Jarmo Koponen

Piiri pieni pyörii

Presidentti Boris Jeltsin yllätti kaikki 15 vuotta sitten. Hän jätti paikkansa uudenvuoden tv-puheensa jälkeen. Valtavaa maata johdetaan television avulla.

Jeltsinistä kerrotaan, että hänet kuskattiin television ääreen katsomaan, jos häneen haluttiin vaikuttaa. Juoppoa presidenttiä ohjattiin annostelemalla hänelle oikeanlaisia uutisia.

Nyky-Venäjällä televisiolla on edelleen keskeinen rooli kansakunnan liimana. Siksi huolehditaan siitä, että oikeanlaiset ihmiset osaavat kansan viihdyttämisen ja saavat palkkioksi osansa valtavista mainosmarkkinoista. Ei siis ihme että kun Gazprom Mediaan vaihdettiin viikolla johtajaa, tehtävään nousi presidentin ”suomalaisystävän” yritysjohtaja.

Jokeri-omistaja Gennadi Timtšenkon  yritysryppään Volga Groupin johtajasta Dmitri Tšernishenkosta tulee useiden tv- ja radiokanavien omistajayhtiön uusi päämies.  Aiempia meriittejä Tšernishenkolla on mm. siitä, että hän veti ”Sotshi-2014” komiteaa.

Lehtitietojen mukaan presidentti Vladimir Putin erotti henkilökohtaisesti Gazprom Mediaa  johtaneen Mihail Lesinin.

Lesin on vanha kettu mainosmarkkinoilla. Hänen luomansa yritys Video International  kasvoi 1990-luvun puolivälissä markkinajohtajaksi ja Lesinistä tuli paitsi mediayhtiö RIA-Novostin johtaja, myös vuonna 2004 maan mediasta vastaava ministeri. Putinin avustajana hän oli luomassa nykyistä rakennetta, jossa yhtenä manipuloinnin välineenä ovat maailmanlaajuiset venäläisnäkemyksen mukaiset uutislähetykset.  Kaikkivoipaisuus kuitenkin kostautui ja lopulta Lesin sai lähteä riitaannuttuaan vuonna 2008 pätkä-presidentiksi valitun Dmitri Medvedevin kanssa.

Lesin palasi suuryrityksen johtoon Venäjälle vuonna 2013. Yhtenä syynä tämänkertaisiin potkuihin arvellaan sitä, että Lesin riitaantui Putinin pankkiiriystävän ja median suuromistajan Juri Kovaltshukin kanssa.

Järkeenkäyvältä selitykseltä kuulostaa myös se, että Lesin epäonnistui tavoitteessaan uudistaa katsojamittausten tekoa Venäjällä. Tilastot ja mittaukset ovat markkinoiden päävaluuttaa eli teollisuudenhaaran tärkein yksittäinen asia. Maan ykköskanavan johtaja pysyi kuitenkin kannassaan eikä suostunut periaatteellisista syistä yhteiseen mittausjärjestelmään.

Venäjä ei olisi Venäjä, jos Lesinin potkujen taustalla ei olisi pienen piirin kamppailun lisäksi myös rahaan liittyvää skandaalia. Itsekin Kremlin hampaisiin joutunut oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi on paljastanut sivuillaan, miten hänen tiukan linjan putisnistiksi kutsumansa Lesin on sijoittanut virkamiehenä tienaamiaan rahoja veroparatiiseihin ja hankkinut osalla rahoista, kaikkiaan 28 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla kiinteistöjä Los Angelesin lähistöltä Kaliforniasta. Lesin on itse puolustautunut julkisuudessa kertomalla, että kiinteistöjä ovat ostaneet hänen lapsensa. 

Hämmennnystä on herättänyt Lesinin kaltaisen johtajan näpertely pienten asioiden parissa. Eho Moskvyn toimittajan kirjoittama twitter laukaisi debatin, jonka seurauksena käytiin tiukkoja neuvotteluja liberaalina tunnetun radioaseman kohtalosta. Gazprom Media omistaa Eho Moskvyn.


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Jukka Laine

Venäjän pitäisi perustaa oma laajenemiskomissaarin virka. Ja alkaa suunnitella venäläisen demokratian levittämistä lähimaihin. Mieluiten joku eurofobinen henkilö, kuten Zhirinovski, voisi sopia virkaan hyvin.

EU haluaa laajentua ja kenenkään mielestä ei ole omituista, että EU:lla on oma laajentumiskomissaari, joka haluaa ohjailla myös Venäjää ja sen kehitystä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/28616-rehn-venajal...

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1390455011311

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

EU:n laajentuminen laajenemiskomissaareineen on aivan eri juttu kuin Venäjän laajeneminen.
Ensiksi mainittu tapahtuu kunkin EU:iin haluavan maan vapaasta tahdosta, itänaapuri on aina laajentanut aluettaan pakolla, useimmiten sodalla.

Tässä on Jukka Laine vuorenkorkuinen ero!

"Venäläistä demokratiaa" tuskin moni maa haikailee. Kun itänaapurissa puhutaan demokratiasta minua alkaa jostain syystä hymyilyttää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ensiksi mainittu tapahtuu kunkin EU:iin haluavan maan vapaasta tahdosta"

"Vapaa tahto" EU:ssa on vähintään tulkinnanvaraisen kysymys, esimerkiksi Latviassa yli 80% vastusti euroon liittymistä, mutta liittyivät kun hallitus näin määräisi, suomalaisilta ei asiasta kysytty mitään ja perustuslakia rikottiin markasta ja keskuspankin vallasta luopumisella ja rikotaan edelleen. EU:n politbyroo eli vaaleilla valitsematon komissio voi mafiamaisesti kiristämällä jäsenmaita rahoituksen loppumiselta mikäli komission päätöksiä ei noudateta. Kreikka rikkoi lähes kaikkia jäsenyyskriteerejä liittyessään euvostoliittoon, valehtelemalla ja väärentämällä taloustietojaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #9

Kuka sen hallituksen oli valinnut, 20%:ko?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Suomen näennäisdemokratiasta ja epäoikeusvaltiosta mainitsin, ehkä tämä on sitä länsimaista kulttuuria.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #17

Jarmo Makkonen

Miltäs se itäkulttuuri ja demokratia näyttää ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Huonolta mutta olen kiinnostuneempi Suomesta. Saksassakin kunnioitetaan maan perustuslakia, Suomessa ei ollenkaan. Demokratia Suomessa on kuin Valko-Venäjällä, vaihtoehtoja liittovaltiokehitykselle ei edes esitetä eikä kansalta kysytä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #18

Venäjä ja kaikki maat europasta itään tarvitsevat vahvaa johtajaa.
Tarvitaan sukupolvia jos koskaan Kreikan demokratia toteutuu idässä.
Miten kävi kun demokratia vietiin Irakiin - taisi päästä pullon henki.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala Vastaus kommenttiin #13

Ovat todella opettavaisia (vastenmielisiä) nämä aikuisten miesten viisastelukommentit.

Ei liene mitenkään yllättävää, että hallitukseen valitut voivat kääntää takkinsa täysin. Vaalipuhe voi olla aivan täyttä puppua. Ja Suomessakin muutama kansanedustaja on luopunut kansanedustajan tehtävistä sen vuoksi, ettei ole mahdollisuutta ajaa sitä kantaa, jota on vaalipuheissaan lupaillut kansalle (uutisissa tullut pari tapausta esille).

Eli ei missään mielessä täysin pätevä perustelu viitata äänestysprosentteihin tässä tapauksessa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #13

Ja EU:iin liittyminen on aivan jotain muuta kuin euroon liittyminen!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #13

Jatkossa tämäkin asia onneksi muuttuu, kun konsensus on julistettu vanhoilliseksi ja uusi diktatuuri palaa luomaan järjestystä tyhmään kansaan. Näin ainakin jos Stubb saa jatkaa pääministerinä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #9

EU:iin liittyminen on Makkonen aivan jotain muuta kuin euroon liittyminen!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Stalin teloitutti lähimmät ystävänsä ja työkaverinsa. Osa sai kunnian esiintyä näytösoikeudenkäynneissä, joissa heille annettiin vielä mahdollisuus ylistää Stalinia.

Venäläisittäin katsoen Vladimir Putin on humaani ja hyvä ihminen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ajatus, että "Putin on humaani ja hyvä ihminen" on mitä suurimmassa määrin näkökulmakysymys. :D
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/cb25bc5e-8448-11e4-...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmo Koponen on oikeassa. Piiri pieni pyörii. Ei kuitenkaan Venäjällä vaan Suomessa.

Koposen kaunakirjoitukset ovat oiva esimerkki em.piirin pyörityksestä.

Venäjä-syönnin ja russofobisen propagandan parinkymmenen hengen yksi piiri pyörii Finrosforumin ja Suomen PENin tiloissa.

Sanansaattajana toimii porvarimedian nykyisistä ja entisistä toimittajista rakennettu lobby. Sen ainoa tehtävä on Venäjän vastainen uutistrollaus.

Koska tässä ei voi julkistaa mitään nimilistaa, totean vain, että esimerkiksi Jarmo Koponen on pyörinyt niin Finrosforumin kuin Suomen PENin johtotehtävissä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tietenkään tietosi eivät pidä paikkaansa. Mutta koit välttämättömäksi kirjoittaa, kuten kirjoitit.

Ihmettelen.

Älä ruoki trollia.

Suosittelen lukemaan Ryskyn tekstin!

http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/2014/07/venaj...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Kiitos informaatiosta. Näyttää olevan asiallinen foorumi.

Markku Laaksonen

Heikoissa kantimissa on Venäjä jos n. parikymmennen hengen porukka kykene horjutamaan sitä. Ei kai nyt sentään R. Lintunen, vähän totuutta kuvioihin.

Venäjämielisiä Putin puolustajia sensijaan näyttää olevan siellä täällä, argumentointi on hyvin heikkoa kuten yllä.

Jukka Laine

Trollikeskustelu on täysin ala-arvoinen tapa pyrkiä suitsimaan keskustelua.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Mitä keskustelua? Lintusen asiatonta ja virheellistä kommenttia? Kun väittää jotain julkisesti, pitäisi tarkastaa, mikä on totta. Jos ei sitten ole tarkoitus vain höpistä. Lintusen tarkoitus on vain höpistä.

Yleensä ei kannata jatkaa keskustelua kun huomaa, ettei kommentoijilla ole edes aikomusta pysytellä jossain asiassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Kun väittää jotain julkisesi, pitäisi tarkastaa, mikä on totta."

Olen kyllä tarkastanut. En siis höpise. Finrosforum, PEN sekä joukko Ylen, Hbl:n ja Erkkojen säätiön lehtien toimittajia tanssii poskivalssia keskenään.

Jos Jarmo Koponen kumppaneineen olisi vilpittömästi kiinnostunut paljastamaan sisäpiirejä ja puolustamaan kansalaisoikeuksia, Venäjän naapurimaa Ukraina olisi otollinen kohde.

Ukrainan parlamentti Radan valiokunnissa on käsittelyssä uusnatseilla vahvistetun äärioikeistolaisen Svobodan ja Kansallisen rintaman aloitteet kommunististen symbolien käyttökiellosta, T-paidoista kadunnimiin.

Kiellon rikkomisesta seuraisi enimmillään viisi vuotta vankeutta. Kielto koskee myös kirjailijoita.

En ole huomannut, että Amnesty, HRW tai PEN olisi ottanut kantaa lakivalmisteluun.

Antero Moilanen

Tanssiiksne sillee homosti sitä poskivalssia? Voisitko raportoida tämän asian, koska jos näin on, emmehän halua sallia sen jatkuvan sellaisena?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Varsin vakuuttava todistus, tämän pitäisi kyllä riittää: "Olen kyllä tarkastanut. En siis höpise. Finrosforum, PEN sekä joukko Ylen, Hbl:n ja Erkkojen säätiön lehtien toimittajia tanssii poskivalssia keskenään."

Annikki Suuriniemi

Presidentti Sauli Niinistö toppuuppeli puolueita kuluneella viikolla vaalikuumeesta.
Kuka kenen puolella ja nimissä luulee olevansa ja puhuvansa.
NATO = NATO KYYNÄ KYNNYKSELLÄ. Suomalaiset rakkaat sananparret osuvat oikeaan. Turvallisuusuhkalle löytyi oikeutus ja oikeanlainen sana. Nato tarkoittaa sukulaispiireissä puolison siskoja muistaakseni. Presidentti Niinistön suosiosta riidellään. Stubbko nato ja väyrynen ym turvallisuusuhka? Mielestäni oiva mielleyhtymä sekä suomen syvien rivien nihkeys valita puolensa. Molempi parempi. Luin, Sveitsi esti Hilterin rynnistyksen maamiinoilla. Kahden liittoon ei Teemu Selänteen mukaan änkeä kukaan.
Nato menkööt. Suomella on pitkä naapuruus rakentunut moninaisten vaiheiden kautta.
Se on edellyttänyt liittoutumattomuutta, puolueettomuutta ja suurvaltojen eturistiriitojen
ulkopuolella pysymistä. Linja Mannerheim-Paasikivi- Kekkonen- Koivisto- Ahtisaari- Halonen-(Niinistöstä en ole varma) ainakin ovat vannoneet sen nimiin. Miksi linja ei kelpaa Stubbille? Kysyn. Linjaukselle on näyttö annettu. geopoliittinen tila on sama, olemme naapureita edelleen. Mikä vimma Stubbilla on näyttää jotakin ja mikä se jotakin oikeasti on. Ennustaja eukot ovat eri asioita.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Rikkaat venäläiset ostavat oikeuden asua Britanniassa...Pysyvää oleskelulupaa Britanniasta voi anoa kahden vuoden oleskelun jälkeen, jos on valmis sijoittamaan hieman alle 13 miljoonaa euroa. Jos taas malttaa odottaa vuoden lisää, selviää sijoittamalla puolet tästä eli runsaat kuusi miljoonaa euroa...Lehden mukaan tammi–syyskuussa superrikkaille myönnettiin 162 sijoittajaviisumia. Selvä käänne ylöspäin tapahtui maaliskuussa, kun EU:n ja Yhdysvaltain pakotteet iskivät Venäjään."

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1419130517829?jako=cb22...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tässä blogissa annetaan tärkeää ja mielenkiintoista tietoa siitä, miten Venäjällä valta, rahat, oikeudenkäyttö ja myös media on keskitetty yhden ja saman oligarkkilauman ja sen nokkamiehen haltuun.

Vain rikkailla oligarkeilla on toisaalta tarpeeksi rahaa voidakseen järjestää itselleen turvatun paon länteen, jos kleptokraattinen järjestelmä uhkaa murtua jalkojen alta.

Ei ole paljon kehumista Kiinankaan järjestelmässä. Kansankongressissa on kuulemma enemmän miljardöörejä kuin missään maailman parlamentissa.

Jos lännessä varsinainen valta on banksterien käsissä, idässä lankoja pitävät käsissään oligarkit.

Maailma on siis kaikkea muuta kuin reilu ja oikeudenmukainen paikka asua ja elää.

Erno Linnola

Lännen johtajilla on ikävä tuota juoppoa Jeltsiniä. Nykyinen johtaja kun ei halua olla heidän palvelijansa. Odottelemme kiinnostuksella ensi vuotta kun Venäjä irrottautuu uuden vuoden kunniaksi dollarisidonnaisuudestaa. Alkaako uusi luku kertomuksessa "USA:n imperiumin nousu ja tuho"?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Höpsis, ruplan kriisi vain lisää dollarisidonnaisuutta. Valko-Venäjän vientituotteet Venäjälle päätettiin juuri hinnoitella dollareissa.

Jeltsin oli jo neuvostoaikana kansan suuri suosikki, vaikka joskus viinaa maistoikin.

Erno Linnola

Taloustutkija Peter Koenigin mukaan dollarin asema maailman johtavana reservivaluuttana on laskenut vuoden 2000 noin 90%:n osuudesta viime vuoden noin 60%:iin ja painoarvon lasku jatkuu. On luultavaa että 50%:n rajan alle mennään joko ensi vuonna tai viimeistään USA:n vaalivuonna 2016.

USA:n taloudellinen painoarvo on globaalisti selvässä alamäessä. USA:n ykkösasema on selvä vain tussaripuolella - sekä velallisten joukossa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yksi keino on levittää ympäri maailmaa uutissivustojen keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa Venäjän kannalta myönteisiä uutisia tai kontekstista irrotettuja katkelmia niistä.

Sinulla näyttää olevan harrastuksen tämän Peter Koenigin tarinat ja hänen blogeistaan irroiteetuja osia. Muissa kommenteissa olen nähnyt useita sinun suoria copy paste juttujasi. Yritä nyt kuitenkin kertoa niiden linkki.

Peter Koenig on suoraan Venäjän propagandan kirjoittaja. Työskentelee nykyisin Venäjän palkkaamana trollina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yksi keino on levittää ympäri maailmaa uutissivustojen keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa Venäjän kannalta myönteisiä uutisia"

Eipähän tule viimeisen vuoden ajalta montaakaan tällaista uutista, negatiivisia taas useampia päivittäin. Tämä siis venäjää osaamattoman suomalaisen näkökulmasta.

Toimituksen poiminnat