Jarmo Koponen

Ukraina on avannut silmät

  • Sevastopol ulitsa Borisa Mihailova. Sunnuntaina 16. päivä maaliskuuta on määrä päättää Krimin suunnasta @varlamov
    Sevastopol ulitsa Borisa Mihailova. Sunnuntaina 16. päivä maaliskuuta on määrä päättää Krimin suunnasta @varlamov

No niin, tilanne taitaa olla selvä. Putin on romahduttanut ei pelkästään nykyistä, vaan koko sodanjälkeisen järjestyksen.

-Luulen että itselleenkin yllättävästi. Krim ei ollut hänelle tärkeä alueeltaan tai väestöltään, vaan keinona rangaista ja varoittaa. Mutta tuloksena lensivät huut helvettiin kaikki sopimukset ja periaatteet. Rankkaa tekstiä Venäjän tuntijalta, Lilia Shevtsovalta Carnegie-insitituutin tutkijalta Moskovasta.

Ukrainan tapahtumia Lontoosta seuraava juristi Vladimir Pastuhov arvioi, että mitä pikemmin uudet vallanpitäjät jättävät Maidanin tapahtumat kaivelematta ja alkavat toimia itsenäisesti ja rationaalisesti, sitä paremmat mahdollisuudet Ukrainalla on säilyä itsenäisenä ja suvereenina valtiona. Pastuhov on sitä nuorta juristipolvea, joka on ollut rustaamassa perustuslakia niin Venäjällä kuin Ukrainassa 1990-luvun alkupuolella.

Nyky-Venäjä on kaukana Jeltsinin johtamasta valtiosta. Kyse on jo Neuvostoliiton paluusta. Maan  tavoitteet ovat ymmärrettäviä vanhan geopoliittisen ajattelun näkökulmasta, kirjoittaa puolestaan Ulkopoliittisen Instituutin Mika Aaltola.  Venäjän ajattelua on syytä verrata uudempiin valtiokäytäntöihin.

”Niissä korostuvat nykyaikaisten käytäntöyhteisöjen kehittäminen ja puoleensa vetäminen. Näissä Venäjä ei ole onnistunut. Lisäuhan sen öljyyn satsanneelle mutta takaperoiselle teollisuudelle muodostaa käynnissä oleva energiavallankumous. Venäläiset innovaatiostrategiat ovat epäonnistuneet myös kyberin suhteen. Väestö vanhenee. Markkinat pienenevät. Vienti on hyvin yksipuolista.”

Venäjän ymmärtäjät

Venäjä hyötyy siitä, että maa voi pitää vihollisenaan yhtä hyvin Yhdysvaltoja kuin Euroopan unionia, joka on sopimuksin ja lupauksin paremmasta siirtynyt Venäjän rajoille ja laskenut jatkuvaan kasvuun. Euroopassa ja Yhdysvalloissa on paljon ihmisiä, jotka ymmärtävät konservatiivisen Venäjän tavoitteet vastavoimana.

Helpointa on vanha vastakkainasettelu ja historiasta kumpuavien pelkojen ja epäluulon kylväminen. Moni tekee työtä Venäjän puolesta ymmärtämättä tavoitteita.

Yhteisömediassa epäröidään: ”Ei kai kukaan täysijärkinen kuvittele, että Nato-maa Saksa tekee Putinin kanssa nykyaikaisen version Ribbentrop-sopimuksesta? On tällaistakin retoriikkaa kuultu...”

On hyvin todennäköistä, ettei Venäjällä ole mitään suurta suunnitelmaa. Venäjän linjan puolustelu käy työstä. Ja siihen työhön on valjastettu ihmisiä ympäri maailman, myös Suomessa. Keskustelua Ukrainasta sävyttää mustavalkoisuus.

Ukrainan jakaminen alkaa Krimiltä

Tänään jaettiin jo uutista, jonka mukaan Sevastopolin kaupunginvaltuustossa äänestettiin Venäjään liittymisen puolesta. Viikonvaihteessa Venäjän television Vestissä keskityttiin todistamaan, kuinka Krim on osa Venäjää.

https://

Brysselissä asuva kaverini pohtii, että suurelle osalle luulisi jo tulleen aika selväksi se, että Ukrainan vallanvaihdon laukaisi maan omaisuuden kahmineiden oligarkkien ja niitä tukevan korruptoituneen valtaeliitin sekä köyhtyneen kansan välinen konflikti.

"Tavallinen ukrainalainen vain sai tästä tarpeekseen ja haluaa muutosta. EU-naapuri Puola antaa hyvän mallin ja suunnan. Tätä perusasiaa yritetään nyt monella tavalla ja taholla peitellä ja Venäjällä on tietenkin sormensa ja intressinsä pelissä. Ei USA ole aina kaiken pahan alku, vaikka joskus siltä tuntuisikin."

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja hänen Euraasia-hankkeensa tavoite voi olla heikentää entisen NL:n alueen taloutta omiin suunnitelmiin sopiviksi. Miksipä ei. Ruotsalaisen tutkijan Martin Kraghin teoria on käyttökelpoinen siinä missä muutkin.

Kansainvälinen kudos repeää

Shevtsovan mielestä länsi ei taistele ukrainalaisen Krimin puolesta.

”Kysymys kuuluu myös, kuinka paljon Ukraina pystyy puolustautumaan. Länsimaiden johtajat maksavat kuitenkin pitkään tämänpäiväisestä poliittisen tahdon puutteesta ja selkärangattomuudesta.”

Kovin voimattomia ollaan.  Venäjän politiikkaa hyvin tunteva kustantaja Jauri Varvikko tiivistää tilanteen: Länsimaat  ovat sanoneet sanottavansa ja uhanneet sanktioilla ja se siitä.

”Ketään ei lännessä enää kiinnosta Ukraina, vaan tästä kriisistä halutaan eroon ja vikkelästi ja tilanne stabiiliksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että poliittisissa puheissa Venäjä yhä tuomitaan, mutta Ukrainalle ei anneta ylimääräistä rahaa, ainoastaan yhteistyölupauksia ja unohdetaan kuten Georgiakin. ”

Hyvältä ei ole näyttänyt se, että ulkopuolisia ei ole päästetty Krimille. On siis todennäköistä, että  ETYJ saa tehdä Krimillä saman verran kuin Georgiassakin, eli ei mitään.

”EU pyrkii välittämään, mutta jos Venäjä ei anna, niin lopulta tämä juttu jää Ukrainan ja Venäjän keskenään sovittavaksi ja sen tietää, ketä nöyryytetään. Lopulta ollaan taas vanhassa järjestelmässä. Ukrainan kannattaisi alkaa jo etsimään tyyppiä, kenet Moskova hyväksyy.”

Maidan on tehtävänsä täyttänyt

Aika on kypsä uusille valinnoille. Aaltola kirjoittaa, että Venäjän rajut liikkeet pitäisi tulkita työntönä, ja veto puolestaan syntyy tarpeesta löytää Suomelle oikea tapa sopeutua geoekonomian muutoksiin.

”Strateginen suunnittelu on tehtävä suhteessa uusiin realiteetteihin eikä vanhoihin kummitteluihin. Tämän tajuamisessa vanhat dogmat ja tabut vaikeuttavat asioiden harkintaa puhtaalta pöydältä.”

Pastuhov katsoo, että "Maidan on tehtävänsä täyttänyt ja lakannut täysin olemasta rakentava ilmiö. Juuri nyt se on vaarallinen virus, joka estää luomasta uutta ukrainalaista valtiollisuutta. Ukrainan vallankumouksen anarkistinen osa on tullut luonnollisen tiensä päähän. Nyt on koittanut aika uuden Ukrainan johtajan astua näyttämölle."

Tiukan linjan ukrainalaisen sotilaspolitiikan tuntija Dmitri Tymtshukin mielestä Putin on osoittanut, ettei hän ole kovin tehokas presidentti. Voi olla, etteivät ihmiset Sevastopolissa puhu ukrainaksi ääneen tunteistaan, mutta identiteettiä heiltä ei niin vaan viedä.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta ulkopoliittinen keskustelu on Suomessa olematonta. Tai kuten kollega Jarmo Mäkelä Maaseudun Tulevaisuudessa kirjoitti: suomalaisten poliitikkojen panos ulkopolitiikkaan on ollut pitkään olematon.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Keskustelun toivominen on kuitenkin eri asia kuin sen ylläpitäminen. Poliitikon pitää olla perusteluissaan selkeä.

Yhdysvaltojen syyttämisellä ei saa nyt tehtäviä hirveyksiä, syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta yhtään vähemmän vääräksi.

Kuten Heikki Kastemaa kirjoittaa toisaalla yhden vääryyden oikeutuksen perustelua toisen tekemällä vääryydellä sanottaisiin jollain täsmällisellä termillä argumentaatiovirheeksi. Suomeksi tuota ontuvaa perustelua voisi kutsua "kyllähän-mekin-kun-muutkin" perusteluksi.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiinnostavaa on myös se, miten suomalaisen median väitetään epäonnistuneen tehtävässään. Rohkenen olla eri mieltä. Olen hyvin tyytyväinen kaikkien kollegojen työhön Ukrainassa ja kotitoimitusten panoksesta.

Mainioita esimerkkejä tarkoitushakuisuudesta on julkaistu myös Uuden Suomen Puheenvuorossa, mutta minun mieleeni jäi sattuneesta syystä Verkkomediassa julkaistu mielipide, jonka mukaan perjantaina 7.3. Pressiklubi-ohjelmassa nähtiin jälleen Ylen masinoima asiaton hyökkäys Venäjää kohtaan.

[Vastoin ohjelman lähtökohtana ollutta väitettä Venäjä ei ole koskaan kieltänyt, etteikö se olisi Ukrainan ja Venäjän välisen juridisesti pätevän ja edelleen voimassa olevan sopimuksen oikeuttamana määrännyt tässä tilanteessa joukkoja strategisiin kohteisiin Krimillä.]

Blogiteksti: Heikki Sipilä 9.3.2014, Verkkomedia.org

http://areena.yle.fi/tv/2155411

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Jarmo erinomaisesta analyysistäsi. Se antaa paljon pohdittavaa ja henkistä mutusteltavaa.

Seppo Paasikallio

Et välittänyt käsitellä lännen pankkiirien selkeää tavoitetta ryostää Ukraina. Esikuva on jo Suomen ryostostä tukipalkkioilla ja takuutuksilla vastoibn kaikkia Lissabonin sopimuksia ja sielläkin varmasti loytyy kavereita, jotka ovat valmiita myymään oman maansa sopivaa korvausta vastaan. Ukrainassahan maan myynti nimenomaan on pankkiireita ja Monsanton kavereita kiihottava asia.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

En välittänyt. Mutta teit sopivan avauksen. Kiitän jo etukäteen jatkokommenteistasi ja linkeistä joihinkin hyviin lähteisiin.

Sanoin Pressiklubissa jotain sellaista, etteivät pankkiirit juurikaan esittele näkemyksiään julkisuudessa.

Seppo Paasikallio

USAn voiman ja maailmanhallinnan pohja on taloudessa, jossa se on pitkään ollut johtava maa. Sen rahatalous on kuitenkin hallinnon ulottumattomissa, koska yksityiset pankkiirit kaappasivat vallan 1913 perustamalla Fdereal Reservin. FEDistä on paljon kirjoitettu, mutta kaikki kulminoituu siihen faktaan, että se on automaattinen rahantekokone yksityisille pankkiireille, ja paljon rahaa lisää ahneutta.

Ahneutta osoittaa se, että pankkiirit ovat halunneet poistaa kaikki rajoitukset pankkien harjoittamalta uhkapeliltä, jota kutsutaan eri nimillä. On syntynyt erilaisia johdaisilmioitä joiden markkina-arvo on yli 10-kertainen reaalitalouden markkina-arvoon. Ideana pankkiireilla on, että kasinovedonlyonnin tappiot pitää maksaa reaalitalouden rahalla ja tuloksena on ollut mittavat bail-outit veronmaksajien rahoilla. Tätä kuplaa on rajusti kasvatettu vielä 2008 jälkeen ja kun se aikanaan puhkeaa, koko maailma kärsii.
FEDiä vastaava keskuspankki on miltei joka maassa ja sen seuraksena varallisuus on siirtymässä pankkiirien haltuun. Kaikkialla keskuspankkiirit pyrkivät kasvattamaan valtioiden velkoja saadakseen lopulta aikaan heidän hallitsemansa NWOn, joka on korporaatiojohtoinen totalitaarinen tiukasti yksiloitä valvova järjestelmä, jossa ei demokratiasta ole hiukkaakaan jäljellä.

WHO RULES THE WORLD ?
http://www.realworldorder.net/

Linkki sisältää monien tunnettujen mahtimiesten periaatelausuntoja sekä esittelyjä maailmaa hallisevista organisaatioista.

FED on manipuloinut dollaria jo sata vuotta
http://www.magneettimedia.com/fed-on-manipuloinut-...

Federal Reserve and Wall Street Assassinate US Dollar
http://www.activistpost.com/2013/11/federal-reserv...

Federal Reserve Bank Steals From The Poor and Gives to The Rich
http://www.marketoracle.co.uk/Article43163.html

http://investmentwatchblog.com/fed-money-never-des...
America's Wealthy Wage War Against the Middle Class
http://www.scottgoold.org/classwar.php

Ruoka ja ruokatuotannon hallinta on rahaeliitin tärkeitä tavoitteita
Big Banks Made £2.2bn From Food Price Speculation
http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/11/05/banks-f...

Aseteollisuus on eräs rahaeliitin tuottoisimpia bisneksiä. Heidän kannaltaan oli katastrofi kun kylmä sota loppui.
Profits of War
http://www.thirdworldtraveler.com/Military_Industr...

USAn strategit ovat yrittäneet oikeuttaa sotilaallisen puuttumisen asioihin eri puolila maailmaa ja ovat hahmottaneet suurimman petoksen USAn historiassa, nimittäin "Terrorismin vastainen globaali sota", mikä käsittää globaalin sodan kaikkia niitä vastaan, jotka vastustavat USAn hegemoniaa.

Tärkeimmät elementit valloitus ja maailman hallintastrategiassa ovat
1. Maailman talouden ja sen rahamarkkinoiden kontrollointi
2. Ottaa haltuun kaikki luonnonvarat (tärkeimät niistä ja uudistumattomat energiavarat). Ukrainasa on kolmas osa maailman arvokkaimasta mustan mullan aluuesta.
Jälkimmäinen on kulmakivi USAn toimiessa sen kansainvälisten korporaatioiden kautta. Eli koko USAn politiikka pyorii korporaatiokeskeisesti hakemaan omille korporaatioilleen kaikkialla johtavaa asemaa.

The Worldwide Network of US Military Bases
http://www.globalresearch.ca/the-worldwide-network...

US Military Expansion and Intervention
http://www.globalpolicy.org/us-military-expansion-...

Major Military Operations Since World War II

http://www.infoplease.com/timelines/militaryoperat...

http://www.paulcraigroberts.org/2013/12/14/washing...
http://www.paulcraigroberts.org/2014/02/06/washing...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Lisäänpä lonkalta noi vapaakauppasopimukset ja juomavesibusineksen kaikkine kuivuvine kaivoineen ja pohjavedenvarastamisineen.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/nestln+johtaja+v...

Kyllä tää on osa sitä suurta kuvaa, joka vaan ei kaikille aukea.. valitettavasti.

Toivottavasti noi meidän yhtiöitetyt metsät on jatkossakin meidän metsiä.. Solidiumilla kun on toi kauppa käynyt.

edit. Peukkua Paasikalliolle, en jostain syystä voi painaa sitä nappia, kun sitä ei oo mulla.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Sanotaan, että Lontoon city on korruptoitunut myös; eivät sulje venäläisiä pois pääomamarkkinoilta.

If there’s one story you read today make it this one, from Politico Magazine.

http://www.politico.com/magazine/story/2014/03/rus...

It’s triggered by the crisis in Ukraine, but it’s been a long time coming.

The point of this short story is clear: Western leaders are waking up to the fact that Russia no longer fears or even respects them. Why? Well:

“Russia thinks the West is no longer a crusading alliance. Russia thinks the West is now all about the money.”

http://www.taxjustice.net/2014/03/03/russia-longer...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Venäläinen entinen shakin maailmanmestari Garry Kasparov kirjoitti The Wall Street Journaliin mielenkiintoisen esityksen keinoista, joilla Ukrainan kriisi voitaisiin laukaista nopeasti.

Juttu on kokonaisuudessaan täällä http://online.wsj.com/news/articles/SB100014240527...

Tein siitä seuraavan lyhennelmän vapaasti käännettynä:

"Johtuen esteettömästä pääsystä lännen markkinoille, Putin ja hänen joukkonsa ovat hyödyntäneet vapaata markkinataloutta tavalla, mistä Neuvostoliiton johtajat eivät koskaan voineet edes unelmoida. Mutta tämä tarkoittaa myös sitä, että he ovat haavoittuvia tavalla, jota neuvostoliittolaiset eivät olleet.

Jos länsi rankaisee Venäjää tehokkailla pakotteilla ja kauppasodalla, se olisi julmaa 140 miljoonaa venäläistä kohtaan, jotka elävät herra Putinin hallitsemina. Ja se olisi tarpeetonta. Sen sijaan pitäisi rangaista 140 oligarkkia, jotka heittäisivät Putin roskakoriin huomenna, jos hän ei voi suojella heidän omaisuuttaan ulkomailla..

Kohteeksi pitäisi asettaa viisumit, kartanot ja heidän sijoituksensa (IPO) Lontoossa, heidän huvijahtinsa ja Sveitsin pankkitilit. Pitäisi käyttää pankkeja ei tankkeja.

Torstaina Yhdysvallat ilmoitti tämänkaltaisista sanktioista, mutta ne pitäisi sovittaa yhteen Euroopan Unionin kanssa, jotta ne olisivat todella tehokkaita. Muuten Wall Streetin tappio on Lontoon voitto, ja herra Putinin hajota ja hallitse -taktiikka toimii jälleen."

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jarmo, huomasin kun luin eteenpäin, että olitkin noteerannut jo tämän.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ketään ei lännessä enää kiinnosta Ukraina, vaan tästä kriisistä halutaan eroon ja vikkelästi ja tilanne stabiiliksi."

- Lisää tuollaista reaalipolitiikkaa! Viime vuosina on suureen ääneen vastustettu Etelä-Euroopan tukemista suomalaisen veronmaksajan piikkiin, ja nyt ainakin minä vastustan suunnitelmia Venäjän eristämiseksi. Ei ole Suomen vika jos Janukovitsh kähmii ja Maidanilla mellakoidaan.

Ongelmat maton alle, konfliktit jäihin ja bisnes pyörimään - mars mars!

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Politicon jutun viesti on selkeä. Oligarkeilla ei ole mitään hätää. He ovat rakenteissa - länsi ei voi heitä uhata.

Venäjän eliitin lapset ovat tärkeitä. Heidän koulutuksestaan maksetaan omaisuuksia. Suomen rikkain mies, Gennadi Timtshenko sanoo muuttaneensa Sveitsiin poikansa koulutuksen vuoksi. Uskokoon ken haluaa.

Garry Kasparov uskoo pakotteisiin.

–Rankaiskaa niitä 140 oligarkkia, jotka hylkäävät Putinin jo huomenna, jos tämä ei pysty suojelemaan heidän omaisuuttaan ulkomailla. Ottakaa kohteeksi heidän viisuminsa, kartanonsa ja pörssiomistuksensa Lontoossa, heidän jahtinsa ja heidän sveitsiläiset pankkitilinsä. Käyttäkää pankkeja, älkää tankkeja, Kasparov kirjoittaa.

Hän huomauttaa Yhdysvaltain jo ryhtyneen tällaisiin toimiin viime viikolla asettamalla ”Ukrainan turvallisuuden vaarantavat” venäläiset viisumikieltoon ja jäädyttämällä kyseisten henkilöiden omaisuuden USA:ssa.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67281-shakkimesta...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hartwall Areenan ostaneet Gennadi Timtshenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg lukeutuvat Venäjän vaikutusvaltaisimpiin liikemiehiin. Venäjän varakkaimpiin sukuihin kuuluvat Rotenbergit ovat jo aiemmin tänä vuonna kasvattaneet suomalaisomistuksiaan. Kolmikon omistukset on aiemmin liitetty veroparatiisitoimintaan.

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/06/28/tal...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tämä on poimittu Facebookista - Suomen mediapimento - vaikea edes ymmärtää mitä kirjoittajat ajattelevat!

"Suomen median verikoirat ovat nyt päässeet venäläisen makuun, eikä mikään muu tyydytä niiden Nato-hampaita.

http://yle.fi/uutiset/krimille_perustettiin_oma_ar...

Suomen mediassa Ukrainan länsirahoitteinen ja propagoima vallankaappaus on käännetty kansan vallankumoukseksi venäläismielistä korruptiohallintoa vastaan. Ikävä kyllä valtaan on nostettu itsetietoisia nationalisteja, jopa äärioikeistoa eli Hitler faneja. Mitä taas tulee korruptioon, samat vanhat tutut valtion korruptionisää imevät loiset ovat läsnä. Ainoa ero on, että nyt länsimaat ja IMF pääsevät saaliinjaolle.

Jotenkin harras toive Ukrainan muuttamisesta länsimaiseksi sivistysvaltioksi on saanut suuren kolhun, mutta mitä siitä. Jos kerran päätämme olla puuttumatta näihin "puutteisiin", niitä ei ole olemassa.

Samoin voi todeta Jari Tervon ylelle kirjoittamasta blogista, jossa kirjaniekka kummaksuu vasemmistoliiton pj. Arhinmäen avustajan Eerolan kommentteja Länsi-Ukrainassa leviävästä kansallissosialismista.

http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_sodan_aattona/711...

Tervon on todella vaikea havaita näitä kommandopipoisia, käsivarsinauhaisia, vihamielisen oloisia, kepein ja polttopulloin varustautuneita kodinturvajoukkoja, jotka partioivat mm. Kiovan kaduilla, siinä määrin että alkaa toivoa Eerolan manaavan ns. "fasismin haamuja" hourivan mielenkiihkonsa perukoilta. Eriävät mielipiteet, njet."

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Lainaus: "Brysselissä asuva kaverini pohtii, että suurelle osalle luulisi jo tulleen aika selväksi se, että Ukrainan vallanvaihdon laukaisi maan omaisuuden kahmineiden oligarkkien ja niitä tukevan korruptoituneen valtaeliitin sekä köyhtyneen kansan välinen konflikti."

Olen sikäli samaa mieltä, että Ukrainassa on kroonin konflikti oligaqrkkien ja valtaeliitin sekä toisaalta ns kansan välillä. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole vallanvaihdon perussyy vaan ensinnäkin länsimarkkinoilta ja Aasiasta voittonsa keräävien oligarkkien ja toisaalta Venäjän alihankinnointa ja markkinoilta voittonsa saavien oligarkkien välillä. Lisäpontimena oli ex-presidentin sietämättömäksi kasvanut ahneus joka alkoi haitata oligarkkien bisneksiä.

Kansa niin idässä kuin lännessäkin on saanut läpimädästä systeemistä tarpeekseen mutta ongelma on ettei tyytymättömyydelle ole juuri vaikutuskanavaa. Kun pöly lähipäivinä on laskeutuu ja kun länsivallat ja Venäjä tekevät diilin etupiirirajoistaan ja kun väljehtynyt ja riittämätön tukipaketti syksyllä lähetetään Ukrainaan ei oloissa kansan osalta ole juuri mitään myönteistä tapahtumassa: oligarkit ja poliittinen eliitti jakavat lahjapaketin keskenään ja kansa maksaa enemmän tai vähemmän huononevista palveluistaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ensin oikein tajunnut mitä yritit sanoa. Sitten luin enemmän ajatuksella uudelleen ja tulin siihen johtopäätökseen, että viestisi on inhorealistisen masentunut. Omaa toivettasi et suoraan ilmaissut eikä tekstistäsi huokunut jalon päämäärän ajamisen paloa.

Käyttäjän EljasRahikainen kuva
Eljas Rahikainen

Näin tämä teksti näyttäytyi minullekin. Pitäisi kai olla nauhoite, jotta voisi kuulla ne painotukset, joita kirjoittaja todella pitää keskeisinä. Luin toiseenkin kertaan, mutta ei siltikään selvinnyt...

Harri Räsänen

Median edustajat pääsivät taas mielipuuhaansa, puhumaan itsestään ja omasta toiminnastaan kriisin raportoinnissa. Nostamaan omaa häntäänsä.
Sen kun vaan.

Mitä kriisin ratkaisuun tulee niin Kasparovia kannattaa kuunnella. Putinin lähipiiri ahtaalle ja sassiin. Muistuu mieleen Ceausescun teloitus kun securitate päätti pelastaa omaa nahkaansa. Ei Putinin lähipiiri hautaan mene Putinin mukana. Oligarkin makea elämä maistuu kun on makuun päästy.

Obamaa on moitittu liian pehmeäksi presidentiksi. Tässä voi piillä yllätystekijä. Kenties Obama näkee tässä tilaisuuden osoittaa omaa kovuuttaan ja näyttää mitä kuuluu ja kuka käskee.
Putin palautettaisiin omaan karsinaansa ja tiikerin metsästäjän macho imago kokisi kolauksen kansan silmissä. Kestäisikö Putinin ego sen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ehdinkin jo odotella sinun asiantuntevia kirjoituksiasi, josta Pressiklubi oli vasta alustus tähän tarkempaan analyysiin. Toivon mukaan näkisimme sinua myös enemmän jatkossakin tv-kommentaattorina.. Miten suhtaudut Natoon? Jotenkin ymmärsin Pressiklubissa, että katsot sen olevan nyt ei vain yksin vakavan keskustelun paikka, vaan myös vakavan harkinnan paikka? Nyt Venäjä on saanut jälleen kerran liian arvaamattoman ja vallanhimoisen johtajan Putinista, joka vastoin oman kansansakin tahtoa aloitti jälleen kymänsodan aikakauden?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Olen viemässä keskustelua Naton jäsenyttä harkitsevaan suuntaan. Optio on turha - haetaan jäseneksi, ja jos saamme kielteisen vastauksen aletaan miettiä, miksi emme ehkä pääsekään länsmaiseen joukkoon jonne sovimme ja jonne haluamme.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Erkki Toivanen taisi olla oikeilla jäljillä sekä 1) Venäjän/Putinin tavoitteiden, että 2) lännen velton linjan osalta:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4242...

Etenkin em. blogin 2-3 viimeistä kappaletta ovat hämmästyttävän näkemyksellisiä.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Tuntuisi vain kovin oudolta, jos EU nyt, saatuaan juuri kehityksen kääntymään suotuisaan suuntaan, löisikin lossiksi ja päästäisi Venäjän vapaasti riehumaan ja ahmimaan vaikutuspiiriinsä yhä lisää alueita. Ei Venäjän kaasuase ole niin voimakas näissä oloissa, että se saisi Euroopan heti polvilleen. Energiaa on täällä (EU:ssa) paljon varastossa, ja tilannetta helpottaa leuto kevät.
Venäjälle taas ei ole kovin selvää, minne se hiilivetynsä lykkäisi, jos maksut katkeaisivat sopimusrikkomuksen takia. Meillä on sentään maailman monipuolisin ja tehokkain aineellisten hyödykkeiden jakeluverkosto, johon verrattuna Venäjän järjestelmä on säälittävän tehoton ja haavoittuva.
Vaikka Amerikan imperialismi on inhottavaa ja tuomittavaa, maan tuskin voi pelätä jättävän muun lännen oman onnensa nojaan. Sillä on lisäksi voimaa pakottaa sylikoiransa Englanti lopettamaan oligarkkien hyysääminen. Kyllä Euroopalla on kykyä kääntää elämä kriisiajan vaihteelle, ilman että ihmisiä alkaa kuolla hätään ja puutteeseen. Tiukkaa se voi tehdä, mutta ei läheskään niin tiukkaa kuin Venäjälle, vaikka siellä on tapana antaa ihmisten menehtyä puuttumatta asioihin.
Siinä vaiheessa, kun Euroopan satamat suljetaan venäläisiltä laivoilta ja lentokentät venäläisiltä koneilta, alkaa taatusti ääni muuttua Kremlinkin kelloissa. Saattaa olla, että silloin eräs herra V.V.Putin roikkuu niiden keskellä hyvinkin äkkiä.

Juhani Putkinen

Ukraina on avannut hyvin harvojen silmiä - ja Venäjän tavoitteet ovat ainakin minulle päivänselviä (kulloinkin käytettävät keinot välillä vähän hakusessa).

Kuten yleensäkin kun Venäjä sikailee myös sen viides kolonna eri maissa aktivoituu. Nytkin kun Venäjä hyökkäsi Ukrainan alueelle ja miehittää merkittävää osaa Ukrainan alueesta ilmestyi kuin varpusparvi Venäjän puolustelijoita ja USAn sekä NATOn mollaajia esille piilopaikoistaan.

Venäjän tavoitteena on aluksi valloittaa takaisin KAIKKI ne alueet, jotka ovat joskus olleet Vänäjän alaisuudessa - mukaan luettuna Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Unkari, Romania, Tshekki, Slovakia, Ukraina, Georgia. Kun se on onnistunut, niin Venäjä aktivoi vanhan tavoitteensa valloittaa Dardanellien ja Bosporin salmet (se Venäjän tavoite on yksi tärkeimmistä syistä Ensimmäisen Maailmansodan syttymiseen - kuin myös Toisen Maailmansodan). Venäjän mielestä sen sotilaiden pitää voida liottaa varpaitaan Välimeressä "omalla maalla". Tällä suunnalla Venäjän tavoitteena Jatkossa on valloittaa myös Ruotsi ja Norja - pitäähän venäläisten sotilaiden voida liottaa varpaitaan myös Norjanmerellä, Pohjanmerellä ja yleisemminkin Atlantilla (ennen vanhaan se tavoite formuloitiin "hevosten kavioita", mutta nyt se on varpaat).

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Venäjän linjan puolustelu käy työstä. Ja siihen työhön on valjastettu ihmisiä ympäri maailman, myös Suomessa."
Kai tarkoitat, että ruplilla tuossa lafkassa pelataan... ymmärsinkö oikein?
http://www.verkkomedia.org/

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaksi sitaattia Bäckmannin haastattelusta:

"Yleisesti ottaen Neuvostoliiton hajoaminen oli laiton, koska 1991 pidetyssä kansanäänestyksessä enemmistö neuvostokansalaisista olisi halunnut säilyttää Neuvostoliiton yhtenäisenä."

"Suomihan tosiasiassa sai itsenäisyyden ilman mitään oikeutusta Leniniltä ja Stalinilta ja muulta bolshevikkikoplalta, joka oli kaapannut vallan laittomasti."

Toisin sanoen hänen mukaansa laittomasti perustetun valtion hajottaminen oli laitonta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos analyysistä, Jarmo. Mitä pidät tästä Sofi Oksasen ulostulosta Ruotsin tv:ssä?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/67290-sofi-oksanen...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pidän tietysti. Sofi on ottanut paikkansa eikä epäröi kommentoida. Hän on kirjailija. Kirjailijat perehtyvät aiheisiinsa ja osaavat tiivistä oleellisen.

Venäjä on ainutlaatuinen ja monimuotoinen. Venäjän kehitys seuraa tiettyä konservatiivista suuntaa. Emme voi ennustaa toteutuista päätöksistä kuten homopropaganlaeista sitä, kuinka kurjaksi Venäjän voi pohjoismaalaisesta vinkkelistä tarkastellen muotoutua.

Historia ei toistu, mutta kyyditykset ja ihmiskohtalot laajemminkin Venäjän vaikutuspiirissä ovat muistamisen arvoisia asioita.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

On kiinnostavaa, kuinka Suomen valtamediat eivät olekaan halunneet haastatella Sofi Oksasta Krimin kriisin yhteydessä, vaan hänen arvonsa ymmärretään paremmin Ruotsissa.

Onko Oksasen tapa puhua suomettumisesta liian tuskallista puukon kääntämistä haavassa uussuomettuneelle toimittajakaartille?

Jukka Laine

Harmi että Suomea ymmärtää vain alle 6 miljoonaa ihmistä ja viron kieltä alle 500 000 ihmistä. Sofia Oksanen selvisi hengissä Neuvostoliitosta.
Hän on aikamme suurimpia ajattelijoita. Jos haluaa voittaa informaatiosodan, pitäisi keksiä jotain uutta kun vastustajan kieltä puhuu satoja miljoonia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sen verran korjausta, että maailmassa on yli kuusi miljoonaa suomen kielistä ja virolaisia on reilusti toista miljoonaa.

Jukka Laine

Virossa taitaa enemmistö olla venäjänkielisiä. En tiedä. Itseäni huolettaa Suomen voimakas länsi-integroituminen, joka on johtanut meidät mm. yhteisvelkaan takaajaksi muiden lainoille. Kataisen aloitettua velkaelvytyksen 2008 olemme kasvattaneet länsimielisyyttä 60 miljardilla eurolla ja tahti jatkuu nyt arviolta kymmenen miljardin vuosivauhtia. Raha on aseita vahvempi mahti tässä maailmassa ja Suomi on menettänyt itsemääräämisoikeutensa. Se on kulissien takana määräävä voima, maamme velkaantuminen. Pelottavinta oli kun oppositiopuolueet sitoutuivat velan maksamiseen. Se tarkoittää käytännössä sitä että maamme on konkurssikypsä, vaihtoehtoa ei ole. Seuraava hallitus on pakon edessä.
Missä on meidän Putin, joka ajaisi suomalaisten asiaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

70% Viron noin 1,3 miljoonasta asukkaasta on etnisiä virolaisia ja siihen päälle tulee vielä parisataatuhatta ulkovirolaista.

Markku Ollikainen

EU-myönteiset tahot ajavat Euroopan kansoja liittovaltioon. Tähän ei päästä, jos kansallisvaltioilla menee hyvin, varsinkin taloudellisesti.

Siispä keskinäistä riippuvuutta lisätään säätämällä poliittisilla ratkaisuilla so pitkittämällä so kurjistamalla taloudellista tilannetta mm. keskinäisillä takauksilla, joiden lauetessa halu yhteisyyteen on suuri.
Suomea viedään liittovaltioon säätämällä sopivia pakotteita sopiviin paikkoihin. Ei jätetä muuta vaihtoehtoa.

Tätä "plausibility structure" -manipulointia on vaikea havaita.

Thomas Makinen

Sori vaan Jarmo, mutta suurimpia syyllisiä ulkopoliittisen keskustelun laimeuteen ja suomalaisten ymmärtämättömyyteen Venäjästä ovat juuri sinunlaisesi Venäjän romantisoijat ja Aleksanteri-instituuttien jeesustelijat. Teille on ollut aina vaikea nähdä/uskoa/myöntää mistä Venäjällä on kysymys. Te olette oleet keskustelun auktoriteetteja, ja olette toistaneet kuin mantraa, että Venäjä ei ole Neuvostoliitto huomaamatta, että Neuvostoliitto oli Venäjä.

Ymmärrän, että totuuden myöntäminen, edes itselleen, saati siitä kirjoittaminen, voisi olla ammatillinen itsemurha, koska se väistämättä johtaisi henkilökohtaisiin konflikteihin venäläisten kanssa. Samoin omat akateemiset, ammatilliset ja viralliset suhteet Venäjälle kärsisivät. Mistäs siinä sitten Venäjä-eksperttinä kirjoittaisi?

Nyt on kuitenkin tullut aika lopettaa paskanjauhanta. Nyky-Venäjä ei ole mahdollisuus. Se on pelkkä uhka, ei vaan Ukrainalle, vaan myös Suomelle ja koko Euroopalle. Suhteet on laitettava totaalisesti jäihin, kaikilla tasoilla.

Itse olen positiivisella mielellä. Uskon, että olemme viimein tulleet vedenjakajalle. En epäile hetkeäkään, etteikö lännen pääkaupungeissa, niin, virkamiesten, hallitusvastuussa olevien kuin opposition piirissä jo nyt mietittäisi, kuinka ongelmasta päästää kokonaan eroon. Länsi ei joka toinen vuosi voi olla ratkomassa Venäjän aiheuttamia ongelmia. Jo Eurovaaleissa ympäri Eurooppaa nähdään, kuinka kaikki alkavat kilpailemaan siitä, kuka on eniten anti-putinisti.

Lopullisena tavoitteena ei voi olla muu kuin Venäjä riisuminen isovenäläisestä sovinismista, ydinaseista ja ylimääräisistä oblasteista. Se on hyväksi niin venäläisille itselleen, Venäjän alistamille kansoille, kuin koko maailmalle.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Luetko englantia? Suosittelen tältä päivältä Lilia Shevtsovan tekstiä.

Krim on välipala. Putinin tavoite on osoittaa Venäjän olevan ainutlaatuinen, keskus ja perinteisten arvojen maailmanlaajuinen peruspilari.

"This doctrine is based on three premises: Russia is a “unique” civilization and must contain the demoralized West; Russia can only exist as a galactic center, around which orbit satellite-statelets; Russia is the civilizational pillar whose mission is to defend “traditional values” globally.

Pari sanaa tutkimuksesta löytyy Idäntutkimuksesta.

Kirjoittajana muun muassa presidentti Sauli Niinistön neuvonantaja Mikko Hautala http://www.helsinki.fi/idantutkimus/arkisto/2005_3...

Idäntutkimus julkaisi vuonna 2005 Ukraina-erikoisnumeron, joka tarjoaa mielenkiintoista taustaa tämän päivän tapahtumiin. Lehti on kokonaan luettavissa nyt netissä:

http://www.helsinki.fi/idantutkimus/arkisto/2005_3...

En malta olla kysymättä onko henkilökohtainen loukkaava tapasi kirjoittaa ainoa tyylilajisi? Ketkä romantisoivat, missä? Esimerkiksi Puheenvuoroissa Venäjää käsitteleviä mielipiteitä minultakin on laidasta laitaan vuodesta 2007.

Olen VIETS:n eli Venäjän ja Itä-Euroopan tutkijoiden hallituksessa. Voimme varmasti järjestää sinulle mahdollisuuden tutustua vielä paremmin tutkimuksen nykytilaan.

Tutkimukset ovat eri asia kuin nämä mielipiteet, joita kirjoitan blogeissa ja muissa julkaisuissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten ylempänä totesin, sanomasi jäi hiukan epäselväksi tässä blogikirjoituksessa ja luulen, että edellinen kommentoija ei ole lukenut sitä kahteen kertaan kuten minä. Selvästikään hän ei ole ollut perillä mielipiteistäsi.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen Vastaus kommenttiin #37

On monenlaisia tapoja kirjoittaa. Hyvä kirjoittaja jättää vähemmän asioita auki kuin toinen. Minun kirjoituksissani on harvoin vain yhtä selitystä. Lukijat muodostavat oman kokonaiskuvansa. Rahana ei saa kukaan korvausta lukemiseen menettämästään ajasta.

Käyttäjän EljasRahikainen kuva
Eljas Rahikainen

"Lopullisena tavoitteena ei voi olla muu kuin Venäjä riisuminen isovenäläisestä sovinismista, ydinaseista ja ylimääräisistä oblasteista. Se on hyväksi niin venäläisille itselleen, Venäjän alistamille kansoille, kuin koko maailmalle."

Tuo on tavoite, joka on elänyt jo kauan. Napoleon, Hitler,...,Hodorkovski, George Bush, George W. Bush...Obama?

Tässä en vertaa herroja tai sanoa että "kaikki ovat Hitlereitä), vaan yritän kertoa, että Venäjän suhteen tavoite yhdistää.

Kukaan ei vielä ole onnistunut, mutta unelma elää, ja siksi armeijoita ja kansoja kaatuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Kun on tyyntä, kirkonkukollakin on luonnetta", totesi S. J. Lec. Sellainen malli näyttää aina hiipivän mukavuudenkipeään ja ajoittain hyväuskoiseen länteen, jolle ongelmat ovat aina yllätyksiä tyyliin:

"Kukapa olisi arvannut, että Neuvostoliitto hajoaa". Tai "kukapa olisi arvannut, että Putinin Venäjä haluaa takaisin imperiuminsa, joka hajosi omien ongelmiensa vuoksi".

Me huudamme nyt apuun voimia, joita eilen sätimme, purimme käteen tai jotka katsoimme itsellemme tarpeettomiksi, jopa vaarallisiksi.

Siksi tämän kriisin soisi avaavan silmämme näkemään ja aivomme miettimään, millaisia arvoja, millaista Eurooppaa ja maailmaa me oikein haluamme. Ehkäpä emme oikein itsekään osaa muuten kuin vaihtuvien konjunktuurien perusteella päättää, millaista inhottavaa ja tuomittavaa avunantajaa me lopulta haluamme. Meille nayttäa olevan kovin vaikeata tyynellä säällä nähdä merkittäviä vivahde-eroja avoimen demokratian ja suljetun diktatuurin välillä (hieman kärjistetysti sanoen).

Jatkammeko edelleen vain tuolien siirtelyä Titanicin kannella?

Mirja Helo

Juu niin on avannut silmät. EUn ja USAn tekemisille. Länsi on oikeasti järjestänyt uusnatsit Ukrainassa valtaan, Svoboda on oikeasti äärioikeistolaispuolue, mutta asiasta ei saisi sanoa mitään, olla vain että hyss…hyss. Puolueen puheenjohtaja tekee natsitervehdyksiä jne. ja tämä sama puolue on nyt saanut uudesta oppositiohallituksesta 4 ministerinsalkkua ja valtakunnansyyttäjän viran.

Ja tämä sama Ukrainan oppositiohallinto uusnatseineen on todellakin ollut rajoittamassa Ukrainan venäjänkielisten oikeuksia, ensimmäisenä olivat kieltämässä venäjänkielen, vaikka Ukrainan asukkaista on 1/3 venäjänkielisiä. Samoin ovat kieltämässä Ukrainan suurinta puoluetta Alueiden puoletta, joka edustaa venäjänkielisiä ja jolla oli parlamentissa lähes 200 paikkaa. Parlamentin vähemmistö on siis kieltämässä parlamentin enemmistöä ja tällaista "demokratiaa" länsi on nyt Ukrainassa tukemassa.

Ja Krim kuuluu historiallisesti ja etnisesti Venäjälle, jokainen voi itse havaita asian tutustumalla ihan Krimin historiaan, suurin osa asukkaista on venäjänkielisiä ja Krimillä on Venäjän suuri sotilastukikohta. Hrutshev luovutti Krimin päähänpistosta Ukrainalle 1954 ja ja Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Krim kiristettiin pysymässä osana Ukrainaa Ukrainan ydinaseita vastaan, mutta senkin jälkeen siellä on ollut itsehallinto, mutta nyt krimiläisillä on syytä pelkoon siitä, että uusi hallinto purkaa heidän itsehallintonsa.

Mistä lähtien länsimaissa asuvat ovat mieluummin uskoneet kaikkea sitä mitä media suoltaa, kuin itse ottaneet asioista selvää, ihan jo Wikipediakin auttaa. Se on tosiasiassa EU ja USA( joka koko ajan on toiminut takapiruna), jotka pyrkivät pääsemään käsiksi Ukrainaan ja Krimiin, sen vuoksi USA on koko ajan äänessä. Länsi käyttää tähän tarkoitukseen uutta oppositiohallintoa, jossa ei venäjänkieliset ole edustettuna ollenkaan. Ja tätä häikäilemättömyyttä ja epädemokraattisuutta nyt kaikki ovat tukemassa. Kaikki vain katsoo sitä mitä Venäjä tekee, mutta ovat sokeita lännen häikäilemättömyydelle. Ukrainassa on vallassa hallinto, joka murhasi omiaan päästäkseen valtaan kuten Viron ulkoministerin ja EUn Catherine Ashtonin välinen puhelu todistaa. Venäjä sentään ei ole vielä murhannut ketään.

Keijo Räävi

Krim luultavasti liitetään Venäjään mutta sen vastapainoksi Kiovan väliaikaishallinto on tunnustettava.

Ukrainalaiset ovat muutenkin valmiita luopumaan Krimistä.

Mirja Helo

Krim varmaankin liitetään Venäjään ihan enempiä länneltä kyselemättä. Ja tämänkö hintana pitäisi tunnustaa Ukrainan uusi epädemokraattinen uusnatsihallinto, joka polkee Ukrainan venäjänkielisten oikeuksia. Juurihan tähän asti länsi on hokenut kuinka laillisesta hallinnosta on kyse, vaikka se on kaikkea muuta.

Ukrainaan pitäisi saada hallinto, jossa kaikki puolueet on edustettuna, eikä mitään sellaista hallintoa, jossa on näitä voimia, jotka haluavat "puhtaan Ukrainan". Ukraina kun on kertakaikkiaan jakautunut maa, länteen ja itään ja mitenkään ne venäjänkieliset ei siellä Itä-Ukrainassa lakkaa olemasta. Toinen vaihtoehto on, että koko Ukraina hajoaisi ja ehkä olisi paras niin.

Keijo Räävi Vastaus kommenttiin #50

Vallanvaihto tapahtui Ukrainassa parlamentarismin pelisääntöjä noudattaen joten siihen ei ole nokan koputtamista.

Ukrainan kansa on se, joka päättää mitkä poliittiset voimat jatkossa jylläävät maassa.

Tämä on demokratiaa puhtaimmillaan.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #61

Demokratia kaukana aseellisesti suoritetusta vallankaappauksesta. Entisten parlamentin jäsenten koteja poltettu ja omaisuutta varastettu kautta linjan. Vähemmistö ei voi olla yht´äkkiä enemmistö. Paitsi aseella uhaten. Lukemalla uutiset HS:stä ja Ilta-Sanomista pysyy jatkossakin amerikkalasit silmillä. Kyseessä on vallankaappaus. Vai oliko jossain välissä vaalit? Perustuuko tämmönen huoliteltu sokeus siihen että(länsi) poliitikkojen puheiden mukaan kaikki on kunnossa? Ihan niin kuin Kreikassa ja Espanjassakin piti olla kaikki kunnossa ja Guantanamo Bayllä kunnioitetaan ihmisoikeuksia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Kaikki vain katsoo sitä mitä Venäjä tekee, mutta ovat sokeita lännen häikäilemättömyydelle..."

Mistäs näitä dosentti Bäckmanneja aina vain sikiääkin?

Mirja Helo

Niin ja sitten ne, jotka haluavat valottaa myös sitä, miten länsi on ollut täysin tietoisesti ja tarkoituksellisesti eskaloittamassa Ukrainan kriisiä ja oikeasti järjestäneet uusnatsihallinnon valtaan leimataan heti Putinin propagandanisteiksi.

Onko se niin vaikeaa katsoa koko kuvaa ja ottaa selvää, että Ukrainassa on oikeasti tällä hetkellä uusnatsit vallassa. Ilmeisesti monille on. Hyss, hyss vaan edelleen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Onko se niin vaikeaa katsoa koko kuvaa ja ottaa selvää, että Ukrainaan kuuluvalla Krimillä on oikeasti tällä hetkellä uusnatsit vallassa Venäjän armeijan avustamana . Ilmeisesti monille on. Suosittelen todella katsomaan TV-uutisia. Mutta eihän sille mitään voi, että tosiuskovaiset näkevät mitä käsketään, ja silloin omat silmät kannattaa pitää kiinni.

Mikä on se länsi, joka on ottanut vallan Ukrainassa?

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #54

Juuri tätä tarkoitan, ette edes viitsi ottaa asioista selvää, uskotte vain kaiken sen mitä media sanoo. Kaikkien kriteerien mukaan Ukrainan uudessa oppositiohallinnossa mukana oleva Svoboda-puolue on äärioikeistolainen puolue, voitte ihan itse käydä vaikka Wikipediasta lukemassa, jos ette usko. Svobodan-puolue johtaja Oleh Tyahnybok käyttää natsitervehdystä jne. Ei se ole Venäjän kuvitelmaa vaan se on totuus, EU ja USA ovat nostaneet Ukrainassa neonatsit valtaan.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #55

Tässä muuten erittäin hyvä kirjoitus Pirkko Turpeinen-Saaren blogista, jota lainaan:

http://www.turpeinen-saari.net/blogi/2014/03/05/342

"Suomen media välttää kirjoittamasta siitä, mikä on Ukrainassa oleellista. Kyse ei ole venäjänkielestä tai venäjänkielisistä vaan fasismista.

Venäjänkielisten oikeuksien kieltäminen ensimmäisenä vallankaapanneen opposition toimena oli ilmentymä tuon opposition keskeisen osan fasistisesta ajatusmaailmasta. Uusi hallitus valitsi armeijan, poliisin, oikeuslaitoksen ja kansallisen turvallisuuden sihteeristön vastuuhenkilöksi Andriy Parubiyn,joka on Neo-natsi kansallissosialistisen puolueen perustajia. Puolue nimettiin myöhemmin Svoboda-Vapauspuolueeksi. Sihteeristö on suoraan presidentin alainen. Neo-natsipuolueen jäsen Oleh Makhnitsky valittiin Ukrainan yleiseksi syyttäjäksi. Yegor Sobolev valittiin "Puhdistus komitean" puheenjohtajaksi. Komitean tehtävänä on puhdistaa Alueiden puolueen edustajia julkisesta elämästä. Toisin sanoen organisoida noitavaino kaikkia neo-natsihallituksen vastustajia vastaan.

USA ja EU ovat nostaneet väkivaltaisella vallankaappauksella valtaan voimia, joiden noususta EU on ollut huolissaan EU:n jäsenmaissa.

On historian ivaa, että Natsi-Saksan jälkeläiset ovat nyt yhdysvaltalaisten kanssa nostamassa fasistista vallankäyttöä Eurooppalaisen maan hallitukseen. Yhdysvallat taisteli Natsi-Saksaa vastaan toisessa maailmansodassa. Nyt itse rotusyrjinnästä kärsinyt presidentti Obama on nostamassa rajua syrjintään perustuvaa maailmankuvaa edustavia henkilöitä valtaan maassa, jossa Yhdysvalloilla ei pitäisi olla mitään asiaa."

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #55

Mitenkä sinä olet ottanut asioista selvää? Oletko ollut itse paikalla ja kokenut itse sen mistä nyt kerrot. Luulen, että olet saanut tietosi mediasta. Niin minäkin. Mutta mikä on ollut se tiedonvälittäjä, mistä tietosi ovat peräisin. Minun tietoni ovat peräisin lukuisista eri lähteisä ympäri maailmaa, mutta luulenpa, että sinun tietosi esim. siitä, että EU ja USA ovat nostaneet Ukrainassa neonatsit valtaan on peräisin yhdeltä, Putin omistamalta ja hallitsemalta uutiskanavalta. Miten se EU olisi toiminut? Kuka EU:sta olisi antanut määräykset jne. Etkö huomaa, että koko ajatus on absurdi? EU on niin läpinäkyvä laitos, että jos tuollaista olisi tapahtunut, vähintään Timo Soini olisi nostanut sellaisen metakan, että sinäkin olisit kuullut. Koeta siis hyvä ystävä käyttää vähän omaakin päätä.

Mirja Helo

Ja tarkoittaako tuo, että Maidanin tapahtumat pitäisi jättää kaivamatta, että oikeasti pitäisi jättää selvittämättä keitä tarkka-ampujat olivat. Vaikka 100 ihmistä sai surmansa? Ovatko nämä 100 ihmistä nyt jotenkin täysin toisarvoisia, vaikka Venäjän vuotamasta Viron ulkoministerin ja C.Ashtonin välisestä puhelusta ilmenee, että tarkka-ampujat olivat uuden koalition puolelta, juuri sen saman koalition puolelta, jonka kanssa EU ja USA nyt hengailee.

Mistä lähtien tarkoitus on pyhittänyt keinot niin, että 100 ihmisen kuolemallakaan ei ole mitään väliä. Ja vaikka heidän surmaamisensa oli täysin tietoinen teurastus, jolla laitettiin vauhtia vanhan hallinnon kaatumiselle ja presidentin syrjäyttämiselle, jotta uusi upea hallinto uusnatseineen voisi astua tilalle. Jos tämä ei ole fasismia, niin mikä on?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseisestä puhelusta ei ilmene mitään. Ainoastaan Viron ulkoministeri ihmetteli sitä kuinka menestyksekkäästi vallanvaihto loppujen lopuksi saatiin toteutetuksi ja tuumaili erilaisia syitä siihen. Hänellä ei ole ollut sen enempää sisäpiiritietoa ammuskelijoista ja heidän väittäminen nykyisen vallanpitäjien kätyreiksi on tyypillistä salaliittospekulointia.

Mirja Helo

Et ole siis kuunnellut koko puhelua. Urmas Paet kertoo siinä, että Olga oli kertonut hänelle, että samat tarkka-ampujat olivat ampuneet sekä poliiseja että mielenosoittajia. Luodit ja käsikirjoitus oli identtinen. Ja Paet myös kertoi, että oli yhä vahvempi ymmärrys, että ampujat olivat uuden hallinnon puolelta ja mikä häiritsevintä uusi hallinto ei halunnut tukia ampumisia ollenkaan.

BBCllä oli raportti, jossa epävirallisesti tutkittiin mitä tapahtui ja todettiin, että tarkka-ampujia oli ollut kolmella katolla. Ainoa joka hyötyi ampumisista olivat ne, jotka halusivat saada uuden hallinnon valtaan ja näin sitten tapahtui. Täysin kylmäveristä ja häikäilemätöntä toimintaa ja tätä Suomikin on nyt tukemassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #46

Etkö ole Mirjami-pien tietoinen kuinka paljon Venäjältä syötetään valheita? Eihän siellä ole edes vapaata tv-kanavaa, josta voisi katsoa ja kuunnella muutakin kuin Putinin hyväksymää tietoa. Miten onkin mahdollista, että koko muu maailma onkin teidän putinistien mielestä pahaa ja vallanhimoista, mutta ainoa maa jota länsimaat varsinaisesti pelkäävät on juuri Venäjä....Muualta maailmasta on kova tunku länsimaihin, mutta kuka Venäjälle pyrkisi vapaaehtoisesti? Mietihän sitä joskus joutessasi Mirjami-pien! Tuo demokratia ja ihmisoikeudet painavat enemmän kuin luuletkaan.....luulen minä:)

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #53

Viron ulkoministeri on vahvistanut puhelun aidoksi. Kerro mikä siinä ja Viron ulkoministerin sanomisissa oli propagandaa? Sekö, että Venäjä julkaisi puhelun? Miksiköhän EU ei ole hiiskunut sanaakaan siitä, että samat tarkka-ampujat ampui sekä poliiseja että mielenosoittajia, vaikka asia on ollut tiedossa. Miksi ei ole tutkittu asiaa, vaikka se olisi ollut helppo tutkia, tapettiin tarkoituksella 100 ihmistä ja sitten lakaistiin heidät maton alle? Tämäkö on nyt sitä upeaa demokratiaa, jota länsi tarjoaa ja jota pitäisi olla tukemassa?

En ole koskaan ollut mikään Venäjän ihannoija, olen ihan yksityisajattelija vaan, mutta tutkittuani mitä Ukrainassa todella tapahtui kaiken sen tarkoitushakuisen propagandan läpi, jota meille syötetään ihan selvästi näen, että ne varsinaiset roistot ovat olleet USA ja EU eikä suinkaan Venäjä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #58

Oletko varma, että Venäjä salakuunteli ja julkaisi puhelun? : D En halua tietää, kuka sinulle kertoi.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #63

Uutisissa kerrottiin, että se oli Ukrainan tiedustelupalvelu, joka nauhoitti puhelun. Ja sekö nyt on tärkeämpää kuin puhelun sisältö?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #82

Minä olen meistä kahdesta se, joka on sen ajatuksella kuunnellut. Paet mainitsee siinä Krimin tilanteen - on käsittämätöntä, ettei EU ehtinyt tehdä asialle mitään ennen kuin Venäjä puuttui siihen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #58

Mirja: "mutta tutkittuani mitä Ukrainassa todella tapahtui kaiken sen tarkoitushakuisen propagandan läpi, jota meille syötetään ihan selvästi näen, että ne varsinaiset roistot ovat olleet USA ja EU eikä suinkaan Venäjä"

Mirja, olisikohan jo korkea aika paljastaa tutkimuksesi yksityiskohdat.

Oletkos ihan varma siitä että et itse ole tarkoistusperäisen propagandan uhri?

Oletko ihan varma siitä, että Venäjä jäisi kiltisti odottelemaan sitä liittyykö Ukraina Euroopan Unioniin ja Natoon. Jos hieman käytät omaa päättelykykyäsi ei pitäisi olla epäselvyyttä kenellä tässä on "ajolähtö" Venäjällä, USA:lla vai EU:lla.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #75

Tutustu itse vaikka siihen mikä Svoboda-puolue on, jostain syystä ei mediassa paljonkaan kerrota, että Ukrainassa on oikeasti äärioikeistolainen uusnatsipuolue hallituksessa. Tämäkin tosiasia leimataan Venäjän propagandaksi. Mistä lähtien suurin osa on lakannut kiinnostumasta siitä mikä on oikeasti totta?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Svoboda_%28puolue%29

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_con...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Kaikesta tapahtuneesta huolimatta ulkopoliittinen keskustelu on Suomessa olematonta. Tai kuten kollega Jarmo Mäkelä Maaseudun Tulevaisuudessa kirjoitti: suomalaisten poliitikkojen panos ulkopolitiikkaan on ollut pitkään olematon."

Tämä pätee mielestäni myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Näden osalta suomalaisessa poliittisessa keskustelussa kyllä nostetaan esiin varuskuntien lakkauttamiset, esikuntien sijoittaminen sekä alue- ja kielipolitiikka. Nämä ovat kytköksissä mm. kuntien verotuloihin ja työllisyyteen vaikuttaviin tekijöihin ja vaikuttava siten myös äänestyskäyttäytymiseen. Mutta mitä tekemistä niillä on Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kanssa ?

Paavo Kuronen

Puhelusta ilmenee se, että ukrainalainen lääkäri Olga Bogomolets on kertonut Viron ulkoministerille tarkka-ampujien ampuneen sekä poliiseja, että mielenosoittajia. Puhelusta ilmenee myös se, että uusi koalitio ei halua tutkia, mitä tarkalleen ottaen tapahtui. Tämä on luonnollisesti epäilyttävää: jos uudella hallituksella ei olisi mitään salattavaa, miksei se haluaisi tutkia asiaa mahdollisimman tarkkaan?

Kuka olisi voinut hyötyä mielenosoittajien ja poliisien ampumisesta? Mielenosoitusten taustalla olevilla voimilla ainakin oli motiivi kärjistää tilannetta, jotta vallankaappaus saataisiin tehtyä. Ehkä Janukovitsh olisi saattanut haluta pysäyttää mielenosoitukset väkivallan ja pelon avulla, mutta miksi sitten myös poliiseja olisi ammuttu? Ehkä ampujat olivat Venäjän miehiä: he tiesivät, että voisivat käyttää tätä myöhemmin propaganda-aseena ja syyttää uutta hallintoa ampumisesta..

Se nyt ainakin on varmaa, että USAn hallitus on valehdellut mm. kansalaistensa vakoilusta, drone-ohjelmastaan, Irakin massatuhoaseista ja oikeastaan kaikesta muusta mahdollisesta. Täytyy myös muistaa, että sen tiedustelupalvelut ovat olleet ennenkin tämänkaltaisten värivallankumousten ja proxy-sotien taustalla.

Juhani Putkinen

Olga on kieltänyt edes nähneensä ensimmäistäkään kuollutta poliisia puhumattakaan, että olisi voinut sanoa samojen ampujien ampuneen sekä aseettomia mielenosoittajia, että poliiseja. Ei hänellä ole myöskään ollut mahdollisuutta tehdä ballistisia tutkimuksia.

Kyllä se joukkomurha tutkitaan, mutta se ei tule olemaan helppoa sillä tarkka-ampujat olivat naamioituneita. Itse oletan, että ne murhaajat ovat jo Venäjällä, eikä Venäjä luovuta heitä kuulusteltavaksi.

Paavo Kuronen

No, näin se Viron ulkoministeri kuitenkin sanoo siinä vuodetussa puhelussa.

"What was quite disturbing, this same Olga told that, well, all the evidence shows that people who were killed by snipers from both sides, among policemen and people from the streets, that they were the same snipers killing people from both sides,"

"So she also showed me some photos, she said that as medical doctor, she can say it is the same handwriting, the same type of bullets, and it's really disturbing that now the new coalition, that they don't want to investigate what exactly happened. "

"So there is a stronger and stronger understanding that behind snipers it was not Yanukovych, it was somebody from the new coalition,"

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/05/ukrai...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #64

Ja näin se Olga itse sanoi:

"Olga Bogomolets said she had not told Mr Paet that policemen and protesters had been killed in the same manner.

"Myself I saw only protesters. I do not know the type of wounds suffered by military people," she told The Telegraph. "I have no access to those people."

But she said she had asked for a full forensic criminal investigation into the deaths that occurred in the Maidan. "No one who just sees the wounds when treating the victims can make a determination about the type of weapons. I hope international experts and Ukrainian investigators will make a determination of what type of weapons, who was involved in the killings and how it was done. I have no data to prove anything.

"I was a doctor helping to save people on the square. There were 15 people killed on the first day by snipers. They were shot directly to the heart, brain and arteries. There were more than 40 the next day, 12 of them died in my arms.

"Our nation has to ask the question who were the killers, who asked them to come to Ukraine. We need good answers on the basis of expertise."

Mr Paet's assertion that an opposition figure was behind the Maidan massacre was not one she could share.

"I think you can only say something like this on the basis of fact," she said. "Its not correct and its not good to do this. It should be based on fact."

She said the new government in Kiev had assured her a criminal investigation had begun but that she had not direct contact with it so far.

"They told me they have begun a criminal process and if they say that I believe them. The police have not given me any information on it."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/u...

Paavo Kuronen Vastaus kommenttiin #66

Hyvää, minulle uutta informaatiota, kiitos siitä. Näiden tietojen perusteella voi päätellä sen, että joko Paet on ymmärtänyt Olgan sanoman täysin väärin, Paet valehteli puhelussa, Olga valehteli alunperin Paetille, tai Olga valehtelee nyt. Vaikea on kyllä näiden tietojen perusteella sanoa mitään muuta. Venäjä käy informaatiosotaansa, se on jo selvää, mutta niin käyvät amerikkalaisetkin. Valheita on niin paksu kerros, että totuutta ei tavallinen kansalainen voi löytää.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #66

"She said the new government in Kiev had assured her a criminal investigation had begun..."

Kukahan tuollaisen tutkimukseen voi luottaa, kun sen teettäjänä/tekijänä on taho, jonka Paet epäili olevan ampumisen takana?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #70

Paet EI epäillyt, vaan kertoi kuulemansa tarinan - astui Venäjän virittämään ansaan.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #66

Olgaa haastateltiin Twitterissä, ei ääntä eikä kuvaa, eikä näin ollen siis varmistettua henkilöllisyyttä.

Kyllä minä ainakin uskon enemmän salaista, autenttista vuodettua puhelua kuin jälkikäteen annettuja selityksiä. Olgalla on varmasti syytä pelätä henkensä edestä, kun uusi oppositiohallinto oli valmis tapattamaan omiaankin syrjäyttääkseen presidentin. Ja Urmas Paet on sanonut aivan samansuuntaista, hän oikein hyvin ymmärtää mikä on Olgan tilanne tällä hetkellä.

Puhelusta selviää aivan hyvin mitä Olga oli Paetille sanonut:

“And second, what was quite disturbing, this same Olga [Bogomolets] told as well that all the evidence shows that the people who were killed by snipers from both sides, among policemen and then people from the streets, that they were the same snipers killing people from both sides,” the Estonian FM stressed.

"So that she then also showed me some photos she said that as a medical doctor she can say that it is the same handwriting, the same type of bullets, and it’s really disturbing that now the new coalition, that they don’t want to investigate what exactly happened,” Paet said."

Kuva Olgasta ja Urmas Paetista juttelemassa keskenään:

http://www.flickr.com/photos/estonian-foreign-mini...

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #84

Vaikka samat tarkka-ampujat olisivat ampuneet sekä aseettomia mielenosoittajia, että poliiseja, niin se ei suinkaan tarkoita, että ampujat olisivat olleet Ukrainan uuden hallinnon edustajia.

Ampujat ovat voineet olla Janukovitshin hallinnon erikoisjoukkojen Berkut venäläisiä ampujia tai vaikkapa Venäjän spezsnatsin tarkka-ampujia. Berkut toimi jo aiemmin erittäin väkivaltaisesti täysin rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan ja järjesti provokaatioita, että saisi oikeutuksen väkivaltaan.

Vain Venäjällä on motiivi niihin veritekoihin.

Kannattaa huomata myös konteksti. Nimenomaan Venäjä on lähettänyt erikoisjoukkojaan kymmeniä tuhansia miehiä tunnuksettomissa asepuvuissa sotilasasein ja Venäjän asevoimien sotilasajoneuvoin valloittamaan koko Ukrainan Krimin Venäjälle ja tekee sitä samaa laajemminkin itäisen ja eteläisen Ukrainan alueella.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #89

Miksi poliisit menisivät katoille tarkka-ampumaan summittaisesti sekä toisia poliiseja että mielenosoittajia. Ainoa joka hyötyi ampumisista oli uusi hallinto, näin he vauhdittivat presidentin, jonka syyksi ampumiset laitettiin, syrjäyttämistä ja omaa valtaanpääsyään. Ja näin juuri tapahtui.

Vain kaapatun puhelun kautta selvisi, että kyseessä oli samat tarkka-ampujat, muuten asia ei olisi koskaan tullut ilmi.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #92

"Miksi poliisit menisivät katoille tarkka-ampumaan summittaisesti sekä toisia poliiseja että mielenosoittajia."

Ei ne olleet poliiseja vaan erittäin suurella todennäköisyydellä venäläisten erikoisjoukkojen tarkka-ampujia.

Janukovitsh oli kaatumassa kuukausia kestäneiden rauhanomaisten mielenosoitusten avulla kuten aiemmin Ukrainassa oranssi vallankumous ja Georgiassa ruusuvallankumous. Nimenomaan imperialistinen roistovaltio Venäjä vaati kovia toimia rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

Venäjän pyrkimyksenä on valloittaa (miehittää) koko Ukraina jälleen orjuuteensa - Krim on vain alkusoittoa.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #93

Ukrainan vallankumous on USAn masinoima, USA on ollut koko ajan kuliseissa mukana.

"Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Victoria Nuland totesi National Press Clubissa Washingtonissa 13.joulukuuta, että Yhdysvallat on sijoittanut 5 miljardia agitaatioon Ukrainassa. Mitä siihen kuuluu? Paitsi sopivien ryhmien "demokratiakasvatusta", myös työttömien ja opiskelijoiden maksamista osoittamaan kuukausikaupalla mieltään, bussikuljetuksia, varustuksia, lentolehtisiä ja ohjeita. Muuten tuskin köyhät Ukrainalaiset voisivat matkustaa Kiovaan kauas kotiseudultaan."

Tässä Victoria Nuland poseeraa uuden hallituksen kanssa, vasemmalla Svoboda-uusnatsipuolueen puheenjohtaja Oleh Tyahnybok.

http://www.dojorat.com/.../2014/02/nuland-in-ukrai...

Tässä taas Victoria Nulandin ja USAn Ukrainan suurlähettilään puhelinkeskustelu, joka kaapattiin ja vuodettiin julkisuuteen.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26079957

Siitäkin voi havaita, että vallanvaihdoksen linjaukset tehtiin Washingtonissa. Kas kummaa, Yats (Yatseniuk) on nyt pääministeri, aivan kuten Nuland visioi. Yatseniuk sai muuten Ukrainan presidentinvaaleissa vain 1,4%n kannatuksen, joten niin "suosittu" henkilö on kyseessä. Selvää on, että koko oppositiohallinto on vain USAn ja EUn nukkehallitus, jolla he pyrkivät ajamaan lännen omia intressejään Ukrainassa ja kaappaamaan Ukrainan ja Krimin lännen etupiiriin, Ukrainan venäjänkielisestä väestöstä viis, jotka tässä uudessa hallinnossa eivät saa ääntään kuuluviin ollenkaan ja joiden oikeuksia uusi uusnatsihallinto ryhtyi heti kaventamaan. Mikä oikeus jollain USAlla on päättää Ukrainan tapaisen valtion sisäpolitiikasta ja pyrkiä vaikuttamaan siihen ulkoapäin?

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #97

Ukrainan Asevoimien Yleisesikunnan päällikkö Juri Iljin ilmoitti eilen, että he eivät lähde sotimaan venäläisiä veljiä vastaan. Samassa puheessa hän kiistin kapinahallinnon valtaannostaman presidentin mandaatin.

"Ukrainan Asevoimien Yleisesikunnan päällikkö Juri Iljin Ukrainan sotilaille ja upseereille,

11.3.2014

Ukrainan armeijan sotilaat ja upseerit! Tänä kansamme vaikeana hetkenä on välttämätöntä lausua rohkaisevia sanoja kaikille epoletteja kantaville, jotka ovat nyt kohdanneet vaikean valinnan.

Kuten tiedätte, minulta on riistetty mahdollisuus antaa käskyjä, huolimatta siitä, että Ukrainan Presidentin allekirjoittamalla lailla tapahtuneen nimitykseni Ukrainan armeijan Yleisesikunnan päälliköksi laillisuutta ei ole vielä kiistetty. Omaan kuitenkin aina moraalisen oikeuden ilmaista (laillisuuden) osuuden nykyisessä tilanteessa. Olen varma, että riippumatta siitä, kuka pitää Presidentin valtaoikeuksia ilman yleisten vaalien mandaattia, hänellä ei ole oikeutta asevoimien käyttöön tarvittavaa käskyvaltaa.

Krimin tulevaisuus, kuten Donetskin Harkovan, Luganskin, Odessan, Dnepropetrovskin, Nikolajevin Hersonin on muiden Ukrainan kaupunkien asukkaiden oikeus vapaasti ilmaista visioitaan maamme tulevaisuudesta, tulee ratkaista ainoastaan poliitikkojen välisillä neuvotteluilla, mutta ei missään nimessä aseilla. Toivon ja olen varma, ettei kukaan Ukrainan kansalainen halua, että uusisimme Jugoslavian tapahtumat. Kaikki yritykset vetää Ukrainan armeija aseelliseen konfliktiin näyttäytyvät rikollistoimintana. Maidanin aikana osoittamaamme itsehillintää on tarpeen näyttää nytkin.

Ukrainalainen sotilas – Zaporozhi kasakoiden ja natsismin selän murtaneen suuren vapautusarmeijan kunnian perillinen – nyt ei ole tarvetta osoittaa lannistumaattomuuttasi ja rohkeuttasi. Tänään rajamaan sotureiden järkähtämättömyys, jota koko maailma ihailee, tasapainottaa kuilun partaalla olevaa globaalia katastrofia. Muistakaa, että teistä riippuu, ei ainoastaan oman perheenne, kansanne, maanne tulevaisuus, vaan koko planeetan (tulevaisuus).

Muistakaa, että ajattelemattomien tekojen seuraukset tuhoavat kansamme mahdollisuuden elää rauhassa. Pysykää kylmäverisinä ja vakaina, älkääkä tehkö traagista virhettä, joka osoittaisi mahdottomaksi korjata. Älkää ampuko venäläisiä veljiämme, älkää missään olosuhteissa, paitsi oman henkenne säilyttämiseksi, avatko tulta. Joka tilnateessa, pysykää paikallanne."

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #98

Etnisten suomalaistenkin joukosta löytyi kourallinen maanpettureita kun Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939 aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #100

Mitä H-vettiä on "etninen suomalainen", Juhani?

Tämä oli retorinen kysymys. Osoitit jo tekstilläsi että Suomikuvasi on pahasti halki ja vajaa.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #102

Esimerkiksi venäläinen ei ole etninen suomalainen vaikka asuisi Suomessa tai vaikka olisi saanut Suomen kansalaisuuden.

Ukrainassa etniset venäläiset, jotka ovat Ukrainan kansalaisia ovat (ainakin jotkut) osoittautuneet maanpettureiksi toimien kotimaataan Ukrainaa vastaan imperialistisen roistovaltion Venäjän puolesta.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #100

Kourallinen? Ukrainan väestöstä on 1/3 venäjänkielisiä, on aina ollut. Itse asiassa länsiosat liitettiin Ukrainaan vasta toisen maailmansodan jälkeen. Miksi kukaan haluaisi tappaa omia maanmiehiään vain koska länsivallat ovat pystyttäneet Kiovaan oman nukkehallituksensa, Terijoen hallituksen, joka ei edusta kuin näitä länsimielisiä nationalisteja + äärioikeistoa vaan. Sama hallitus on kieltämässä Ukrainan Alueiden puoluetta, joka on suurin puolue. Tämäkö on sitä länsimaista demokratiaa, että päästetään sellainen diktatuuri valtaan, joka alkaa sortaa yhtä osaa kansasta?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #104

Tiedoksi, että Ukrainan nykyisen hallituksen on "pystyttänyt" Ukrainan vaaleilla valitun parlamentin selvä enemmistö.

Muuten, Uusi Suomi vaatii kirjoittajien esiintyvän omalla oikealla nimellään sekä omalla oikealla tunnistettavalla kasvokuvallaan. Ellei sääntö miellytä, niin sopii mennä jollekin foorumille, jossa sallitaan anonyymi valehtelu. Niin, Uuden Suomen säännöt kieltävät myös valheiden levittämisen.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #97

Ukrainan nykyhallinto nauttii Ukrainan parlamentin enemmistön luottamusta.

Ukrainalaiset EIVÄT halua elää Venäjän orjina.

Kyseessä on Ukrainan suuntautuminen:
- lähentyminen demokraattisia länsimaita,
- tai taantuminen korruptoituneen KGB-diktatuurin Venäjän orjaksi.

Ukrainalaiset näyttivät tahtonsa Maidanin kuukaisia kestäneissä valtavan mittakaavan mielenosoituksissa - mutta Venäjä yrittää orjuuttaa Ukrainan asevoimin.

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #99

Elät omissa kuvitelmmissasi, et todellisuudessa. Olet jumiutunut johonkin Neuvostoliiton aikaisiin poteroihin. Ukrainan uusi hallinto on oppositiohallinto, josta on raakattu Ukrainan suurin puolue Alueiden puolue kokonaan pois. Sama hallinto on kieltämässä Alueiden puoluetta ja kommunistista puoluetta toimimasta, vaikka näillä on parlamentin enemmistö eli parlamentin vähemmistö on kieltämässä enemmistöä. Jos kuvittelet että pienen joukon,joka otti aseellisesti vallan käsiinsä tahto on enemmistö olet puolustamassa diktatuuria etkä demokratiaa. Kun Janukovits oli presidenttinä hän ei kieltänyt muita puolueita toimimasta tai vaatinut yksin venäjää viralliseksi ja ainoaksi kieleksi, kuten tämä uusi hallinto on vaatinut ukrainaa ainoaksi kieleksi.

Uuden hallinnon pääministeri Jatsenjukilla oli presidentinvaaleissa 1,4%:n kannatus, eli näin "suosittu" hemmo on kyseessä Ukrainassa. Uusi oppositiohallinto on USAn ja EUn valtaanjärjestämä nukkehallitus, Terijoen hallitus, jonka avulla EU ja USA pyrkivät pääsemään käsiksi Ukrainaan ja Krimiin.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #105

Ukrainan vaaleilla valitun parlamentin enemmistö on saattanut voimaan vuoden 2004 perustuslain, jonka mukaan ukraina on Ukrainan ainoa virallinen kieli - mutta paikallisilla yli 10% vähemmistöillä on oikeus käyttää omaa kieltään asianajoon kyseisellä paikkakunnalla. Eli, jos jollakin paikkakunnalla on yli 10 % venäläisiä, niin he voivat asioida venäjäksi. Levitit siten jälleen valheita.

Tiedoksi, että Venäjällä vähemmistöt eivät omilla ikiaikaisilla asuinalueillaan saa edes oppia kouluissa omilla kielillään, puhumattakaan että saisivat ajaa asioitaan omilla kielillään - esimerkiksi suomensukuiset marit.

Kenen kasvokuvan laitoit näkyviin?

Mirja Helo Vastaus kommenttiin #108

Ukrainan uusi hallinto alkoi heti ensitöikseen ajamaan kielilakia, joka tekisi ukrainasta maan ainoan virallisen kielen, vaikka ukrainalaisista 1/3 puhuu äidinkielenään venäjää. Krimiinkin ja maan venäjänkielisiin itä- ja eteläosiin olisi tullut pakkoukraina.

http://yle.fi/uutiset/yle_krimilla_mielenosoittaja...

Venäjänkielisten oikeuksia suojeli vuonna 2012 annettu kielilaki, jonka kumoamista uusi hallinto vaati.

Uuden hallituksen uusnatsipuolueiden Svobodan ja Oikean Sektorin ideologia on "Puhdas Ukraina".

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #109

Olisi varsin luonnollista, että Ukrainassa asuvat osaisivat asuinmaansa kieltä.

Ukrainalaisten oli pakko opetella venäjää ja oppia venäjäksi omassa maassaan Venäjän miehittäessä Ukrainaa - kunnes neukkula onneksi romahti.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #64

Virolaisen sanonnan mukaisesti "Paet astui ämpäriin".

Pidän erittäin mahdollisena että Paetille syötettiin se juttu tarkoituksellisesti tietyn tahon toimesta. Sitten se tietty taho kuunteli Paetin ja Ashtonin välisen puhelun nauhoittaen sen ja päästäen nauhoituksen julkisuuteen.

Arvatkaa kaksi kertaa mikä taho hyötyi siitä eikoisoperaatiosta? Se taho on nimenomaan Venäjä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #67

Tuohon on hyvin helppo uskoa, kun tietää kuinka sotkuiset valheiden verkot ympäröivät Venäjää ja sen johtotroikkaa. Näin meidän kaikki kommaritkin saadaan helposti lankaan, vaikka Putinin teot puhuvat kokonaan muuta. Palkkaerotkin ovat suuremmat kuin missään muussa maassa maailmassa...miljardit eurot valtion kassasta valuvat ympäri maailmaa päättäjien kiinteistöihin ja pankkitileille, - - - että sellaista kommunismia:)

"Vapaat" vaalitkin ovat samanlaiset kuin Pohjois-Koreassa, jossa on vain valittavana yksi ehdokas ja hänkin aina voittaa 110:n prosentin vahvalla kannatuksella:) Mirja kyllä näyttää puolustavan muiden dosentien tapaan tätäkin järjestelmää, joten kai siitä jotakin hyvääkin löytyy? Kyllä vain, löytyy sivistynyt kansa, joka ansaitsisi huomattavasti paremman ja suvaitsevaisemman johdon..

Käyttäjän EljasRahikainen kuva
Eljas Rahikainen

Tässä on oma panokseni. Eikä niin tavaomaisesta tulokulmasta.

http://eljasrahikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ei se ole ensimmäinen kerta, kun länsimedian peräpään päästöistä tulee kommenteissa totuus. VMP:n Helsingin tiedotuskomppania kiittää ja pokkaa.

Jouko Koskinen

Yhtä lavastusta kaikki. Joku US-blokkari oli laittanut linkin jonka piti todistaa että poliiseja on ammuttu. Videossa esiteltiin poliisin peltistä suojakilpeä jossa oli 5 - 6 reilusti sormenmentävää reikää. Oli löydetty 47n, tarkkuuskiväärin ja Makarovin hylsyjä 9/18 http://makarov.com/makpics.html

Noista kolmesta vain Makarovilla sytyy moisia monttuja, nopeammat luodit eivät muotoile peltiä - reikä on lähinnä poratun näköinen. Rynnärinluoti on sitäpaitsi aina enintään 7,65 milliä tai pienempi.

Mutta vanhalla museo makarovilla ja vanhoilla pehmeillä paukuilla tulee justiinsa tuollaista jälkeä - läheltä - kun pelti on pystyssä seinää vasten eikä kaadu kantajansa mukana. En nyt jaksa hakea sitä linkkiä . . .

Mirja Helo

Samat tarkka-ampujat olivat ampuneet sekä mielenosoittajia että poliiseja. BBCn dokumentissa tutkittiin tapausta ja siitä selvisi että tarkka-ampujia oli ollut kolmella katolla. Siis katoille oli kiivennyt tarkka-ampujia tappaakseen ihmisiä molemmilta puolilta aivan tarkoituksellisesti.

Keiden muiden kuin uuden hallinnon asialla tarkka-ampujat olisivat voineet olla. Mitä järkeä siinä olisi, että presidentin taustajoukot olisivat hankkineet tarkka-ampujia ampumaan satunnaisesti väkijoukosta ihmisiä syöstääkseen presidentin vallasta?

Mikä motiivi voisi sillä olla jota ollaan syrjäyttämässä lyödä lisää löylyä ampumalla mielenosoittajia? Se aina eskaloi tilannetta kun ihmisiä kuolee. Sen sijaan kaappausta tekeville se olisi aina hyödyllistä kun vierittää syylliseksi sen jota ollaan syrjäyttämässä.

Tähän päivään asti monet ovat selkeästi tuominneet Janukovitsin murhaajaksi ilman mitään todisteita ja nyt Urmas Paetin ja Catherine Ashtonin puhelusta selviää, että ampujat tulivat uuden koalition puolelta ei sitä haluta uskoa ja koko tieto asetetaan kyseenalaiseksi.

Puhelun jälkeen EUssa on tiedetty koko ajan, että samat tarkka-ampujat ampuivat sekä mielenosoittajia että poliisia. Kuitenkin ollaan vaiettu, ei olla vaadittu tutkimusta, uusi hallinto on ollut haluton tutkimaan mitä tapahtui. Sen sijaan EU on pönkittänyt uutta hallintoa miljardeilla.

Miksi ei olla tutkittu, miksi kukaan ei vieläkään ole kiinnostunut siitä keitä olivat ne tarkka-ampujat, jotka katsoivat oikeudeksen täysin tarkoituksellisesti riistää ihmisiltä hengen. Sen sijaan tapahtunut lakaistaan maton alle. Onko tämä oikein uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan, että jäävät ikuisesti epätietoisuuteen miksi heidän läheisensä tapettin?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Samaa kuin aiemminkin. Totuus katosi. Psykologinen vaikutus on vahvin Venäjällä. Ja kuten sanotaan, eikä pelkästään, koska venäjänkielisiä tv-ohjelmia katsotaan eri puolilla maailmaa.

Juhani Putkinen

Ja Venäjän asevoimat (erikoisjoukot tunnuksettomissa asepuvuissa) ovat sulkeneet Krimillä näkyneet ukrainalaiset TV-kanavat ja panneet niilläkin näkymään Venäjän propagandakanavat.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Muutama lukemisen arvoinen tarina. Tässäkin lehdessä.

http://www.helsinki.fi/idantutkimus/arkisto/2009_1...

"Itä-Euroopan suurpoliittiseksi ongelmaksi muodostui 1200-luvulta alkaen nykyisen Ukrainan ja Valko-Venäjän alueen asema muotoutuvien Moskovan ja Krakovan (Puolan) territoriaalivaltakuntien välissä.

Kumpikin esitti 1300-luvulta lähtien sitä koskevia vaatimuksia, mitkä ilmenivät monimutkaisen kirkkopolitiikan käänteissä.

Yksinkertaistaen riideltiin siitä, missä on Kiovan ja Rusin metropoliitan istuin.

Moskovan mielestä se siirtyi vuosien 1299–1326 välisenä aikana Vladimirin kautta Moskovaan.

Krakovan näkemyksen mukaan taas Kiovan metropoliitan istuin säilyi lännessä, ja aika ajoin Konstantinopolin patriarkka nimitti metropoliittoja myös länteen.

`Lopullisesti´ lännen metropoliitanistuin perustettiin ensin ”tilapäisesti” 1415 ja sitten ´pysyvästi´ 1458."

http://www.helsinki.fi/idantutkimus/arkisto/2009_1...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Muualla Keski-Aasiassa kiristetään ruuvia, Kirgisia on keihäänkärkenä eri linjalla. Janukovitsh ei ole laillinen presidentti, koska presidentin pitää olla kansan valitsema, sanoo Kirgisian ulkoministeriö.

"Внешнеполитическое ведомство подчеркивает, что единственным источником власти в любой стране является народ. ´Не может быть легитимным президент, полностью потерявший доверие своего народа, де-факто утерявший президентские полномочия и, более того, сбежавший из своей страны. Именно непродуманные действия и коррумпированность бывших властей Украины привели к сегодняшнему кризису и гибели десятков невинных людей´, - поясняется в заявлении.´"

http://news.liga.net/news/politics/999169-mid_kyrg...

Mirja Helo

Janukovitsh on syrjäytetty presidentti ja hän oli täysin laillisesti kansan valitsema, vaaleissa oli ETYJn vaalitarkkailijatkin, jotka eivät löytäneet huomautettavaa.

Sen sijaan uuden presidentin mandaattia ei tunnusta edes maan armeija.

Jukka Laine

Ulkoministeri Paet on ilmeisen rehellinen ja oikeudenmukainen ihminen.
Samaa voi sanoa harvasta ihmisestä tässä kyseisessä jupakassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Ehkä Putin oivaltaa, että hänen ‘suurvallallaan’ on armonaikaa vain muutama vuosi. Kiinassa ja Intiassa käyneenä hän on omin silmin nähnyt Aasian jättiläisten dynaamisen nousun ja voinut verrata sitä Venäjällä vallitsevaan apatiaan. Kansalliskiihkon lietsominen, sotilaalliset seikkailut heikkojen naapureitten kimppuun, elehdintä ydinaseilla ja uusilla ohjuksilla - ja metsäretkillä yläruumis paljaana – ovat kai huumetta, joka saa sairaan unohtamaan hetkeksi tuskansa."
(Erkki Toivanen, elokuussa 2008)

Käyttäjän heikki1k2auvinen kuva
Heikki K. Auvinen

Jarmolle,

Venäjän valtiollisessa kehityksessä Kiovan Venäjällä kuin myös Mongolien ikeellä on ollut suuri merkitys nykyisen kollektiivisen tietoisuuden syntymisessä Venäjälle. Kumpikin vaihe on antanut paljon nykyisyyden synnylle sekä hyvässä että pahassa. Jokainen yhteiskunta määrittelee "normaaliuden rajansa" itse. Mitä enemmän kansakunta on on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, sitä enemmän "normaaliuden kriteerit" muistuttavat ympäröivän maailman kriteereitä.

Nykyisen Venäjän ongelma on se, että maan johdossa oleva ihminen ei ole sovinnossa oman itsensä kanssa. Olit mukana TV-ohjelmassa, jossa asiaaa käsiteltiin. Hulluus (skitsofrenia tai maanis-depressiivisyys) on eri asia kuin neuroottisuus. Vain alan asiantuntijat pystyvät sanomaan kuka on hullu. Psykiatrit ja psykoanalyytikot ovat Suomen lain mukaan päteviä määrittämään mielen patologisen poikkeavuuden.

Psykoanalyysin ja erilaisten psykoterapioiden avulla voidaan hoitaa ja kuntouttaa neuroottisia oireita. Se edellyttää aina normaaliuden määrittelemistä. Missä ovat normaaliuden rajat Venäjällä. Kun normaali-ihminen ja käyttäytymisen koodi on määritelty, on mahdollista arvioida mihin kategoriaan Putinin käyttäytyminen voidaan luokitella.

Olen itse tehnyt omia johtopäätöksiä, että Putin on ehkä ollut "koulukiusattu", mutta kun aikoinaan NL-vuosina maassa ei ollut kehittynyt psykoterapiamekanismeja, oli luonnollista, että nuori Putin Leningradin Vasiljevin saaren alkupään linjoilta linjoilta kärsi fyysisestä olemuksestaan koulussa, kaduilla ja pihapiirissä. Hän sai terapeuttisen "ensiavun ongelmaansa" KGB-vuosinaan ja pääsi kunnon
hoitoon tultuaan Jeltsinin valituksi monien kilpailevien ehdokkaiden joukosta. Kukaan ei ole kyseenalaistanut tammikuun viimeisen päivän ilmoitusta TV& kanavalta, että tulee tärkeä tiedotustilaisuus Kremlistä tammikuun viimeisenä päivänä 1999. Miksi Venäjän parlamentissa ei ollut tehty lakialoitetta ja päätöstä valtaoikeuksien siirrosta Jeltsiniltä Putinille?

Putinin poikkeavuus maailman muihin johtajiin verrattuna maan johtajan ulkoisessa esiintymisessä ja valtaoikeuksien näyttämiseen liittyvissä asioissa kertoo jostakin sellaisesta lapsuuden ja nuoruuden ajan ongelmista, joita ei ole hoidettu samalla tavalla kuin länsimaissa, koska neuvostojärjestelmä ei tuntenut neurooseja ja neuroottisia oireita, johon yhteiskunnan terveydenhoitojärjestelmä olisi voinut reagoida kuten vastaavat järjestelmät reagoivat 1900-
luvulla ns. länsimaissa.

Freudilaisuus on osa länsimaalaista kulttuuria, mutta on myös kulttuureja, jotka ovat freudilaisempia kuin länsimainen freudilaisuus. Krimin niemimaan ihmisillä on paljon oppimista saavuttaakseen sen tason mikä oli alueen vanhimmalla tunnetulla kulttuurilla - skyyteillä, jotka pystyivät monipuoliseen vuorovaikutukseen ympärillä olevien kansojen kanssa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Kansalliskiihkon lietsominen, sotilaalliset seikkailut heikkojen naapureitten kimppuun, elehdintä ydinaseilla ja uusilla ohjuksilla - ja metsäretkillä yläruumis paljaana – ovat kai huumetta, joka saa sairaan unohtamaan hetkeksi tuskansa."
(Erkki Toivanen, elokuussa 2008)

Kukahan näitäkin Putinin omia pullisteluja ja "sankarinelkeitä" ottaa vakavasti? Luulen vaan, että ne suurimmassa osassa kansaa herättää vain lähinnä suurta sääliä? Napoleon-kompleksi on ihan ilmeinen kun sitä täältä kauempaa puusta katsoo...
Erkki Toivasen vanhat blogit ovatkin mielenkiintoista luettavaa ja erityisesti viehättää niiden ajankohtaisuus vielä tänäkin päivänä. EU- kritiikkikin on osunut ihan nappiin.

Jouko Koskinen

Napoleonkompleksi ei olisi hassumpi sairaus Suomenkaan johtajalle tässä saumassa. Ja pituuskin täsmää aika lähelle pää- ja puolustusministerillä - just niillä tärkeimmillä vakansseilla. Mutta ei sentän pidä mennä Punaiselle Torille pakkasella polvipituisissa luukkupöksyissä ja Ruotsin väreissä.

Tässä olisi omallakin torilla - ja varsinkin takapihalla - yhtä ja toista korjattavaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Venäjän vallanpitäjille Kiovan kapina oli jotenkin samanlainen uhka kuin Leninin agitoima kansannousu Pietarissa syksyllä 1917. Oli vaarana, että se leviäisi samalla tavalla ja työntäisi tieltään tsaari Putinin ja hänen oligarkkitukijansa.

Ukrainan sorrettu kansa on elänyt vielä köyhemmin ja surkeammin kuin Venäjän rahvas. Ukraina on kaikki nämä vuodet ollut vähintään yhtä korruptoitunut kuin itse Venäjä. Liittyminen Venäjään ei olisi vienyt sorretun kansan aineellista tilannetta yhtään alemmaksi. Mutta mukana oli myös kansallistunnetta, joka on yhä liikkeelle paneva voima tämän päivän maailmassa.

Tilanne on sikäli lohduton, että ilman demokraattisia rakenteita ja kansalaisyhteiskuntaa Ukraina ei pääse nousemaan kaaoksestaan. Käy samalla tavalla kuin arabikevään jälkeen Egyptissä - tai pahimmassa tapauksessa kuin Syyriassa.

Karmeasta nykytilanteesta hyötyvät vain oligarkit ja heidän läntiset edunvalvojansa finanssialan banksterit Lontoossa ja muualla. Raha ei haise. Eivät veroparatiisit kysy, miten verisiä ne setelit ovat, joita heille työnnetään turvaan.

Tehokkain tapa tämän ja monen muun kriisin ratkaisemiseksi olisi kansainvälisen finanssimaailman lurjustelun lopettaminen. EU sanoo yrittävänsä. Mutta unionin toimet ovat tähän mennessä olleet pelkkää käsien levittelyä.

Markku Ollikainen

Paasikivi oli viisas mies. Hän totesi Venäjän olevan naapurissa, olimmepa me suomalaiset asiasta mitä mieltä tahansa.
Sopeutuminen tosiasioihin on viisautta. Toinen asia on se, mitä se tarkoittaa käytännössä eri aikoina ja tilanteissa.

Venäjää ymmärtää paremmin, kun tajuaa sen olevan Intian kulttuuripiirin aasialainen valtio. Asioita ohjaavat tunteet, pelko, ylpeys, vahvemman oikeus jne.
Aasian intialaistaustaisen kulttuurin suuri piirre on "kastilaitos". Eliitillä on johtajuus hallussa. Tavallisia ihmisiä "saa" siis hallita ja kerätä kermat päältä.

Näillä asetuksilla elävät kansat/ niiden johtajat myös ottavat "omansa", jos se jokin on otettavissa. Otettavissa oleva on näet "omaa".

Ainoa, millä on todellista merkitystä on sotilaallinen pelote, eli pelko siitä, että omat tappiot ovat suuremmat kuin kampanjasta saatava hyöty. Nämä suhteelliset hyöty-tappio -arvot toimivat motiiveina, koska ei ole absoluuttisia, "idealistisia" arvoja.

Tämä hyöty-tappio -ajattelu oli yksi syy siihen, miksi Stalin jätti Suomen valtaamatta. Suomalaisten esi-isien taistelua kannattaa kunnioittaa. Kestävällä mies ja pyssynsä -yhdistelmällä on vieläkin suuri merkitys, kuten Afganistan todistaa.
Tämä hyöty-tappio -ajattelu on myös syy esimerkiksi Israelin haluun huolehtia turvallisuudestaan asevoimin. Paperisopimukset ovat näet voimassa vain niin kauan kuin niistä on hyötyä, niillä on merkitystä.

Ei siis kannata olla länsimainen arvoidealisti eli hölmö.
Lenin aikanaan puki tämän ajattelun sanoiksi kiitellessään hyödyllisiä idiootteja ja hyväntahtoisia hölmöja heidän avustaan marxilaiselle vallankumoukselle, heidän itsensä tuhoksi.
Samoilla aasialaisilla(nietzcheläisillä) arvoilla toiminut Hitler kumppaneineen jallitti englantilaista Chamberlainia, joka luuli saaneensa "rauhan meidän vuosisadallemme".

Ei varmaan kannata toistaa hölmöjen historiaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Markku, olet täysin oikeassa venäläisestä ajattelutavasta. Se poikkeaa täysin länsimaisesta. Se mitä me pidämme moraalisesti ihanteellisena, ei päde idässä. Moneen kertaan on nähty, että sillä kunnioitetaan vain voimaa. Heikko ei ansaitse arvoa.

Kirjoitit: "Paperisopimukset ovat näet voimassa vain niin kauan kuin niistä on hyötyä, niillä on merkitystä."

Tämä pitää mielestäni paikkansa idässä mutta ei lännessä.

Konkreettisemmin; kahdenväliset sopimukset ovat voimassa vain niin kauan kuin niistä on hyötyä sille voimakkaammalle osapuolelle.

Sen sijaan monen valtion tekemiä sopimuksia on vaikea yhden valtion rikkoa. Rikkomuksesta voidaan erottaa niin kuin NL aikanaan erotettiin Kansainliitosta (YK:n edeltäjä).

Tästä syystä pidän outona esimerkiksi sellaista väitettä, että Naton 28 jäsenen tekemä sopimus on pelkkää paperia. Pelkään, että ne jotka näin ajattelevat sekoittavat tuon sopimuksen kahdenvälisiin sopimuksiin ja etenkin sellaisiin, joissa NL/Venäjä on ollut toisena osapuolena.

Juhani Putkinen

Jarmo, voisit huomauttaa Uuden Suomen säännöstä, jonka mukaan pitää kirjoittaa omalla oikealla nimellä, sekä omalla oikealla tunnistettavalla kasvokuvalla.

Kun Venäjä sikailee Ukrainassa, niin on taas noussut kuin sieniä sateella Leninin mainitsemia hyödyllisiä idiootteja kirjoittamaan imperialistisen Venäjän puolesta ja demokraattisia länsimaita vastaan - anonyymisti, rikkoen sääntöjä.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Jarmo kirjoitttaa: "Ukrainan tapahtumia Lontoosta seuraava juristi Vladimir Pastuhov arvioi, että mitä pikemmin uudet vallanpitäjät jättävät Maidanin tapahtumat kaivelematta ja alkavat toimia itsenäisesti ja rationaalisesti, sitä paremmat mahdollisuudet Ukrainalla on säilyä itsenäisenä ja suvereenina valtiona."

No mutta näinhän he ovat totisesti tehneet. Huolimatta Kiovassa 21.2. tehdystä sopimuksesta Janukovitsin ja opposition välillä (ks. Guardian, http://www.theguardian.com/world/2014/feb/21/agree... ), jossa sanotaan mm. seuraavaa:

4. Investigation into recent acts of violence will be conducted under joint monitoring from the authorities, the opposition and the Council of Europe,

Ukrainan uusi hallinto ei ole osoittanut pienintäkään kiinnostusta sen tutkimiseen, kuka heidän omia kansalaisiaan tappoi poliiseja ja mielenosoittajia ampuneita snipereita palkkaamalla. Ettei vain Urmas Päetin siteeraama Olga olisi ollut videolla oikeassa (alk. n. 8:20):

https://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8

Väite, jonka mukaan Janukovits olisi sniperit palkannut on täysin inkonsistentti suhteessa uuden hallinnon haluttomuuteen suorittaa tutkinta. Hieman tulee MH17 mieleen, josta myös ovat päässeet lännessä sopimukseen, jonka mukaan tutkimustuloksia ei julkisteta:

http://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh1...

Hmm, ettei vain johtuisi samasta syystä?

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Jarmo kirjoittaa: "Venäjä hyötyy siitä, että maa voi pitää vihollisenaan yhtä hyvin Yhdysvaltoja kuin Euroopan unionia, joka on sopimuksin ja lupauksin paremmasta siirtynyt Venäjän rajoille ja laskenut jatkuvaan kasvuun."

Entäpä kuinka paljon USA hyötyy siitä, että Venäjä ja EU (ennen kaikkea Saksa) eivät löydä yhteistä säveltä? USA:n näkökulmasta sekä 1. että 2. maailmansota olivat "hyviä" sotia, joissa Eurooppa tuhosi asemansa ja USA nousi voittajana. Saavat jopa vaihdettua Venäjän maakaasun omaan liuskekaasuunsa, mitä tulee Euroopan lämmittämiseen talvisin.

Näin asiasta maailmansysteemiteoreetikko Immanuel Wallerstein:

"Let me therefore propose that Ukraine is merely a convenient excuse or proxy for a larger geopolitical division that has nothing whatsoever to do with its internal schism. What haunts the [Victoria] Nulands of this world is not a putative 'absorption' of Ukraine by Russia - an eventuality with which she could live. What haunts her and those who share her views is a geopolitical alliance of Germany/France and Russia. The nightmare of a Paris-Berlin-Moscow axis has receded a little bit since its acme in 2003, when U.S. efforts to have the U.N. Security Council endorse the U.S. invasion of Iraq in 2003 were defeated by France and Germany." http://www.binghamton.edu/fbc/commentaries/archive...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kukkonen kirjoitti: "Entäpä kuinka paljon USA hyötyy siitä, että Venäjä ja EU (ennen kaikkea Saksa) eivät löydä yhteistä säveltä?"

Tämä on todellakin mielenkiintoinen näkökulma maailmanlaajuisen etujentavoittelun kannalta. Jos siihen lisää vielä Kiinan niin sellainen "Euraasian liitto" ei varmaankaan näyttäisi miellyttävältä Washingtonista tai USA-peräisten suuryritysten pääkonttoreista käsin. "Divide et impera" sanoisivat muinaiset latinalaiset.

Toimituksen poiminnat