla uhkalla. Tällä kertaa kyse on Ukrainan hyökkäyksestä, meidän suunnalla kyse on Naton hyökkäyksestä Venäjää vastaan. Mihin nämä uhka-arviot perustuvat ?

Vai on todellinen uhka Venäjälle se, että Venäjä menettää mahdollisuutensa vaikuttaa naapureittensa sisäisiin asioihin ? Eli Venäjän menettää presidentti Putinin linjaaman tavoitteen Venäjän valtapiirin palauttamisen Neuvostoliiton aikaisiin mittoihin.

Toimituksen poiminnat