Jarmo Koponen

Downshiftaajat

  • Öljy. Pilapiirtäjä Sergei Jelkin. (Julkaistu tekijän luvalla)
    Öljy. Pilapiirtäjä Sergei Jelkin. (Julkaistu tekijän luvalla)

Vuonna 1998 Venäjä oli kriisissä. Ihmisten säästöt katosivat, kun ruplan arvosta hupeni yhtäkkiä puolet pois. Samalla meni loputkin uskosta Venäjän ensimmäiseen presidenttiin Boris Jeltsiniin. Ihmiset köyhtyivät, mutta pian talous tokeni ja vahvistui nostaen samalla myös vastavalitun presidentin kannatusta. Talouspolitiikka puri ja innosti. Vahvuuden vakuudeksi sodittiin Tšetšeniassa.

Nyt pian 17 vuotta myöhemmin Vladimir Putinin politiikka on tullut yhteen käännöspisteeseensä. Voiko Venäjä jatkaa puolustusvoimiensa kehittämistä, aseistamista ja eliitin puolesta toimimista? Venäjän talous on perustunut vuosia siihen, että öljynhinta säilyy lähellä sataa Yhdysvaltain dollaria tynnyriltä.

Venäjällä puhutaan siitä, että öljyn hinta voi pudota reilusti. Edes 20 dollaria ei ole mikään raja.

Maan suurimman pankin, Sberbankin pääjohtaja German Gref ravisteli yleisöään äskettin Pietarissa pidetyssä talousseminaarissa. Gref sanoi Gaidar-foorumissa, että Venäjästä on tullut downshiftaajamaa.

Aivovienti maksaa

Helsingissäkin opettava pietarilainen professori Vladimir Gelman sanoo, että se maa, jossa vuonna 2012 Grefin mukaan oli ideaalinen poliittinen järjestelmä (väestö on johdon alistama eikä voi osallistua hallintoon), ei ole sattumalta tullut vuonna 2016 Grefin mieleen maana, joka onkin downshiftaaja. Venäjän suurin vientituote on aivot, jotka eivät enää palaa.

Ihan noin yksinkertaista kehitys ei kuitenkaan ole. Downshiftaaja on henkilö, jolla on mistä luopua. Yksi kommentoija sanoo, että kyse on henkilöstä, joka on luovuttanut. Siksi nämä alkavat yleensä elää rauhallisemmin kuin silloin, kun yritti pysyä menossa mukana. Sellainen maa, joka päättää laskea elämäntasoa on luuseri-luokkaa, ei elintason madaltaja.

Venäjä tuntuu rapautuvan. Eikä pelkästään öljyn hinnan rajun putoamisen vuoksi. Miksi tavoiteltuun päämäärään ei ole päästy, vaikka Venäjä on puheissa pärjännyt?

Kehittymätön Venäjä

Miksei tehtävää ratkaistu, kysytään Moskovskie Komsomolets -lehdessä? Kirjoittaja arvelee, että tästä tuskin edes propagandan suurmestari pystyisi syyttämään Washingtonia ja CIA:ta uskottavasti ja viittaa Gelmanin tavoin äskettäiseen Gaidar-foorumiin.

Duuman budjettikomitean puheenjohtaja Andrei Makarov tunnusti (aiemmin sen teki jo moni muu), että talouskehityksen tärkeimpänä strategiana Venäjällä on ollut ”Grefin ohjelma”, joka on laadittu jo vuonna 2000 presidentti Putinin ensimmäiselle kaudelle.

Kuten Makarov muistutti, siinä talouden menestyksellisen kehityksen pääsuuntaviivat olivat talouden ulkopuolella, lain täytäntöönpanojärjestelmän uudistaminen ja riippumaton oikeuslaitos, joka on vain lain säätelemä. ”No, missä on meidän riippumaton oikeuslaitoksemme?”, kysyi Makarov.

”Kukaan ei vastannut”, näpäyttää Nikolai Vardul Finansovoi Gazetan päätoimittaja.

Pohjois-Kaukasuksen malli

Samaan aikaan talouskurimuksen kanssa venäläiset ovat saaneet seurata Tšetšenian johtajan Ramsan Kadyrovin avauksia ja vastareaktioita itsevaltiaaseen käytökseen.

Muutamien viime päivien aikana Kadyrov ja hänen lähipiirinsä ovat tuominneet erittäin kovin sanoin Venäjän johdon politiikasta poikkeavan puheen. Kadyrov kutsui duuman ulkopuolista oppositiota pettureiksi ja kansanvihollisiksi.

Politiikan tutkija Lilia Ševtsova kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että molemmat uutisentekijät tukevat vallanpitäjiä.

Grefissä henkilöityvät liberaali-teknokraatit, jotka takaavat hallinnon toimivuuden, kunhan saavat ohjailla makrotaloutta. Kadyrovista on tullut imperiumin säilyttämisen väline ja hän saa taltuttaa Pohjois-Kaukasuksen.

Ei ole tärkeää, millaisin motiivein he ovat liikkeellä, tärkeämpää on se, minkä vaikutuksen heidän retoriikkansa tekee.

Ševtsova pohdiskelee, onko uusi ryhtiliike mahdollinen.

”Gref antaa meidän ymmärtää, että teknokraatit haluavat vapautua nykyisen tilanteen synnyttämästä vastuusta ja ovat alkaneet harkita ´joustavaa järjestelmää´. Uusi järjestelmä vaatii sitä paitsi uuden isännän Kremliin. Teknokraatithan voivat palvella vain johtajaa, se on heidän sosiaalinen roolinsa. Alkaessaan hössöttää ja vilkuilla ympärilleen Gref on tullut antaneeksi iskun nykyiselle johdolle. Ymmärtäneekö sen?” Ševtsova huomioi.

Itsemurhan todistajat 

Ševtsova muistuttaa paradoksista: Kadyrov on sekä venäläisen opposition että venäläisten voimapoliitikkojen yhdistävä tekijä.

"Tšetšeenijohtaja tekee nyt itsemurhaa. Toisaalta ellei Kreml saa häntä vaikenemaan, se on Kremlin itsemurha. Niin ettei Kremliä kannata kadehtia: kumpikin tuki on alkanut huojuttaa rakennusta. Ja julkisivu on muutenkin jo halkeamilla..."

Ekonomisti Jevgeni Gontmaherin mukaan Venäjän johto on rakentanut vuosia taloa, jossa ei ole seiniä. Vaikka ihmisiä ei saataisikaan innostettua kaduille, on tapahduttava jonkunlainen käännös kohti kansalaisia. Pelkkä aivopesu ei riitä, kun jokainen voi Kremlin sivuilta lukea uudistuksista ja kaikesta hyvästä, jota ei todellisuudessa tapahdu.

Edelleen on tietysti ihmisiä, joiden mielestä vuoden 1998 onnettomuus oli Venäjän etu. Korruptoituneessa ja nepotistisessa maassa skandaalit on yleensä saatu lakaistua pois näkyvistä.

Vuosi on alkanut Kremlin julkisuuskuvan kannalta kehnosti. Mutta toisaalta kansalla ei juurikaan ole käsitystä siitä, miten ja kuka maata johtaa, eikä nykyisellä johdolla ole sen parempaa ymmärrystä kansan elinolosuhteista kuin oli Neuvostoliittoa johtaneilla puoluesihteereilläkään. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos Venäjä olisi romahtamispisteessä, mikä estäisi sen nykyjohtoa viimeisenä kostonaan tuhoamasta lännen suurkaupunkeja ydinasein? Tätä pohdin aika ajoin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Putin on tajunnut että Länsi-Euroopan kaupungit ja maaseudunkin voi pitkälti perinteisinä rauhan ja vaurauden tyyssijoina tuhota katalammallakin tavalla, josta ei joudu vastuuseen, tai ainakin tuolla uhkakuvalla voi kiristää Länneltä yhtä ja toista käytännöllistä oman diktaattorinasemansa jatkamiseksi ja vahvistamiseksi - ”Venäjä käyttää pakolaisvirtoja hyväkseen”: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145331216907...

Janne Pohjala

Venäjällä ja suomen asuntomarkkinoiden romahduksella on paljon yhteistä.

Molempia ovat rommarit povanneet vuodesta toiseen.

Kummankaan romahtamista ei ole näköpiirissä. Mutta jos rommari elää povaamisella niin homma jatkuu.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Lampelto

Siihen tarvitaan muutakin kuin kosto. Taitavat tuhon napit olla niin monen salasanan takana ja niin monessa paikassa, että muutama kostonhaluinen ei niitä räpeltämään pääse.

Erityisesti kiinnitin huomiota näkemykseesi, että ne ydinaseet pitäisi suunnata lännen suurkaupunkeihin. Miksi ? Sairas näkemys ! Eikös ne ryssän ongelmat ole ihan kotitekoisia ? Mitä tekemistä kaupungeissa olevilla naisilla ja lapsilla on venäläiseen hirmuhallintoon ?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On ne ongelmat aina ainakin Iivana Julmasta lähtien rönsyilleet Moskovan ruhtinaskunnan ulkopuolellekin, mm. Itä-Karjalaan ja Viipurin lääniinkin. Nyt on Putin vienyt ongelmatiikkaimperialismiaan taas Krimille ja Itä-Ukrainaan kuten tiedät. Eivätkä Anna Politkovskajat ym. ex-journalistitkaan ihan vaan uusneuvostovaltion sisäinen asia ole olleet...

Voihan se olla, että Puutiainen haluaa joillain ehkä tulevilla nykyisiin aiheuttamiinsa ongelmatilanteisiin liittyvillä mahdollisilla "myönnytyksillä" ostaa itselleen lisäaikaa eli esimerkiksi vapautumisen todennäköisestä rikosvastuusta kuten Haagiin joutumiselta tai Litvinenkon ja Politkovskajan ym. murhien seuraamuksilta http://yle.fi/uutiset/brittiraportti_putin_todenna...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos Hitlerillä olisi ollut isompi tuhoamisen mahdollisuus, hän olisi määrännyt Pariisin lisäksi Lontoonkin tuhottavaaksi. Valitettavasti Pariisin natsi-komentaja ei totellut esimiestään. Miksei Putinkin voisi vaatia totaalista sotaa?

Käyttäjän JarkkoRuottinen kuva
Jarkko Ruottinen
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Voiko Venäjä jatkaa puolustusvoimiensa kehittämistä, aseistamista ja eliitin puolesta toimimista? Venäjän talous on perustunut vuosia siihen, että öljynhinta säilyy lähellä sataa Yhdysvaltain dollaria tynnyriltä".

Ymmärrän hyvin, että NL:n romahduksesta seurasi pitkäaikainen trauma: entinen imperium oli yhtäkkiä ihan tavallinen kansallisvaltio. Sitä taustaa vasten Venäjän puolustusvoimien kehittämistä vielä jotenkin voi ymmärtää, mutta tällaisen kansallisylpeyden hinta on ollut aivan liian kova tavalliselle kansalle. Venäjän olisi pitänyt käyttää nuo vuosina 2000-2008 kertyneet öljymiljardit järkevämmin (infra, asuntotuotanto, alkutuotannon tukeminen, sosiaaliset uudistukset). Fiksu valtionvarainministeri Aleksei Kudrin otti lopputilin vuonna 2011, kun lopullisesti selvisi että Venäjän puolustusbudjetti ollaan kasvattamassa huomattavasti enemmän kuin yhteiskunnan todellisten tarvekohteiden määrärahat. Kudrinin arvo nousee juuri nyt kohisten, veikkaisin.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

"Pelkkä aivopesu ei riitä, kun jokainen voi Kremlin sivuilta lukea uudistuksista ja kaikesta hyvästä, jota ei todellisuudessa tapahdu."

Neuvostoliiton aikainen venäläinen vitsi kertoo miehestä, joka meni sairaalaan ja pyysi päästä silmä- ja korvalääkärin vastaanotolle. Hänelle sanottiin, ettei sellaisia spesialisteja ole, on vain korva ja kurkkulääkäreitä, ja silmälääkärit ovat erikseen. Tiedusteluun, miksi halusi silmä- ja korvalääkärin vastaanotolle, mies vastasi, ettei hänestä mikään näytä sellaiselta, kuin puolue, sen lehdet ja johtajat julistavat.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Selasin viiden vuoden aikaista uutisarkistoa Venäjästä. Koko tuon ajan Venäjän talouden olisi pitänyt romahtaa? Kyllä odottavan aika on pitkä!

Sputnik Suomi 17.1. "Venäjä on sijalla 12 innovatiivisimpien maiden listalla. Bloomberg antoi Venäjälle 78,5 pistettä.

Bloombergin mukaan Venäjän talous on innovatiivisempi kuin Norjan, Itävallan, Belgian, Britannian, Hollannin, Kanadan ja Kiinan taloudet.

Pisteitä jaettiin ottaen huomioon muun muassa maiden panostus tutkimukseen ja kehitykseen, julkisiin high-tech —yrityksiin, työn tuottavuuteen, patenttitoimintaan sekä valmistuksen lisäarvoon."

Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/talous/20160119/757049/b...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Totta, ruplan kurssikin ihan kohisten nousee, kohta silla saa jo Centin.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Venäläinen anekdootti. Juna pysähtyy keskellä taigaa. Matkustajat ihmettelevät. Mikä on pysähdyksen syy. Puolen vuorokauden kuluttua konduktööri kävelee pitkin käytävää ja selittää että pysähdyimme vaihtaaksemme veturia. Kuluu vuorokausi. Matkustajat alkavat napista pakkasen tunkeutuessa vaunuosastoihin. Jälleen kävelee konduktööri pitkin käytävää, tällä kertaa umpikännissä. Matkustajat kyselevät että onko veturi jo vaihdettu. Konduktööri sopertelee että kylläpä hyvinkin, veturi vaihdettiin vodkaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kirjoitus antaa kuvan siitä, miten arvoituksellinen maa Venäjä on. Siellä eletään taas kerran arvaamattomien muutosten aikaa. Venäjän kaltaisen maan tulevaa kehitystä on vaikeaa, melkein mahdotonta arvioida etukäteen. Yllätykset ovat aina mahdollisia.

Taloudessa ja politiikassa on menossa sellaisia muutoksia, ettei niiden yhteisvaikutuksesta voi sanoa varmaa.

Jatkosodan aikaisessa historian Pikku Jättiläisen painoksessa Neuvostoliitosta kerrottiin otsikolla "punaisen hämärän maa". Nytkin kyseessä on "hämärän maa". Väristä vain voi keskustella.

Toimituksen poiminnat