Jarmo Koponen

Venäjänkielisiä uutisia – nyt jos koskaan

  • Yle panostaa internet-sivujen sisältöön. Tietoa Suomesta on kattavasti: päivän tapahtumista ja keskusteluista venäjäksi.
    Yle panostaa internet-sivujen sisältöön. Tietoa Suomesta on kattavasti: päivän tapahtumista ja keskusteluista venäjäksi.

Yleisradiolla on mainio palvelu – venäjänkieliset uutiset televisiossa ja radiossa sekä internetsivut, jotka tavoittavat ihmiset missä tahansa. Törmäsin Suomessa tehtyihin venäjänkielisiin uutisiin Kirgisian Biškekissä marraskuussa, kun Helsingin yliopiston tutkijat esittelivät venäjäksi Suomessa syntynyttä kohua Finlandia-palkitun kirjailijan hallitusta suomineista mielipiteistä.

Media-alan opiskelijat kiinnostuivat Novosti YLEn sivustosta, joka tarjosi aivan toisenlaisen maailman kuin mitä Venäjän propagandasivusto Sputnik antaa.  Uutinen venäjänkielisen palvelun pienestäkin supistamisesta Suomessa on järkytys. Venäjänkielellä tehtyjä uutisia ei voi korvata käännösuutisilla.

Infosota

Tiedonvälityksen murros on antanut Venäjälle keinoin vaikuttaa mieliin. Omassa maassa totaalinen televisio valheineen toimii: esimerkiksi käy Saksassa väitetty 13-vuotiaan tytön raiskaustapaus. Saksan ja Venäjän välille saatiin suukopua tammikuussa venäjänkielisen tytön oletetusta raiskauksesta ja asiasta Venäjällä tietoisesti nostatetusta kohusta. Kohu nousi propagandan tekijöiden perinteisin keinoin, kun tunteisiin vetoava uutinen paisuteltiin televisioon sopivaksi.

Tilanteen purkautumisen myötä on ymmärretty, että Venäjä saattaa käyttää Saksan venäjänkielistä väestöä luomaan lisäopposition Angela Merkelille, vähän samaan tapaan kuin se yrittää käyttää hyväkseen Baltian maissa olevia venäläisiä yhdyskuntia.

Merkel on helppo maali varsinkin Saksassa eläville venäläisille ja oman maan kansalaisille myös. Kremlin yllätykseksi ja kiusaksi Merkel on kyennyt pitämään EU:n yhtenäisenä Venäjän pakotteiden takana sen liitettyä Krimin itseensä maaliskuussa 2014 ja valloitettua Ukrainan itäosan.

Tämä saattaa selittää sitä, miksi Venäjän media on ottanut Lisan tapauksen omakseen. Lisa on venäläisen maahanmuuttajaperheen 13-vuotias tytär. Venäjän valtiollisen ykköskanavan kirjeenvaihtaja Ivan Blagoi raportoi, että tyttö oli ollut kateissa 30 tuntia ja että hänet olivat raiskanneet ”etelämaalaisen” näköiset turvapaikanhakijat . Raportti levisi viruksen lailla Facebookissa.

Eikä tapausta pidä kuitata vain yksittäiseksi tapaukseksi.

Virallisen Venäjän linjasta näytti tekevän se, että 26. päivä tammikuuta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov yhdisti Lisan tapauksen pakolaiskriisiin. ”Toivomme, ettei tule sellaisia tapauksia kuin meidän Lisa-tytöllemme kävi Saksassa. Me teemme yhteistyötä hänen perheensä asianajajan kanssa. On selvää, että tyttö ei ole kadonnut vapaaehtoisesti 30 tunniksi. Lähdemme siitä, että ongelmia maahanmuuttajien kanssa ei lakaista maton alle poliittisen korrektiuden vuoksi”, sanoi Venäjän diplomatian johtava hahmo.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vastasi syyttämällä Lavrovia sisäisiin asioihin sekaantumisesta. Saksassa, aivan kuten Suomessakin, on myös keskusteltu vaikutuksesta, jossa valtava määrä Kremliä puolustavia trolleja yrittää vaikuttaa Saksan poliittiseen tilanteeseen.

Saksalaisessa mediaympäristössä toimivan venäläisen uutistoimiston ANNA-Newsin nettisivulla on vielä äskettäin ollut avoimesti pitkä lista saksalaisia journalisteja, bloggaajia ja politiikan tutkimuksen ammattilaisia, joiden kanssa uutistoimisto työskentelee.

Deutsche Wellen venäjänkielisille nettisivuille kirjoittaneen sosiologi Igor Eidmain mielestä on merkillepantavaa, että äärioikeistolaiset tukevat Kremliä aktiivisimmin. Eristäytyneet, antiliberaalit ja muukalaisvihamieliset näkemykset yhdistävät heitä ja venäläisiä putinisteja.

Hyödylliset idiootit

Suomessa kuulee sanottavan, että venäläisten kiinnostusta propagandaoperaatioihin ulkomailla liioitellaan. Epäilijöidenkin olisi syytä ymmärtää se tosiasia, että lapsi- ja pakolaisasioilla pyritään saamaan aikaan myös poliittista jännitettä. Saksassa selvät merkit ja ”suuttuneiden siirtolaisten” kokoukset odottivat keinoja, joilla voidaan vaatia entistä kovempaan ääneen liittokansleri Angela Merkelin eroa sekä syyttää pakolaisia ja poliisia.

Kysymys kuuluu: tilattiinko kohu? Entä miten kohuun voidaan vastata?

Järkevin vastaus on oikean tiedon välittäminen ja omassa tarinassa pysyminen. Suomen tarina on kertomus pohjoismaisesta oikeusvaltiosta, jossa puhutaan asioista. Suomessa presidentti voi ottaa kantaa vaikeaan kysymykseen, kuten hän teki valtiopäivien avajaisissa. Nyt kipeästä aiheesta keskustellaan. 

Totalitaarisia yhteiskuntia tutkinut Hanna Arendt opettaa, että demokraattisilla yhteisöillä on kaksi vaaraa: ensimmäinen on systemaattinen valheen ja totuuden sekoittaminen, toinen silmien ja korvien sulkeminen epämieluisalta totuudelta. 

Maailmanpoliittinen epävarmuus on Euroopassa ja erityisesti omassa pohjolassamme sitä luokkaa, että vastaavaa on ollut ilmassa joskus 25 vuotta sitten Neuvostoliiton hajotessa. Tänäänkin hämmennystä aiheuttaa Venäjä, jonka suoraviivaista elämöintiä ei ole otettu tosissaan. Tätä taustaa vasten Sauli Niinistö varoi ärsyttämästä, mutta todisti osaltaan, että Venäjän kaipaama uusi maailmanjärjestys, tai vähintään kansainväliset sopimukset, on neuvoteltava uudelleen.

Venäjä on vahva toimija, koska se on sodan osapuolena niin Syyriassa kuin Ukrainassa ja yksi merkittävä pakolaisuuden synnyttäjä.

Venäjäksi aidosti tunteella

Suomalaisvenäläinen toimittaja Polina Kopylova muistuttaa jutussaan Infoturvallisuus säästönkohteena Fontanka.fi nettisivustolla, että ”YLE:ssä ei ehkä vielä osata arvioida omankielisen uutisoinnin merkitystä sellaiselle kielelliselle vähemmistölle jonka lähtömaassa media tuottaa laajamittaista propagandaa. Venäjänkielinen toimitus on osoittautunut tarpeelliseksi toimijaksi infosodan olosuhteissa, etenkin nyt kun Venäjän medioissa on viime aikoina jälleen spekuloitu lasten huostaanotoista. Kuitenkin kysymys venäjänkielisen toimituksen resurssien supistamisesta suhteessa infosotaan jäi Atte Jääskeläiseltä vastaamatta.”

YLEn palvelua ei saisi heikentää vähentämällä äidinkielenään venäjää käyttävää henkilökuntaa.

Itä-Suomen yliopistossa on paraikaa käynnissä laaja selvitys venäjänkielisen väestön mediankäytöstä:

YLE saa positiivisen arvion mutta: ”Venäjänkielisten keskuudessa välillä syntyy keskusteluja siitä, miksi niitä lukee suomenkielinen toimittaja, joka puhuu venäjää korostaen. Samoin venäjänkielisten tv-uutisten tyylistä on käyty välillä kiivaitakin keskusteluja. On esimerkiksi moitittu sitä, että uutiset esitetään korostetun yksinkertaistetussa selkouutismuodossa, joka on selvässä ristiriidassa venäläisen uutisten esittämistyylin kanssa. Viimeisin tulokas venäjänkielisille mediamarkkinoille on uskonnollisuuteen erikoistuva Alfa tv, joka välittää välillä venäjänkielistä ohjelmaa: luonto-, elämänkatsomus-, historia- yms. Vaikuttaa siltä, että nämä sisällöt on tuotettu laajempaan levitykseen, ainakin Baltian maihin.”

Suomessa on kummasteltu Venäjän hybridisodan merkitystä eikä esiin ole tullut riittävästi, kuinka kansainvälisestä asiasta on kyse. Silmiä avaavia tapahtumia on ollut useita – Venäjän mediakoneelle ei kannata antaa lisää valtaa Suomessa vaikuttamiseen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos, Jarmo, hieno kirjoitus!

Yle tekee tässä mahtavaa työtä. Hiukan huolestuttaa, että hallitus typeryyttään lähtee tekemään hakkelusta Ylestä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ylen iltapäivän venäjänkieliset uutiset ovat suomenkielisten uutisten käännöksiä. Eli varmuuden vuoksi samat russofobiset uutiset venäjäksi, suomeksi ja viittomalla.

Yle on yksi porvarimedian kivijaloista.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Eli yhtenäisen venäjän putinpropagandauutiset kelpais ?
Mieluummin yle kuin kremlin propaganda"uutiset" !

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lisasta sen verran, että tämä 13-vuotias tyttö myönsi myöhemmin valehdelleensa: hän olikin ollut yötä boyfrendinsa luona eikä uskaltanut sitä myöntää vanhemmilleen. Kännykän paikallistamistiedot vahvistivat asian.

Olisi ollut rehtiä jos/kun venäläismedia oikaisi uutisen, aivan kuten tuon Slavjanskin ristinaulitun pikkupojan suhteen, mutta tuskin sellaista tulla näkemään..

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183012-ysta...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Oleellinen lisäys, Ilmari. Kiitos myös linkistä blogiisi.

Kyseessä oli valhe. Kuten Slavianskin tapauksessa valhe riittä sellaisenaan. Korjausta ei ole tarkoituskaan tehdä.

Ukrainan presidentin vaalien jälkeen vuonna 2014 Venäjän tv-uutiset julkaisi tiedon, jonka mukaan vaalien voittaja on äärioikeiston ehdokas. Valheen tarkoitus oli vaan jäädä joksikin aikaa elämään puheiden tasolla. Oikaisua ei tehty.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Kyseessä oli valhe"

Olisiko tuo pikku Lisa katsonut liian paljon Venäjän tv-kanavia ja ottanut siitä mallia? Jopa VVP kertoi aivan pokkana, etteivät vihreät miehet olleet venäläisiä..tosin myöhemmin tuli siihen "oikaisu" kun hän sanoi, että kaikkihan tietävät, että siellä on venäläisiä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vääriä tekoja ja ilmiantoja tapahtuu kaikkialla maailmassa. Myös pienessä Suomessa.

Viime vuonna on tehty monia valheellisia pakolaisvastaisia ilmiantoja ja uutisia tyttöjen seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksista. Erityisen kärkkäitä valheellisten ilmiantojen uutisnikkareita ovat Yle, HS ja iltapäivälehdet.

Feikkiuutisten oikaisu on ollut aina kiven takana. Ja on jatkossakin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiitos! Tärkeä asia. Polina nosti kysymyksen eilen esiin, eikä syyttä.

YLE säästää. ‪#‎Venäjä‬|n mediakonetta vastaan tarvitaan myös eduskuntaa – nyt jos koskaan! @yleporusski @yleuutiset

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Minua huolestuttaa Venäjän mediakonetta paljon enemmän Suomen porvarimediakone. Onneksi some ja kansalaisuutisointi on syrjäyttämässä Suomen koneen!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Polina Kopylova mainitsi jo aiemmin "Formaatin taika"-kirjoituksessaan venäjänkielisen ajankohtaisohjelman tarpeesta. Toisaalta meillä tarvittaisiin pian myös arabiankielistä tarjontaa, niin tulipahan mieleeni YLE-femmalla sijaitseva etninen ohjelmatarjonta... että josko siellä olisi tilaa ja rahaa hoitaa nämäkin... Siis organisaatiomuutos siihen suuntaan, että viitoskanava tarjoaa kaikille kielivähemmistöille ohjelmaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

... Toisaalta, kun valtakunnalla on ollut varaa tehdä kakkoskanavasta urheilukanava, niin voisihan siellä olla välillä järkevääkin ohjelmatarjontaa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjää taitaville löytyy aineistoja vaikka kuinka. Kyse on tietysti myös siitä, että propagandakone osaa käyttää hyväkseen tilannetta, jossa alaikäisestä ei voida kertoa kaikkea.

Periaatteesta lipsuminen on voitto. Suomen viranomaiset joutuvat koko ajan kamppailemaan yhden ainoa miehen järjestämää kampanjointia vastaan Venäjän mediassa.

Miehen esiintyminen säännöllisesti naapurimaan mediassa on osoitus kylmästä laskelmoinnista. Valehtelu ei ole rikos.

http://www.dw.com/ru/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmo Koponen kirjoittaa: "Venäjä on vahva toimija, koska se on sodan osapuolena niin Syyriassa kuin Ukrainassa ja yksi merkittävä pakolaisuuden synnyttäjä."

Ensin Syyriasta. Venäjä on Syyrian hallinnon ohella ainut laillinen, maiden väliseen sopimukseen perustuva sodan osapuoli Syyriassa. USA, Turkki ja muut Nato-maat, EU sekä Saudi-Arabia liittolaisineen sotivat Syyriassa laittomasti ja rikkovat kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjaa.

Nyt kun Syyrian laillinen hallinto on saamassa sotilaallisen voiton ja lopettamassa sisällissodan, USA:n johtama länsi ja länsimieliset toimittajat ovat aloittaneet itkun terroristien tappiosta ja pakolasten hädästä?

USA:n ja länsimaiden hyökkäykset ja laiton sotiminen Afganistanissa, Irakissa, Libyassa, Syyriassa ja Keski-Afrikassa on ainut ja todellinen pakolaisuuden aiheuttaja. Miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa ja maansa.

Toiseksi Ukrainasta. Ukrainan pakolaisaallon synnyttäjä ja vastuullinen on maan vallankaappausjohto, joka sotii omaa kansaansa vastaan. Venäjä on vastaanottanut noin miljoona pakolaista Ukrainasta. Venäjä ei sodi Ukrainassa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

YLEn kirjeenvaihtaja Dan Ekholm on kirjoittanut erinomaisen analyysin Saksasta: "Hybridisodankäynnin yksi strategia näyttää olevan valheiden mahdollisimman runsas ja laaja levittäminen. Kun julkinen keskustelu on täysin saastunut, ei kukaan luota enää mihinkään. Ei edes totuuteen.
Yhteiskunnasta tulee siten heikompi, joten valheiden valjastaminen sodan käyttöön voi olla tehokasta."

http://yle.fi/uutiset/analyysi_venajan_propagandas...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ekholm, Kronwall ja Stenroos ovat porvarimedian palkkarenkejä. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt!

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Eiköhän tuo pikku Lisa kohu oli suunnattu venäläiselle kotiyleisölle.
Noista mediakohuista huolimatta Nordstream 2 etene, joten kulissien takana bisnes jatkuu, Merkel ei ole asettamassa kaasutoimitukset pakotelistalla. Niille voisi oikeastikin olla jotain vaikutusta, sen sijaan jotain naurettavia matkustuskieltoja eivät vaikutta mihinkään.

Suomessa perusteltiin 2010 ydinvoimalaitosten lisärakentamista, ”oltaisiin riippumattomia Venäjän energiasta”, 2015 tilataan koko voimalaitos Rosatomilta.

Kekkosen ajalta on suomen sisäpolitiikka ohjailtu Venäjän pelon avulla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Freddy Van Vonterghem

Ei ole Nord Stream 2 vielä kirkossa kuulutettu.

EU Komission arvio Nord Stream 2:n laillisuudesta valmistuu pian. Komissio valmistelee parhaillaan arviota, joka saattaa haudata Nord Stream 2 -hankkeen takana olevien yritysten haaveet uuden Itämeren kaasuputken rakentamisesta.

Toisaaalta se olisi hyvä rakentaa EU:n näkökulmasta. Venäjä olisi entistä riippuvaisempi euroopasta.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Totta, kauppalisin perustein kyllä, Baltian maat ja Puola vastustavat.

Silti EU:ssa Saksa määrää ja muut kumartavat.

Globaalisesti USA määrää ja silloin myös Saksa kumartaa.
Luotan vaan siihen että kesän mennessä Ukraina näytelmä on ohi, Krim ja itä Ukraina jää Venäjän vaikutuspiiriin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hienoa, Radio Free Europa-muunnelma nykyaikaisin lisukkein. Onnistuisiko muuntaa digistä manuaaliksi ja Lahden maston kautta naapurineljännestä itään tasatunnein. Ehdottomasti vuoden mediateko ja sivurahoitus S- ja K-leiriltä, mitä maksaa Oltermanni ja Viola tällä viikolla, tule tule leban kanssa täällä riittää päällepantaa eikä pelkoa silmien välliin saamisella.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Voisivat Ylellä palkata Haapasalon Villen tekemään dokumenttisarjan "Suomi kolmessa päivässä" esitettäväksi Vennäänmaalla.
Katsojamenestys olisi taattu, eikä mitään vyöryä sen jälkeen olisi rajojemme kautta odotettavissa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmo Koponen kirjoittaa "Ukrainan presidentin vaalien jälkeen vuonna 2014 Venäjän tv-uutiset julkaisi tiedon, jonka mukaan vaalien voittaja on äärioikeiston ehdokas."

Venäjän tv-uutiset oli oikeassa.

Nyt tuo "äärioikeiston ehdokas" Poroshenko on hallintoineen kieltänyt Ukrainan kommunistisen puolueen toiminnan. Lopullisen tuomion antaa 11.2. Kiovan hallinto-oikeus.

Poroshenko totesi allekirjoittaessaan EU:n lähentymissopimuksen, että Ukraina on vihdoinkin liittynyt läntisten arvoyhteisöjen joukkoon. Missä ovat nyt kansalaisten järjestäytymisvapaudet ja ihmisoikeudet?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

https://www.youtube.com/watch?v=3hwbAMWzFS8

Kiev ei ollut onnellinen kun Ranskan Cannal + esitti tämän ohjelman viime maanantaina.

Tuskin se olisi kerännyt niin paljon katsojia, mutta kun julkkisuutteen tuli tietoa, että Ukrainan diplomaatti yrittivät estää ohjelman esittämistä, Ranskan TV katsojat kiinnostuivat.

Надо сказать спасибо украинским "дипломатам". Просили не показывать этот фильм во Франции? Теперь его треть Украины посмотрит.
Эффект Стрэйзанд, блин.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jarmo, kirjoitat: "Uutinen venäjänkielisen palvelun pienestäkin supistamisesta Suomessa on järkytys."

Onko Yle supistamassa venäjänkielistä palvelua?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nyt löysinkin linkin Fontankan Yle-juttuun tuolta bloggauksesi loppupuolelta! Olinpa sokea.

http://suomi.fontanka.fi/articles/571/

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minäkin karsastin aikoinani venäjänkielisiä YLE Novostin uutisia. Ajattelin, että tähänkö minä Yleveroni nyt maksan. Lopulta ymmärsin, että tämähän on hienoa. Vain viisi minuuttia päivässä venäjänkieliselle kansanosalle. Uutisten ajankohtakin varsin sopiva. Voisi ajatella, että uutisten aikaakin voisi lisätä.

YLE Novostin uutiset koostuvat lähinnä uutisaineistosta Suomessa ja maailmalta. Uutisaineistoon suhtaudutaan hyvin objektiivisesti ilman turhaa tunteilua ja propagandaa. Toisin kuin Venäjällä. Venäläiset eivät ole koskaan ymmärtäneet, että propaganda ei kuulu uutisiin.

On oikein, että Suomessa asuva venäjänkielinen, kymmenistä tuhansista koostuva joukko, saavat ajankohtaiset uutiset ja sääennusteet päivittäin.

Ne venäjänkieliset, jotka haluavat joitakin asioita kuulla Putinin, Lavrovin, Zirinovskin tai Peskovin näkökulmasta, voivat kääntää satelliittiantenninsa Kremliin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Venäläiset eivät ole koskaan ymmärtäneet, että propaganda ei kuulu uutisiin."

Milloin koittaa se päivä, kun Yle suomalaiset ymmärtävät saman asian?

Esimerkiksi Pohjois-Koreaa koskeva uutisanti. Kerta kerran jälkeen kerrotaan täysin valheellisia uutisia, joita ei koskaan korjata, vaikka itse NIS-CIA sylttytehdas vaivautuneena niin tekee.

Pohjois-Korea kertoi muutama päivä sitten tarkkailusateliitin laukaisemisesta. Ja Yle uutisoi "Pohjois-Korea laukaisee ydinaseohjuksen"???

Venäjää käsittelevien propagandauutisten lista on pitkä kuin nälkävuosi. Ylen propagandasta on parhaillaan työn alla laaja tutkimus.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hiinpä,5 min vähän varsinkin kun tiedetään juuri venäläisten parhainten kotoutuneen Suomeen. Mikähän on UMK:n homohumpan kustannukset YLE:lle, Kallion pieni kupla pyörii ja vuoronperään samat yrittää tehdä kojoja itse kisoissa.
Yhdessä esittelyssä videoarviointi miespuoliselta panelistilta ; biisi ihan hyvä, mutta videossa olisi voinut skandinaavisen luomun sijasta tummaa piparia lyhyen roiskeläpän alla, ihan kuin aaah Cannesissa ja Raakkeli nauroi nauroi. Suunnilleen tällä tavalla. Vain Paavo puuttui pienen lippunsa kanssa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tiettävästi ei - toistaiseksi, Markku. Lähinnä huoli on syntynyt siitä, ettei Novosti YLE voi pitää palkoissa enää samaa määrää venäjää äidinkielenään puhuvia freelancereita kuin aiemmin.

YLEn kuristaminen on kiinni päätöksistä Arkadianmäellä.

Voi vain toivoa, että ymmärretään se, kuinka tärkeää työtä YLE tekee.

Kuten kommentoija huomioi yllä, on odotettavaa, että myös muilla kielillä haluttaisiin uutisia.

Venäjänkielisten uutisten merkityksestä on luvassa tutkimustietoa, kun Itä-Suomen yliopistossa tehtävää selvitystä saadaan purettua.

Eikä kyse ole vain uutisista vaan nimmenomaan laajemmin kulttuurista ja keskustelusta, jota on mahdollista käydä venäjänkielisillä alustoilla. Venäjä on Euroopan viidenneksi puhutuin kieli.

Suomessa ei ole koskaan asunut yhtä paljon venäjänkielisiä kuin nykyisin. Putinismin kannattajat kyllä huomataan, kuten tästäkin kommenttijonosta nähdään, mutta piilovaikutusta emme ole kansakuntana oppineet näkemään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

OK. Kommentoin tuossa itse itselleni ylempänä:) Fontankan Yle-juttuun oli tosiaan linkki bloggauksessasi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

YLE voi sisäisesti priorisoida ohjelmatuotantoaan, jos se pitää tärkeänä po. uutisia. Paljon huonoa viihdettä voisi dumpata pois... Siitä huolehtivat kyllä muut kanavat :-))

Käyttäjän heikki1k2auvinen kuva
Heikki K. Auvinen

Ei ole koiraa karvoihin katsomista, kunhan se vain suorittaa annetun vartiointitehtävänsä. Sosiaalisella haukunnalla tai joukon jatkona kulkemisena kylänraitilla vartiointi ei hoidu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olin vuonna 1990 tuottajana panemassa alulle Ylen venäjänkielisiä radiolähetyksiä. Olen seurannut tyytyväisenä, miten ohjelmat ovat kehittyneet ja saaneet tilaa myös televisiossa ja nettisivuilla.

Nämä lähetykset ovat äärimmäisen tärkeitä juuri tällaisina kriisiaikoina, jolloin venäjänkielinen väestö jäisi muuten Kremlin valtavan tietotulvan varaan ja saisi maailman menosta aivan toisenlaisen kuvan kuin me täällä monipuolisen median piirissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vetoan Ylen tulevaisuudesta päättäviin toimikuntiin, Ylen hallintoneuvostoon ja ohjelmapuolen suunnittelijoihin:
Älkää ihmeessä säästäkö juuri siitä palvelusta, jota pitäisi lisätä ja kehittää.

Australia on ainoa maa maailmassa, jossa on ymmärretty kunnolla maahanmuuttajien kielillä tapahtuvan radio- ja tv-toiminnan merkitys. Sitä varten on olemassa valtion kustantama Special Broadcasting Service (SBS), jolla on radiossa lähetyksiä yli 70 kielellä, niiden joukossa suomi.

Tiedän erinomaisesti tämän, koska olen asunut Australiassa ja avustanut noita lähetyksiä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan. Tästä voi tutustua palveluun: www.sbs.com.au/finnish
SBS:llä on myös lähetyksiä tietenkin venäjäksi, ukrainaksi jne jne.
www.sbs.com.au/russian

Venäjänkieliset lähetykset ovat äärimmäisen tärkeitä Suomen venäjänkielisen vähemmistön ja valtavan Venäjänmaan tosiasioista kiinnostuneen yleisön pitämiseksi ajan tasalla ja tietoisina Suomen näkökannoista. Näistä säästäminen on yhtä haitallista "säästämistä" kuin yliopistoista "säästäminen" - ja itse asiassa vieläkin haitallisempaa, koska kyseessä ovat Suomelle, EU:n reunavaltiolle, elintärkeät ulko- ja puolustuspolitiikan edut.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Venäjänkieliset uutiset ovat ihan ok ja saisivat olla pitemmät kuin nyt on, saman mittaiset kuin Suomenkielisetkin. Onhan heitä täällä eniten maahanmuuttajista eivätkä ole tarvinneet kotouttamista, eivätkä ole tyttöjämme ahdistelleet.

Toimituksen poiminnat