Jarmo Koponen

Internetin viimeinen sivu

  • Internetin viimeinen sivu

”Terve Jarmo! Jos sanon, että minulla on kaikki hyvin, syyllistyn melkoiseen liioitteluun”, aloittaa ystäväni ja kollegani sähköpostinsa nyky-Venäjältä.

”Lehdistön vapautta kahlitsee sisäinen sensuuri. Konformismi ja nöyristely ovat vallalla journalistien keskuudessa. Vallanpitäjät piilottelevat informaatiota kaikin tavoin ja niinpä kansa ei voi olla tietoinen asioista. On muitakin ongelmia, mutta eiköhän tämä riitä aluksi.”

Journalismin ytimessä on Ukraina. Poikkiteloin asettuminen vaatii harkintaa. Moskovassa televisiojournalismia opettavan tiedekunnan dekaani Vitali Tretjakov on sitä mieltä, että separatistialueiden tulisi julistautua Ukrainan neuvostotasavallan perillisiksi ja hakea jäsenyyttä YK:sta.

Synkkää ja aina synkkenee

Yksi kollegani sanoo, että kyllä Venäjällä journalisteja on, muttei journalismia.

Venäjä näyttää etenevän yhdestä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia kaventavasta laista toiseen ilman että kovin monia kiinnostaa nostaa äläkkää.

Venäjällä media kärsii, kuten meilläkin, rahan riittämättömyydestä, mutta koska valtio määrää suunnan, ovat tavoitteet vielä matalammalla kuin Suomessa.

Venäjällä valtaapitävät määrittelevät journalistiikan luovaksi työksi eivätkä elinkeinoksi ja näin he voivat ajaa vallankäyttöoikeuksillaan journalistisen toiminnan yli ja se taas sotii journalistista etiikkaa vastaan.

Tuttavani, joka opettaa journalismia, vastaa uteluihini välinpitämättömästi: tiedät itsekin.

Toinen muistuttaa, että journalistisista tiedekunnista valmistuvat ovat vakuuttuneita siitä, että heidän täytyy ”olla mukana muokkaamassa yleistä mielipidettä” eli harjoittaa propagandaa.

Epätoivottu kansalaisyhteiskunta

Suomesta katsottuna maa tuntuu vajoavan koko ajan syvemmälle omaan erityisyyteensä, mutta tämä mielikuva johtuu osittain siitä, millaisen kuvan media antaa meille. Enkä tarkoita suomalaista mediaa. Monen venäläisen mielestä he eivät tunne maataan median kuvasta.  Millaisesta yhteiskunnasta silloin on kyse?

Venäjän hallitun demokratian pysyminen kasassa ei ole missään nimessä varmaa. Iso ongelma on se, että federaation lait ovat usein ristiriidassa medialakien kanssa, esimerkiksi vaaleja koskevat lait.

Epätoivottujen organisaatioiden toimintaa rajoittava laki on saatu läpi duumassa. Se odottaa päämiehen siunausta, mutta on todennäköistä että lännen pakotteita vastaan säädetty laki vahvistetaan kuten homopropagandan alaikäisille kieltävä lakikin.

Todennäköisyys mielivallalle on suuri.

Moskovski Komsomolets lehden kolumnistin Matvei Ganapolskin mukaan lain tarkoitus on yksinkertainen: jos et ole meikäläisiä vaan ulkomaalainen, voimme koska tahansa sulkea toimintasi.

Käytännössä Venäjä voi vaikka painostaa somekuningas Mark Zuckerbergia: laki epätoivotuista organisaatioista saattaisi sulkea venäjänkielisen Facebookin ilman erityistä syytä. Viimeinen sivu internetissä, voi olla tottakin.

Etyjin mediavastaavan Dunja Mijatovicin mielestä lain muotoilu asettaa vaakalaudalle sanan- ja ilmaisuvapauden.

Venäjän liberaali media on ahtaalla

Jyrkimmissä puheissa vaaditaan vaihtoehtoja esittävän median sulkemista, koska Venäjän johto toimii nyt huteralla pohjalla. (Muistutan kuitenkin, että toistaiseksi erittäin hyviä julkaisuja ovat Colta.ru; Slon.ru; RBK; Forbes.ru ja tietenkin Vedomosti, josta Sanomien oli juuri pakko myydä osuutensa, koska ulkomaalaisten omistusosuutta mediasta rajoitetaan.)

Kannatuslukujen valossa ei pitäisi olla mitään hätää, mutta silti maassa aiotaan järjestää ennenaikaiset kuvernöörien vaalit ja kukaties presidentin vaalit, jos tarve vaatii.

Duuman vaalien aikaistamista on jo ehdottanut Vladimir Žirinovski, jonka johtamaa puoluetta nimitetään liberaalidemokraattiseksi, vaikka siinä ei ole mitään liberaalia eikä demokraattista, kuten ei autoritaarisessa Venäjässä muutenkaan

Silti, kuten aina, hallitsijalle on tärkeää koettaa todistaa kaiken muutoksen tapahtuvan laillisesti.

Näin oli Napoleonin aikana, miksi ei tänäänkin. Napoleon sulki Ison-Britannian Euroopan-kaupan ulkopuolelle mannermaasulkemuksella 1800-luvun alussa.  Nyt Venäjää on kuritettu pakotteilla.

Ei jäänyt Ranska yksin reilut 200 vuotta sitten eikä jää Venäjäkään nyt, vaan maata auttavat ne lännen johtajat, jotka tukevat nykyistä vallanpitoa. Kuka rahasta, kuka omasta vallanhimostaan.

Politikkaa joka näyttää sisäpolitiikalta

Venäjän johdon ei äkkiseltään uskoisi turvautuvan Staliniin oman valtansa pönkittämiseksi, mutta niin se tekee. Nykyinen Kremlin isäntä ei suin surmin halua tulla leimatuksi Venäjän ensimmäiseen presidenttiin Boris Jeltsiniin. Siinä vertailussa hän on aina kakkonen teki sitten mitä tahansa.

Entinen hirmuhallitsija on joka tapauksessa voittaja. Sillä ei ole väliä, että hän tapatti omiaan ja sopi salaisilla lisäpöytäkirjoilla Euroopan jakamisesta etupiireihin tai aloitti sodan Suomea vastaan.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, kun voi todeta, että koska kansalliseen tarinaan kuuluu arvostaa omia veteraaneja ja saavutuksia, Voiton päivää juhlitaan vastakin suureellisesti. Yrjön nauhat, oranssimustat koristeet on pantu talteen odottamaan seuraavaa käyttöä. Ne voidaan kaivaa esiin koska tahansa.

Joskus kaikki paha kuitenkin loppuu

Vain parissa vuosikymmenessä Venäjä on palannut neuvostoaikoihin. Osittain. Voi sanoa, että sananvapaus, vaikkakin suhteellinen, on olemassa, mutta lehdistön vapautta Venäjällä ei enää ole.

-Jos ennen pelkäsimme, että journalismi korvataan PR-toiminnalla, niin nyt on selvää, että palaamme vulgaareimpaan propagandaan, pietarilaistuttavani kertoo.

Jokainen historiaa lukenut ymmärtää, että mikään ei muutu. Venäjä on uhka, jonka kanssa on tultava toimeen. Toiset luottavat siihen, että meillä on joskus edessä joku suojasää. Miksi ei olisi?

Mutta on ihan yhtä paljon itsepetosta uskoa, että mielistelemällä saa Venäjän johtajilta jotain. Venäjän seuraaminen on kiinnostavaa. Akateemisesti se ei ole sen haastavampaa kuin ennenkään

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Die Zeit: Putinin agenttilait eristävät Venäjää lännestä ja vaikeuttavat ihmisten yhteydenpitoa rajojen yli.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-05/agenten...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Haluavathan he oppia virheistään. Putinin mukaan suurin virhe oli Neuvostoliiton lakkauttaminen ja sitä virhettä nyt ollaan korjaamassa. Neuvostoliittohan ei omalta kannaltaan olemassaolonsa aikana tehnytkään mitään virheitä. Se pystyi erittäin menestyksekkäästi toteuttamaan imperialistista agendaansa. Voiton päivän paraateissa marssitaan edelleenkin ylpeyttä tuntien.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Jouni Kari,

historian virheistä ei Venäjällä voi oppia, koska Neuevostoliitossa ei tapahtunut virheitä eikä se ollut edes mahdollista: tieteellisessä sosialismissa kaikki voi tapahtua vain oikein, koska erehtymätön puolue ja sen vielä erehtymättömämmät johtajat takasivat marssin ainoalla oikealla tiellä, karsivat virheet ja virheelliset, jotka tosin olivat ulkovaltojen harhauttamia valtakunnan vihollisia. Putin etenee tällä tiellä ja puolustii mm. Stalinin terroritoimia pitämällä niitä tarkoituksenmukaisina.

Neuvostoliitossa yksilöistä ei välitetty, pääasia oli lajin säilyminen. Seitsemän vuosikymmenen aikana syntynyt "laji" on Putinin valtavasta kannatuksesta päätellen säilynyt hyvin. Ja kuinka ollakaan, erimieliset kuolevat, istuvat vankiloissa tai pakenevat ulkomaille, kuten valtava määrä nuorta sivistyneistöä. Joistain syistä myös rupla pelkää kotimaataan ja pakenee muille maille vierahille.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mistä ihmeen virheistä? Venäjä on suomalaisen politiikan irvikuva: kukaan ei ole tehnyt viheitä, kaikki, mikä on mennyt pieleen, on muiden vika. Vain mittakaava on toinen kuin meillä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Katsokaapa videolta millainen pienois-Maidan syntyi moskovalaisella yliopistolla, kun stalinisti Nikolai Starikov yritti luennoida opiskelijoille lännen salaliitosta Venäjää vastaan:

http://zn.ua/WORLD/moskovskie-studenty-i-prepodava...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jo Stalin tiesi, että intellektuellit ovat valtiolle vaarallisia.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

On kiusallista olla pessimisti. Valitettavasti positiivisia asioita on suurissa linjoissa vähän. Ihmisten kanssa on ihan yhtä mukavaa kuin ennenkin. Ei tosin kaikkien kanssa, koska propaganda puree.

Jukka Nieminen

Voisin vähän kommentoida tätä kirjoitusta tiettyjen väärinkäsitysten oikomiseksi. On tietenkin totta että medioita suljetaan tämän tästä Venäjällä, joka johtuu kuitenkin siitä, että niitä on paljon ja ne kaikki taistelevat paikasta auringossa. Kilpailu on raakaa ja sen kenen media ei käy kaupaksi kokee tietenkin konkan.
Siinä on sitten hyvä jupista ulosottomiesten kantaessa mööpeleitä ulos että on joutunut putinistisen ajojahdin kohteeksi. Totuus on kuitenkin toisenlainen: pelin nimi on raaka kapitalismi ja kenen media ei kiinnosta mediakuluttajaa, ei tietenkään myös tao voittoa vaan tappiota, ja tietähän sen miten siinä sitten käy.

Myös nuo Zirinovskit ym saa tietenkin heitellä salaliittoteorioitaan, sillä Zirinovski - vanha suomen pelottelija - on tuskin koskaan omannut kannatusta 3-5% enempää joten ei varmaan kumma jos on vähän taloudellisia vaikeuksia? Kädestä suuhunhan nuo pienpuolueet elää.

Näistä on sitten rakennettu ihan oiva salaliittoteoria stalineineen kaikkineen mutta kovin on jutut irrationaaliset, kaikella kunnioituksella tottakai.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Jukka Nieminen, sanotte että medioiden sulkeminen Venäjällä on TOTTA ja tiedätte myös SEN JOHTUVAN SIITÄ, että niitä on palljon. Arvelette ujostelematta tietävänne, mikä on totta ja mistä totuuden mukainen käytäntö johtuu. Teille on totisesti käyttöä maapallolla: ei muuta kuin tarjolle ratkomaan maapallon poliittiset ongelmat. Lykkyä tykö!

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Eiköhän kysymys ole kuitenkin raa'asta vallankäytöstä kuin raa'asta kapitalismista.

Vielä tällainen oikaisun oikaisu.

Jukka Nieminen

"Vielä tällainen oikaisun oikaisu."

Eiköhän se media mene venäjällä samoin tavoin kuin muuallakin. Esim Suomessa ilmestyi takavuosina keskimäärin kolme uutta aikakausilehteä per kuukausi ja yhtä monta käänsi kipponsa nurin. taistelu lukijakuntien sieluista kun on armotonta täälläkin.
Ainoalla erolla että jos kun ei tipu kannattamattomalle lehdelle enempää esim lehdistötukea tms, harvemmin päätoimittajat sentään syyttävät valtiota aviisinsa ajojahdista. Kun ei käy kaupaksi ei käy kaupaksi.

Nämä ns. mediasensuurit joita venäjällä sanotaan harjoitetun, eivät eroa millään muotoa minkään muunkaan maan mediatoiminnasta. Niissä pärjää jos on pärjätäkseen ja jos yhteiskuntakriittinen lehti käy kaupaksi, niin tokihan se silloin elää ja kyllähän venäjällä näitäkin medioita piisaa, ovat vain osanneet tehdä asiat paremmin kuin konkkaan menevät.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Nieminen

Kerroppas nyt meille mikä suomalainen sanomalehti, radio-tai TV kanava on suljettu Suomessa viranomaisten toimesta. Ovatko poliisit käyneet ratsaamassa, tyhjentämässä yhdenkään toimituksen tai kansalaisjärjestön toimitiloja ?

Tuleeko mieleen montako toimittajaa Somessa on murhattu tai istuu vankilassa ?

Kun Suomessa lehti- tai radiokanava lopettaa toimintansa se on vapaan Internetin aiheuttama muutos mediakentässä. Melkein kaikki lehdet jotka ovat lopettaneet paperilehden jatkavat nettilehtinä ilman viranomaisten suorittamaa enakkosensuuria.

Venäjällä kaikki julkaisut joiden ulkomainen omistus on yli 50 % on lopetettava, koska ne harrastavat vakoilua Venäjällä.

Pohjoismaiden ministerineuvoston toimistot Pietarissa ja Kaliningradissa pysäyttävät toimintansa. Sama koskee sivupisteitä Petroskoissa, Murmanskissa ja Arkangelissa.

Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin-toimisto joutui ulkomaisten agenttien listalle 23.1.2015. Kaksikymmentä vuotta Venäjällä toiminut ministerineuvoston Pietarin-toimisto liitettiin tammikuussa Venäjän "ulkomaisiksi agenteiksi" luokittelemien järjestöjen listalle.

Tyylikästä vai mitä. No ei tarvitse lähettää enää rahaa Pitarin paskavesien puhdistamiseen.

Muuten kun olet hyvin perillä Venäjän tapahtumista, niin mahdatko jo tietää onko Putin selvittänyt Nemtsovin murhaajan. Hän lupasi selvittää sen henkilökohtaisella panoksellaan.

Jukka Nieminen

Tulipas Ilkalta liuta kysymyksiä. Vastataan kun kysytään mutta menee pelkkien mielipiteiden puolelle, mikään venäjä-asianttuntija kun en ole.

1. Kyllä suomessakin tyhjennetään toimitiloja siinä kohtaa kun laskut jäävät maksamatta ja kassa tyhjänä. Siinä kohtaa harvemmin annetaan lausuntoja että näin kävi koska johdin mediafirmaa päin seiniä, vaan pikemmin että tää on joku putinistinen salajuoni koska oon niin vaarallinen kaveri valtaapitäville ... vaikkei mua kukaan kuuntelekaan katsojaluvuista päätellen.

2. Minäkään en tiedä yhtään vangittua toimittajaa suomesta, mutten taida tietää venäjältäkään. Murhankin tiedän vain tuon anna politskojan joka tiettävästi kuoli kun tutkiskeli liikaa tsetseenimafian hommia.

3. Tuo ulkomaisten lehtien "vakoilu" on varmaan vähän monipiippuisempi juttu. Itse tutkiskelin tuollaista juttua missä sanoma Oy;n omistama venäläismedia julkaisi jotain (länsimaissa kirjoitettua) venäjänvastaista ja sitten Sanoma Oy julkisti saman uutisen "venäläislähteisiin perustuvana". Aikas törkeetä vedätystä suomalaislukijaa kohtaan enkä välttämättä ihmettele että venäläisiä viduddaa vielä enemmän. En minäkään tykkäis jos ruotsalaisomisteinen mediafirma suomessa julkistais suomesta kaikkee ilkeetä ja uutisois ne lahden toisella puolen "suomalaisuutisena"

4. pohjoismaiden miniserineuvostoista en tiedä mitään mutta kummana pitäisin ellei tollaset mestat nimenomaan olis vakoilujuttua täynnänsä. Eikös kaikki diplomaatit sitä tee mutta toiset vaan jää kii ja toiset ei.

5. Eikös se Nemtsovin murhaaja istu kaltereiden takana? Kuoli kuulemma enemmänkin "bisneksen" takia eikä asialla ollut mitään tekoa Venäjän valtakoneiston kanssa. Tosin siitä lienemme yhtä mieltä että venäjällä sattuu aivan liikaa politiikkojen murhia mutta ihmekös tuo kun siellä kaikki tuntuu sekaantuneen kaikkeen.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #13

Wikipediasta löytyi Venäjällä toimittajia vastaan tehdyistä hyökkäyksistä tietoa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_the_press_...

Samassa kirjoituksessa on paljon muutakin tietoa lehdostönvapaudesta Venäjällä.

Eipä voi muuta, kuin toivoa, että suunta kääntyy Venäjällä paremmaksi.

Kovin paljon huonommaksi se ei voi enää mennä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Toki se voi huonommaksi mennä.

Stalinin aikana saatettiin tuomita kuolemaan kuka tahansa sillä perusteella, että naapuri kertoi kuulleensa jonkun puhuvan jotain pahaa. Silloin ei tarvinnut debatoida lehdistön vapaudesta.

Vielä nykyisellään Venäjä on erittäin vapaa maa verrattuna Neuvostoliiton aikoihin, mukaan luettuna Gorbatshovin perestroika-aika. Tilanne on kyllä huolestuttavassa määrin muuttumassa ripeässä tahdissa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #23

Olet oikeassa, tarkoitin huolimattomalla sanamuodollani listasijoitusta lehdistönvapauden listalla. Enää kolmekymmentä pykälää alaspäin ja Venäjä olisi listan viimeinen.

Eipä täältä käsin taida voida vaikuttaa muuten, kuin toivomalla, että asiat menevät parempaan suuntaan.

Ja pitämällä yllä erinomaista sanan- ja lehdistönvapauttamme. Se vaikuttaa vaativan jatkuvaa valppautta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Niin se taitaa muualla mennäkin ja meni kai Venäjälläkin vielä 2000-luvun alussa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Erikoiseksi on maailma mennyt.

Olikos Puheenvuoron säännöissä kielletty valheiden levittäminen?

Kiitokset blogistille, Jarmo Koposelle, taustojen rehellisestä ja avoimesta kertomisesta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Kerroppas nyt meille mikä suomalainen sanomalehti, radio-tai TV kanava on suljettu Suomessa viranomaisten toimesta."

Otapa yhteyttä Liikenne- ja viestintäministeriöön. Ministeriö tekee esitykset uusista toimikuvista ja myönnettyjen lupien peruutuksista.

Näin toimitaan myös Venäjällä. Viranomaiset päättävät.

Suomen viranomaiset ovat peruneet kymmeniä toimilupia.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Koska nyt esitit tällaisen väitteen, että Suomen viranomaiset olisivat muka peruneet kymmeniä toimilupia, niin sinullahan on varmaan tarkka tieto eri yhtiöiden nimistä, joiden toimiluvat Suomen viranomainen olisi muka perunut.

Voisitko kertoa edes muutaman niistä nimen?

Kaipa olet lukenut Puheenvuoron säännöt?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jouni Kari. "Erikoiseksi on maailma mennyt."

Sanopa muuta. Ja luepa tämä. http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150520/105696...

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Luen mieluummin medioita, jotka ovat uskottavia. Kiitos vain.

Onneksemme Suomessa on ja pysyy maailman vapain media.

Interaktiivista karttaa klikkailemalla näkee eri maiden sijoituksia.

Suomi:
1. sija: Suomi
10. maa listalla: Ruotsi.
148. maa listalla: Venäjä.

Suomessa vaikuttaa olevan asiat hyvällä suunnalla. Toki meillä asiat voivat olla paremminkin. Aina on varaa parantaa.

Venäjän edelle kiilasivat Malesia, Bangladesh ja Myanmar.

Irak sijalla 153. Kauankohan menee, että Irak ohittaa Venäjän?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouni Kari

Venäjän sanan- ja lehdistövapaus on todella masentavaa puhumattakaan ihmisoikeuksista ja äärettömän vakavasta korruptiosta. Kaikissa tilastoissa Venäjä on maailman pohjasakkaa.

Kun Putin äänestyttää itsensä vielä parille presidenttikaudelle, Venäjä alkaa muistuttaa Pohjois Koreaa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #28

Riskit ovat olemassa.

Ja paljoa täältä käsin ei voi asioille tehdä. Se mitä me Suomessa voimme tehdä, on ainakin se, että pidetään Suomen sananvapaudesta, lehdistönvapaudesta ja muistakin vapauksista kiinni.

Niistä on maksettu kallis hinta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sama kaiku on askelten. Miten kävi median vapauden?

1930-luvun Suomi: "Kommunistien tunnusten ja toiminnan kieltäminen tyydytti talonpoikia niin, että Lapuan liike luopui vallankaappaussuunnitelmistaan. Liike kuitenkin jatkoi aktiivisesti ulkoparlamentaarista toimintaansa hyökkäämällä lehtipainojen ja työväentalojen kimppuun."

2010-luvun Ukraina: "Kommunistisen tunnusten ja toiminnan kieltäminen tyydytti nationalisteja ja uusnatseja niin, että Oikea sektori luopui vallankaappaussuunnitelmistaan. Liike kuitenkin jatkoi aktiivisesti ulkoparlamentaarista toimintaansa hyökkäämällä työväenjärjestöjen julkaisutoimintaa ja toimitiloja vastaan."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet laittanut virkkeitä sitaatteihin. Voitko antaa niihin sitten myös lähdeviitteet.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ei taida olla lähdeviitteitä.

Omissa päissäänhän voi kyllä sitaatteja keksaista ihan mistä vain.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Rauno Lintunen antaa [Reinikan blogilinkissä] omaperäisen selityksen Putinin peloille ja vainoharhoille: "Jarmo Koposen kaltaiset russofobit ja Venäjä-syöjät ovat vaaraksi Suomelle ja suomalaisille."
Venäjän käyttämän propagandan tyyliin nimettiin SE henkilö: 1) russofobi, 2) Venäjä-Syöjä ja 3) Suomelle ja suomalaisille vaarallinen henkilö.

Siispä kapula 'epätoivotun' Koposen suuhun ja Putin nukkuu rauhassa, kukaan ei syö Venäjää (eivät edes venäläiset itse) ja Suomi & suomalaiset - muista puhumattakaan - eivät koe vaaraa?

Helppoa! Nyt kertaamaan kirjaa "Puskipa vasikka tammeen" (A. Solzhenitsyn) :D

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjä on monimuotoinen ja niin sen mediakin. Edelleen monilla alueilla paikallisesti toimitaan liiketaloudellisesti kannattavasti. Moskova ei ole Venäjä. Valtamedia heijastaa vain osan todellisuutta.

Mutta en voi väheksyä arvostamieni kollegojen näkemyksiä, ja uskomatta heidän huoltaan.

Olen vakuuttunut, että Venäjällä uudistetaan monia lakeja ja kiristetään kansalaisyhteiskunnan toimintamahdolisuuksia sekä hankaloitetaan yhteyksiä läntisten järjestöjen kanssa, mutta samaan aikaan Venäjällä syntyy kaikkea uutta, jota on mielenkiintoista seurata.

Venäjä pääsi aivan liian hepposin perustein Euroopan neuvostoon. Se ei kunnioita ihmisoikeuksia eikö sillä ole mitään tarkoitusta noudattaa sääntöjä, joista on sovittu maailmanlaajuisesti. Se haluaa sanella omiaan.

Venäjä ei pääse vuosiin, ehkä ei enää ikinä suurten teollisuusmaiden joukkoon mukaan. Ryhmään jota kutsuttiin muutaman vuoden ajan nimellä G8.

Muu maailma pärjää ilman Venäjää, mutta meidän suomalaisten on mahdotonta edes kuvitella voivamme tulla toimeen Venäjää väheksymällä.

Minä olen vuosia ollut välillisesti tekemisissä Venäjän bisneksen kanssa ja koettanut edistää matkailua. Nyt hankkeet, joissa olen ollut mukana, ovat jäisssä.

Omaisuudensuojan puuttumisen vuoksi juuri kukaan ei investoi Venäjälle. Rosatom ja Fortum ovat täysiä arvoituksia, vaikka kyse on 50 vuoden sijoituksista, vähintään.

Ruotsalaisilla on kumuloitunutta omaisuutta moninkertainen määrä meidän varoihimme. He ottavat myös riskejä. Venäläiset eivät välitä Venäjälle sijoittamisesta, mutta venäjänkieliset eri puolilla maailmaakin ovat kiinnostuneita Venäjän kehityksestä. Ehkä jonain päivänä myös maan kansalaisten hyvinvoinnista siten kuin me sen ymmärrämme.

Venäläisvastaisuudesta hölöttävät ovat joka tapauksessa marginaalia ja mitättömiä möykkääjiä, joiden merkitys vain saa turhan suuren näkyvyyden esimerkiksi minun blogieni kommenteissa. Osoituksena putkiajattelusta ne ovat kuitenkin vallan mainioita.

Toimituksen poiminnat