Jarmo Koponen

Vihdoinkin YLE

  • Vihdoinkin YLE

Venäjälle on julistettu suru. Lomalaisten kuolema Siinailla on karmea uutinen. Pietarin Pulkovon kentällä omaiset ovat tukeneet toisiaan ja saaneet kriisipisteissä ammattiapua.

Lento-onnettomuudet herättävät voimakkaita tunteita ja erilaisia salaliittoteorioita, joita ei enää ihmettele, koska viime aikoina on todistettu niin matkustajien kaappaaminen mukaan itsemurhaan kuin lentokoneen alas ampuminen Ukrainan yllä ja lentokoneiden mystisiä katoamisia Kaakkois-Aasiassa.

Ei siis ihme, että tapahtuminen yllä leijuu epäilyjen ja salaliittojen varjo. Venäläiset ilmoittivat välittömästi lähettävänsä myös omat turmatutkijansa Egyptiin. Internetissä pohditaan sitä, voisiko Airbusin nopea putoaminen sittenkin johtua sotatoimista Lähi-idässä tai vähintään terroristien iskusta. Blogisti ihmettelee sitä, miksi alueella ylipäätään lentävät siviilit. Eikö MH17 opettanut mitään?

Selityksiä on paljon

Lentokoneen putoamisen syystä on ennenaikaista sanoa yhtään mitään. Ja niin kauan kuin syytä ei ole selvitetty, ei valheen ja vääristelyn läpilyöntiä mediassa mikään estä. Jotkut netissä kommentoivat ovat aidosti kiinnostuneita, toiset kyynisiä ja tiedon turruttamia.

Jokainen voi koettaa tulkita näkemyksensä. Eri asia on se, mitä pitää merkityksellisenä.

YLE on aiemmin nostanut ansiokkaasti esiin keskustelun trollien – tunteisiin vetoavan vääristellyn tiedon ja kommenttipalstojen henkilökohtaisuuksiin menevän kuonan merkityksestä. Uudessa Suomessa on keskusteltu huuhaasta ja Puheenvuoron sietokyvystä.

Vihdoin YLE panostaa näkyvästi tärkeään aiheeseen: bisneksen tekemiseen huuhaalla ja valheilla.

Valehtelu ei ole laitonta, jos valhe ei liity mihinkään rikokseen. Kun media kaiken lisäksi pitää majaansa jossain muualla kuin Suomessa, ei sen toimista voi edes valittaa media-alan itsesäätelyelimelle Julkisen sanan neuvostolle.

https://www.facebook.com/ylekioski/videos/1527583727533074/?fref=nf

Kansalliskonservatiivinen mediakupla

Maailmalla lähinnä huvittavaa liioittelua ja hyvän maun rajoilla pyöriviä julkaisuja on ollut aina. Tunteisiin vetoaminen on vaikuttamisen keino. Hyväksyttävämpää siitä yritetään tehdä vetoamalla siihen, että kaikkea voi tehdä poliittisen korrektiuden rajamailla. 

Yhdysvalloissa käsite syntyi uskonnollisen oikeiston piirissä. Suomessa perussuomalaiset ovat ottaneet käsitteen ohjenuorakseen.

Tuore Niko Pyrhösen väitöskirja kertoo lisää: ”Keskustelupalstoilla puhutaan paljon mediaeliitin salaliitosta. Siis että media nostaa esiin yksittäisiä kaheleita ja leimaa sillä koko puolueen.”

On vaikea sanoa, kuinka nykyään jakautuu median seuraaminen eri puolueiden kesken. Se on selvää, että paljon lukevat lapset lukevat enemmän myös asiallista mediaa. Ehkä sama koskee myös aikuisia.

Suomessa piirit ovat pieniä

Toimittajat ovat omassa maailmassaan eläviä. Aivan kuten poliitikot. Entinen kansanedustaja ja päätoimittaja Reijo Tossavainen on yksi heistä, joka on aiemminkin puhunut  huuhaa-sivustojen puolesta. Blogissaan Tossavainen muistuttaa, että: "Mielestäni jutuillaan Ylen toimittajat syyllistyivät juuri siihen, mistä he syyttävät somea."

Asiat ovat niin kuin ne näyttävät olevan. Ja sitä saa mitä tilaa.

Kirjoitin pari viikkoa sitten, että: ”Olemme tottuneet siihen, että ennemmin tai myöhemmin mikä tahansa vedätys kuitenkin paljastuu.” Imagen blogiini saamani kommentti on paljon puhuva.

"Totta. Näin on käynyt jo Ylen, Hyysärin, Iltapaskan ja muun valtamedian vedätyksen. Paska on haistettu. Suomen valtamedia käy informaatiosotaa suomalaisia vastaan, valehdellen jatkuvasti nato&moku-kiimassaan. Teidän aika on ohi, oi taistolaiset kulttuurimarxilais(tyhjän)toimittajat.

ps. Hauska miten suosittelet ulkomaisia medioita, jotka ovat, yllätys yllätys – juutalaisomisteisia. Ne sylkevät samaa valheellista tietoa kuin HS, Yle, Iltapaska, jne jne..Mikään ei muutu niitä lukemalla, samaa paskaa, eri paketissa."

Eri mieltä saa ja pitää olla

Mauton ja agressiivinen kommentointi panee monen miettimään, kannattaako ottaa kantaa mihinkään. Monet ammattilaisetkin, toimittajat ja tutkijat miettivät sitä, mihin aiheisiin pitää puuttua. Ainoa oikea vastaus on, ettei sellaista aihetta saisi olla, josta ei voida keskustella. 

Mutta kaikkea ei tarvitse sietää.  Vaikka Venäjän suurvalta-asemaa ja etupiiriajattelua voi ymmärtää, voi maan politiikan myös kyseenalaistaa; erilaisia käsityksiä avioliitosta pitää hyväksyä, mutta ei eri mieltä oleminen  oikeuta solvaamaan toista.

Kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, että suomalaiset vihasivustot, epämääräiset vastavalkeat ja erityiset keskusteluryhmät levittävät tietoa, jota on tuotettu useilla kielillä jaettavaksi eri maiden sivustoilla. YLEn selvityksessä mainitun Verkkomedian tarkoitus on ollut selvä, vaikka sivuston päätoimittaja perustelee toimiaan valtamedian haastamisella.

Olisi tosiasioiden kieltämistä olla huomaamatta, että jotkut näkemykset on sovitettu suoraan propagandan myllystä. Tutkimuksia ja selvityksiä tehdään eri maissa.

Kotimainen puoluepolitiikka muuttuu. Kovemmasta kielestä tulee väistämättä valtavirtaa. Lisäksi olen edelleen huolestunut siitä, etteivät nuoremmat kiinnostu entisenkään vertaa Venäjästä. Se on vaarallista. Venäjä on elinehtomme, kaupassa ja ulkopoliittisesti. Kenttää ei voi antaa näille sählääjille, uhkailijoille, järjettömille puheenvuoroille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Jukka Laine

Lentoturmat ovat aina hirvittäviä tragedioita. Saksalaisen perämiehen Andreas Lubitzin todettiin ohjanneen Airbussin vuorta päin, mutta silti salaliittoteorioita esiintyy.

Trollit sopivat huonosti tähän yhteyteen, mutta Ylen kampanja vie median uskottavuutta ja kääntyy itseään vastaan. Ihmiset eivät ole niin tyhmiä, kuin ehkä trollipropagandaa julistavat uskovat.

Annan esimerkin. Jyrki Katainen trollasi vaalivoiton lupaamalla että kaikki saisivat rahansa, kun velkaelvytettäisiin ja sitten velat vain maksetaan takaisin. Kohta kaikki politiikot ovat trollaajia, jotka käyvät informaatiosotaa valheita toistamalla. Näin se kansalaisen silmissä näyttää. Ja toimittajat pääsevät samaan kastiin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Mitä mahtaa olla trolli-propaganda? Trolleja ei voi kiistää kukaan. Kokonaan toinen asia on se, kuka Suomessa on hyödyllinen hölmö.

Aiheesta on kattavasti kirjoittanut suomeksi paitsi YLEn Jessikka Aro myös Hesarin Laura Halminen, joiden kanssa puhuimme trollaamisesta YLE puheessa.

Ohjelmasta kirjoitti mm. Rysky Riiheläinen

http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/2015/04/miten...

http://www.theguardian.com/world/2015/aug/18/woman...

Jukka Laine

Esim. hyvinvointiyhteiskunta on aikamoista disinformaatiosontaa siihen nähden mitä tapahtuu. Jokainen joka jauhaa sitä, on kyllä minusta melkoinen trolli ja propagandan eli valheen levittäjä.

Käyttäjän JuhaHakala kuva
Juha Hakala

Kuuntelin jokin aika sitten tuon YLE Puheen trolli-keskustelun. Oletko itse sitä mieltä, että se meni mallikkaasti? Käsiteltiinkö Ristoa Lappeenrannasta asiallisesti? Studiossa oli viisi suunnilleen toimittajaa ja tyrmäsivät yleisöpuhelun oikean tiedon ja syyttivät sitä Venäjän trollien syöttämäksi propagandaksi. Samalla jompikumpi nuoremmista naispuolisista toimittajista käytti tilaisuutta hyväkseen solvatakseen Paavo Väyrystä. Nythän kuitenkin on niin, että Venäjän rauhanturvajoukot olivat Etelä-Ossetiassa YK:n mandaatilla Georgian hyökätessä. Kyllähän sinä sen tiesit? Tiedäthän nyt? Etkä sanonut mitään?

Ihme huutelua perään, että "Onko kemikalivanoja näkynyt?" ja "Juo Jaffaa".

Menikö niin kuin toimittajilta olisi lupa odottaa? Kenen trollausta tuo oli?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #21

Tämä keskustelu nousee ajoittain esiin ja osoittaa, että Suomessa on aikaa ja kiinnostusta trollata.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Venäjän lentoturvallisuusviranomaiset sanoivat myös lauantai-iltana, että kaikki spekulaatio turman syistä on vielä liian aikaista.

´Venäjän ilmailulaitoksella ei ole tällä haavaa mitään perusteita katsoa, että onnettomuuden syy olisi nimenomaan tekninen vika tai nimenomaan miehistön virhe tai mikä tahansa muu vaikutus. Niin kauan kuin ei ole luotettavaa tietoa onnettomuuden olosuhteista, ei ole mitään järkeä keskustella erilaisista versioista`, ilmoitti Venäjän ilmailulaitos uutistoimisto Ria Novostin mukaan."

http://www.hs.fi/ilta/01112015/a1446266927918

Tapani Lahnakoski

Uutisissa sanottiin, että kone oli hajonnut ilmassa. Samaan suuntaan osoittaa tieto, että yksi ruumis oli löydetty 8 km koneen putoamispaikasta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mainitsit "Mauton ja agressiivinen kommentointi panee monen miettimään, kannattaako ottaa kantaa mihinkään. Monet ammattilaisetkin, toimittajat ja tutkijat miettivät sitä, mihin aiheisiin pitää puuttua. Ainoa oikea vastaus on, ettei sellaista aihetta saisi olla, josta ei voida keskustella.

Mutta kaikkea ei tarvitse sietää."

Tästä olen samaa mieltä. Esitit esimerkkinä saamasi alatyylisen kommentin. Olettaisin kyseisen kommentin tulleen nimettömänä. Omaan kirjoitteluuni kommentointi ei aihepiirin/sisällön osalta vaikuta pätkääkään mutta foorumin valintaan kylläkin: nykyisin pyrin välttelemään niitä julkaisuja jotka sallivat nimimerkin takaa huutelun kun taas suosin vähintäänkin rekisteröimistä vaativia sivustoja. Esimerkiksi täällä US:n puheenvuorossa vierailu on itselleni antoisaa koska eri näkemykset törmäävät suht sivistyneellä tavalla toisiinsa. Jos joku kokee saavansa infoa toisenlaisilla foorumeilla tai niiden tarjoavan hyvän kanavan omien agressioiden purulle niin se on taas hänen oikeutensa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hienoa, että koet Uuden Suomen Puheenvuoron alustaksi, jossa kirjoitat mielelläsi.

Olen kirjoittanut Uuteen Suomeen jo ennen sen ilmestymistä verkkoon.

Jatkan mielelläni.

Esimerkkinä käyttämäni kommentti kertoo kirjoittajastaan paljon.

Samaan tapaan kirjoittavia (ajattelevia) on kaikkialla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hyvä kirjoitus Koposelta.

Kun puhutaan uutismediasta ei mukaan saisi vahingossakaan sotkea näitä mv-, verkko- tai magneettimedioita.
Vaikka itseään uutismediana mainostavat niin eivät ne sitä kuitenkaan ole.

Oikea nimitys on mielipidejulkaisu. Kun sen mieltää on ne helpompi tunkea omaan lokeroonsa.
Kun tarpeeksi monta kertaa julkaisee täysin tietoisesti asioita jotka eivät pidä paikkaansa tai joiden tekemiseen ei ole käytetty jsn:n journalistin oheita niin on aivan selvää mistä noissa julkaisuissa on kyse.

Se että joku Tossavainen mainostaa MV-lehteä on enemmänkin henkilökohtainen tragedia, mutta sinänsä tuo ei yllätä: onhan ko herra itsekin tullut julistaneeksi asioita jotka eivät pidä paikkaansa.

Niin palstoilla jotka mahdollistavat huutelun nimimerkkien takaa kuin nykyisin jossain määrin myös näillä kirjautumista edellytävillä on kyllä nähtävissä yhteisiäkin piirteitä.
Nykyisin kun varsinkin itänaapurin ilosanomaa näytetään levittävän täysin pidikkeettä niin on yllättävää huomata miten yhdenmukaisia noiden eri palstojen viestit ovat ja miten niiden puheenaiheet vaihtelevat samanaikaisesti, ikäänkuin homma olisi johdettua ja suunniteltua. Siinäkin varmasti miettimisen paikka jossa tutkijoilla ja riippumattomalla medialla lienee työsarkaa.

Petteri Hiienkoski

Ylen juttukokonaisuus vastamediasta oli tervetullut. Mielestäni se jäi kuitenkin puolitiehen. Totuttuun tyyliin kysymystä vastamedian saamasta suosiosta ja epäluottamuksesta valtamediaan ei rohjettu avata, saati, että syitä olisi pohdittu syvällisemmin. Itsekritiikki on Ylellekin tunnetusti ollut vaikeaa: vikahan on aina muissa.

Valtamedian ongelma ei nähdäkseni niinkään ole se, ettei jotain aiheita käsiteltäisi. Ongelma on lähinnä se, että aiheita käsitellään yksipuolisesti tietystä näkökulmasta.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sulavasti sinä ohitat sen että valtamedia ei voi levittää huhu-uutisia vaan ollakseen vähemmän 'yksipuolinen'. Blää tuollaiselle tendenssimäiselle suomamalaisen median kyseenalaistamiselle. Suomi on muutenkin pieni ja köyhä maa. MV- antiusiastit eivät vedä kotiinpäin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Olet Petteri omassa blogissasi huolissasi demokratian puolesta mutta sanot, että toimittajien pitäisi avoimesti kertoa puoluekannoistaan. Eikö vaalisalaisuuden avaaminen ole suurempi uhka demokratialle?

Pakko kirjoittaa tänne kun et anna kommentoida omassa blogissasi. Et taida itsekään kovin monipuolisesti sietää kritiikkiä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Toimittajien sidonnaisuuksien paljastaminen? Duunareilla on pienet liksat, päälliköillä isommat.

Vuoden 2003 jälkeen on ollut yksi kuukausi, jona aikana ei ole ollut jossain mediassa yt-neuvotteluja.

Olen saanut yhteydenottoja työttömiltä. Esimerkiksi venäjäntaitoisia toimittajia ei palkata. Ei kielitaitoa mikään syy ole olla palkkaamatta, mutta entinen etu se ei enää ole.

Tietenkin mediamurros vaikuttaa ihmisiin. Ammattitaitoinen journalismi pitää pintansa, vaikka entiseen malliin työskennelleet toimittajat katoavat.

Koulututettava sukupolvi on jo toisenlainen osaajien jengi. Huuhaa-lehtien tekijöitä on aina. Kansan medialukutaito nousee, mutta mitä tehdään nyt vaihtoehtoja lukeville ja äänestäville.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Miltä kuulostaisi :

"Venäläinen matkustajakone putosi alas Siinain erämaahan".

Toimitus palaa asiaan n. vuoden kuluttua kun lopullinen syy lentoturman tutkimuksissa saadaan selville. Toimitus ei spekuloi epävarmoilla oletuksilla.

Näin jos uutisoidaan, lehtitaloissa olivat jatkuvat YT päällä.

Mutta tänään ja loppuviikon otsikoissa huutaa kirkuvin värein, kuka on tienannut mitäkin. Ihanaa verotiedot ovat julkisia.

Tämä taas pitää toimitukset hengissä. Iltalehdillä syksyn paras irtonumeroiden myyntipäivä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tärkeää on ymmärtää, että höpöjournalismia on ollut aina. Se ei ole mikään netti-ilmiö. Amerikkalaisissa supermarketeissa myytiin 1980-luvulla näkyvimmillä paikoilla lehtiä, joiden otsikot olivat pelkästään valeita ufoista tms. Suomessa suorat valheet esimerkiksi Neuvostoliitosta kuuluivat Ylenkin päivittäiseen tarjontaan. Niiden kanssa osattiin silloinkin jotenkin elää.

Kuten sanot, valehtelu mediassa ei lähtökohtaisesti ole rikos. Meitä on niin moneksi. Ihmisillä on aina ollut kova halu elää mielikuvitusmaailmassa, johon realiteetit eivät ulottuisi.

Vapaassa maailmassa monet ovat onnistuneet tekemään valehtelusta hyvän bisneksen. Siihen ei moralisointi välttämättä auta mitään.

Jukka Laine

Jarmo kysyy blogissaan miksi siviililiikenne on sallittua alueilla joilla on sotatoimia. Vastaus on se ettei 9-10 kilometrissä voi ampua alas matkustajakonetta vahingossa tämän nykyhetken teknologialla ja kohteiden tunnistamiskyvyillä. Siihen tarvitaan kalusto, jollaisia ei ole kuin ammattikäytössä. Eli jos siviilikone ammutaan alas korkeuksista, kyseessä on valittu kohde. Ja tietysti ISIS-joukoilla ei tälläistä teknologiaa ole jolla saisi mitään konetta alas korkeuksista. Sitä on vain valtiollisilla tahoilla.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Itse asiassa blogisti kysyi. Minä vaan kerroin venäjäntaitoisena mistä mm. puhutaan.

Keskutelua on arvattavasti monenlaista. Ihmisten suru on päällimmäisenä.

http://www.besttoday.ru/posts/13027.html

http://www.besttoday.ru/subjects/2522.html

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#14

Olet Jukka useassa aiemmassa kommentissasi esittänyt päinvastaista. Eli kertonut Ukrainassa tapahtuneen turman mahdollistamista ohjusvaunun avoimella internetyhteydellä joka antaa mahdollisuuden käyttää ei-ammattimaista flightrdaria maalinosoitukseen.

Ko palvelussa on kuitenkin pahimmillaan 5-10 minuutin viive eikä venäläisten ohjusvaunuissa noita nettiyhteyksiä ole.

Menihän tämä vähän ohi aiheesta mutta on vallan mainio esimerkki siitä miten ohuilla eväillä kansalaisille yritetään tietoisesti syöttää väärää tietoa. Sellaisesta voisi päätellä jo jotain, täällä lännessä.
'Teillä siellä lännessä', kuten itse eräässä kommentissasi mainitsit.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tomi Ketola

Jukka Laineella on kaksi persoonaa ! Sen olen havainnut hänen monessa blogissa ja kommentissa.

Jukka Laine

Ei minulla ole muuta tietoa, kuin mitä sotilasasiantuntijat ovat esittäneet niin Yhdysvalloissa kuin Venäjällä. Vain valtiolliset tahot tai heidän kouluttamat tahot kykenevät ampumaan satoja tuhansia maksavilla ohjuksilla matkustajakoneen alas korkeuksista. Ja se ei ole silloin vahinko nykytekniikalla.

Voit etsiä kommenttejani ja lainata niitä suoraan lähdeviitteineen ystävä hyvä ettei mielikuvitus ala laukata. Flightdar-järjestelmä on vain osoitus siitä, kuinka helppoa on siviilienkin nähdä mikä kone korkeuksissa lentää. Ohjusjärjestelmien tutkat kuten lennonjohtojenkin tutkat taas ottavat vastaan siviilikoneiden transponderien lähettämät signaalit, joten ohjusjärjestelmillä on mahdotonta osua matkustajakoneeseen vahingossa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Antaisin Ylelle tunnustusta myös siitä, että venäjänkielisessä Yle novostissa esiteltiin ansiokkaasti Helsingin Kirjamessujen runsasta venäläisantia, mm. Artemi Troitskia.
Venäläinen kirjailija, toisinajattelija ja kulttuurivaikuttaja Artemi Troitski näkee Venäjän tulevaisuuden synkkänä. Lisäksi hän varoittaa suomalaisia ryhtymästä yhteistyöhön venäläisen ydinvoimayhtiön kanssa. ”Ydinenergiayhteistyö tarkoittaa väistämättä kiristystä ja uhkailua Venäjän taholta”, sanoo Troitski. Tällä lausunnolla hän lyttäsi julmasti maan rakoon meidän maamme suomettuneen energiatalousajattelun. http://yle.fi/uutiset/novosti/
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Toimituksen poiminnat