Jarmo Koponen

Suomi palautti Venäjälle sen oman luun

Kollega Venäjältä otti Facebookissa yhteyttä ja tivasi: Mitä te oikein touhuatte? Miksi duuman puhemiehen matka Suomeen ETY-kokoukseen estettiin?

Miten niin estettiin, vastasin? Krimin pakotteiden vuoksi. Venäjä miehitti voimaa käyttäen Krimin Ukrainasta ja sitä varten on asetettu pakotteita, joihin kuluu matkustusoikeuden rajaaminen venäläisiltä päättäjiltä.

Ymmärrän, toimittaja palautti.

Mitä sitä ihmettelemään

Kuten ystävä toisaalla sanoi, pelaa aina omaa shakkia.

Venäjä olisi voinut halutessaan vaikuttaa päätökseen Wienin pylvässaleissa. Delegaatiosta kuusi on matkustuskiellossa. Toistaiseksi. Ehkä pikemmin Venäjän päätös ja teatraaliset ilmoitukset televisiossa ovat osoitus siitä, että Venäjä haluaa jotain muuta ETYJ:n tilalle.

Siitä on puhuttu jo useamman vuoden ajan.

Venäjältä kuulin myös, että ETY-järjestö on jo melko turha. ”Mistä ETYK:stä voidaan enää puhua Tshekkoslovakian, Neuvostoliiton ja Jugoslavian jaon jälkeen?

Hesarin pääkirjoituksessa todetaan sama asia, jonka kerroin venäläiselle kollegalle. Osallistuminen ei olisi ollut pakotelinjan vastaista, mikäli istunto olisi järjestetty Wienissä.

”Juridiikka oli ajatusta vastaan, diplomatia sen puolesta. Etyj on yhteistyöfoorumi ja Venäjä sen jäsen.”

Suomi varmisteli taustojaan

Maamme linjana on pysyä pakotepolitiikassa keskikastissa.

Ystäväni ja opettajani Arto Luukkasen mielestä Suomen päätös oli käsittämätön. Hän kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossaan:

”Mikä pahinta, näyttää siltä, että päätöksen takana oli jonkinlainen virkamiesmuussi, jossa konsultoitiin ns. asiantuntijoita ja EU:n virkailijoita. Vielä pari viikkoa sitten Suomi oli hakemassa poikkeusta EU:n matkustuskieltoon. Nyt sitten tuli tämä järjetön ilmoitus, että tämä poikkeus ei käy.”

Myös Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ihmettelee Iltalehdessä ulkoministeriön kantaa olla päästämättä pakotelistalla olevia venäläisiä Etyj-kokouksen Helsinkiin.

- Koko Etyjin pointti oli keskustelun ja yhteistyösopimusten kautta purkaa kylmän sodan vastakkainasettelua. Nyt EU ja Suomi eivät enää edes päästä Venäjää sinne, missä keskustelua yritetään käydä, Patomäki sanoo Iltehdelle.

Rohkenen olla eri mieltä

Suomen on annettava Venäjän pelata omaa peliään. Se pitää kiinni oikeudestaan esittää suurvaltaa.

Venäjän EU-politiikan keskeisiin periaatteisiin kuuluu, että se pyrkii välttämään neuvotteluja itseään voimakkaamman ylikansallisen toimijan kanssa. Se haluaa rakentaa suhteitaan hajota ja hallitse periaatteella.

EU on osoittanut vahvuutensa. Euroopan rajat sinetöineellä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksella on pian historiallisen kuriositeetin asema. 

ETYK:n merkitys on muisto vain 

Ylen toimittaja Vesa Toijonen tapasi yhden alkuperäiseen kokoukseen osallistuneista, Saksan silloisen liittokanslerin Helmut Schmidtin. Hänestä suomalaisten mielet valtasi kokouseuforia: Se oli Schmidtin mukaan liioiteltua; Todella suurta liioittelua, mutta täysin ymmärrettävää.

”Euforia oli ymmärrettävää, koska Helsinki oli tuolloin kansainvälinen markkinapaikka. Esimerkiksi juuri Helsingin konferenssin ansiosta saattoivat Saksan liittokansleri ja DDR:n valtion päämies vaihtaa mielipiteitä. Keskusteluja ei käyty vain Honeckerin kanssa, vaan myöskin Neuvostoliiton johdon, Brežnevin ja ulkoministeri Gromykon kanssa. Keskusteluja kävivät myös Gromyko ja Brežnev Fordin ja Kissingerin kanssa. Kaikki keskustelivat kaikkien kanssa. Sitä ei ollut koskaan ennen tapahtunut. Sitä oli tapahtunut vain diplomaattien kesken. Nämä olivat puhuneet YK:ssa omia viisauksiaan, joita kukaan ei noteerannut.”

https://

Meidän suomalaisten pitää isännöidä nämä juhlat kunnialla, mutta muistaa että tässäkään ei ole kyse niin isosta asiasta kuin kansallinen historiankirjoitus antaa ymmärtää.

Mutta toki nyt on hyvä miettiä sitä, mikä on kansalaisjärjestöjen rooli Euroopassa ja laajemminkin. Siinä missä Helsinki oli markkinapaikka 40 vuotta sitten, voi se olla sitä myös tänään. Ihmiset voivat lieventää ja purkaa jännitteitä, joita mielikuvien muokkaajat luovat kansakuntien välille.

Yksi kaikille avoin tilaisuus on Cross-Border Civil Society Dialogue    -   40 Years since Helsinki Final Act
 4.7. Rauhanasemalla Helsingissä. Yhteistyössä mukana tilaisuutta järjestämässä ovat Rauhanliitto, Stete, Vikes, Suomen PEN ja Suomen LSV.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eipä tule mieleen tässä ja nyt lisättävää muuta kuin tämä kuvasarja.
https://www.google.fi/search?q=Helsinki+1975+foto&...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tästä voi ihailla videolta Ahti Karjalaisen kielitaitoa ETYK:n ykkösvaiheen avajaispuheessa:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/11/11/ahti-karja...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

En minä siinä virhettä kuullut ja ääntämys oli intilaisten tasoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tuskinpa puheen kirjoittaja olisi paperille varsinaisia virheitä luonutkaan.

Kari Suomalainen kyllä piirsi Hesariin seuraavaksi aamuksi kuvan, jossa Karjalainen pitää puhetta ja kokousedustajat raapivat päätään todeten: "Oudolta kuulostavaa kieltä tuo suomi."

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #17

Kari Suomalainen tiesi että kun suomalainen puhuu englantia niin se kuullostaa erilaiselta kuin amerikkalaisen puhumana, mahtaako olla samanlaiset vitsit Intiassakin.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Vankka argumentti Karjalaisen kansainvälispoliittisesta asiantuntemuksesta? Mitä kirjoja Juha olet suomentanut englannista? Ahti Karjalainen oli toinen John Maynard Keynesin pääteoksen suomentajista.
Ahti K ei ollut englannin fonetiikan opettaja vaan ulkoministeri. Olisitpa kuullut, miten JY:n ranskanprofessori AS äänsi ranskaa, tai miten Tukholman yliopiston venäjänprofessori Gunnar Gunnarsson puhui venäjää - sekä ääntämyksen että kieliopin ja idiomatiikan osalta. Silti molemmat olivat päteviä virassaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

"Mitä kirjoja Juha olet suomentanut englannista?"

Joitakin olen suomentanut aikoinaan. Äkkisältään löytyi yksi:
http://kuvat2.huuto.net/8/16/25e3517acc69960859e9f...

Karjalaisen englannin ääntämys herätti niin paljon hilpeyttä ja sukeennutti niin paljon erilaisia "tankerovitsejä" niihin aikoihin, että asiasta muistuttaminen tässä blogissa oli vain tiettyä nostalgiaa, kun tuo kansan keskuudessa kierrellyt irvailu pitkälti alkoi juuri tuosta ETYK-puheesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä Etyj-kokous on visainen koe Suomen ulkopoliittiselle johdolle. EU:n jäsenenä Suomen on noudatettava yhteisiä Venäjän pakotepäätöksiä ja niihin liittyviä ”mustia listoja”. Mutta samalla Suomi on Etyj-asiassa ”tuomarin ja lääkärin” roolissa. Esillä ovat myös Ukrainan ja Krimin kysymykset. Mikä oikeudenkäynti se sellainen on, jonne syytetty ei pääse puolustautumaan?
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197752...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Timo Uotila

Se on juuri syy miksi Venäjä keksi syyn olla tulematta Suomeen. Venäjä olisi joutunut ehkä vastailemaan viidenkymmenen kuuden ETYJ kokousedustajamaan kokouksessa esittämiin näkökulmiin euroopan tämänhetkisiin poliittis-sotilaallisiin, talous-ja ympäristö ja ihmisoikeuskysymyksiin.

Venäjän kannalta tilanne ei näytä näiden kysymysten ja "Helsingin Hengen" osalta erityisen hyvin noudatetuilta.

Toisaalta en ikinä usko, että Helsingin kokous muodostuisi jotenkin oikeudenkäynniksi Venäjää vastaan. Pikemminkin päinvastoin. Kokouksen tarkoitus on muistuttaa diplomatian merkityksestä, liennytyksen ja rauhan aikaansaamisesta diplomaattisin keinoin.

Venäjä on ratkaisunsa tehnyt ja uskon, että ETYJ kokouksen boikotointi ei ole Venäjän edun mukaista. Kannattaisi lähettää edes yksi edustaja. Vaikka Venäjän Helsingin suurlähettiläs.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nyt ETYJ:n on helppo saada aikaiseksi yksimielinen Venäjän tuomitseva päätöslauselma. Sitähän Venäjä sitten ETYJ-maana on velvoitettu noudattamaan. ;)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #11.
Arvelet siis, että Venäjä itse asiassa halusi jäädä pois Etyj-kokouksesta. En oikein usko tuohon. Kyllä Venäjä on ollut innokas esittämään näkemyksiään kaikilla mahdollisilla foorumeilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #11.
Arvelet siis, että Venäjä itse asiassa halusi jäädä pois Etyj-kokouksesta. En oikein usko, sillä Venäjä on ollut halukas esittelemään kantojaan kaikilla mahdollisilla foorumeilla.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pääsee kun lähettää sellaiset ihmiset, jotka voivat tulla. Tai järjestetään paikassa jonne kaikki ovat tervetulleita.

Venäläiset ottavat kaiken irti. Kyse on johdonmukaisesta eurooppalaisesta politiikasta, johon Suomi on sitoutunut.

Suomen ulkopoliittinen johto ei ole joutunut tekemään päätöstään yksi, eikä kukaan ole asettanut Venäjää mihinkään hankalaan asemaan.

Venäjä on asettanut itselleen ehtoja, joita se nyt joutuu noudattamaan pyrkien hyödyntämään tilanteensa mielikuvapolitiikalla kuten aina.

Venäjä tekee monia asioita nopeassa järjestyksessä, mutta valmistautuu huolella siirtoihin.

Neuvottelijoina he ovat erinomaisia ja liiketoimissaan kekseliäitä ja härskejä, kuten Rosatomin ydinvoimalahanke Suomessa osoittaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Koponen, #5.
Venäjä todellakin pääsee paikalle, jos valitsee henkilöt, jotka eivät ole "mustalla listalla". Mutta Venäjän kaltaisen suurvallan on vaikea nöyrtyä siihen.

Myönnän, että tilanne on hankala. Saattaa olla, että Suomen kannattaa olla lujana tässä asiassa eikä lepsuilla ja saada taas kerran "suomettuneen" leimaa poskeensa.

Vielä tärkeämpää on olla tiukkana ydinvoimala-asiassa. Venäläismallista bisneskulttuuria ei kerta kaikkiaan saa päästää Suomeen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Väittäisin, että lähettämällä matkustuskieltolistalla olevia ihmisiä Venäjä halusi testata omaa vaikutusvaltaansa Suomessa. Jos Suomi olisi myöntynyt Venäjän tahtoon, niin Venäjä olisi tiennyt omaavansa paljon vaikutusvaltaa suhteessa Suomeen. Kieltäytymällä päästämästä matkustuskieltolistalla olevia ihmisiä maahamme näytimme, että suhteessa Suomeen Venäjä ei aina voi saada kaikkea tahtoaan läpi.

Kuten sanottua, Venäjä olisi voinut koota koko valtuuskuntansa henkilöistä matkustuskieltolistan ulkopuolelta. He eivät tehneet näin ja sen seurauksena Suomelle jäi oman uskottavuutensa vuoksi vain mahdolliseksi kieltää kieltolistalla olevien henkilöiden pääseminen maahamme.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

"Pääsee kun lähettää sellaiset ihmiset, jotka voivat tulla" eli myöntää, että valtion edustuksesta päätetään muissa maissa, vieläpä konglomeraatissa, jota koko ETYJ ei edes tunne.
Täydellinen kasvojen menetys - ja lupaava alku jännityksen lientymiselle?

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

Olen itsekin joutunut aikamoisen löylytyksen kohteeksi niiden venäläisten tuttujeni taholta, jotka täällä asuessaankin katsovat vain venäjänkielisiä uutisia. Pitää vaan osata varautua, kuten Jarmo Koponen vastauksissaan. Vastahyökkäys on paras puolustus, ettei kärrätä yli. Krimistäkin jouduin selkä seinää vasten: Etkö sinä tiedä, että Krimi on historiallisesti aina kuulunut Venäjään? Tiedän sitä historiaa sen verran että Hrutshev lahjoitti sen Ukrainalle, vastasin. Se väittely loppui siihen. Että tällä tavalla. Oman luun palauttaminen oli kiitettävää ja asiallista Jarmo Koponen!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"niiden venäläisten tuttujeni taholta, jotka täällä asuessaankin katsovat vain venäjänkielisiä uutisia."

Mielestäni YLE:n venäjänkieliset uutiset noudattelevat melko tarkkaan samaa linjaa kuin suomenkielisetkin kaikissa asioissa.

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

Tiedoksi, että niin heillä kuin meillä kaapeliTv tuo Russia today uutiset koteihin. Poikkeaa valtion uutisista täällä meillä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #43

Totta tietenkin, mutta RT on englanninkielinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

On ihmeellistä miten pitkiä aikoja Suomessa voi asua venäläisiä ilman että oppii edes suomenkieltä. En tiedä mistä heidän rahasa tulevat, mutta jotenkinhan heidän on elantonsa hankittava. Mitä he täällä tekevät, jos he vain elävät omassa kulttuurissaan ja sulkevat silmänsä ja korvansa kaikelta muulta? En usko, että esim. venäläisvaimon laboratin töillä on voitu hankkia kesämökki Lohjanjärven rannalta. Tiedämmekö me näistä ihmisistä riittävästi?

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Minä olen aina pitänyt Krimiä historiallisesti tataarien maana, mutta kun tarkistin asiaa kaikkitietävästä Wikipediasta, niin aika vilkasta siellä on ollut vuosisatojen saatossa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Krim

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Krimistä on olennaista, että antiikin aikana se oli kreikkalaismaailmaa ja kuuluessaan Byrantiin osa Rooman valtakunnan itäroomalaista osaa eli osaa, joka oli kreikankielistä. Goottien ilmaantuminen liittyy germaaniseen kansainvaellukseen.

Turkinsukuisten kansojen kaaneille Krim tuli, kun kasaarit (jotka juutalaisuskoisina ovat mahdolisesti askenaasijuutalaisten esi-isiä) ulottivat valtansa sinne. Nykyisen Ukrainan kansallistunnusta eli kolmikärkeä (mm. kasatusväline) jo käyttäneet itäslaavihallitsijat (voidaan pitää ukrainalaisten edeltäjinä) tulivat sinne 1000-luvulle mennessä.

Tataarit olivat toinen turkinsukuinen kansa, joka muutti Krimille Mongolivaltakunnan ulotuttua niemimaalle. Osamannivaltakunta (Turkki) tuli Bysantin perinnönhaltijana Krimille, kun valtiasryhmänä olivat tataarit. Faktojen mukaan nykyisellä Venäjällä, se on, Moskovassa 1400-luvlla syntyneellä ruhtinaskunnalla ei ole juurikaan tekemistä Krimin kanssa, ei oikeutta Krimiin. Moskova on johtanut vaatimuksensa Bysantin aikaisemmasta vallasta, koska sen ruhtinaat(kuten Putinkin tähdentää) pitivät itseään

Bysantin hallitsijoiden perillisinä. Osmanniturkkilaiset hallitsivat kuitenkin Bysantilla ollutta valtakuntaa Bysantin kukistuttua. Nillä kansoilla, jotka ovat turkkilaisia, juutalaisuskoisia tai roomalaisvallan aikaisia, on suurempi kotipaikkaoikeus kuin venäläisillä, jotka ovat tulleet vasta 1700-luvun jälkeen tai vasta Neuvostoliiton hallitessa Krimiä. Putin vetoaa Vladimir Suureen, joka on ukrainaksi Volodymyr Suuri ja kuului kolmikärkidynastiaan. Hän ei ollut venäläinen eikä siis kuulunut kaksoiskotkadynastiaan (Moskova).

Toisin kuin Putin esittää, Venäläisillä on vähäisin kotipiakkaoikeus Krimiin. Goottien kieli on sammunut Katariina II ajalla. Tataarinkieltä ja juutalaisidentiteettiä on vielä jäljellä Krimillä syntyneissä. Stalinin karkoitukset kuitenkin merkitsivät syntyperäisten krimiläisten viimeisintä pakkosiirtoa. Pakkosiirtojen historia tulisi myös muistaa Krimnin yhteydessä. Krimiläisten jälkeläiisä elää eri puolilla entistä Neuvostoliittoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Eikös myös Krimin sodassa 1800-luvun puolivälissä pitkälti ollut kyse Sevastopolin laivastotukikohdan hallinnasta ja tataarien asumisoikeudesta?

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson Vastaus kommenttiin #44

Itämaisessa sodassa Iso-Britannia ja Ranska pyrkivät estämään Venäjää saamasta haltuunsa Mustalla merellä olevat strategiset turkkilaistukikohdat ja Bosporin salmet. Liittolaisten menestys sai heidät ulottamaan hyökkäyksen Krimille ja Sevestopolin tukikohtaan.

Krimi oli sillanpääasema Venäjän imperiumin levittämiselle. Ottomaanivaltakunta oli heikentymään päin ja altis ajautumaan Venäjän vasalliksi (Turkki oli analogisessa asemassa kuin Ruotsi oli Itämerellä ollut suuren pohjansodan ja hattujensodan jälkeisenä aikana).

Krimin sota oli taustaltaan imperialistinen sota, jossa Venäjä pyrki palauttamaan Bysantilta perimänsä vallan Ottomaanivaltakunnan alueella, mutta Iso-Britannia ja Ranska halusivat estää Bysantin uudestisyntymisen. Itämainen sota -nimitys vastaa paremmin kuin Krimin sota käydyn sodan luonnetta. Siinä länsivallat onnistuivat tavoitteessaan estää Venäjän imperiumin levittäytymisen Bysantin perinteisille alueille.

Ottomaanien nimellinen ylivalta Krimin kaanikuntaan nähden oli päättynyt vuonna 1774 solmittuun Küçük Kaynarcan sopimukseen, mikä johti siihen, että Katariina Suuri liitti Krimin kaanikunnan Venäjään 1783, jonka jälkeen pyrittiin Krimin venäläistämiseen.

Venäläistämistoimet johtivat tataarien sortoon ja suureen Turkkiin suuntautuneeseen muuttoliikkeeseen. 1860-luvun jälkeen tataareilla ei ollut enää enemmistöasemaa Krimillä.

Myös Pohjois-Kaukasukselta Aleksanteri II:n kaudella pakeni suuria määriä serkessejä: erityisen kuuluisia olivat naiset, joita Turkin ylhäisöhaaremit tavoittelivat. Tämä syntyi jatkoksi aikaisemmalla tataarien harjoittamalle valkoiselle orjakaupalle.

Pohjois-Kaukasuksella ollaan vieläkin katkeria Aleksanteri II:lle laajoista joukkopaoista Turkkiin. Venäjä ei ole vieläkään sallinut pakolaisten jälkeläsiten paluumuuttoa Turkista ja Lähi-idästä Kaukasukselle. Venäläisviha, jonka syy on noilta ajoilta, kytee yhä.

Egyptin ja Syyrian mamelukit (mongolien torjujat 1200-luvulla) olivat Kaukasuksen kansojen jälkeläisiä. Heitä myytiin orjiksi pohjoisesta. Valkoiseksi orjakaupaksi sanotaan 1500--1800 harjoitettua orjakauppaa, jossa vaaleaihoisia ihmisiä kaapattiin Euroopasta ja kuljetettiin Ottomaanivaltakunnan alueelle, myös Pohjois-Afrikkaan. Pietari Suuren rakastajatar, keisarinna Katariina I (saattoi olla jopa suomalainen), kuului valkoisen orjakaupan uhreihin, jonka Pietari Suuri vapautti tataarihaaremista.

Krimin sota alkoi siitä, että Iso-Britannian, Ranskan ja Sardinian tukema Turkki julisti sodan Venäjälle, kun Nikolai I oli miehittänyt Ottomaanivaltakunnan yliherruudessa olleet Moldovan ja Valakian. Venäjä oli vaatinut Turkkia hyväksymään Nikolai I:n ja Venäjän tsaarit Ottomaanivaltakunnan (Turkin) kaikkien kristittyjen suojelijaksi.

Iso-Britannia ja Ranska taas yrittivät estää Venäjää saamasta liiallista vaikutusvaltaa Ottomaanivaltakunnan piirissä. Turkki ei ollut tuolloin kansallisvaltio, vaan monikansallinen imperiumi, joka näytti vajoavan Venäjän länsisuurvaltojen väliseksi ”puskurialueeksi”. Venäjä näytti pyrkineen kohtuuttoman suureen vaikutusvaltaan tuon taantuvan turkkilaisimperiumin alueella. Se alue, jolla nykyisin ovat Israel, palestiinalaisten arabian alue, Jordania ja Syyria, kuului Turkista johdetun valtakunnan piiriin.

Moskovan Venäjä oli 1400-luvulla Bysantin romahtaessa omaksunut viimeisen bysanttilaisen keisarisuvun kaksoiskotkavertauskuvan. Moskovan ruhtinaskunta katsoi olevansa Bysantin aikanaan, Ottomaanien sen jälkeen valtaamien, kristittyjen todellinen haltija.

Roomalaiskatolilaisten (rankalaisten) ja venäläisortodoksien välinen kiista Jeesuksen syntymäkirkon hallinnasta oli taustana Venäjän ja Ranskan välien kiristymiselle. Jerusalemin kysymys oli jo tuolloin ajankohtainen, kuten se on nykyäänkin. Nykyään tilanteeseen on tullut lisäväriä juutalaisvaltion synty ja alueen palestiinalaisarabien nationalismi ja islamin herätysliikkeet.

Jari Rauhala

Asiassa on useita puolia. Mandaatti millä poliitikot ovat olleet murenee entisestään, mandaatti mikä lehdistöllä on myös jo murenemassa ja molemmat ihan aiheesta.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Teija Tiilikainen:

Mielestäni tämä maahantulokielto ei ole iso asia. Se on sen sijaan iso asia, että Venäjä on merkittävällä tavalla rikkonut yhteisiä kansainvälisiä sääntöjä, ja tämän takia EU on asettanut pakotteet, kertoo Tiilikainen ja nostaa esille Venäjän toimet Ukrainan kriisissä.

– Tässä on hieman se maku, että yritetään tehdä Suomesta ja EU:sta syyllistä tähän tilanteeseen.

Tiilikaisen mukaan on toki harmillista, että Venäjä ei pääse osallistumaan yhteiseen Etyj-kokoukseen. Pakotepolitiikassa Euroopan on silti pakko pitää yhtenäistä linjaa, jos halutaan pakotteiden olevan uskottavia ja tehokkaita.

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/etyk-koh...

Jouko Helenius

Naryshkin piti suomalaisille äsken luennon historiasta. Todella seikkaperäinen. Halusi kertoa selvästi, että Suomi oli kerran osa Venäjää. Ja mitenkähän oli oikein sen tunnustamisen kanssa itse asiassa?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Naryshkin piti suomalaisille äsken luennon historiasta.-niin piti,siirtomaaherran asenteella,alempiaan kohtaan,,tyypillistä neuvosto/venäjä imperialismia härskeimmillään !

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja tuollainen kaveri olisi vielä pitänyt päästää Suomeen. Ei ole varmaan vieläkään näytetty hänelle riittävän selkeästi "kaapin paikkaa".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Isolle maalle ei näytetä kaapin paikkaa. Vahinko vain, että naapurissa kaikki on aivopesty ja uskovat maan johtoon enemmän kuin meillä koskaan on uskottu, ehkä Kekkoseen aikanaan enemmän kuin nykyisiin vallanpitäjiin.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen Vastaus kommenttiin #25

"Vahinko vain, että naapurissa kaikki on aivopesty ja uskovat maan johtoon enemmän kuin meillä koskaan on uskottu...."

Jos tuo usko ja luottamus johtoon katoaa, niin muutos voi olla todella raju.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kai myös Naryshkin tietää, että "Lenin lahjoitti itsenäisyyden Suomelle", joten valittakoot sinnepäin...

Jouko Helenius

Naryshkin piti suomalaisille äsken luennon historiasta. Todella seikkaperäinen. Halusi kertoa selvästi, että Suomi oli kerran osa Venäjää. Ja mitenkähän oli oikein sen tunnustamisen kanssa itse asiassa?

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Eikö se UKK jo vuoden 1975 avajaispuheessaan puhunut jotain onanoivasta ETYK-kokouksesta ("as we have onanously come to this meeting"). Tiedä sitten oliko metafora kokouksen älyllisestä saavutuksista tai sitten itse asiasta. Historiankirjoitus ei ole selventänyt tätä seikkaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Aivan järkyttävän typerää on takertua johonkin matkustus"määräykseen" kun kyse on ETYJ-vuosijuhlasta, jossa nimenomaan oli tarkoitus liennyttää idän ja lännen tulehtuneita välejä. Nyt suomalaisten järjestämänä liennytyksestä tuleekin sotaan lietsomista.

Mitä ihmeen väliä on sillä, onko joku jollain listalla olija fyysisesti missäkin? Ei yhtään mitään, kun neuvotteluja rauhasta käydään – tai piti käydä.

Faktisesti estettiin ja vähintaan hankaloitettiin toisen ison osapuolen osallistumista liennytystilaisuuteen johonkin naurettavaan EU:n yhteisesti pyyhkimään vessapaperiin vedoten.

EU Suomi kärkenään tuhrasi perusteellisesti ja mahdollisesti kohtalokkaastikin rauhan mahdollisuuden ja ehkä tulevaisuutensakin – ja varsinkin "rauhan unioni" -epiteettinsä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Naryshkinin aikaisempiin puheisiin viitaten on aivan oikein että Suomi estää sellaisen suomensyöjän maahantulon. Myös sellaisessa tapauksessa jossa se ei EU:lle kuuluisi.
Vastaavia henkilöitä löytyy venäläispoliitikkojen joukosta lisää. Unionin pakotelistojen ulkopuolelta. Saa nähdä kykeneekö Suomi itsenäisesti torppaamaan näiden saapumiset tulevaisuudessa.

Nyt naryshkinin pääsyn salliminen olisi ollut kannanotto Venäjän puolesta länsimaiden pakotteita vastaan. Se olisi ollut niin kaukana puolueettomuudesta kuin olla voi.

Käyttäjän ErkkiVainionp kuva
Erkki Vainionpää

Minusta olisi hyvä, jos Venäjältä tulisi mahdollisimman suuri ja arvovaltainen delegaatio kuulemaan, mitä eurooppalainen yhteisö ajattelee Venäjän toimista Ukrainassa. ETYK 1975 ja Helsingin henki pyrki kunnioittamaan rauhanpyrkimyksiä ja kansojen itsemääräämisoikeutta. Lisäksi ETYK-päätösasiakirjan tärkeimpiä kohtia oli rajojen vain rauhanomainen muuttaminen sopimalla ja neuvottelemalla. Venäjä on kyllä loukannut perusteita Krimin miehityksellä ja Itä-Ukrainan separatismia tukemalla ja siten Ukrainan sisäisiin asioihin sekaantumisella.

Käyttäjän TimoHnninen kuva
Timo Hänninen

Jessus!
Pyydetään maailmanlaajuinen konfrenssi käsittelemään mm. Ukrainan tilannetta. Ainoat, jotka voisivat vähän valaista asiaa, suljetaan pois, koska EU niin haluaa.
Tuleekohan tästä summitista jonkunlainen kaikkia sitova loppulauselma?
Kaikkien ääniä ja ajatuksia ei tälläm tavalla saada selville.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tarkoitat kai "ainoat, jotka asiaa pimittävät,..."?

Janne Pohjala

Tällä varmistettiin että tämän kokouksen päätökset eivät sido Venäjää. Eivät sido myöskään niitä maita, jotka päättävät irtaantua ETYJ:istä tämän seurauksena.

Eikä jatkossa mahdollisesti ole enään yhtään elintä joka voisi yksinään päättää mistään. ETYJ ampui juuri itseään pistollilla otsaan. Siitä tuli samalla kertaa tarpeeton ja hyödytön.

Ukraianssa on kohta Itäisen Euroopan rauhanjärjestö ja sen rauhanturvaajat vastaan läntisen euroopan Kanervat. Hukkaan meni sekin vähä mitä oli jäljellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Visakysymys, Janne:

Mihin Itäisen Euroopan rauhanjärjestöön kuuluvat Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tshekki, Slovakia, Unkari, Romania, Bulgaria, Slovenia, Kroatia ja Albania?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

ETYK:stä alkoi itäeuroopan vapautuminen kommunismin kahleista, nyt kuulutaan jo Natoon ja voin vain kuvitella entisen Varsovan liiton maitten kansalaisten hyvää oloa tästä kehityksestä. me emme osaa arvostaa, kun mahorkan ja kaalin tuoksu ja niitten aiheuttaja poistuu maisemista.
Mikä vika siinä ydinvoimalassa on, mutta ei näissä silovikeissä lausuntoineen demokratiasta ja parlamentarismista? Tämäkin päivän näki, että vasemmistolaisin puolue Vl, SKDL:n klooni kieltää oppi-isien invaasion vaarallisena (Ydinvoimala), jota tukee tankeroenglantia suoltava Satu Hassi. Nyt voidaan vihdoin todeta, vaaran vuodet ovat ohi, metsäkorsut kylmenneet.
Vielä piti kokasta Unionin heikointa lenkkiä tällä näytelmällä, täytyy myöntää varsin röyhkeä temppu manipulaattorien kuninkaalta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kaikkein kuvaavinta koko keskustelussa onkin miten nämä ipulaiset sun muut olisivat enenmmän kuin halukkaita sallimaan venäläisille sellaisia etuoikeuksia ja poikkeuksia joita ei muiden maiden kansalaisille missään tilanteessa edes voisi kuvitella annettavan.

Ne ovat jo ajat sitten uhranneet puolueettomuuden Venäjän kuvitellun etuoikeuden alttarille.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

@jarmokoponen

Jaakko Iloniemi: "Suurin yllätys oli se, että Venäjä oli laittanut delegaatioon ihmisiä, jotka ovat matkustuskiellossa." #Etyj @yleuutiset

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei tuo todellakaan juuri osoita kunnioitusta Etykin periaatteita kohtaan, että anschluss-politiikan kärkihahmoja ehdotetaan vieraaksi ja 'neuvottelijoiksi'. Voi muuten olla tämän Naryshkinin ym. uusbobrikovien oman koskemattomuudenkin kannalta ihan hyvä etteivät uusstalinistiputinistis-zhirinovskilaiset pakotteenalaisroistot päässeet maahan "neuvottelemaan" tyyliinsä joka on tuttu paitsi Putinin myös Milosevicin ja Hitlerinkin taktiikka-arsenaalista... Puheet ovat kauniita ja vakuuttavat kuin Chamberlainin aikoinaan, mutta muistaa sopii, että Putinin - Duginin opin mukaan tsaarin Venäjään ja Neuvostoliittoon joskus kuuluneet 'vanhat venäläisalueet' tulee ennen pitkää palauttaa valtakuntaan, kuten Krim, Etelä-Ossetia, Abhasia ym. on jo palautettukin, ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin#Vaiku...

Venäjä on harjoitellut maaliskuussa 2015 Ahvenanmaan palauttamista isovenäläisen valtakunnan rajojen sisälle, missä se oli yli sata vuotta 1809 - 1917, niin kuin Helsinkikin. Maaliskuussa 2015 harjoiteltiin maamme 'vapauttamista' melko massiivisesti myös itäisemmällä alkuperäisen itsenäisen Suomineidon alueella Alakurtissa, siellä Sallan Kuusamon ja Korvatunturin seuduilla, http://yle.fi/uutiset/suomen_rajalla_oleva_venalai... - Kesäkuussa 2015 Venäjän federaation pienet vihreät uusstalinistipartisaanit harjoittelivat Kotkan edustalla alkuperäisen itsenäisen Suomineidon Suursaaressa maihinnousua suomalaiselle maaperälle todella provosoivasti, levitellen nettivideoita rauhanrikoksistaan ja kulttuurihistoriallisen Kasinon tilojen tärvelystä. Vuonna 2014 Putin itse johti Viipurin Perkjärvellä suuria "puolustus"harjoituksia ilmeisesti tynkä-Suomen hyökkäystä vastaan, ks. http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886609631...

Että ihan olisivat tulleet "neuvottelemaan" - tyyliinsä joka on tuttu paitsi Putinin myös Milosevicin ja Hitlerinkin taktiikka-arsenaalista... Puheet ovat kauniita ja vakuuttavat sinisilmäisimmät kuin Chamberlainin aikoinaan, mutta muistaa sopii että neuvottelu noiden kanssa on kuin menisi puolitiehen vastaan kun piru ehdottaa että annapas pikkusormen jälkeen toinenkin ja sitten jos pantaisiin teippiä suulle ettet pääse huutamaan apua jos meille tulee erimielisyyttä kun olet noin itsepäinen etkä luovu suosiolla noista oikeuksistasi ja...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Helsingissä oli tarkoitus tavata. Ei esittää uhkavaatimuksia.

Kannattaa katsoa, mitä ministeri Jaakko Iloniemi sanoi Päivän kasvossa. "Oli yllätys, että Venäjä pani kokoon delegaation, jonka jotkut jäsenet olivat kieltolistalla...Ei kyseessä ole mikään huippukokous."

http://areena.yle.fi/1-2448950

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Laitan tähän saman kommentin, jonka kirjoitin Heinäluoman lausunnosta:

Venäjä sai sen mitä halusikin eli ei tarvinnut sen edustajien tulla ETYJ -kokoukseen haukuttaviksi Krimin / Ukrainan tilanteen takia. Olisi kuvitellut Heinäluomankin tuon tajunneen, mutta ei näköjään ...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Hyvä kirjoitus Jarmo! Ja kommentit myös viime päivien puheenvuoroista! Etyjin juhlameeting ei siis ole paikka, jossa ketään tuomitaan tai päätöksiä tehdään. Kertokaa ny viisaat erimieltä olevat, mistä siellä edes voitaisiin neuvotella, kun Venäjä ei edes myönnä olevansa Ukrainassa???

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitähän tuosta olisi seurannut, jos Suomi olisi hyväksynyt Venäjän osin matkustuskiellossa olevan delegaation tulon Helsinkiin ?

Asian ydin on Venäjän oma nationalistinen käytös, jota suomalaisista SDP:n Tuomioja ja Heinäluoma näyttävät ymmärtävän varsin vinksahtaneesti Suomen oman aseman lähtökohdin.

Suomi ei nyt astunut Venäjän asettamaan ansaan ja kyllä Venäjän päättäjät tämän osasivat ennakoida kootessaan nimiä ETYJ:n 40 vuotisjuhlien nimilistaan.

Asiahan esitetään Venäjän tiedotusvälineissä Venäjän kansalle valossa, että läntiset maat ovat oikeudettomasti sortamassa ja eristämässä Venäjää unohtamalla samalla tapahtumat Ukrainassa viimeisen vain kahden vuoden aikana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Bäckmannin eilinen blogi ampuu aika kovilla:

"Suomi on yrittänyt repäistä Venäjän irti kansainvälisestä yhteistöstä ja tuonut sodanvaaran konkreettisemmin lähemmäksi. Jos sota syttyy, Niinistön-Soinin sikamainen temppu, Etyj:n murskaaminen, kyllä muistetaan eräänä sodan syynä (casus belli)."

http://kohudosentti.blogspot.fi/

Tuo lainaus oli vain pieni osa julkaistua tekstiä, joka on TV:n kautta haastattelussa kerrottu venäläiselle yleisölle. Kehotan lukemaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On ihan mahdollista, että jotkut venäläiset pitivät dosenttia jonkinlaisena Suomen asioiden tuntijana ja satsasivat Soiniin vielä muutama viikko sitten:

http://kohudosentti.blogspot.fi/2015/06/uusi-konse...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Samaisessa blogistossa hän puolestaan parisen kuukautta aiemmin vertasi Tuomiojaa ulkoministeri Erkkoon talvisodan syttyessä. Tuossa uudessa blogimerkinnnässä hän kehuu Tuomiojaa siitä, että tämä oli suhtautunut kielteisesti uusiin Venäjä-pakotteisiin.

Toimituksen poiminnat