Jarmo Koponen

Kuollut mies palasi

  • Edesmenneen miljardööri Mihail Lesinin kohtalo puhuttaa venäjänkielistä sosiaalista mediaa.
    Edesmenneen miljardööri Mihail Lesinin kohtalo puhuttaa venäjänkielistä sosiaalista mediaa.

Venäjänkielisessä mediassa ja vähän muuallakin on kohuttu Mihail Lesinistä, miljardööristä, joka kuoli hotellissa Washingtonissa viime vuoden marraskuussa. Salaliittojen rakentelu johtuu siitä, että 59-vuotiaan miehen kuolemaa sydänkohtaukseen epäiltiin jo alun alkaen.

Kuka on Lesin? Siitä kirjoitin vuonna 2014, kun mahtavan Venäjän propagandakoneen Gazprom Median pääjohtajana toiminut yritysjohtaja sai potkut. Muutokset valtiojohdon keskeisen työkalun johdossa ovat aina useammankin uutisen ja kolumnin väärtejä.

Lesinin muutto Kaliforniaan, jossa hänellä oli miljoonia Yhdysvaltain dollareita maksanut kartano, ei ole ollut salaisuus. Mutta moni on halunnut selvittää sen, mistä rahat ovat peräisin. Miten omaisuuden osto toteutettiin?

Amerikkalaisten kiinnostus rahan alkuperän selvittämiseen on ollut kovempaa kuin venäläisten. Tai suomalaisten. Lesin omisti kartanon Särkisalossa.

Lentolippu herätti huomiota

Korruption paljastamiseen erikoistuneen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin johtama työryhmä selvitti, että Lesinin passilla on internetistä löytyvien asiakirjojen mukaan matkustettu, vaikka mies oli jo haudattu. Navalnyiin viitanneessa dokumentissa sanotaan, että Mihail Lesin ylitti rajan 15. joulukuuta 2015 lennettyään Los Angelesista.

Ihan näin yksiviivainen totuus ei kuitenkaan ole. Ilmeisesti kyse oli aiemmin ostetusta lipusta. Passin tiedot päivittyivät rajaviranomaisille viiveellä. Kansainvälisten kouluttajien liiton (NAFSA: Association of International Educators) nettisivuilla sanotaan, että jos paluulippu on hankittu, se voi päätyä tietokantaan riippumatta siitä, onko lipun haltija käyttänyt sen vai ei. Juuri näin voi selittää sen, että USA:n rajavalvontaviranomaisten mukaan Lesin on ylittänyt rajan neljäkymmentä päivää kuolemansa jälkeen.

Joka tapauksessa hautajaiset pidettiin Kaliforniassa kaikessa hiljaisuudessa eikä niihin osallistuneilta ole haastatteluja herunut.

Mutta nyt kun Lesinin kuolemaan liittyvistä uusista käänteistä alettiin uutisoida, on myös lähipiirissä herätty ja selvitetty sitä, kuinka viinaan menevä Lesin olisikin ollut Washingtonissa kännissä ja majoittunut lähimpään mahdolliseen hotelliin kolhittuaan itseään tappelussa.

Hakattu astalolla

Selitystä kaivataan sen jälkeen, kun neljä kuukautta kuolemaa tutkineet viranomaiset antoivat julkisuuteen tiedon, jonka mukaan Lesinin kehossa on selittämättömiä ruhjeita.

Kaiken kaikkiaan koko juttu on outo erityisesti sen valossa, että salaliittojen kehittelijät ovat epäilleet Lesinin olleen Washingtonissa Yhdysvaltojen viranomaisten käyttämässä hotellissa paljastamassa vuosien aikana keräämiään tietoja. Entisen sisäpiiriläisen ja KGB.n kouluttaman miehen on oletettu voineen antaa Venäjän valtijoista sellaisia tietoja, joilla voidaan todistaa Venäjän johdon korruptoituneisuus ja rikollinen luonne.

Kunnon tarinaan kuuluu se, että Lesin ei suinkaan ole kuollut, vaan hänelle on järjestetty toinen henkilöllisyys todistajansuojeluohjelmassa. Venäjän johto on kiirehtinyt kommentoimaan tutkimusta eikä ole tuonut valoon mitään, joka selittäisi tapahtunutta.

Mysteerin tutkinta jatkuu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän anikolen kuva
Anton Nikolenko

USA:n rajavartiolaitos kommentoi merkintää maasta poistumisesta: Se tehtiin teknisistä syistä viisumin mitätöimiseksi (ilmeisesti jottei kuollut henkilö jää laittoman maahanmuuton tietokantoihin).

Silti melko hämärä tapaus.

http://www.rbc.ru/politics/13/03/2016/56e4edc29a79...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikka tämä meneekin "luotettavien lähteiden" huhujen puolelle: kyse lienee Venäjän GRU:n ja FSB:n pitkäaikaisesta välien selvittelystä. Kannattaa seurata kohtuullisen valppaana, mikäli kuvio kiinnostaa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

stalinin kgb;n pitkä käsi tavoitti trotskin,,nyt putinin fsb;n käsi tavoitti Lesinin-ei mitään uutta auringon alla !

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mielenkiintoinen tapaus, ja karmea - ja niin tyypillinen. Saa nähdä, milloin siitä tippuu lisää faktoja.

Toimituksen poiminnat