Jarmo Koponen

Tekouutisia – Sputnik räjäyttää tajunnan

  • Suositun blogistin sivuilla esitellään, miten kuvamanipulaatio rakennetaan.
    Suositun blogistin sivuilla esitellään, miten kuvamanipulaatio rakennetaan.

Venäjän ykköspropagandistin asemaan on tunkua. Jotkut sanovat, että hän on Mihail Leontjev, Odnako (Toisaalta) -ohjelman juontaja, toiset vakuuttavat, että titteli kuuluu uuden, kansainvälisille areenoille suunnatun Sputnik-median pääjohtaja Dmitri Kisiljoville.

Leontjevin ohjelmassa esitettiin perjantaina, että uudet todisteet osoittavat, kuinka malesialainen matkustajakone MH17 ammuttiin alas.   Uusimmalle ”paljastukselle” oli syynsä.

Uutisen julkaisu oli tarkkaan harkittua, koska päämääränä on helpottaa presidentti Vladimir Putinin asemaa tämän osallistuessa G20-maiden kokoukseen. Leontjev on paitsi tv-juontaja myös Venäjän valtiollisen öljy-yhtiö Rosneftin johtaja.

Tiedotusvälineestä toiseen levinneissä kuvissa näyttäisi olevan sotilaskone, joka on laukaissut ohjuksen malesialaiskonetta  kohti.

 

http://rutube.ru/video/564f56e76cf991ac13d5afb42f96aae7/

 

MH17 alas ampumisesta on toki kiistelty, koska tutkimusraportit eivät ole lopullisia. Eikä Putiniakaan voi syyttää valehtelemisesta, jos hän sanoo, että  koneen pudottanut ohjus ammuttiin Ukrainan puolelta.

Mutta tämänkertainenkin temppu on vain kotiyleisön hämäämistä. Venäläisessä blogosfäärissä osoitetaan myös yksiselitteisesti, että malesialaiskoneen ampumisesta esitetyt uudet todisteet ovat ihan höpöjä. Pohjana on käytetty vanhoja Googlen kuvia vuodelta 2012.

Ilja Varlamov selvittää blogissaan kädestä pitäen, miten kuvat on voitu tehdä. Kannattaa katsoa kuvat,  vaikka niiden tekstit on venäjäksi.

Varlamovin blogissa on myös luettelo niistä tiedotusvälineistä, jotka julkaisivat ohjusuutisen sensaationa. Ensimmäisenä uutisen julkaisseista sen veti pois sivuiltaan Moskovski Komsomolets. Nämä välineet sen sijaan jatkavat valheen kierrättämistä:

Dni.ru Дни.ру

Vesti.ru Вести.ру
NTV НТВ
LifeNews Лайфньюс
Moskovan ääni  Говорит Москва
Tass  ТАСС
Lenta.ru Лента.ру
Zvezda tv-kanava Телеканал Звезда
Komsomolskja Pravda Комсомольская правда

Kenellekään ei tule yllätyksenä, että Venäjällä massatuhoase eli televisio suoltaa uskomatonta soopaa.

Sputnik tarjoaa selityksiä

Huolestuttavaa maailman kannalta on, että Sputnik-median tekouutisia, joita ei tosiasioilla kumota, on määrä tuottaa vuoden vaihteesta alkaen myös Suomessa ja 35 muussa maassa.  Uutistoiminta alkaa Kiinassa jo joulukuun alussa.

Yhtiön toimiin voi tutustua vaikka englanninkielistä Twitter-tiliä seuraamalla.  (Tiliä markkinoidaan Telling the untold - Sputnik selvittää kertomatta jääneen –sloganilla)

Passivointia, hämäystä ja koukutusta

Yleensä uutiskriteerit ovat yksinkertaisia: läheisyys, kiinnostavuus ja tärkeys. Kremlin nuorassa oleva Venäjän valtamedia on menettänyt luottamuksensa. Sen pitäisi olla kaikille selvää.

Uutiskentän manipulointi on tarkkaa työtä. Pyrkimyksenä on vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen niin venäjänkielisessä maailmassa kuin ulkomailla laajemminkin. Ulkopolitiikkaa tehdään myös siten, että etsitään koko ajan omiin tarkoituksiin sopivia ihmisiä omien näkemysten levittäjiksi.

Tiedotusvälineiden motiivit ovat Venäjällä selvät ja historiallisten syiden vuoksi uutistoiminnan kulttuuri on toista kuin länsimaissa.

Valtiollista propagandaa

Uutistoimistot perustettiin liike-elämän tarpeisiin. Kirjeistä lennättimeen ja niin edelleen.  Uutiskirjeistä edettiin Venäjälläkin 1700-luvulla ensimmäisten sanomalehtien julkaisemiseen.

Tuolloin aiheena oli Pietari Suuren hallinnon kehuminen ja maan kasvun potentiaalin korostaminen. Jo ensimmäiset venäläiset lehdet erosivat muualla Euroopassa ilmestyneistä lehdistä siinä, että ne eivät pyrkineet olemaan kaupallisia.

Venäläisellä lehdistöllä oli sen synnystä alkaen propagandistinen luonne ja julkaisuilla vaikutettiin kansan mielipiteisiin. Pyrkimyksenä oli muokata kansalaisia hyväksymään uudistukset ja edesauttaa kansallisten erityispiirteiden säilymistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Leontjev on jo kommentoinut uutistaan. Hän pysyy kannassaan, jonka mukaan satelliitikuvat ovat todellisia. Sen sijaan mitään BUK-ohjusta ei ole koskaan ollutkaan.

Не было никакого «Бука», понимаете? Его не было.

http://avmalgin.livejournal.com/5032605.html

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäläistyylistä kamaa, sopii hyvin aiheeseen. En ihmettele sitä, että leikattiin pois, mutta kylläkin sitä, että saivat shown tuotettua noinkin pitkälle.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Mediakritiikin asiantuntijoita on toki monia minua parempia, mutta yksittäisen tv-yhtiön tekemää ratkaisua ei kannata esittää minään maailmanselityksenä.

Seppo Vaara

Yksittäisen? Katsoitko videon?

"Siis kaikki nämä lehdet ovat kuin paikallisia NATOn lehtikioskeja?"

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kuka johtaa mediaa? Kysymys on absurdi. Venäläisen median tuntijana olen kokenut, saksalaisen en niinkään.

Osaan erottaa valheen ja paskan puhumisen toisistaan. Molempia on läntisessä valtavirrassa häviävän vähän.

Journalismissa ei ole varaa luottamuksen menettämiseen. Venäjän Kremlin hihnassa oleva media on niin toisen maailman kamaa, ettei siitä kannata edes puhua.

Sananvapauden vuoksi ei tarvita salaliittoteorioita viljeleviä sivustoja. Niiden julkaisemisen estäminen on kuitenkin mahdotonta.

Nato on Nato. Siitä voi olla ja ollaan montaa mieltä.

Seppo Vaara Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #19

Niin. Voisitko kääntää niille, jotka eivät saksaa ymmärrä.

Seppo Vaara Vastaus kommenttiin #21

Videolla on suomenkielinen tekstitys.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Koponen kirjoitti: "Osaan erottaa valheen ja paskan puhumisen toisistaan. Molempia on läntisessä valtavirrassa häviävän vähän."

Hihihiii, hohohohoo .... . Väittävät naurun pidentpvän ikää. Kiitos Koposelle taas näistä lisävuosista.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #22

Yleensä, usein, toistuvasti! Mutta silloin kun merkittävä media jää kiinni valehtelusta tai tiedon manipuloinnista, siltä menee aikaa luottamuksen palauttamiseen. Välttämättä luotto ei palaudu ikinä.

Toista maata ovat trollitehtaat. Enkä ole väittänyt että näitä ei olisi koneellistettu jossain muuallakin. En vaan ole asiasta tietoinen.

Annelin jutusta: "Ih­mi­siä tai­vu­tel­laan omak­su­maan Ve­nä­jän nä­ke­myk­siä vä­lil­lä hie­no­va­rai­ses­ti, vä­lil­lä ag­gres­sii­vi­sel­la pro­pa­gan­dal­la. Sie­luis­ta tais­tel­laan niin ra­dios­sa ja te­le­vi­sios­sa kuin ne­tis­sä.

Ta­voit­tee­na on vai­ku­tus­val­lan kas­vat­ta­mi­nen ja oi­keus pääs­tä mää­rit­te­le­mään to­tuu­den ra­jat.

Pie­ta­rin trol­li­kes­kus on pie­ni osa kamp­pai­lua. Ve­nä­läis­vies­tin­ten mu­kaan sa­man­lai­nen on ai­na­kin Mos­ko­van lä­his­töl­lä.

Suo­raa yh­teyt­tä Ve­nä­jän val­tioon ei ole to­dis­tet­tu."

http://www.hs.fi/paivanlehti/17112014/ulkomaat/Ven...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Näiden Sananvapauden airueitten kanssa erimieltä olevat ovat tietenkin trollipeikkoja. Tietty. Eihän kukaan voi olla oikeasti erimieltä kuin Sanoma Oy. Sehän on meidän tiemme, totuutemme ja elämämme. Älä pidä muita totuuksia jotta et tulisi peikotetuksi. Aamen ja hallelujaa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #25

Voisitko kuvitella MH17-valheen Sanomien omistamaan mediaan?

Sinunkin tyylisi on usein perusteltua, mutta myös trollaukseksi ymmärrettävää asian vierestä puhumista.

Annelin jutusta edelleen. "Yk­sin­ker­tai­sim­mil­laan trol­laus tar­koit­taa kom­men­toin­tia, jon­ka tar­koi­tus on pro­vo­soi­da mui­ta net­ti­kes­kus­te­li­joi­ta. Kun si­tä teh­dään oh­ja­tus­ti, sil­lä on po­liit­ti­set ta­voit­teet."

"´Kom­men­teil­la luo­daan ke­hys, jon­ka kaut­ta lu­ki­ja oh­ja­taan tul­kit­se­maan uu­ti­nen oi­keal­la ta­val­la´, Kuz­net­sov ker­too."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Minun ei tarvitse kuvitella valheita Sanomien omistamiin tiedonlevitteisiin. He tekevät niitä ihan itse.

En kirjoittanut mitään asian vierestä vaan arvostelin ihan suoraan Koposen yksipuolisia käsityksiä. Hänen kanssaan erimieltä oleminen ei ole muiden nettikeskustelijoiden provosoimista vaikka hän itse siitä näyttääkin provosoituvan.

Ahonen on väärässä: trollauksen ohjaaminen ei tee siitä poliittisesti tarkoitushakuista sillä ohjaamaton trollaus voi olla polittishakuista ja ohjattu trollaus voi tavoitella muita kuin poliittisia päämääriä. Ahosen kirjoitus on siis tuolta osin "valhetta ja pa**kan puhumista" joka on jäänyt Koposelta tunnistamatta.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #27

Trolleille, Myyryläisille, tai ylipäätään kenellekään ärsyttämistarkoituksella kirjoittavalle ei kannata vastata mitään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Koponen ei siis aio lähteä puolustamaan Ahosen kummallista poliittisen trollauksen määritelmää paikkaansapitäväksi? En minäkään lähtisi sillä niin päätön se on. Mutta mitä se todistaakaan yhtenä esimerkkinä?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #29

Jussin jutusta: "Trol­laaminen liittyy kes­ki­ver­tais­ta enem­män sa­dis­ti­seen luon­tee­seen ja per­soo­nal­li­suus­häi­riöön."

"Trollit ovat usein liikkeellä tiettyjen samojen aiheiden yhteydessä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien verkkosivuille kirjoitettujen kommenttien määrä kasvoi selvästi Ukrainan konfliktin alettua. Mukana on ollut myös kirjoittajia, joita voi pitää trolleina."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1416201403432?jako=abf9f...

Seppo Vaara Vastaus kommenttiin #30

Tässäkin HS-artikkelissa sanotaan suomeksi, että jos olet erimieltä, olet ärsyttävä ja mielenvikainen. Sananvapautta?

Seppo Vaara Vastaus kommenttiin #30

Tämän määritelmän mukaan HS on trollitehdas, jossa tehtaillaan propagandaa.

"Kun ärsyttämisen sijasta kirjoittajan motiivi on jollain tavalla poliittinen, trollaaminen voi muuttua propagandaksi tai kansankiihotukseksi."

Vai voiko joku kirkkain silmin väittää, että HS ei esimerkiksi kannata Nato-jäsenyyttä tai vaikkapa aja yksipuolisesti leikkauspolitiikkaa Suomen talouden pelastamiseksi?

Onko niin, että kun sosiaalinen media antaakin nyt yksittäisille kansalaisille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin, niin medialle ei jää enää muita keinoja kuin yrittää hiljentää nämä äänet tällaisella töykeällä leimaamisella? Ihmisen nimitteleminen mielenvikaiseksi mielipiteidensä vuoksi on aika ala-arvoista.

Jos olisin toimittaja, minua hävettäisi tänä päivänä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

Olen Vaaran kanssa samaa mieltä. Kun toimittajilla ei ole tiedonvälitteiden omistajien käsikassaroina enää monopolia sananvapauteen vaan me tavalliset taatiaiset voimme heidät haastaa, me olemme yht'äkkiä uhka. Meidät pitää siis kaikenlaisella nimittelyllä ja peikottelulla kompromentoida vaarattomiksi. Toivottavasti se jää yritykseksi ja me säilytämme sijamme myös sananvapauden käyttäjinä.

Samanlaiseksi uhkaksi ja kilpailijaksi valtavirran tiedonlevitteet kokevat ilmeisesti myös uuden Sputnikin. Länsimaisessa arvomaailmassa yleensä hyviin tapoihin on kuulunut kilpailijoiden toivottaminen tervetulleiksi, vaikka usein pitkin hampain ja niitä kiristellen mutta kuitenkin. Sen kun sanotaan virkistävän ja pitävän hereillä myös vanhat tekijät. Ilmeisesti tuollainen sisäsiisteyden vaatimus ei enää koskekaan kaikkia vaan toiset, erimieltä mahdollisesti olevat, pitää teilata jo etukäteen ennenkuin yhdestäkään jutusta on tarkistettavissa mitä tuleman pitää.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kuten toisaalla fesessäni Mika Aaltola toteaa osuvasti. "Politiikan maailma - erityisesti kv sellainen - ei etene faktaperusteisesti."

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

"Varmaankin Venäjällä selitetään asiat parhain päin, eikä lehdistön vapaus ole sellaista kuin se on monessa muussa maassa. Venäjää syytetään kuitenkin paljon sellaisesta, mitä tapahtuu myös muualla."

RussianEmbFinland uudelleen twiittasi
Mika Pettersson @MikaPettersson · 13. marraskuuta

Edustaja Skinnari, Venäjä ja läntinen lehdistö. http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194940719675/arti...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Olin Venäjällä melko pitkään työssä 2000-luvun alussa ja silloisesta teevee-tarjonnasta juuri toimittaja Mihail Leontjev:ista jäi jo silloin vastenmielinen kuva (toinen, vastaavanlainen linssilude on tietysti Nikita Mihalkov). Upea ja uskomaton urakehitys, että Leontjev-ukko sai moisen ruskeakielisyyden avulla Rosneft-johtajuuden palkinnoksi. Varmasti pätevä "ammattijohtaja"....

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Misha oli kerran luonani kyläilemässä 1990-luvun lopulla. Illasta jäi mieleen uho: kun öljyn hinta nousee, me näytämme.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Mutta toisaalta Leontjev oli 1980-luvun lopussa yksi niitä toimittajia, jotka aloittivat vaihtoehtolehtien painatuksen Latviassa.

Kisiljovilla ja Leontjevilla on taustaa myös ns. liberaalien leirissä.

Vuosi sitten pohdimme Venäjän median murrosta. Aleksei Makarkin: "Nyt näillä salaliittojen hellijöillä on avoinna toinenkin ikkuna ja mahdollisuus hyödyntää Venäjän ulkomailla toimivaa mediaa."

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15595...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei tarvitse katsoa kuin "Uutisvuodon" alkukuvia, joissa Jari Tervo poseeraa Pohjois-Korenan Kim Jon-Illin vierellä tai Stan Taanila Sauli Niinistön kanssa. Näiden kuvien täytyy olla totta kun ne ovat televisiossa kaikkien nähtävissä. Niin täytyy myös venäläisten uutistoimistojen kuvat olla yhtä totta.

Muistuu mieleen vanha hokema, on se totta kun se oli oikein lehdessä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tämänhetkisessä jännittyneessä tilanteessa Venäjä ja Venäjän arvostelijat pyrkivät edistämään tehokkaasti omien näkemystensä leviämistä maailman tietoon. Tätä taustaa vasten on nähtävä Venäjän suunnitelmat Sputnik-uutisvälityksen kehittämiseksi.

Tällä hetkellä venäjän kieli on merkittävä viestinnän sisältöä erottava tekijä. Venäjänkielinen väestö, myös Suomen venäjänkielinen vähemmistö, on ympäri vuorokauden Venäjän valtavan mediavyörytyksen vaikutuspiirissä.

Siksi onkin suuri onni, että Yleisradiolla on venäjänkielisiä lähetyksiä radiossa ja myös tv:ssä venäjänkieliset uutislähetykset. Vähintään yhtä merkittävä on Ylen venäjänkielinen nettipalvelu http://yle.fi/uutiset/novosti/ Siellä uutiset ovat yleensä käännöksiä suomenkielisistä uutisista ja tarjoavat siis suomalaisen näkökulman asioista.

Venäjänkieliset radiolähetykset pantiin muuten alkuun vuonna 1990 eli Gorbatshovin glasnost-kaudella Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Tiedän hyvin, koska olin tuottajana panemassa noita lähetyksiä alkuun.

Nyt Kremlissä ilmeisesti tunnetaan, että lännessä ei kunnolla tunneta venäläisiä näkökulmia. Siitä lähtee suunnitelma Sputnik-toiminnan käynnistämiseksi lännessä, mm. Suomessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vladimir Putin allekirjoitti lokakuussa uuden medialain. Lain nojalla Venäjällä toimivien mediayhtiöiden ulkomaalaisomistus saa olla korkeintaan 20 prosenttia. Lain voimaanastumisen jälkeen useat sadat mediatalot joutuvat lähtemään Venäjän markkinoilta.

Lakialoitteen perusteluissa kerrotaan, että ulkomaalaiset voivat tällä hetkellä hallita tiedotusvälineitä, jolloin heillä on valta muovata julkista mielipidettä. Tämä taas vahingoittaa Venäjän kansalaisten oikeuksia.

Ilmeisesti Suomeen tulee sama laki sitten kun Sputnikki aloittaa lähetykset. Venäjän valtio saa omistaa näistä yhtiöistä vain 20%. Voisiko se mahdollisesti mennä näin ?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suosittelen porvareille tutustumista Venäjän Äänen uutistarjontaan. Se loiventaa sitä krapulaa, minkä suomenkielinen Sputnik ensi vuonna aiheuttaa.

MH17-lennon kanssa käy kuten Ruotsin sukellusvene-uinnille. Mitään todistetta ei ole, mutta syyllinen on varmasti Venäjä ja Putin.

Venäjän Ääni eilen: "Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmaisi pitävänsä Venäjää Isis-järjestöä suurempana uhkana maailmalle vertailemalla sitä G20-huippukokouksessa Ebola-tautiin.

Asiasta kertoi Venäjän parlamentin alahuoneen eli Duuman ulkoasiainkomitean johtaja Aleksei Pushkov.

Hän korosti, ettei tämän kaltaisia lausuntoja ollut tehty kylmän sodan ajasta lähtien."

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjästä keskustellessa nousee esiin aina symmetria. Mutta ei maailma näin toimi. Kun hoidetaan vakoilujupakoita, karkoitetuksi voi tulla kuka vaan.

Lait ovat kansallisia. Ei niitä yleensä säädetä siksi, että joku valtio turvaa omia kuviteltuja tai edes todellisia etujaan. Mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Keski-Aasiaan mukaan lukien Kirgisiaan kaavaillaan homopropagandan kieltävää lakia ja agentti-lakikin on käsittelyssä.

Porvareille ei huonoa suomea suoltavassa Venäjän Äänessä ole oikein mitään erityistä. Venäläinen silovikki ja oligarkki ei tekemisistään kerro.

Sinänsä hauska jäänne, joka muistuttaa minuakin ajoista jolloin Moskovassa tehtiin uutisia ulkomaille. Kun tekstit kiersivät suomesta venäjäksi ja sensorien kautta taas suomeksi, oli lopputulos tahattoman koominen.

Ja vielä jännempää oli kun tätä kieltä joku oppimattomampi siteerasi. Peruskoulu vei tältäkin pohjan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio kirjoitti, kommentti 12:
"Vladimir Putin allekirjoitti lokakuussa uuden medialain. Lain nojalla Venäjällä toimivien mediayhtiöiden ulkomaalaisomistus saa olla korkeintaan 20 prosenttia. Lain voimaanastumisen jälkeen useat sadat mediatalot joutuvat lähtemään Venäjän markkinoilta."

Suomi voisi samanlaisella lailla torjua venäläisen mediatoiminnan Suomessa. Muistaakseni ulkoministeri Tuomioja suhtautui Sputninkin tuloon periaatteessa kielteisesti.

On muuten erikoista, että Suomessa toimii jo tätä nykyä venäjänkielinen Radio Sputnik, joka lähettää Helsingistä ULA-taajuudella 106,9FM. Se taitaa olla pääosin suomalaisomistuksessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Uotila kirjoitti: "Suomi voisi samanlaisella lailla torjua venäläisen mediatoiminnan Suomessa."

laki ilmeisesti veisi myös ranskalaisen TV5:n ja BBC:n ynnä muut ulkomaalaiset kaapeliverkoista?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Radio on muuten niin kansainvälinen väline, että toimituksen sijaintipaikalla ei ole mitään merkitystä kuuntelun kannalta. Jo aikaisemmin ulkomaille lähetettiin niiden kielellä ohjelmia keski- ja lyhytaalloilla, jotka ylittävät valtakuntien rajat ilman esteitä. Lyhytaalloilla voi kuunnella jopa mertentakaisia lähetyksiä toiselta puolelta maapalloa. Niinpä Suomen Yle lähetti takavuosina lyhytaalto-ohjelmaa suomeksi ja muilla kielillä. Toimitin aikoinani noita lähetyksiä. Seurasin noita lähetyksiä Australiassa asuessani.

Nykyään Ylellä ei ole enää lyhytaaltolähetyksiä ulkosuomalaisille ja ulkomailla kuunteleville. Niiden paikalle ovat astuneet nettilähetykset, joita voi kuunnella vaikkapa älypuhelimella missä tahansa maapallolla. Paikallisradiolähetyksistä on tällä tavalla tullut suorastaan "maailmanradiolähetyksiä".

Kuuntelen nykyään säännöllisesti Suomessa mm. Australian SBS Radion suomenkielisiä lähetyksiä, joita avustan Suomi-raporteillani. Niitä voi kuunnella milloin hyvänsä lähetysajasta riippumatta eli on demand klikkaamalla http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
tai http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/

Tänään sunnuntaina olen jo ehtinyt kuunnella australiansuomalaisia radiolähetyksiä asemilta 4TTT ja BayFM. Aion kohta kuunnella Brisbanen 4EB-radiota http://www.4eb.org.au/ondemand kuullakseni suomalaisia tunnelmia Brisbanesta, jossa Putin kävi G20-kokouksessa "koulukiusattavana" ja poistui kesken kaiken.

Kreml ei tosiaankaan tarvitsisi toimitusta Suomessa lähettääkseen meille suomeksi venäläisiä näkemyksiä Ukrainasta ja muusta. Yhtä hyvin tuo toimitus voisi olla Moskovassa tai Pietarissa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ei kerro muuten suposuomalainenkaan, eikä evagarkki. Täytyy penkoa mustat listat Ruotsin Säpolta ja verotiedot Luxemburgin pankilta.

Toimituksen poiminnat