Jarmo Koponen

Näytönpaikka

  • Pilapiirtäjä Sergei Jelkin.
    Pilapiirtäjä Sergei Jelkin.

Isot julkiset puheet ovat näytönpaikka. Niistä suurmiehet muistetaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa vuosittain pitää kaikilla kanavilla televisioitavan puheensa niin omille läheisilleen kuin kansakunnalle.

Nykyisen Venäjän tila on huono. Mutta sen tietää kansakin. Ehkä siksi on parasta vedota heihin, joille nykyisestä järjestelmästä on hyötyä. Television välittämä todellisuus ei ole uskottava. Kansan vakuuttamiseksi on oltava kättä pidempää, kuten muistutuksia siitä, mitä presidentti on sanonut, ja mitkä ovat yhteiset pidemmän linjan tavoitteet.

Vuoden 2015 puheeseen oli mahdutettu monta Turkkia käsittelevää loukkausta ja muutama Allah-sana tunnelman nostamiseksi niin Yrjön salissa Kremlissä kuin kotikatsomoissa. Mahtoivatko Putinin puheesta etukäteen tietää sen enempää Moskovan ja koko Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirill tai islamilaisen Pohjois-Kaukasuksen tasavallan Tšetšenian kansanjohtaja Ramzan Kadyrov?

Vakauden kaipuu on enemmän kuin symbolista. Ilman yhtenäistä maata Venäjänkään voimat eivät riitä. Tietenkin tässä voi nähdä myös varmistelua sille, ettei sisäinen hajanaisuus muuta maan hallitsemista vielä arvaamattomammaksi. Putinin puheen voi ennakoida hänen tietävän kovempien aikojen olevan väistämättä edessä.

Puheen yllätys oli politiikantutkija Tatjana Stanovajan mielestä se, että viime aikoina tutuksi käynyttä puheenpartta Yhdysvaltojen roolista Venäjän eristäjänä, Ukrainan ”fasistien” tukena ja kaiken pahan alkuna, ei kuultu Kremlin pylväikössä. Puheen kansainvälisen osuuden täytti terrorismi, josta Venäjällä on kokemuksia ihan riittävästi.

Ulkopolitiikassa käytetty retoriikka, ehkäpä koko konsepti on muuttunut. Jos linja jatkuu, muutosta voi jopa kutsua vallankumoukselliseksi. 

Puheessa ei sinänsä ollut asiantuntijoille paljon uutta. Venäjällä on puhuttu pitkään maasta Syyriaan lähteneistä taistelijoista. Venäjä pitää velvollisuutenaan rangaista myös näitä taistelijoita.

Turkin politiikan arvostelu ei myöskään ollut yllätys sen jälkeen kun Venäjä on mielestään aukottomasti todistanut terroristien rahoittavan hirmuhallintoaan myymällä varastettu öljyä Turkin välityksellä tai Turkkiin.

Eikä Venäjä aio antaa taktisen pommikoneensa pudottamista ”tomaateilla anteeksi”.

Turkissa venäläistä näkemystä maan presidentin perheen hyötymistä ISIS:n öljykaupasta on pidetty ”moraalittomana” puheena.

Puheet eivät ketään hätkäytä. Moskovassa oli torstaina koolla koko Venäjän eliitti - miljonääri poikineen. Toki vakavin ilmein, raportoi Twitterissään The New Times -lehden päätoimittaja Jevgenia Albats.

Yleensä Putinin hallinnon asioista hyvin perillä oleva Andrei Kolesnikov kirjoitti Kommersant-lehdessä, että salista erottuivat selkeästi kaksi henkilöä: moottoripyöräjengi Yön susien johtaja, Aleksandr ”kirurgi” Zaldostanov  ja Venäjän pääsyyttäjä Juri Tšaika. Kirurgi nahkaliiveineen ja pipoineen herättää aina huomiota, valtionsyyttäjää ahdistettiin kysymyksillä ajankohtaisesta skandaalista.

Tšaikan kivikasvot eivät paljastaneet mitään netissä vellovasta keskustelusta hänen poikiensa luksuselämästä, sotkeutumisesta rikollisiin omaisuuden kaappauksiin ja asemansa väärinkäytöksiin. Vanhemman pojan hotelliomistukset Kreikassa ovat uutisia. Nuoremman syyttäjän pojan kerrotaan opiskelevan englanninkielistä tutkintoa ja osallistuvan luennoille oman henkilökohtaisen tulkin kanssa.

Venäjälläkin kyse on tietysti siitä miltä kaikki näyttää. Toistaiseksi paljastukset vellovat netissä ja on selvää, että presidenttikin tietää, mistä on kyse, mutta eri asia on se, missä vaiheessa on tarpeellista puuttua nepotismin ja korruption mahdollistamaan tilanteeseen. Kyse on normaalista, ei poikkeuksesta maassa, jossa tutkintojen ostaminen ja yritysten väkivaltaan perustuva kaappaaminen ja oikeusvaltion perusteiden puute on arkea.

Artemi Tšaikan mahdollisista laittomista toimista on kirjoitettu jo vuosia sitten, mutta tällä kertaa kohun nosti tunnettu blogisti ja korruptioon liittyviä paljastuksia tekevän sivuston johtaja Aleksei Navalnyi. Navalnyin rooli on kiinnostava, eikä missään nimessä vailla erityispiirteitä. Kenellekään ei ole epäselvää sekään, että erilaiset kilpailevat organisaatiot yrittävät ajaa omaan asiaansa. Näiden järjestelmän sisällä olevien erimielisyyksien vuoksi saamme kuulla edes silloin tällöin Venäjän todellisesta tilasta laajemmin. 

(Tšaikan poikain elämästä ja mafiayhteyksistä tehdyistä paljastuksista voi lukea vaikkapa Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan artikkelista ja venäjäksi Navalnyin sivustolta.)

Kaiken kaikkiaan Venäjän johtajan esiintyminen osoittaa hänen pystyvän tasapainottelemaan paineessa ja säilyttämään itselleen luontevan tavan puhua omilleen. Vakaus perustuu Putiniin. Nyt saattaa olla hyvä aika esiintyä kuten perustuslakikikkailun vuoksi neljä vuotta presidenttinä istunut pääministeri Dmitri Medvedev. 

Voi olla, että Putinin jatkokauden tukijat vähenevät, kuten kertoo tuore mielipidetiedustelu. Heinäkuussa tehdyn kyselyn mukaan presidentin jatkoa vuoden 2018 jälkeen kannatti 66 prosenttia. Viimeisimmässä selvityksessä luku on 57 prosenttia haastatelluista.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiinnostavasti Ilmari Schepelin blogissa: "Professori Pekka Sutelan johtopäätöksenä on, että Venäjä elää jo vuodesta 2009 ´omanlaisessa tasapainossa´, joka todennäköisesti säilyy vuosikymmeniä. Toivottavasti pieni Suomi-naapuri ehti siihen sopeutua, kymmenen vuoden nousuhumalan jälkeen; tavoitteena itäviennin vakaa nousu pitkässä juoksussa."

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207727-vena...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jarmo, mitä mieltä olet Pekka Sutelasta. En tunne faktisesti Venäjä-dataa, mutta kun on lukenut tai kuunnellut Sutelaa, hän on tuntunut varsin osaavalta ja luotettavalta? Kummma tunne, niinhän ne asiat todellakin voivat olla. Samoin aleksanterin Hanna Smith tuntuu luotettavalta. Kivistä ja Kangasluomaa on jo vaikea katsoakin saatikka kuulla mitään.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pekka on yksi maailmanluokan Neuvostoliiton ja Venäjän taloushistorian tuntijoista. Ei vähäinen saavutus. Realisti.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Näytön paikka tosiaan. Johtaja Putinin pitää olla melkoinen jonglööri selviytyäkseen talouden alamäestä. Nyt vielä Turkki, jonka kanssa kauppasuhteet pistettiin poikki. Yleensä hallitsijat ratkaisevat sisäiset ongelmat kohdistamalla kansan huomion ulkoiseen uhkaan. USA ja Nato ovat olleet kovin säyseitä suhteessa Venäjään. Montenegron Natojäsenyydestä nyt voisi hieman viritellä uhkaa, mutta noin puolen miljoonan kansakunnan merkitys....?

Putinin on nyt vaikea löytää kunnollista uhkaa kun Moskovassakaan ei vielä ole ollut "aitoja" terroritekoja, pelkästään Kremlin itse organisoimia, toisinajattelijoita vastaan.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Paikkallisten uutisten mukaan USA:n ja Obaman suurin ambitio on saada Venäjä polvilleen ja sitä mainitaan päivittäin uutisissa.
....."Moskovassakaan ei vielä ole ollut".... niinpä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"USA:n ja Obaman suurin ambitio on saada Venäjä polvilleen ja sitä mainitaan päivittäin uutisissa."

Tarkoitatko Itar-Tassin uutisia?

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Nykyisen Venäjän tila on huono. Mutta sen tietää kansakin."

ja

Half of Russians Believe Putin is Poorly Informed of Situation in the Country, Poll Shows

http://www.themoscowtimes.com/news/article/half-of...

Antti Jokela

Putin on onnistunut pitämään imagonsa ja aluejohto saa syyn niskoilleen paikallisista ongelmista. Niitähän Putin ei sallisi, jos vain niistä tietäisi... Alueilla on lakisääteisiä tehtäviä, joiden hoitamiseen ne ennen saivat tarvittaessa keskusjohdolta tukea, mutta nyt on vain valittava, mitä voisi jättää tekemättä ilman että Kreml suuttuu. Monet alueet ovat myös velkaantuneet pahoin.

Alueita on 83 (tai 85 jos Krim ja Sevastopol lasketaan) ja niistä 26 on leikannut koulutuksesta, 21 terveydenhuollosta ja 16 sosiaaliavusta. Viimeiselle vuosineljännekselle kertyy eniten maksuja ja myös luottojen korkoja ja lyhennyksiä, joten saa nähdä mikä on saldo, kun uudet tiedot saadaan.

https://openrussia.org/post/view/7817/

Antti Jokela

Ehkä tämän vuoden puheessa mielenkiintoisinta on vertailu viimevuotiseen. Agenda näyttää muuttuneen ainakin ulkopolitiikassa.

Vähän statistiikkaa Putinin käyttämistä sanoista (2014/2015):
- Krim 12/2
- Ukraina 16/0
- Turkki 0/7
- Syyria 0/7
- terrorismi 6/26
- talous 31/22
- yritys 21/14

Mielenkiintoinen pätkä tänä vuonna oli seuraava:

    "During 2014, the investigative authorities opened nearly 200,000 cases on so-called economic crimes. But only 46,000 of 200,000 cases were actually taken to court, and 15,000 cases were thrown out during the hearings. Simple math suggests that only 15 percent of all cases ended with a conviction. At the same time, the vast majority, over 80 percent, or specifically, 83 percent of entrepreneurs who faced criminal charges fully or partially lost their business – they got harassed, intimidated, robbed and then released. This certainly isn’t what we need in terms of a business climate. This is actually the opposite, the direct destruction of the business climate. I ask the investigative authorities and the prosecutor’s office to pay special attention to this."

Tällaisista yksittäistapauksista olemmekin saaneet lukea lähinnä länsimediasta, mutta nyt Putin vahvistaa asian ja kertoo lukumääristä. Siis yli 160 000 yrittäjää menetti yrityksensä kokonaan tai osittain ilman oikeuden päätöstä vuonna 2014. Putinin analyysi jää tietenkin puolitiehen, jos hän ajattelee syyttäjänviraston hoitavan ongelman. Sehän on todennäköisimmin mitä suurimmassa määrin osa ongelmaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Putinin puhe ei voinut oikein juhlia Venäjän etenemisellä presidentin aiempien linjausten mukaisesti taloudellisesti vauraaksi ja muun maailman arvostamaksi euraasialaiseksi suurvallaksi. Pikemmin puhe osoitti, miten pahasti ja vaarallisella tavalla Venäjä on jumittunut sotilaallisiin ja poliittisiin mutapaineihin Ukrainasta Syyriaan ulottuvalla alueella.

Samalla puhe osoitti, ettei presidentillä ole tarjottavanaan todellisia ratkaisuja maan talouden kurjaan tilaan. Ahdingon syvyyttä kuvaa, että dollarihintaisella bruttokansantuotteella mitattuna IMF arvioi Venäjän putoavan ensi vuonna Australian, Meksikon ja Espanjan taakse kansantalouksien suuruusvertailussa. Noilla muskeleilla ei ole helppo haastaa moninkertaisesti suurempia talouksia varsinkin kun kulttuurisesti maa kiertyy yhä pahemmin sisäänpäin ja kun olemassaolevien öljyn ja kaasun tuotantokenttien kapasiteetti on kääntymässä laskuun.

Kiinnostavaa puheessa oli väestöongelmien osakseen saama huomio. Maan johto ymmärtää aiempaa selvemmin, ettei Venäjän väestöpohja tarjoa edellytyksiä valtaisan alueen ja sen luonnonrikkauksien tehokkaaseen puolustamiseen. Presidentin halu kehittää erityisesti kaukoidän kaupunkikeskuksia kielii Kremlin peloista Kiinan mahdollisten aikeiden suhteen.

Tämä iltana televisiossa haastatellut asiantuntijat olivat sitä mieltä, että presidentti Putin voi pysyä vallassa niin kauan kuin hän haluaa. Presidentti itse taitaa kuitenkin tietää olevansa elämänsä näytön paikan edessä. Ellei hän kykene pian osoittamaan maalleen uskottavaa tietä kohti parempaa tulevaisuutta, tukijat ympäriltä voivat alkaa huveta hyvinkin nopeasti.

Antti Jokela

Aivan. Ei Putin koskematon ole, vaikka Forbes hänet maailman vaikutusvaltaisimmaksi valitsikin. Suurin osa Venäjän hallitsevasta eliitistä on elänyt neuvostoaikana, rikastunut 90-luvulla ja pysynyt vallassa Putinin kaudella. Sellaiset miehet ovat ennen kaikkea selviytyjiä. He vainuavat muuttuvat pelitilanteet, voimasuhteet ja heikkouden merkit, ja toimivat silloin nopeasti ja säälimättömästi. Putin tietenkin ymmärtää tämän.

Putin ei puheessaan millään tavalla arvioinut Ukrainan seikkailun onnistumista, vaikka Minsk II:n tärkeä määräaika koittaa muutaman viikon päästä. Silloin Ukrainan pitäisi saada maiden välinen raja valvontaansa, mikä johtaisi nopeasti "kansantasavaltojen" romahdukseen. Syyriassa peli meni myös syheröiseksi ja siellä Putin aikoi viipyä vain nelisen kuukautta. Jos näistä kummastakaan ei kunniaa saa, niin alkavatko kellot jo soittaa vai vieläkö Putinin annetaan etsiä uusi vihollinen, jota sitten suomitaan ensi joulukuun puheessa?

Reijo Tossavainen

Hyvä blogi ja hyviä kommentteja. Kiitos.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En haluaisi pilata iloanne, mutta myös luottoluokittaja Mody´s joutui nöyrtymään ja toteamaan, että Venäjän talous on vakaassa tilassa. Tästä kertoo Moskovan ja Pietarin luottoluokituksen nostaminen.

Ja ettei tarvitse luulotella, tässä presidentti Putinin koko puhe englanniksi käännettynä http://fi.sputniknews.com/politiikka/20151203/6292...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pilata iloa? Venäjän talouden kuntoon saattaminen on näin Fortumin osakkeenomistajan kannalta hienoa asia. Valtiomme kannalta on ensiarvoista, että Venäjä on vakaa.

Sputnik on pahemman luokan propagandasivusto, jota toimitetaan Moskovassa suomeksi.

Puhe löytyy myös Kreml.ru sivuilta.

http://en.kremlin.ru/events/president/news/50864

Toimituksen poiminnat