Jarmo Koponen

Venäjä on suhteellisen kaukana

  • Venäjä on suhteellisen kaukana

Eurooppalaisen mittapuun mukaan maanosamme merkittävin maa elää kaksoisroolissa. Samaan aikaan kun se on monien mahdollisuuksien manner, Venäjä on kiistämättä yksi osapuoli Itä-Ukrainan sodassa. Separatistien menestys on täysin riippuvainen Venäjästä. 

Venäjällä yksilön merkitys on ihan toisella tasolla kuin muualla Euroopassa. Sodan oloissa erityisyyttä halutaan korostaa. Yhteen muottiin valettua kansakuntaa ei enää ole ja tuskin tuleekaan.

Venäjällä innovoidaan valtavasti netissä. Vaikka pääministeri Dmitri Medvedevin tarmokkuus somessa on teillä tietämättömillä ja monet alojensa parhaimpiin kuuluvat ovat pakanneet matkalaukkunsa, vain vilkaisu venäjänkieliseen tarjontaan osoittaa, että kaikki uusimmat sovellukset ovat ulottuvilla. Tuskin kukaan osaa ennustaa missä ollaan vuoden päästä.

Isossa maassa kaikki on kuitenkin suhteellisempaa kuin Suomessa. Yhtä pelien kehittäjää ei ehditä samalla tavalla nostaa julkisuuteen. Tilauksesta ja ilmankin kirjoitetaan enemmän puolustusteollisuuden merkityksestä.

Elinkeinoministerin taakkana Rosatom   

Meillä suomalaisille on paljon nieleskeltävää omien poliitikkojemme päätösten kanssa. Rosatomin tulossa ydinaseteollisuutensa kanssa yhdeksi suomalaisen energiateollisuuden toimijaksi riittää selitettävää monille sukupolville.

Tuore elinkeinoministerimme Olli Rehn (kesk.) joutuu päällimmäisenä miettimään, miten sanansa sovittaa. Viime syksynä uutisoitiin, että  Rehnin mukaan Fennovoiman ydinvoimalahanketta on nyt katsottava tarkemmin Rosatomin valossa.

”Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus. Yhtiö on tiukasti Venäjän johdon poliittisessa ohjauksessa oleva taloudellinen toimija, Rehn bloggaa.”

Viikolla on tweetattu ahkerasti Rehnin Vihreälle langalle antamasta haastattelusta. Rehn on edelleen epäilyjensä kannalla.

”Olen edelleen sitä mieltä. Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoshankkeeseen liittyy piirteitä, jotka ovat ongelmallisia Suomen kannalta. Yksi näistä on yhtiön omistajuus.”

Vuosi sitten Rehn muistutti lukijoitaan, siitä että Euroopan parlamentti kehotti päätöslauselmassaan jäsenvaltioita perumaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset. Syynä ovat Venäjän voimatoimet Ukrainassa.

Rehnillä ei ole mitään hävettävää antamissaan lausunnoissa. EU:n sisäpiirissäkään hänellä ei ole ollut sen enempää kuin kenelläkään muullakaan tietoa Venäjästä ja sen politiikan aiheuttamista myllerryksistä.

Latvia lähempänä Venäjää

Baltiasta kuuluu Euroopan unionin kokonaisuuden kannalta myönteinen uutinen siksi, että Latvian presidentiksi on valittu venäläissukujuuret omaava presidentti.  Latviassa presidentin valitsee maan parlamentti. Yksi Raimond Vejonisin vastaehdokkaista ehdotti muun muassa rajoituksia venäjänkielen käyttöön Latviassa.

Somessa on naurattanut Vejonisin  valintansa jälkeen tokaisema: ensiksi on otettava ryyppy. Kyse oli mineraalivedestä.

Vuonna 1966 Pihkovan alueella syntynyt presidentti on sitä mieltä, että Venäjän kanssa on pyrittävä rakentavaan vuoropuheluun, jos Minskin sopimuksen mukaisesti asevoiman käytöstä luovutaan ja Venäjän sekä Ukrainan välille saadaan aikaiseksi aito neuvotteluilmapiiri.

Korostamatta kielikysymystä, on selvää että Latvian presidentillä voi olla merkittävä rooli liennyttäjänä aitona Venäjän näkemysten ymmärtäjänä. Venäjä on pyrkinyt osoittamaan teoillaankin sen, että se pystyy halutessaan suojelemaan maanmiehiään entisen Neuvostoliiton alueella. Latvian väestöstä venäjänkielisiä on noin 40 prosenttia.

Venäjän media on arvioinut Latvian uutta presidenttiä käytännönläheiseksi poliitikoksi. Vejonis on Naton kannattaja, mutta ei Venäjää vastaan. Näkemykselle toivoisi sijaa Suomessakin. Ihan niin kuin sillekin, että masentavien sotauutisten lomassa voisimme useammin lukea suomalaisista menestystarinoista Venäjän huikeilla markkinoilla.

Eikö olisi hienoa lukea läpimurrosta jossain Venäjällä? Jos ei Moskovassa niin Jekaterinburgissa. Siperialaiskaupunki on kaukana, paitsi internetissä.

PS. Minua kiinnostaneita uutisia kuluneella viikolla ovat tietenkin olleet myös Blatterin ero Putinin tuesta huolimatta; Venäjän ulkoministeriön kömpelösti puolustelema EU:n poliitikkojen mustalista ja liberaalin radioasema Eho Moskvyn uusi toimituspolitiikka, joka estää suosittujen blogistien julkaisun sen sivuilla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjän kanssa tehdään tiukasti yhteistyötä. Antti kirjasi oivasti Puheenvuorossaan. Energiapolitiikan linjaukset ovat vuosikymmenten projekteja.

"Nämä ovat suomalaisen energiapolitiikan tulevaisuuden kannalta merkittäviä päiviä, sillä Fortumin suorittaessa oman roolinsa Rosatomin käsikirjoituksen mukaisesti siitä tulee henkilöstön koostumuksen perusteella valtaosaltaan venäläinen yhtiö. Eilen julkistettu tutkimuskeskus – joka perustetaan samaan aikaan kun Suomessa harjoitettua tutkimus- ja kehitystoimintaa ollaan yleisesti supistamassa – on vain piste i:n päällä tuohon isoon kuvioon verrattuna."

http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hakalan Pekka kävi tutustumassa Venäjällä ydinvoimateollisuuteen.

"Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Katastrofi alkaa painua historiaan.

Rosatomin kansainvälisestä toiminnasta vastaava varapääjohtaja Kirill Komarov sanoi Atomexpon tiedotustilaisuudessa Moskovassa, että hänen mukaansa oli tärkeintä, ettei Venäjä lopettanut ydinvoiman kehittämistä Tšernobylin jälkeen."

http://www.hs.fi/paivanlehti/05062015/a1433391531029

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän aggressio tekee yhteistyön sen kanssa vaikeaksi, sanoo Vejonis virolaisen Postimees-lehden mukaan.

http://maailm.postimees.ee/3213173/lati-varskeltva...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Aivan. Arvioon on helppo yhtyä. Venäjä on kuitenkin niin laaja manner, etteivät ruohonjuuritason yhteydet katoa, vaikka maan julkisuuspolitiikka on kovin toisenlaista kuin hyvältä naapurilta edellyttäisi.

Kiinnostavaa nähdä miten Aalto-yliopistossa opiskelevat venäläiset löytävät paikkansa. Kuppila seuranani on usein sekä venäläisiä että kiinalaisia opiskelijoita.

Suomi satsaa opiskelijavaihtoon, mutta moni tulee ihan omin nokkineen meidän oppilaitoksiin. Ja hyvä niin.

Käyttäjän EeroMatero kuva
Eero Matero

Mistä tässä Eho Moskvyn tapauksessa on oikein kysymys?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Eho Moskvyn alasajosta kenties. Kerron kun saan enemmän tietoa.

Kirjoittajista Boris Akunin ja Andrey Malgyn ovat kertoneet itse, ettei heidän blogejaan enää julkaista. http://besttoday.ru/subjects/2346.html

(Täsmennän, että kirjailijat ovat itse pyytäneet, ettei heidän tekstejään linkattaisi Eho Moskvyn sivuilla. Kyse on keskustelun villiintymisestä, trolleista ja lukijoiden kalastelusta.)

Eho Moskvylla on ollut käytäntönä, että tunnettujen kirjoittajien blogit ilmestyvät paitsi kirjoittajien omilla sivuilla myös radioaseman sivustolla. Tkeniikka hoitaa url:n automaattisesti.

Sama käytäntö on ollut myös Uudella Suomella.

Toimitukselliseksi materiaalit ovat tulleet, kun niitä on käsitelty toimituksessa. Tehty ns. nostoja uutisiksi. Venäjällä ihan niin kuin muuallakin edelleen postitus on ollut suosittua.

Lehtitaloissa on iät ja ajat maksettu sen mukaan kuinka hyvin jutut tuottavat. Ehon monipuoliset nettisivut ovat liberaalin yleisönsä mieleen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sovitaan sitten. että kun Mariupoli on vallattu, kaikki tulevat pilvilinnoistaan pois ja hyväksyvät Venäjän taantumisen typerään uhitteluun maailmanvallasta ja siten ulos siitä oalitioasta , joka tosissaan yrittää rauhoittaa kyteviä kriisipesäkkeitä. Eihän se ole osallistunut ennenkään mihinkään hyväntekeväisyyteen, josta esimerkkinä voidaan mainita Ebola-case taannoin. Tai Nepal, israelilaisetkin oli siellä etsintäryhmien kautta osallistumassa maailman tuskaan.
Ymmärrän Jarmon asenteen ja olen aina ollut lähes täydellisesti samaa mieltä, mutta ... nyt näyttää pahalta. Henkilökohtaisesti totean :helvettiin koko rumilus.
Ps En ihmettelisi, josko Blatter hakisi turvapaikkaa Putinilta. kaksi kääpiötä , jota naurattaa massiivinen Depardieu, discoa pyörittää Eetu Snoukka.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjän ymmärtäjiltä unohtuu usein monta historia. Alpo Rusin selkeästä kirjoituksesta: "Saksassa pidetään viikonvaihteessa G7-kokous ilman Venäjää. Saksassa monet vaikutusvaltaiset demaripoliitikot ovat toivoneet, että ´Venäjää ei eristetä´. Liittokansleri Angela Merkel on korostanut, että G7-ryhmä nojautuu oikeusvaltion ja demokratian periaatteille, eikä ryhmäässä voi olla maita, jotka muuttavat voimalla rajoja. Toisaalta Merkel korostaa, että monia maailman kriisejä ei voida ratkoa ilman Venäjää. Putin tietää tämän. Hän kokoaa samaan aikaan yhteen Shanghain sopimusjärjestöä (SCO), joka on eräänlainen ´Euraasian Nato´, ja toteuttaa muutoinkin tiivistä kansainvälistä diplomaattista kanssakäymistä. Venäjä ei ole eristetty, vaan se haluaa luoda ´uutta maailmanjärjestystä´."

http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19643...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjän sulkeutuminen ja erityisyys on sille luonteenomaista. Itse asiassa minkään maan turvallisuudesta vastaavat viranomaiset eivät ole yhtään sen avoimempia kuin mitä yhteiskunta niiltä vaatii.

Jorma Virtanen

Odotat menestystarinoita Venäjän huikeilla markkinoilla. Etkö Jarmo näe, että moraalillakin on sijansa kaupankäynnissä. Venäjä anasti Georgian kaksi maakuntaa ja Ukrainalta Krimin, ja se on uhkaillut naapureitaan ydinaseiden käytöllä. Minusta tässä on riittävästi syytä Venäjän laajempaan eristämiseen muun kaupankäynnissä, kansainvälisessä urheilussa ja monilla muillakin aloilla. Menestyminen Venäjän markkinoilla merkitsisi sitä, että kaikki sen synnit annetaan anteeksi.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Vielä hurjempaa voi olla tulossa kun Venäjän katsoo olevansa moraalisesti oikeutettu maailman johtoon. Toinen maailmanjärjestys on heidän. Talous sopuutuu ja energianvienti vetää.

Kyse ei ole mistään poliittisesta järjestelmästä vaan vuosine määrätietoisesta valmistautumisesta. Diplomaatit on kuolutettu, seuraavat sukupolvet valmiina. Ristiriidat painavat; Venäjän on saanut lyötyä kiilaa länsieurooplaisten vaikuttajien mieliin. Entisen Neuvostoliiton alueella tuetaan Euraasiaa. Riittävästi, jotta poliittinen Putinin talousliitto voidaan rakentaa väkisin.

Putin ei ole lähdössä mihinkään. Ei ainakaan järjestelmällisesti peräytyen. Hän haluaa elää niin jalkapallojoukkueet omistavat miljrdöörit ja johtaa valtaa ydinasevaltiota.

Wienissä kokoontui tanssiva kongressi 200 vuotta sitten. Venäjän asema parantui Napoleonin jälkeen.

[Kongressi vahvisti Puolan jo tapahtuneen jaon Venäjän, Itävallan ja Preussin kesken.[5] Korvauksena Venäjälle luovuttamastaan Suomesta Ruotsi sai aikaisemmin Tanskalle kuuluneen Norjan. Ranska sai pitää osan vallankumoussotien valloituksista, muun muassa Savoijin ja Avignonin. Ranskaa ympäröiviä valtioita pyrittiin vahvistamaan, joten suurvallaksi noussut Preussi sai lisää alueita Saksan länsiosista ja Hollantiin liitettiin nykyisen Belgian alue. Itävalta sai lisäalueita Pohjois-Italiasta ja osa Ranskan siirtomaista annettiin Isolle-Britannialle.]

Lana Kortie

Jarmo Koponen, voisitteko ystävällisesti kertoa meille kuinka
TIETOJA VÄÄRISTELEVÄ EU on ollut?
Kuinka paljon unelmia EU on vienyt suomalaisilta. Ja mitä IHMISOIKEUKSIEN RIKKOMISIA tuo EU:n ja USA:n vapaakaupan sopimus, jota on hyväksytty kysymättäkään kansaa.
Millaiset ovat hormonilihan, gmo:n vaikutukset suomalasiin ja varsinkin ihmisalkioihin?
Suomessa EI OLE EDES IHMISOIKEUKSIEN TUOMIOISTUINTA.
Miksi suomen talous on romahtanut EU:ssa? Ja
mitä ihmisten omaisuuksille tapahtuu Suomen ulosoton yhteydessä?

Ja että kaiken lisäksi EU ON MUUTTUMASSA PAHAKSI DIKTATUURIKSI ->
http://www.kymensanomat.fi/Online/2015/05/19/Kolum...

Ja miksi aina puhutaan Venäjästä, kun on erittäin tärkeä alkaa puhua suomen omista ongelmista?

Toivon että luette vielä
VALHEPROPAGANDALLA VENÄJÄSTÄ -> KOUKKUUN JA LOUKKUUN
http://lanakortie.puheenvuoro.uusisuomi.fi/169938-...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erikoisia asioita on menossa. Minäkin odotan kiinnostuneena lisää tietoa Blatterin ja Putinin suhteista ja jalkapallokisojen kohtalosta.

Toivoisin myös kuulevani lisää Fennovoiman ydinvoimalan tilauksen taustoista. Onko Yhtenäinen Venäjä todellakin Kokoomuksen "veljespuolue"?

Entä sitten tuo musta lista ja Heidi Haavisto?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Talous sopeutuu ja energianvienti vetää."

Ydinvoimaloista Venäjälle näyttää todellakin olevan tulossa vientikauppoja. Entä muut vientiartikkelit?
- öljyn ja kaasun hinta pysyttelee matalalla näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa
- lännen sanktiot estävät uusien hiilivetyesiintymien käyttöönoton, samoin luotonannon investointeihin
- onko asekaupalle enää vientinäkymiä suurten ostajamaiden suistuttua sisällissotiin?
- jotakin muuta, mitä maailma haluaa ostaa juuri Venäjältä?

Eräiden arvioiden mukaan Venäjällä on valuuttavarantoja, jotka riittävät noin pariksi vuodeksi; kassakirstun pohja alkaa paistaa ehkä n. 2017.

Mitä talouden sopeutuminen varsinaisesti tarkoittaa näissä oloissa?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tilastoja tutkimalla nähdään tapahtunut. Kansainväliset rahan liikkeet kertovat varmaan vihkiytyneille paljon enemmän kuin julkisuudessa on ikinä mahdollista selvittää päivän tilanteesta.

Energiaratkaisujen osalta Venäjän merkitys ilmeisesti vain laskee. Mutta vaihtoehtoja punnitaan eikä ruohonjuuritason kekseliäisyydestä ole ollut maassa pulaa.

Toisin kuin Neuvostoliiton hajotessa, Venäjä ei taida houkutella asiantuntijoita, mutta aina on ihmisiä joille haasteet ovat elämä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Ohessa Venediktovin kirje hermostuneille. Kyse on haastatteluista ja vieraiden kutsumisesta radio-ohjelmiin.

Pääpiirteissään radioaseman päätoimittajan vastauksesta käy ilmi, että vieraita kutsutaan vastakin hänen luvallaan.

Toimittajat ehdottavat vieraita, päätoimittaja päättää.

Anteeksipyyntönsä myötä Venediktov toivoo, että blogiensa julkaisun estäneet kirjoittajat voisivat harkita palaavansa Eho Moskvy -sivustolle.

(Eho Moskvy on toistaiseksi pitänyt maineensa monipuolisena tiedonlähteenä. Se kuuluu Gazprom mediaan ja luonnolliesti radioaseman ohjailu on silloin tällöin esillä laajemmin julkisuudessa.)

ААВ http://www.besttoday.ru/posts/12303.html

Блог журналиста радиостанции «Эхо Москвы» Леси Рябцевой вызвал довольно бурную реакцию среди как посетителей сайта, так и некоторых постоянных гостей радиостанции. В связи с возникшими вопросами хочу пояснить некоторые моменты.

Политика радиостанции в деле приглашения гостей остается неизменной и полностью в компетенции главного редактора. Журналист высказывает свое мнение, но решение по поводу гостей принимает главный редактор.

Конечно же, право гостя соглашаться или не соглашаться на эфир с конкретным журналистом, но гость не будет выбирать себе журналиста на Эхе в качестве собеседника, это тоже прерогатива главного редактора.

Хотел бы извиниться перед нашими читателями и посетителями сайта, которые могли почувствовать себя задетыми тоном высказываний в блогах и прошу помнить коллег, что подчас тон перекрывает суть соображений.

Отдельно добавлю, что сожалею об отказе важных для нас авторов сотрудничать с сайтом Эха и надеюсь, что после моих разъяснений и извинений они вернутся к рассмотрению вопроса сотрудничества.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Kypros tunnetaan yritysystävällisenä maana, josta on kehittynyt ulkomaisia yhtiöitä palveleva rahoitusalan keskittymä. Yritysasiakkaita on paljon muun muassa Venäjältä ja Lähi-idästä. Maata on myös syytetty rahanpesusta ja verovälttelyn tukemisesta."

http://www.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/...

Toimituksen poiminnat