Jarmo Koponen

Loukatut pikkusielut

  • Sergei Elkinin kuvitusta (Svoboda.org.)
    Sergei Elkinin kuvitusta (Svoboda.org.)

Venäjän ulkopolitiikassa on hivuttamisen meininki. Propagandassa taukoja ei ehditä pitää, vaikka pahimpia ylilyöntejä varotaan mediassa.

Ukrainan vastaista retoriikkaa on hillitty Venäjän tiedotusvälineissä. Enää ei puhuta yhtä ahkerasti Kiovan juntasta eikä banderalaisista oikeistofasisteista. Virallisista puheista ovat kadonneet ”kansantasavallatkin”. 

Pääministeri Dmitri Medvedev on Facebook-päivityksessään sitä mieltä, että  amerikkalaisten propaganda ylittää kaiken kyynisyyden rajat. Pääministeri muistuttaa, että Ukrainasta valuu Venäjälle pakolaisvirta, mutta amerikkalainen media väittää ihmisten vain pyrkivän lomalle isovanhempiensa luokse.

Näissä olosuhteissa on todella vaikeaa luoda pohjaa yhteistyölle”, Medvedev kirjoittaa.

Pääministeri on varmasti tietoinen myös anti-amerikkalaisista virtauksista Euroopassa. Viisumivapaus ja vapaa liikkuvuus ovat tavoitteita, joista Venäjänkin kanssa puhuttiin aiemmin. Mutta Medvedev ei ole presidentti, vaan pääministeri, ja sekä aika että kansanedustajat murentavat hitaasti mutta varmasti hänen aikaansaannoksensa:  ”Jotta tunnustaisi itse olleensa väärässä, että kaikki oli tyhmyyttä:  tapaamiset ja puolueet ja kokoukset ja kaiken kaikkiaan koko liberalisointi – siitä vain ihmiset iloitsevat, mutta lehmät kärsivät.”, kirjoittaa Vedomostissa Maria Železnova arvioidessaan Venäjän siirtymistä pysyvästi talviaikaan ja duuman säätämiä kieltoja.

Venäjä eristäytyy

Nyky-Venäjä on osoittanut, että se vähät välittää kansainvälisistä sopimuksista. Taloudellisessa mielessä maan päätökset ovat yhtä hankalasti ymmärrettäviä. Siinä missä Venäjä elää jälkineuvostoliittolaisessa ilmapiirissä, sen lähinaapurit lähentyvät Eurooppaa.

Venäjän taloudenpitoa ohjaava pääministeri seuraa sivusta, kun Ukraina, Moldova ja  Georgia kiinnittyvät selkeämmin kilpailevaan talousalueeseen. Samalla Venäjä ilmoittaa luopuvansa  ”kapitalistisesta” pankkijärjestelmästä ja haluaa jatkaa euraasialaisen unelmansa tyngän kanssa.

Venäläisarvion mukaan Euroopan unioni on laajentunut voimakkaasti, ja nyt sen voi olettaa syventävän entisestään jäsenmaidensa yhteistyötä. Epäileviä ääni toki kuuluu jäsenten keskuudesta, mutta joka tapauksessa tie on auki.

Venäjälle muutokset Euroopassa tarkoittavat, että sen valitsema oma erityinen polku on johtanut siihen, että maa on jäänyt käytännössä yksinään. Ukraina voittaa Euroopassa paljon enemmän kuin menettää Venäjällä.

-Jokainen täyttää oman tehtävänsä,  kirjoittaa talouden tutkija Vladislav Inozemtsev RBK-daily lehden mielipiteessään.

Useat poliittiset tarkkailijat ovat vakuuttuneita, että tapahtumat Ukrainassa johtavat fiaskoon, joka kohtaa paitsi Venäjää, myös muita maan naapureita ja valtioita kauempanakin.

Menneisyydessä vaihtoehdoton tulevaisuus

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kärsii arvostuksen puutteesta. Kollega Jarmo Mäkelä pitää näkemystä asiattomana. Eittämättä on selvää, että Putinin päätösten ennustettavuuteen ei riitä jälkiviisaus.

Putinin uuden maailmanjärjestyksen politiikan alku sijoitetaan yleensä hänen Münchenissä  vuonna 2007 pitämään puheeseen, jossa hän muisteli Neuvostoliiton hajoamisen historiallisuutta. Siitä saakka olemme odottaneet, mitä Kremlissä suunnitellaan. Vastaukseksi olemme saaneet sodan Georgiaa vastaan vuonna 2008 ja tänä vuonna kriisin Itä-Ukrainassa.

Maailman jakaminen etupiireihin on edelleen mielessä. Kremliä neuvotaan vaatimaan Jaltalle kokousta kuten tehtiin toisen maailmansodan vielä kestäessä. Pitäisikö pöytään saada mukaan Kiina?

Venäjällä on pakko keskustella myös historiallisen ajattelun kehityksestä. Miten edellisten 20 vuoden aikana olisi pitänyt opettaa kouluissa ja yliopistossa, jotta kansallistunteella pelaaminen ei olisi yhtä yksinkertaista ja niin propagandan vietävissä kuin se nyt on Venäjällä.

Erityinen Venäjä

Eurooppalaisista arvoista luopuminen näkyy Venäjän politiikan tutkimuksessakin. Suzdalissa puhuttiin kuluneella viikolla, että politiikan oppikirjoissa on Venäjällä korostettava omaa erityisasemaa.  Mitä se sitten tarkoittaakaan? Sitä että Aristoteles voidaan korvata? naurahtaa uutisen lukenut professori kysymykseeni. 

Kaiken taustalla on tietysti vaatimus siitä, että muut maat kunnioittaisivat Venäjän päätöksiä, mutta kuka ymmärtää Venäjää? Barack Obama tuskin. Entä Angela Merkel, joka loihe lausumaan helmikuussa, että Putin elää toisessa todellisuudessa. (Mitä hän sitten ikinä sillä tarkoittikaan.)

Venäjän muutos vaatii historian tajua:  kommunismia ei ollut vuonna 1989, eikä neuvostoliittolaista totalitarismia ole purettu. Itse asiassa kasvatukseksi nuorille on tarjottu vaan nationalistisia ajatuksia.

Kuten kollega pohtii Facebookissa,  maassa oli vielä muutama vuosi sitten joitain hyvin ammattitaitoisia, intellektuelleja riippumattomia tiedotusvälineitä. Hän piti mediaa osana Venäjän kansallista omaisuutta ja sen ylpeydenaiheina.

”Esimerkiksi Ukrainassakaan ei sellaisia ollut. Nyt tuo kansallinen omaisuus on tuhottu. Tämä vastauksena kysymykseen siitä, ketkä täällä Venäjällä ovat todellisia kansallispettureita.”

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Venäjän tukemat "separatistit" pakenivat Slovjanskista. Saa nähdä mikä on Venäjän reaktio.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Minun pitäisi lentää Kievin kautta kuun lopulla...tulee mieleen onko turvallisuus uhattuna? Kysyn tässä siis mielipidettä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei ole näillä näkymin eikä nykytilanteessa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei kait vielä Tupolevillä, passaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmot Koponen ja Mäkelä, nuo loukatut pikkusielut, jatkavat katkeraa ristiretkeään Venäjää ja venäläisiä vastaan.

Jarmo Koponen kirjoittaa: "Venäjällä on pakko keskustella myös historiallisen ajattelun kehityksestä."

Kyllä Venäjällä keskustellaan historiallisen ajattelun kehityksestä, ja pitemmän kuin 20 vuoden ajan osalta. Eikä vain keskustella, vaan ryhdytty myös käytännön toimiin, jotka eivät tosin miellytä kaiken maailman jarmoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi muutama päivä sitten, että venäläiset nuoret on suojattava nationalismin ja suvaitsemattomuuden viruksilta.

Presidentti Putin pitää ajankohtaisena duuman lakialoitetta natsi-ideologian ja natsirikollisten ihannoinnin torjumisesta.

Putinin mukaan kansallismielisyys on nostamassa päätään monessa valtiossa ja uusnatsijärjestöistä on tulossa varteenotettava poliittinen voima.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Olisi hienoa saada samaan duuman lakialoitteeseen myös kommunismi-ideologian ja punikkien ihannoinnin torjuminen !
Kansallismielisyys taitaa olla venäjällä korkemmalla kuin missään,,he siis alkavat sitä rajoittamaan ?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Rauno, sekoitat asioita, käsitteitä keskenään kuin Venäjä-propagandistit. Natseista ja fasisteista keskustellaan Venäjälläkin Wikipedian tiedoilla. Wikipedia on yksi yhteisömedia.

Yhdessä tekstini linkeistä on tietoja median ohjeistuksesta. Yllätyksenä monelle voi tulla se, että television vaikutus on Moskovassa vielä suurempi kuin Venäjän alueilla. Väestöstä 93 prosenttia saa tietonsa televisiosta.

Абсолютное большинство россиян (90%) получают информацию о событиях в стране и мире из телевизора, среди москвичей эта цифра даже выше - 93%, сообщал "Левада-Центр" в 2013г.
Читать полностью: http://top.rbc.ru/politics/01/07/2014/933931.shtml

Pro­fes­so­ri, Itä-Suo­men yli­opis­tosta Jukka Korpelan kirjoittaa historian merkityksestä opetuksessa: "Suo­ma­lais­ten his­to­ria­ku­van muo­dos­ta­vat kou­lu­kir­jat, te­le­vi­sio­do­ku­men­tit ja päi­vä­leh­tien his­to­ria­ju­tut. Nii­den yh­teys huip­pu­tut­ki­muk­seen on vä­häi­nen. Op­pi­kir­jo­jen kus­tan­ta­jat ei­vät seu­raa tie­teen saa­vu­tuk­sia vaan opet­ta­jien toi­vei­ta. Näin pää­dy­tään roo­li­leik­kei­hin ja kan­sal­li­seen vuo­si­lu­ku­tie­tä­mi­seen."

http://www.hs.fi/paivanlehti/06072014/mielipide/Hi...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiinnostava opettajan ja professorin keskustelu historian merkityksesstä nyky-Venäjällä.

В проекте «Говорящие головы» ситуацию обсуждают два историка – учитель московской гимназии № 1543 Алексей Кузнецов и профессор МГИМО Андрей Зубов.

https://www.youtube.com/watch?v=9M0Bt9j0nv0

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jotenkin tuntuu siltä, että Putin haluaisi elää sellaisessa todellisuudessa, jota ei (ainakaan vielä) ole, mutta jota hän tavoittelee - mutta samalla - jonne hänen pääsemisensä on aika monen kehitettävän kriisin ja/tai konfliktin takana.

Surullista, jos tuo on hänelle (ja Venäjän kansalle) niin tärkeä, että se vaatii kaaoksen luomista lähes koko Euroopassa ja vähän muuallakin. Ukrainalaisista puhumattakaan. :-(

Timo Erkinheimo

Venäjän eristäytyminen on tosiasia. Rautaesirippua ollaan pystyttämässä uudelleen. Ukrainan valloitussota on päättymässä nolosti, mutta venäläiset tulevat valitettavasti kärsimään vielä tästä Putinin suuruudenhulluudesta.

Talouden tosiasiat ovat joka tapauksessa venäläisten edessä. Eristäytyminen johtaa köyhtymiseen.

Internetin rajoitukset esimerkiksi vähentävät venäläisten it-yritysten mahdollisuuksia kehittää maailman yleisöjä ja markkinoita kiinnostavia palveluita.

Duuma yritti toukokuussa määrätä lain, joka pakottaa Visan ja Mastercardin tekemään yhteensä miljardien vakuustalletukset Venäjälle, mikäli haluavat jatkaa toimintaansa siellä. Visa ja Mastercard totesivat, että mieluummin poistuvat Venäjältä. Duuma muutti lain, eikä vakuustalletuksen määrää enää säädetäkään laissa.

Paljon on hehkutettu nenä pystyssä ylpeänä uusien kaasukenttien avaamisesta Siperiassa, ja Euroopan kaasumarkkinoiden korvaaminen Kiinan viennillä. Tosin näiden avaaminen vaatii länsimaista teknologiaa, koska Venäjä on laiminlyönyt oman teollisuuden kehittämisen. Länsiteknologian saaminen taas vaatii sitä, että Putin ei jatka agressiota Ukrainassa ja välttää näin lännen pakotteet.

Kaasuputkesta Kiinaan vielä. Suunnitellun putken kapasiteetti on volyymiltaan noin 10% Eurooppaan virtaavan kaasun määrään verrattuna. Kiinalaiset maksavat kaasusta 140 Eur/tn, kun eurooppalaiset maksavat 400 Eur/tn. Eli kassavirtaa olisi tulossa noin 3% verrattuna Euroopan vientiin. (Nämä luvut ovat www.gazeta.ru -sivustolta).

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomi on mukana eurooppalaisessa viiteryhmässä, joka sallii fasististen voimien toiminnan ja natsipuolueiden perustamisen. Nyt ollaan jo niin pitkällä, että Saksan natsipuolue NPD:n meppi istuu EU:n parlamentissa ja kuluttaa yhteisiä veroeurojamme.

Venäjän hallinto ja duuma eivät kuvittele mitään vaan toimivat realiteettien maailmassa. Katsokaa alla olevasta videokoosteesta, mitä on nykypäivän fasismi ja mitä tapahtuu Ukrainassa.

Tästä valtamedia vaikenee. https://www.youtube.com/watch?v=mlKacrqOmIw&app=de...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Rauno Lintunen, nyt näyttää kovin sille, että ukrainalaismieliset voittavat venäjämieliset. Ukrainan lippukin saatu taas salkoihin Itä-Ukrainassa. Venäjä on vetämässä tuen venäjämielisiltä. Luultavasti koko kriisi on puolen vuoden kuluttua ohi ja toivottavasti annat sitten tuomiosi kun peli on lopullisesti pelattu. Tässä vaiheessa kirjoituksesi otetaan enempi huumorilla ja osittain myös säälillä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kun Putinin puheita seuraa, tarkoitus käy ilmi. Krimistä ei enää keskustella. Putinin kanta on selvä. On länsivaltioiden ja niiden liikemiesten asia, millä tasolla keskustelu Krimin asemasta jatkuu.

Ukrainalaisilla on tavoitteensa, eivätkä he ilmeisesti pääse niihin ilman vakavia väkivallantekoja.

http://www.hrw.org/news/2014/07/05/day-luhansk-war...

Venäjä puolestaan tekee paljon todistaakseen separatistien tukemisen välttämättömyyden.

Aseiden tauottua aletaan hieroa sopimuksia, ja selvityksiä, jotka jättävät riittävän monet asiat selvittämättä, jos vanhat merkit pitävät paikkansa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jarmo Mäkelän juttu Maaseudun Tulevaisuudessa oli järkyttävää luettavaa. Kovin vähän asiasta on kirjoitettu mediassa. Se, että ulkopoliittinen johtomme antaa neuvoja Viroon "isoveljen" asenteella, voi johtua siitä, että Kreml on kuulolla.

Toinen kummallinen asia on tuo "etupiiri". Kenen etuja tuossa piirissä ajetaan? Suomen suurin kauppakumppani on Ruotsi. Luulisi sen perusteella, että Suomi kuuluisi Ruotsin etupiiriin.

Omituista on myös se, että meillä puolustuspolitiikka ja kauppapolitiikka nähdään vaihtoehtoina Venäjän suhteissa. Tilastojen mukaan Venäjän suurimmat kauppakumppanit ovat Natomaita!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Todellakin!

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/jarmo-m%C3%A4ke...

Jarmo Mäkelän kolumnin lukeneena saa ihmetellä, kuinka vuosikausia valtakunnan hallintohierarkian huippuviroissa ministerinä, jopa Tasavallan Presidenttinä toimineita aikaihmisiä voikin lapsettaa niin, että he ryhtyvät julkisesti lähinnä lällättelemään toisilleen hiekkalaatikkoikäisten tavoin.

Asema kansakunnan kaapin päällä ei näytäkään tuoneen henkistä kypsyyttä, ja vaikka protokollan mukaan näitä kellokkaita pokkuroidaan ja liehitellen tituleerataan valtiomiehiksi, syvällä näiden sisimmässä löytyy vieläkin se itkupotkuraivareita saava itsekäs ja kateellinen pikkupoika tai -tyttö, joka saa "aikuisen" poliitikon pelaamaan kiusaajana pisteliäillä kannanotoillaan unohtaen, mitä heidän varsinaisesti kuuluisi olla tekemässä vastineeksi ruhtinaallisille työsuhde-eduilleen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Koposen blogissa on mielenkiintoista ja tärkeää pohdintaa, joka perustuu syvällisen lähteiden tuntemukseen.

Ilmeisesti Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Suomen-vierailu oli tärkeä etappi. Sen jälkeen presidentti Niinistö korosti, miten Suomen on tarkasteltava mahdollista Nato-jäsenyyttään myös Venäjän näkökulmasta. Jäsenyys sulkisi Venäjän Itämeren perukoille.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkiessään Alexander Stubb oli suurin piirtein sitä mieltä, että Suomen on liityttävä hetimmiten Naton jäseneksi. Pääministerinä Stubb on sanonut, ettei Nato-jäsenyys ole ajankohtainen.

Suomen ja Viron välillä on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa esiintynyt aivan lapsellisia arvovaltakiistoja. Suosittelisin suomalaisille ja virolaisille vilpittömiä ja ennakkoluulottomia keskusteluja. Mailla on tavattoman paljon opittavaa toisiltaan. Noissa keskusteluissa typerät ennakkoasenteet olisi heitettävä heti kärkeen romukoppaan. Kun Suomi ja Viro kärhämöivät ja kiistelevät, Kremlissä hyristään tyytyväisinä...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Timo, Suomen Natojäsenyys ei muuta Venäjän rajoja mitenkään. Venäjä on jo Itämeren perukalla ainakin kartan mukaan. Etupiiri on sitten toinen asia, mutta kenen eduista tässä piirissä onkaan kyse? Mitä se etupiiri oikein tarkoittaa? Voiko etupiiri tarkoittaa sitä, ettei Venäjä olisikaan Itämeren perukassa. Etupiiriajattelu on vähän kuin veteen piirretty viiva, siitä kovasti puhutaan mutta onko se vain kuvitelmaa tai pelottelua?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hesarin kollega Suvi Turtiainen kirjoittaa sovittelevasta propagandasta osin samoja lähteitä ruotien.

"Lien­ny­tys pro­pa­gan­das­sa ker­too uu­des­ta po­liit­ti­ses­ta vies­tis­tä, sil­lä Ve­nä­jän val­tion­joh­to tun­tee te­le­vi­sion voi­man.

Ke­sä­kuun lo­pus­sa teh­dyn Le­va­da-kes­kuk­sen mie­li­pi­de­tie­dus­te­lun mu­kaan 91 pro­sent­tia ve­nä­läi­sis­tä et­sii Uk­rai­na-uu­ti­set pää­osin te­le­vi­sios­ta. Val­ta­osa luot­taa tie­don ob­jek­tii­vi­suu­teen, kun ky­sees­sä ovat ko­ti­mai­set ka­na­vat. Län­si­me­diaan luo­te­taan sel­väs­ti vä­hem­män.

Ve­nä­jän For­be­sin mu­kaan Ve­nä­jän val­tiol­li­set ka­na­vat täyt­tyi­vät ko­ko ke­vään ajan lä­hes yk­sin­omaan Uk­rai­naa kos­ke­vis­ta uu­ti­sis­ta. Ko­ti­maan uu­ti­set, elä­ke­läis­ten asiat ja aluei­den on­gel­mat jäi­vät pi­men­toon."

http://www.hs.fi/paivanlehti/07072014/ulkomaat/Ven...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Matti Villikari kirjoitti, kommentti 20:
"Timo, Suomen Natojäsenyys ei muuta Venäjän rajoja mitenkään. Venäjä on jo Itämeren perukalla ainakin kartan mukaan. Etupiiri on sitten toinen asia, mutta kenen eduista tässä piirissä onkaan kyse?"

Olen samaa mieltä, että Suomen Nato-jäsenyys ei muuta Venäjän rajoja. Etupiirin ohella voidaan puhua myös harmaasta vyöhykkeestä eli "puolueettomuudesta".

Suomi on Venäjän kannalta suuri kysymysmerkki. Se on mennyt EU:hun, mutta ei Natoon niin kuin kaikki muut. Kremlissä onkin pohdittu pitkään, onko tämä sitä tunnettua suomalaista hyväntahtoista hölmöyttä vai mistä tässä on kysymys. Kaikesta päättäen lopullinen vastaus on vieläkin - kysymysmerkki.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Puolueettomuus ja harmaa vyöhyke on hyvä rauhan aikana mutta vaikea on olla puolueeton, jos joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Koponen kirjoitti, kommentti 21:
"Hesarin kollega Suvi Turtiainen kirjoittaa sovittelevasta propagandasta osin samoja lähteitä ruotien."

Venäjällä on tosiaankin alettu lieventää Ukraina-propagandaa. Samalla ilmeisesti pyritään välttämään sotilaallisten toimien eskaloitumista. Kremlissä on ilmeisesti tultu siihen tulokseen, että sotatila ja täydellinen välirikko Ukrainan kanssa ei olisi lopulta Venäjän etu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä halutaan myös "unohtaa" ja siten vaientaa keskustelu Krimin miehityksestä. Siitähän ei puhuttu edes presidenttimme turpo-seminaarissa vakavasti.
Nopeasti unohtuu Euroopassakin valloitus, kun keskitytään kriisiyttämään uusia kohteita sovitellen, josta tupsahti mieleeni sanoa "sovjetellen". :D

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä varsinaisesti tarkoittaa "Suomen on tarkasteltava mahdollista Nato-jäsenyyttään myös Venäjän näkökulmasta. Jäsenyys sulkisi Venäjän Itämeren perukoille"?

Miten niin "sulkisi"? Jos Suomi liittyy Natoon, seuraako siitä, että Venäjän kauppamerenkulku ei pääsekään entiseen tapaansa purjehtimaan kansainvälisiä laivaväyliä pitkin Pietariin ja takaisin? Eivätkö tankkerit pääse Koivistolle ja öljylastissa Itämeren kautta sinne minne ne haluavat?

Jos Venäjän Itämeren sotalaivasto purjehtii kansainvälisillä vesillä vaikkapa Kronstadtin ja Kaliningradin välillä lippuaan näyttäen, onko Suomen Nato-jäsenyys sille jokin este? Haluaisin kuulla, miten.

Asia muuttuu kokonaan toiseksi poikkeusoloissa. Jos Venäjän laivasto haluaa purjehtia Itämerellä sotilaallisen jännityksen ollessa kiristynyt tai sodan uhan alla, ehkä sen ei kannata ainakaan ensimmäisenä avata tulta nykyaikaisten merimaaliohjusten aikakaudella.

Mutta mitä merkitystä Suomen Nato-jäsenyydellä tällöin on? Totta kai, Artikla 5 velvoittaa Suomen paitsi puolustamaan omaa aluettaan (Ahvenanmaa mukaan lukien), myös kohtelemaan Venäjää hyökkääjänä, jos Venäjä alkaa suorittaa sotatoimia Viroa vastaan. Venäjän sota-aluksilla on tällöin huono ennuste, jos ne lähtevät Suomenlahdelle kahden Nato-maan väliin.

Jos taas Suomi ei kuulu Natoon vaan roikkuu aidalla istumassa nykyiseen tapaansa ja tällöin vihollisuudet puhkeavat Venäjän ja Nato-Viron välillä, Suomi ei tuolloin puolusta muuta kuin omaa valtioaluettaan, aluevedet mukaan lukien.

Mitä eroa tässä asetelmassa on Venäjän kannalta, verrattuna edelliseen? Tarkoittaako se, että Venäjä ei silloin olisikaan "suljettuna Itämeren perukoille"? Onko Venäjällä kenties tällöin jokin "etupiiri" tai "nautintaoikeus", jonka nojalla sen Itämeren sotalaivasto saa alkaa käyttää Suomen aluevesiä omiin tarkoituksiinsa sotilaallisen kriisin aikana? Saako Venäjä silloin ottaa haltuunsa demilitarisoidun Ahvenanmaankin ihan vain siksi, että ei olisi "suljettuna perukoille"?

Nyt on Sergei Lavrov saanut lanseerattua presidentti Sauli Niinistölle käsitteen Itämeren perukasta, ja seuraavaksi Suomi varoo tunnontarkasti eristämästä Venäjää sinne. Olisi valaisevaa, jos tätä sanaleikkiä avattaisiin niin, että mahdolliseen Nato-kansanäänestykseen osallistujatkin sen ymmärtävät.

Filipp Soitu

Joo tosiaan,Venäjä on pyrkinyt saamaan osapuolet rauhanneuvotteluihin.Mitä pahaa siinä on?Eikö se ole toivottavaa?Venäjä on liennyttänyt Ukraina politiikka,ehkä se johtuu siitä ,että Venäjä tunnusti Poroshenkon?Venäjä on ilmoittanut tukevansa venäjänkielisiä.Eihän se voi olla venäjänkielisiä vastaakaan olla,sillä Ukrainan armeijan joukoissa venäjänkielisiä,mitä saa( yle,mtv,iltalehti,jne.)käsityksen Median välityksellä pääosin kaikki venäjänkielisiä,siis sotilaat.
"Loukatut pikkusielut" siis sielusi on enemmän kuin pikkuinen?Vai länsi edustaa sielukkuutta isommassa määrin?
Kaipaisin hieman laajennusta,jotta voisin ymmärtää otsikkosi päätelmää.
Överiksi vedettyjä kannanottoja mieheltä jonka pitäisi tuntea Venäjä.Mitä Putinin puheita kuuntelee ja hänen toimintaansa tarkastelee,niin ei kyllä voi yhtyä noin pitkälle vietyihin arvioihin.Venäjä ei pyri eristäytymään.Yksipuolinen kirjoitus Jarmo Koposelta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jarmo Koponen. Kommentoin aamulla lainaamasi Hesarin toimittaja Suvi Turtiaisen kirjoitusta Venäjän propagandasta. Kirjoitin näin: "Venäjän Ukraina-propaganda on lientynyt, lännen ei. Tämä näkyy myös Turtiaisen kirjoittamissa uutisissa, joiden pohjavire on rusofobia."

Hesari sensuroi asiallisen kommenttini. Eikä sensuuri iskenyt suinkaan ensimmäistä kertaa.

Hesari uutisoi eilen, että Ukrainan sotajoukkojen vyöryttyä Slavjanskiin, jonka infra ja keskustan rakennukset oli tuhottu ilmapommituksilla, tervehtivät kaupunkilaiset kiitollisina pommittajiaan.

Kommentoin tätäkin uutista ja vertasin sitä natsi-Saksan aikaiseen propagandaan, jossa kuolleiden omaiset ja pommitetut kukittivat tappajansa ja työnsä tuhoajat. Sensuuri iski armotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset