Jarmo Koponen

Valehtelun vuosi

  • Maailman vaikutusvaltaisimmat johtajat venäläisen näkemyksen mukaan.
    Maailman vaikutusvaltaisimmat johtajat venäläisen näkemyksen mukaan.

Älkää jääkö odottamaan. Kun käsky käy, ampukaa sanoin. Siten toimii sosiaalinen media.  Televisio on silti tehokkain aseemme. Olemme luoneet massapsykoosin. Nyrkkeinämme ovat toimittajat ja poliitikoista Vladimir Žirinovski, joka suoltaa tauotta puhetta, eikä jätä tilaa ajattelulle.  Tämä voisi olla nykyvenäläinen päiväkäsky.

Venäjä toimii Kremlin ohjauksessa. Ulkoministeriö on valppaana: venäläiset diplomaatit on ohjeistettu toistamaan, että yritykset tehdä Venäjästä vastuullinen Ukrainan tapahtumista, yksipuoliset pakotteet Venäjää vastaan ja eräiden länsivaltioiden avoin informaatiosota eivät edistä syntyneen tilanteen ratkaisua.

Pelastaja joka valehtelee

Venäläisen halutaan näkevän johtajansa viekkaana, valppaana ja muiden kadehtimana valtionsa ehdottomana johtajana.

Kuten oheisessa kuvassa näkyy, omiensa keskuudessa presidentti Vladimir Putin on ylivoimainen. Kuvan viesti on se, että Putinista ei syystä pidetä maailman johtavien teollisuusmaiden johtajien keskuudessa.

Venäjästä ja sen kiistatta näkyvimmästä johtajasta on julkisuudessa helppo tehdä otsikoita.

Putin on toki puhunut paljon ja myös sovittelevasti.

Onpa hän haikaillut Eurooppaan sovintoa ETYK:n hengessä: “Vakaamman maailmanjärjestyksen rakentaminen on tietysti vaikea tehtävä. Se ottaa aikaa ja voimia. Saimme luotua yhteistyön pelisäännöt toisen maailmansodan jälkeen ja pääsimme 1970-luvulla sopimukseen Helsingissä. Yhteinen velvollisuutemme on päättää tämä perustavanlaatuinen tehtävä uusissa oloissamme.”

Valtiomiestä huolettaa maailma, jossa Kosovon itsenäistymiselle raivattiin tilaa, mutta Venäjän mielestä tärkeät asiat tuomitaan.

Valdai-puheessaan lokakuussa Sotšissa Putin muistutti, että kansainvälisen median täydellinen kontrolli antaa tarvittaessa mahdollisuuden esittää musta valkoisena ja valkoinen mustana.

”Kun yksi maa liittolaisineen, tai sanotaanko satelliittivaltioineen, dominoi maailmaa, globaalien päätösten hakeminen muuttuu usein omien lääkkeiden tyrkyttämiseksi kaikille.” (Koko puhe on luettavissa suomeksi Mika Perkiömäen blogissa.)

Putinin ja hänen puhemiestensä mielestä tällä hetkellä on käynnissä selvä pyrkimys uuden ja muuttuneen maailman saattamiseksi entisenlaisen maailmanhallinnon alaiseksi. Kaikki tämä siksi, että USA voisi säilyttää erikoislaatuisuutensa ja kerätä poliittiset ja taloudelliset voitot.

Valehtelu on elämäntapa

Vuosi 2014 osoitti, että vaikka naapurimme Venäjä ei ole supervalta, kuten Kiina tai Yhdysvallat, se on päättänyt edetä vahvemman oikeutuksella.

Kukaan ei ole kyennyt julkisuudessa  ennustamaan, mihin maa tai pikemminkin sen johtaja pyrkii. Moni on koettanut toki selittää, että vuosien nöyryytykset ovat aiheuttaneet nykyisen tilanteen.

Päivitetyssä puolustussuunnitelmassa Venäjän vihollinen on Nato. Suuri osa suomalaisista on läntisen puolustusliiton kannalla. Syy siihen on naapurissa.

Venäjän presidentti kadotti vuoden 2014 aikana kiinnostuksen sisäpolitiikkaan.

Selkein tarina on Suomessakin helposti nielty geopoliittinen näkemys ja venäläisten itsetuntoa hivellyt ajatus siitä, että onnistuneen Syyrian-politiikan ja olympialaisten menestyksen jälkeen Venäjä arvioi pärjäävänsä taloudellisesti eristettynäkin. Todellisuus on paljon karumpaa.

Venäläiset vaikuttavat valmiilta tukemaan maan eristäytymistä putiniadin loppuun asti, koska maata ympäröivät viholliset.

Kiistämättä tiedetään, että Venäjän presidentin kannatuksen pitäminen yli 80 prosentin lukemissa tulee venäläisille kalliiksi. Krim on kaikkea muuta kuin vapautettu.  Mutta silti jarrumiesten puuttuessa mikään ei estä Venäjän väistämätöntä törmäyskurssia muun maailman kanssa.

Miksi kukaan ei kiistä valheita?

Venäjän karhu ei välttämättä ole paras vertaus, kun puhutaan naapuristamme. Mutta ajatus siitä, että haavoittuneen karhun kanssa kukaan ei tule toimeen, on jollain tavalla söpö.

Tutkija Katri Pynnöniemi kirjoitti kesällä osuvasti siitä, että “toistuva karhupuhe peittää alleen virtahevon: sen että Krimin niemimaan valtaus teki kerralla tyhjäksi monet Venäjän myönteiseen kehitykseen ladatuista toiveista ja oletuksista, ja että taistelujen jatkuminen Itä-Ukrainassa kyseenalaistaa paitsi Ukrainan valtion eheyden myös Euroopan laajuisen turvallisuusyhteisön uskottavuuden.”

Venäjää ei pidä yksinkertaistaa. Sillä on monta ääntä. Valitettavasti tällä hetkellä kuuluu vain yksi ylitse muiden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Virallisista valheista tämä oli mielestäni vuoden kaikkein inhottavin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183012-ysta...

ja tässä varsin pätevä, venäläinen selvitys kyseisestä valheesta (joka lähetettiin siis lauantainiltana primetime ja valtakunnallisesti, ykköskanavalla):

http://lenizdat.ru/articles/1121981/

Боже Мой...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jätit mainitsematta länsimaisen ja suomalaisen valehtelun samasta aiheesta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Samasta aiheesta (3-vuotiaan pikkupojan "ristiinaulitsemisesta") en ole nähnyt länsimaisia enkä suomalaisia versioita. Onneksi pietarilaiset toimittajat oikaisivat "uutisen" jo muutaman päivän kuluttua vaikka vahinko oli jo tapahtunut: koko Venäjä, aina Vladivostokia myöten, suuttui tästä "tapauksesta". Muistavat varmaan vieläkin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tarkoitan koko aihepiiriä.

Mutta venäläine propaganda on erilaista kuin länsimainen. Länsimaisesta näkökulmasta se on naurettavaa.

Länsimaiden propaganda on niin hienovaraista, että "sananvapauden" oloissa sitä ei yleisö edes huomaa – siinä missä venäläisyleisö ei ymmärrä omansakaan olevan propagandaa.

Se että Venäjä harrastaa suorasukaista propagandaa, ei millään tavoin mitätöi länsimaisen, salakavalamman propagandan olemassaoloa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Mark kirjoitti: "Mutta venäläine propaganda on erilaista kuin länsimainen. Länsimaisesta näkökulmasta se on naurettavaa".

Kaikkea muuta kuin naurettavaa; vaan erittäin vaarallista ja vastenmielistä, koska se tehdään valtion pääkanavien avulla!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #6

Minkä avulla se Suomessa tehdään?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #13

Miksi Suomessa pitäisi tehdä propagandaa minkään kanavan kautta. Suomessa yritykset tehdä sen kaltaista propagandaa kuin itänaapurissa, kääntyisi välittömästi tekijöitään vastaan. US-Puheenvuoro on siitä elävä esimerkki.

Mark sanoo että "Länsimaiden propaganda on niin hienovaraista, että "sananvapauden" oloissa sitä ei yleisö edes huomaa"

Tämä on tosi vaarallista, salakavalaa vaikuttamista ihmisiin. Minusta tuntuu. että sodan jälkeen Kekkoskaudella harjoitettiin juuri tällaista "hienovaraista" propagandaa. Niille, jotka eivät ymmärtäneet, lähetettiin "myllykirje".

Olemmeko nyt palaamassa tähän hienovaraisen propagandan aikakauteen, jossa perusteluksi riittää "yleiset syyt".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Andersson kirjoitti, että venäläinen propaganda on erilaista kuin länsimainen. Se on totta. Mutta onko se sellaisenaan naurettavaa vai yritetäänkö siitä tehdä sellaista osana vastapuolen propagandaa? Onko naurettavaksi esittämisessä itse asiassa kyse vastapuolen taktisesta propagandaliikkeestä?

Vastenmielisyyskin on aina katsojan silmässä ja aikausein siksi, että sisältö ei vastaa omia käsityksiä jolloin vastenmielisyys on torjuntareaktio jotta ei tarvitsisi tutustua asioihin eikä niidä analysoida ja arvioida sisällön perusteella.

Schepel perustelee vastenmielisyyttä sillä, että propagandaa esitetään valtion pääkanavilla. No, miten meidän tulisi suhtautua meidän YLEmme kanavilta tulevaan vastenmieliseen NATO- ja EU-propagandaan? Entä BBC:n, joka on valtiollinen yleisradioyhtiö, propagandaan. Tai ranskalaisten TV5:en? Tai USA-laisiin valtakanaviin joilla on omat kytköksensä sen hallitseviin piireihin? Onko vain venäläiset valtion tuutit vastenmielisiä vai mahtaisiko löytyä myös muualta samoihin asioihin pukinsorkkansa laittavia?

Wilenius kirjoittaa tuolla toisaalla, että GlobalResearch:iin tulee osata suhtautua koska se käyttää venäläisiä lähteitä. Siinä hän on ihan oikeassa. Mutta pitäisikö meidän suhtautua samalla lähdekritiikin vakavuudella ja tarmokkuudella myös muiden etujentavoittelijoiden äänitorvia kohtaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #21

Tähän asti Schepel ei ole YLE-kanavilla nähnyt pikkupojan "ristiinnaulitsemista" raakana totuutena, kuten Venäjän Federaation 142-miljoonainen väestö sai nähdä (ja edelleen uskoo). Ehkä sekin aika vielä koituu joskus.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #23

Kuten sanoin ylempänä, Venäjällä puree täysin erilainen propaganda kuin Suomessa. Pikkupojan ristiinnaulitsemisen tosissaan ottaminen voi vaikuttaa naurettavalta, säälittävältä tai traagiselta Suomen näkökulmasta, mutta miltä vaikuttaa suomalainen ja länsimainen propaganda toisesta näkökulmasta?

Kummankin puolen propaganda on laadittu tietenkin sen kaltaiseksi, mikä parhaiten puree omiinsa, ja niin, etteivät nämä edes huomaa että kyseessä on propaganda. Toisen puolen propaganda kuitenkin nähdään propagandaksi – kummallakin puolella.

Näin Venäjällä kuin Suomessakin.

Joten se, että jokin venäläinen propaganda ei pure Suomessa ei millään tavoin kerro sitä, että Suomi olisi muka vapaa propagandasta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #32

Purihan tuo "uutinen" sen verran hyvin, että eräs separatisti sanoi "kuristavansa vaikka paljain käsin nuo lapsimurhaajat"..

Näinhän se menee, tuo Goebbelsin temppu: ensiksi tehdään vastustajista vastenmielisiä elukoita, jonka jälkeen niiden tappaminen on helpompaa/oikeutetumpaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Aivan, Andersson on ihan oikeassa. Propagandan sisältö, muoto ja ajoitus lasketaan aina kohdeyleisön ja tilanteen mukaan maksimoimaan hyöty. Jos siis tavoitellaan venäläistä sielua niin eri keinot kuin vaikka Koposeen tai Schepeliin tai Anderssoniin tai Myyryläiseen.

Se pyritään saamaan uppoamaan riittävän suureen osaan kohdejoukosta. Sen jälkeen ne joihin se on uponnut, hoitavat loput keinolla jos toisella. Meillä näyttää keinoksi valitun, toistaiseksi, peikottelu ja naurunalaiseksi yrittäminen. Historiastamme *) löytyy myös muita keinoja käytetyn.

*) ja jotta ei menisi heti taas älämölön puolelle niin on muuallakin, eri ilmansuunnissa, käytetty erilaisia keinoja eri aikoina ja tilanteissa (huom. ed. kattoi niin NL:n kuin USA:kin.)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #34

Edelleen, en koskaan toivo näkeväni YLE-kanavilla näin räikeätä valhetta kuin tuo pikkupojan "ristiinnaulitseminen". Tekaistu uutinen ei ole koskaan kumottu ja elää edelleen Venäjän Federaation 142-miljoonaisen väestön mielissä. Josef Goebbels taitaa pian jäädä toiseksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Aatteelliset ja uskonnolliset periaatteet voivat kieroontua mm. politiikan teossa sanoo psykiatria. Asenne - ja mielikuvapolitiikka ei johda reaalipolitiikkaan. Mallina satusetä Kataisen puppupuheet kokoomuksen "paremminvointivaltiosta". Lopputulokseksi tulikin käytännössä saamattoman sateenkaarihallituksen toimesta päinvastoin "pahemminvointivaltio".

- Hiiren kissalle tekemästä takista ei tullutkaan edes tuluskukkaroa.

Kuinka valvottaisiin ja estettäisiin globaalistikin, ettei päättäjiksi valikoituisi suomalaisen evoluutiopsykologi Minna Lyonsin tutkimia ""pimeitä voimia"- dark trialia- synkkää kolmikkoa: psykopaatteja, narsisteja ja machiavellisteja? (HS/B8/29.12.2014 )

Maailmansotien jälkeen tehtiin mm. Adornon autoritaarisuus-persoonallisuustutkimuksia, ettei vain uusia hitlereitä pääsisi valtioiden johtoon. Silti noita poliittisia vehkeilijöitä ja pullistelijoita näyttää vain riittävän valtioiden ja ihmisten elämää pilaamaan.

- "Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan?" Oppiiko ihmiskunta mitään historiastaan? Onko homo sapien yhä esimoraalisella kehitystasolla kohlbergiläisittäin ajatellen tai ID-kerroksessa freudilaisittain taikka Lapsi-tasolla berneläisittäin? Taikka eläin darwinismin mukaan. Homo homini lupus eli onko ihminen ihmiselle susi?

Milloin ihmiskunta kasvaa altruistiseksi,sivistyneeksi,empaattiseksi ja korkeamoraaliseksi aikuiseksi ja korkeampitasoiseen ihmisyyteen ja inhimillisyyteenkin? Että kansat elävät rauhassa ja ovat veljiä ja sisaria keskenään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kilpiö kysyi: "Milloin ihmiskunta kasvaa altruistiseksi,sivistyneeksi,empaattiseksi ja korkeamoraaliseksi aikuiseksi ja korkeampitasoiseen ihmisyyteen ja inhimillisyyteenkin? Että kansat elävät rauhassa ja ovat veljiä ja sisaria keskenään."

En voi kuin yhtyä Kilpiön kysymykseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #31

Jorma Myyryläinen. Kiitoksia kannatuksesta. Vain yhteispelillä ja lähimmäisenrakkaudella kaikki sujuu. Veneen keikuttajia ja yhteiskuntarauhan rikkojia ja riidan haastajia löytyy liiaksi asti. Viimeksi Stubbin Snellman-säätiössä kokoomuksen linjapuheessa. Konsensus sai kyytiä.

Pääministeri Stubbin puhui pikemminkin riitely-yhteiskunnan kuin konsensusyhteiskunnan puolesta. Se oli puhetta ammattiyhdistysliikettä, vasemmistoa ja keskustaa vastaan. Ilmeisesti syöksykierre gallupeissa panee hänet puhumaan poskettomia ja "mitä sylki suuhun tuo" -tekstiä. Ei ole Stubbista valtiomieheksi eikä seuraaksi eikä senkään seuraavaksi pääministeriksi. Kokoomus ajaa itsensä näillä madonluvuilla oppositioon ja kokoomuksen etsimään itselleen nykyistä parempaa puheenjohtajaa.

Elämän koulu opettanee Stubbillekin jäähyaitiossa nöyryyttä.

Pilapiirtäjä Kerberos ivailikin Stubbia "käveleväksi katastrofiksi, joka osaa puhua viidellä kielellä tyhmyyksiä."

PS. Euroopan unionistakaan ei ole tullut rauhan ja veljeskansojen liitto,vaan
hyvinvoivien "finanssiauervaarojen", häikäilemättömien pelureiden ja eliitin EU ja EMU. Palapeli ei ole toivotusti loksahtanut demokraattisesti ja oikeudenmukaisesti kohdalleen. Jäsenvaltiot saatiin huijaamalla velkavankeuteen ja juridiseen pakkopaitaan sekä menettämään kansallisen itsemääräämisoikeutensakin. Sumpusta on nyt vaikea päästä pois.

Tässäkin poliittisesta herkkäuskoisuudesta sakotettiin ja vedettiin illuusioilla nenästä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Kilpiö kirjoitti: "Pilapiirtäjä Kerberos ivailikin Stubbia "käveleväksi katastrofiksi, joka osaa puhua viidellä kielellä tyhmyyksiä.""

Minä olen aina ollut mieltä, että on tärkeämpää kiinnittää huomiota siihen mitä sanoo kuin siihen kuinka monella kielellä sen pystyy sanomaan. Useimmiten kannattaisi olla hiljaa --- siis muiden, ei minun koska minä olen oikeassa ja arvostelukykyinenkin vaikka en ole lukenutkaan Aku Ankkaa puoleen vuosisataan.

P.s. kiitos kiitoksista.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Krim ja itä-Ukrainan tilanne estävät kokonaiskonfliktin ratkaisun ja palaamiseen normaaliin Olympiakisoja edeltävään aikaan. Natojäsenyys Ukrainalle ei ole horisontissa ja Unionijäsenyys on jollakin toisella planeetalla, mutta rumpu pärisee. Kreikan tuki on pientä verrattuna tynkä Ukrainan tarvitsemaan saavuttaakseen edes säällisen tilanteen verrokkeihin Vaikkapa Romaniaan ja Bulgaariaan. Porosenko pelimiehenä tietää ja nyt on miljardin taalan paikka. Krim sen sijaan saa hyvästellä luvatut ruplat ja murina tulee pahenemaan separatistienkin keskuudessa.
Deadlock, Ahtisaari tietää eikä koskaan ryhdy sovittelijaksi ennalta tuomittuun selkkaukseen.
Venäjän kannattaa nyt satsata avaruustekniikkaan ja etsiä mahdollinen planeetta, josta löytää ystäviä, ei nuo BRICS maatkaan kauaa riitä tulevaisuuden suunnitteluun.
Putin voisi tutustua Yhdysvaltain historiaan ja hakea sieltä syitä maan nousemiseen teollisuus- ja maailmanvallaksi. Pitää valloittaa ensin omat erämaat ja hyödyntää talouttaan ihan kotikutoisin keinoin, joten pankaa nyt vaikka ensiksi ne helvetin tiet kuntoon. Maailman rikkain valtio lähes kaikissa resursseissa, mutta banaanitasavallan asemassa ylintä johtoa myöten. Hyvä blogi jarmolta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Suuri osa suomalaisista on läntisen puolustusliiton kannalla."

Mihin tämä väite perustuu? Mielipidekyselyjen mukaan suuri osa suomalaisia, tuoreimman mukaan yli 60%, vastustaa sotilasliitto Natoa.

Markku Laaksonen

Aika pian Putinin valistus-osasto ajaa puolustusliitto Naton kannatusprosentin yli 50:n, jos sillä(prosentilla) ylipäätään on merkitystä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Vastustajien määrä näyttää laskevan koko ajan niin kuin Ruotsissakin. Mikähän olisi vastustajien määrä jos kysymys olisi ei Natoon nyt eikä ikinä missään olosuhteissa?

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Puolueettoman kyselytutkimuksen kysymyksenasettelu ei saa olla johdatteleva, joten tuollaisella kyselyllä ei olisi minkäänlaista relevanssia. Yhtä hyvin voitaisiin kysyä, mikähän olisi puolustajien määrä, jos kysymys olisi, että Natoon voitaisiin liittyä helposti heti, jos oikeaa tarvetta sille ilmenisi?

Mutta kiinnitin myös huomioni tuohon virheelliseen väittämään suuresta Nato-kannatuksesta Suomessa. Voisi jopa ajatella, että valhetta kritisoivassa blogissa tuollaista valheellista väittämää ei pitäisi esiintyä. Naton kannatus ei myöskään ole kasvanut: vuonna 1998 Natoon liittymistä kannatti 25% suomalaisista (http://ulkopolitist.fi/2012/04/20/evan-arvo-ja-ase...), kun sitä nyt kannattaa Ylen mukaan 26% suomalaisista (http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ylen-mittaus-...). Em. lähteiden mukaan vastaavasti Natoon liittymistä vastusti vuonna 1998 40% suomalaisista, kun sitä nyt vastustaa 60%. Ennemminkin siis Naton vastustus on kasvanut.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #40

Missä se virheellinen ja/tai valheellinen väittämä oli? Kirjoitin "suuri osa". Minusta jo viidennes haastatelluista on suuri osa. Ymmärrän arvostelusi niin, ettei pitäisi esittää mitään arvioita.

http://yle.fi/uutiset/kokoomuskonkarit_lavalla_nat...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #41

Josta tuli mieleen, että yhden selvityksen mukaan venäläiset näkevät ympärillään onnellisia ihmisiä.

http://rbth.co.uk/

Happiness statistics

According to the survey, 45 percent of Russians are surrounded by happy people. Only 15 percent are surrounded by unhappy people, while 34 percent are surrounded by a mix of unhappy and happy people. Interestingly enough, despite the great happiness Russians derive from family relationships, only 3 percent of unhappy Russians attribute their unhappiness to personal problems, while another 3 percent suffer from loneliness.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen Vastaus kommenttiin #41

"Suuri osa" on käsite, jonka ihmiset ymmärtävät eri tavoin. Ilmoitettuna ilman mitään todellista lukua tietämätön lukija voi erehtyä luulemaan, että suurin osa suomalaisista kannattaisi Natoa.

Lisäksi kirjoitit syyn Naton suureen kannatukseen olevan "naapurissa". Kuitenkin Evan suorittamien arvo- ja asennetutkimusten perusteella ei näyttäisi siltä, että Nato-myönteisyys tai -kielteisyys olisi näin suorassa kytköksessä Venäjään suhtautumisen kanssa. Esim. Evan arvo- ja asennetutkimusten mukaan Venäjään varauksellisesti suhtautuminen on noussut vuoden 2012 19%:sta (http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2012/03/EU-VA..., sivu 72) vuoden 2014 28%:iin (http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2014/03/Nelja..., sivu 91), vaikka 2014 raportti on laadittu ennen Ukrainan kriisiä. Nato-jäsenyyden kannatus taas ei ole muuttunut samassa suhteessa ollen vuonna 2012 15% ja vuonna 2014 18%.

Ukrainan kriisin jälkeen teetetyissä tutkimuksissa Nato-jäsenyyden kannatus on ollut suurempaa kuin tuossa Evan alkuvuoden raportissa, mutta samoin on noussut vastustuskin (Evan mukaan 51% alkuvuodesta 2014).

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #44

Minun on vaikea kuvitella, että suomalaisia sytyttäisi samaan tapaan keskusteluun liittoutumisesta mikään muu kuin Venäjä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #40

#40

Minkälaisella kysymyksen asettelulla saataisiin todellinen mielipide esiin?
Jos kysytään "pitäisikö Suomen liittyä Natoon" - kyllä tai ei? - mielestäni ne, jotka ovat vastanneet kyllä tarkoittavat heti tai heti kun mahdollista ja ne jotka ovat vastanneet ei, luultavasti tarkoittavat "ei nyt, ehkä jos tilanne sitä vaatii" ennemminkin kuin ei koskaan.

Pitäisikö siis näitä vastausvaihtoehtoja olla enemmän niin, että saataisiin todellinen mielipide esiin (ilman johdattelua).

Nykyinen Natokyselyn tulkinta ei varmaan ole oikea, siis 75% suomalaisista ei koskaan halua Suomen liittyvän Natoon.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Neuvostoliitto kaatui siihen, että sen olemassa olo perustui väkivaltaan sekä ideologian ja todellisuuden väliseen ammottavaan kuiluun. Nykyinen hallinto tulee aikanaan tiensä päähän saman kaavan mukaan. Venäjän valtamedian tyrkyttämä todellisuus viholliskuvineen on koko ajan yhä kauempana oikeasta todellisuudesta.

Olemme lännessä tottuneet siihen, että valtiojohtomme edes yrittää perustella toimenpiteittensä tähtäävän kansalaistensa hyvinvoinnista ja toimeentulosta huolehtimiseen.

Kun nyt tarkastelee mitä on tapahtunut Venäjällä on hyvin vaikeaa ymmärtää, miten Krimin valtaus, Ukrainan konflikti ja vastapakotteet helpottavat tavallisen venäläisen elämää millään tavalla. Meidän on vain uskottava, että despoottinen hallintomalli on niin syvällä venäläisen sielussa, että se sallii tämän kaiken tapahtuvan yhä uudelleen ja uudelleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olemme lännessä tottuneet siihen, että valtiojohtomme edes yrittää perustella toimenpiteittensä tähtäävän kansalaistensa hyvinvoinnista ja toimeentulosta huolehtimiseen."

Olen huomannut ettei poliitikkomme edes yritä järjellä perustella kuulumistamme Euroopan Unioniin ja yhteisvelkavaluuttaliittoon. Hyvinvointipalveluiden leikkaamista perustellaan lähinnä sillä ettei ole vaihtoehtoa vaikka sokeakin näkee useampia vaihtoehtoja joista ensimmäisenä tulee mieleen oma valuutta ja keskuspankki.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Jorma Makkonen,

Aika pientä se on kuitenkin itäiseen naapuriin verrattuna ja noista mainitsemistasi asioista taitaa olla muunkinlaisia mielipiteitä esitetty.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Makkosen kesto-ongelmana näyttää olevan suomalaiset. Kovasti ikävä maa.

Pauli Kossila

Tämäkin kirjoitus oli hinovarainen osa tuota lännen suorittamaa Putin vastaista valehtelukampanjaa. Täältä löydätte Straforin kannan Ukrainan kriisiin : http://www.globalresearch.ca/washington-was-behind...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pauli, kansainvälinen Verkkomedia ja venäläisten propagandaan kehitetty Sputnik välittävät monenlaisia uutisia.

By Global Research News
Global Research, December 20, 2014
Sputnik News
Region: Russia and FSU
Theme: US NATO War Agenda

Oma blogini on syntynyt Putinin Sotšissa pitämän puheen innoittamana, sitä siteeraten. Aku Ankkaa lukeneena ja Moskovassa opiskelleena minun maailmankuvani on muotoutunut sellaiseksi, että olen voinut työtä tehdä ja kohtuullisen arvostelukykyisenä pysyä.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Global Research käyttää uutislähteenään mm. Russian Today-julkaisua myötäillen virallista venäläisnäkemystä joten sen mukaan siihen kannattaa suhtautua.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Siinähän Koposen omakin kommentti jo tuli.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koponen kirjoitti: "Venäjän karhu ei välttämättä ole paras vertaus, kun puhutaan naapuristamme. Mutta ajatus siitä, että haavoittuneen karhun kanssa kukaan ei tule toimeen, on jollain tavalla söpö."

Niin, todellakin, söpöys on aina katsojan silmässä. Ja siellä tismalleen niin kauan kuin söpöilijä asettuu siihen söpön rooliin eikä haasta sen rajoja.

Tätä samaa ilmiötä on se, että avuntarvitsijan tulee olla nöyrä ja alistuvainen auttajalleen. Ei ole toivoa sillä joka uskaltaa kyseenalaistaa edes oikeudenmukaisuuden nimissä vahvan ja heikon, oikeassa olevan ja väärässä olevan asetelmaa. Hänet demonisoidaan röyhkeäksi ja vihamieliseksi vaikka asetelma olisikin rakennettu väkivallalle.

Sama näyttää pätevän kansainväliseen politiikkaan. Venäläisille et al erilaisille on varattu joko alistuvan jalon villin tai demonisoidun terroristin roolit. Ja olemme ottaneet päällemme täällä lännessä kiplingiläisen valkoisen miehen taakan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minun havaintojeni mukaan ukrainalaisille et al (tshetsheenit ym) on varattu "alistuvan jalon villin tai demonisoidun terroristin roolit". Vastapuoli väittää olevansa oikeassa vaikka käyttääkin hyvin räikeitä valheita, täysin häpeämättömästi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Schepel kertoo vastapuolen väittävän olevansa oikeassa. Tarkoittaako hän vastapuolella vaikkapa Kavkaz Centeriä vai Finnros Forumia? Vai ovatko ne vastapuolen vastapuolia jotka myös väittävät, j.n.e. j.n.e.

Minun käsittääkseni ukrainalaisilla on venäläisille ihan veljien ja siskojen osa. Laskevathan venäläiset historiassaan maansa saaneen alkunsa nimenomaan Kiovan Rus:sta.

Tshetseeneistä ja muistä etelän vuoristoseudujen asukkaista venäläisillä lienee neutraalista aina jonkin asteiseen rasismiin yltäviä käsityksiä. Siinäkin suhteessa käsittääkseni virallinen Venäjä yrittää ylläpitää ja vahvistaa monikansallista ja -uskonnollista käsitystä Venäjästä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #26

Schepel siteerasi Vladimir Putinia: "Venäläiset ovat voittamattomia silloin kun he tietävät olevansa oikeassa!"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Hohhoijaa, kuinkahan moni maailmanhistoriassa on väittänyt olevansa oikeassa ja kuinka moni heistä lopulta ollut?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Naton Aika propagandakoneiston, jossa myös Finrosforumin, PENin, Kavgaz Centerin ja monen muun Venäjä-vastaisen organisaation piiri pieni pyörii, tarkoituksena on käännyttää suomalaisia sotilasliitto Naton kannattajiksi.

Jarmo Koponen on yksi Naton Ajan puhemiehistä. Kertomukset Aku Ankasta ja Moskovan opinnoista ovat viihdettä. Koponen on puolensa valinnut.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tasapuolisuuden nimissä. Venäjän Ääni 15 minuuttia sitten.

"Levada-keskuksen tekemän kyselyn tulosten mukaan, venäläiset ovat valinneet vuoden kolmeksi suosituimmaksi henkilöksi Vladimir Putinin, Sergei Shoigun ja Sergei Lavrovin.

Vladimir Putin on ollut tämän listan ehdoton suosikki, vuodesta 1999 lähtien. Tänä vuonna hänet nimesi vuoden suosituimmaksi henkilöksi ennätysmäisen suuri määrä kansalaisista – 57 prosenttia.

Politiikan tutkijat ovat todenneet, että Venäjän presidentin harjoittama politiikka vastaa täysin venäläisten odotuksia. Asiantuntijoiden mukaan, jos poliittiset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset suuntaukset säilyvät, niin vuonna 2018 Vladimir Putin on edelleen kaikkein suosituin poliitikko.

Kyselyyn osallistui 1 600 ihmistä, 134 asutuskeskuksesta ja 46 Venäjän alueelta."

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Maailmaan mahtuu kirjoituksia ja näkemyksiä.

Yksi Verkkomediankin hyväksymistä kirjoittajista Michel Chossudovsky kirjoitti vuonna 2002 kirjassa War and Globalisation, The Truth Behind September 11. (suomeksi Suomen Rauhanpuolustajat, Like Keuruu 2003) siitä, kuinka Putinin hallinto vastoin Venäjän duuman kantaa hyväksyi Naton laajentumisen Baltian maihin (Latviaan, Liettuaan ja Viroon), mikä johtaa Naton tukikohtien perustamiseen Venäjän länsirajan pintaan.

...

"Ironista kyllä Venäjän presidentti tukee Amerikan terrorisminvastaista sotaa, joka on perimmiltään suunnattu Moskovaa vastaan. Washingtonin salainen suunnitelma on tehdä tyhjäksi Venäjän taloudelliset ja strategiset edut Euraasian käytävällä ja sulkea tai ottaa haltuunsa sen sotilaslaitokset ja samalla muuttaa entiset neuvostotasavallat (ja lopulta Venäjän federaatio) Amerikan vasallivaltioksi."

https://www.youtube.com/watch?v=xjlpqANnqX4

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Blogissa on erinomaista tietoa ja pohdintaa Putinista ja Venäjästä. Minusta nurkkaan piiritetty karhu kuvailee hyvin Putinin Venäjän tilannetta: http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182654-...

Venäjä tunsi itsensä eristetyksi - etten sanoisi "koulukiusatuksi", kun Euroopan maat rakensivat sen ympärille EU:ta ja Natoa. Kun sitten jopa Venäjän "pikkuveli" Ukrainakin pyrki EU:hun, Putinin ja hänen oligarkkijoukkonsa kärsivällisyys loppui. Putin löi nyrkin pöytään ja sanoi: "Nyt saa riittää!.."

On kovin inhimillistä, että Kremlin vallanpitäjät eivät halua nähdä hallintonsa epädemokraattisuutta kansainvälisen eristyneisyyden syyksi. Syitä etsitään vastapuolelta. Aloitetaan propagandasota, jonka välineeksi on helppo ottaa nationalismi.

Kriisin kärjistyessä myös lännen propagandassa Venäjä on alettu nähdä yhä kielteisemmässä valossa. Ei edes haluta ymmärtää, miksi tähän on tultu, miksi karhu tuntee olevansa piiritetty nurkkaan...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juuri niin, Timo. Kirjoitin siihen liittyvän blogin (miten kaikki sai alkunsa, Münchenissä 10.2.2007, tai oikeasti jo edellisenä kesänä):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180117-muen...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilmari Schepel kirjoitti, #37:
"Juuri niin, Timo. Kirjoitin siihen liittyvän blogin (miten kaikki sai alkunsa, Münchenissä 10.2.2007, tai oikeasti jo edellisenä kesänä):"

Kumma, että tuo mainio blogisi jäi minulta joulunaluskiireissä huomaamatta. Siinä selitetään tilannetta psykologisesti Putinin kannalta jo muutaman vuoden takaa.

Meidän on hyvä tietää, miksi Putin näkee asiat niin kuin näkee ja miten hän on tullut noihin näkemyksiin. Se ei tarkoita sitä, että hyväksyisimme Putinin Venäjän toimenpiteet. Mutta kun asiaa yritetään ratkaista diplomaattisesti neuvotteluteitse, on hyvin hyödyllistä tietää, miten vastapuoli asiat näkee ja kokee.

Toimituksen poiminnat